|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Raczkowanie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
dziewczyny, brałam yaz od miesiąca, miałam plamienia, ale poza tym ok, zaczęłam brać białe tabletki i okres niby był ale był strasznie słabiutki, mój ginekolog powiedział, że to normalne, ale minęły 4 dni, dziś wzięłam pierwszą tabletkę z nowego opakowania, a okres trwa nadal, myślicie że to normalne? w ulotce nic o tym nie znalazłam..
|
![]() ![]() |
![]() |
#3632 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3633 |
BAN stały
|
Mam pytanie co do hormonow czy jezeli bede chciala sie zbadac prywatnie potrzebne mi skierowanie lekarza?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3634 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3635 |
BAN stały
|
Ile moze mnie to kosztowac?(zapomnialam zapytac w poprzednim poscie) slyszalam ze 200zl...ale wole sie upewnic.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3636 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3637 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja dziś 1,5h po łyknięciu tabletki dostałam, niestety, ostrej biegunki, i zapewniam Cie, że jej tam nie było.. jak również, ze na 200 procent się nie wchłonęła :P Wzięłam jeszcze jedną, i tak jak mówi ulotka, wystąpiły nudności, które ustąpiły jak ręką odjął po 4h po łyknięciu właśnie tej drugiej, zapasowej.. Ale co ja przeżyłam przez te 4h.. (8:15 łykam tabletke, ok 9:20 byłam w toalecie, 9:30 przyjęłam kolejną) To była 3 tabletka z nowego blistra, w poprzednim rządku, na ostatniej aktywnej odbył się stosunek do końca, więc wiecie.. Sieje paniore ![]() Poza tym, miałam wrażenie, że wczoraj moja miesiączka dobiega już powoli końca, a dzisiaj znalazłam nieco silniejsze krwawienie niż wczoraj.. Co myślicie? ;> ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
nie przejmuj się, organizm się przyzwyczaja, wszystko sie unormuje ![]()
![]() |
#3638 |
Wtajemniczenie
|
czyli w razie wymiotów czy biegunki tabl należy zażyć z zapasowego blistra? bo jeśli brać z aktualnego opakowania to pomylą się dni i opakowanie skończy się przed czasem...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3639 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3640 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3641 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Pięknie dziękuję ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy. I jeśli nie jesteś tym, kim chcesz być, nie szukaj winy w innych. Tak robią tchórze."(R.B) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3642 |
Wtajemniczenie
|
Proszę was o radę - co mam zrobić, jeśli ustalę, że tabletki biorę o 9 rano, a okres dostanę wieczorem tego dnia? Powinnam wziąć tabl kolejnego dnia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3643 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tylko ja mam jakiegoś cholernego pecha...Podczas opalania pojawiły mi się przebarwienia ![]() Ale to i tak frustrujące,biorąc pod uwagę,że uwielbiam ten sport(opalanie) ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3644 |
Przyczajenie
|
pewnie sporo z was to zainteresuje, więc piszę
![]() ![]() jak któraś ma takie same objawy, to pijcie Calcium, a nuż pomoże. A co do innych objawów, to nie mam. Czasem tylko pobolewają mnie piersi, ale to drobiazg. Jestem jak na razie zadowolona z yaz. Polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3645 |
Przyczajenie
|
Witam ponownie Dziewczyny
mam wrażenie, że ja jak na razie tylko się skarżę na Yaz:/ jakiś czas temu, będąc na początku pierwszego opakowania pochwaliłam się, że nie jest tak źle, a jedna z was "wywróżyła" mi, że "jeszcze przejdę pzrez inne skutki uboczne"...no i wykrakała...teraz jestem na 4 tabletce 2ego opakowania i doszły mi plamienia, mimo iż wcześniej ich nie było ![]() A poza tym, czytając wątek zauważyłam, że niektórym z Was urosły przy tabletkach piersi. A czy któraś może miała ten "przyrost" nierówny? mnie ejdna pierś urosła bardziej niż druga;( powinnam się martwić czy poprostu przeczekać? ![]() pocieszenia potrzebuję ;( Edytowane przez Passifloraa Czas edycji: 2009-07-25 o 19:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3646 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3647 |
Przyczajenie
|
dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3648 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3649 | |
Przyczajenie
|
hehe, mało wiesz :P tak, tak właśnie... genetyka, u mnie to rodzinne :P ale powiem Ci szczerze, że na pierwszy rzut oka nie widać, stanik maskuje to, ale w rzeczywistości wcale mi to nie przeszkadza. Ogólnie mam dość fajnych rozmiarów piersi, zatem nie jest to aż tak widoczne, ale gdyby działo się to przy rozmiarze A, to pewnie bylby to nieciekawy widok
![]() ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja przyjciółka tak miała... głupio zrobiła ale nie w sumie ona tylko jej lekarz rodzinny - mógł ją skierowac do ginekologa od razu jak zoabczył jak jest ( koło 13 roku zycia) i dostałaby hormony i by sie zrówanył.. dzieszyna sama poszła do gina przy 19 ale w innej sprawie a lekarz sam jej zwrócił na ta uwagę i zaznaczył, że można było tego uniknąć ;/ niestety teraz jedyne wyjście żeby to zniwelować to operacja... więc generalnie jak ktoś młody i zauważa, że ma nierówne piersi ( znacząco, właśnie o rozmiar na przykład) to marsz do gina bo może będzie wyjście
![]() ![]() |
![]() |
#3651 |
Raczkowanie
|
pomóżcie, pomóżcie, czy okres trwający dłużej niż przyjmowanie białych tabletek to normalka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3652 |
Zakorzenienie
|
zdecydowanie tak.
Motocyklistka ![]() ![]() Suzuki GSX 600F ![]() "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. |
![]() ![]() |
![]() |
#3653 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3654 |
Zakorzenienie
|
#3655 |
Przyczajenie
|
Witajcie. Mam pewien problem z okresem, i nie jestem pewna, na ile to normalne >_>
Przez blisko rok przyjmowałam Harmonet, potem Novynette(musiałam zrezygnować z niego, bo po roku pojawiły się plamienia), później przez prawie rok Cilest. Zrezygnowałam jednak z niego ostatnio, gdyż po korzystaniu z niego strasznie przytyłam(chociaż siedzący, uczący-się-do-matury tryb życia też mógł w tym pomóc). Jakiś miesiąc temu zaczęłam korzystać z diety stawiającej bardziej na warzywa i owoce, zaczęłam ćwiczyć, postanowiłam także korzystać z Yazu, bo jaki mi powiedziała pani gin "jeszcze żadna z nim nie zaszła"(pierwszą tabletkę wzięłam tak, jak pisało w tej mini-książeczce - czyli wtedy, kiedy zwykle powinnam wziąć pierwszą tabletkę Cilestu). W tej chwili kończę pierwsze opakowanie (tzn. dziś wieczorem biorę 3. białą tabletkę). Przy Cileście już w piątek w południe miałabym okres. Teraz jednak od kilku dni mam wszystkie symptomy okresu, takie jak od kilku lat(lekkie spuchnięcie, chęć pogryzienia wszystkich dookoła, jeśli nie dostanę czekolady, chęć na dziwne rzeczy do jedzenia itd), jednak nie ma samego krwiawienia :/ Juz przy wcześniejszych tabletkach zdarzało mi się 2 razy, że mi się spóźniał, jednak jak to bywa - jakąś godzinę po wykonaniu testu od razu dostawałam, pewnie z radości ;] Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to, iż nie mam okresu może być związane ze strachem, że tabletki nie zadziałają(bo chociaż mam obudzony instynkt macierzyński, wolałabym mieć najpierw warunki, żeby móc okazać miłość swojemu przyszłemu dziecku), dlatego, jeżeli waszym zdaniem, nie mam się o co martwić - napiszcie to proszę, może pomoże ![]() W ciągu całego miesiąca brałam tabletki regularnie, nie miałam żadnych problemów żołądkowych przez kilka godzin po wzięciu ich, raz tylko spóźniłam się o 10h, jednak po pierwsze jest to czas 'jeszcze bezpieczny', po drugie postąpiłam zgodnie z ulotką, po trzecie przez blisko tydzień później nie kochałam się z moim mężczyzną ![]() Edytowane przez nikczemna Czas edycji: 2009-07-26 o 12:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#3656 |
Zakorzenienie
|
ja biorę pigułki o 19 a okres dostaję rano tego dnia którego biorę pierwszą różową - nie martw się póki co
cilest ma innny układ - 21 + 7czyli masz więcej czasu na przyzwyczajnie się do odstawienia, tutaj masz tylko 4 dni ( a raczej organizm ma więcej czasu żeby to zauwazyć) spokojnie będzie ok ![]()
![]() |
#3657 |
Przyczajenie
|
Dobra, jak widać mój organizm potrzebował tylko trochę więcej czasu... i 10 minut z hula hop xD Przyznam, że z wielkim bólem do niego podchodziłam, ale teraz przynajmniej mam powód, żeby narzekać, 'kiedy już się skończy', a nie 'kiedy się wreszcie zacznie'
![]() Natomiast zażywam zwykle ok 22 ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3658 |
Raczkowanie
|
Witam. Mam pytanie co do skutków ubocznych... Przez pierwsze dwa opakowania bolały mnie piersi, miałam nudności itepe. Na trzecim opakowaniu wszystkie te skutki uboczne zniknęły, jak ręką odjął. Teraz jestem na pierwszej białej tabletce z trzeciego opakowania i nagle zaczęły mnie boleć piersi i jajnik... Ciążę raczej wykluczam, bo nie zapomniałam żadnej tabletki, nie brałam antybiotyków, nie wymiotowałam, nie miałam biegunek... bynajmniej nie w czasie, w którym tabletka mogłaby sie nie wchłonąć. Więc pytanie moje dotyczy tego czy skutki uboczne mogą wrócić tak sobie po prostu po prawie miesięcznej przerwie?
Czekam na krwawienie... Czy ból piersi może być jego oznaką? Jakoś w to wątpie, ale pewna nie jestem... |
![]() ![]() |
![]() |
#3659 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() widzę, że przez ten tydzień jak byłam poza zasięgiem sieci internetowej (nie ma to jak wypoczynek na wsi xP) nikt się nie lenił ^^ ja dziś biorę pierwszą białą tabletkę i ciekawe kiedy przejdzie oczekiwany okres, zważając, iż to jest pierwsze opakowanie (całość przebiega bez działań ubocznych, no i piersi trochę urosły ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#3660 |
Przyczajenie
|
hej, mam pytanie. Niestety ulotka Yazu jest nieprecyzyjna. W zestawie sa 24 aktywne tabletki. Niestety ja pierwszego dnia zaraz po wzieciu tabletki mialam ostra biegunke (doslownie woda) wiec wzielam ostatnia aktywna pigulke ( w sumie nie wiem czy potrzebnie no ale na wszelki wypadek). W ulotce jest napisane zeby wziac z zapasowego blistra, no ale ja takiego nie mam, ale przy innych tabletkach zawsze pisza, zeby wziac ostatnia. Nie orientujecie sie moze czy nic sie nie stanie jesli skroce okres o jeden dzien?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.