ile pieniędzy do koperty? - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-24, 12:14   #601
sue1
Raczkowanie

Dot.: ile pieniędzy do koperty?

Myśle że troszke mijasz się z prawdą droga raspberry. Fakt iż Panna Młoda jest przyjaciółką Twojej siostry raczej mówi że ją znasz bardziej lub mniej. Ale raczej mniej gdyz nie zaprosiła Ciebie lecz Piotrka a ten z kolei zaprosił Ciebie. Myśle że zakup kwiatów powinnien byc wystarczający. W zalezności jak bardzo dobrze znasz tego Piotrka albo zaproponuj mu że ty zajmiesz się kwiatami a on albo na to przystanie albo zaproponuje coś innego. Wszystko zależy KIM on jest. Raczej powinnien wziąć pod uwagę ze sie uczysz, a może on wcale nie wymaga nic od Ciebie?
sue1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-29, 09:33   #602
wiolkaa85
Raczkowanie

A ja zawsze daje kartke z zyczeniami podpisana.
W tej kartce pieniadze i nie martwie sie, ze ktos bedzie mnie podejrzewal o danie pustej koperty
wiolkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-29, 17:12   #603
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

No właśnie to dziwne, że ten kto nie daje pieniędzy ani prezentu nie podpisuje nawet kartki.. Albo nawet jej nie daje... Jeżeli już kogoś nie stać na prezent to wypada dać chociaż kartkę z życzeniami... Myślę, że para młoda znając daną osobę nie obrazi się o brak prezentu czy też pieniędzy...

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-29, 21:33   #604
msock
Raczkowanie

Dot.: Ile się teraz daje na wesele???

Przeczytałam cały topik i nieźle się uśmiałam, poza tym dowiedziałam że że jestem hipokrytką, bo my z TŻtem dajemy 200-300zł, a nie tyle co "powinnam" czyli 700-800zł, i że jeśli daję tylko tyle i więcej dać nie mogę to po prostu nie warto będzie iść na wesele. Nie rozumiem ludzi którzy liczą tylko czy im się zwróci i że trzeba dać tyle żeby się za mnie, jako gościa zwróciło. My mamy w tym roku 4 wesela, przy czym 3 tylko w czerwcu. NIe wydaje mi się żeby koniecznością było dawanie znajomym 500zł no chyba że to przyjaciele i naprawdę nas na to stać, nikt przeciez nie będzie brał pożyczki po to by sprawić przyjemność parze młodej, a z resztą, czy naprawdę zawsze musi chodzić o kasę.? Ja mam za rok ślub i na prawdę nie zależy mi na tym ile dostanę od znajomych pieniędzy, ważne jest dla mnie że będą oni ze mną w tym szczególnym dniu i będe czuła ich wsparcie, bo w dniu ślubu liczą się przede wszystkim emocje, nasze przeżycia. Współczuję ludziom którzy organizując wesele przec cały czas myślą czy aby tylko wystarczy kaski na zwrot.
msock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-29, 21:53   #605
msock
Raczkowanie

Dot.: Ile do "koperty"??

Cytat:
Napisane przez *kasieńka* Pokaż wiadomość
mój ślub już niedługo i wcale nie oczekuję, że każdy da mi tyle, żeby się za wyżywienie zwróciło. Nie po to robię wesele, żeby mi ludzie oddali za nie pieniądze ... nie rozumiem takiego podejścia, wolałabym żeby ktoś przyszedł zupełnie bez niczego, ale żeby był niż ma nie przychodzić, bo go nie stać na prezent....

jestem tego samego zdania

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Cytat:
Napisane przez 123mk4 Pokaż wiadomość
Zadziwia mnie "zjawisko" pustych kopert.
U mnie w rodzinie nigdy nie było takiego przypadku.
Można zadać sobie trud i zrobić coś własnoręcznie np. piękny hafrowany, czy wykonany szydełkiem obrus, serwetkę, jest to najpiękniejsza pamiątka. na cale zycie, wiem, wiem nie każdy ma dar do wykonywania takich rzeczy i tu odsyłam do prezentu za 50zł i pamiątka, ale nigdy!, nigdy! pusta koperta.

Jeśli byłoby nas stać, ale szkoda nam pieniędzy
To znaczy że masz w d...e ,to że ktoś okazał Ci szacunek i zaprosił Cię abyś uczestniczył w najważniejszym dla niego dniu. Wtedy lepiej zostań w domu.

Takie jest moje zdanie. Tak jak mówiłam nigdy u mnie w rodzinie, nawet w okolicy nie zdażył się przypadek pustej koperty. I mam nadzieję że nigdy to się nie zdaży. Wszystko co napisałam wyżej to tylko moje przemyslenia. Proszę o wasze zdanie na ten temat.
Popieram!
Lepiej już moim zdaniem dać chociaż te 50zł, jeśli ktoś jest naprawdę w marnej sytuacji materialnej, bądź kupić prezent w podobnej cenie niż dać pustą kopertę, dla mnie to brak szacunku dla młodych i "olanie" dnia tak ważnego dla nich. Nie chodzi o to żeby dać dużo, można zwyczajnie kwiaty przynieść i jeśli młodzi wiedzą o naszej sytuacji to nawet się nie zdziwią, ale pusta koperta to już szczyt obłudy!

Edytowane przez msock
Czas edycji: 2009-06-29 o 21:55
Stary 2009-06-29, 22:59   #606
bleki00
Rozeznanie

Ja byłam jakiś czas temu na weselu, na którym młodzi dostali w jednej z kopert 20 zł,a w innej tylko i wyłącznie kupon toto lotka z jednym rządkiem cyfr..
bleki00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-29, 23:32   #607
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bleki00 Pokaż wiadomość
Ja byłam jakiś czas temu na weselu, na którym młodzi dostali w jednej z kopert 20 zł,a w innej tylko i wyłącznie kupon toto lotka z jednym rządkiem cyfr..
A skąd wiesz?

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 00:05   #608
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
Napisane przez bleki00 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
A skąd wiesz?
Pewnie sie "pochwalili"

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 01:05   #609
Borys Klinga
Raczkowanie

[QUOTE=Maggie1983;12762635]Troche sie gubisz i juz sama nie wiem: "nie stac cie" czy "nie masz ochoty dawac wiecej" czy "wolisz przenaczyc pieniadze na swoje przyjemnosci" grunt to widziec wlasny czubek nosa i nic wiecej wspolczuje mlodym wyboru "swiadkowej" - bo dla mnie powinna to byc osoba z sercem na dloni wzgledem mlodych, ktos najblizszy, na kogo zawsze mozna liczyc i nie chodzi mi juz o to ile w koncu wlozysz do tej koperty tylko o Twoje podejscie: "nie mam ochoty dawać więcej, jakoś wolę pieniądze przeznaczyć na moje przyjemnośći

[quote]

Wybacz, ale ja nie zarabiam nie wiadomo jakich pieniędzy, żeby raczyć młodych większą ilością kasy. To, że młodzi robią wesele to ich sprawa - nikt nie każe robić weselicha i wydawać pieniędzy, Zaprosili nas, bo mieli taką ochotę, a ja jestem gościem i nie mam obowiązku dawać koperty.
Zaraz po weselu szykuje mi się wyjazd i na niego będę musiała przeznaczyć większość pieniędzy i nie w głowie mi teraz uszczęśliwianie państwa młodych Jeżeli młodzi robią wesele tylko po to, aby im się ta impreza zwróciła,to ja powiem szczerze - ja mam w dupie taką balangę, może jeszcze bilety wydrukują i trzeba będzie przy wejściu okazywać?

Tak, powtórzę to raz jeszcze - Wolę wydać na swoje własne przyjemności i wyjazd z moim Tż. Jestem zupełnie bez serca i nie powinnam być świadkową.

Uwierz mi, gdybym tylko mogła, to bym bez słowa zrezygnowała z tej "zaszczytnej funkcji". Niestety nie mogę.

Edytowane przez Borys Klinga
Czas edycji: 2009-06-30 o 01:07
Borys Klinga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 11:35   #610
bleki00
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
Pewnie sie "pochwalili"
Powiedzieli najbliższej rodzinie. Wtedy wydało się, że jedna z tych osób ma poważne problemy finansowe do których nie chciała się przyznać i można było jej pomóc!
bleki00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 13:47   #611
Niezmienna
Wtajemniczenie

Ja też ide na wesle jakos za miesiąc i nie mam pojecia ile mam dac kasy.Dodam ,że ide sama.Do dobrych znajomych
Niezmienna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 14:25   #612
panna zet
Rozeznanie

Ja do tej pory wrzucałam 100 w rzadkich porywach 150(bezrobotna jestem i unikam jak ognia takich rzewnych uroczystości- nie pasuje mi ta cała otoczka tego wszystkiego i sztampa)
Natomiast teraz wybieram się z TŻ na wesele jego kolegi i ma zamiar wrzucić do koperty 450zł.
panna zet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 14:34   #613
ankasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Nie no, nie masz kontaktu z osoba 6 lat, tej osobie jak widac chodzi o pieniadze, a Ty chcesz na to wesele isc? Po co?
bo dostała zaproszenie - widocznie znajomy chce jej na tym weselu.

Ależ mnie denerwują takie pytania "po co idziesz na to wesele".. ludzie, litości.

mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się
ankasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 14:55   #614
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Wydaje mi sie, ze nie ma sensu ustalac sztywnych regul w stylu 100zl -nie wypada bo za malo; 300zl -to minimum. Mysle, ze wszystko zalezy od majetnosci goscia. Wiadomo, ze ktos kto zarabia 1000zl do reki nie bedzie sie rzucal i dawal 300 zlotych bo to w koncu 1/3 jego pensji. I nie mozna od tej osoby tego wymagac! Da tyle ile moze. W koncu wesele sie robi dla ludzi a nie dla prezentow...
Jak ktos ma pieniadze, niech daje nawet i 500 zl czy wiecej, jego kieszen, jego sprawa!

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 18:02   #615
molly18
Raczkowanie

Nie czytalam wczesniejszych Twoich wypowiedz, ale przeciez nikt nie musi sie zgadzac na bycie swiadkiem! Wspolczuje Pannie Mlodej, u ktorej bedziesz swiadkowa, to przeciez zaszczyt bys swiadkiem! A dla Ciebie "zaszczyt". Smutne. I przeciez nie chodzi o kase, ale widze ze chyba nie jestes przyjaciolka PM. Bardzo smutne.
molly18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-30, 21:22   #616
msock
Raczkowanie

Cytat:

Wybacz, ale ja nie zarabiam nie wiadomo jakich pieniędzy, żeby raczyć młodych większą ilością kasy. To, że młodzi robią wesele to ich sprawa - nikt nie każe robić weselicha i wydawać pieniędzy, Zaprosili nas, bo mieli taką ochotę, a ja jestem gościem i nie mam obowiązku dawać koperty.
Zaraz po weselu szykuje mi się wyjazd i na niego będę musiała przeznaczyć większość pieniędzy i nie w głowie mi teraz uszczęśliwianie państwa młodych Jeżeli młodzi robią wesele tylko po to, aby im się ta impreza zwróciła,to ja powiem szczerze - ja mam w dupie taką balangę, może jeszcze bilety wydrukują i trzeba będzie przy wejściu okazywać?

Tak, powtórzę to raz jeszcze - Wolę wydać na swoje własne przyjemności i wyjazd z moim Tż. Jestem zupełnie bez serca i nie powinnam być świadkową.

Uwierz mi, gdybym tylko mogła, to bym bez słowa zrezygnowała z tej "zaszczytnej funkcji". Niestety nie mogę.

Ja też kiedyś byłam świadkową na weselu córki mojego chrzesnego z którą nie miałam praktycznie w ogóle kontaktu, i nie chciałam być świadkową, ale mama powiedziała że nie wypada odmówić, bo może chciała kogoś z rodziny i nie ma nikogo bliższego, no więc byłam ta starszą, ale nie przejmowałam się akurat wtedy pieniędzmi bo mama płaciła za nas dwie, ale samym faktem że poprosiła mnie a nie kogoś bliższego.... no ale jakoś przeżyłam, choć nie mogłam pójść z TŻ bo miał w tym samym dniu wesele inne, a drugi świadek nie miał osoby towarzyszącej więc musiałam ja towarzyszyć jakby jemu a najbardziej wkurzyło mnie wtedy to że powiedziałam PM żeby kazała orkiestrze nie grać gorzkiej wódki dla starszych bo powiedziałam że nie będę się całować z obcym chłopakiem- wtedy to trzeba było, nie tak jak teraz jak się pocałuje w policzek to wystarczy, więc musiałam zakryc się welonem i udawać że się całujemy, ale ciagle śpiewali goście "gorzką..." więc powiedzialam że nie zamierzam się całować bo mam chłopaka i koniec to byli zdziwieni jak to tak można powiedzieć. A ja wtedy byłam taka wkurzona nie dość że byłam na weselu starszą na którym w ogóle nie chciałam być to jeszcze całą tą sytuacją byłam potwornie zażenowana...

Nie rozumiem tylko tego Twojego podejścia do kasy, każdy ma jakieś wydatki, ale powinnaś dać tyle na ile możesz sobie pozwolić, jakbym była świadkową kolejny raz to dałabym coś więcej ( ok 500zł ) niż daję jak idę jako gość z TŻtem ( 200-300zł )
Stary 2009-07-01, 00:05   #617
msock
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
Wydaje mi sie, ze nie ma sensu ustalac sztywnych regul w stylu 100zl -nie wypada bo za malo; 300zl -to minimum. Mysle, ze wszystko zalezy od majetnosci goscia. Wiadomo, ze ktos kto zarabia 1000zl do reki nie bedzie sie rzucal i dawal 300 zlotych bo to w koncu 1/3 jego pensji. I nie mozna od tej osoby tego wymagac! Da tyle ile moze. W koncu wesele sie robi dla ludzi a nie dla prezentow...
Jak ktos ma pieniadze, niech daje nawet i 500 zl czy wiecej, jego kieszen, jego sprawa!
dokładnie, popieram w 100%
Stary 2009-07-01, 04:39   #618
Marbella85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankasz Pokaż wiadomość
bo dostała zaproszenie - widocznie znajomy chce jej na tym weselu.

Ależ mnie denerwują takie pytania "po co idziesz na to wesele".. ludzie, litości.
Współczuje temu panu takiego sposobu myślenia i węszenia wszędzie postępu, życie z taką postawą musi być ciężkie.
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 07:30   #619
Suzi_Sun
Rozeznanie

Od osoby powinno sie dac min. tyle ile kosztuje "talerzyk" na weselu. Czyli w mojej okolicy koszt przecietnie 160-180zl (zalezy od tego czy to knajpa czy np. sala plus kucharki wynajete- to drugie zdecydowanie taniej wychodzi, pewnie oklo 120zl/os). Wedlug mnie 300zł od pary powinno sie dac (no chyba ze kogos nie stac, nie ma, nie zarabia, nie ma skad wiasc kasy - chociaz w to ciezko uwierzyc bo o weselu sie wie na dobre pol roku wstecz wiec mozna nazbierac). My z TZ idziemy we wrzesniu na wesele mojej bliskiej kolezanki ze studiow i zamierzamy dac 500zł (wedlug mnie to tak optymalnie).
Stary 2009-07-01, 11:27   #620
Borys Klinga
Raczkowanie

Ja niestety nie dam wiecej z tż jak 200zł, ponieważ jestem osobą średnio, nawet bardzo mało zarabiającą i utrzymującą się sama.
Nawet jakbym bardzo chciała dać więcej - nie mogę. I tyle. Takie to straszne i niekulturalne?
Stary 2009-07-01, 16:34   #621
msock
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Borys Klinga Pokaż wiadomość
Ja niestety nie dam wiecej z tż jak 200zł, ponieważ jestem osobą średnio, nawet bardzo mało zarabiającą i utrzymującą się sama.
Nawet jakbym bardzo chciała dać więcej - nie mogę. I tyle. Takie to straszne i niekulturalne?

Spoko, chodziło mi tylko o Twoje podejście do bycia starszą. Tak jak wcześniej napisałam, uważam że każdy daje tyle ile może
Stary 2009-07-01, 16:34   #622
molly18
Raczkowanie

Wiesz, PM na pewno nie zdziwia sie jak zobacza 200zl w kopercie, bo pewnie wiedza jaka jest Twoja sytuacja. Postaraj sie jednak nei dopuscic do tego, zeby dowiedzieli sie, ze masz gdzies ta cala ich balange :/ i to jest takie straszne...
Stary 2009-07-01, 22:08   #623
Maggie1983
Zakorzenienie

[QUOTE=Borys Klinga;13015960][QUOTE=Maggie1983;12762635]Troche sie gubisz i juz sama nie wiem: "nie stac cie" czy "nie masz ochoty dawac wiecej" czy "wolisz przenaczyc pieniadze na swoje przyjemnosci" grunt to widziec wlasny czubek nosa i nic wiecej wspolczuje mlodym wyboru "swiadkowej" - bo dla mnie powinna to byc osoba z sercem na dloni wzgledem mlodych, ktos najblizszy, na kogo zawsze mozna liczyc i nie chodzi mi juz o to ile w koncu wlozysz do tej koperty tylko o Twoje podejscie: "nie mam ochoty dawać więcej, jakoś wolę pieniądze przeznaczyć na moje przyjemnośći

Cytat:

Widzisz ja tez nie zarabiam kokosow, studiuje zaocznie i planujemy z mezem budowe i dziecko i jakbym miala dac cos na otarcie lez to wolalabym nie isc wogole
i troche dziwne, ze przystoi nie dac do koperty a nie przystoi odmowic swiadkowania na "balandze", na ktorej nie masz nakmniejszej ochoty byc
Cytat:
Napisane przez molly18 Pokaż wiadomość
Nie czytalam wczesniejszych Twoich wypowiedz, ale przeciez nikt nie musi sie zgadzac na bycie swiadkiem! Wspolczuje Pannie Mlodej, u ktorej bedziesz swiadkowa, to przeciez zaszczyt bys swiadkiem! A dla Ciebie "zaszczyt". Smutne. I przeciez nie chodzi o kase, ale widze ze chyba nie jestes przyjaciolka PM. Bardzo smutne.
tez wspolczuje mlodej .....
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 21:02   #624
EwcIaKIcIA
Zakorzenienie

GG do EwcIaKIcIA

Poczytałam ten wątek troszeczkę i powiem może jakie jest moje zdanie. Tez byłam 2 tygodnie temu na weselu i miałam dylemat co dac młodym, myślałam o jakiejś kwocie pieniędzy, ale nie powiem zeby mnie było stac na niewiadomojakie kwoty, wiec doszłam do wniosku, że najlepiej bedzie jeżeli kupię im coś konkretnego i ekskluzywnego na start, czego pewnie sami sobie za otrzymane pieniadze nie kupiliby, bo szkoda by im było takiej kwoty, wiec kupiłam komplet pościeli satynowej ekskluzywnej, i do tego, zeby mieli pamiątke po mnie sama zrobiłam, takie ozdoby z papieru (ŁABĘDziE ORIGAMI) mam do tego talent wiec pomyslałam ze na pewno im sie bedzie podobac i rzeczywiscie tak było, wszyscy goscie byli zchwyceni tymi łaedziami, panna młoda po prostu sie w nich zakochała i wszyscy tylko podziwiali... Wiec uważam, ze lepiej jesli nie chesz dawac jakiejs duuuzej kwoty albo zastanawiasz sie czy to nie bedzie za duzo, albo za mało do koperty to lepiej kup coś co sie przyda im na start w nowym wspolnym mieszkaniu...

i popieram poprzedniczki, jesli masz dac pusta koperte to lepiej nie dawaj nic i sie tam nawet nie wybieraj!! w takim wypadku mozesz najwyzej poczta im kartke z zyczeniami na nowa droge zycia wysłac!!

wędrowniczek:
Monika_75>honka'>JaneB>hejasz>Pagata>ewel ika>dagus_gd>poppy>Alexan draM>joanwi>nir>agniesia1 25>Damurek>kaariokaa>JA

Już praawie w domku

Edytowane przez EwcIaKIcIA
Czas edycji: 2009-07-06 o 21:03
EwcIaKIcIA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 21:05   #625
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez EwcIaKIcIA Pokaż wiadomość
Poczytałam ten wątek troszeczkę i powiem może jakie jest moje zdanie. Tez byłam 2 tygodnie temu na weselu i miałam dylemat co dac młodym, myślałam o jakiejś kwocie pieniędzy, ale nie powiem zeby mnie było stac na niewiadomojakie kwoty, wiec doszłam do wniosku, że najlepiej bedzie jeżeli kupię im coś konkretnego i ekskluzywnego na start, czego pewnie sami sobie za otrzymane pieniadze nie kupiliby, bo szkoda by im było takiej kwoty, wiec kupiłam komplet pościeli satynowej ekskluzywnej, i do tego, zeby mieli pamiątke po mnie sama zrobiłam, takie ozdoby z papieru (ŁABĘDziE ORIGAMI) mam do tego talent wiec pomyslałam ze na pewno im sie bedzie podobac i rzeczywiscie tak było, wszyscy goscie byli zchwyceni tymi łaedziami, panna młoda po prostu sie w nich zakochała i wszyscy tylko podziwiali... Wiec uważam, ze lepiej jesli nie chesz dawac jakiejs duuuzej kwoty albo zastanawiasz sie czy to nie bedzie za duzo, albo za mało do koperty to lepiej kup coś co sie przyda im na start w nowym wspolnym mieszkaniu...

i popieram poprzedniczki, jesli masz dac pusta koperte to lepiej nie dawaj nic i sie tam nawet nie wybieraj!! w takim wypadku mozesz najwyzej poczta im kartke z zyczeniami na nowa droge zycia wysłac!!
Problem z pościelą polega na tym, że nie jest to prezent uniwersalny i jeśli nie wie się z jakiegoś źródła, z jakiego rozmiaru para korzysta, łatwo kupić coś, co po prostu nie będzie pasowało.

Wiedziałaś, jaki rozmiar pościeli kupić?
Stary 2009-08-06, 21:27   #626
NellyBlue
Przyczajenie

Witam, pytanie jest proste, czy popełnię błąd jeśli do koperty dam jedynie 500 zł? Jestem świadkiem na ślubie przyjaciółki ale nie mam już jakiś czas pracy ani prawa do zasiłku, szczerze nie wiem co i jak z "życiem" po weselu ale jak słyszę 1000 to jestem przerażona. Dodam że nie mam już żadnych oszczędności i zastanawiam się czy moja przyjaciółka śię nie pogniewa
NellyBlue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-06, 22:03   #627
drusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NellyBlue Pokaż wiadomość
Witam, pytanie jest proste, czy popełnię błąd jeśli do koperty dam jedynie 500 zł? Jestem świadkiem na ślubie przyjaciółki ale nie mam już jakiś czas pracy ani prawa do zasiłku, szczerze nie wiem co i jak z "życiem" po weselu ale jak słyszę 1000 to jestem przerażona. Dodam że nie mam już żadnych oszczędności i zastanawiam się czy moja przyjaciółka śię nie pogniewa

Jeśli to przyjaciółka to chyba zna Twoją sytuację,nie powinna się gniewać.
Każdy daje tylew, na ile go stać- tak przynajmniej powinno być, a nie tyle ile ludzią uważają, że dać powinien.
drusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 10:07   #628
molly18
Raczkowanie

Zgadzam sie Na pewno sie nie pogniewa.
Stary 2009-08-07, 10:32   #629
Jagoda1982
Rozeznanie

Dziwne to wszystko... wesele ma byc swietem dla PM i ich gosci. A wychodzi na to ze:
1. PM licza ze im sie wesele zwroci, kalkuluja kto ile da. Czy skoncza po weselu z dlugiem?!
2. Goscie, albo ida ze wstydem i zazenowaniem bo wlozyli "tylko" 300 zl do koperty bo wiecej nie mieli. Albo wkladaja nie wiadomo jakie sumy zeby potem w rodzinie szeptano.. ciotka Wiesia to dopiero dala prezent!
Dla mnie to jest chore i dziwne. Robienie wesele dla mnie powinno byc tylko i wylacznie wyborem Panstwa mlodych. Wiec jezeli nie maja kasy na taka impreze to po co ja robia?! I potem tak jak napisalam nie spia po nocach i kalkuluja czy po weselu beda na minusie.
A jezeli ich stac to niech robia i nie oczekuja super sum. Bylam kiedys na takim weselu. panstwo mlodzi dobrze zarabiaja. bylo ich stac na urzadzenie wesela bez obciazania budzetu. A na zaproszeniach bylo napisane cos w stylu..." prosimy o symboliczne prezenty, wystarczy nam ze bedziecie w najpiekniejszym dla nas dniu z nami"
Niech kazdy robi wesele na jakie go stac. a nie zastaw sie a postaw sie!
no...
Jagoda1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 11:48   #630
Ellisa
Raczkowanie

Jeśli to przyjaciólka jak piszesz to z pewnością się nie pogniewa.Dla mnie 500 zł to dużo jeśli chodzi o koperte.Ja sama idąc na wesele pewnie tyle bym dała ale nie oczekuje takich sum od swoich gości.Z pieknych kwiatów też się ucieszę -bo kwiaty lubię,a i ze szczerych życzeń nie mniej.Ważne że osoby które zaproszę będą.Wesele finansujemy sobie sami.Gdyby nie było mnie na to stać to poprzestałabym na skromnym przyjęciu lub obiedzie dla najbliższych.Ale robimy takie srednie-na 100 osób.W związku z tym jeśli zdecydowałam się na taki wydatek to nie oczekuję kopert a fantastycznej zabawy,atmosfery,cudownyc h wspomnień i obecności przyjaciół.Tego nie da się przeliczyć na kopertę,a raczej jej zawartość.
Ellisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości