|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: nauczycielki:)
niewątpliwie poczytam coś z podrzuconego linka, zwłaszcza, że główkuję nad porzuceniem szkoły państwowej. moze to forum 45minut pozwoli rozwiać resztki moich wąptpliwości
a tak poza tym : uadanych WAKACJI , nauczycielki
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
pinky82, witaj. Ja też tak jakbym o swojej szkole czytała. Niby u nas dyrektor jest OK i nie każe aż tylu rzeczy pisać, ale niektórych rzeczy po prostu ominąć sie nie da. Takie są realia naszej szkoły. Kurcze, ja tak naprawdę to przez cały rok to mogłam pomarzyć żeby lekcję z komputerami mieć, a magnetofony są 2 na 3 anglistki i trzeba latać i się prosić. O tablicy interaktywnej można zapomnieć, bo tak jak napisałaś, brak kasy.
No właśnie, udanych wakacji, jeszcze miesiąc nam został na naładowanie akumulatorów
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
tak, jeszcze miesiąc. strasznie ten czas leci. a czy u was w szkołach jest też dziwne dla mnie zjawisko wyścigu szczurów wśród nauczycieli? zawsze mnie to raziło , bo przeciez w szkole nie da się zrobić kariery , która wiązałąby sie z dużą podywżką(nie da się przecież przeskoczyć awansu zawodowego) a wielu nauczycieli jest zawistnych, nie pomogą sobie tylko dołki pod sobą kopią. zawiodłam się na szkole, bardzo.
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie na szczęście grono jest dosyć zgrane i na prawdę ich lubie. Ale p-racowałam troszkę w takim zespole szkół gdzie było gimnazjum i podstawówka i powiem Wam, że sytuacja nie była ciekawa, ploty, obgadywanie, kto ma lepiej itp, nie podobało mi się to bardzo.
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
U nas jest mnóstwo nauczycieli, siłą rzeczy nie z każdym się lubię, nierealne. ALe mam swoje grono dobrych koleżanek, z którymi lubimy współpracować i pomagamy sobie, a na te panie, które tak zawistnie patrzą, działają, na te szczurzyce - cóż, patrzę tylko z politowaniem
|
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
Ja na razie jestem po pierwszym roku anglistyki, ale już za niecały rok czekają mnie praktyki w szkołach
ale wiem, że nie taki diabeł straszny jakim go malują, bo miałam praktyki na moich poprzednich studiach (edukacja artystyczna) i było super Co do zabaw językowych, jest fajna stronka ESL Printables, jest dużo quizów, krzyżówek, kolorowanek (dla młodszych) itp. Idea tej strony polega to na tym, że umieszczacie tam swoje materiały i w zamian możecie ściągać gotowce na lekcje |
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
Korzystam
Genialna jest, owszem. Znam inne też ![]() http://www.mes-english.com/ Moja ulubiona. http://www.britishcouncil.org/kids.htm http://www.tlsbooks.com/firstgradeworksheets.htm A to - do wykorzystania na kompie: http://www.oup.com/elt/global/produc...ish/?version=1 A to - wciąga cholerstwo bardzo ![]() http://www.highlightskids.com/Gamesa...TopArchive.asp |
|
|
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
Zapomniałam jeszcze wspomnieć o dwóch programach (możliwe, że już znacie):
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
hej! jeśli chodzi o mnie to dołączam sie do tematu. w tym roku skończyłam NKJO i obroniłam licencjata. praktyki były fajne, chociaż z niektórymi klasami bywało ciężko, zwłaszcza z 6tymi... żadne metody książkowe co do dyscypliny nie działały... także pozostawało zrobić niezapowiedzianą kartkówkę z kilku słówek. raz zrobiłam kartkówkę z odmiany "to be" (przy wprowadzeniu present cont.) to sie okazało że pół klasy nie wiedziało o co chodzi.... przez ten rok pracowałam w szkole językowej. miałam 3 grupy i zajęcia z każdą 2x w tygodniu. doświadczenie ciekawe i raczej pozytywne
chociaż na początku myślałam, że w szkole językowej uczą się dzieciaki które chcą coś wiedzieć a nie takie których rodzice zmuszają do nauki ![]() a podane stronki używam do korepetycji z dzieciakami jak znajdę coś w zakładkach to napewno dodam
|
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
A ja w tym roku ukończyłam syudia, jestem z wykształcenia nauczycielem historii i zawsze marzyłam żeby pracować w zawodzie, ale niestety realia są inne, cały czas składam cv ale nie widze dla siebie szans
(( nikt już nie potrzebuje nauczycieli historii |
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(zresztą ja się z tym zgadzam, choć wiem, że czasem to może być jedyne wyjście przychodzące do głowy) więc tak trochę udoskonalając tą metodę -mozna posadzić z boku osoby przeszkadzające i to im kazać napisać kartkówkę, a z resztą w tym czasie prowadzić dalej zajęcia (moja polonistka tak robila w liceum -poskutkowało na tych nieogarniętych )
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
tylko wiesz, czasami jak się np odwrócisz to nie widzisz kto dokładnie szaleje i ja zawsze wychodzę z założenia że nie będę prowadzić dochodzenia. Odpowiedzialność zbiorowa
czasami to też skutkuje bo sie nawzajem bardziej pilnuja. Ale na jednostki, masz racje, dobry sposób, być może wypróbuję od września,
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Witam,
dołączę do Was, jeżeli pozwolicie ![]() jestem nauczycielem z 6 letnim stażem, od września zaczynam swój 7 rok pracy w gimnazjum, uczę chemii i fizyki, a także mam uprawnienia do matematyki (czyli same przyjemności )Cytat:
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
a to prawda, jak cała klasa wyśmieje takich gagatków to później się zastanowią. No chyba że trafi się na takiego klałna co lubi jak się z niego wszyscy śmieją. Powiem Wam że bardzo "pedagogiczne" jest to co tutaj piszemy
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może ktos poopowaida o jakichś ciedkawych "przypadkach -wypadkach", przygodach z uczniami czy coś ![]() (takie mam wrazenie, ze się nie klei ten wątek -tzreba go rozruszać )Może niech każda powie coś o sobie, poznajmy się!!!
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
pewnie, to może ja zacznę, mam na imię Agnieszka, mam 23 lata, w przyszłym roku bronię pracę mgr. Od tamtego roku zaczęłam pracę w zespole szkół ponadgimnazjalnych. Uczę angielskiego przeważnie klasy zawodowe i tylko 2 grupy technikum. W zawodówkach szczególnie jest "ciekawie", ale ogólnie da się wytrzymać i lubię swoich uczniów i swoją pracę, chociaż czasami jak mi dadzą pożądnie w kość to się zastanawiam
![]() A co do wpadek, podczas sprawdzania pracy domowej powiedziałam do ucznia " za to co tutaj napisałeś to ci powinnam postawić taką pałę!" Od tamtej pory już nigdy nie użyłam tego słowa
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No akurat to nie jest mocno pedagogiczne, ale cóż trzeba sobie umieć radzić, skoro ustawodawca nie przewidział klaunów w polskim szkolnictwie. Ja z imienia nie przedstawiam się na wizażu, bo wiem, że moje uczennice tu bywają. Jak już pisałam uczę w dziwnym tworze zwanym gimnazjum. Generalnie lubię swoją pracę, choć oczywiście są niemiłe sytuacje, ale to wyjątki na szczęście. Lubię swoich uczniów, choć oczywiście nie wszystkich. Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2009-08-05 o 16:25 |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam na imię Kasia, jestem studentka filologii polskiej, we wrześniu mam pierwsze praktyki i juz się trzęsę Praktyki w podstawówce oczywiście. Ale nei jestem przekonana co do kierunku -we wrześniu w praniu się sprawdzę ja jestem ciut nieśmiała (tak mi się bynajmniej wydaje) i muszę to przełamać -i jestem zdeterminowana ![]() powiedzcie -czy uczenie jest trudne? Tzn. jak wygląda lekcja od strony nauczyciela -czy konspekty się sprawdzają -czy to tylko papier dla dyrekcji?
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
Niezłą metodą jest metoda TEST"
![]() Jest hałas, rozrabianie? Ok, na tablicy piszemy wielką literę T - bez słowa wytłumaczenia. Co niektórzy to zauważają. Po chwili - literę E - zauważa spora część, uczniowie patrzą po sobie, niepewni, o co biega. Zaczynają się uspokajać. Za momencik - litera S, rozrabiają tylko najwytrwalsi, reszta ich uspokaja. Jednakże gdy dojdzie do punktu, kiedy trzeba napisać literę T - ci "najwytrwalsi" rozrabiacze wyciągają kartki. Inna dobra metoda - łapiemy kogoś na nieuważaniu - zadajemu mu proste pytanie z lekcji - nie wie, minus. |
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po 6 latach uczenia mogę jedynie poradzić, abyś nie podeszła zbyt emocjonalnie, a więc traktuj zawód nauczyciela nie jak misję, ale jak normalny zawód. Nie staraj się być Siłaczką, bo jak wiemy Siłaczki kiepsko kończą, a i tak ich nikt nie docenia. Konspekty , powiem tak w pierwszym roku bardzo pomogły mi w organizacji zajęć, ale już po 1 semestrze doszłam do wniosku, że lepsze będzie założenie zeszytu i zapisanie w nim pkt po pkt co mam zrealizować. Dzięki temu każda z moich klas ma jednakowo skomponowaną notatkę i wszystko zapisane jak należy. W zeszycie mam też zapisane prace domowe do każdej lekcji, więc nie szukam pod koniec lekcji co mam zadać do domu.Wielkim minusem niewątpliwie jest sfeminizowanie naszego zawodu i wielkie obgadywanie, które potwornie mi przeszkadza. |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobra, pierwsza dobra rada -nie podchodzić zbyt emocjonalnie oby mi sie udalo druga -zeszyt -oj to bardzo mi się przyda -bo ja taka czasem chaotyczna jestem -dobry pomysł oj czuję, ze trafiłam na właściwy wątek
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
metoda TEST strasznie mi się spodobała.
Kat, nie bój się, ja uczę w typowo męskiej szkole i da się przeżyć poissonivy, a od przyszłego roku wiem,że zakładam zeszyt, dzięki Tobie, przynajmniej wszystko będę miała jasno i ładnie ustalone i zaplanowane
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
postaram się nie bać ale to mój pierwszy kontakt z młodzieżą w stylu "ja tu rządze, wy słuchacie" -nie wiem, czy będę sobie na początku radzić w takiej roli -bo wiadomo, że z czasem mozna sie wszystkiego nauczyć.
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
Mała rada dla początkujących - nie bójcie się mieć na biurku kartki z wypunktowanymi sprawami do omówienia
Ja do dzisiaj np. w trakcie hospitacji mam scenariusz przed sobą i zaglądam - to normalne, lepiej zajrzeć, niż o czymś istotnym zapomnieć. I nie bójcie się, gdy czegoś nie wiecie - "nie chcę wprowadzić Cię w błąd, sprawdzę i jutro podam właściwą odpowiedź" - na przykład. Ale to już na bank musicie sprawdzić i jutro podać
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:27.

a tak poza tym : uadanych WAKACJI , nauczycielki

ale wiem, że nie taki diabeł straszny jakim go malują, bo miałam praktyki na moich poprzednich studiach (edukacja artystyczna) i było super
Genialna jest, owszem. 

(( nikt już nie potrzebuje nauczycieli historii 

)
Praktyki w podstawówce oczywiście. Ale nei jestem przekonana co do kierunku -we wrześniu w praniu się sprawdzę