|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
a ja juz na nozkach, szykuje sie do spacerku.Pojde zlozyc wniosek o becikowe i bede czekac na pieniazki.
Nocka z jedna pobudka. Svinecko, kiedy dzieci spia coraz mniej? w ktorym miesiacu? Idę z włoskami sie ogarnac i conieco sie podrasowac
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#302 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Unholy, dziękuję za pomoc
próbowałam wszystkiego co opisałaś... jest już chyba lepiej, ale potrzeba trochę czasu...
|
|
#303 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie mamuśki
Kuba zasnął (chyba) wiec mam chwilke na Wizaż. Svinecko jesli chodzi o oczyszczanie macicy po CC to rozmawiałam dzisiaj z mamą. Jeszcze nigdy jak żyje nie spotkała sie z przypadkiem żeby po jakims czasie ponownie czyscic macice. Podczas zabiegu jest dokładnie wszystko usuwane, nie ma prawa nic tam pozostać. A jesli zaś chodzi o moje krwawienia to napewno dostałam @ Nie karmie piersia wiec @ jest jak najbardziej ok. "Brak miesiączki u kobiet po porodzie jest wynikiem wydzielania przez organizm w okresie połogu hormonu zwanego prolaktyną odpowiedzialnego za proces laktacji. Wydzielana podczas karmienia piersią prolaktyna powoduje hamowanie dojrzewania komórki jajowej oraz owulacji a tym samym opóźnia pojawienie się miesiączki. U kobiet karmiących piersią powrót krwawień miesiączkowych następuje więc znacznie później aniżeli u kobiet karmiących swoje dziecko pokarmem sztucznym. Kobiety karmiące piersią mogą spodziewać się pierwszego krwawienia miesiączkowego po zakończeniu karmienia lub też w przypadku, gdy karmienie nie jest już tak częste. W miarę wzrostu dziecka, potrzebuje ono już nie tylko mleka matki, ale również innych pokarmów, co wiąże się ze zmniejszeniem częstotliwości karmień. Wówczas może powrócić płodność i pojawić się miesiączka. Jeżeli kobieta nie karmi piersią wówczas miesiączka pojawia się najczęściej w 6-8 tygodniu po porodzie czyli po okresie połogu. Mogą jednak pojawiać się pewne rozbieżności w czasie jaki i intensywności krwawienia i jest to sprawa indywidualna. Czasami, u niektórych kobiet występuje jednorazowe krwawienie około 6-8 tygodnia po porodzie, natomiast właściwa miesiączka pojawia się kilka tygodni lub miesięcy później w zależności od sposobu karmienia dziecka. Nie stanowi to jednak żadnej patologii. Pierwsze miesiączki po porodzie mogą być bardziej obfite ale z reguły są one mniej bolesne. Pojawienie się miesiączki nie ma wpływu na ilość lub rodzaj wytwarzanego pokarmu. Na czas pojawienia się pierwszej miesiączki nie ma wpływu sposób ukończenia ciąży. Żródło ---> http://www.forumginekologiczne.pl/sp...0po%20porodzie Cytat:
Jeśli zas mowa o butelkach to zauwazyłam dokładnie to samo ![]() Cytat:
Oczywiście, że możesz to nas sie przyłączyć i pisać kiedy bedziesz miała ochote Mamy na wątku mamusie które tez urodziły wczesniej. Jest mały Leo urodzony w 24 tc. Trzymam mocno kciuki za Twojego Patryczka Napewno wszystko bedzie dobrze Cytat:
![]() Gratulueje spadku wagi Ja kąpie w płynie Nivea z oliwką, płynie do kąpieli Hippa i juz kończe Oilatum. Z tego wszystkiego najbardziej jestem zadowolona z Hippa A buziuni tez nie smaruje, przecieram tylko rumiankiem bo wyskoczyły młodemu potówki. Całą buzie ma w krostkach I z tyłu na głowce tez ma. Czekoladko mnie tez po porodzie złapała jakas infekcja cewki, bo jak siusiałam to szczypało Kupiłam Urospet i po 4 dniach jak ręką odjął. Cytat:
Musiałam w nocy go przebierać.
|
|
|
#304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hmm urosept a ja nie wiem czy moge jak daje moje mleczko
|
|
#305 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze widze ze teraz tutaj jest wiekszy ruch niz na poczekalni
Chętnie Was podczytuje i nie moge się doczekać kiedy będe mogła tu z Wami pisać![]() A tak w ogole to wahamy sie z Tż nad dwoma imionami albo będzie Mikołaj albo Tomasz Które podoba Wam się bardziej?
|
|
#306 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Urosept brały dziewczyny w ciąży także nie powinien zaszkodzić. Ale pewna nie jestem, lepiej dopytać. Cytat:
|
|
|
#307 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
czekoladko nie nosze no mi sie nie chce
a zarzekalam sie, ze bede nosic 24h i tylko do kapieli sciagac ale mozesz nosic caly czas - wtedy beda najlepsze rezultaty katarzynko jejku nie pamietam ale wydaje mi sie, ze tak po 3 miesiacu maly juz spal rzadziej w dzien ale za to w nocy juz budzil sie tylko raz czy dwa - ale reki nie dam sobie uciacCass no to dobrze, ze sie dowiedzialas i uspokoilas, no i u Ciebie mozliwy jest okres jak najbardziej, bo u mnie to raczej nie aczkolwiek uwazam, ze jest mozliwosc niedokladnego oczyszczenia macicy - przeciez lekarze o wiele gorsze rzeczy ludziom przez pomylke robia, wiec pewnie i to sie zdarza ale moj maly dzis marudny, od rana probuje sie wyszykowac i isc na poczte i cienko mi to idzie
|
|
#308 |
|
Zakorzenienie
|
A my wybieramy sie dzisiaj z Kubaskiem do ortopedy na USG bioderek. Chciałam zapisać go państwowo ale trzeba ponad miesiac czekać, więc idziemy prywatnie.
Potem wstapimy jeszcze do szpitala na oddział noworodkowy skontrolować lewe uszko. Bo jak mały sie urodził i miał badanie słuchu to na jedno nie słyszał. Pediatra nie kazała sie przejmować, poprostu maź płodowa zakleiła kanał słuchowy. Mielismy sie wybrac 2 tyg. po porodzie ale jakis tak nie było czasu i wogole Z tego zo zauwazyłam słuch ma dobry A ja musze sie wybrac do dermatologa. Od zawsze miałam rogowacenie okołomieszkowe skóry na udach i ramionach. Ale dobrze nawilżałam skóre, robiłam regularnie pellingi, brałam witamine A+E i praktycznie tych krostek nie było widac. Po porodzie tak mnie zsypało, że nie moge juz na siebie patrzeć. Ramiona mam szorskie jak tarka, nic nie pomaga. Wyczytałam, że to od zmian hormonalnych rogowacenie sie powiększa... ale czy zginie? Nie wiem czy lekarz coś na to pomoże Chciałambym wybrac sie do solarium, to zawsze likwidowało krostki.
|
|
#309 |
|
Zakorzenienie
|
Svinecko i Cass dzieki za odpowiedzi
a ja wlasnie zauwazylam u Weroniczki biale krostki pod szyjką to chyba potowki i nie wiem czym to potraktowac.....wykapie ja dzisiaj w plynie Hippa , przesmaruje te krostki spirytusem i dam puderek-myslicie ze dobrze bedzie? czy obejdzie sie bez spirytusu?boże ja tyle musze sie jeszcze nauczyc ![]() moja mama mowi ze juz nie pamieta wszystkiego bo to bylo tak dawno....
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
A to zdjęcia Kubusia z dzisiejszej "sesji" zdjęciowej
|
|
#311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak byłam z małym u lekarza własnie z powodu potówek to kazała tylko i wyłacznie codziennie kąpać w rumianku. W mały garnek wlewałam wode, zagotowałam i włożyłam do zaparzenia 4 szaszetki rumianku z Herbapola. Wlałam to do wanny i uzupałniłam wodą. Po kilku dniach potówki zeszły. Nie smarowałam nawet oliwką, żeby nie zatykać porów. Teraz Kuba ma tylko na twarzy krostki ale codziennie po kilka razy przemywam rumiankiem.
|
|
|
#312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Weronika nie ma wogole potowek , tylko pod ta szyjka, na karku tez nie ma......za bardzo ja wczoraj przykrylam do spania chyba i sie musiala spocic
Edytowane przez czekoladka21 Czas edycji: 2009-08-05 o 14:32 |
|
|
|
|
#313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#314 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mala tak sama sobie wyregulowala.Ostatnie karmienie o 23-wiec jestem jeszcze na chodzie.O 4 raz ja raz małż-zalezy no i o 8 to juz ja wstaje i ją przebieram z piżamki w ciuszki i zaczyna sie kierat ![]() Ciesze sie ze nie musze sie zrywac w nocy po kilka razy. Od drugiej nocy spimy bez jakiejkolwiek lampki.Zauwazylam juz w szpitalu ze lepiej spi-twardziej w zupelnej ciemnosci. Cytat:
Cytat:
nie rób spirytusem Zalatwilam becikowe.Pozostaje czekac.Bylam na mega dlugim spacerze polaczonym z zakupami.Wyglodniala wrocilam do domku, corka pozwolila szybko piersi usmazyc.Wczoraj ugotowalam fasolke, w miedzy czasie ziemniaczki doszly i pozeram obiadek az uszy mi sie trzesa.Zaraz z coronia zaczne drzemac
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|||
|
|
|
#315 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Dopisuję się do wątku. Jak tylko będę miała chwilkę zrobię porządek z listąna pierwszej stronie. Jesteśmy z małą w szpitalu - od dzisiaj walczymy z żółtaczką. Noce są ciężkie, mała śpi po godzinie, potem płacze przez około 15 minut i dopiero łapie kontakt z piersią. Może dzisiaj będzie inaczej??? Potem coś napiszę więcej, bo teraz chciałabym napisać wszystko naraz. |
|
|
|
#316 |
|
Zadomowienie
|
To juz tym bardziej nie wiem jakie imie
|
|
#317 |
|
Ola-Unhola
|
Hej pisała do mnie skierka:
"Hej co słychac? Co na wątku? U nas ok mała spokojna tylko czasami ma jazdy ale noce ok. Poza tym jakoś się kręci . Buziaki dla wszystkich" U mnie dzisiaj była położna.Wizyta ok. Mówiła, żebym brała wapno - nowe wytyczne dla kobiet po porodzie. Specyfik nosi nazwę Ostercal 1250 D Mały dostał wczoraj wieczorem krostek na brzuszku czerwonych i stwierdziła, ze to uczulenie od nivea (oliwka, mydełko mam nivea). Kupiłam Oilan i kosmetyki Hippa - zobaczymy jak będzie. Też dzisiaj złożyłam papierki o becikowe. Kaska będzie po 15 Idę coś kombinować na drugie danie. Znowu z piersi. Tylko co...Coś gotowanego, bez tłuszczu - takie specjalne Bartusiowe na wątróbkę ![]() Witaj Frida, fajnie, że zajrzałaś
|
#318 |
|
Zakorzenienie
|
Kinga śpi, a ja czekam na odwiedziny.Jedyne co dziwne w tym szpitalu to godziny odwiedzin i rygory w nich zastosowane.Odwiedziny sa od 14 do 16 i od 19.30 do 20.30 do rodzącej po dwie osoby i dzieci poniżej 15 doku życia mają zakaz wejścia. A ja teraz jestem wypisana z oddziału (a nadal na nim jestem) mam osobny pokój i nawet mąż nie może dłużej posiedzieć. Samej mi przykro i smutno, bo byłam przygotowana na dzisiejsze wyjście - a tu najwcześniej za dwa dni
oczywiście jeżeli poziom bilirubiny u Kingi spadnie do poziomu około 5 . A jest 13. (norma to 1.2) ale najważniejsze żeby zaczęła spadać. Mojej małej nie mogłam pokazać 3 letniej siostrzenicy, która czekała na korytarzu przed wejściem na oddział, bo siostry zaczęły krzyczeć, że wywożę dziecko i że czymś się zarazi - a tym korytarzem po kilka razy dziennie są przewożone noworodki, zaraz po porodzie (z porodówki na oddział noworodkowy) i z powrotem. Ech - ja chcę do domu!!!!!!! Bez głupich rygorów i zakazów.
|
|
|
|
#319 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczynki
I ja chciałam się przywitać na Odchowalni Czasu mam mało, bo Kubuś domaga się ciągłej uwagi, a ja z przyjemnością Mu ją poświęcam . Podczytuję po troszku wątek od początku, może uda mi się od czasu do czasu coś napisać.Ściskam Was wszystkie mocno, tęskno mi za Wami A to nasze Słoneczko
|
|
#320 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko ze mala sie obudzila i byla strasznie glodna wiec dalam jej mleczko, a podczas pielegnacji po kapieli normalnie ulala chyba polowe tego co wypila-za mocno sie poruszala podczas kapieli i taki wynik....wczoraj bylo to samo, ale jak ja mam ja wykapac na glodniaka jak ona sie tak wierci?? czy wasze dzieciaczki tez czesto kichają?? bo moja mala czasem i 3 razy pod rzad kicha....nie wiem czy to oznaki katarku? ale jak oddycha to nie slychac nic zeby cos tam miala..... Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
podobny do mojej Weroniczki
|
|
#321 |
|
Ola-Unhola
|
Miramej, Kubuś śliczności
Prawda, że cudownie być Mamusią ![]() Czekoladko, żeby dziecko nie ulewało w/po kąpieli, to karmić musisz przynajmniej 30 min wcześniej Frida, współczuję szpitala. Ale już niedługo będziecie w domku Idę kąpać szkraba. Mam nadzieję, że brzuszek wyładnieje po kąpieli w Oillanie.
|
#322 | ||
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
tak szybko? ja zlozylam 27 lipca a kase bede miec na koncie dopiero 21 sierpniaCytat:
ale pomysl, ze jeszcze troche i bedziesz w domkuslodziak ![]() czekoladko juz o tym pisalam - to normalne, ze dzieci male kichaja i to po kilkanascie razy dziennie, w ten sposob oczyszczaja sobie nosek
|
|
|
#323 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze,że napisłyście o tym kichaniu, bo już też dopatrywałam się przeziębieniau Kingi.
|
|
|
|
#324 |
|
Zakorzenienie
|
frida110 milo cie znowu czytac
. Jeszcze dwa dni i bedziecie w domku . Spo kojnej nocy zycze.Miramej, Cass Kubusie sa przeslodkie ![]() WrednaAfrodyta osobiscie mam wielki sentyment do Tomkow ![]() -------------- Antonio dzis spal moze 4 razy po 30 minut od 8 rano, padl dopiero po 21 wpatrujac sie w karuzele ![]() . W sumie nie placze, tylko czasami troche pojeczy, ale za to wymaga maksimum maminej uwagi. Uwielbiam tego mojego rozrabiake , moglaby, godzinami wpatrywac sie w jego minki. Nawet udalo mi sie cos ugotowac i posprzatac, wiec nie moge w sumie narzekac. Zyje mi sie po prostu intensywniej.Moja lekarka bbyla w sumie zadowolona, troche pogorszyly mi sie wyniki, a na depreche dalej oczywiscie leki, czyli nic nowego
|
#325 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
moje dziecko mnie dzisiaj wykonczylo - i jedno i drugie zreszta
maluch najpierw wstal o 3.30 nad ranem i wojowal do 8 rano, potem przespal sie 2 godz do 10 i znowu amba do 16 prawie, przespal sie 3 godz i jak o 19 wstal to dopiero zasnal teraz a i tak nie wiem czy na dobre, a mialam nadzieje, ze sie wczesniej poloze po tej nocce a tu dupaoby juz dzis w nocy nie wojowal bo sie wykoncze a Eryk dzis tez na maksa niegrzeczny, w ogole sie nie slucha, pyskuje, nie chcial jesc obiadu i tak walczyl, ze az zwymiotowal, potem na placu bil sie z kolegami, potem znowu tez afera, nie chcial isc spac i w ogole, ahhh wykonczyli mnie dzisiaj
|
|
#326 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja kicha.To nic zlego wyjasnila juz SvineckaCytat:
![]() mały wywija po czym przysiega ze juz nie bedzie udaje psa,kładzie sie na schodach,albo siusia na nie, nie slucha, chce wszystko sam i po swojemu, a na wieczor rozbrajajaco pyta mamusie"masz czas zeby mnie przytulic" i jak tu sie nie rozczulic.Siorka ma 2 dzieci i stara sie sprawiedliwie dzielic czas ale jak widac maly potrzebuje go wiecej. ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- ach, mialam dodac ze kupilam wcz inna butelke.Nie bylo canpola i wzielam nuka,ale ze smoczka to zadowolona nie jestem.Cass ile dziurek ma lovi?czy jest jedna duza?jaki smoczek dobralas?
||
|
|
|
#327 | |||
|
Zakorzenienie
|
Mamusie karmilam dzisiaj w nocy i teraz tez juz z piersi
tylko nie wiem jak ja karmic teraz tzn. odciagalam pokarm z obu piersi naraz, a ona pije z jednej.......pospi a idaje jej druga......i sie zastanawiam czy dobrze.....albo dac jej troche jednej i troche z drugiej ![]() powiem wam ze te ubranka na 56 Weronika ma za duze.....dodatkowo musi miec troche jakby za male zeby ta raczka nie mogla ruszac narazie ubieram ja w body z dlugim rekawem i spiochy albo kaftanik z dlugim i spiochy , a te spioszki krzyzuje w zapieciach na przodzie i w ten sposob ma je troche dopasowane a i umylam ja w plynie Hippa i tez jej pasuje, a te krostki juz zanikaja po bepanthenie Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#328 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry. Dzisiejsza noc - Masakra !!!! Nie chodzi o mnie, bo mogę nie spać,ale mała tak placze, jakbym robiła jej krzywdę. Od pierwszej do trzeciej budziła się co pół godziny z krzykiem,nie mogłam jej uspokoić,ale jakoś po około 20 minutach wyciszała się, a od trzeciej do szóstej to już była JAZDA BEZ TRZYMANKI. Nic na nią nie działało. Tak krzyczała.
A teraz cicho śpi pod lampą. Wykąpana i najedzona. Proszę o trzymanie kciuków, żeby poziom bilirubiny spadł do jutra na tyle, żeby ją wypisać. |
|
|
|
#329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
#330 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Mój Maciek też wojuje ze mną. Właśnie zasnął (od 8), a ile pośpi... no cóż tylko on wie ![]() Cytat:
----------------------------------------------------------------------- No to mały sobie pospał... Lecę do niego.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

W szpitalnych butelkach byly czy wyraznie widoczne dziurki a w tych takie tyci tyci 
Napewno wszystko bedzie dobrze
wczoraj spala w dzien 5 godzin, obudzila sie akurat na kapanie

, moglaby, godzinami wpatrywac sie w jego minki. Nawet udalo mi sie cos ugotowac i posprzatac, wiec nie moge w sumie narzekac. Zyje mi sie po prostu intensywniej.
MACIEJKA SYNEK KOCHANY