Artizia/Harmonet/Kontracept/Logest/Sylvie 20/Artilla/Juliperla - wątek zbiorczy! - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-21, 11:27   #751
limette
Raczkowanie

Dot.: Sylvie - coś nowego ?

Kurcze, to mnie zmartwiłaś :-( Ja właśnie zaczynam brać Sylvie20.
limette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-21, 20:32   #752
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez limette Pokaż wiadomość
Kurcze, to mnie zmartwiłaś :-( Ja właśnie zaczynam brać Sylvie20.
ale to że działają tak na Liii wcale nie oznacza że będzie tak z Tobą- to sprawa indywidualna
Stary 2009-06-24, 16:55   #753
MartuNiunia87
Rozeznanie

Dot.: Harmonet-wady i zalety. - zbiorczy

witam, ja biorę harmonet od praktycznie 2 lat, Ginekolog zapisał mi go jakieś 2 miesiące po urodzeniu synka (bo nie karmiłam) i jestem z niego zadowolona, nie przytyłam,wręcz przeciwnie spadły mi ze 3 kg, bo nie chciało mi się po nim wogóle jeść specjalnie, a na słodycze to wogóle mi przesla ochota,fakt w pierwszych bodajże 2-3 miesiącach stosowania miałam plamienia i to niektóre nawet obfite, ale potem normalnie wszystko sie uregulowało i jest jak trzeba . Jednak każda kobieta reaguje inaczej więc trzeba się przekonać na "własnej skórz"e . pozdrawiam
MartuNiunia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 11:00   #754
Marta150
Raczkowanie

GG do Marta150

Witam,
harmonet biorę od wczoraj. I już miałam dziwny ból w górnej części brzucha. Nagle się zaczął, był bardzo silny, trwał około 10 min i się skończył. Zastanawiałam się czy to nie od wątroby. Nie mam już woreczka żółciowego i ciekawe czy to też nie miało wpływu. Będę brała dalej, zobaczymy czy się to powtórzy...
Czy od razu iść do ginekologa i je zmienić ?

Jesteśmy od 04.09.2005
Zaręczyny : 04:04.2009
Ślub: 05.09.2009

http://www.suwaczek.pl/cache/caebb8cc24.png
Marta150 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 19:20   #755
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Marta150 Pokaż wiadomość
Witam,
harmonet biorę od wczoraj. I już miałam dziwny ból w górnej części brzucha. Nagle się zaczął, był bardzo silny, trwał około 10 min i się skończył. Zastanawiałam się czy to nie od wątroby. Nie mam już woreczka żółciowego i ciekawe czy to też nie miało wpływu. Będę brała dalej, zobaczymy czy się to powtórzy...
Czy od razu iść do ginekologa i je zmienić ?
Skoro wzielas dopiero jedna to wcale nie jest powiedziane ze to od tabsów.
Jak sie bedzie powtarzac idz do lekarza.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 10:45   #756
limette
Raczkowanie

Jak na razie nie zauważam żadnych niepokojących skutków ubocznych. Oby tak dalej Może któraś z was już też je stosuje i ma jakieś spostrzeżenia?
limette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-05, 19:39   #757
nietopr
Przyczajenie

Ja też zaczęłam je brać w tym miesiącu, póki co wszystko w porządku

// To są moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne, także nie mam porównania z innymi, w każdym razie ginekolog mówił, że jak będę się źle czuła, mam od razu je odstawić. Ale nie widzę różnicy z 'życia przed tabletkami', więc zostają
nietopr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 09:54   #758
funky87
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki antykoncepcyjne KONTRACEPT

Dziewczyny czy to normalne, że ciągle mam mdłości, biorę Kontracept dopiero 6 dni.
Czy wy tez tak reagujecie na te tabletki ??
Zatrzymuje się wam woda w organizmie, jeśli tak to po jakim czasie??
Stary 2009-07-06, 20:30   #759
szyszak666
Przyczajenie

ja Harmonet biore od 3 lat. najpierw byl to dla mnie cud jaki mozna bylo stworzyc. zero skutkow ubocznych, maksymalna ochota itp. po niecalych 2 latach wszystko sie zmienilo: hustawki nastrojow,bol łydek, za kazdym razem w przerwie brania tabletek mialam potworne bole glowy,no i waga...poszlam znacznie w gore, a o sexie to moglabym juz w ogole zapomniec.Moj ginek najpierw nie chcial slyszec o zmiane tabletek az w koncu przepisal mi Yaz, ale raczej tych nie bede brac. Teraz czeka mnie kolejna wyczieczka do lekarza i zobaczymy.
szyszak666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 11:15   #760
śliweńka
Zakorzenienie

ja mam inny problem skończył mi się okres w sobotę a mam plamienie a zaczęłam brać pierwsze opakowanie z harmonetem o tym samym składzie nie miałam takiego problemu, chyba jutro do ginekologa się przejdę

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 09:42   #761
czexia
Przyczajenie

nie mogę znaleźć tych tabletek w warszawie może jakoś pomożecie.
W jakich aptekach mam ich szukać?

Z góry dziękuje
czexia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 22:16   #762
Justy
Zakorzenienie

idziesz do swojej apteki, dajesz receptę, i następnego dnia odbierasz zamówione przez aptekę pigułki.
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-12, 20:55   #763
czexia
Przyczajenie

no właśnie u mnie w aptece tak pięknie nie jest ale już je zdobyłam
czexia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 22:00   #764
funky87
Zakorzenienie

Wizażanki czy któraś z was zażywa Kontracept?? Jak z waszym samopoczuciem ?? Wystąpiły skutki uboczne, zatrzymanie wody, wzrost wagi itp?
Mnie te tabletki chyba nie służą, najpierw prze pierwszy tydzień miałam okropne mdłości, teraz w połowie opakowania ogromny apetyt, opuchnięte i ociężałe ciało, zero sił i co 5 min biegam do ubikacji, to chyba nie jest normalne ?? Najbardziej boje się przytyć ;/;/
Stary 2009-07-15, 22:19   #765
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
Wizażanki czy któraś z was zażywa Kontracept?? Jak z waszym samopoczuciem ?? Wystąpiły skutki uboczne, zatrzymanie wody, wzrost wagi itp?
Mnie te tabletki chyba nie służą, najpierw prze pierwszy tydzień miałam okropne mdłości, teraz w połowie opakowania ogromny apetyt, opuchnięte i ociężałe ciało, zero sił i co 5 min biegam do ubikacji, to chyba nie jest normalne ?? Najbardziej boje się przytyć ;/;/
Ja odczuwam tylko wahania nastroju, woda zbiera się we mnie tylko przed okresem. Poza tym czasami lekkie bóle głowy- ale może to nie od tabletek.
Stary 2009-07-18, 08:42   #766
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Ja odczuwam tylko wahania nastroju, woda zbiera się we mnie tylko przed okresem. Poza tym czasami lekkie bóle głowy- ale może to nie od tabletek.
Czyli w zasadzie u Ciebie wszystko przebiega normalnie
Ja chyba podziękuję tym tabletkom, od tygodnia waga rośnie, jem tyle samo, a może nawet mniej a jest 1,5 kg na, wezme do końca opakowanie (czyli 5 tabletek) i kończę.
Stary 2009-07-18, 13:05   #767
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
Czyli w zasadzie u Ciebie wszystko przebiega normalnie
Ja chyba podziękuję tym tabletkom, od tygodnia waga rośnie, jem tyle samo, a może nawet mniej a jest 1,5 kg na, wezme do końca opakowanie (czyli 5 tabletek) i kończę.
Najwidoczniej te nie są dla Ciebie najlepsze. A miałaś przepisane je na podstawie badań? Jeśli nie, to może warto takie badania przeprowadzić, być może się okaże, że jednak coś innego pasuje
Stary 2009-07-18, 15:39   #768
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Najwidoczniej te nie są dla Ciebie najlepsze. A miałaś przepisane je na podstawie badań? Jeśli nie, to może warto takie badania przeprowadzić, być może się okaże, że jednak coś innego pasuje
Nie miałam żadnych badań niestety, moja Pani doktor bawi się trochę w zgaduj zgadula, bo to już 4 rodzaj tabletek jakie biorę, tyle że tamte brałam doraźnie (max miesiąc) a kontracept mam zapisany na 3 misiące na wywołanie i wyregulowanie okresu. Skończe opakowanie i pujdę do niej na wizytę.
Stary 2009-07-25, 11:37   #769
Kajula
Raczkowanie

i jak Wam sie Sylvie sprawuje? Ja koncze brac pierwsze opakowanie Sylvie 30, jestem bardzo zadowolona. Nie mam zadnych skutkow ubocznych, czuje sie po nich tak, jakbym tabletek w ogole nie brala, na czym bardzo mi zalezalo Zmian w wadze nie ma, jedynie troszke mnie wysypalo ale juz powoli schodzi.

Zapuszczam włosy
Kajula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 22:23   #770
Signomi
Rozeznanie

ja biore pierwsze opakowanie dopiero i jak narazie nic mi nie jest :P czuje ze troche mi z przodu przybylo ale akurat z tego sie ciesze i mam rewelacyjny humor.. moze czasem sie wkurzam bez powodu, ale u mnie to norma;P
Stary 2009-08-05, 17:02   #771
hihi
Zakorzenienie

Dziewczyny, chciałabym zapytac Was o zasadnosc przepisywania zamienników... Od 7 lat łykam harmonet, lubie go, czuje sie po nim dobrze, daje mi on komfort psychiczny bycia zabezpieczoną - to moje tabletki i nie przeszkadza mi ich cena.

Dzisiaj poszłam do przychodni po receptę i Pani pielęgniarka poinformowała mnie, że od teraz nie przepisuja harmonetu, tylko kontracept, który jest tanszym odpowiednikiem... powiedziałam, że ja wolałabym jednak harmonet, którego cena mnie nie przeraża i nie potrzebuję tanszego zamiennika, na co usłyszałam, że taka jest polityka przychodni, że wypisują tansze odpowiedniki wiec albo to albo nic...

Wzięłam receptę, poszlam to apteki, powiedziałam co i jak i Pani, z uwagi na to, że kontraceptu w ogóle nie miała, dała mi harmonet z uwagą, że jak zawsze bralam, to lepiej brac dalej, bo z tymi zamiennikami to różnie bywa...

Bo bywa różnie, co wiem na podstawie moich doświadczen z lekami na alergię - niby amertil jest zamiennikiem zyrtecu, a na mnie działają one różnie, wiec mam powazne zasady czy nie będzie podobnie z taletkami anty.

Czy zasadnie?

I czy pielęgniarka ma prawo odmowic mi wypisania recepty na lek, który biorę od lat, bo przychodnia uznala, że teraz wypisuje tansze odpowiedniki? Obawiam się, ze w nie w kazdej aptece na moja prosbe wydadza mi zamiennik kontraceptu - harmonet?

Czy tez szukac innego lekarza,który nie będzie robił takich problemów?
Stary 2009-08-06, 13:41   #772
afadro
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Byłam u ginekologa przepisał mi Harmonet, więc zapytałam o Sylvie20 i dał mi po prostu wolna rękę, powiedział że praktycznie to takie same pigułki, więc jak będę chciała zaoszczędzić to mam w aptece poprosić o Sylvie20.
Na razie czuję się dobrze, no ale wiadomo to indywidualna sprawa.
afadro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 11:46   #773
majade
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Dziewczyny, chciałabym zapytac Was o zasadnosc przepisywania zamienników... Od 7 lat łykam harmonet, lubie go, czuje sie po nim dobrze, daje mi on komfort psychiczny bycia zabezpieczoną - to moje tabletki i nie przeszkadza mi ich cena.

Dzisiaj poszłam do przychodni po receptę i Pani pielęgniarka poinformowała mnie, że od teraz nie przepisuja harmonetu, tylko kontracept, który jest tanszym odpowiednikiem... powiedziałam, że ja wolałabym jednak harmonet, którego cena mnie nie przeraża i nie potrzebuję tanszego zamiennika, na co usłyszałam, że taka jest polityka przychodni, że wypisują tansze odpowiedniki wiec albo to albo nic...
Hihi, to niesamowite.
Zaznaczam, ze kieruję się zdrowym rozsądkiem, służbozdrowiowe "procedury" są mi obce, ale to co napisałaś spowodowało, że mi się włos zjeżył na garbie. Jak to "polityka przychodni"??Przychodnia ma dbać o zdrowie i pacjenta i to on jest w centrum zainteresowania a nie "polityka" chyba?? Od kiedy to pani pielęgniarka podejmuje dezyzje o zmianie hormonów, tym bardziej, ze wspominasz, ze jesteś alergikiem Zamiennik jak sama nazwa wskazuje to zamiennik, może sie minimalnie ale jednak różnić od znanego ci i tolerowanego przez ciebie preparatu. Kto będzie odpowiadał za ewentualne szkody??

Wiem, ze lekarze też niejednokrotnie dobierają hormony na czuja i metodą prób i błędów ale pielęgniarka??

Jestem zaszokowana także stwierdzeniem "wypisują tansze odpowiedniki wiec albo to albo nic...". A to niby dlaczego?? Jakie są podstawy takiego stwierdzenia?? Może jakieś datki producenta zamiennika??
Jak nic poprosiłabym o rozmowę z lekarzem i samowolną pielęgniarką, a jeśli przychodnia rzeczywiście bawi się tak kosztem pacjenta to powiedziałabym im adieu po solidnej awanturze. Ech, się wkurzyłam...

majade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 12:31   #774
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majade Pokaż wiadomość
Jestem zaszokowana także stwierdzeniem "wypisują tansze odpowiedniki wiec albo to albo nic...". A to niby dlaczego?? Jakie są podstawy takiego stwierdzenia?? Może jakieś datki producenta zamiennika??
Jak nic poprosiłabym o rozmowę z lekarzem i samowolną pielęgniarką, a jeśli przychodnia rzeczywiście bawi się tak kosztem pacjenta to powiedziałabym im adieu po solidnej awanturze. Ech, się wkurzyłam...
Szczęśliwie dostałam w aptece Harmonet (i na to liczylam biorąc receptę od pielęgniarki), a nie miałam czasu na dyskusje i awantury z lekarzem i "siostrzyczką", po prostu zastanawiałam się nad tym i mam dziwne wrażenie, że taka "polityka" może wynikać z tego, że lekarz ma jakies profity od producenta leków, jak to się często zdarza (mam w dalekiej rodzinie farmaceutę i wiem, że wiele wycieczek zagraniczne w ostatnich latach fundowane mieli właśnie przez firmy farmaceutyczne...), a nie raz i nie dwa widziałam przedstawiciela firmuy framaceutycznej wchodzacej do gabinetu lekarza poza kolejką (gdy przed gabinetem siedzi 10 osób), a lekarz wita owego jak oczekiwanego gościa...

Wydaje mi się, że ewentualne tańsze zamienniki lekarz powinien przepisywać na zyczenie pacjenta, szczególnie, jeśli pacjent mówi, że pbecny, stosowany przez kilka dobrych lat lek mu odpowiada, nie ma skutków ubocznych i... chętnie zapłaci te kilkanaście złotych więcej to dlaczego miałby zmieniać? Bo na pewno nie dla dobra pacjenta, prawda?
Stary 2009-08-07, 12:44   #775
majade
Zakorzenienie

też myslę o profitach, bo jeśli nie wiadomo o co chodzi...
Szkoda tylko, ze kosztem pacjenta, ale co tam pacjent. Mam nadzieję, że sprawa się jakoś ułoży i następnym razem dostaniesz lek który znasz.

majade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 13:30   #776
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majade Pokaż wiadomość
też myslę o profitach, bo jeśli nie wiadomo o co chodzi...
Szkoda tylko, ze kosztem pacjenta, ale co tam pacjent. Mam nadzieję, że sprawa się jakoś ułoży i następnym razem dostaniesz lek który znasz.
Jeśli się nie ułoży, to będę szukac innego lekarza, bo takie podejście mi się nie podoba i nie akceptuję go.

Póki co mam jeszcze harmonet na 2 kolejne miesiące, więc mam czas na rozwiązanie problemu
Stary 2009-08-12, 10:09   #777
b2061242e79199a19ea25d448e737c2153b1403a_5fee6602bf23e
Konto usunięte

Logest

Tak jak w tytule. Powiedzcie mi jeśli któraś z was brała Logest jak się po tych pigułkach czułyście? Czy to prawda że spada libido? Zastanawiam się tez nad ich skutecznoscia a mianowicie kiedy juz zaczynaja dzialac?
b2061242e79199a19ea25d448e737c2153b1403a_5fee6602bf23e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 10:27   #778
Sarrai
Wtajemniczenie

Dot.: Logest

[1=b2061242e79199a19ea25d4 48e737c2153b1403a_5fee660 2bf23e;13696309]Tak jak w tytule. Powiedzcie mi jeśli któraś z was brała Logest jak się po tych pigułkach czułyście? Czy to prawda że spada libido? Zastanawiam się tez nad ich skutecznoscia a mianowicie kiedy juz zaczynaja dzialac?[/QUOTE]

Ja brałam kiedys logest. Czułam się po nich średnio - miałam wrazenie ze moj brzuch jest jak balon, czulam sie napompowana wodą..
Zmieniłam na Harmonet. A co do ich skutecznosci i od kiedy zaczynają dzialaś.. hmmm no tak jak wszystkie pigulki weźmiesz pierwszą tabletkę w pierwszy zdien miesiaczki i bedziesz mogla od razu się cieszyc
Sarrai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 10:33   #779
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Powiedzcie mi jeśli któraś z was brała Logest jak się po tych pigułkach czułyście?
Ja biorę. Czuję się dobrze - ale to nie jest gwarancja, że i Ty tak będziesz się czuła.

Cytat:
Czy to prawda że spada libido?
sprawa indywidualna. ja nie narzekam.

Cytat:
Zastanawiam się tez nad ich skutecznoscia a mianowicie kiedy juz zaczynaja dzialac?
wszystkie tabletki prawidłowo brane są tak samo skuteczne
wzięte w pierwszy dzień miesiączki zabezpieczają od razu

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 12:44   #780
nieSmutna24
Raczkowanie

Logest biorę juz ponad 2 lata i czuje sie po nich ok. Jeśli chodzi o brzuch to tylko przed wystąpieniem krwawienia czuję lekkie napięcie. A libido? U mnie ono nie spadł, wręcz przeciwnie No ale to indywidualna sprawa.

nieSmutna24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości