|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Europejskie śniadania
wielu znajomych Finów NIE je śniadania, no chyba że potraktowac jako śniadanie kubek mocnej, czarnej kawy (koniecznie z ekspresu, Finowie gardzą kawami rozpuszczalnymi i chyba nie ma fińskiego domu bez ekspresu do kawy), z cukrem lub bez (często bez). Bardzo rzadko piją z mlekiem.
Oczywiście potem piją dalej kawę, liczba wypitych kaw dziennie często przekracza np. 4-5. |
|
|
|
|
#32 |
|
Przyczajenie
|
Na Litwie - kibiny
Taki duży pierożek z ciasta francuskiego chyba z mięsem w środku. Pychota
|
|
|
|
|
#33 |
|
Rozeznanie
|
Co do Włoch to zgadzam się z poprzednimi wypowiedziami
), obiad to rzeczywiście sam makaron i duuuuża kolacja..
|
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli chodzi o Holandię, to tam nie ma tam zwyczaju jadać 'normalnego' śniadania-jakiejs kanapki czy płatków. Jeżeli już, to musi to być coś słodkiego, najlepiej takie paczkowane ciasteczka o smaku szarlotki, ale to w drodze wyjątku. Dopiero koło godziny 12 jedzą jakiegoś batonika etc. Aha, i obowiązkowo sok. I lizaki. Ale to tylko moje skromne obserwacje.
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo często jadają zwykły chleb posypany czekoladową posypką taką jak do ciast itp. Dziwne no aleeeee...
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
Typowe i tradycyjne Irish Breakfast jest podobne do angielskiego:
jajo sadzone, parowki, bekon, szynka, 2 rodzaje kaszanki (pudding), fasolka, pomidor To wszystko grillowane, pomidor tez Chociaz z wlasnego doswiadczenia zauwazylam ze wielu Irlandczykow je na sniadanie wlasnie platki z mlekiem i powoli odchodza od tego tradycyjnego. |
|
|
|
|
#37 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
). Ale jak już to jedzą-to tej posypki musi być tak dużo, że aż Cię mdli. Pardon-mdli zwykłego Polaka, nie przyzwyczajonego do takiego dania, im to pasuje
|
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tu mi się przypomina też akcja poszukiwania kartonu z maślanką w sklepie, bo wszystko dla mnie wyglądało jak mleko
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Jeżeli chodzi o Hiszpanie - to faktycznie zdarzały mi się śniadania na słodko: "magdalenki" czy rogalik ale w niektórych cześciach można zjeść też normalne śniadanie np. na północy i zachodzie.
Ja spotkałąm się ze śniadankiem w wersji tortilla de cebolla albo de patatas (nie mylić z meksykańską tortillą) http://pl.wikipedia.org/wiki/Tortilla_espa%C3%B1ola oczywiście Kawa i często również Kakao lub sok ze swieżych pomarańczy
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
o jaki stary watek. Ja we Francji najczesciej widze rogaliki ale maslane juz bez dodatkow albo pain au chocolat czyli buleczki z czekoladowym nadzieniem z ciasta francuskiego. Popularny jest sok pomaranczowy, bywa ze nawet go jeszcze dosladzaja cukrem. Kawa czesto czarna z ekspresu, ale czesc obywateli lubi miec taka w wielkim kubku w ktorej maczaja dodatkowo bagietke (dosc obrzydliwy zwyczaj, no ale tradycja to tradycja). Jesli chodzi o bagietki to czasem ja jedza na sniadanie ale z samym maslem ew. konfitura, ew.z nutella. Wtedy to sie nazywa tartines.
Aha na szybko bywa ze zamiast rogalikow sa jedzone zwykle ciastka - no takie nasze herbatniki. Mozna spotkac tez platki z mlekiem, ktore nazywaja cereal czyli zboza. Magdalenki na swiezych jajkach tez maja we Francji zwolennikow. Te bagietki z serem i salata to juz jest liczone jako szybki obiad, a nie sniadanie. Tyle ze obiad tu jada sie dosc wczesnie, stad brak potrzeby obfitych sniadach. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:05.

), obiad to rzeczywiście sam makaron i duuuuża kolacja..