tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-03, 08:19   #3781
paula2108
Przyczajenie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Mam Kolejne pytanie, czy któras z Was sie orientuje co do przesunięcia okresu tylko o tydzien, np. konczy mi sie opakowanie rózowych zamiast białych biore przez 7 dni rózowe pozniej biale i koncze dalej rozpoczeta paczkę rózowych? pytam sie was poniewaz moja doktor urlopuje???
paula2108 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 08:46   #3782
raskal
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Jess93 Pokaż wiadomość
Okej dziekuje bardzo mam nadzieje ze to co pisza w ulotce jest prawda. niby po tygodniu juz jest super skutecznosc ale wiecie.. strach robi swoje
Nie ma się co bać . Mówię z własnego doświadczenia, że działają od samego początku. Ja też miałam obawy, ale ulotka mówi prawdę

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

Cytat:
Napisane przez paula2108 Pokaż wiadomość
Mam Kolejne pytanie, czy któras z Was sie orientuje co do przesunięcia okresu tylko o tydzien, np. konczy mi sie opakowanie rózowych zamiast białych biore przez 7 dni rózowe pozniej biale i koncze dalej rozpoczeta paczkę rózowych? pytam sie was poniewaz moja doktor urlopuje???
Powiem szczerze, że nie spotkałam się nigdy z taką formą przesuwania okresu. Moim zdaniem lepiej połączyć opakowania zamiast bawić się w jakieś kombinacje.
raskal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 10:59   #3783
mart88
Przyczajenie

Witam, biore wlasnie 4 opakowanie yaz ,jestem mniej wiecej w polowie i mam dylemat poniewaz czulam sie swietnie, od samego poczatku praktycznie nie mialam skutkow ubocznych (moze jedynie troche ze skora) ale jezeli chodzi o samopoczucie to ok. i teraz juz od ok.3 tygodni moze nawet miesiaca mam mdlosci nieregularne ale czeste, czasami 3 dni pod rzad mam potem 2 dni nie itp. Ostatnio nawet zaczely mnie meczyc w nocy. Czy to moga byc skutki uboczne tabletek? Najwazniejsze - czy moglyby sie pojawic dopiero po takim okresie stosowania? Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem czy to jest spowodowane tabletkami czy moze nie ma z nimi nic wspolnego!
mart88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 11:08   #3784
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mart88 Pokaż wiadomość
Witam, biore wlasnie 4 opakowanie yaz ,jestem mniej wiecej w polowie i mam dylemat poniewaz czulam sie swietnie, od samego poczatku praktycznie nie mialam skutkow ubocznych (moze jedynie troche ze skora) ale jezeli chodzi o samopoczucie to ok. i teraz juz od ok.3 tygodni moze nawet miesiaca mam mdlosci nieregularne ale czeste, czasami 3 dni pod rzad mam potem 2 dni nie itp. Ostatnio nawet zaczely mnie meczyc w nocy. Czy to moga byc skutki uboczne tabletek? Najwazniejsze - czy moglyby sie pojawic dopiero po takim okresie stosowania? Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem czy to jest spowodowane tabletkami czy moze nie ma z nimi nic wspolnego!
możliwe, że tabletki przestały Ci odpowiadać. ale przecież może być też jakiś problem z żołądkiem.
Stary 2009-08-03, 11:28   #3785
Jess93
Przyczajenie

GG do Jess93

Hej. Słuchaj PAULA lepiej nie mieszaj tak bo mozesz pozniej odczuc roooozne skutki uboczne. i wydaje mi sie ze wtedy rozregulujesz caly cykl brania YAZ wiec bedziesz miala nie calkowita ochrone.
Do MART : zawsze moze byc tak ze twoj organizm przestal je tolerowac ale to raczej jest tak ze zamiat na poczatku bronic sie, zaczal teraz. wiec mysle ze predzej czy pozniej powinno sie uspokoic. nie mart sie na zapas. zawsze mozesz zadzwonic do innego ginekologa w twoim miescie nie wazne czy do niego chodzisz, on ma obowiazek dac ci wskazowki i powiedziec co masz robic
Stary 2009-08-03, 13:16   #3786
patrysienka
Zadomowienie

Hej mam pytanie.
Otóż zażywam tabletki od wtorku poprzedniego tygodnia codziennie o godz 15 i nie zapomniałam do tej pory. Przedwczoraj doszło do stosunku. Mam dalej jakby krwawienie, bo miałam okres. Czy jest możliwość bym była w ciąży? Pytam, bo na ulotce jest napisane, że ma się ochronę od wzięcia pierwszej tabletki, ale jak czytałam wcześniej niektóre Wasze posty, było, że ginekolog radził się wstrzymać i nawet po 11 dniach dopiero...
Proszę o odpowiedź, bo bardzo się boję.
patrysienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 13:21   #3787
martus28
Przyczajenie

przepraszam, ale mam pytanie , gdyż nie bardzo wiem co zrobic. stosuje talbetki yaz już 3 miesiące. już przedtem miałam lekkie skłonności depresyjne ale po tabletkach jeszcze się to nasiliło. w miarę daje sobie radę, ale czasami czuje, że wiecej nie wytrzymam. zazwyczaj w akich sytuacjach sięgałam po tabletki uspokajające z labofarmu. sprawdzałam ich skład i nie zawierają dziurawca lecz inne zioła jak melisa, serdecznik, czy chmiel. naprawde mi to pomagało ale nie wiem czy moge je zażywac. umówiłam się już na wizyte u ginekologa, lecz termin mam dopiero w przyszlym tygodniu. proszę o pomoc
martus28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 14:47   #3788
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patrysienka Pokaż wiadomość
Hej mam pytanie.
Otóż zażywam tabletki od wtorku poprzedniego tygodnia codziennie o godz 15 i nie zapomniałam do tej pory. Przedwczoraj doszło do stosunku. Mam dalej jakby krwawienie, bo miałam okres. Czy jest możliwość bym była w ciąży? Pytam, bo na ulotce jest napisane, że ma się ochronę od wzięcia pierwszej tabletki, ale jak czytałam wcześniej niektóre Wasze posty, było, że ginekolog radził się wstrzymać i nawet po 11 dniach dopiero...
Proszę o odpowiedź, bo bardzo się boję.
Jeśli wzięłaś pierwszą tabletkę w pierwszy dzień miesiączki, to jak mówi ulotka, jesteś zabezpieczona właśnie od tej tabletki.
Są różne szkoły - niektórzy ginekolodzy sugerują jakiś okres przejściowy, ja na przykład, zgodnie z zaleceniem mojego lekarza przez pierwszy miesiąc nie współżyłam. Nie bede się rozwodzic nad tym, czy słusznie, czy nie, ale zyskałam większą pewnośc
Stary 2009-08-03, 17:59   #3789
malkol13
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to malkol13
Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Hej, dziewczyny a orientujecie się ile kosztuje yaz w olsztynie i jeśli tak to w której aptece jest najtaniej?? z góry dzięki za informacje
malkol13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-03, 22:44   #3790
patrysienka
Zadomowienie

jeszcze bardziej się zdołowałam eh.
Stary 2009-08-03, 22:51   #3791
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
jeszcze bardziej się zdołowałam eh.
czemu? mnóstwo dziewczyn tu pisało, że współżyło bez dodatkowych zabezpieczeń już nawet od 1. tabletki i w ciąży nie są. ja też po paru tabletkach dodatkowo się nie zabezpieczałam i też dziecka się nie dorobiłam.
Stary 2009-08-04, 14:26   #3792
Milutka89
Przyczajenie

Czesc laski!

Zdam wam relacje bo jestem już po trzech opakowaniach

1. Przez pierwszy tydzień rozpoczynania tabletek zawsze miałam suchość ;P;P
2. Możecie mnie nazywać "kobieta fontanna" chyba biję rekordy;D
3. Kochałam się z moim TŻ już na 14stej tabletce - nie chcialam ryzykować.. ALE DO KOŃCA ;D
4. Jestem zadowolona choc przy pierwszym opakowaniu mialam mala wysypke na brodzie ale przeszła, teraz jestem obecnie bez zadnego pryszczaka ;D
5. Zadnych dokuczliwych bólów Skonczyłam 3 opakowania wczoraj była pierwsza biała tabletka z 4opk ale zaczyna mnie boleć głowa juz od dwoch dni
6. Miesiączkę mialam przez pierwsze dwa opk dnia 5 każdego miesiąca a teraz dostałam 1wszego ;D wiec niespodzianeczka i na każdej białej tabletce najpierw na drugiej potem na czwartej ;p a teraz na trzeciej ;D

7. Kochajcie się i cieszcie się tym razem ze swoim partnerem, bo jak to dobrze kochać się tak do końca i być zadowolonym i zabezbieczonym!! ;D w ciąży nie jestem i wy nie będziecie jak bedziecie brac tabletki mniej wiecej o tej samej porze ;D

Pozdrawiam ;**
Milutka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 14:53   #3793
patrysienka
Zadomowienie

Ja to nie wiem a to krwawienie bym normalnie bym miała nawet jakbym zaszła w ciążę przez nast. dwa dni?
Stary 2009-08-04, 14:56   #3794
misunderstood
Raczkowanie

GG do misunderstood

Cytat:
Napisane przez Milutka89 Pokaż wiadomość

5. Zadnych dokuczliwych bólów Skonczyłam 3 opakowania wczoraj była pierwsza biała tabletka z 4opk ale zaczyna mnie boleć głowa juz od dwoch dni
ja mam wlasnie problem z bolaca glowa przy 2. i 3. tabletce

misunderstood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 15:42   #3795
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Ja to nie wiem a to krwawienie bym normalnie bym miała nawet jakbym zaszła w ciążę przez nast. dwa dni?
przestań, niby dlaczego miałabyś w ciąże zajść?
Stary 2009-08-04, 16:06   #3796
patrysienka
Zadomowienie

Po prostu się stresuję i tu jest problem.
Stary 2009-08-04, 16:11   #3797
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Po prostu się stresuję i tu jest problem.
to się nie stresuj
poza tym zobacz jaki jest obszerny wątek, ile dziewczyn się wypowiada i jakaś żadna nie pisała, że zaszła w ciążę.
Stary 2009-08-04, 18:15   #3798
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
to się nie stresuj
poza tym zobacz jaki jest obszerny wątek, ile dziewczyn się wypowiada i jakaś żadna nie pisała, że zaszła w ciążę.
wszystkie to ukrywają

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 18:45   #3799
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
wszystkie to ukrywają
o Boże nie strasz mnie!
Stary 2009-08-04, 19:21   #3800
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
o Boże nie strasz mnie!
ja zaczynam 6 opakowanie wiec mam 6 dzieci juz

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 19:27   #3801
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
ja zaczynam 6 opakowanie wiec mam 6 dzieci juz
ja 7. opakowanie, z tym że przed 8. nie robię przerwy, to może zdażę jeszcze jednego "gratisowego" dzieciaczka
Stary 2009-08-04, 20:25   #3802
ironcia
Raczkowanie

oglądając się codziennie w lustrze będąc na 2 opakowaniu widzę lekką zmianę w biuście, no i widzę to też po tym, iż zaczął lekko się wyleważ praktycznie z każdego stanika ; o czy to możliwe, że już na drugim opakowaniu jest różnica? Sam mój TŻ się dziwi xD
Stary 2009-08-04, 21:58   #3803
xxnikaxx
Przyczajenie

Ironcia a to z biustem to bardzo możliwe ja też na koniec 1 op. zauważyłam taką miłą niespodziankę biustową
a co do mdłości, tez miewam czasami...ale myślę, że to albo faktycznie tabletki albo żołądek.
pzdr.
xxnikaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 23:22   #3804
QueenB
Przyczajenie

Od kiludziesięciu stron śledzę codziennie ten wątek i dochodzę powoli do pewnych wniosków ;)

Po pierwsze, i najważniejsze, z dziewczyn są straszne panikary ;)

Po drugie, to, że zażywacie yaz, nie oznacza, że Wasz świat zaczyna się kręcić tylko i wyłacznie wokół niego. To znaczy, że jak kogoś boli dzień czy dwa dni głowa, to nie musi od razu krzyczeć na forum, że jest taki skutek uboczny. Może to na zmianę ciśnienia, temperatury, a może... Po prostu boli, bo jesteśmy ludźmi, a ludzkie organizmy mają to do siebie, że nie zawsze działają na 100%. Czasami wystarcza jakaś drobnostka, jakaś mała zmiana w otoczeniu, której na pozór nawet nie zauważamy, a która skutkuje w taki, czy inny sposób. I nikt mi nie wmówi, że wcześniej NIGDY nie bolała go głowa ;)

To samo ma się do drętwienia rąk (pierwsze słyszę), niewyspania, przemęczenia i tak dalej. Zanim zaczniecie siać panikę (tak, czytając niektóre posty widać w nich autentyczną panikę), zastanówcie się, czy NAPRAWDĘ nie może być innego powodu Waszych dolegliwości. Jak w czwartek / sobotę / wtorek na ósmej / szesnastej / dwudziestej tabletce wyskoczy Wam pryszcz, to nie rysujemy wykresów, ani nie prowadzimy bardziej lub mniej wyszukanych analiz, pryszcze też czasami wyskakują, bo chcą, wcale nie musimy za to od razu obwiniać YAZu ;)

Nie jesteście jedynymi, które zażywają tabletki antykoncepcyjne, śmiem twierdzić, że na świecie są nas miliony ;) Zawsze będą jakieś skutki uboczne, bo tak czy inaczej jest to ingerencja w naturalne procesy organizmu, ale nauczmy się odróżniać to, co nimi jest od innych, 'zwyczajnych' dolegliwości ;)

Dużo spokoju życzę ;)

I czytać mi uważnie ulotki, bo czasem to mi się tutaj nóż w kieszeni otwiera ;) Serio ;)
QueenB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 00:22   #3805
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez QueenB Pokaż wiadomość
Od kiludziesięciu stron śledzę codziennie ten wątek i dochodzę powoli do pewnych wniosków

Po pierwsze, i najważniejsze, z dziewczyn są straszne panikary

Po drugie, to, że zażywacie yaz, nie oznacza, że Wasz świat zaczyna się kręcić tylko i wyłacznie wokół niego. To znaczy, że jak kogoś boli dzień czy dwa dni głowa, to nie musi od razu krzyczeć na forum, że jest taki skutek uboczny. Może to na zmianę ciśnienia, temperatury, a może... Po prostu boli, bo jesteśmy ludźmi, a ludzkie organizmy mają to do siebie, że nie zawsze działają na 100%. Czasami wystarcza jakaś drobnostka, jakaś mała zmiana w otoczeniu, której na pozór nawet nie zauważamy, a która skutkuje w taki, czy inny sposób. I nikt mi nie wmówi, że wcześniej NIGDY nie bolała go głowa

To samo ma się do drętwienia rąk (pierwsze słyszę), niewyspania, przemęczenia i tak dalej. Zanim zaczniecie siać panikę (tak, czytając niektóre posty widać w nich autentyczną panikę), zastanówcie się, czy NAPRAWDĘ nie może być innego powodu Waszych dolegliwości. Jak w czwartek / sobotę / wtorek na ósmej / szesnastej / dwudziestej tabletce wyskoczy Wam pryszcz, to nie rysujemy wykresów, ani nie prowadzimy bardziej lub mniej wyszukanych analiz, pryszcze też czasami wyskakują, bo chcą, wcale nie musimy za to od razu obwiniać YAZu

Nie jesteście jedynymi, które zażywają tabletki antykoncepcyjne, śmiem twierdzić, że na świecie są nas miliony Zawsze będą jakieś skutki uboczne, bo tak czy inaczej jest to ingerencja w naturalne procesy organizmu, ale nauczmy się odróżniać to, co nimi jest od innych, 'zwyczajnych' dolegliwości

Dużo spokoju życzę

I czytać mi uważnie ulotki, bo czasem to mi się tutaj nóż w kieszeni otwiera Serio

Stary 2009-08-05, 09:25   #3806
raskal
Przyczajenie

QueenB czy ty masz w dar czytania w myślach?
Myślę to samo co ty. Skoro już się zdecydowałyście na antykoncepcję, to przyjmujcie ją z jej wszystkimi zaletami i wadami. A najbardziej irytujące jest to niedowierzanie niektórych forumowiczek. Zawsze jest alternatywa- idź i zapytaj lekarza
raskal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 10:02   #3807
eriksonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez QueenB Pokaż wiadomość
Od kiludziesięciu stron śledzę codziennie ten wątek i dochodzę powoli do pewnych wniosków

Po pierwsze, i najważniejsze, z dziewczyn są straszne panikary

Po drugie, to, że zażywacie yaz, nie oznacza, że Wasz świat zaczyna się kręcić tylko i wyłacznie wokół niego. To znaczy, że jak kogoś boli dzień czy dwa dni głowa, to nie musi od razu krzyczeć na forum, że jest taki skutek uboczny. Może to na zmianę ciśnienia, temperatury, a może... Po prostu boli, bo jesteśmy ludźmi, a ludzkie organizmy mają to do siebie, że nie zawsze działają na 100%. Czasami wystarcza jakaś drobnostka, jakaś mała zmiana w otoczeniu, której na pozór nawet nie zauważamy, a która skutkuje w taki, czy inny sposób. I nikt mi nie wmówi, że wcześniej NIGDY nie bolała go głowa

To samo ma się do drętwienia rąk (pierwsze słyszę), niewyspania, przemęczenia i tak dalej. Zanim zaczniecie siać panikę (tak, czytając niektóre posty widać w nich autentyczną panikę), zastanówcie się, czy NAPRAWDĘ nie może być innego powodu Waszych dolegliwości. Jak w czwartek / sobotę / wtorek na ósmej / szesnastej / dwudziestej tabletce wyskoczy Wam pryszcz, to nie rysujemy wykresów, ani nie prowadzimy bardziej lub mniej wyszukanych analiz, pryszcze też czasami wyskakują, bo chcą, wcale nie musimy za to od razu obwiniać YAZu

Nie jesteście jedynymi, które zażywają tabletki antykoncepcyjne, śmiem twierdzić, że na świecie są nas miliony Zawsze będą jakieś skutki uboczne, bo tak czy inaczej jest to ingerencja w naturalne procesy organizmu, ale nauczmy się odróżniać to, co nimi jest od innych, 'zwyczajnych' dolegliwości

Dużo spokoju życzę

I czytać mi uważnie ulotki, bo czasem to mi się tutaj nóż w kieszeni otwiera Serio

Ten nóż to lepiej wyciągnij, bo jeszcze sobie krzywde zrobisz czytając wątek nie raz
Stary 2009-08-05, 10:12   #3808
lily92920
Zakorzenienie

Ja już na 6 opakowaniu jade, miałam isc wczoraj do gine na kontrole i po nowa recepte bo do wykupienia zostalo mi jedno opakowanie, ale w niedziele ugryzl mnie giez (inaczej nazywany bąkiem lub muchą końską) w stope i nie moge chodzic, bo mam alergie i spuchlam jak balon!!!
Mam pytanie dotyczace antybiotyków: jeśli sie bierze antybiotyk to na jak długo ochrona Yaz'u zostaje zmniejszona? bo tajemnica nie jest ze antybiotyki zmniejszaja jego dzialanie, ale nie jest nigdzie napisane na jak długo...?!
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 10:30   #3809
xxnikaxx
Przyczajenie

mówi się ze w trakcie zażywania antybiotyku lepiej stosować inną metodę antykoncepcji i do tygodnia po zakończeniu kuracji antybiotykiem. myślę ze jeśli dłużnej niż tydz. to nie zaszkodzi, a spokojniejsza będziesz. Po prostu zapytaj lekarza przy przepisywaniu antybiotuku. Mi od razu jak zapytałam zapisała lżejszy antybiotyk

pzdr
xxnikaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 12:53   #3810
Marcis
Przyczajenie

Ja też zmieniłam Yasminelle na Yaz. Przy pierwszym opakowaniu Yaz zaczęły się plamienia w drugiej połowie cyklu, ale po drugim już jest wszystko w porządku. Lekarz argumentował zmianę lepszym sposobem dawkowania, krótsza przerwa, mniejsze wahanie poziomu hormonów, mniejsza zmienność nastrojów a to czasem zdarza mi się pod koniec opakowania ;-)
Zauważyłam poprawę cery i jeszcze bardziej skąpe krwawienie w porównaniu do Yasminelle. Chociaż niestety od czasu jak zaczęłam srosować Yasminelle to przytyłam 5 kg Ale może to wina mojego gotowania.
Nie miałam problemu z zakupem Yazu, opakowanie kosztuje 40 zł (Yasminelle kosztowały 35 zł). Jeśli nie ma w danej aptece to bez problemu powinni zamówić.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w stosowaniu Yazu.
Marcis jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości