Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe 2009 - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-04, 22:27   #3781
kellysss
Zakorzenienie

Dot.: Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe

Cytat:
Napisane przez jukol Pokaż wiadomość
A co do NK Kellys ochrzan dostaniesz juz chyba pol roku temu wyslalam Ci zaproszenie
Glizda to samo sobie pomyslalam
kurcze a ja niewiem teraz gdzie to zaproszonko..
wyslij mi prosze twoje dane na priv a na pewno wysle ci zaproszonko

Cytat:
Napisane przez krolowaa Pokaż wiadomość
dziewczyny czy myslałyscie o zakupie chodzika

ja lezaczek juz odstawiłam poniewaz był tylko do 9kg a mały wazy jakies 9200 .
i ostatnio ogladałam w sklepach chodziki ale nie było zadnych fajnych ,same takie tandetne,napaliłam sie na chicco za 270 jest super ale jednak drogi -biorąc pod uwagę ,ze bedzie uzywany kilka miesięcy i udało mi sie kupic na allegro za 130 zl własnie czekam na paczke-podobno jest jak nowy.
ja własnie chce kupic...
a od kiedy dokladnie mozna dziecko wsadzic do chodzika...?

powysylalam troche zaproszonek..
jak kogos pominelam to wyslijcie mi a odesle

Stary 2009-08-04, 22:56   #3782
Cacharel
Przyczajenie

Dot.: Z nowym rokiem wielka zmiana by uslyszec slowo MaMa - mamusie styczniowo-lutowe

Jako ze jestem ciekawska tez poszperalam po nk i mysle ze pare z was odnalazlam.
A jesli dobrze kojaze to z jedna z was mieszkam w jednej miejscowosci ( swiat jest jednak maly ) a podkreslam ze nie jest to duze miasteczko. Juz kiedys sie chcialam pytac kolezance spod Bydgoszczy skad dokladnie jest .....
Ze zdjecia nie kojaze ale podejrzewam ze moglysmy sie nie raz minac na ulicy
Cacharel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-04, 23:39   #3783
kellysss
Zakorzenienie

dziewczyny... czytałyscie o tym maluszku u listop.-grudniow. 2009 co urodzil sie w 24 tyg..Ma 30 % szans na przezycie ja dosłownie sie poryczałam jak przeczytałam....
A ja tak jeczałam ze przenosiłam.....

Stary 2009-08-04, 23:43   #3784
bezsenność
Zadomowienie

kellys- az boje sie czytać!

Skoja- czy Ty na NK nie masz czasem pomylonego wieku?! Ty znacznie młodziej wyglądasz! byłam w szoku
Stary 2009-08-04, 23:50   #3785
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bezsenność Pokaż wiadomość
kellys- az boje sie czytać!

Skoja- czy Ty na NK nie masz czasem pomylonego wieku?! Ty znacznie młodziej wyglądasz! byłam w szoku
tez miałam pisac ze skoja to taka laska i tak młodziutko wyglada...
zreszta wszystkie nasze mamuski to laseczki...

Stary 2009-08-05, 00:22   #3786
lucyAS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bezsenność Pokaż wiadomość
Ale macie kochane bobaski!

Ja wczoraj sie pochwaliłam że mój babel pół dnia przespał. I tu ja o 2:30 ide spać a on w najlepsze otworzył oczka, usmiecha sie i chce bawic! :O
Wkońcu wziełam go do siebie, poprzytualałam pospiwewałam i dzięki Bogu zasnął!
ja bardzo pilnuje zeby moj sie nie wyspał przesdniew w dzien, bo 2 razy mi nocke zarwał

Cytat:
Napisane przez skoja Pokaż wiadomość
Dawaj dane!
Cytat:
Napisane przez pani z herbata Pokaż wiadomość
a moja psota wstala dzis w lozeczku, jak tylko TZ odespal nocke poprosilam zeby obnizyl materac bo nastepnym razem mi mala wypadnie

co do chodzikow
Polina urodizla sie z lekko skrzywiona stopka i chodzlismy to fizjoterapeuty i robilismy cwiczonka (wyglada juz ok nastepna wizyta jak mala zacznie chodzic) w kazdym razie powiedzieli nam zeby pod zadnym pozorem nie kupowac chodzika bo dziecko utrwala sobie zle nawyki i bdzie problem z prawidlowym rozwojem a co za tym idzie poruszaniem sie
gratulacje

dla reszty dzieciaczków tez brawa za kazdy nawet najmniejszy postep, bo dla nich to nie lada wyzwania, codzien odkrywaja cos nowego

moj babel wczoraj sam odpychał sie nozkami na jezdziku i zasuwał po podłodze, tylko tz pilnował zeby na bok sie nie gibnął
a dzis miał trudny dzien - szczepienie, strasznie płakał, az mi sie cos działo , pozniej tez w domu lamentował chyba ze 2 godziny, jeszcze mu sie w swoim ktotkim zyciu całego płaczu chyba nie nazbierało tyle co dzis
w koncu zasnał, dostał paracetamol bo miał ponad 38 stopni, narazie spi spokojnie

a ... chyba sie wam "pochawle" w ubiegłą środe zapomniałam tabletki wieczorem, a rano było, oj było no i teraz nie wiem " co bedzie..." czy czasem coś z tego nie bedzie
czy nie orientujes sie ktos jak to sie dalej objawia? wziełam zapomniana tabletke niby jeszcze zmiesciłą sie w 12 godzinach, ale tak na styk... nie wiem czy robic juz test? czy od razu do gina isc?? czy moze badanie z krwi? qrcze mam rozterki teraz...

start - 94 17.12.2011
cel 1 - 90 - osiągnięty
cel 2 - 85 - osiągnięty 24.03.2012
cel 3 - 80 - ........
cel 4 - 75 - .........
cel 5 - 70 - ........
lucyAS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 03:55   #3787
skoja
Rozeznanie

Nie żebym tak długo siedziała. Wstałam do małej i się rozbudziłam, bo jeszcze pranko zapomniałam powiesić. I czytam. Kurde mol! A co to mój wiek to niby taki zaawansowany? Też jeszcze wczoraj miałam 26. A 33 to taki ładny chrystusowy. Ale jak już się ma więcej lat to się ma zawsze wrażenie, że to mało, że się dopiero zaczyna wszystko.
Ja wiem, że to komplement miał być, ale poczułam się staro, buuuu!
A ze zdjęciami, to tak jest, że zawsze się wybiera te na których się sobie podoba-hehe! Pewnie na żywca byłoby inne wrażenie
w piątek wyjeżdzamy na weekend nad morze do Mielna-taki spontan. A potem na koniec sierpnia jeszcze może na 2 tygodnie. Fajnie, chociaż trochę się boję. No i w Mielnie nigdy nie byłam, była któraś? Czy tam jest tak mega dużo ludzi? Bo my zawsze wybieraliśmy takie dziury gdzie mogliśmy znaleźć luźną plażę,a jak widzę zdjęcia plaży Mielna to jestem przerażona, ale tam wypoczyw. teraz moi rodzice i chcemy do nich dołączyć. Właściwie gdyby nie oni na miejscu to moglibyśmy zapomnieć o jakimś noclegu. Obdzwoniłam dzisij z milion kwater-wszyscy nic, a jak znalazłam, to wybrzydzali, że za krótko, normalnie szok. Ale po 18 sierpnia się wszędzie rozluźnia, i dobrze, tylko i pogoda nie ta
Kurde czekam aż młoda zasnie,a ona ani myśli. Tak się rozbudziła.
Dziewczyny, jak wyjeżdżałyście gdzies z dzieciaczkami, to jak z kąpielką? Woziłyście ze sobą wanienki? Kupowałyście na miejscu? Czy jak? Bo zastanawiam się czy nie kąpać małej pod prysznicem, tylko mój Tż boi się, że możemy się poślizgnąć. A może taki dmuchany basenik (wys. 10 cm) będzie pomocny, bo taki zabieramy małej na plażę.
Dobra, idę spać, bo młoda jak zasnie to i tak za niedługo będzie gotowa do zabawy
Pa! młodzieniaszki!
skoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 08:19   #3788
pani z herbata
Zadomowienie

nasza juz wyrsta z wanienki a my mamy tylko prysznic wiec bedziemy kupowac taki basenik
a na wakacjach bede mala brac ze soba do wanny

pani z herbata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 09:12   #3789
passionfruit
Zakorzenienie

skoja, my na wyjazdach kapiemy jasia pod prysznicem. Młody zachwycony jest. Ale mamy tez taki malutki baenik, choc z niego nie korzystamy.
Stary 2009-08-05, 09:29   #3790
Nika.83
BAN stały

GG do Nika.83

Witam!!

U nas młoda od rana szalała tzn od 6.00 dopiero teraz zasnęła a ja właśnie zjadłam w spokoju śniadanie i piję kawkę na wzmocnienie - chociaż nie wiem czy to coś pomoże. Bo niestety w nocy nadal kursuję do łóżeczka bo Martyna takie pozy robi że szok. Obróci się tak nie fortunnie że albo nóżki wpakuję w szczebelki i budzi się z płaczem albo chociaż ma zabezpieczenie na szczebelkach to i tak lutnie głowa w nie i znowu ryk a jak nie to po prostu smoczek wyleci albo godna jest. Więc średnio co godzinę wstaję w nocy. No ale mam chwilkę spokoju teraz.

Co do wanienki to my już dwa miesiące jak nie więcej kąpiemy w normalnej wannie młodą. Nie chciało mi się szykować w pokoju stojaka, brać wanienkę nalewać wody przynosić do pokoju, odnosić. Teraz biorę młodą do łazienki nalewam wody i się kąpiemy tzn wsadzam ją do wanny myję ją a potem się pluska. Z nią to ja się może raz kąpałam i to była męczarnia dla nas dwóch więc młoda sama się pulta
A jak gdzieś jedziemy to myję ją pod prysznicem. To jest to że ona się wody nie boi pod żadną postacią.

Mam pytanie do mam bezzębolków czy jedzenie miksujecie na całkowitą papkę czy może zostawiacie jakieś grudki aby przyzwyczajać dziecko do żucia, mamlania w buzi???
W sumie do mam zęboludków to samo pytanie czy już dajecie mniej rozpaćkane potrawy???

I w ogóle czy wasze dania które robicie same są bardziej w formie papki czy zupki?? bo ja wszystko bardziej w papki robię bo zupki to ona potem wszędzie ma.
Nika.83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 09:55   #3791
passionfruit
Zakorzenienie

krolowaa, nie mogę wysłąć Ci PM z danymi!

A czy któraś z Was wie co z Seviljanką?
Stary 2009-08-05, 10:04   #3792
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skoja Pokaż wiadomość
Nie żebym tak długo siedziała. Wstałam do małej i się rozbudziłam, bo jeszcze pranko zapomniałam powiesić. I czytam. Kurde mol! A co to mój wiek to niby taki zaawansowany? Też jeszcze wczoraj miałam 26. A 33 to taki ładny chrystusowy. Ale jak już się ma więcej lat to się ma zawsze wrażenie, że to mało, że się dopiero zaczyna wszystko.
Ja wiem, że to komplement miał być, ale poczułam się staro, buuuu!
A ze zdjęciami, to tak jest, że zawsze się wybiera te na których się sobie podoba-hehe! Pewnie na żywca byłoby inne wrażenie
!
to był komplement... bo gdyby nie to ze byłpodany wiek to ja byłabym
pewna ze nie masz wiecej niz 24 lata
powinnas sie cieszyc z tego powodu...
a poza tym to wiek nie jest najwazniejszy...
wazne na ile lat my sie czujemy
Ja to sie czuje na 20 !!!!!!!! hihihihihihi
chociaz po nockach nie przespanych
wygladam na 50

Cytat:
Napisane przez Nika.83 Pokaż wiadomość
Witam!!

U nas młoda od rana szalała tzn od 6.00 dopiero teraz zasnęła a ja właśnie zjadłam w spokoju śniadanie i piję kawkę na wzmocnienie - chociaż nie wiem czy to coś pomoże. Bo niestety w nocy nadal kursuję do łóżeczka bo Martyna takie pozy robi że szok. Obróci się tak nie fortunnie że albo nóżki wpakuję w szczebelki i budzi się z płaczem albo chociaż ma zabezpieczenie na szczebelkach to i tak lutnie głowa w nie i znowu ryk a jak nie to po prostu smoczek wyleci albo godna jest. Więc średnio co godzinę wstaję w nocy. No ale mam chwilkę spokoju teraz.

Mam pytanie do mam bezzębolków czy jedzenie miksujecie na całkowitą papkę czy może zostawiacie jakieś grudki aby przyzwyczajać dziecko do żucia, mamlania w buzi???
W sumie do mam zęboludków to samo pytanie czy już dajecie mniej rozpaćkane potrawy???

I w ogóle czy wasze dania które robicie same są bardziej w formie papki czy zupki?? bo ja wszystko bardziej w papki robię bo zupki to ona potem wszędzie ma.
Alanowi dopiero pierwszy zabek wychodzi....
No i my z grutkowych to jak narazie to te biszkopty na mleku
ale on je połyka..

Ja tez wstaje po nocach... mały zrywa sie z piskiem (z bolu) musze go
wtedy poglaskac i dac smoczusia....
dzis tez o 5 wstal o 6 zasnal i o 7 znowu wstal
przysnal na pol godz i nie spimy do teraz...
takie spanie na raty to gorsze od niespania wogole...

A ja mam takie pytanko....
Czy w polsce mozna znalezc w tych produktach
dla dzieci takie mikro makaroniki (specjalne dla niemowlat)
bo ja sobie zakupiłam we włoszech takie od 4 miesiaca
no i mam zamiar zaczac je dawac od jutra
sa bardzo fajne bo sa to grudki a dziecko sie nie zachłysnie
bo makaronik jest sliski... zrobie mu rosołek

Stary 2009-08-05, 10:11   #3793
passionfruit
Zakorzenienie

kellys, obejrzałam Twoje fotki na nk. Masz niezłego mężą! A Ty wyglądasz zjawiskowo! Ale wiesz, że ja sobie ubzdurałam, że masz na imię Asia?! Nie wiem dlaczego.
A tak swoją drogą, to ciekawa jestm czy w tych stereotypach nt włochów jest trochę prawdy?!
Stary 2009-08-05, 10:14   #3794
krolowaa
Zadomowienie

GG do krolowaa

Cytat:
Napisane przez passionfruit Pokaż wiadomość
krolowaa, nie mogę wysłąć Ci PM z danymi!

A czy któraś z Was wie co z Seviljanką?
wysłałam moje dane

http://otworz-oczy.org/?page=1
krolowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 10:20   #3795
passionfruit
Zakorzenienie

nic nie dostałam
Stary 2009-08-05, 10:26   #3796
krolowaa
Zadomowienie

GG do krolowaa

Cytat:
nic nie dostałam
dane poszły na twoja skrzynke powinny byc

Stary 2009-08-05, 10:29   #3797
Nika.83
BAN stały

GG do Nika.83

Cytat:
Napisane przez kellysss Pokaż wiadomość
to był komplement... bo gdyby nie to ze byłpodany wiek to ja byłabym
pewna ze nie masz wiecej niz 24 lata
powinnas sie cieszyc z tego powodu...
a poza tym to wiek nie jest najwazniejszy...
wazne na ile lat my sie czujemy
Ja to sie czuje na 20 !!!!!!!! hihihihihihi
chociaz po nockach nie przespanych
wygladam na 50

Alanowi dopiero pierwszy zabek wychodzi....
No i my z grutkowych to jak narazie to te biszkopty na mleku
ale on je połyka..

Ja tez wstaje po nocach... mały zrywa sie z piskiem (z bolu) musze go
wtedy poglaskac i dac smoczusia....
dzis tez o 5 wstal o 6 zasnal i o 7 znowu wstal
przysnal na pol godz i nie spimy do teraz...
takie spanie na raty to gorsze od niespania wogole...

A ja mam takie pytanko....
Czy w polsce mozna znalezc w tych produktach
dla dzieci takie mikro makaroniki (specjalne dla niemowlat)
bo ja sobie zakupiłam we włoszech takie od 4 miesiaca
no i mam zamiar zaczac je dawac od jutra
sa bardzo fajne bo sa to grudki a dziecko sie nie zachłysnie
bo makaronik jest sliski... zrobie mu rosołek

Ja czasem kupuję taką zacierkę np do zup, bograczy czy tym podobnych rzeczy. To też są takie malutkie makaroniki. I mam pewność że nic się nie stanie bo przez gardełko przeleci spokojnie. Jednak to nie jest przeznaczone dla dzieci od żadnego miesiąca ale ja i tak mało daję jakiś specjalnych produktów tylko dla dzieci. Normalny makaron też już jadła. Przyzwyczajam ją do wszystkiego w sumie już niedługo 8 miesięcy będzie miała.

passionfruit - przyłączę się do "zjawiskowego męża"

kellyssss - zazdroszczę tych widoczków co widać na NK....achhh aż się cieplej robi na duszy.

Skoja - też się zastanawiałam nad wiekiem i nie wierzyłam - rewelacja!!!!!
Nika.83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 10:29   #3798
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
kellys, obejrzałam Twoje fotki na nk. Masz niezłego mężą! A Ty wyglądasz zjawiskowo! Ale wiesz, że ja sobie ubzdurałam, że masz na imię Asia?! Nie wiem dlaczego.
A tak swoją drogą, to ciekawa jestm czy w tych stereotypach nt włochów jest trochę prawdy?!
to ze sa bardzo ale to bardzo zazdrosni to tak...
ale ogólnie to nie jest on takim typowym włochem...
i dziekuje za komplementy ... az sie zaczerwieniłam
no i z Ciebie tez piekna kobietka.... to zdjecie w sukni pierwsze po prostu dech zapiera.... no i jaka podrozniczka z Ciebie....chyba juz byłas wszedzie....
No a Jas jest śliczny

Stary 2009-08-05, 10:33   #3799
krolowaa
Zadomowienie

GG do krolowaa

Passion co do twojej osoby jestem zaskoczona jakos wyobrazałam sobie ciebie inaczej...no wiesz twoje ostre wypowiedzi .
patrze a tu taka sympatyczna ,piękna buzia no no dobrze ,ze nie jestem facetem

Stary 2009-08-05, 10:34   #3800
Cacharel
Przyczajenie

Pozwolilam sobie wyslac kilka zaproszen na nk ale tylko do tych dziewczyn ktore na 100% bylam pewna ze wy to wy
Nie chcialam kogos zupelnie obcego przez pomylke molestowac
Prosze zignorowac jesli ktos nie ma ochoty mnie przylaczyc

Edytowane przez Cacharel
Czas edycji: 2009-08-05 o 10:40
Cacharel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 10:37   #3801
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nika.83 Pokaż wiadomość
Ja czasem kupuję taką zacierkę np do zup, bograczy czy tym podobnych rzeczy. To też są takie malutkie makaroniki. I mam pewność że nic się nie stanie bo przez gardełko przeleci spokojnie. Jednak to nie jest przeznaczone dla dzieci od żadnego miesiąca ale ja i tak mało daję jakiś specjalnych produktów tylko dla dzieci. Normalny makaron też już jadła. Przyzwyczajam ją do wszystkiego w sumie już niedługo 8 miesięcy będzie miała.

passionfruit - przyłączę się do "zjawiskowego męża"

kellyssss - zazdroszczę tych widoczków co widać na NK....achhh aż się cieplej robi na duszy.

Skoja - też się zastanawiałam nad wiekiem i nie wierzyłam - rewelacja!!!!!
ach... no tak... zapomniało mi sie ze Martynka juz prawie 8... ale to leci.... Ja tez nie mam zamiaru długo sie paplac z produktami dla dzieci... Chciałabym zeby tak do roczku mały zaczał jesc mniej wiecej to co my jemy......

Stary 2009-08-05, 10:43   #3802
passionfruit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kellysss Pokaż wiadomość
no i z Ciebie tez piekna kobietka.... to zdjecie w sukni pierwsze po prostu dech zapiera.... no i jaka podrozniczka z Ciebie....chyba juz byłas wszedzie....
No a Jas jest śliczny
Cytat:
Napisane przez krolowaa Pokaż wiadomość
Passion co do twojej osoby jestem zaskoczona jakos wyobrazałam sobie ciebie inaczej...no wiesz twoje ostre wypowiedzi .
patrze a tu taka sympatyczna ,piękna buzia no no dobrze ,ze nie jestem facetem
Ale mnie zawstydzacie!!!

Ale się cieszę, że możemy się poznać chociaż na nk!!! Super Teraz wiem która w jakim miescie mieszka, więc jak będe gdzies się szlajała to będe odwiedzała
Stary 2009-08-05, 10:46   #3803
Glizda87
Rozeznanie

dla mnie najwiekszym zaskoczeniem jest passion.... Sorry ale naprawde myślałam że z ciebie to taka "herodbaba" a tu śliczna, wesoła, sympatyczna dziewuszka cicha woda brzegi rwie...
Stary 2009-08-05, 10:50   #3804
passionfruit
Zakorzenienie

A Glizdunia jest na maxa dziewczęca i delikatna! Super.

Edit. Piowaznie mówicie??? Jestem w szoku, że myślałyście że jestem taka herodtbaba
Stary 2009-08-05, 10:56   #3805
arleta110
Raczkowanie

Kurcze, a ja w pracy dzisiaj nie mogę na nk wejść, więc nie jestem up to date. Ale Kellysss, nie wiem dlaczego Twojego męża wyobrażałam sobie zupełnie inaczej,a tu niespodzianka - i to bardzo na korzyść.

Oliwierek jesczze ząbków nie ma, więc podaję papki, takie zblenderowane.

Dziś miałam beznadzieją noc...tak jak Nika, musiałam wstawać średnio co pół godz, aż wreszcie wzięłam małego do siebie. Było tak samo tylko że przynajmniej wstawać już nie musiałam...Nie wiem co sie dzieje, Oli tak jakby pojękuje, przewraca się z boku na bok i jest generalnie bardzo niespokojny, ale oczków nie otwiera...Potem nadrabia w domu snem, jak ja siedzę w pracy...Trwa to od mojego powrotu do pracy i nie wiem co się dzieje.

Glizdko, czy mogę dziś liczyć na emaila odn chusty? Chciałam zlecić robotę teściowej...
arleta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 10:59   #3806
Hvid
Zakorzenienie

Dziewczyny, ile razy do tej pory byly szczepione Wasze pociechy?

Alma 2 razy, szepionkami 6 w 1. Ostatni raz 8 lipca.

Bylysmy wczoraj w przychodni, jestesmy umowione na wizyte u pediatry. Pani w rejestracji powiedziala, ze byc moze czeka ja jeszcze szczepionka na zoltaczke ( w Danii nie szczepia ), oraz jeszcze jedna, wlasnie z serii tych kilka w jednej.

Nie zgodze sie na kolejna szczepionke kilka w jednej, bo planowo kolejna miala miec dopiero po ukonczeniu 12 miesiecy. Alma to zdrowa, silna dziewczyna, na zoltaczke moze byc, ale w tej drugiej sensu nie widze.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 11:09   #3807
passionfruit
Zakorzenienie

hvid, Jas byl szczepiony tymi 6w1 3 razy
Stary 2009-08-05, 11:11   #3808
Glizda87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez arleta110 Pokaż wiadomość
Glizdko, czy mogę dziś liczyć na emaila odn chusty? Chciałam zlecić robotę teściowej...
Już rysuję i wysyłam
Stary 2009-08-05, 11:12   #3809
kellysss
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ile razy do tej pory byly szczepione Wasze pociechy?

Alma 2 razy, szepionkami 6 w 1. Ostatni raz 8 lipca.

Bylysmy wczoraj w przychodni, jestesmy umowione na wizyte u pediatry. Pani w rejestracji powiedziala, ze byc moze czeka ja jeszcze szczepionka na zoltaczke ( w Danii nie szczepia ), oraz jeszcze jedna, wlasnie z serii tych kilka w jednej.

Nie zgodze sie na kolejna szczepionke kilka w jednej, bo planowo kolejna miala miec dopiero po ukonczeniu 12 miesiecy. Alma to zdrowa, silna dziewczyna, na zoltaczke moze byc, ale w tej drugiej sensu nie widze.
my ze szczepieniami jestesmy miesiac do tyłu bo czekalismy miesiac na jedna szczerpionke ale tutaj tak przebiegaja szczepienia:

Pierwsze szczepienie wykonywane jest po urodzeniu dziecka (śródskórnie szczepionką BCG przeciw gruźlicy).
- 2 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 (błonica, tężec, krztusiec, choroba Heinego-Medina, WZW typu B, Hepatitis B) oraz szczepienie przeciw pneumokokom,
- 4 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C,
- 6 miesięcy, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C i pneumokokom,
- 12 miesięcy szczepionki: MMR (odra, świnka i różyczka) i przeciw pneumokokom.
- 13 miesięcy szczepionki: przeciw meningokokom typu C i HiB (WZW typu B).
- 4-5 lat: szczepionka 4 in 1 (błonica, tężec, krztusiec i choroba Heinego-Medina) oraz MMR (odra, świnka i różyczka),
- 11-14 lat: Tb (tężec i błonica).

takze my jestesmy po
-gruzlica, 6w1 (3 mies.)+pneumokoki , 6w1 (5mies) +meningokoki
i teraz jak skonczy 7 mies to idziemy na nast 6w1+ pneumokoki i meningokoki....

Edytowane przez kellysss
Czas edycji: 2009-08-05 o 11:15
kellysss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-05, 11:38   #3810
Hvid
Zakorzenienie

Dzieki

Jako ciekawostka - dunski ``rozklad jazdy``

1. Kiedy dz. ukonczy 3 mz - Di-Te-Ki-Pol-Hib i Pn
2. Kiedy dz. ukonczy 5 mz- Di-Te-Ki-Pol-Hib i Pn
3. Kiedy dz. ukonczy 12 mz-Di-Te-Ki-Pol-Hib i Pn
4. Kiedy dz. ukonczy 5 lat - Di-Te-Ki-Pol

Koniec

Ja na pewno zaszczepie Alme po raz trzeci tym 6 w 1, ale jeszcze nie teraz, nie w miesiac po poprzednim.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości