![]() |
#1921 |
Raczkowanie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
no tak...ja jak niic nie znajde do wrzesnia to tez bede chciala na staz, tylko w radiu niedawno mowili, ze pieniądze na staże na ten rok juz sie skończyly, a UP w ogole nie mają kasy nawet na opłacanie ubezpieczenia bezrobotnym...nie nastraja mnie to zbyt optymistycznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1922 | ||||
Przyczajenie
|
Witam Wizażanki!
Dołączam do kółka zdołowanych bezrobotnych. Szukam pracy wprawdzie dopiero od kilku miesięcy (teraz w lipcu skończyłam studia), ale już widzę że łatwo nie będzie znaleźć czego kolwiek związanego z moim zawodem... Dzięki temu 'wydumanemu' kryzysowi wszędzie słyszę tylko: nie mamy pieniędzy na zatrudnienie nowej osoby ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1923 |
Raczkowanie
|
słodka trzpiotka i tak masz lepiej ode mnie...ja nawet w labie analitycznym nie mogę pracować, bo nie mam tytułu diagnosty, po biotechu są 2 wyjścia albo zostac na uczelni i robic doktorat, albo uciekac za granicę...żadna z powyższych mi nieodpowiada
![]() w ogole to zaczynam się stresowac strasznie...popadam w jakis marazm...a studia skonczyłam niecały miesiąc temu...ja długo nie wysiedzę w domu bo chyba zwariuję... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1924 |
Zakorzenienie
|
ja jeszcze nie skonczyłam studiów , ale mam nadzieję , że mnie nie odrzucicie ... narazie nie szukam pracy takiej "poważnej" ale niedługo chciałam poszukać praktyk , ale jakichs fajnych i dlatego pozwolę sobie czytać co jakić czas wasze wypowiedzi, bo juz z kilku wyioslam duzo mądrego
![]() Powiem coś od siebie .. jakies 5 stro wczesiej wyczytalam o problemie przy pytaniu odnosie ile chciałoby się zarabiać ... opowiem Wam pewa historyjkę Jeżdzę czasem stopem i czasem spotykam róznych ciekawych ludzi. Pewnego dnia jechałam z jakimś dyrektorem ds kadr czy jakoś tak , dużej wrocławskiej firmy , Ów pan powiedział , iż to on u nich rekrutuje kadydatów do pracy , i spytał mie własnie jak bym odpowiedziała na pytanie "ile bym chciała zarabiać " ja skromnie powiedziałam , że 2000 na rękę , oczywiście to tez zalezy od stanowiska, i że zalezy mi napewo żebym awasowała ... a on do mnie, że żle by na mnie spojrzał bo edług niego niska kwota oznacza , że nie wierzę w siebie , i w swoje zdolności , ... kazał także przed rozmową ewentualnie poptytać ile sie zarabia na takim stanowisku aby nie podac duzo za duzo ![]()
![]() |
#1925 |
Raczkowanie
|
no to jest fakt...tez słyszałam takie opinie od ludzi zawodowo zajmujących się rekrutacją dla jakiś większych firm...a ty sie tak nie boisz stopem jezdzic?? bo ja bym chyba nie wsiadła do auta z jakims obcym chklopem...sama...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1926 |
Wtajemniczenie
|
Też słyszałam, że jak się podaje za niską kwotę, to niechętnie patrzą na kandydata. Osoby, które się starały o niezbyt wysokie stanowisko, ale z wymaganą znajomością co najmniej 2 języków podawały kwotę rzędu 1200 zł. Zatrudnili kogoś, kto chciał najwięcej (1800 zł), a dostał i tak więcej.
![]() |
![]() |
#1927 |
przyczajona tygrysica
|
Dziewczyny, ja już nie wiem co robić... Szukam i szukam bezustannie jakiejś pracy i nic z tego nie wychodzi, bo nie odpisują na maile (telefonu nie podają w ogłoszeniach). A jak już odpiszą albo zadzwonią - dramat. Zawsze przed udaniem się na spotkanie szukam w internecie informacji na temat danej firmy.
I tak ostatnio naczytałam się o HTC - wysyłam już prawie wszędzie gdzie się da! Więc jak się naczytałam to zrezygnowałam, nie mam ochoty ani naciągać i oszukiwać ludzi ani nie dostać potem wynagrodzenia, na które zasłużyłam. Teraz druga firma - kurierska. Praca jako asystentka. Niezastąpione forum na gazecie ujawniło przede mną, że praca u nich na tym stanowisku polega na opiekowaniu się dzieckiem szefowej (!), dzieleniu z nią jednego biurka, a samej pracy biurowej jest tak mało (bo i klientów mało), że zapewnienia o zarobkach stają się tylko żartem szefowej... Te dwie firmy tylko się ze mną skontaktowały, a wysłałam już kilkadziesiąt CV... Oszaleję, jeżeli będę musiała siedzieć bezczynnie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1928 |
Raczkowanie
|
a co to jest HTC ze tak spytam?? bo pierwsze słysze...kilkadziesiąt??> spoko, ja wysłałam przez ostatni tydzien 12
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1929 |
przyczajona tygrysica
|
Holiday Travel Center - bardzo ładne ogłoszenia piszą
![]() Liczbą się nie przejmuj - masz bardziej specjalistyczne wykształcenie. Ja jestem po ekonomii (licencjacie jak na razie). A ja szukam po prostu czegokolwiek, ale uczciwego i nie za 7zł/h brutto ![]() Z resztą nie tylko ja. Koleżanka robi to samo. Z tym, że ona CV i LM wysłała ze dwa razy tyle. Ja nie wiem, czy oni sobie żartują tymi ogłoszeniami i wcale nikogo nie szukają, czy po prostu kto pierwszy ten lepszy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1930 |
Zadomowienie
|
Z tą ciszą po wysłaniu ogłoszeń, to nie tylko Wy tak macie. Wyobraźcie sobie, że moje koleżanka (w styczniu zbankrutowała jej dotychczasowa firma i od tego czasu siedzi na bezrobociu) wysłała pewnie już setki ogłoszeń i NIKT się do niej nie odezwał. Zaczęła szukać pracy poczta pantoflową, bo nie ma już dosłownie kasy na życie.
Czasem myślę, że i te firmy są niepoważne, bo mogliby wysłać choć maila zwrotnego, że rekrutacja zakończona, nie spełniasz naszych wymagań formalnych czy po prostu pocałuj nas w du**. A może przeglądają ten watek Wizaznki z działów HR i mogłyby nas oświecić, co powoduje tą niepokojącą ciszę ze strony potencjalnych pracodawców? ![]()
![]() |
#1931 |
Zakorzenienie
|
No to i ja się pochwale swoimi osiągnięciami-po obronie w czerwcu mgr, przez okres 3 tygodni intensywanie szukałam pracy-tj. 3 razy dziennie przeglądałam ofery pracy, wysylałam CV i LM w ilościach około 20 tygodniowo. Nie odpowiedział nikt!Podejrzewam,że brak doświadczenia swoje zrobił,w końcu znalazłam firmę, która zatrudniłaby mnie na staż. Wizełam to bez dwóch zdań
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1932 |
przyczajona tygrysica
|
Ale ja mam doświadczenie w pracy w biurze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1933 |
Zakorzenienie
|
Heh nie jestem HRką, ale tak na zdrowy rozum to wydaje mi się, że tą niepokojącą ciszę powoduje po prostu za duża ilość wysłanych CV. Gdyby mieli odpisać każdemu ... to pewnie musiałby siedzieć ktoś na etacie tylko do odpisywania na maile ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1934 |
Raczkowanie
|
mnie to czasem przychodzi na myśl, że jakaś firma wystawia ogłoszenie a tak naprawdę to już kandyta na nie mają po znajomości oczywiście
![]() W zasadzie jak tak rozejrze się wkoło to moi znajomi w większości przyapadków własnie w ten sposob dostali swoją pracę - po znajomości. A było czasem normalne ogłoszenia, w każdym przypadku rozmowa i rekrutacja gdzie było dużo chętnych a i tak oni dostali tę pracę :/ i to czasami wcale nie zgodną z kwalifikacjami. Napewno na takie rekrutacji było kilka osob które były od nich lepsze, ale to właśnie oni się dostali, bo te ogłsozenia i rekrutacja to byłą jedna wielka ściema ![]()
29.06.2009 - Pani Magister Inżynier ![]() ![]() ![]() 22.12.2007 - my ![]() ![]() szukam pracy ![]() Edytowane przez Ifona1985 Czas edycji: 2009-07-28 o 11:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1935 |
Raczkowanie
|
zgadza się, wszystko trzeba załatwiać po znajomości...a nawet jak się czasem komuś uda bez znajomości to jest naprawde mega farciarzem... eh szkoda gadac... ja w sumnie tez mam możliwość dostania pracy po znajomości ale nie tym bym się chciała zajmować prawdę powiedziawszy...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1936 |
Rozeznanie
|
Hej Dziewczęta! jak to jest właściwie z tymi funduszami na staże? Czy wasze informacje o tym, że UP nie mają już kasy na staże są sprawdzone?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1937 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1938 |
Zakorzenienie
|
podobno-ale nie wiem ile jest w tym prawdy kasa będzie na staże dopiero we wrześniu
![]() |
#1939 |
Raczkowanie
|
zawsze najtrudniej jest zacząć...pierwsza praca, zeby zdobyc jakieś doświadczenie, a potem to juz jest łatwiej, bo jest co wpisać w CV...informacje o pieniądzach z UP na staze usłyszałam w radiu rmf fm, sama się jeszcze nie dowiadywałam jak to z tym jest
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1940 |
Rozeznanie
|
Witajcie Dziewczyny!
Pozwólcie, że do Was dołączę. Od 2,5 miesiąca jestem bezrobotna... dodam, że pracę "straciłam" przez L4 pod koniec okresu umowy i umowa wygasła... To było w połowie maja. I do teraz nie mam pracy. Wysłałam wiele Cv z czego miałam 1 odpowiedź z zaproszeniem na rozmowę! Ponad 2,5 roku pracowałam w sklepie (nie spozywczym), poszłam do innej pracy bo mieli lepsze warunki no ale nie udało się przedłuzyc z w/w powodów. Dodam, że studia skończyłam we wrześniu 2008 (turystyka i rekreacja) i nie kontynuuję nauki- bo tak naprawdę po co? Jest takie bezrobocie że nawet mgr nic mi w tym momencie nie pomoże a skąd wziąc pieniądze na studia? W biurach podrózy mnie nie chcą, bo żądają 2 lat doswiadczenia a niby skąd mam je wziąc? Uznałam, że chyba lepiej wysyłac puste Cv, może pracodawcy boja się ludzi z wyzszym wykształceniem lub tych z doswiadczeniem? Jedna jedyna rozmowa na której byłam to była praca w sklepie.... I nie dostałam się... Woleli kogoś bez doświadczenia... Juz rece mi opadaja. UP nie ma nic ciekawego. Juz niewiem co mam robic, wakacje przeleca i ani pracy ani odpoczynku...
['][']['] 1o.11.11 Podróże mają magiczną moc uzdrawiania duszy i zdecydowanie pomagają zdystansować się do problemów dnia codziennego. Nie rozwiązują ich bezpośrednio, jednak pomagają przewartościować i spojrzeć na nie jakby z drugiego brzegu rzeki Martyna Wojciechowska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1941 |
Zakorzenienie
|
U mnie też cisza. wysłałam troszkę ofert i nic...nikt się nie odezwał.
Porażka z tym wszystkim. W większości wymagają doświadczenia, a gdzie ja mam je nabyć? jestem młoda, szybko się uczę itd a tutaj taka kiszka z tym wszystkim. Znalazłam dzisiaj ofertę pracy jako sekretarka w instytucji kulturalnej. ale pisze, że wymagają jakiegoś kursu dla sekretarek plus doświadczenie. zastanawiam się zy jednak nie jechać tam jutro i nie spróbować po prostu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1942 |
Zadomowienie
|
Ja mogę tylko dodać od siebie, że szukam pracy od 7 miesięcy. Chodzę w miesiącu na 2-3 rozmowy. Skończyłam dzienne studia, pracowałam rok i 3 miesiące, nic nie jest z górki. Pierwszą prace dostałam bez znajomości, ale teraz chętnie by mi się przydały, bo mam dość tego siedzenia w domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1943 |
Rozeznanie
|
Z tego wszystkiego poszłam wczoraj do UP i pani powiedziała, że jeśli znajdę pracodawcę do stażu i on wypełni wniosek to ze strony UP nie będzie żadnych przeszkód. Więc wierzę, że jednak nie pojawią się żadne finansowe niespodzianki, tym bardziej, że pracodawcę już znalazłam i w przyszłym tygodniu zamierzam zacząć działać ze stażem.
A jak już podjęłam decyzję, że tak zrobię, zadzwoniły dwie panie proponujące pracę recepcjonistki. Podziękowałam im i mam nadzieje, że nie będę tego żałować... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1944 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie zaraz wybieram się złożyć swoją ofertę pracy na stanowisko sekretarki. Niby piszą, że wymagane jest doświadczenie na podobnym stanowisku, niestety nie mam takiego, ale myślę, co szkodzi spróbować. Może akurat.
Z tym doświadczeniem to piszą teraz w co drugim jeśli nie w każdym ogłoszeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1945 |
Raczkowanie
|
ja tam na to "musowe" doświadczenie tez nie patrze, potem w LM pisze, ze szybko się ucze i ze mam nadzieje, ze brak doświadczneia nie bedzie taka wielką przeszkodą :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1946 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1947 |
Rozeznanie
|
ja się przyzna,że po dwóch miesiącach z różnych względów porzuciłam prace w urzędzie....przygotowuję się teraz do wrześniowego egzaminu na aplikację( to moje drugie podejście) i na to stawiam
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1948 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Nie wiem, może to głupi pomysł, ale nie dało by się zrobić w tym wątku takiej sondy, gdzie były by wymienione kierunki studiów, i pytanie by brzmiało - Jaki kierunek studiów skończyłaś/eś i jesteś bezrobotny/a????????? Wiem, ze dziewczyny pisza to w swoich postach, ale tak bylo by bardziej 'przejrzyscie".
Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy.— Éric-Emmanuel Schmitt Edytowane przez Edytkaaa Czas edycji: 2009-07-31 o 00:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1949 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Sorki za wścibskość, ale od dawna mi sie marzy praca w urzędzie, ale nie mam szans by ją dostać (chociaz mam mgr z administracji publicznej ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1950 |
Rozeznanie
|
Kasiu odpowiem Ci na PW
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.