|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2731 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2732 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Mi tak zaczal marniec moj pierwszy jakies 2 miesiace temu, nagle zaczely mieknac mu liscie i marnial w oczach, okazalo sie ze znikly mu korzenie mimo iz byl odpowiednio podlewany zawiodlo podloze. Uratowal sie i teraz pieknie kwitnie. <drugi taki flak kupilam ze sklepu, po zmianie podloza i prawidlowym podlewaniu po prawie 2 miesiacach sie usztywnil. Widocznie w sklepie byl przelewany i podloze sie zakwasilo a tera juz jest ok, jeszcze ma takie sine liscie ale przynajmniej nie flaczeje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2733 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Drogie Panie! ![]() Jesli sie nie myle, jetem tu pierwszym meskim wielbicielem wspanialej Orchidei.Od okolo dwoch lat troscze sie o moje dwie laseczki. ![]() .Na pierwszych trzech zdjeciach widac moja pierwsza Zonke, sa to zdjecia zprzed roku gdy miala jeszcze dobrze ponad metr wysokosci i wielkie wspaniale siedem kwiatow.Gdy kwiatki opadly obciolem roslinke nad trzecim oczkiem.W tym roku ped wyrosl z boku rosliny i niestety lodyga jest duzo ciensza, pakow tylko piec i kwiatki duzo mniejsze.Na ostatnim zdjeciu widac pierwszy rozwijajacy sie kwiatek ale wyglada na to ze bedzie mniejszy niz rok temu.Czy zawsze tak jest ze przy drugim kwitnieciu i nastepnych, kwiatow jet mniej i sa mniejsze a lodyga ciensza???A drugie pytanie jakie do was drogie Panie mam to, jak rozdzielic rosline by moc wychodowac nowa od "malego".Slyszalem ze nalezy odciac i przesadzic jakas czesc Storczyka, problem w tym ze nie wiem ktora?Z gory dzieki za pomoc.Pozdrawiam serdecznie.Milego dzionka!!! Edytowane przez alcap1 Czas edycji: 2009-07-23 o 08:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#2734 |
Rozeznanie
|
Norka dobrze radzi, wiec nie bede sie powtarzac
![]() ![]() Alcap - z tego co mi wiadomo, to rozmnozyc storczyka w domowych warunkach mozna tylko przez keiki. Roslina np na pedzie kwiatowym moze utworzyc nowa roslinke. Rosna listeczki i korzonki..jak ten maly kwiatek ma trzy listki i trzy korzonki mozna odciac i do doniczki. Jednak nie mam pojecia co zrobic, zeby storczyk wytworzyl keiki. Podobno niektorzy smaruja oczka ukorzeniaczem, slyszalam nawet o przecierze pomidorowym ![]()
Kochana i kochająca, szczęśliwa. Edytowane przez henieczka Czas edycji: 2009-07-23 o 11:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#2735 |
Zakorzenienie
|
Alcap nie prawda jest ze kwitnienie w domowych warunkach jest gorsze, ze kwiaty sa mniejsze i tak dalej. Z moich doswiadczen wiem ze ponowne kwitnienia okazywaly sie niejednokrotnie o wiele silniejsze niz po przyniesieniu ze sklepu. Wielkosc kwiatow pozostaje bez zmian. Moze ped kwiatowy nie jest taki dlugi i prosty ale kwiatow za to duzo wiecej
![]() ![]() ![]() ![]() ok juz mam o tym mizernym kwitnieniu - Bez wątpienia brak światla, czasami niedobór nawozu, jeszcze rzadziej zatrucie spowodowane niewłaściwym użyciem pestycydów. Gdzies tam jeszcze czytalam o podlozu ale nie moge znalezc. Podany cytat pochodzi ze strony http://www.storczyki.org.pl/uprawa/a...sis/index.html trzeba zjechac w dol strony do tematu Rzadkie kwitnienia. Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-07-23 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2736 |
Zakorzenienie
|
Przesyłam zdjęcia mojego biednego maleństwa
![]() ![]() ![]() zostały mu tylko korzonki te pod samymi listkami i jeden niżej byl w dobrym stanie... Myślicie, że przeżyje? ![]()
![]() |
#2737 |
Zakorzenienie
|
i jeszcze jedno pytanie: kora jest sucha niemal zupełnie (ta nowa) -to mam go dzis wstawić do wody, czy czekać kilka dni?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2738 |
Zadomowienie
|
Alcap1. Zgadzam się z norką, że drugie i kolejne kwitnienie wcale nie jest słabsze ani, że pędy kwiatowe są cieńsze. A co do rozmnażania to czytałam, że można odciąć pęd kwiatowy (oczywiście jak opadną już wszystkie kwiaty) , wstawić do naczynia z wodą i postawić na słonecznym miejscu. Podobno z pędu wyrasta wtedy keiki. Osobiście nie próbowałam tej metody ale tobie życzę powodzenia.
Kat123. Po pierwsze czemu twój falek jest w białej doniczce a nie przezroczystej? Po drugie czemu w tej białej doniczce nie ma ani jednej dziurki??? Wydaje mi się, że w takich warunkach korzenie mają bardzo mały dostęp do powietrza i może być krucho z jego dalszym bytem. |
![]() ![]() |
![]() |
#2739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2740 |
Zadomowienie
|
A to moje najmłodsze dziecko
![]() Z nim to miałam przygode... kupił mi go TŻ z tej ostatniej promocji w Netto... dzwoni i się pyta czy chce go (ostatni już z 2 sztuk) bo jest bardzo mizerny i taki oklapnięty... a ja się pytam jaki kolor a on że fiolet ciemny !!!!!!!!!!! no a ja już maślane oczy i powiedziałam że bez niego niech nie przyjeżdza ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Norka spotkałaś sie z takim "zadbanym" okazem ??? ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2741 |
Zakorzenienie
|
Czy wiecie może gdzie teraz jest jakaś promocja na storczyki. Pewna osoba, która je lubi wyświadczyła mi przysługę i chciałam kupić jej storka a z drugiej strony nie dysponuję dużymi funduszami.
![]() |
#2742 |
Zakorzenienie
|
W Netto 2-pędowe storczyki są teraz w cenie 17.99 zł.
#2743 |
Zakorzenienie
|
w sobotę kupiłam w OBI w Lu po 17,99
![]() |
#2744 |
Zakorzenienie
|
Netto niestety tu nie ma, ale Obi mam prawie pod nosem - dziękuję
![]()
![]() |
#2745 |
Rozeznanie
|
Ależ Wy macie mega śliczne te storczyki *_*
norka27 dziękuję za cenne rady ![]() ![]() Powodzenia w reanimacji biedaka którego dostałaś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2746 |
Przyczajenie
|
Wielkie dzieki za pomoc, rzeczywiscie nie zmienialismy ziemi w zeszlym roku.Wielka szkoda bo jak widac na zdjeciu, nowyze sklepu mial dobrzeee ponad metr gruba lodyge i 7 olbrzymich kwiatow.W tym roku cieniutki pedzik i na nim 5 paczkow z czego jeden zakwitl dzis ale jest duuzo mniejszy niz rok temu.Mam nadzieje ze nastepnym razem bedzie lepiej.Btw uzywacie odzywek jesli taak to jakich???Ja karmie moje laseczki ,,orchid bio " w plynie.Pozdrawiam
---------- Dopisano o 04:31 ---------- Poprzedni post napisano o 04:22 ---------- ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2747 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2748 |
Zakorzenienie
|
Ja używam Bioponu dla storczyków - ale dopiero zaczynam moją przygodę z tymi kwiatami.
![]() |
#2749 |
Przyczajenie
|
Ale mam farta ze w poblizu mnie jest to miejsece: http://www.davidsteadorchids.co.uk/
Dni\ otwarte niedlugo wiec juz odliczam dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2750 |
Raczkowanie
|
Cześć!
Zwracam się do Was z prośba o pomoc...Mianowice w załącznikach przestawiam zmarnowanego przez moja Rodzicielkę Phalaenopsis... Moja Mama obcięła mu pęd gdy kwiaty przekwitły, a z tego co wyczytałam źle-od tego czasu nic nie zakwitło, bo nowego pędu nie ma(a mamy go ze 2 lata). Ponadto był on zbyt często podlewany i miał cały czas 4 liście-natomiast ten nowy liść wyrósł jak ja się nim zajęłam i go przesuszyłam-tj podlewam go tak co 1,5 tygodnia(przelewam wodą przegotowaną chłodną)-jak zobaczę, że kora wyschła. Wydaje mi się, że powinnam go przesadzić???Poza tym jak go przesuszyłam to nawet nowe korzenie wypuścił, ale one ciągle rosną w góre, a nie hm...w doniczkę??
#2751 |
Zakorzenienie
|
czytam i czytam Wasze wypowiedzi storczykomaniaczki no i dopiero co skończyłam pierwszą część i zaczęłam druga- jestem na 9 stronie
![]() ![]() ![]() no i postanowilam że pochwalę się swoimi storczykami ![]() ![]() pierwszy to moja krówka (tak nazwałam tego łaciatego ) drugi biały- w tym roku zachwycił mnie ogromniastymi kwiatkami- musialam go przypiać wstążeczką do paneli bo się wywracał ![]() trzeci fiolecik i czwarty różowy Edytowane przez Diana33 Czas edycji: 2009-07-25 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2752 |
Zakorzenienie
|
diana witamy
![]() swietne storki.. taka krówke chciałabym miec ![]() a moje aktualnie zaczeły pomału przekwitac..jednemu uschły juz 2 łodyzki a drugi pomału zrzuca kwiaty ... chyba nie bedzie żadnych przedłużeń pędów ![]()
#2753 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
witaj Isis!!!!! nie spodziewałam się że Cię tu zastane ![]() ![]() mojej krowce zostały tylko 2 kwiatki bo kwitnie chyba z 4 miesiące ![]() ![]() a jeśli chodzi o pędy- ja Ci powiem że u mnie po tym jak uschły lodyżki i je przycięłam to po ok 3 tygodniach zaczęly pojawiać się nowe pedy na tej starej lodyżce ![]() ![]() Edytowane przez Diana33 Czas edycji: 2009-07-25 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do łodyg .. u moich poprzednich tak miałam jak opisujesz...ucięłam za 3 oczkiem i wypusciło boczne pędy... ale te pędy niestety juz całe zrobiły sie żółte i lada dzien zaczna usychac ![]()
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-07-26 o 08:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2755 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moja teściówka trzyma swoje 3 storczyki w zwykłych doniczkach, w zwykłej ziemi, na oknie gdzie przez prawie cały dzień są w słońcu i stroki rosną jak szalone! mało tego! wypuszczają nowe pędy ![]() ![]()
![]() |
#2756 |
Zakorzenienie
|
Zdjęcia falka, nabytego w Obi (17.99) na prezent
![]() ![]()
![]() |
#2757 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Diana33 Czas edycji: 2009-07-26 o 09:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2759 |
Wtajemniczenie
|
Diana no to pięknie tą krówkę wykurowałaś
![]()
#2760 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.