Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-07-17, 18:35   #4201
Hosenka*
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez justenya Pokaż wiadomość
ale ja sobie doskonale zdaję z tego sprawę, to miało zabrzmieć ironicznie
Nie zabrzmiało

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-17, 20:30   #4202
ewelinaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
ze mna nikt się kompletnie nie kontaktowal i nie kazał wybierać ofe. dowiedziałam się przypadkiem i wybrałam bo groziło mi styczniowe losowanie.

tylko się wcześniej trzeba dowiedzieć jakie sa warunki umowy z ofe. w niektórych (nie wiem czy we wszystkich) jest tak, że by nie ponosić zadnych kosztów zerwania z danym ofe trzeba czekać 2 lata i dopiero potem zmienić bez żadnych dodatkowych kosztów.

coraz więcej osób na tym forum pisze, że firmy ofe dzwonią do was i pytają czy juz wybraliście. ja byłam na stażu od października do stycznia, teraz jestem od marca do września. na obu stażach w międzyczasie były/bedą losowania ofe, mimo to od początku stażu nikt do mnie nie dzwonił w tej sprawie. jak to jest, że jednych nekają telefonami a o innych nie wiedzą? skąd mają dane stażysty?
Coś mi się wydaje że Ci z OFE dzwonią do tych co mają staże w urzędach czy jakichś państwowych instytucjach, ja miałam w prywatnej firmie staż od grudnia i nikt do mnie nie dzwonił ani od razu ani przed losowaniem i też sama wybierałam i ZUS też mnie nie powiadomił i nie wiedziałam jeszcze wtedy czy stażysta też musi wybrać, bo właśnie ZUS mi nic nie przysłał (bo nie zdążył hehe) sama zadzwoniłam do UP zapytać czy musze wybrać OFE (ehh co za przepływ informacji szkoda słów :/ )

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
czesc dziewczynki od dzis jestem formalnie bezrobotna i zaproponowali mi staz w przedsiebiorswie zajmujacym sie inwestycjami budowlanymi, dostalam to skierowanie i w pon ide do tej firmy czy mnie przyjmia bo ponoc moga odmowic tak? w ogole to sie boje ze sobie nie poradze, ze nic nie bede wiedziec i w goletez mialyscie takie obawy tymbardziej ze chcieli kogos po budowlance a ja jestem po inzynierii produkcji no ale wzielam bo to byla jedyna oferta gdzie chcieli kogos z wyzszym wyksztalceniem a moze bedzie cos fajnego, choc nic nie moge na temat tej firmy znalezc w necie tylko istnieje w katalogu firm i powiedzcie mi teraz jak to jest, bo ja to w ogole jestem zielona w tym wszystkim, wlansie przeczytalam ze jak juz dostane ten staz to odrazu beda mnie gnebic z OFE, moze zdaze cos sama szybko wybrac jakby mnie mieli losowac gdzies do bylejakiego, no ale jak juz ten prezes podpisze mi ze przyjmuje mnie na staz, musze jeszcze z tego co wiem isc do lekarza zeby wypisal mi ze nadaje sie do pracy i z tym dwoma papierkami wracam do urzedu tak?? czy lekarza moge jakos pozniej zalatwic? i ile kosztuej ten papierek? dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi skomplikowane to wszystko
oczywiście że mogą Cię nie chcieć na staż :P ale wezmą nie martw się
jak firma Cię weźmie na staż to UP daje Ci skierowanie na badania (wszystko co i jak Ci powiedzą) i Ty za to nic nie płacisz, potem od lekarza przynosisz wypełniony świstek do UP. Lekarza nie możesz załatwić później.
ewelinaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-18, 09:29   #4203
martunia2202
Przyczajenie

Mam do Was pytanie moje drogie... Przepraszam jeżeli pytanie się powtórzyło, ale niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedź na nie. Chodzi mi o rejestracje w PUP, a mianowicie o dokumenty potrzebne mi do rejestracji. Na stronie mojego Urzędu Pracy pisze, że między innymi potrzebne mi jest świadectwo ukończenia szkoły... i tu jest problem, bo miesiąc wcześniej złożyłam to świadectwo przy rekrutacji na studia. I tu moje pytanie: Czy w PUP można przedstawić ksero świadectwa ukończenia szkoły[?], czy jednak musze jechać na moją uczelnię po zwrot dokumentu świadectwa? A może jednak w tej sytuacji obejdzie się bez przedstawienia świadectwa... Czy może któraś z Was była w podobnej sytuacji?
martunia2202 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-18, 09:39   #4204
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martunia2202 Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie moje drogie... Przepraszam jeżeli pytanie się powtórzyło, ale niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedź na nie. Chodzi mi o rejestracje w PUP, a mianowicie o dokumenty potrzebne mi do rejestracji. Na stronie mojego Urzędu Pracy pisze, że między innymi potrzebne mi jest świadectwo ukończenia szkoły... i tu jest problem, bo miesiąc wcześniej złożyłam to świadectwo przy rekrutacji na studia. I tu moje pytanie: Czy w PUP można przedstawić ksero świadectwa ukończenia szkoły[?], czy jednak musze jechać na moją uczelnię po zwrot dokumentu świadectwa? A może jednak w tej sytuacji obejdzie się bez przedstawienia świadectwa... Czy może któraś z Was była w podobnej sytuacji?
A nie masz odpisu?

Na jakie studia się dostałas? Jeśli na dzienne to nie ma sensu się rejestrować.

Instagram

Stary 2009-07-18, 09:53   #4205
martunia2202
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
A nie masz odpisu?

Na jakie studia się dostałas? Jeśli na dzienne to nie ma sensu się rejestrować.
Odpisu świadectwa ukończenia szkoły nie mam jedyne co mam to odpis świadectwa maturalnego... A co do studiów to wybieram się za zaoczne, a w tygodniu chciałabym trochę popracować... I nie wiem co mam teraz z tym fantem zrobić... Składając świadectwo na uczelni, nie przyszło mi zupełnie na myśl, że będzie mi ono potrzebne....
Stary 2009-07-18, 10:05   #4206
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Odpisu świadectwa ukończenia szkoły nie mam jedyne co mam to odpis świadectwa maturalnego... A co do studiów to wybieram się za zaoczne, a w tygodniu chciałabym trochę popracować... I nie wiem co mam teraz z tym fantem zrobić... Składając świadectwo na uczelni, nie przyszło mi zupełnie na myśl, że będzie mi ono potrzebne....
No, no to o to świadectwo chodzi.

Instagram

Stary 2009-07-18, 10:18   #4207
martunia2202
Przyczajenie

Cytat:
No, no to o to świadectwo chodzi.
To mam rozumieć, że musze w PUP przedstawić TYLKO odpis świadectwa maturalnego, bez świadectwa ukończenia szkoły średniej... Chce się upewnić:P

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-18, 10:51   #4208
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
To mam rozumieć, że musze w PUP przedstawić TYLKO odpis świadectwa maturalnego, bez świadectwa ukończenia szkoły średniej... Chce się upewnić:P
Najlepiej upewnij się telefonicznie w UP, a nie przez internet

Instagram

Stary 2009-07-18, 10:52   #4209
asia27100
Zakorzenienie

martunia mialam ten sam problem. w szkole nie chcieli mi wydac odpisu swiadectwa ukonczenia szkoly i musialam jechac na przyszla uczelnie aby mi " wypozyczyli" moje swiadectwo na czas rejestracji w PUP. musialam je potem zwrocic.
asia27100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-18, 10:57   #4210
martunia2202
Przyczajenie

Cytat:
Najlepiej upewnij się telefonicznie w UP, a nie przez internet
Wiesz, liczyłam na to, że może ktoś znalazł się w takiej sytuacji...
Cytat:
Napisane przez asia27100 Pokaż wiadomość
martunia mialam ten sam problem. w szkole nie chcieli mi wydac odpisu swiadectwa ukonczenia szkoly i musialam jechac na przyszla uczelnie aby mi " wypozyczyli" moje swiadectwo na czas rejestracji w PUP. musialam je potem zwrocic.
Też się nad taką ewentualnością zastanawiałam...

Dziękuję Wam dziewczyny
Stary 2009-07-18, 12:07   #4211
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewelinaaa Pokaż wiadomość
oczywiście że mogą Cię nie chcieć na staż :P ale wezmą nie martw się
jak firma Cię weźmie na staż to UP daje Ci skierowanie na badania (wszystko co i jak Ci powiedzą) i Ty za to nic nie płacisz, potem od lekarza przynosisz wypełniony świstek do UP. Lekarza nie możesz załatwić później.
dziekuje za odpto juz wszystko wiemno mam nadzieje ze mnie przygarnanie mam zadnego doswiadczenia wiec przydalby mi sie chociaz ten staz

martunia2202 ja co prawda skonczylam juz studia wyzsze ale nie mam dyplomu jeszcze ani odpisu nic i w UP przedstawilam tylko takie zaswiadczenie ze skonczylam studia i to wystarczylo, powiem Ci ze duzo zalezy od tych "miłych Pan" ktore tam pracuja a zeby sie zarejestrowac musisz miec jeszcze NIP i zaswiadczenie ze swojej gminy/urzedu ze nie posiadasz gospodarstwa rolnego no i oczywiscie dowod osobisty
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-18, 12:31   #4212
hathayoga
perfumove love

Świadectwo ukończenia szkoły, jeśli nie oryginał to:
- odpis
- zaświadczenie z uczelni, że jest się już po obronie lub indeks z odpowiednim wpisem (w przypadku studiów)
- ksero, ale potwierdzone przez szkołę (zazwyczaj przez dziekana lub dyrektora szkoły; pieczątka, podpis, dopisek: za zgodność z oryginałem)

Jest też zazwyczaj opcja wypożyczenia własnego świadectwa na jeden dzień, celem rejestracji w urzędzie. Dokument tego typu jest waszą własnością i szkoła ma obowiązek go udostępnić.

Kosmetyki

Wish

Edytowane przez hathayoga
Czas edycji: 2009-07-19 o 11:54
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-18, 12:35   #4213
martunia2202
Przyczajenie

Cytat:
martunia2202 ja co prawda skonczylam juz studia wyzsze ale nie mam dyplomu jeszcze ani odpisu nic i w UP przedstawilam tylko takie zaswiadczenie ze skonczylam studia i to wystarczylo, powiem Ci ze duzo zalezy od tych "miłych Pan" ktore tam pracuja a zeby sie zarejestrowac musisz miec jeszcze NIP i zaswiadczenie ze swojej gminy/urzedu ze nie posiadasz gospodarstwa rolnego no i oczywiscie dowod osobisty
Nio to fajnie Ja mam w domu jeszcze takie zaświadczenie , że zostałam przyjęta na studia na moją uczelnie. Wiecie co, jednak chyba pierwsze pójde do Urzędu Pracy... spędze tam podejrzewam pół dnia w kolejce, ale może mi się troche rozjaśni co dalej...
Stary 2009-07-19, 11:47   #4214
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Nio to fajnie Ja mam w domu jeszcze takie zaświadczenie , że zostałam przyjęta na studia na moją uczelnie. Wiecie co, jednak chyba pierwsze pójde do Urzędu Pracy... spędze tam podejrzewam pół dnia w kolejce, ale może mi się troche rozjaśni co dalej...
Lepiej idz najpierw do PUP-u i się upewnij czy koniecznie potrzebuja orygniału,u mnie chcieli ksero-na odpisy świdectw z egzaminu inzynierskiego nawet nie spojrzeli, tez im dostarczyłam takie zaświadczenie o skończeniu uczelni-konkretnie mgr-bez dyplomu i w zupełności sie tym zadowolili

Edytowane przez studi
Czas edycji: 2009-07-19 o 11:49
studi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-20, 14:53   #4215
Castia
Wtajemniczenie

No i nie dostałam tego stazu ale w sumie moze i dobrze bo bylam dzis tam ze skierowaniem i strasznie tam ponuro i obskurnie, atmosfera grobowa, same stare trypy tam siedzialy wrrr. I jutro znowu do PUP moze cos lepszego mi dadza. A jak nie to szukam na wlasna reke. Chetnie przyjmuja firmy stazystow?
Stary 2009-07-20, 20:37   #4216
asia27100
Zakorzenienie

u nas PUP nie szuka stazu innym, tylko kazdy na wlasna reke musi znalesc sobie staz, skaldajac podania. z czego wiem firmy chetnie siegaja po stazystow, bo to bezplatna sila roocza. u mnie w miescie to zjawisko na tyle sie nasililo, ze w wiekszosci ofert pracy wyraznie jest zaznaczone ze szukaja stazysty a nie pracownika. na sklepach wisza informacje ze poszukuja stazystow ( czyli juz nawet nie trzeba szukac, bo firma sama sie oglasza bo chce zaoszczedzic). i zauwazylam, ze dotyczy to zarowno jednostek publicznych ( urzedy, sady) jak i zwyklych sklepow czy nawet pubow
Stary 2009-07-20, 20:47   #4217
studi
Zakorzenienie

Cytat:
No i nie dostałam tego stazu ale w sumie moze i dobrze bo bylam dzis tam ze skierowaniem i strasznie tam ponuro i obskurnie, atmosfera grobowa, same stare trypy tam siedzialy wrrr. I jutro znowu do PUP moze cos lepszego mi dadza. A jak nie to szukam na wlasna reke. Chetnie przyjmuja firmy stazystow?
A finansuje u Ciebie jeszcze PUP staże?Bo podobno z kasą na staże jest krucho
Stary 2009-07-20, 21:35   #4218
asia27100
Zakorzenienie

studi wlasnie dzis na stronie PUP przeczytalam informacje dla pracodawcow ze koncza sie pieniadze i bedzie ostatnia tura do rozdania. i staze, ktore teraz sie rozpoczna, beda 3-miesieczne. to malo, bo ja skonczylam staz miesiac temu, mialam podpisany na pol roku a przedluzono mi do dziewieciu miesiecy.
Stary 2009-07-21, 15:05   #4219
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez asia27100 Pokaż wiadomość
u mnie w miescie to zjawisko na tyle sie nasililo, ze w wiekszosci ofert pracy wyraznie jest zaznaczone ze szukaja stazysty a nie pracownika. na sklepach wisza informacje ze poszukuja stazystow ( czyli juz nawet nie trzeba szukac, bo firma sama sie oglasza bo chce zaoszczedzic). i zauwazylam, ze dotyczy to zarowno jednostek publicznych ( urzedy, sady) jak i zwyklych sklepow czy nawet pubow
Też zauważyłam, że coraz więcej instytucji chce właśnie stażystów, których po roku mogą wymienić na nowych. Stażysta dobra rzecz, pracuje za połowę albo i mniej tego co normalny pracownik, nie płaci mu instytucja, w której pracuje, a robi co mu sie każe. Przeglądając ogłoszenia o pracę coraz częściej widze: zatrudnimy stażystę. Wyzysk i tyle.

Cytat:
Napisane przez studi Pokaż wiadomość
Też słyszałam, że z kasą na staże ciężko jest już. Ostatnio ku mojemu zaskoczeniu przeczytałam artykuł w kurierze, w którym mowa była o tym, że miejsc pracy dla stażystów jest dużo. Urzędy pracy twierdzą, że nie mają tylko stażystów chętnych do podjecia pracy.. Hm.. Jeśli tyle jest ofert i UP narzeka, że nie mają stażystów to ciekawe czemu stażysta czeka miesiącami na staż.. Ja na pierwszy staż czekałam 2,5 miesiąca, na przedlużenie, a w konsekwencji na kolejny staż - 3,5 miesiąca. A podobno w moim mieście to tylko iść i brać te wolne staże.

Dla zainteresowanych link do artykułu, o którym pisałam: http://www.kurierlubelski.pl/module-...pid-74506.html
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-21, 17:34   #4220
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
tak finansuje, staze moze i sa ale np. ja do miesnego nie chce isc a propozycje jaki mi dawali to wlasnie tego typupo co mi to a bardziej ambitnego nie ma nicdzis zapisalam sie na kurs w UP moze przy odrobinie szczescia sie dostane no i stazu szukam na wlasna reke bo powiedzieli ze dla mnie nie maja nic takiego. No nic szukajmy az znajdziemy
Stary 2009-07-21, 20:04   #4221
ilo16na
Zakorzenienie

Kto sie zna na prawie stazu i obowiazkach ?Mam pilne pytanie na priv..

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-21, 20:36   #4222
studi
Zakorzenienie

Cytat:
tak finansuje, staze moze i sa ale np. ja do miesnego nie chce isc a propozycje jaki mi dawali to wlasnie tego typupo co mi to a bardziej ambitnego nie ma nicdzis zapisalam sie na kurs w UP moze przy odrobinie szczescia sie dostane no i stazu szukam na wlasna reke bo powiedzieli ze dla mnie nie maja nic takiego. No nic szukajmy az znajdziemy
U mnie postawili taki warunek,że jesli chce dostać staż to pracodawca musi się zobowiązać,że mnie poźniej zatrudni conajmniej na pół roku-zwróć na to uwagę, bo możesz nie potrzebnie się nalatać.U mnie już dawno wstrzymali kasę na staże-kto się wczesniej zgłosił jeszcze się załapał na finansowanie z PUP-u
Stary 2009-07-22, 12:36   #4223
platyna1
Raczkowanie

Dziewczyny pomóżcie!
zarejestrowałam sie w PUP 6 lipca, chciałam od razu iśc na staż ale oferty były tragiczne, 3 staze do wyboru z czego żaden mi nie odpowiadał(asystent animatora, sekretarka w allianz i sekretarka w studiu filmowym) zależy ma bardzo na stażu, chociaż jakims krótkim ale w państwowej instytucji.Tydzień temu zgłosiłam sie do Urzędu Skrabowego i tam Pani w kadrach powiedziała mi że po 20 lipca kierują wniosek o stażystów do PUP i wpisała mnie na liste, dziś dzwonilam do skarbówki i dzis właśnie ten wniosek został złożony. I teraz ile trzeba będzie czekać na decyzję z PUP i jakie mam szanse na ten staż? (mam wykształcenie wyższe mgr, ale niestety nic nie zwiazanego z rachunkowością i administracją), przypuszczam że kandydatów będzie wielu i to z pewnością z kierunkowym wykształceniem, a moje szczere chęci tutaj nie wystarczą, mogę się spodziewać jakiejś rozmowy kwalifikacyjnej lub "testu" sprawdzającego umiejętności?
Przepraszam że sie tak rozpisałam ale prosze WAS bardzo o odpowiedź
platyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-22, 14:51   #4224
studi
Zakorzenienie

A może złożyła wniosek imienny?Wzieła Twoje dane imię, nazwisko? Idż do skarbówki i się zapytaj.PUP ma 30 dni na rozpatrzenie decyzji, ale jak nie ma kasy, to nie zasponsoruje stażu-siła wyższa
Stary 2009-07-22, 15:28   #4225
morenica
Zakorzenienie

Cięzko jest z tym wszystikim. byłam dzisiaj w UP dopytać się co i jak dokładnie. dowiedziałam się, że nic nie mają dla pedagogów, o stażach powiedziała tylko tyle składać i czekać czy komisja rozpatrzy. że wiele zależy od tego czy pracodawca jest dla nich wiarygdny ( ponoć policja nie jest już wiarygodna). Lepiej szukać na własną rękę...
Jestem tym wszystykim naprawdę coraz bardziej załamana...
morenica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 18:15   #4226
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Ja jestem załamana brakiem pieniędzy na staże. UP mają kase mniej więcej od marca do lipca/sierpnia, a pozostałe pół roku? pierwszy staż skończyłam na początku stycznia, na kolejny czekałam do końca marca. Teraz kończę w połowie września, zostanie mi jeszcze 3 miesiące stażu, ciekawe czy dostanę przedłużenie.. obawiam się, że UP powie, że nie mają już kasy..
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-22, 18:30   #4227
w szpilkach
Raczkowanie

gdy UP mówi - brak pieniędzy kłamie rejestrowałam się w lipcu zaraz po obronie, Pani powiedziała: nie ma pieniędzy na staż, ani pracy dla mnie. Szczególnie mi nie zależało, chciałam trochę wakacji. Tydzień później dzwonią, że mam skierowanie na staż 6 miesięcy.

Edytowane przez w szpilkach
Czas edycji: 2009-07-22 o 18:51
w szpilkach jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-23, 06:16   #4228
platyna1
Raczkowanie

Cytat:
A może złożyła wniosek imienny?Wzieła Twoje dane imię, nazwisko? Idż do skarbówki i się zapytaj.PUP ma 30 dni na rozpatrzenie decyzji, ale jak nie ma kasy, to nie zasponsoruje stażu-siła wyższa
no właśnie wzięła moje dane imię, nazwisko, pesel, adres, etc.
ale czym jest ten wniosek imienny? powiedziała że wpisuje mnie na liste, więc myśle ze tam wpisało się też sporo osób
Stary 2009-07-23, 08:43   #4229
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platyna1 Pokaż wiadomość
no właśnie wzięła moje dane imię, nazwisko, pesel, adres, etc.
ale czym jest ten wniosek imienny? powiedziała że wpisuje mnie na liste, więc myśle ze tam wpisało się też sporo osób
Może być też tak,że jak będzie do niej dzowniła babka z PUPU i mówiła,że ma chętnych na staż, to ona powie,że chce TYLKO Ciebie-przynajmniej u mnie tak było...1 miejsce otwierają w skarbówce-może więcej i dlatego jest lista?Nie ma co sie już denerwować, napewno wszytsko będzie dobrze
Dziewczyny, to starszne,że PUP nie ma kasy, po studiach szukałam pracy i właściwie staż stał się dla mnie ostanią szansą przed wpadnięciem w depresjęA oni świergolą,że nie ma kasy...
Stary 2009-07-23, 09:12   #4230
platyna1
Raczkowanie

Cytat:
Może być też tak,że jak będzie do niej dzowniła babka z PUPU i mówiła,że ma chętnych na staż, to ona powie,że chce TYLKO Ciebie-przynajmniej u mnie tak było...1 miejsce otwierają w skarbówce-może więcej i dlatego jest lista?Nie ma co sie już denerwować, napewno wszytsko będzie dobrze
Dziewczyny, to starszne,że PUP nie ma kasy, po studiach szukałam pracy i właściwie staż stał się dla mnie ostanią szansą przed wpadnięciem w depresjęA oni świergolą,że nie ma kasy...

dzięki studi bo ja już wpadam w jakąś paranoje zobaczymy co z tego wyniknie, poczekam i dam znać
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości