|
|
#601 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: ile pieniędzy do koperty?
Myśle że troszke mijasz się z prawdą droga raspberry. Fakt iż Panna Młoda jest przyjaciółką Twojej siostry raczej mówi że ją znasz bardziej lub mniej. Ale raczej mniej gdyz nie zaprosiła Ciebie lecz Piotrka a ten z kolei zaprosił Ciebie. Myśle że zakup kwiatów powinnien byc wystarczający. W zalezności jak bardzo dobrze znasz tego Piotrka albo zaproponuj mu że ty zajmiesz się kwiatami a on albo na to przystanie albo zaproponuje coś innego. Wszystko zależy KIM on jest. Raczej powinnien wziąć pod uwagę ze sie uczysz, a może on wcale nie wymaga nic od Ciebie?
|
|
|
|
|
#602 |
|
Raczkowanie
|
A ja zawsze daje kartke z zyczeniami podpisana.
W tej kartce pieniadze i nie martwie sie, ze ktos bedzie mnie podejrzewal o danie pustej koperty
|
|
|
|
|
#603 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie to dziwne, że ten kto nie daje pieniędzy ani prezentu nie podpisuje nawet kartki.. Albo nawet jej nie daje... Jeżeli już kogoś nie stać na prezent to wypada dać chociaż kartkę z życzeniami... Myślę, że para młoda znając daną osobę nie obrazi się o brak prezentu czy też pieniędzy...
|
|
|
|
|
#604 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ile się teraz daje na wesele???
Przeczytałam cały topik i nieźle się uśmiałam, poza tym dowiedziałam że że jestem hipokrytką, bo my z TŻtem dajemy 200-300zł, a nie tyle co "powinnam" czyli 700-800zł, i że jeśli daję tylko tyle i więcej dać nie mogę to po prostu nie warto będzie iść na wesele. Nie rozumiem ludzi którzy liczą tylko czy im się zwróci i że trzeba dać tyle żeby się za mnie, jako gościa zwróciło. My mamy w tym roku 4 wesela, przy czym 3 tylko w czerwcu. NIe wydaje mi się żeby koniecznością było dawanie znajomym 500zł no chyba że to przyjaciele i naprawdę nas na to stać, nikt przeciez nie będzie brał pożyczki po to by sprawić przyjemność parze młodej, a z resztą, czy naprawdę zawsze musi chodzić o kasę.? Ja mam za rok ślub i na prawdę nie zależy mi na tym ile dostanę od znajomych pieniędzy, ważne jest dla mnie że będą oni ze mną w tym szczególnym dniu i będe czuła ich wsparcie, bo w dniu ślubu liczą się przede wszystkim emocje, nasze przeżycia. Współczuję ludziom którzy organizując wesele przec cały czas myślą czy aby tylko wystarczy kaski na zwrot.
|
|
|
|
|
#605 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ile do "koperty"??
Cytat:
jestem tego samego zdania---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Cytat:
Lepiej już moim zdaniem dać chociaż te 50zł, jeśli ktoś jest naprawdę w marnej sytuacji materialnej, bądź kupić prezent w podobnej cenie niż dać pustą kopertę, dla mnie to brak szacunku dla młodych i "olanie" dnia tak ważnego dla nich. Nie chodzi o to żeby dać dużo, można zwyczajnie kwiaty przynieść i jeśli młodzi wiedzą o naszej sytuacji to nawet się nie zdziwią, ale pusta koperta to już szczyt obłudy! Edytowane przez msock Czas edycji: 2009-06-29 o 21:55 |
||
|
|
|
|
#606 |
|
Rozeznanie
|
Ja byłam jakiś czas temu na weselu, na którym młodzi dostali w jednej z kopert 20 zł,a w innej tylko i wyłącznie kupon toto lotka z jednym rządkiem cyfr..
|
|
|
|
|
#607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#608 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#609 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Maggie1983;12762635]Troche sie gubisz i juz sama nie wiem: "nie stac cie" czy "nie masz ochoty dawac wiecej" czy "wolisz przenaczyc pieniadze na swoje przyjemnosci"
grunt to widziec wlasny czubek nosa i nic wiecej [quote] Wybacz, ale ja nie zarabiam nie wiadomo jakich pieniędzy, żeby raczyć młodych większą ilością kasy. To, że młodzi robią wesele to ich sprawa - nikt nie każe robić weselicha i wydawać pieniędzy, Zaprosili nas, bo mieli taką ochotę, a ja jestem gościem i nie mam obowiązku dawać koperty. Zaraz po weselu szykuje mi się wyjazd i na niego będę musiała przeznaczyć większość pieniędzy i nie w głowie mi teraz uszczęśliwianie państwa młodych Jeżeli młodzi robią wesele tylko po to, aby im się ta impreza zwróciła,to ja powiem szczerze - ja mam w dupie taką balangę, może jeszcze bilety wydrukują i trzeba będzie przy wejściu okazywać?Tak, powtórzę to raz jeszcze - Wolę wydać na swoje własne przyjemności i wyjazd z moim Tż. Jestem zupełnie bez serca i nie powinnam być świadkową. Uwierz mi, gdybym tylko mogła, to bym bez słowa zrezygnowała z tej "zaszczytnej funkcji". Niestety nie mogę.
Edytowane przez Borys Klinga Czas edycji: 2009-06-30 o 01:07 |
|
|
|
|
#610 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#611 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też ide na wesle jakos za miesiąc i nie mam pojecia ile mam dac kasy.Dodam ,że ide sama.Do dobrych znajomych
|
|
|
|
|
#612 |
|
Rozeznanie
|
Ja do tej pory wrzucałam 100 w rzadkich porywach 150(bezrobotna jestem i unikam jak ognia takich rzewnych uroczystości- nie pasuje mi ta cała otoczka tego wszystkiego i sztampa)
Natomiast teraz wybieram się z TŻ na wesele jego kolegi i ma zamiar wrzucić do koperty 450zł. |
|
|
|
|
#613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ależ mnie denerwują takie pytania "po co idziesz na to wesele".. ludzie, litości.
|
|
|
#614 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi sie, ze nie ma sensu ustalac sztywnych regul w stylu 100zl -nie wypada bo za malo; 300zl -to minimum. Mysle, ze wszystko zalezy od majetnosci goscia. Wiadomo, ze ktos kto zarabia 1000zl do reki nie bedzie sie rzucal i dawal 300 zlotych bo to w koncu 1/3 jego pensji. I nie mozna od tej osoby tego wymagac! Da tyle ile moze. W koncu wesele sie robi dla ludzi a nie dla prezentow...
Jak ktos ma pieniadze, niech daje nawet i 500 zl czy wiecej, jego kieszen, jego sprawa!
|
|
#615 |
|
Raczkowanie
|
Nie czytalam wczesniejszych Twoich wypowiedz, ale przeciez nikt nie musi sie zgadzac na bycie swiadkiem! Wspolczuje Pannie Mlodej, u ktorej bedziesz swiadkowa, to przeciez zaszczyt bys swiadkiem! A dla Ciebie "zaszczyt". Smutne. I przeciez nie chodzi o kase, ale widze ze chyba nie jestes przyjaciolka PM. Bardzo smutne.
|
|
|
|
|
#616 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też kiedyś byłam świadkową na weselu córki mojego chrzesnego z którą nie miałam praktycznie w ogóle kontaktu, i nie chciałam być świadkową, ale mama powiedziała że nie wypada odmówić, bo może chciała kogoś z rodziny i nie ma nikogo bliższego, no więc byłam ta starszą, ale nie przejmowałam się akurat wtedy pieniędzmi bo mama płaciła za nas dwie, ale samym faktem że poprosiła mnie a nie kogoś bliższego.... no ale jakoś przeżyłam, choć nie mogłam pójść z TŻ bo miał w tym samym dniu wesele inne, a drugi świadek nie miał osoby towarzyszącej więc musiałam ja towarzyszyć jakby jemu a najbardziej wkurzyło mnie wtedy to że powiedziałam PM żeby kazała orkiestrze nie grać gorzkiej wódki dla starszych bo powiedziałam że nie będę się całować z obcym chłopakiem- wtedy to trzeba było, nie tak jak teraz jak się pocałuje w policzek to wystarczy, więc musiałam zakryc się welonem i udawać że się całujemy, ale ciagle śpiewali goście "gorzką..." więc powiedzialam że nie zamierzam się całować bo mam chłopaka i koniec to byli zdziwieni jak to tak można powiedzieć. A ja wtedy byłam taka wkurzona nie dość że byłam na weselu starszą na którym w ogóle nie chciałam być to jeszcze całą tą sytuacją byłam potwornie zażenowana... Nie rozumiem tylko tego Twojego podejścia do kasy, każdy ma jakieś wydatki, ale powinnaś dać tyle na ile możesz sobie pozwolić, jakbym była świadkową kolejny raz to dałabym coś więcej ( ok 500zł ) niż daję jak idę jako gość z TŻtem ( 200-300zł ) |
|
|
|
|
|
#617 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dokładnie, popieram w 100%
|
|
|
|
|
|
#618 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#619 |
|
Rozeznanie
|
Od osoby powinno sie dac min. tyle ile kosztuje "talerzyk" na weselu. Czyli w mojej okolicy koszt przecietnie 160-180zl (zalezy od tego czy to knajpa czy np. sala plus kucharki wynajete- to drugie zdecydowanie taniej wychodzi, pewnie oklo 120zl/os). Wedlug mnie 300zł od pary powinno sie dac (no chyba ze kogos nie stac, nie ma, nie zarabia, nie ma skad wiasc kasy - chociaz w to ciezko uwierzyc bo o weselu sie wie na dobre pol roku wstecz wiec mozna nazbierac). My z TZ idziemy we wrzesniu na wesele mojej bliskiej kolezanki ze studiow i zamierzamy dac 500zł (wedlug mnie to tak optymalnie).
|
|
#620 |
|
Raczkowanie
|
Ja niestety nie dam wiecej z tż jak 200zł, ponieważ jestem osobą średnio, nawet bardzo mało zarabiającą i utrzymującą się sama.
Nawet jakbym bardzo chciała dać więcej - nie mogę. I tyle. Takie to straszne i niekulturalne?
|
|
|
#621 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Spoko, chodziło mi tylko o Twoje podejście do bycia starszą. Tak jak wcześniej napisałam, uważam że każdy daje tyle ile może
|
|
|
|
|
|
#622 |
|
Raczkowanie
|
Wiesz, PM na pewno nie zdziwia sie jak zobacza 200zl w kopercie, bo pewnie wiedza jaka jest Twoja sytuacja. Postaraj sie jednak nei dopuscic do tego, zeby dowiedzieli sie, ze masz gdzies ta cala ich balange :/ i to jest takie straszne...
|
|
|
|
|
#623 | ||
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Borys Klinga;13015960][QUOTE=Maggie1983;12762635]Troche sie gubisz i juz sama nie wiem: "nie stac cie" czy "nie masz ochoty dawac wiecej" czy "wolisz przenaczyc pieniadze na swoje przyjemnosci"
grunt to widziec wlasny czubek nosa i nic wiecej Cytat:
i troche dziwne, ze przystoi nie dac do koperty a nie przystoi odmowic swiadkowania na "balandze", na ktorej nie masz nakmniejszej ochoty byc Cytat:
|
||
|
|
|
|
#624 |
|
Zakorzenienie
|
Poczytałam ten wątek troszeczkę i powiem może jakie jest moje zdanie. Tez byłam 2 tygodnie temu na weselu i miałam dylemat co dac młodym, myślałam o jakiejś kwocie pieniędzy, ale nie powiem zeby mnie było stac na niewiadomojakie kwoty, wiec doszłam do wniosku, że najlepiej bedzie jeżeli kupię im coś konkretnego i ekskluzywnego na start, czego pewnie sami sobie za otrzymane pieniadze nie kupiliby, bo szkoda by im było takiej kwoty, wiec kupiłam komplet pościeli satynowej ekskluzywnej, i do tego, zeby mieli pamiątke po mnie sama zrobiłam, takie ozdoby z papieru (ŁABĘDziE ORIGAMI) mam do tego talent wiec pomyslałam ze na pewno im sie bedzie podobac i rzeczywiscie tak było, wszyscy goscie byli zchwyceni tymi łaedziami, panna młoda po prostu sie w nich zakochała i wszyscy tylko podziwiali... Wiec uważam, ze lepiej jesli nie chesz dawac jakiejs duuuzej kwoty albo zastanawiasz sie czy to nie bedzie za duzo, albo za mało do koperty to lepiej kup coś co sie przyda im na start w nowym wspolnym mieszkaniu...
i popieram poprzedniczki, jesli masz dac pusta koperte to lepiej nie dawaj nic i sie tam nawet nie wybieraj!! w takim wypadku mozesz najwyzej poczta im kartke z zyczeniami na nowa droge zycia wysłac!!
Zapraszam Serdecznie Origami wędrowniczek: Monika_75>honka'>JaneB>hejasz>Pagata>ewel ika>dagus_gd>poppy>Alexan draM>joanwi>nir>agniesia1 25>Damurek>kaariokaa>JA Już praawie w domku ![]() Edytowane przez EwcIaKIcIA Czas edycji: 2009-07-06 o 21:03 |
|
|
|
|
#625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiedziałaś, jaki rozmiar pościeli kupić?
|
|
|
#626 |
|
Przyczajenie
|
Witam, pytanie jest proste, czy popełnię błąd jeśli do koperty dam jedynie 500 zł? Jestem świadkiem na ślubie przyjaciółki ale nie mam już jakiś czas pracy ani prawa do zasiłku, szczerze nie wiem co i jak z "życiem" po weselu ale jak słyszę 1000 to jestem przerażona. Dodam że nie mam już żadnych oszczędności i zastanawiam się czy moja przyjaciółka śię nie pogniewa
|
|
|
|
|
#627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli to przyjaciółka to chyba zna Twoją sytuację,nie powinna się gniewać. Każdy daje tylew, na ile go stać- tak przynajmniej powinno być, a nie tyle ile ludzią uważają, że dać powinien. |
|
|
|
|
|
#628 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam sie
|
|
|
|
|
#629 |
|
Rozeznanie
|
Dziwne to wszystko... wesele ma byc swietem dla PM i ich gosci. A wychodzi na to ze:
1. PM licza ze im sie wesele zwroci, kalkuluja kto ile da. Czy skoncza po weselu z dlugiem?! 2. Goscie, albo ida ze wstydem i zazenowaniem bo wlozyli "tylko" 300 zl do koperty bo wiecej nie mieli. Albo wkladaja nie wiadomo jakie sumy zeby potem w rodzinie szeptano.. ciotka Wiesia to dopiero dala prezent! Dla mnie to jest chore i dziwne. Robienie wesele dla mnie powinno byc tylko i wylacznie wyborem Panstwa mlodych. Wiec jezeli nie maja kasy na taka impreze to po co ja robia?! I potem tak jak napisalam nie spia po nocach i kalkuluja czy po weselu beda na minusie. A jezeli ich stac to niech robia i nie oczekuja super sum. Bylam kiedys na takim weselu. panstwo mlodzi dobrze zarabiaja. bylo ich stac na urzadzenie wesela bez obciazania budzetu. A na zaproszeniach bylo napisane cos w stylu..." prosimy o symboliczne prezenty, wystarczy nam ze bedziecie w najpiekniejszym dla nas dniu z nami" Niech kazdy robi wesele na jakie go stac. a nie zastaw sie a postaw sie! no... |
|
|
|
|
#630 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli to przyjaciólka jak piszesz to z pewnością się nie pogniewa.Dla mnie 500 zł to dużo jeśli chodzi o koperte.Ja sama idąc na wesele pewnie tyle bym dała ale nie oczekuje takich sum od swoich gości.Z pieknych kwiatów też się ucieszę -bo kwiaty lubię,a i ze szczerych życzeń nie mniej.Ważne że osoby które zaproszę będą.Wesele finansujemy sobie sami.Gdyby nie było mnie na to stać to poprzestałabym na skromnym przyjęciu lub obiedzie dla najbliższych.Ale robimy takie srednie-na 100 osób.W związku z tym jeśli zdecydowałam się na taki wydatek to nie oczekuję kopert a fantastycznej zabawy,atmosfery,cudownyc h wspomnień i obecności przyjaciół.Tego nie da się przeliczyć na kopertę,a raczej jej zawartość.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.

nie rozumiem takiego podejścia, wolałabym żeby ktoś przyszedł zupełnie bez niczego, ale żeby był niż ma nie przychodzić, bo go nie stać na prezent....
jestem tego samego zdania

Jeżeli młodzi robią wesele tylko po to, aby im się ta impreza zwróciła,to ja powiem szczerze - ja mam w dupie taką balangę, może jeszcze bilety wydrukują i trzeba będzie przy wejściu okazywać?