|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3781 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
Mam Kolejne pytanie, czy któras z Was sie orientuje co do przesunięcia okresu tylko o tydzien, np. konczy mi sie opakowanie rózowych zamiast białych biore przez 7 dni rózowe pozniej biale i koncze dalej rozpoczeta paczkę rózowych? pytam sie was poniewaz moja doktor urlopuje???
|
|
|
|
#3782 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- Cytat:
Moim zdaniem lepiej połączyć opakowania zamiast bawić się w jakieś kombinacje.
|
||
|
|
|
#3783 |
|
Przyczajenie
|
Witam, biore wlasnie 4 opakowanie yaz ,jestem mniej wiecej w polowie i mam dylemat poniewaz czulam sie swietnie, od samego poczatku praktycznie nie mialam skutkow ubocznych (moze jedynie troche ze skora) ale jezeli chodzi o samopoczucie to ok. i teraz juz od ok.3 tygodni moze nawet miesiaca mam mdlosci nieregularne ale czeste, czasami 3 dni pod rzad mam potem 2 dni nie itp. Ostatnio nawet zaczely mnie meczyc w nocy. Czy to moga byc skutki uboczne tabletek? Najwazniejsze - czy moglyby sie pojawic dopiero po takim okresie stosowania? Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem czy to jest spowodowane tabletkami czy moze nie ma z nimi nic wspolnego!
|
|
|
|
#3784 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3785 |
|
Przyczajenie
|
Hej. Słuchaj PAULA lepiej nie mieszaj tak bo mozesz pozniej odczuc roooozne skutki uboczne. i wydaje mi sie ze wtedy rozregulujesz caly cykl brania YAZ wiec bedziesz miala nie calkowita ochrone.
Do MART : zawsze moze byc tak ze twoj organizm przestal je tolerowac ale to raczej jest tak ze zamiat na poczatku bronic sie, zaczal teraz. wiec mysle ze predzej czy pozniej powinno sie uspokoic. nie mart sie na zapas. zawsze mozesz zadzwonic do innego ginekologa w twoim miescie nie wazne czy do niego chodzisz, on ma obowiazek dac ci wskazowki i powiedziec co masz robic
|
|
#3786 |
|
Zadomowienie
|
Hej mam pytanie.
Otóż zażywam tabletki od wtorku poprzedniego tygodnia codziennie o godz 15 i nie zapomniałam do tej pory. Przedwczoraj doszło do stosunku. Mam dalej jakby krwawienie, bo miałam okres. Czy jest możliwość bym była w ciąży? Pytam, bo na ulotce jest napisane, że ma się ochronę od wzięcia pierwszej tabletki, ale jak czytałam wcześniej niektóre Wasze posty, było, że ginekolog radził się wstrzymać i nawet po 11 dniach dopiero... Proszę o odpowiedź, bo bardzo się boję.
|
|
|
|
#3787 |
|
Przyczajenie
|
przepraszam, ale mam pytanie , gdyż nie bardzo wiem co zrobic. stosuje talbetki yaz już 3 miesiące. już przedtem miałam lekkie skłonności depresyjne ale po tabletkach jeszcze się to nasiliło. w miarę daje sobie radę, ale czasami czuje, że wiecej nie wytrzymam. zazwyczaj w akich sytuacjach sięgałam po tabletki uspokajające z labofarmu. sprawdzałam ich skład i nie zawierają dziurawca lecz inne zioła jak melisa, serdecznik, czy chmiel. naprawde mi to pomagało ale nie wiem czy moge je zażywac. umówiłam się już na wizyte u ginekologa, lecz termin mam dopiero w przyszlym tygodniu. proszę o pomoc
|
|
|
|
#3788 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Są różne szkoły - niektórzy ginekolodzy sugerują jakiś okres przejściowy, ja na przykład, zgodnie z zaleceniem mojego lekarza przez pierwszy miesiąc nie współżyłam. Nie bede się rozwodzic nad tym, czy słusznie, czy nie, ale zyskałam większą pewnośc
|
|
|
#3789 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...
Hej, dziewczyny a orientujecie się ile kosztuje yaz w olsztynie i jeśli tak to w której aptece jest najtaniej?? z góry dzięki za informacje
|
|
|
|
#3790 |
|
Zadomowienie
|
jeszcze bardziej się zdołowałam eh.
|
|
|
|
#3791 |
|
Zadomowienie
|
czemu? mnóstwo dziewczyn tu pisało, że współżyło bez dodatkowych zabezpieczeń już nawet od 1. tabletki i w ciąży nie są. ja też po paru tabletkach dodatkowo się nie zabezpieczałam i też dziecka się nie dorobiłam.
|
#3792 |
|
Przyczajenie
|
Czesc laski!
Zdam wam relacje bo jestem już po trzech opakowaniach ![]() 1. Przez pierwszy tydzień rozpoczynania tabletek zawsze miałam suchość ;P;P 2. Możecie mnie nazywać "kobieta fontanna" chyba biję rekordy;D3. Kochałam się z moim TŻ już na 14stej tabletce - nie chcialam ryzykować.. ALE DO KOŃCA ;D4. Jestem zadowolona choc przy pierwszym opakowaniu mialam mala wysypke na brodzie ale przeszła, teraz jestem obecnie bez zadnego pryszczaka ;D 5. Zadnych dokuczliwych bólów Skonczyłam 3 opakowania wczoraj była pierwsza biała tabletka z 4opk ale zaczyna mnie boleć głowa juz od dwoch dni ![]() 6. Miesiączkę mialam przez pierwsze dwa opk dnia 5 każdego miesiąca a teraz dostałam 1wszego ;D wiec niespodzianeczka i na każdej białej tabletce najpierw na drugiej potem na czwartej ;p a teraz na trzeciej ;D7. Kochajcie się i cieszcie się tym razem ze swoim partnerem, bo jak to dobrze kochać się tak do końca i być zadowolonym i zabezbieczonym!! ;D w ciąży nie jestem i wy nie będziecie jak bedziecie brac tabletki mniej wiecej o tej samej porze ;D Pozdrawiam ;** |
|
|
|
#3793 |
|
Zadomowienie
|
Ja to nie wiem a to krwawienie bym normalnie bym miała nawet jakbym zaszła w ciążę przez nast. dwa dni?
|
|
|
|
#3794 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
#3795 |
|
Zadomowienie
|
przestań, niby dlaczego miałabyś w ciąże zajść?
|
#3796 |
|
Zadomowienie
|
Po prostu się stresuję i tu jest problem.
|
|
|
|
#3797 |
|
Zadomowienie
|
to się nie stresuj
poza tym zobacz jaki jest obszerny wątek, ile dziewczyn się wypowiada i jakaś żadna nie pisała, że zaszła w ciążę.
|
#3798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3799 |
|
Zadomowienie
|
|
#3800 |
|
Zakorzenienie
|
ja zaczynam 6 opakowanie wiec mam 6 dzieci juz
|
#3801 |
|
Zadomowienie
|
ja 7. opakowanie, z tym że przed 8. nie robię przerwy, to może zdażę jeszcze jednego "gratisowego" dzieciaczka
|
#3802 |
|
Raczkowanie
|
oglądając się codziennie w lustrze będąc na 2 opakowaniu widzę lekką zmianę w biuście, no i widzę to też po tym, iż zaczął lekko się wyleważ praktycznie z każdego stanika ; o czy to możliwe, że już na drugim opakowaniu jest różnica? Sam mój TŻ się dziwi xD
|
|
#3803 |
|
Przyczajenie
|
Ironcia a to z biustem to bardzo możliwe
ja też na koniec 1 op. zauważyłam taką miłą niespodziankę biustową![]() a co do mdłości, tez miewam czasami...ale myślę, że to albo faktycznie tabletki albo żołądek. pzdr.
|
|
|
|
#3804 |
|
Przyczajenie
|
Od kiludziesięciu stron śledzę codziennie ten wątek i dochodzę powoli do pewnych wniosków ;)
Po pierwsze, i najważniejsze, z dziewczyn są straszne panikary ;) Po drugie, to, że zażywacie yaz, nie oznacza, że Wasz świat zaczyna się kręcić tylko i wyłacznie wokół niego. To znaczy, że jak kogoś boli dzień czy dwa dni głowa, to nie musi od razu krzyczeć na forum, że jest taki skutek uboczny. Może to na zmianę ciśnienia, temperatury, a może... Po prostu boli, bo jesteśmy ludźmi, a ludzkie organizmy mają to do siebie, że nie zawsze działają na 100%. Czasami wystarcza jakaś drobnostka, jakaś mała zmiana w otoczeniu, której na pozór nawet nie zauważamy, a która skutkuje w taki, czy inny sposób. I nikt mi nie wmówi, że wcześniej NIGDY nie bolała go głowa ;) To samo ma się do drętwienia rąk (pierwsze słyszę), niewyspania, przemęczenia i tak dalej. Zanim zaczniecie siać panikę (tak, czytając niektóre posty widać w nich autentyczną panikę), zastanówcie się, czy NAPRAWDĘ nie może być innego powodu Waszych dolegliwości. Jak w czwartek / sobotę / wtorek na ósmej / szesnastej / dwudziestej tabletce wyskoczy Wam pryszcz, to nie rysujemy wykresów, ani nie prowadzimy bardziej lub mniej wyszukanych analiz, pryszcze też czasami wyskakują, bo chcą, wcale nie musimy za to od razu obwiniać YAZu ;) Nie jesteście jedynymi, które zażywają tabletki antykoncepcyjne, śmiem twierdzić, że na świecie są nas miliony ;) Zawsze będą jakieś skutki uboczne, bo tak czy inaczej jest to ingerencja w naturalne procesy organizmu, ale nauczmy się odróżniać to, co nimi jest od innych, 'zwyczajnych' dolegliwości ;) Dużo spokoju życzę ;) I czytać mi uważnie ulotki, bo czasem to mi się tutaj nóż w kieszeni otwiera ;) Serio ;) |
|
|
|
#3805 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3806 |
|
Przyczajenie
|
QueenB czy ty masz w dar czytania w myślach?
Myślę to samo co ty. Skoro już się zdecydowałyście na antykoncepcję, to przyjmujcie ją z jej wszystkimi zaletami i wadami. A najbardziej irytujące jest to niedowierzanie niektórych forumowiczek. Zawsze jest alternatywa- idź i zapytaj lekarza |
|
|
|
#3807 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ten nóż to lepiej wyciągnij, bo jeszcze sobie krzywde zrobisz czytając wątek nie raz
|
|
#3808 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już na 6 opakowaniu jade, miałam isc wczoraj do gine na kontrole i po nowa recepte bo do wykupienia zostalo mi jedno opakowanie, ale w niedziele ugryzl mnie giez (inaczej nazywany bąkiem lub muchą końską) w stope i nie moge chodzic, bo mam alergie i spuchlam jak balon!!!
Mam pytanie dotyczace antybiotyków: jeśli sie bierze antybiotyk to na jak długo ochrona Yaz'u zostaje zmniejszona? bo tajemnica nie jest ze antybiotyki zmniejszaja jego dzialanie, ale nie jest nigdzie napisane na jak długo...?! |
|
|
|
#3809 |
|
Przyczajenie
|
mówi się ze w trakcie zażywania antybiotyku lepiej stosować inną metodę antykoncepcji i do tygodnia po zakończeniu kuracji antybiotykiem. myślę ze jeśli dłużnej niż tydz. to nie zaszkodzi, a spokojniejsza będziesz. Po prostu zapytaj lekarza przy przepisywaniu antybiotuku. Mi od razu jak zapytałam zapisała lżejszy antybiotyk
![]() pzdr
|
|
|
|
#3810 |
|
Przyczajenie
|
Ja też zmieniłam Yasminelle na Yaz. Przy pierwszym opakowaniu Yaz zaczęły się plamienia w drugiej połowie cyklu, ale po drugim już jest wszystko w porządku. Lekarz argumentował zmianę lepszym sposobem dawkowania, krótsza przerwa, mniejsze wahanie poziomu hormonów, mniejsza zmienność nastrojów a to czasem zdarza mi się pod koniec opakowania ;-)
Zauważyłam poprawę cery i jeszcze bardziej skąpe krwawienie w porównaniu do Yasminelle. Chociaż niestety od czasu jak zaczęłam srosować Yasminelle to przytyłam 5 kg Ale może to wina mojego gotowania.Nie miałam problemu z zakupem Yazu, opakowanie kosztuje 40 zł (Yasminelle kosztowały 35 zł). Jeśli nie ma w danej aptece to bez problemu powinni zamówić. Pozdrawiam i życzę powodzenia w stosowaniu Yazu. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:00.

mam nadzieje ze to co pisza w ulotce jest prawda.
Moim zdaniem lepiej połączyć opakowania zamiast bawić się w jakieś kombinacje.

Ale może to wina mojego gotowania.