|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2851 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. III
zdrzemnęłam się, poczytałam, raz mi zimno, raz mi gorąco, fatalnie się czuję, nic nie robię...
właśnie to robię... ![]() Cytat:
![]() ja mam filmik z usg 3D gdzie widać "ziarnko kawy" jak to pani ultrasonografistka ładnie określiła ![]() Cytat:
1 ochraniacz na materac 100-150 cm ( 4 tygodnie przed datą porodu założyć na materac po lewej stronie i spać po lewej stronie łóżka- czemu nie wiem, ale tak napisane na liście) 2 podkłady na materac do porodu ( 60-90 cm) absorbują wody płodowe , krew itp 10 mat ( 50-70cm) do porodu ( nie wiem co to za specjalne maty, u nas są załączane do paczki którą się kupuje z wszystkim do porodu) 2 opakowania specjalnych podkładów- odpasek poporodowych sterylne gazy 2 opakowania po 10 sztuk 1 buteleczka alkoholu 70 % mydło dezynfekujące 2 klipsy na pepuszek 1 worki na śmiecie duże specjalna rama żeby podnieść łóżku- musi być conajmniej 80 cm wysokie ( można też postawić łóżko na skrzynkach byle stabilnie) wiadro ( w razie wymiotów) dobra przenośna lampka ( w razie konieczności założenia szwów) 10 sterylnie zapakowanych pieluszek ( piszą : wyprać, wyprasować, zapakować w foliowe worki i niech leżą) 2 flanelowe pieluszki żeby w razie co okryć dziecko czyste ręczniki ekstra poduszki gotowa torba zapakowana w razie konieczności przewiezienia do szpitala. U nas zamawia się po prostu kraampakket i tam jest większość z tych rzeczy już przygotowana. ale można też oddzielnie kupic, lub coś dokupić.
![]() Okruszek rosnie ![]() http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-07-29 o 15:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2852 |
Raczkowanie
|
Strasznie wam dziękuję, jesteście kochane
![]() Aż się popłakałam jak czytałam wasze odpowiedzi - DZIĘKUJĘ Teraz mi dużooo lepiej. Uspokoiłam się;* Biorę izoptin a po 25min dopiero fenoterol (doradziła mi tak położna) i faktycznie jest różnica, nie trzęsą mi się tak ręce i nie boli serducho, a jak wzięłam jedną i drugą naraz to myślałam że się rozpadnę na kawałeczki. Mam nadzieję że te leki naprawdę pomogą i dotrwam przynajmniej do 37 tyg. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2853 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja tez miałam dziś w planach prasowanie, ale posprzatałam kuchnie, zrobiłam obiadek, zdrzemnęłam sie i juz mi sie nic nie chce, czekam aż TŻ przyjdzie z pracy i idziemy na USG. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2854 |
Zadomowienie
|
hej mamusie ale wy pedzicie z tym pisaniem
![]() ![]() Miss.hot ja też słyszłam różne opinie na temat mojego lekarza ale ja sie tym nie przejmuję ja na niego nie narzekam a wręcz jestem zadowlonona ![]() Belfegoreczka jak leżałam w szpitalu urodziła sie dziewczyka w 24 tygodniu lekarze nie wierzyli że uda jej sie przezyć a ta kruszynka urodziła sie z wagą 600 gram i zyję, a dzieci w 32 i 34 urodziło sie 4 i było wszystko ok, ak więc głowa do góry, bedzie dobrze ![]() A mnie dzisiaj naszło i posortowałam ubranka i komoda dla niuni gotowa ![]()
#2855 | |
Rozeznanie
|
Aniago, piękny porządeczek
![]() Trochę masz tych skarbów dla niuni ![]() Cytat:
![]() Ja postanowiłam wytargać z piwnicy stary materac, o ile jeszcze będzie zdatny do użytku ![]() Trochę mam problem z rozróżnieniem i przełożeniem na polskie realia tych ochraniaczy na materac - na razie zamówiłam 2 podkłady 60 x 90. Nie do końca rozumiem ten ochraniacz na materac - nasz ma 200 x 220, czyli ma nie zakrywać całości czy należy dopasować większy? No i właśnie też nie wiem, co to za maty i do czego służą... Jak zakupisz ten pakiet, to może mi zdradzisz ![]() Klipsów chyba się u nas nie stosuje? Zapytam jeszcze położną. Czytałam ostatnio niesamowitą rzecz, że pępowina sama przestaje pulsować pewien czas po porodzie i wtedy dopiero można ją przeciąć. I że są tam jakieś ciałka, które tężeją. Natura nie przestaje mnie zachwycać, a cała akcja porodowa to jest majstersztyk, którego nie ogarniam! I czemu to łóżko musi być na 80 cm wysokie? Nasze ma 30 cm, z materacem 42. Jeśli położę na to ten stary materac, będzie max ok. 60 cm... I jakie to ma znaczenie, jeśli rodzi się poza łóżkiem? Tak się zastanawiam. Cała reszta jest oczywista i jestem przygotowana. Tylko zamiast wiadra będzie musiała wystarczyć miska ![]() Aha, ja śpię po prawej stronie łóżka, ale łóżeczko ustawimy po lewej (bo tak nam pasuje układ pokoju), więc chcąc nie chcąc dopasuję się do norm holenderskich ![]() Jeszcze raz dziękuję! ![]()
![]() |
#2856 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Mi lekarz w 6 tygodniu powiedział : proszę się nie nastawiać za bardzo na donoszenie ciąży, szanse są niewielkie. Obok płodu jest krwiak wielkości 10 mm (a zarodek miał wtedy 7 mm). Więc w razie czego proszę się natychmiast zgłosić do szpitala (w razie krwawienia). A jak patrzyłam na to maleństwo na usg i wiedziałam, że to moje dzieciątko, to płakałam jak bóbr, bo bałam się, że strace to ziarenko ... a jak dostałam plamienia w 8 i w 12 tygodniu to prawie umarłam, jak jechałam do lekarza. Ale wszystko było ok ... A ja już jestem w 31 tygodniu ... krwiaczek wchłonął się sam ... córeczka rozwija się i rośnie. Więc głowa do góry!!!! Cytat:
![]() Cytat:
Ale może ja przewrażliwiona jestem ... chociaż u mnie się nie da inaczej, przy trzech kotach, psie i szczurze ![]()
![]() |
#2857 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja póki co przymierzam się do porządków, ale słabo mi idzie ![]()
![]() |
#2858 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Krwinki białe (leukocyty, WBC) 4,0-10,8 x 109/l Wzrost ich liczby nazywamy leukocytozą, a spadek leukopenią. Podwyższenie może być spowodowane przyczynami fizjologicznymi (wysoka temperatura otoczenia, opalanie się na słońcu, ciąża, wysiłek fizyczny, stres) lub patologicznymi (stany zapalne narządów, uszkodzenia tkanek, zakażenia, zatrucia, nowotwory). Spadek ilości krwinek białych może być spowodowany przez niektóre choroby zakaźne, zwłaszcza wirusowe - WZW, grypa, zakażenie HIV, odra, różyczka, ospa wietrzna, uszkodzenie szpiku kostnego przez środki chemiczne, promienie jonizujące, aplazja (zatrzymanie w rozwoju, zanik) i hipoplazja szpiku, wyniszczenie, kolagenozy, przerzuty nowotworowe do szpiku kostnego, niektóre białaczki, ciężkie zakażenia bakteryjne - posocznice, dury i paradury, wstrząs anafilaktyczny. Neutrocyty - Granulocyty obojętnochłonne (NEUT) 1,8-7,7 x 109/l Ich zwiększenie obserwujemy w zakażeniach miejscowych i ogólnych, chorobach nowotworowych, hematologicznych, po urazach, krwotokach, zawałach, w chorobach metabolicznych, u palaczy oraz u kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Spadek liczby neutrocytów występuje w zakażeniach grzybiczych, wirusowych (grypa, różyczka), bakteryjnych (gruźlica, dur, bruceloza), pierwotniakowych (np. malaria), w toksycznym uszkodzeniu szpiku kostnego, przy leczeniu cystostatykami. Cytat:
Już ją całą przeczytałam. Nawet porobiłam notatki ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Czy wśród tych mazideł znajdę coś do cery trądzikowej a jednocześnie suchej? ![]() Cytat:
![]() ![]() Takie wiklinowe koszyczki bardzo by mi się przydały ![]()
![]() |
#2859 |
Zakorzenienie
|
Jak w zeszłym tygodniu kurier dzwonił do mnie, jak byłam w pracy i nie mogłam się z nim umówić na późniejszą godzinę, tak dzisiaj czekam na innego (z innej firmy) i jakoś doczekać się nie mogę. Ma czas do 19
![]() Wstąpiłam dziś do lumpka i wśród rzeczy na stole wygrzebałam dwie frotowe myjki ![]() Jakiś czas temu pisałam, że kopanie dziecka przypomina mi wydobywanie się bąbli powietrza spod błota, teraz to wygląda jak kot w worku - tak mi się dziecko rozpycha w brzuchu ![]() ![]() Fasoleczko, ja także mam poprane ciuszki i jak tylko je wyprasuję, schowam je do komódki. Jak mają się zakurzyć za zamkniętymi drzwiczkami? PS. Nika, naczynie na ewentualne wymioty podczas porodu to standard także w szpitalu. Mówiła nam o tym ostatnio położna na SR. Podobno takie rzeczy się kobietą zdarzają.
#2860 |
Zadomowienie
|
Fasoleczka buciki tylko schowałam do szuflady, ale ubranka w szafce nie zakurzą się
![]() ![]() Margolcia to są ubranka na 56, 62 i 68 resztę mam spakowaną w karton bo komoda okazała się za mała ![]() A koszyczki kupiłam w Pepco.
![]() ![]() Edytowane przez aniago25 Czas edycji: 2009-07-29 o 16:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#2861 |
Zakorzenienie
|
miss.hot, widzę, że mamy podobne plany na ostatnie popołudnia
![]() ![]() ![]()
#2862 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny do mnie też kupka prania się usmiecha ale jakos mi sie nie chce, zawsze uwielbiałam prasowac a w ciąży jakos mam niechęć do tej czynności.
#2863 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2864 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale ja mam w reklamowkach, bo poki zwierzeta chodza po moim pokoju to ich siersc jest nawet za drzwiczkami w szafie ![]()
![]() |
#2865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2866 |
Rozeznanie
|
Oj a u mnie wszędzie ta sierść ... lenią się strasznie!!!
#2867 |
Zadomowienie
|
margolcia ja kupiłam koszyczki wczoraj były jeszcze ciemne i białe
![]()
#2868 |
Zakorzenienie
|
Też będę miała koszyczki na komódce. Póki co mam jeden, bo tylko jedne został w Jysku z obniżoną ceną. Poluję na następne dwa.
---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Kuriera nadal niet ![]() A mnie coś brzuszek stwardniał. Znikam więc.
#2869 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Koszyczki bardzo przydatne, u mnie też będą - eh już nie mogę się doczekać jak będzie łóżeczko, bo teraz to wszystko w proszku mam i na raty szafki porządkuję ![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Ufff prasowałam z włączonym wentylatorem, bo duchota w pokoju ![]() Ale kręgosłup już daje znać o sobie, zostało 3 koszule i kilka t-szirtów - już jutro to zrobię ![]()
![]() |
#2870 |
Zakorzenienie
|
Wanienka dotarła 5 minut przed 19
![]() ![]() ![]() A teraz zabieram się za prasowanie...
#2871 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() ja tez kupilam takie same koszyczki w pepko ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2872 |
Wtajemniczenie
|
cześć Skarby!
wpadłam tylko donieść, że wciąż odpoczywam po poniedziałku, mąż pilnuje bym leżała ![]() zapomniałam Wam powiedzieć że też robiłam to 3/4D, i pokaże Wam jakieś zdjęcie jak tylko zrobię, nasz dzidziuś niestety pokazał tylko profil, taki wstydliwy ![]() jak będę mieć chwilę to jakieś ładne ujęcie wrzucę ![]()
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2873 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A we mnie jakaś energia na wieczór weszła, bo jeszcze włączyłam pranie o tej godzinie (jak nigdy ![]() ![]() Póki co pałaszuję lody czekoladowe + toffi + pyszny dżemik z moreli ![]() ![]()
![]() |
#2874 |
Zadomowienie
|
A mnie dzisiaj naszło na sprzątanie, normalnie w szoku jestem
![]() ![]() ![]() Dziewczyny mam taką ochotę na naleśniki z dżemem a tu ta cholerna dieta ![]()
#2875 |
Zadomowienie
|
witam kochane !!!
mam do nadrobienia chyba z 20 stron skończyliśmy remont małego pokoju dla dzidzi !!!!! bardzo się cieszę łóżeczko wstawimy pewnie tak pod koniec sierpnia... narazie na jego miejscu stoi biurko które pójdzie do innego pokoju jak brat się wyprowadzi... nawet z wyprawki już wszysko mamy ( zostały do kupienia kosmetyki ale to już na końcówce)w następną środę idę na wizytę zobaczyć co u bombla słychać ( kopie już niesamowicie mocno - czasami nawet boli) a w piątek wybieramy się na 4d jupiiii!!!!! zdażyłam przeczytać o napadzie alisanki to straszne mam nadzieję że wszystko ok Kochane wejdę dopiero jutro bo dzisiaj już mam dość roboty ( mam wyprane wszystko co można i poprasowane - i poprostu padam na twarz. do jutra papapapapapa
#2876 |
Rozeznanie
|
Kurcze mam nadzieję że jeszcze jutro będą
![]()
#2877 | |
Wtajemniczenie
|
A ja mam dzisiaj leniwy dzień - nie piorę, nie sprzątam, nie prasuję...
Czuję się jakbym była w I trymestrze - mdłości, zawroty głowy i kręcenie jajników ![]() ![]() Cytat:
![]() Jak skończą mi się olejki i będę znów zamawiać to skuszę się na te masełka. Właśnie mi się przypomniało, że można wystawić zwolnienie do przodu, bo sama tak miałam wystawione - mój lekarz przyjmuje po południu i jak wystawiał mi zwolnienie to nie od dnia w którym u niego byłam (bo w tym dniu byłam w pracy) tylko od dnia następnego. Także zwolnienie miałam wystawione z datą wizyty ale zwolnienie było dopiero od dnia następnego. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2878 |
Rozeznanie
|
My juz po USG dzdzia waży juz 1700 g
![]() Tylko dzidzia jest ułożona posladkowo,a tydzień temu była odwrócona główką do dołu, mam nadzieje że sie jeszcze przekręci. A co do płci to lekarz powiedział że chyba dziewczynka, ale miała zaciśnięte nóżki i ciężko było dokładnie zobaczyc, to juz 3 lekarz i 3 opinia że dziewczynka więc może nie zmieni sie w chłopca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2879 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja właśnie skończyłam prasować, jeszcze jutro zostaną mi rzeczy z dzisiejszego prania i odkładam na 2 tygodnie żelazko ![]() Jutro jedziemy z małżem oglądać wózki - w końcu - ciekawe jak sprawdzą się nasze dotychczasowe typy ![]() Idę pod prysznic ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Dobranoc ![]()
![]() |
#2880 | ||
Rozeznanie
|
Nie mogłam coś dzisiaj spać. Plątam się po domu od 4.30
![]() ![]() Dziś ogłaszam dzień lenia. Cytat:
ZUS informuje: najczęściej powtarzające się uchybienia formalne w orzekaniu o czasowej niezdolności do pracy 1) Orzekanie o niezdolności do pracy „do przodu”, czyli zaczynającej się 2,3 dni po badaniu pacjenta. Rozporządzenie ministra pracy i polityki socjalnej z dnia 27 lipca 1999 r. ( Dz. U. nr 65) § 3 ust. 1 wyraźnie określa tryb wystawiania zaświadczenia lekarskiego, według którego zaświadczenie lekarskie wystawia się na okres od dnia, w którym przeprowadzono badanie lub od dnia bezpośrednio następującego po dniu badania. 2) Orzekanie o niezdolności do pracy „wstecz” powyżej 3 dni. W powyższym Rozporządzeniu w § 3 ust. 2 znajduje się zapis, iż zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres nie dłuższy niż 3 dni poprzedzające dzień, w którym przeprowadzono badanie, jeżeli jego wyniki wykazują, że ubezpieczony w tym okresie niewątpliwie był niezdolny do pracy. Wyjątkiem jest sytuacja ujęta w ust. 3 powyższego paragrafu mówiąca, że zaświadczenie lekarskie może być wystawione przez lekarza psychiatrę na okres wcześniejszy niż określony w ust. 2, w razie stwierdzenia lub podejrzenia zaburzeń psychicznych ograniczających zdolność ubezpieczonego do oceny własnego postępowania. Cytat:
![]() ![]() No i mój mąż znowu zaczął snuć fantazje..... ![]() ![]() ![]() Zastanawia mnie ten stopień dojrzałości łożyska. Ja jak byłam tydzień temu na usg to miałam już II stopień ![]()
Michalinka jest już z nami ![]() Edytowane przez margolcia1006 Czas edycji: 2009-07-30 o 05:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:22.