![]() |
#361 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chodzenie po górach - cz.II
Cytat:
![]() http://www.tatry.info.pl/wysokie/reg...owa_polane.php My jak do tej pory zawsze startowaliśmy z Palenicy Białczańskiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#363 |
Nie depcze krokusów
|
Ja szłam tam niedawno z Zazadni, bo parking bezpłatny
![]()
![]() |
#364 |
Wtajemniczenie
|
Puchatkowa
![]() ![]() Parking kosztuje 20 zł. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#365 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#366 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() W związku z 15.08 do Zakopanego na długi weekend znów zjedzie więcej ludzi i nie dość, że na szlakach będzie tłok to jeszcze możecie mieć problem zaparkować w ogóle na Palenicy, więc jeśli już się zdecydujecie to raczej polecałabym wczesny ranek ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#367 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#368 | |
Wtajemniczenie
|
No właśnie i to mnie trochę przeraża
![]() Cytat:
Tak czy siak wyruszymy o 5.00 i na 7.30 powinniśmy już być na miejscu.O tej porze nie ma jeszcze tłumów i można spokojnie wędrować. Jak schodziliśmy z Czarnego Stawu(tak gdzieś około 13.00) to maskara..''.ludź koło ludzia''jak dla mnie to trochę za ciasno,ale nad Morskim Okiem to dopiero było ![]() Idę studiować mapę ![]() Edytowane przez lukreti Czas edycji: 2009-08-10 o 09:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#369 |
Zakorzenienie
|
Super misiek, świstaków też zazdroszczę
![]() ja to tylko wiewiórki widuję na szlakach :/ a chciałabym zobaczyć na żywo takiego misiaczka, byleby z odpowiedniej odległosci ![]() a to Góry Sokole w Rudawach Janowickich (1 - kiepski widok z trasy z samochodu) Zaparkowaliśmy na Przełęczy Karpnickiej, stamtąd do Schroniska Szwajcarka jakieś 10 minut piechotą. krótki odcinek dość stromy, potem już sę wyrównuje. A schronisko (2) drewniane, urokliwe, jedno z najładniejszych jakie widziałam ( dla ciekawych: wikipedia Ze schroniska podążamy na jeden z "cycuszków" - Sokolik (3 i 4) . Droga leśna szeroka (5) , o niewielkim nachyleniu, ale przez to dłuższa niż na sąsiedni szczyt. Na górze parę wielkich skał, z czego najbardziej uczęszczana jest ta ze schodami i tarasem widokowym (6) ; reszta dostępna dla miłośników wspinaczki, których akurat wczoraj było tez od groma. Widok z góry na Karkonosze (7) , a na dole jeszcze ciekawa skała przypominająca mi dwa przytulające się pieski albo misie (8) Edytowane przez bemolka Czas edycji: 2009-08-10 o 15:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Zakorzenienie
|
Rudawy cd.
Z Sokolika cofamy się kawałek i skręcamy na szlak na Krzyżną Górę. Droga jest wąska, w przeważającej częsci pomiędzy wysokimi krzakami, zaroślami, zdaję sie jakaś taka trochę zaniedbana, czego akurat nie uchwyciłam na zdjeciu ![]() i to by było na tyle, "Biust Lolobrygidy" mamy 'obmacany' ![]() wracajac zachaczyliśmy jeszcze na piwko pod Kolorowe Jeziorka (5-8) w Wieściszowicach. na zdjęciach my... jeziorko purpurowe i błękitne. kiedyś było jeszcze trzecie ale wyschło jakiś czas temu i ponoć została mała kałuża którą ciezko dostrzec. W upalne dni nad Purpurowym jest własnie mały barek gdzie można się napic piwa i zjeśc kiełbaskę. funkcjonuje tez tyrolka na przełaj jeziorka o długości 150 m ale się nie pokusiliśmy ![]() Edytowane przez bemolka Czas edycji: 2009-08-10 o 15:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#371 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Postanowiliśmy na Rusinkę chodzić na rozgrzewkę (w tym roku zbyt mocno się rozgrzaliśmy, więc po paru dniach na myśl o Rysach robiło się nam niedobrze)... a dokładniej biegać ![]() Zastanawiam się, czy polecanie Wierch Porońca przez górala ma jakiś związek z tym, że jest tam płatny parking, a w Zazadni bezpłatny... Myślę, że na Rusinkę warto wyjść z tych 2 miejsc, zaś z Palenicy nie ma sensu. bemolka - Ty to potrafisz wynaleźć ciekawe zakątki! Jeziorka są prześliczne, jak z egzotycznego kraju...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-08-10 o 19:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#372 |
Zakorzenienie
|
A mi się podoba droga z Palenicy bo w pewnym miejscu tak schodzi się ze strumykiem, że można się położyć na takim wielkim kamieniu w tym strumyku i pomarzyć
![]() ![]() Ale inne trasy też mam zamiar wypróbować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#373 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Załączam zdjęcie z Wierchu Poroniec na poparcie moich słów o pięknych widokach "dzięki" halnemu.
![]() |
#374 |
Nie depcze krokusów
|
Smutne, ale piękne... Widok jak z samej Rusinki
![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-08-10 o 19:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#375 |
Zakorzenienie
|
Ano niestety
![]() ![]()
#376 |
Nie depcze krokusów
|
Fakt, tam jest jeszcze smutniej, nie wyobrażam sobie, co się działo wtedy z domami... Akurat decyzja Słowaków mi się podoba bardziej niż sadzenie drzewek w tym miejscu.
![]() |
#377 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem. Na nas ten widok pod Łomnicą + roboty nad trasami narciarskimi strasznie przygnębiające wrażenie wywołał. Nie do końca zgadzam się z polityką Słowaków.
#378 |
Zakorzenienie
|
malin po tej fotce to ja po prostu muszę pójść z Wierchu na Rusinową
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#379 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W zeszłym roku w listopadzie byliśmy w Palenicy jakoś przed 7 i już parking była dosyć zajęty ![]() ![]() I też smutne widoki po drodze były ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#380 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#381 |
Nie depcze krokusów
|
My byliśmy po 7 w Palenicy i martwiłam się po relacji Irkax z Rysów, że to za późno, ale jednak było pusto, choć zapowiadano piękną pogodę, może 3 auta na parkingu... W drodze na D5S spotkaliśmy tylko parę osób, za to w trakcie dłuższego popasu śniadaniowego tłum zjawił się nagle wielką falą w stronę schroniska, więc odbiliśmy na Szpiglas, gdzie ciągle mijaliśmy się z tymi samymi osobami... Po ceprostradzie można było biec machając dziko kijkami, tak rzadko ktoś przechodził. Wracając przez Roztokę, po drodze nie spotkaliśmy ani jednej osoby, bo wszyscy zasuwali asfaltówką - to był najprzyjemniejszy powrót z MOka w moim życiu! W ogóle to w trakcie tego wyjazdu mnie zszokowało, jak mało ludzi jest w górach! W mieście dzikie tłumy, a na Małołączniaku przez pół godziny byliśmy zupełnie sami na całej kopule szczytowej, nie było widać ani człowieczka na Kopie czy Krzesanicy! A w Zachodnich to jakieś nieliczne niedobitki chadzały, aż się do nas człowieczek przyłączył na całą trasę, bo mu dziwnie było tak samemu chodzić, nie miałby kto dać znać, jakby coś się wydarzyło... Chochołowską przejechaliśmy na rowerach bez hamulców, nie musieliśmy wymijać wózków i klapkowiczów, droga ok. 18 była prawie pusta. Jedną z babeczek ze Szpiglasu spotkaliśmy potem na Gąsienicowej, rozpoznała nas. Na Świnicy nie było kolejki do łańcuchów, na Szpiglasie też nie. Nie wiem, co się z turystami dzieje, wymarli, czy co... I pomyśleć, że 2 lata temu strzelałam zdjęcia wielgachnej kolejki na Giewont.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-08-10 o 22:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#382 |
Zakorzenienie
|
No trafiliśmy pięknie w pogodę, a byliśmy od 8 do 11 listopada
![]() 1. D5S 2. Widok z Grzesia ![]() ![]() 3. Widok w stronę Giewontu z Wielkiego Kopieńca
#383 |
Zakorzenienie
|
Malla ten mały ruch to teraz co byliście w Tatrach w lipcu?
![]() miss.hot faktycznie śliczną pogodę trafiliście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#384 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#385 |
Zakorzenienie
|
Malla, a jak ja byłam teraz na Szpiglasie, to od MOka szła cała procesja, jak w Boże Ciało.
![]() Na Przełęczy Świnickiej było mało ludzi, ale to pewnie dlatego, że lało. ![]() Ze zwierzątek udało mi się zobaczyć kozicę z maleństwem i usłyszeć świstaka - skubany, ale głośno świszcze! ![]()
#386 |
Wtajemniczenie
|
Malla - jakie szlaki udało Ci się przejść? Z tego co pamiętam miałaś bardzo ambitne plany
![]() Westalka -Ty też jesteś swieżo po Taterkach? Może napiszesz coś więcej, może jakieś fotki? ![]() Bemolka - fajne fotki i relacja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#387 |
Zakorzenienie
|
Betig, tak, dość świeżo
![]() ![]() zrobiłam znane nam tutaj trasy, nic szczególnie ambitnego ![]() - Ścieżkę nad reglami: z Doliny Kościeliskiej do Kuźnic, - z Morskiego Oka na Przełęcz Szpiglasową i z powrotem do MOka, - z Toporowej Cyrhli na Kopieniec, później na Nosal i do Kuźnic, - z Kasprowego przez Przełęcz Świnicką do Murowańca, a później do Kuźnic. i niestety tylko tyle - miały być jeszcze dwa szlaki po słowackiej stronie, ale pogoda pokrzyżowała plany ![]() Zdjęcia i opisy będą, ale to za jakiś czas dopiero ![]()
#388 |
Raczkowanie
|
Witam! W górach ostatnio byłam w maju...Krynica Górska. Była to wycieczka szkola więcza bardzo nie chodziliśmy, zresztą tam są raczej pagórki. Niestety nie dam rady wyjechać teraz. Wybieram się za to w ferie do zakopanego(jadę z rodziną i zostałam przegłosowana)
Pozdrawiam PrincessSmall |
![]() ![]() |
![]() |
#389 |
Nie depcze krokusów
|
puchatkowa - noooo, to był najlepszy wyjazd jak do tej pory, super pogoda i pustki
![]() ![]() betig1975 - byliśmy 11 dni, z czego 2 dni na przyjazd/wyjazd i przerwy po każdej dłuższej wycieczce, 4 dni dłuższych tras plus kulturalna uczta i relaks dla ducha i ciała, fotki niedługo: - Antałówka ![]() - Czerwone Wierchy od Małołączniaka z Kościeliskiej przez Przysłop Miętusi po Kasprowy Wierch i zejście na nogach - ładna pogoda, raz więcej, raz mniej chmur - opalanie na Rusinowej Polanie z Zazadni (mieliśmy iść z Wierch Porońca, ale bolały nas nogi i stwierdziliśmy po poziomicach na mapie, że tędy będzie łatwiej i krócej) - spiekota - Szpiglasowy Wierch z D5S na MOko, omijanie asfaltówki drogą przez Starą Roztokę - upał, skwar - muzea: 1. Galeria Kulczyckich, wystawa "Czas odkrywców" - 7 zł normalny, gorąco polecam! 2. Muzeum Przyrodnicze TPN przy Rondzie - wystawa zdjęć przyrody (już się skończyła) i z okazji 100-lecia TOPR - polecam, bezpłatne 3. Muzeum Tatrzańskie na Krupówkach - polecam, 7 zł normalny - Świnica z Gąsienicowej przez Boczań i Liliowe, powrót tą samą drogą - wtedy złapał nas śnieżek ![]() - termy w Szaflarach, 12 zł za godzinę bilet normalny, tyle czasu zupełnie wystarczy - Dzień Pstrąga w Białym Dunajcu, nic ciekawego, ryba w warunkach polowych w cenie jak z restauracji - Błyszcz i Bystra z Chochołowskiej przez Dolinę Starej Roboty, powrót przez Ornak i Iwaniacką do Chochołowskiej - bardzo ciepło, piękne niebo - "Chata Zbójnicka", stan garderoby przed i po identyczny ![]() - Wielki Kopieniec przez Nosal, powrót przez Jaszczurówkę - niskie chmury, zerowy widok na góry, miasto na wyciągnięcie ręki - przy okazji 2 grille z Maddie ![]() - w ostatnim dniu pojechaliśmy do Krk, a mój brat z kolegą na Słowację, weszli spacerniakiem na Rysy zadowoleni i opaleni
![]() |
#390 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Fajne trasy zrobiłaś, na Przełęczy Szpiglasowej byłam rok temu, bardzo podobał mi się ten szlak, cudowne widoki na D5S, MO i Czarny Staw pod Rysami ![]() Ach ta pogoda ![]() Ale fajnie, że spędziłaś trochę czasu w górach i nacieszyłaś oczy ![]() Cytat:
![]() Rzadko spotyka się tak mało ludzi w Tatrach, aż dziwne ![]() Pogodę mieliście super, ale ..... ![]() ![]() ![]() ![]() To czekam na fotki ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.