|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
Trochę głupie pytanie, ale czy na Wizażu w podpisie można mieć link do gier, gdzie po czyimś kliknięciu dostanę sztuki złota czy jakieśtam inne punkty?
A co do spania, macie czasem tak, że jak chwile leżycie w łóżku to pojawia sie takie dziwne uczucie spadania, jakby nie było podłogi i sie leciało ? ![]()
#272 |
maszyna, nie człowiek
|
Werness, to drugie to ponoc klasyczny sen z okresu dojrzewania czlowieka, ze spada w dól. A dlaczego to nie wiem. A samo uczucie tez znam, jakbym spadala w otchlań
![]()
#273 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uczucie to jest wynikiem przechodzenia organizmu w faze snu i tracenia kontroli nad mięsniami. Kiedy zasypiając jakiś usłyszymy jeszcze np. jakiś dzwięk, następuje ten odruch, a potem przechodzi sie zazwyczaj do fazy głębokiego snu. Jest to wynik odruch bezwarunkowy, taka namiastka uśpionej ucieczki ![]() Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłam, bo z tym mam zawsze problem, a że akurat na ten temat oglądałam program, to pozwoliłam sobie się wypowiedziec ![]() EDIT: Chyba namieszałam. Bo ja piszę o takim uczuciu, że wydaje sie jakby spadało sie ze schodka, dużo osob to ma. A sen o spadaniu to chyba cos innego.. To nie wiem :P cholernarejestracja lepiej to wytumaczyła stronę wcześniej ![]()
a kiedy senna to leżę świętem radości jest życie kiedy chcę grzeszyć to grzeszę Edytowane przez krowa_bez_mleka Czas edycji: 2009-07-26 o 20:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też nie wiem co to ![]()
![]() |
#275 |
Zadomowienie
|
Też często odczuwam to spadanie we śnie aż mi całe ciało podskakuje do góry
![]() A tak z innej beczki, skąd się wziął zwrot 'tapeta na twarzy'? Przecież już bardziej by farba pasowała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#276 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#277 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To jest tak, że każda grupa krwi ma swój antygen, czyli cząsteczkę która występuje na powierzchni krwinek i jest jak identyfikator. I tak- osoba z grupą A ma antygen A, B ma antygen B, 0 nie ma żadnego antygenu, AB ma oba rodzaje. Każdy może jeszcze wytwarzać przeciwciała ( przeciwciała są wytwarzane w reakcji na obcy antygen) - grupa A wytwarza przeciwciała anty-B, grupa B anty-A, 0 wytwarza i anty-A i anty-B, AB nic nie wytwarza. Dlatego biorca z grupą AB może przyjąć każdą grupę krwi- B też- bo i tak nie wytworzy przeciwciał. 0 z kolei może oddać krew każdemu, bo nie ma antygenu, który stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Poza tym różnica jest jeszcze taka, że grupa B ma dwie cząsteczki galaktozy w antygenie i jest "słodsza" ![]() ![]() Edytowane przez Ryfka Czas edycji: 2009-07-26 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
ja mam 0 a też jestem wiecznie pogryziona - mi to kiedyś tłumaczyli, ze jak sie am minus to gryzą a plus to nie - ale to bujda bo syna ma plus i też go gryzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Rozeznanie
|
Dziewczeta drogie!
![]() Otoz..opowiem Wam cos.. Moj SP dziadek mowil czasami ze go zmora nocna odwiedza i dusi.. Nigdy w to nie wierzylam..do momentu az mnie sie to przytrafilo.. Spalam sobie w dzien po pracy, mojego chlopaka jeszcze nie bylo. I nagle czuje ze ktos kolo mnie siedzi na poduszce obok.. i naciska mnie reka na klatke piersiowa..i przyduszal.. od razu przypmnialy mi sie opowiesci o tych zmorach.. Taka bylam wystraszona, ze chcialam zadzwonic po TZ zeby szybko przyjechal. Telefon lezal tuz kolo mnie na szafeczce nocnej.. a ja nie moglam sie poruszyc..w ogole, ani reka ani nogami.. nic.. jakis paraliz..a to caly czas siedzialo i mnie dusilo.. Nie wiem ile to trwalo, pewnie sekundy, ale wydawalo mi sie ze dlugo. W koncu udalo mi sie przewrocic na bok. Tlumaczylam sobie ze to byl sen, ale bylo to bardzo realne. Od razu wieczorem szukalam po internecie na te tematy i znalazlam sporo osob ktore takie cos przezyly.. Ja to mialam jeden jedyny raz wtedy i mam nadzieje, ze ostatni. Znalazlam wytlumaczenie co to jest. Cos tam, ze mozg sie budzi szybciej niz cialo.. Ale iles tam lat wstecz nie bylo naukowego wyjasnienia i dlatego ludzie twierdzili, ze zmora ich nawiedza. Doskonale ich rozumiem, bo mialam to samo. Czulam ze ktos mnie dusi.. Nie zycze nikomu.. A moze ktos mial cos podobnego? |
![]() ![]() |
![]() |
#281 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Evulka - takie paraliże są bardzo częste, jak się wybudzisz w fazie snu REM. W fazie REM mózg, a konkretnie móżdżek powoduje, że wiotczeją i są unieruchamiane wszystkie mięśnie. To takie zabezpieczenie, żebyśmy nie wstali z łóżka i gdzieś nie odwędrowali, w fazie REM człowiek nie rusza się w ogóle, nie przewraca, nie zmienia pozycji. I jak się wtedy wybudzisz, to mózg czasem nie zdąży tego paraliżu "wyłączyć" ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#282 |
Przyczajenie
|
cholernarejestracja czy Ty przypadkiem nie studiujesz psychologii??
|
![]() ![]() |
![]() |
#283 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
są 2 osoby, i mają różne kartoniki z różnymi kolorami, i trzecia osoba mowi im zeby w kolejnosci ulozyly kartoniki np zielony czerwony niebieski. I ta trzecia osoba porowna te kartoniki, jesli widzi to samo to znaczy ze kazdy z nas myslac czerwony na prawde mysli o czerwonym ![]() Ja mialam podobne przemyslenia ale w stosunku co do wygladu. co np jesli lustra klamia tego kto w nie patrzy i tak na prawde nie mamy pojecia jak wygladamy? :P
![]() |
#284 |
żona
|
A czemu zazwyczaj po szczepionkach zostają blizny?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Zadomowienie
|
evullka też to miałam, to tzw paraliż senny.. Od tamtej pory śpię tylko na brzuchu, ewentualnie na boku.. Doświadczenie przerażające-nie mogłam się ruszyć ani złapać powietrza
|
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Wtajemniczenie
|
W jakim języku 'myślą' ludzie dwujęzyczni? w sensie np matka Polka, ojciec Anglik i dziecko było 2. językami bombardowane od małego? ;p
![]() |
#287 |
Copyraptor
|
Tak, nie ukrywam się z tym jakoś - pisałam na wątku o studiach
![]() Nie wiem niestety co z bliznami po szczepionkach i osobami dwujęzycznymi, ale postaram się dowiedzieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#288 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#289 |
Konto usunięte
|
Tylko po gruźlicy po np tężcu i błonicy czy WZW nie zostają. Wydaje mi się , ze ma to związek z przeciwciałami idąc drogą dedukcji - próby tuberkuloinowe. Najpierw przed zaszczepieniem miało się próby na przedramieniu. Jeśli powstał duży strupek - blizna to nie trzeba było się szczepić bo miałaś w sobie już przeciwciała. Jeśli z kolei ta blizna ma mniej niż 3 mm to należy dziecko zaszczepic. Wydaje mi się idąc tym tropem, że taka blizna ( o właśnie zależy czy masz bliznę czy bliznowca) świadczy o tym, ze masz w sobie przeciwciała.
Jeśli moje myślenie jest błędne proszę mnie poprawić. A jeszcze odnośnie snów. Mojemu Ś.P. Dziadziowi przyśniły się pytania na ustną maturę z geografii. Edytowane przez 201703061232 Czas edycji: 2009-07-26 o 22:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#290 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co najwyżej może zdarzyć się sytuacja, że ten sam kolor [np. niebieski] może być odbierany trochę inaczej, na zasadzie nie wiem ... może jaśniejszy/ciemniejszy, natomiast na pewno nie na zasadzie ' Ty widzisz niebieski, a ja zielony, ale też nazwę go niebieskim'. Cytat:
zresztą tutaj jest cały artykuł na ten temat, warto poczytać i rozwiać wątpliwości ;] http://www.biomedyk.aplus.pl/prawie_..._o_barwie.html
![]() |
#291 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=cholernarejestracja ;13446826]Tak, nie ukrywam się z tym jakoś - pisałam na wątku o studiach
![]() Bo wszystkie Twoje odpowiedzi na tematy psychologiczne pamiętam z Biopsychologii Kalata ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#292 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale wydaje mi się że pewnie same barwy wszyscy widzą tak samo tzn czerwony jako czerwony itd. Za to np nasycenie kolorów na pewno różni się u każdego i wątpię ze wszyscy widzimy świat identycznie ![]()
![]() |
#293 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]() Myślę, że takim, którym posługują się częściej w życiu codziennym - na ulicy, w sklepie, w pracy.
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dlaczego jak po przebudzeniu spojrzę w okno to potem nie pamiętam snu jaki mi się śnił? Na serio tak mam, jak się obudzę i spojrze na ścianę będe pamiętać sen, a jak w okno to już nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#295 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja, jako że mam mały móżdżek, nie jestem w stanie tego pojąć ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#296 |
Wtajemniczenie
|
ja myślę, że na zmiane, tak samo sny, część ma w 1 języku, część w drugim.
#297 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz ja mam pytanie: ile kalorii trzeba spalić żeby zrzucić jeden kilogram masy ciała??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#298 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Marbella, gdzieś czytałam, że 7 tysięcy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1344458 1]mi ktoś z kolei mówił, że to występuje kiedy do jedno oko "zarejestruje" obraz ułamek sekundy szybciej niż drugie.
[/QUOTE] oj, to raczej nie ![]() ![]() Pamiętam taką sytuację, że śniło mi sie, że obudziłam sie w moim domu, ale nie w swoim łóżku, w dodatku z siostrą w tym łózku. Po chwili weszła do pokoju druga siostra w krótkiej piżamce i miałam świadomość, ze działo się cos ważnego dla niej. Kilka lat później ta sytuacja się wydarzyła na prawdę, był to dzien po weselu siostry, która weszła do pokoju w którym spałam w identycznej piżamce. Nie dało rady tego przewidzieć, kilka lat do przodu. Bo, skąd miałąm wiedzieć, że przyjedzie tyle gości, ze zajmą moje łózko, a ja bede musiała spac z drugą siostrą? Sen jest udokumentowany w kalendarzu 2002, a ślub odbył się w 2005 ;] kilka lat temu musiałam przejść badania pod wzgledem gruźlicy (ktoś w rodzinie chorował). I na samym poczatku badań, pielęgniarka linijką zmierzyła blizny po szczepieniach, zachwycajac się, że w mojej przychodni tak ładnie robią szczepienia, że wiadomo,czy ktoś był szczepiony czy nie. Nie wiem czy to jest wytlumaczenie, czy nie, ale tak mi sie wydaje ![]()
"from delusion lead me to the truth.." mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się ![]() Edytowane przez ankasz Czas edycji: 2009-07-27 o 08:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#300 | ||
żona
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.