tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-06, 18:32   #3841
kaktusica
Raczkowanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Lwiczka:* Pokaż wiadomość
Witam serdecznie! Mam do Was ważne pytanie i bardzo proszę o odpowiedź, jeżeli wiecie coś na ten temat. Jestem na 5-tym opakowaniu tabletek YAZ, zażywam je z powodu trądziku i niestety jak do tej pory nie zauważyłam zadnej poprawy (ogólnie czuję się dobrze, póki co brak skutków ubocznych). Czy to możliwe, zeby tak długo nie było efektu? Czy w ogóle jest jeszcze szansa zeby te tabletki pomogły coś na moją cerę? Czy po takim czasie powinno być już coś widać...
Będę bardzo wdzieczna za odpowiedz. pozdrawiam Was

tabletki antykoncepcyjne NIE są najlepszym lekarstwem na trądzik. Proponuje zmienić dermatologa na mniej leniwego i bardziej doświadczonego
Stary 2009-08-06, 19:19   #3842
maya23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
tabletki antykoncepcyjne NIE są najlepszym lekarstwem na trądzik. Proponuje zmienić dermatologa na mniej leniwego i bardziej doświadczonego
no wlasnie!!!!
wiekszosc z nas bierze te tabletki z innego powodu !
Jesli chodzi o moja cere to po 4 opakowaniach nie widze ani poprawy ani pogorszenia jej stanu!
maya23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-06, 21:11   #3843
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maya23 Pokaż wiadomość
Jesli chodzi o moja cere to po 4 opakowaniach nie widze ani poprawy ani pogorszenia jej stanu!
ja też nie, choć nigdy nie miałam problemów z cerą.
ale tak ogólnie zdaje mi się, że większość dziewczyn mówiła, że cera wcale im się nie poprawia po Yazie.
Stary 2009-08-06, 21:37   #3844
Jess93
Przyczajenie

GG do Jess93

HEJ, dziewczyny mam WIEEEELKI problemm ;((((
Dzis kochalam sie z moim chlopakiem i on 2 razy skonczyl we mnie. jestem na pierwszym opakowaniu YAZ na tabletce 11. w toalecie probowalam napinac miesnie aby to ze mnie wyplynelo. Potem zaczelo mnie bolec na samym dole brzucha cos mniej wiecej miedzy jajnikami tak nisko. pozniej zaczelam krwawic. ale bylo to jednorazowe wyplyniecie krwi. jak myslicie dlaczego tak sie stalo ? jestem bardzo przestraszona bo to moje pierwsze tabletki. PROSZE odpiszcie jak najwiecej na ten temat ;((
Stary 2009-08-06, 21:44   #3845
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jess93 Pokaż wiadomość
HEJ, dziewczyny mam WIEEEELKI problemm ;((((
Dzis kochalam sie z moim chlopakiem i on 2 razy skonczyl we mnie. jestem na pierwszym opakowaniu YAZ na tabletce 11. w toalecie probowalam napinac miesnie aby to ze mnie wyplynelo. Potem zaczelo mnie bolec na samym dole brzucha cos mniej wiecej miedzy jajnikami tak nisko. pozniej zaczelam krwawic. ale bylo to jednorazowe wyplyniecie krwi. jak myslicie dlaczego tak sie stalo ? jestem bardzo przestraszona bo to moje pierwsze tabletki. PROSZE odpiszcie jak najwiecej na ten temat ;((
nie obawiaj się ciąży- to po pierwsze.
ból może być spowodowany hmmmm... baaaardzo namiętnym seksem
krwawienie też, może jakieś uszkodzenie albo zranienie w środku- nie miałaś uczucia suchości? bo jeśli tak, to podrażnienie tam w środku jest bardzo możliwe.
Stary 2009-08-07, 05:37   #3846
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
nie obawiaj się ciąży- to po pierwsze.
ból może być spowodowany hmmmm... baaaardzo namiętnym seksem
krwawienie też, może jakieś uszkodzenie albo zranienie w środku- nie miałaś uczucia suchości? bo jeśli tak, to podrażnienie tam w środku jest bardzo możliwe.
a propos!
Mam pytanie, czy któraś z Was tez tak ma? Na początku wszystko jest świetnie, ale już przy samej końcówce dostaje jakiegoś osuszenia klimatu (;P) i suchość jest już odczuwalna dla nas obojga. Czy to jest.. normalne?! :P
Stary 2009-08-07, 06:11   #3847
willy wonka
Raczkowanie

Ja rzucam Yaz glownie ze wzgledu na suchosc oraz na praktycznie zerowa ochote na sex.
Dziewczyny mam do was pytanie, moze ktoras mi odpowie jako ze rezygnuje juz z tych tabletek, wczoraj wzielam akurat 21 t. czy moge sobie darowac kolejnych 7 tabletek i po prostu czekac na pojawienie sie plamienia (oby tym razem sie pojawilo, gdyz ostatnio brak- ciaza wykluczona) i zaczac stosowac nowa metode hormonalna?
willy wonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 07:11   #3848
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez willy wonka Pokaż wiadomość
Ja rzucam Yaz glownie ze wzgledu na suchosc oraz na praktycznie zerowa ochote na sex.
Dziewczyny mam do was pytanie, moze ktoras mi odpowie jako ze rezygnuje juz z tych tabletek, wczoraj wzielam akurat 21 t. czy moge sobie darowac kolejnych 7 tabletek i po prostu czekac na pojawienie sie plamienia (oby tym razem sie pojawilo, gdyz ostatnio brak- ciaza wykluczona) i zaczac stosowac nowa metode hormonalna?
moim zdaniem jezeli chcesz zaczac nowa metode to powinnas wziasc te do konca , a dopiero potem pomyslec o innych tabsach
Stary 2009-08-07, 08:50   #3849
Jess93
Przyczajenie

GG do Jess93

ja nie mialam uczucia suchosci, wrecz przeciwnie. wczoraj on pierwszy raz zakonczyl we mnie odkad sie kochamy czyli od jakis 7 miesiecy.
nie wiem z kad ta krew, bojee siee ;(((
Stary 2009-08-07, 11:14   #3850
madzia13005
Przyczajenie

czy jesli dostalam dzis okresu i zostala mi 1 biala tabletka to mam ja wziasc czy zaczac od nowa rozowe???prosze o odp
madzia13005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 12:48   #3851
Olgierd
Przyczajenie

Witam Was
Widzę, że nie jestem jedyną osobą na tym forum, która swoją przygodę z tabletkami zaczyna właśnie od Yaz. Starałam się prześledzić z grubsza wątek, jednak przy prawie 130 stronach staje się to niemożliwe. Stąd wybaczcie mi, może powtarzające się pytania
Otóż, czy któraś z Was zna aptekę w Warszawie, gdzie dostanę to cudo za mniej niż 40 zł?
Drugie moje pytanie, czy przy stosowaniu środka Zineryt (stosowany zewnętrznie, jednak jes to antybiotyk) i tabletek zachodzi jakaś interakcja?
Do dermatologa idę 12.08 ale ciekawa jestem Waszej opinii
Pozdrawiam

Edytowane przez Olgierd
Czas edycji: 2009-08-07 o 12:56
Olgierd jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-07, 13:03   #3852
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madzia13005 Pokaż wiadomość
czy jesli dostalam dzis okresu i zostala mi 1 biala tabletka to mam ja wziasc czy zaczac od nowa rozowe???prosze o odp
ulotka się kłania.
bierzesz wszystkie tabletki różowe, potem wszystkie białe i zaczynasz nowe opakowanie. bez względu na to czy krwawienie dostałaś na 1 czy 4 białej.

Cytat:
Napisane przez Olgierd Pokaż wiadomość
Witam Was
Widzę, że nie jestem jedyną osobą na tym forum, która swoją przygodę z tabletkami zaczyna właśnie od Yaz. Starałam się prześledzić z grubsza wątek, jednak przy prawie 130 stronach staje się to niemożliwe. Stąd wybaczcie mi, może powtarzające się pytania
Otóż, czy któraś z Was zna aptekę w Warszawie, gdzie dostanę to cudo za mniej niż 40 zł?
Drugie moje pytanie, czy przy stosowaniu środka Zineryt (stosowany zewnętrznie, jednak jes to antybiotyk) i tabletek zachodzi jakaś interakcja?
Do dermatologa idę 12.08 ale ciekawa jestem Waszej opinii
Pozdrawiam
ceny Yazu:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post13358055

interakcje tabletek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post13561290
Stary 2009-08-07, 13:22   #3853
Olgierd
Przyczajenie

Dziękuję
Jak już zdobędę tabletki i będę je przyjmować, będę Was odwiedzać
Stary 2009-08-07, 14:10   #3854
aaliyah89
Przyczajenie

Hej Dziewczyny..:
Brałam yaz przez pol roku...a teraz postanowiłam zrobic sobie przerwe..chyba troche za wczesnie...:/.... Jednak sex bez tabletek jest dla mnie strasznie stesujacy...(zawsze brałam tabletki)...jak myslicie moge wrocic po miesiacu do tabletek?..czy trzeba robic dluzsze przerwy..?
aaliyah89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 14:11   #3855
pisadlo
Przyczajenie

Witam drogie Wizazanki

po 6 miesiacach przyjmowania i ja się podzielę moimi obserwacjami na temat Yazu. (zaznaczam że to są moje pierwsze pigułki)
u mnie praktycznie ze skutków ubocznych to w trakcie pierwszego blistra było plamienie, aczkolwiek mało uciążliwe i zaledwie kilka dni, jako kolejny skutek uboczny który utrzymywał się aż do 4 opakowania to był ból piersi, był on o tyle uciążliwy że ciężko było spać na brzuchu, jednakże wraz z kolejnym opakowaniem przeszło jak ręką odjął.
i to by było na tyle ze skutków ubocznych w trakcie przyjmowania Yazu więc ogólnie jestem bardzo zadowolona z nich.

Ale ... wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt że przy 6 opakowaniu, 20 i 21 tabletce wystąpiło plamienie, zupełnie nieoczekiwanie, na dodatek połączone z bólem brzucha jak na miesiączke. i teraz moje pytanie czy któraś z was też tak miała, że wszystko było w porządku i teraz taka niespodzianka wszystkie pigułki przyjmowałam codziennie praktycznie o tej samej porze, żadnej nie pominęłam, ale kilka dnie wcześniej byłam nad morzem, zmiana klimatu, może trochę alkoholu i mało snu, czy to mogło mieć wpływ na te plamienia i to w dodatku po pół roku przyjmowania, bo jestem lekko zakłopotana co teraz
pisadlo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 14:24   #3856
MegNavy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pisadlo Pokaż wiadomość
Witam drogie Wizazanki

po 6 miesiacach przyjmowania i ja się podzielę moimi obserwacjami na temat Yazu. (zaznaczam że to są moje pierwsze pigułki)
u mnie praktycznie ze skutków ubocznych to w trakcie pierwszego blistra było plamienie, aczkolwiek mało uciążliwe i zaledwie kilka dni, jako kolejny skutek uboczny który utrzymywał się aż do 4 opakowania to był ból piersi, był on o tyle uciążliwy że ciężko było spać na brzuchu, jednakże wraz z kolejnym opakowaniem przeszło jak ręką odjął.
i to by było na tyle ze skutków ubocznych w trakcie przyjmowania Yazu więc ogólnie jestem bardzo zadowolona z nich.

Ale ... wszystko byłoby w porządku gdyby nie fakt że przy 6 opakowaniu, 20 i 21 tabletce wystąpiło plamienie, zupełnie nieoczekiwanie, na dodatek połączone z bólem brzucha jak na miesiączke. i teraz moje pytanie czy któraś z was też tak miała, że wszystko było w porządku i teraz taka niespodzianka wszystkie pigułki przyjmowałam codziennie praktycznie o tej samej porze, żadnej nie pominęłam, ale kilka dnie wcześniej byłam nad morzem, zmiana klimatu, może trochę alkoholu i mało snu, czy to mogło mieć wpływ na te plamienia i to w dodatku po pół roku przyjmowania, bo jestem lekko zakłopotana co teraz
Miałam identycznie.Z tym,że ja nigdy nie miałam plamień.A jedynymi skutkami ubocznymi były: ból piersi i ich powiększenie,przebarwieni a na brzuchu podczas opalania.
Dziewczyny poradziły,abym poszła do lekarza bo może to być nadżerka.Albo zwyczajnie za ostro szalałam z TŻ,było tam za sucho i to jakieś otarcia.Ale ten wariant wykluczyłam bo raz,że w tym czasie nie kochałam się,a poza tym na suchość narzekać nie mogę.A wręcz przeciwnie.
Pozdrawiam
MegNavy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 15:02   #3857
ilona090
Przyczajenie

witam drogie forumowiczki!
mam pytanie dotyczace tabletek. tak jak ktoras z Was wspomniala jest tu tyle stron, ze nie jestem w stanie calosci przejzec.
Rozpoczelam pierwsze opakowanie tabletek YAZ , 1 dniu okresu.
moje pytanie jest takie: okres bedzie dalej czy zaniknie? dzisiaj wezme 3 tabletke i wlasciwie okresu nie mam. powinien byc?
ilona090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 15:20   #3858
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ilona090 Pokaż wiadomość
mam pytanie dotyczace tabletek. tak jak ktoras z Was wspomniala jest tu tyle stron, ze nie jestem w stanie calosci przejzec.
moje pytanie jest takie: okres bedzie dalej czy zaniknie? dzisiaj wezme 3 tabletke i wlasciwie okresu nie mam. powinien byc?
Ja na pierwszym opakowaniu miesiączke pożegnalam już na drugiej tabletce

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Jess93 Pokaż wiadomość
ja nie mialam uczucia suchosci, wrecz przeciwnie. wczoraj on pierwszy raz zakonczyl we mnie odkad sie kochamy czyli od jakis 7 miesiecy.
nie wiem z kad ta krew, bojee siee ;(((
Nie, nie.. Nie o to mi chodzi. Na suchość też nie narzekam, po prostu pojawia się ona na sam koniec stosunku.
Stary 2009-08-07, 15:43   #3859
Karolcia593
Raczkowanie

Hej dziewczyny musze sie wam pochwalic skończyłam dzisiaj pierwsze opakowanie Yazu choć na poczatku mialam plamienia to potem ustały i wszystko było w porządeczku i okres tez dzisiaj dostałam wiec jest good pozdrawiam
Karolcia593 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-07, 20:37   #3860
lily92920
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilona090 Pokaż wiadomość
Ja na 1.opakowaniu z tego co pamietam mialam okres 5 dni (normalnie to 8 zawsze było przed tabsami)!
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 20:50   #3861
Lwiczka:*
Przyczajenie

Cytat:
wg. mnie już powinno być coś widać.
a bierzesz je tylko ze względu na trądzik??
Tak, biorę je jako lekarstwo na trądzik, bo nic innego mi nie pomagało...:/Jak widać, YAZ pewnie też nie...jestem po prostu załamana. Mozecie coś poradzić?
Lwiczka:* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 21:09   #3862
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lwiczka:* Pokaż wiadomość
Tak, biorę je jako lekarstwo na trądzik, bo nic innego mi nie pomagało...:/Jak widać, YAZ pewnie też nie...jestem po prostu załamana. Mozecie coś poradzić?
Leczenie trądziku to długoterminowa rozrywka. Ja - mimo tego, że trądzik był moją fanaberią a nie jakimś wielkim problemem - walcze z nim od czerwca. Z efektami
Po pierwsze dieta. Zadnej czekolady, kakao, pikantnego, kawy, alkoholu, z octu, kiszonego. Duużo zwykłej wody, ciemne pieczywo, witamina A+E, B2, B6. I odpowiedni dermatolog.
Zawsze myjesz buzie przegotowaną wodą - żel, później tonik i krem, później lecznicza maść. Dwa razy w tygodniu maseczka do cery trądzikowej.
Bez specjalistycznych maści się nie obejdzie, więc lekarz jest niezbędny. Ja używam Klindacin T, Metronidazol, Skinoren.
Stary 2009-08-07, 21:20   #3863
Olgierd
Przyczajenie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

Ja kupiłam dziś Yaz w Wawie na świętokrzyskiej za 39 zł. Przerażają mnie te ceny, tak miesiąc w miesiąc..
Stary 2009-08-07, 21:31   #3864
Olgierd
Przyczajenie

Ja walczę z trądzikiem od uhuhuuu, gimnazjum. Tak naprawdę pomógł dopiero upływ czasu. Teraz stosuję zineryt, i zastanawiam się nad jego działaniem wraz z Yaz. Obecnie mam niemal gładziutką buzię, pozostały małe blizny do redukcji
Stary 2009-08-07, 22:38   #3865
sql
Raczkowanie

Ja też się do Was przyłączam jako nowy biorca Yaz . Widzę dużo pozytywnych opinii i jakoś mnie to uspokaja bo obaw mam jednak dużo - nigdy nie brałam tabletek anty, to są moje pierwsze. Poczytałam kilka stron i nie znalazłam żadnych informacji na temat dwóch skutków ubocznych, których się najbardziej boję: tycie i cellulit. Czyli de facto czy te tabletki zatrzymują wodę w organiźmie?
sql jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-07, 22:53   #3866
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sql Pokaż wiadomość
Ja też się do Was przyłączam jako nowy biorca Yaz . Widzę dużo pozytywnych opinii i jakoś mnie to uspokaja bo obaw mam jednak dużo - nigdy nie brałam tabletek anty, to są moje pierwsze. Poczytałam kilka stron i nie znalazłam żadnych informacji na temat dwóch skutków ubocznych, których się najbardziej boję: tycie i cellulit. Czyli de facto czy te tabletki zatrzymują wodę w organiźmie?
to poczytaj jeszcze trochę, bo dziewczyny nie raz o tym pisały
twierdzą, że schudły, ja tam nie widzę różnicy. co do zatrzymywania wody w organizmie, to nie zatrzymują. jeszcze to odczujesz na pęcherzu
ja przynajmniej odczuwam.
Stary 2009-08-07, 23:32   #3867
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
to poczytaj jeszcze trochę, bo dziewczyny nie raz o tym pisały
twierdzą, że schudły, ja tam nie widzę różnicy. co do zatrzymywania wody w organizmie, to nie zatrzymują. jeszcze to odczujesz na pęcherzu
ja przynajmniej odczuwam.

co do zatrzymywania wody i pęcherzu - zgadzam się, również tak mam xD

Edytowane przez ironcia
Czas edycji: 2009-08-07 o 23:34
ironcia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-08, 02:44   #3868
shanon25
Przyczajenie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

niemozliwe, cena YAZ w Wawie na Swietokrzyskiej 32 - 35,90
moze do niewlasciwej apteki trafilas....
shanon25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 11:37   #3869
Lionors
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ironcia Pokaż wiadomość
co do zatrzymywania wody i pęcherzu - zgadzam się, również tak mam xD

Czyli jak masz?

Ja mam taką wątpliwość... Otóż brałam Yasminelle, a teraz gin przepisała mi Yaz [ze względu na bóle głowy, mówi, że jeśli ból występuje podczas przerwy to może teraz, przy innym schemacie, przestanie boleć] i już od pierwszej tabletki bolą mnie piersi i to tak dokuczliwie, że ciężko spać na brzuchu. Czy to możliwe, że jest taka różnica pomiędzy jednymi a drugimi tabletkami, mimo że skład ich jest identyczny?
Lionors jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-08, 12:04   #3870
labially
Przyczajenie

Witam!

Zwracam sie z pytaniem do doswiadczonych..

Otoz mam maly dylemat...bylam niedawno u ginekologa poniewaz zarazilam sie drozdzyca...i przy okazji poprosilam o tabsy antykoncepcyjne (dostalam yaz). Czekalam jednak do okresu (ktory w wakacje zawsze mam przyspieszony o pare dni). Kiedy zauwazylam lekkie plamienie stwierdzilam ze to pierwszy dzien okresu (mimo ze powinien sie pojawic pare dni pozniej) i zazylam pierwsza tabletke Yaz(Wczesniej nie bralam zadnych srodkow antykoncepcyjnych). Jednak pare godzin po spozyciu tabletki przestalam zupelnie krwawic ... Na nastepnyu dzien zaczelam brac tabletki na moja dolegliwosc i w sumie juz prawie sie wyleczylam z niej...ale mam pytanie, czy skoro zaczelam brac Yaz w zeszly wtorek, to czy w tym tygodniu moge się już kochać bez innego zabezpieczenia? dodam tylko,ze pytalam ginekologa czy moge spozywac wszystkie srodki jednoczesnie i nie bylo zadnych przeciwwskazan ...

Dziekuje bardzo za odpowiedzi z gory !
labially jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości