![]() |
#1201 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zapychające składniki w kosmetykach.
Cytat:
Jednakże poważnie myślę nad spróbowaniem minerałów EDM, licząc na ich dobroczynny wpływ na cerę i duzy wybór kolorów, co przy mojej bardzo jasnej karnacji (tylko Kanebo cream 202 soft beige mi pasował kolorystycznie) jest niezwykle istotne. Boję się jednak, że będą mi podkreślać zmarszczki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1202 |
Przyczajenie
|
Dot.: "Zapychające" składniki w kosmetykach
Iwostin Capillin krem na zaczerwienienia spf15 i krem na naczynka spf20 - zapychacze na maxa!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1203 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Może to kwestia gliceryny w składzie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1204 |
Wtajemniczenie
|
stary wygasł więc wklejam nowego linka - artykuł o składnikach kosmetyków:
http://www.zerozits.com/Articles/acnedetect.htm Pierwsza kolumna tabelki COM GRADE (comedogenicity) - stopień zapychania w skali od 0-5 Druga kolumna - IRR GRADE (irritancy) - to skłonność do podrażniania od 0-5 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1205 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1206 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: czy algi moga zatykac pory???
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2011-10-30 o 23:14 Powód: Dodanie cytatów ze względu na łączenie wątków |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1207 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny jakis czas temu pozbylam sie zaskornikow. Oczywiscie nie na zawsze bo jakis czas po kuracji zauwazylam ze znowu sie robia ale bylo ich malutko i niezbyt widoczne. Jednak niedawno kupilam sobie dwa nowe kremy i przez kilka dni stosowalam tonik pichtowy (tylko kilka dni poniewaz strasznie przesuszyl mi skore
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1208 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1209 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1210 |
Wtajemniczenie
|
krem AA nawilżajacy cera wrazliwa!
okropny, podraznia i zapycha i w ogole nei nawilza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1211 |
Zakorzenienie
|
zgadzam sie.mialam po tym to samo
![]() |
#1212 |
Wtajemniczenie
|
W każym razie,dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1213 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że w tym wątku nie odpowiadają już specjalistki od składów, bowiem przeniosły się tutaj http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=192278. Polecam przeszukanie wskazanego przeze mnie wątku, a jeśli niczego nie znajdziesz, wpisz tam swoją prośbę, podając koniecznie nazwę i producenta kosmetyku
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1214 |
Wtajemniczenie
|
A po co podawać nazwę i producenta ?;>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieco podala link do watku,w ktorym pomagamy rozszyfrowac sklad ![]() - informacja nazwa i producent ma na celu identyfikacje danego kosmetyku dla osob,ktore moga szukac informcji na w/w zagadnienie oraz poznanie asortymentu danej firmy.
![]() |
![]() |
#1216 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam pytanie odnosnie olejku Clarinsa, już raz zadałam pytanie w temacie o olejkach ale może w tym wątku powinnam szukać pomocy.
Od około 3 tygodni używam na noc olejku Clarinsa do cery tlustej a na dzień krem normalizujący tej samej firmy. Od około 2 tygodni mam spory wysyp krostek zastanawiam sie czy któryś z kosmetyków może mnie zapychac, cały czas myslałam ze to wina olejku a to może z kremem jest cos nie tak i może to właśnie on mnie tak zapycha. Sama już nie wiem chyba na razie odstawie krem na dzień i zobacze co bedzie dalej. Co o tym sądzice? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1217 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tomek nie zgodzę się z tobą w jednej kwestii. Otóż olej z pestek winogron nie powoduje zapychania porów!Sprecyzuj o jaki wpływ na zaskórniki chodzi: negatywny czy pozytywny?Może to być interpertowane dwojako, olej z pestek winogron nie zatyka porów i jest przenzaczony dla cery trądzikowej natomiast olej kokosowy jak najbardziej zapychacz. Edytowane przez Agna Czas edycji: 2009-08-31 o 07:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1218 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=484 to sprawdziłam jego skład - wg mnie na pierwszy rzut oka nie ma nic komedogennego. Natomiast w skład olejku wchodzą m.in. olejki z : Skład: corylus avellana – leszczyna pospolita geranium maculatum brodziszek plamisty parfum, rosmarinus officinalis – rozmaryn lekarski (olejek rozmarynowy) nelumbo nucifera – lotos orzechodajny anthemis nobilis – rumian szlachetny salvia sclareae – szałwia muszkatałowa Wadą prawie wszystkich olei roślinnych jest ich działanie komedogenne. Wyjątkiem są tutaj oleje: słonecznikowy, z awokado i babassu. Możliwe, że to od olejku... Edytowane przez Agna Czas edycji: 2009-09-05 o 13:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1219 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Re: Kremy - zapychacze porów
mam prośbe, osoby które się na tym znają, proszę porównajcie mi Pharmaceris A i Pharmaceris D
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1220 |
Rozeznanie
|
Seria A jest dla osób cierpiących na AZS - skóra nadwrażliwa. Sa one zprzenaczone dla osób, które nie mogą stosować tradycyjnych kosmetykówe. Pharmaceris D są przeznaczone dla cery wrażliwej - suche i skónnej do podrażnień, ale bez oznak atopii. Czyli reasumując - D skóra wrażliwa, A - nadwrażliwa
![]() |
#1221 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1222 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam prosbę, czy któras mogłaby wypisać listę najczęściej zapychających składników (INCI) w kosmetykach. Wiem, ze kazdego może zapychać co innego, ale wiem tez ze są składniki, które ogólnie mają tendencje do zapychania porów i o takowa listę mi chodzi. Mam problem ze skórą i próbuje rozszzyfrować co mnie zapycha, znając listę tych zapychczy bedzie mi łatwiej rozszyfrować kosmetyki z lazienki i odnaleźć to paskudztwo, które wywołuje u mnie nienormalny tradzik, bo z racji wieku juz go nie powinnam mieć ...
więc podejrzewam, ze to tradzik kosmetyczne z powodu jakiegos składnika, który mnie na maxa zapycha. Z góry dziekuję za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1223 |
Raczkowanie
|
Nie doczekałyśmy się z dziewczynami odpowiedzi, więc podzielę sie tym co znalazłam po kilkugodzinnych poszukiwaniach.
Podaje link do artykułu, gdzie wymienione składniki które zapychają wszystkich i które zapychają tylko niektórych ![]() Miłej lektury: http://wizaz-rybnik.blogspot.com/200...kow-czyli.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma sensu tworzenia takich list, bo wiele osob moze "spalic" calkiem dobre kremy, mozemy co najwyzej podejrzewac, ze dany skladnik moze zapychac. ja osobiscie unikam masla shea, olejow mineralnych, trojglicerydow, czyste oleje roslinne tez potrafia mnie niezle zalatwic, a jednak znam dziewczyny o podobnej cerze do mojej, ktorym nic zlego sie po nich nie dzieje zerknij tutaj http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...4&postcount=40 http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=159 jezeli mozesz to wklej sklad kosmetykow, ktore podejrzewasz o zapychanie, moze cos znajdziemy a chodzisz do dermatologa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1225 |
Zakorzenienie
|
Moje drogie obecny watek sluzy rozmowie/wymianie doswiadczen dotyczacych skladnikow komodogennych-prosze nie podawac skladow do analizy bo do tego mamy inny watek KLIK!
Narazie przesunelam czesc postow,jezeli sytuacja bedzie sie powtarzac zaczne wycinac OT. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#1226 |
Rozeznanie
|
mnie....
....zapycha: Ziaja (oliwkowa, kakaowa, sopot brazujacy itd) oraz Loreal skora musnieta sloncem (po 2-3 godzinach moge zauwazyc na skorze drobne biale krosteczki) ....nie zapycha: Nivea emulsja beztluszczowa (na KWC tu: KLIK!)
![]() |
#1227 |
Przyczajenie
|
zapychanie przez kremy a oczyszczanie się cery - różnice
W wielu miejscach czytałam, że "ten krem mnie zapchał, a po, np. kwasach moja cera się oczyszcza i nastąpił "wysyp". Ale troszkę pogubiłam się, czym te dwie rzeczy się różnią, jak się u Was objawiają.
Czy drobne krostki po kwasach to oczyszczanie się skóry czy zapychanie ? A zaskórniki ? Bolące wypryski ? Czy to co się dzieje z moją cera to oczyszczanie i mam przeczekać czy zapychanie i uciekać od danych kremów jak najdalej ? ![]() Pomożecie zebrać to w jednym miejscu? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1228 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zapychanie przez kremy a oczyszczanie się cery - różnice
chodzi tu o to że jeśli krem cie zapycha (najczęsciej odnosi sie to do cery tłustej, mieszanej) to zapchał ci pory, i tak powstały zaskurniki, pryszcze.
Jeżeli oczyścisz skórę to często nastepuje 'wysyp' pryszczy, bo jakos to wszystko przez to oczyszczanie musi 'wyjśc'. Wysyp często wystepuje jak kupisz tabletki na trądzik, on cie wtedy od środka oczyszcza, i wyskauja ci w 1 fazie pryszcze. jeżeli byłas nie dawno na jakims zabiegu, i teraz masz 'wysyp' to niedługo powinno minąc, natomiast jeśli nie robiłaś nic tylko poprostu tak masz, znaczy że masz pozapychaną skórę i że dopiero nalezy ją oczyścić. Oczywiścienie każde oczyszczanie konczy sie wysypem. Co do kremów najlepiej uzywaj lekkiej formółu, żeby ci nie zamulała twarzy, ewentualnie możesz stosowac na policzki jeśli amsz tam cerę suchą lub normalną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1229 |
Zakorzenienie
|
Szczerze, malo zrozumialy dla mnie ten wywod
![]() No i na pewno nie kazde oczyszczanie konczy sie wyspem ![]() Ogolnie "wysyp" po jakims kremie moze byc zwiazany zarowno z oczyszczaniem jak i zapychaniem porow przez krem (jesli mamy takie sklonnosci) ![]() Z tym, ze jesli ten krem nie ma w skladzie ani retinoidow ani kwasow...to raczej nie jest to kwestia oczyszczania sie skory ![]() A jak takie oczyszcznie wyglada? Nie da sie jednocznacznie powiedziec bo kazda skora reaguje inaczej i nie u kazdego to sie w ogole pojawia. U mnie oczyszczanie po retinoidach objawia sie np. takimi bolacymi ni to krostkami, ni to gulami, ktorych sie nie da ruszyc i ktorych normalnie nigdy nie mam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1230 |
Zakorzenienie
|
'No i na pewno nie kazde oczyszczanie konczy sie wyspem ![]() Sorry, 'nie' gdzies mi sie zapodziało ;] oczywiście, że NIE każde oczyszczanie konczy sie wysypem. Jeden wyraz a jakie bzdury powstają ;P mój błąd. Edytowane przez karmazynka99 Czas edycji: 2009-12-21 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:07.