|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pierwsza lustrzanka POMOCY!
Hej hej
Jak pisały poprzedniczki megapiksele to wcale nie najważniejsze w tej całej zabawie są. Polecam Ci do poczytania stronkę http://www.fotopolis.pl/ jest tam na prawdę sporo rzetelnych testów aparatów. Sama posiadam Sony alfę (niestety z kitowym obiektywem) i jestem z neij bardzo zadowolona. Kupując ją bardzo długo się wahałam bo zawsze byłam fanką firmy Canon i Nikon. Jednakże porównując parametry i cenę to za tą samą cenę co Nikon można kupić Sony o klasę (parametrów) lepszy. Równocześnie jakościowo nie odbiegają od siebie a Sony ma o wiele lepiej wykonany system czyszczenia matrycy co jest dość ważne zwłaszcza jeśli chcesz się dość długo cieszyć jednym aparatem. Dużym problemem w przypadku Sony były obiektywy jednakże teraz dostępne są już obiektywy dedykowane pod alfy na optyce Carl Zeiss. Oczywiście są drogie ale to akurat norma u Zaissa. Podsumowując: nie umniejszając jakości i marek Nikon i Canon polecam do zastanowienia również Sony. Osobiście cieszę się że zdecydowałam się na zakup Sony bo za na prawdę rozsądną cenę mam dobry sprzęt w jakości nie odbiegającej od liderów gdzie nei oszukujmy nie dopłacam za markę. Znajoma moja ma zakład fotograficzny i porównując bądź co bądź jakość zdjęć z różnych aparatów w sporych ilościach polecała mi Nikon i Sony. Decyzja należy do Ciebie i życzę an prawdę udanych zdjeć ![]() Jakby co to możesz pisać na prv mogę nawet podesłać zdjęcia jakieś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Raczkowanie
|
Cóż, ale jeśli wybierasz Nikona lub Canona, to masz mnóstwo zamienników innych firm, jeżeli chodzi o obiektywy. Wybór systemu mocowań jest moim skromnym zdaniem baaaardzo ważny. Tak, optyka Zeissa jest dobra, ale pod Sony'ego nie podepniesz nic innego. Kupujesz ich korpus i jesteś skazana na te obiektywy, które nie są tanie. Przy Canonach i Nikonach, które są - nie ukrywajmy - wiodącymi markami na rynku, można zainwestować zarówno w oryginalne, dedykowane szkła, jak i w tańsze zamienniki. No i osobiście nie mam zaufania do Sony'ego, ale to już zupełnie inna historia. Nie widziałam jeszcze żadnego 'wybijającego się' zdjęcia ustrzelonego Sonym. Ot, lustro, skądinąd bardzo popularne. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Konto usunięte
|
owszem podepniesz, przejściówka kosztuje około 35 zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Raczkowanie
|
z przejściówką nie tracimy na jakości? jak to jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Konto usunięte
|
Przejściówka zmienia Ci tylko rodzaj mocowania, nie miesza nic w samej optyce. Nie zdazyło mi się dotrzeć do żadnych testów, które by porównywały efekty z przejściówka i bez, ale z tego, co kojarzę to do soniaków oprócz dedykowanych Zeissowskich obiektywów jest też całkiem sporo tańszych np Tamrona czy Sigmy, nawet część obiektywów firmowanych przez Sony nei jest robiona na Zaissie i jest tańsza(nie tania ale tańsza
![]() Oczywiście Nikon czy Cannon mają większy ich wybór ale ceny też nie są szczególnie niskie. Bajer z soniakami jest taki, że to cwaniaki. Podpisali umowę z Zaissem i do lustrzanek cyfrowych nie spotkałam się z optyką Zeissa do aparatów innych niż Sony (mogę się mylić bo też jakoś szczególnie mocno nie szukałam). Wykupili Konicę/Minoltę która robiła całkeim niezłe matryce i poskładali wszystko do kupy. Tak powstał Sony alfa. Oczywiście nie jest to aparat idealny, ale jeśli ktoś chce wydać stosunkowo nie za wiele kasy to jest to na prawdę przyzwoite rozwiązanie. Trwa odwieczna polemika między zwolennikami Nikonów i Canonów ale trzeba powiedzieć sobie szczerze że Sony coraz mocniej wchodzi na rynek z coraz lepszym sprzętem zyskując coraz większa ilość "fanów" więc pewnie juz niedługo będzie "wojna" Nikonowo-Canonowo-Sony ![]() BTW zdjeć może nei widziałaś wybitnych z soniaka ale może to być też kwestia jego ceny i popularności. Jak pisał ktoś wcześniej wiele osób traktuje lustrzankę jak szpan i mysli ze jak kupi taki aparat to bedzie robić lepsze fotki (oczywiście błąd). Osobiście u znajomych widziałam całkiem sporo dobrych zdjęć niestety sama nie osiągnęłam jeszcze poziomu, ktorym warto by się chwalić ![]() Edytowane przez b81178b269e08d95a129c14357e5342d01087ca7_5f61477259828 Czas edycji: 2009-07-27 o 09:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 |
Raczkowanie
|
Lustrzanka
Jakiś czas temu zainteresowała mnie fotografia i zamierzam sobie sprawić lustrzankę, tylko w tym problem, że nie wiem do końca jaką. Najlepiej jakby była firmy Canon i kosz nie dochodził powyżej 1500 zł
![]()
![]() |
#727 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Lustrzanka
Wyszukiwarka...
![]() |
#728 |
Przyczajenie
|
A dlaczego Canon? Co Cie skłania akurat do tej marki? Tak sie składa, ze w segmencie najtańszych lustrzanek konkurencja oferuje trochę więcej niż Canon, zwłaszcza jeżeli chodzi o jakość wykonania, że o funkcjach typu "stabilizacja obrazu" nie wspomnę.
![]() |
#729 |
Przyczajenie
|
Nowa czy używana?
Zamierasz rozbudowywać szklarnię? (chodzi o dokupywanie obiektywów) Na razie mało wiem, do 1500zł nową będzie ciężko, ale za tyle uda Ci się kupić Eosa 400d z małym przebiegiem. Świetne na początek, a jak dodasz dobre szkła to radość przeogromna! yaroshpl - Canony są bardzo OK, Nikony też, to zależy co lepiej w łapce leży. Dla amatora wsio rybka w jaki system wejdzie. Z tego co wiem w Nikonach wszystko jest ładnie w menu wytłumaczone, ale drogie obiektywy (jeżeli chodzi o te amatorskie modele, bodaj d40) gdyż w korpusie brak silniczka. Za Canonkami przemawia to, że lepiej współpracują z obiektywami typu Helios, np 2/58, na allegro około po 70 zł, pobawić się można, a foty bardzo przyzwoite. Edytowane przez rocklovable Czas edycji: 2009-08-09 o 21:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#731 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. zastanów się jakie zdjęcia chcesz robić co ci jest potrzebne 3. na pewno potrzebna ci lustrzanka? 4. I czemu ten Canon? Są też inne systemy.. Cytat:
![]()
So much internet so little time. Edytowane przez Taranka Czas edycji: 2009-08-09 o 22:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 |
Raczkowanie
|
Ja nie tak dawno miałam podobny problem. Zakupiłam Nikona D60 za 1700 zł. Obiektyw bez stabilizacji ale celowo, nie chciałam iść na łatwiznę
![]() ![]()
ja jeszcze ciągle czekam na ciebie które pozwala mi żyć... a ty nie przychodzisz (...) czekam czekam wytrwale tak lekko dotykają mnie dni moja tęsknota jest tęsknotą planet zmarzłych tęskniących do słońca ty jesteś słońcem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jednakże Nikonów i Canonów posiadaczy najwięcej. Coś w tym jest. Idź do sklepu i pomacaj. Nikt nie wybierze za Ciebie. Jeśli chcesz lustrzankę to znaczy że wiesz coś na temat fotografii, więc trochę dziwi mnie pytanie... Jeśli zamierzasz używać lustra w AUTO to się mija z celem : ) Czy weźmiesz D60, czy 400D to wsio rybka. Napisałam swoje za i przeciw, teraz to rozważ Ty! : p Edytowane przez rocklovable Czas edycji: 2009-08-10 o 10:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Raczkowanie
|
jejku dziękuje bardzo za tyle odpowiedzi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#735 |
Przyczajenie
|
Sorry, nie kumam, chcesz teraz kupić sam korpus a obiektyw później?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 |
Raczkowanie
|
nie nie źle to napisałam i lustrzankę i obiektyw
![]() ![]()
![]() |
#737 |
Przyczajenie
|
Nadal niebardzo rozumiem, jak chcesz dopasowywać obiektyw?
![]() |
#738 |
Raczkowanie
|
kupić taki, aby dobrze pasował do aparatu i robił dobre zdjęcia.. tak ciężko zrozumieć? ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- prosiłam o pomoc , a nie o uszczypliwe pytania..
![]() |
#739 |
Przyczajenie
|
no samym korpusem to Ty zdjęć nie zrobisz.
porównaj sobie co Ci bardziej potrzebne i wybierz http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7402 i http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4972 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#740 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko ze to nie obiektyw robi zdjęcia ![]() poczytaj na ten temat a potem sie bierz za kupowanie.
![]() |
![]() |
#741 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#742 |
Raczkowanie
|
Najpierw proponuję dobry kompakt / hybrydę / superzooma, a nie lustrzankę. Nie ulegaj modzie lub reklamie. Tak naprawdę fajne hybrydy są o wiele tańsze a nie ustępują możliwościom, są łatwiejsze w obsłudze. Polecałabym Ci Fuji z serii S, albo Olympusy SP... długo pracowałam na olympusie sp510uz, teraz mam go do sprzedania bo przesiadłam się na lustrzankę, i wiesz co? Gdyby nie zakup porządnego obiektywu, nie odczułabym tej różnicy aż tak bardzo. A to niestety kosztuje. Nie pytaj o "lustrzankę do 1500zł". Firmy tylko czekają na osoby chcące LUSTRZANKĘ KONIECZNIE DAJCIE MIIII JUŻ! ale BYLE TANIO!. W tej cenie nie ma nic fajnego, przepłacisz, za niedługo Ci się to znudzi. Korpus jeszcze jeszcze może do tych 1500 kupisz, ale bez dobrego szkła. Jeśli kiepski korpus, to mierz w obiektyw >800zł (chociaż ja uważam, że jeśli kogoś stać na lustrzankę, to stać go też na obiektywy, prędzej czy później, ale potrafi się zmobilizować i uzbierać kasę). Na tym nie ma co oszczędzać.
Podsumowując: żeby się nie cofać w rozwoju, polecam hybrydę + zbieranie kasy (ok. 3 -4 tys.), później możesz ją sprzedać i się wziąć za fotografię na serio (: no i będziesz wiedzieć czy Cię to naprawdę kręci. Te wszystkie iso migawki i w ogóle ; P Edytowane przez Hosz Czas edycji: 2009-08-12 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Przyczajenie
|
Zdecydowanie popieram Hosz - kup hybrydę i w ogóle zorientuj się wtedy czy naprawdę chcesz się zajmować fotografią. Jeśli odpowiesz sobie że tak to wtedy zacznij zbierać na lustrzankę i obiektywy (wtedy zrozumiesz też że lustrzanki nie wybiera się wg schematu dobra i tania). Hybrydy pozwalają robić zdjęcia naprawdę dobrej jakości, w wielu przypadkach nie ustępują lustrzankom a są łatwiejsze w obsłudze i często "wyglądają jak lustrzanki" dla amatorów więc jeśli chcesz kupić lustrzankę bo jest na nie moda to zdecydowanie kup hybryde
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 |
Raczkowanie
|
Z drugiej strony jak wyda 1tys zl na hybryde i sie jej spodoba to juz za 1tys jej nie sprzeda i bedzie do tylu z kasa... a jak kupi tania lustrzanke to potem tylko kwestia dokupienia lepszych obiektywow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Przyczajenie
|
Jak kupi lustrzankę a Jej się nie spodoba to tez nie ma gwarancji że sprzeda za tyle co kupi ...
Edytowane przez KlumciaPlumcia Czas edycji: 2009-08-16 o 22:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Przyczajenie
|
Tylko? TYLKO dokupienie obiektywu? Nie wydaje mi sie, ze jest jakis dobry wspolczesny obiektyw, ktory kosztuje mniej niz 1000-1500zl.
![]() |
#747 |
Raczkowanie
|
Po co "kolekcjonować" szkła do korpusu za 600 - 800zł? Rozumiem, że body liczy się zaraz po obiektywie i fotografie, czyli właściwie jest najmniej ważne z tej trójki, ale to w nim są opcje, ustawienia... wreszcie to je trzymamy, więc musi być solidne, wygodne... jest jakby podstawą. Bez niego nie zrobimy zdjęć. Na początek lepiej jest kupić dobre body z kitowym obiektywem, nie starczy na długo, ale można się rozeznać jak to tam wszystko działa i w tym czasie zbierać na dobry obiektyw.
Współcześnie lustrzanki to pułapka dla amatorów. Zwłaszcza tych bogatych, bo Ci, którzy zbierają każdy grosz bo chcą się uczyć, ale nie wiedzą tego, o czym piszemy tu na forum - dużo stracą. marketing marketing marketing... zwłaszcza sony alfa; |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 | |
Rozeznanie
|
Sony alfa wychodzi mi już uszami... Nie lubię ludziom zaglądać w portfel, więc wydane na lustrzankę pieniądze to już nie mój tron. Jednak zastanawia mnie po co komuś lustro, skoro zdjęcia robi u cioci na imieninach, czasem pstryknie bez polotu jakiegoś kwiatka... Jest tyle dobrych kompaktów czy hybryd! Obiektywy to tez niemały wydatek niestety...
Cytat:
Polecam się zainteresować, poczytać w internecie, wydać parę groszy na gazetę przed kupnem.
![]() |
![]() |
#749 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam
chce kupić sobie lustrzankę cyfrową, ale tak do końca to nie wiem, na co zwracać szczególną uwagę. czym powinnam się kierować wyborze swojej pierwszej lustrzanki cyfrowej budżet mam tak do 1200zł ale wiadomo że jeśli była by jakaś fajna tańsza to było by super.czy z obiektyw dokupować? Chciałam fotografią zająć się tak trochę poważniej niż fotografowanie rodzinnych przyjęć. Proszę o jakieś wskazówki, czym mam się kierować w wyborze aparatu. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 |
Raczkowanie
|
Dot.: lustrzanka cyfrowa ale jaka
Przykro mi ale lustrzanki nie kupisz za tą cenę- chyba że hybrydę..Zerknij na ceny np na www.ceneo.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:00.