|
|||||||
| Notka |
|
| W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zanik okresu.
No to mi dali w szpitalu. Tzn. 6 posiłków dziennie + 2x odżywka (nutridrink) czyli całkiem sporo. Podpatrz jadlospisy dziewczyn w watku ,,nasze codzienne jedlospisy" polecam jadlospisy Dekas. Najwazniejsze abys jadla to co lubisz, aby smakowało.
Edytowane przez basiulkaa Czas edycji: 2009-08-04 o 12:55 |
|
|
|
|
#212 |
|
Raczkowanie
|
Wiesz ja jem teraz to co wszyscy w domu dodatkowo jem ciastka i wogole. A do szpitala zglosilas sie sama?? mialas wczesniej jakas terapie rodzinna albo cos w tym stylu?
---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- A jak u was jest z kaloriami?? Myslicie o tym co jecie i np zeby to spalic? czy dużo sie ruszacie czy poprostu teraz siedzicie w domu nic nie robiac. Ja czasami mysle o tym ile zjadlam
|
|
|
|
|
#213 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chore dziewczyny chyba nigdy nie skończą porównywać się do innych, albo myśleć o jedzeniu/spalaniu. Po całej przygodzie z ed pozostaje taka rysa na psychice, przynajmniej u mnie.
|
|
|
|
|
|
#214 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widze ze sporo nas łaczy.... i szpitale...i śląsk...i... ana bulimiczna ![]() ![]() skąd jestes dokladnie?? może poleciłabys mi jakiegos G... Wstyd sie przyznac...ze w moim wieku bylam tylko 1 raz... i to tylko na rozmowie...bo lekarka uznala ze badanie nie jest wskazane .... okresu nie mam.... 9 lat!!!! ![]() ![]() prawda taka ze mialam tylko 1 raz...i juz sie wtedy odchudzalam... potem byla dluga przerwa.... jakies 4 miesaiace... 2 dni plamien... i od tamtej pory cisza... teraz mam okropne uplawy...pieczenia...swią d... boję się.... ![]() ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
jezeli tak to tylko ty wylacznie mozesz zdecydowac o swoim pobycie w szpitalu.... i przede wszystkim musisz chceiec sie leczyc...bo inaczej...po prostu...ci podziekuja i powiedza ze na twoje miejsce jest mnostwo innych chetnych... a co do mysli...to wydaje mi sie ze one juz pozostana na zawsze... my mozemy je tylko wyciszac... nie dawac im sie przebic...
|
|
|
|
#215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko prosze, zabierz się za leczenie bo to fatalnie wygląda
|
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Raczkowanie
|
Jestem pełnoletnia. Chce sie leczyc ale niekoniecznie w szpitalu.. chce sobie sma z tym poradzic zaczac inaczej myslec chociaz to trudne..
![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- Cytat:
A ile teraz ważysz i na jaki wzrost?? leczysz sie?? |
|
|
|
|
|
#217 |
|
Rozeznanie
|
smutna to już któryś raz jak pytasz sie kogoś o wage i wzrost :/
już Iza zwróciła Ci uwage, znajomość cudzych wymiarów chyba Ci nie jest potrzebna do szczęścia.
|
|
|
#218 |
|
Raczkowanie
|
tylko tak pytam ,ciekawi mnie to moze ktos ma tak samo jak ja...;/
|
|
|
|
|
#219 |
|
Zakorzenienie
|
jasne. a nawet jeśli ktoś waży tyle co Ty, to co z tego? nic. nie ma tu miejsca na żadną licytację czy porównywanie się, które przynoszą tylko i wyłącznie szkody.
|
|
|
#220 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
powiem tak... pewnego dnia obudzisz się z ręką w nocniku i dopiero będzie Ci smutno.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
|
#221 |
|
Rozeznanie
|
haha zawsze mi tata mówił "obudzisz się z ręką w nocniku" taka mrroczna przepowiednia XD
sory za dygrasje ale wizja ręki w nocniku zawsze mnie bawi ;p
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
no a po co ci to potrzebne do szczescia? co ci da porownywanie sie?? udowodnienie sobie: jestem chudsza! lepsza?? to chore myslenie... martwisz sie okresem...ale nic nie robisz w tym kierunku... zastanow sie czego chcesz... zyc....czy umrzec...
|
|
|
#223 |
|
Raczkowanie
|
napiszcie prosze co tym myślicie, może kots coś doradzi :
ed miaąłm kilka lat - raz mniejsze raz wieksze tzn, raz prawie wyszłam...to chudłąm to tyłam, wiecie jak to jest okres mi zniknał potem wrócił, potem znowu zniknał, nie miaął go długooo... a teraz od marca równo co 3 tygodnie mam takie plamienia, albo taki "prawie okres" - znaczy normalny tyle, że mnie obfity...wiecie o co chodzi.. mam 162 cm i waże teraz około 43 kg, w porywach 44 kg, ale jem, nie jakoś duzo, jednak rózne rzeczy - słodycze, czekolade, masło orzechowe, ser żółty, pizza , piwo , nabiał no dosłownie wiecie o co chodzi - nie tylko jakies niskokaloryczne cuda, tyle że mięsa prawie nie jem, bo nie lubie i zawsze tak miałam - znaczy od wielkiego dzowny zjem (np sopocka w pizzy czy jakies udko do obiadu, ale mam straszną niechęć do mięsa jednak) w tej chwili taki "niby okres" mam ósmy raz zrzędu równo co 21 dni... nie braąłm na to żadnych hpormnów wrócił sam z siebie aż sie zdziwiłam (ostatnio nie miałąm ze 3 lata...). miałam mieć kuracje hormonalną, niestety mam dośc gęstą (na ostatecznej granicy normy krew) i jesli tabletki to tak, ale tylko łacznie z lekami przecizakrzepowymi....tru dna sytuacja bardzo lecze sie u endokrynolog i włąśnie ide za pare dni, nie wiem może dostane tabletki tak sie zastanawiam czy nie powinnam zrobić sobie usg ginekologicznego i pójśc jeszcze do ginekologa (byłam też, ale ponad pół roku temu), żeby ocenić czy te jajniki cos działąja czy nie, dlaczego co 21 dni ??? dodam jeszcze że potwronie puchne - woda zatrzymuje mi sie w organizmie, mam okropne pms - tzn płacze bez powodu czasem, wsciekam sie do tego stopnia, że raz perfum lancome o mało nie zbiłam, przed okresem tym niby spie bardzo kiepsko, mam wydety brzuch i zbiera mnie na wymioty, naprawde padaka, nigdy takie czegoś w zyciu nie miałam nawet zauwazyłam że czasem wyskakuja mi jakieś drobne krostki - mało i na chwile, a do tej pory nic mi niegdy nie wyskakiwało, czuje sie jakbym zaczełą dojrzewac na nowo,....a mam 23 lata...nie wiem juz co sie dzieje chce przytyć tak minimu do 45 kg (endykronologa tak radzi, gdyż swtierdziął, że mam drobna budowe i 162 cm, biust w miare rozwiniety szczególnie jak na moją wage itp), ale nie stawiam sobie granicy, z tym, że tycie idzie ciezko...choć ja nie wiem czy ona ma tu jeszcze jakieś takie duże znaczenie, możę po prostu potrzebuje tabletek jednak |
|
|
|
|
#224 |
|
Przyczajenie
|
...
Edytowane przez nomanda Czas edycji: 2010-06-28 o 10:53 |
|
|
|
|
#225 |
|
Raczkowanie
|
Mam nadzieję, że mi coś poradzicie ... Od końca maja nie mam okresu choć zawsze miałam regularny. Odchudzałam się ... kombinowałam z dietami, głodówkami, rozregulowałam sobie metabolizm ... Choć schudłam tylko 2 kg masowo, to wymiarowo dużo więcej ... I tak jestem szczupła, ale potrzebuję schudnąć więcej. Od jakiegoś miesiąca jem normalnie. Wydaje mi się, że nawet w nadmiarze, spowrotem przytyłam, wydaje mi się, że również przemiana materii dobrze działa. Jednak okres nadal nie wrócił ... Moja mama bardzo się tym przejmuje ... Chce ze mną iść do ginekologa, ale ja nie chcę ... Mam dopiero 15 lat i przecież nie mam ani anoreksji, ani bulimii. Czy to w ogóle możliwe, żeby tylko przez takie kombinacje nie było okresu? Czy to może z innego powodu? Już nie wiem co robić ... Niedługo będą 3 miesiące od ostatniego okresu ... Proszę o odpowiedź ...
|
|
|
|
|
#226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak...kombinacje z jedzeniem maja rożne konsekwencje... czy teraz wazysz juz prawidłowo?jesz zdrowo? Mysle ze mama ma racje...i powinnas pojsc do lekarza... On najlepiejstwierdzi gdzie lezy przyczyna...i pomoze przywrocic okres... Trzymam kciuki
|
|
|
|
#227 |
|
Rozeznanie
|
NIe ma co zwlekać, tylko pędź do lekarza! W tym wypadku tylko on Ci może tak naprawdę pomóc
|
|
|
|
|
#228 |
|
Raczkowanie
|
No teraz ważę 58 kg. Przy wzroście 181 cm to niedużo, ale u mnie cała rodzina szczupła, więc dla mnie to waga taka akurat. Staram się jeść zdrowo, od wczoraj nie jem słodyczy, tłustych rzeczy nie jem w ogóle, w tym fast foodów i chipsów. Wiem, że powinnam pójść do ginekologa, ale nie mogę się przemóc ... Na samą myśl robi mi się słabo, a co tu dopiero tam się wybrać ... Do tego nie prowadziłam kalendarzyka, więc obawiam się, że to chyba i tak nie ma sensu. Jak na razie zgodziłam się na podstawowe badania ... mocz, morfologia etc. Zobaczę co z tego wyjdzie ...
|
|
|
|
|
#229 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W ogóle niska waga nie musi być podst. przyczyną braku okresu, dlatego wizyta u gina jest konieczna.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
|
#230 |
|
Przyczajenie
|
[...
Edytowane przez nomanda Czas edycji: 2010-06-28 o 10:54 |
|
|
|
|
#231 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nic ci nie brakuje - robiłąs pomiary wszystkich minerałów czy witamin ?, sód potas ok - przy bulimii lei bardzo potas, tylko, że badania krwii nie odzwierciedlają poziomu potasu w organizmie, - pokazuja tylko czy np nerki dobrze pracuja czy reguluja równowage pomiezy elektrolitami...we krwii jest chyba z 1% potasu z całej puli organizmu, i wcale nie masz gwarancji, ze ci go nie brakuje....oczywiście nie musi brakowac ale może. układ hormonalny jest skomplikowany, jest w stałej kontroli, jak coś w organizmie dzieiej sie niedobrego to i on nawala zrozum najpierw lecz bulimie, bo z nią z pewnością nigdy wszystko nie bedzie ok (nie chodzi mi tylko o okres) |
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie skupiaj się na objawach bulimii tylko na niej samej, bo to ona sieje spustoszenie.
|
|
|
|
|
#233 |
|
Zadomowienie
|
cześć dziewczyny u mnie jak okresu nie ma tak nie ma, a jem. w końcu przełamałam się i poszłam do ginekolog. skierowała mnie na badania hormonalne, za dwa tygodnie będą wyniki. boję się, bo chce nie długo zajśc w ciaży, a pani ginekolog zauważyła oprócz tego pęcherzyki na jajniku( jajeczka powstałe w wyniku owulacji, ale nie uwolnione z okresem) i to może świadczyć choć nie musi, bo badania jeszcze to stwierdzą przyczyną problemów w póżniejszym czasie zajścia w ciąży. tak się boję. pozatym no okresu brak i już nie wiem co robić. a byłam też na badaniach wzroku( jest ok) badaniach krwi( wszystko w normie, żadnej anemii, cukrzycy), wątroba ok, grupe krwi też wreszcie poznałam. no troche wzięłam się za siebie. ciut dużo ćwiczę, ale lekarze mówili, że to nic, jem ok tylko masła nie i słodyczy. a właśnie jak dostanę luteine czy jakieś hormony, to czy przyty
je?
|
|
|
|
|
#234 |
|
Przyczajenie
|
...
Edytowane przez nomanda Czas edycji: 2010-06-28 o 10:57 |
|
|
|
|
#235 |
|
Zadomowienie
|
miałam badania. zespół policystycznych jajników wykluczony. hura hura hura. choc to dobre. mam za niską prolaktyne( lekarz mówi, że wysoka jest grożniejsza, a po obciążeniu za wysoką. ale zobaczymy bo w sb idę do endokrynologa. jem, ale wiecie co chyba za dużo ćwiczę
ale czuje się ok. wyniki krwi też ok)
|
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
Przez moje głodówki okres mi zanikł na 10 miesięcy. Potem miałam go przez 3 miesiące, po czym zniknął znowu na kolejne 6 miesięcy. W tym miesiącu dostałam okresu po raz pierwszy od 6 miesięcy. Byłam u ginekologa. USG nic nie wykazało. Wyników badania krwi jeszcze nie ma. Jak nie dostane miesiączki we wrześniu to będe faszerowana lekami,których się oczywiście boje bo jeśli to hormony to jest możliwość,że przytyje.
|
|
|
#237 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, które z was i w jaki sposób odzyskały okres. ja jem waga w normie już, a okresu brak. jak długo czekałyscie na powrót? jakieś rady? brałyście jakieś leki itp.
|
|
|
|
|
#238 |
|
Przyczajenie
|
Ja również miałam ten problem, ale już około 2 lata temu. A w październiku znów się to powtórzyło w pewnym stopniu, bo tylko jeden dzień miałam okres, chociaż ja bym tak tego nie nazwałaa. A w tym miesiącu pojawił :O Czuję, ze w grudniu go znów ominę, poniewaz od niedzieli jestem na 500kcal dziennie
|
|
|
|
|
#239 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie miałam okresu przez 4 miesiace, pozniej mi go wywołali tabletkami anty. Miałam przez miesiac i znowu nic przez dwa miesiace. Znowu mi wywołali i dostalam tabletki na 4 miesiace, po tych 4 miesiacach mam sie zglosic do ginekologa i zobaczymy co dalej. czyli pozostaje mi czekac do konca grudnia i cieszyc sie z tego ze poki co mam okres (ktory jest wynikiem brania tabl.)
|
|
|
|
|
#240 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:03.