Sexi dzikie kociaki i ich z miejsca ruszające rumaki Panny Młode 2010 cz. 9 - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-15, 20:02   #1171
certina4
Wtajemniczenie

Dot.: Sexi dzikie kociaki i ich z miejsca ruszające rumaki Panny Młode 2010 cz. 9

dziewczyny ja też jestem za 17.00, ale mamy 20km do lokalu, więc będziemy tak ok 18.30, to nie za późno

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
certina4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 20:03   #1172
BlackAngel
Adwokat diabła

Dot.: Sexi dzikie kociaki i ich z miejsca ruszające rumaki Panny Młode 2010 cz. 9

hejka Moni , gdzieś była jak Cię nie było..

a ja byłam nad Wisłą, nogi mnie bolą.. miasto opustoszało, wszyscy na Madonnie

With enough time, we all find what we're looking for.
Even if it was there all along
BlackAngel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 20:05   #1173
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Monisia_1331 Pokaż wiadomość
Udka też pychotkaale takie dobrze przypieczone,żeby skórka była suchaNo i do tego jakaś bagietka i surówka...ojeju ale sobie smaka narobiłam 2 tygodnie byłam w Polsce to ciągle te pizze,zapiekanki,hamburge ry itp jadłam...więc za obiadkiem się stęskniłam troszkę.No ale niestety nic mi się nie przytyłoNo ja sobie zaraz wloski wyprostuje i jade do sklepu po bitą śmietanę bo mi się zachciało do truskawek...
Ja lubie jak skórka jest chrupiąca. Pieke zazwyczaj w tej specjalniej folii.
O,a ja planuje truskawki plus bita śmietana na naszą zaręczynową rocznice.

Cytat:
Napisane przez certina4 Pokaż wiadomość
dziewczyny potrzebuję szybkiej odpowiedzi, na którą godzinę ślub: na 15.30 czy na 17 Muszę dać odpowiedz do jutra, a nie możemy się z TŻtem zdecydować, napiszę wieczorem co i jak
My mamy ślub na godzine 17;00.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 20:14   #1174
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny ja też jestem za 17.00, ale mamy 20km do lokalu, więc będziemy tak ok 18.30, to nie za późno
to bierz 15:30 skoro macie jeszcze na salę dojechać msza trwa ok 30 minut, życzenia z 30minut plus dojazd z 20minut akurat będzie 17:00 jak będziecie wcinać obiad

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 20:29   #1175
metkaa
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny potrzebuję szybkiej odpowiedzi, na którą godzinę ślub: na 15.30 czy na 17 Muszę dać odpowiedz do jutra, a nie możemy się z TŻtem zdecydować, napiszę wieczorem co i jak
ja osobiscie wybrała bym 17,
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 20:35   #1176
Monisia_1331
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez BlackAngel Pokaż wiadomość
hejka Moni , gdzieś była jak Cię nie było..

a ja byłam nad Wisłą, nogi mnie bolą.. miasto opustoszało, wszyscy na Madonnie
A w Polsce byłamślub załatwiałam,piłam dużo piwka pod parasolkami na ryneczku,znajomych odwiedzałam,po lekarzach chodziłam tak się pałętałam tu i tam...no ale już jestem
Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Ja lubie jak skórka jest chrupiąca. Pieke zazwyczaj w tej specjalniej folii.
O,a ja planuje truskawki plus bita śmietana na naszą zaręczynową rocznice.

My mamy ślub na godzine 17;00.
No ja dziś truskawki z bitą śmietaną, a jutro TŻ z bitą śmietaną

"Dance is a universal language. Dance is freedom and dance is life...Dance4live"
Monisia_1331 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 21:07   #1177
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
No ja dziś truskawki z bitą śmietaną, a jutro TŻ z bitą śmietaną
Przypomniałaś mi jak któregoś dnia,byliśmy w sklepie Aldiku,widze że tż trzyma bitą śmietane i "ogląda" podeszłam więc z zapytaniem co tak to oglądasz.A on: no kupiłbym i wziąłbym na twe suteczki i zlizywałbym mmmmm.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 21:43   #1178
Monisia_1331
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Przypomniałaś mi jak któregoś dnia,byliśmy w sklepie Aldiku,widze że tż trzyma bitą śmietane i "ogląda" podeszłam więc z zapytaniem co tak to oglądasz.A on: no kupiłbym i wziąłbym na twe suteczki i zlizywałbym mmmmm.
Piszę posta 2 raz już bo mi się zrobiłoAch Ci mężczyźni tylko im jedno w glowachCicho tutaj dzisiaj...ja chyba idę czytać książkę,ale najpierw pójdę coś zjeść,bo po tej bitej śmietanie mam ochotę na coś słonego...Chyba sobie jajka ugotuję i zjem z majonezem,a do tego jakieś kanapki dobre.Jakieś takie zachcianki dzisiaj mam co chwilęW ogóle byłam w kinie na Harrym Potterze i byłam zawiedziona,jakiś taki nudny mi się wydawał.

"Dance is a universal language. Dance is freedom and dance is life...Dance4live"
Stary 2009-08-15, 22:33   #1179
certina4
Wtajemniczenie

to miał być najszczęśliwszy dzień w roku a skończył się tragicznie, zastanawiam się nad wypisaniem z wątku, zaraz będzie wytłumaczenie

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
Stary 2009-08-15, 22:45   #1180
Monisia_1331
Rozeznanie

certina4 co się stało

Stary 2009-08-15, 22:46   #1181
BlackAngel
Adwokat diabła

Cytat:
to miał być najszczęśliwszy dzień w roku a skończył się tragicznie, zastanawiam się nad wypisaniem z wątku, zaraz będzie wytłumaczenie

Stary 2009-08-15, 22:55   #1182
certina4
Wtajemniczenie

otóż wszystko poszło o tę nieszczęsną godzinę ślubu, dowiedziałam się po południu że z 15.30 ( na którą mamy zaklepany ślub w kościele ) jest możliwość zmiany na 17. No wiec szybka z Tżtem rozmowa, On twardo że to za późno że nie chce, więc dzwonię do tej kobiety co nam dała taką możliwość, i mówię że zostaje 15.30 bo Tż nie chce, a Ona na to żebyśmy do jutro do 10 dali jej znać. No i się zaczęło, dzwonię do taty, ten mówi że na 17 jak najbardziej, mój TŻ dalej twardo obstawiał przy swoim, ale zadzwonił do swojej mamy a ona że w sumie to wszystko dla niej jedno, no i TŻ powoli zaczął zmieniać zdanie, po drodze zdążyłam zapytać Babcię, Ciocię i Was, wszyscy praktycznie zgodnie twierdziliście że 17 super, no to ok, TŻ mówi no dobra to dzwoń i klep tą 17, będzie ślub 17.07 o godzinie 17.00, no ale ja jeszcze czekałam od 14 na sms od Mamy co ona o tym sądzi, no i dostała go dopiero niedawno i mi pisze że 15.30 bo mamy dużo przyjezdnych gości to kiedy oni obiad zjedzą, ja jej pisze że już zdecydowaliśmy i będzie 17.00 więc ona dzwoni i normalnie tak się z nią pokłóciłam że obie prawie rzuciłyśmy słuchawkami a ja od tamtej pory nie mogę przestać płakać. Bo przecież goście tyle czasu bez jedzenia będą, a co ja sobie myślę, że ona będzie obiad musiała im jeszcze robić. Ja mówię że skądże obiad- goście przyjezdni czy nie przyjezdni mają przyjść na ślub a nie do mnie do domu kilka godzin wcześniej żeby zjeść obiad. No i że ona o mnie nie myśli w ogóle bo to ja mam wytrzymać do tej 5-6 rano, a goście sobie pójdą kiedy będą chcieli, a przez te 1,5h różnicy ( 15.30-17.00 ) przecież nie padną z głodu, a poza tym mną się nikt nigdy nie przejmuje czy mam czym wrócić do domu, czy jadłam coś przed ślubem, czy mam gdzie nocować jak idę do kogoś na ślub, więc sorry ale dlaczego mam się wszystkim tak przejmować. Jak jestem gościem to do głowy mi nie przychodzi żeby wbić się do rodziny PM na obiad, nawet jak jadę ileś tam km na ślub, no przepraszam, ale wydaje mi się że PM i rodzice mają dużo na głowie i jeszcze nie powinni sobie zawracać głowy obiadem. No i w ogóle już nie wiem co mam robić, TŻ mówi żeby klepać 17tą, a ja wiem że jak zamówię tą godzinę to będę miała w domu takie jazdy że szok, a nie bardzo mam teraz czas się tym wszystkim przejmować, bo przecież muszę się martwić wrześniowym egzaminem.
I mówię do TŻ żeby przełożyć ślub o rok jak już będę zarabiała to sama sobie za swoje pieniądze zorganizuję i nie będę zależna od pieniędzy mamy i nikt nie będzie mi się wtrącał w ślub/ wesele, a tym bardziej chodzi o to że jak przy takiej pierdółce są takie problemy to nie chcę myśleć co będzie później. Mówię do TŻ żebyśmy się wyprowadzili i zamieszkali razem a ślub się kiedyś tam zrobi, ale on mówi że nie ma mowy, bo mamy już zaplanowane itp. A powiem Wam że ja się na prawdę zastanawiam nad taką możliwością żeby ten ślub przełożyć i wyłożyć własną kasę, mieć gości, których w pełni chce się mieć i dobrze się bawić.

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

w ogóle to jestem taka wściekła i rozstrzęsiona tą rozmową że już dawno nie czułam się tak jak teraz i mam ochotę powiedzieć mamie że ślubu nie będzie niech zrobi sobie cokolwiek z tymi pieniędzmi,a ja sobie kiedyś tam zrobię i będę miała tak jak chcę a nie jak ona chce.

A dzień był taki fajny, bylismy w naszej sali, spędziliśmy razem całe popołudnie i wieczór, no super, a na koniec coś takiego

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
Stary 2009-08-15, 22:57   #1183
kaska87
Zakorzenienie

Certina przede wszystkim uspokój się ja wczoraj też byłam nabuzowana, ale mi przeszło po kilku godzinach nie ma sensu przekładać ślub a nie możecie wziąć ślubu o 16:30? czy już jeste zajęta?

Stary 2009-08-15, 23:03   #1184
certina4
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
Certina przede wszystkim uspokój się ja wczoraj też byłam nabuzowana, ale mi przeszło po kilku godzinach nie ma sensu przekładać ślub a nie możecie wziąć ślubu o 16:30? czy już jeste zajęta?

16.15 jest następny i właśnie jest zajęta ta godzina, a wszystko przez właścicielkę domu weselnego, bo ja chciałam ślub właśnie koło 16- 16.30, a ona że najlepiej na 15 bo to bo tamto więc nie było 15 i wzieliśmy w kościele 15.30 ale potem ( niestety długi czas po zaklepaniu terminu ) stwierdziliśmy że przecież to tak wcześnie, no i okazało się że jest wolna ta 17.00. A w innym kościele już też byliśmy i też była 15.30 albo wcześniej, a następna wolna to 19.

Kasia ja się zastanawiam nad przełożeniem bo nie chcę mieć za każdym razem od kogoś wrzut że to źle to tamo inaczej itp. nawet się zastanawiam czy nie wybiorę sukni która się nie spodoba mamie i co, a co ja mam do powiedzenia skoro ja nie płacę, dlatego jest to dla mnie lepszym wyjściem niż wojna o każdą drobnostkę, a z moją mamą tak jest, Tata jest inny twierdzi że ślub i wesele jest dla nas nie dla gości i że to my jesteśmy najważniejsi i dobrze że na 17tą bo przecież i tak się ludzie wybawią i najedzą a przynajmniej dla nas będzie chociaż 1,5h luzu.
A poza tym czy 1,5h robi taką różnicę

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
Stary 2009-08-15, 23:11   #1185
kaska87
Zakorzenienie

no właśnie mamie 1,5 godziny robi różnicę poza tym goście chyba mogą zjeść coś u siebie w domu czy nawet po drodze zjeść coś jeszcze nikt z głodu nie umarł a ślub ma być tak jak Wam pasuje a nie gościom, jak nie pasi to nara

Stary 2009-08-15, 23:27   #1186
certina4
Wtajemniczenie

Cytat:
no właśnie mamie 1,5 godziny robi różnicę poza tym goście chyba mogą zjeść coś u siebie w domu czy nawet po drodze zjeść coś jeszcze nikt z głodu nie umarł a ślub ma być tak jak Wam pasuje a nie gościom, jak nie pasi to nara

Kasia to przez 20min próbowałam mamie wytłumaczyć
no nic, biała noc dzisiaj będzie bo mam takie ciśnienie w głowie i ból żołądka ( nerwica której się nabawiłam w czasie studiów, ale to zbyt długa opowieść ). Idę wziąć coś na uspokojenie bo będzie źle

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
Stary 2009-08-15, 23:28   #1187
kaska87
Zakorzenienie

a ja za miesiąc ruszam na salony-ślubne może coś w dobrej cenie znajdę

dzisiaj już nie będę siedzieć do 2:00 bo jestem padnięta także wybaczcie, ale idę w kimono dobranoc

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2009-08-15 o 23:53
Stary 2009-08-16, 00:11   #1188
certina4
Wtajemniczenie

dobranoc Kasia mi chyba też uda się zasnąć bo wzięłam 2 tabl. valerin forte a po tym chce się spać ( podobno już po 30minutach), a oczy mam tak spuchnięte że prawie same mi się zamykają. Przynajmniej trochę się uspokoiłam, chociaż dalej nie wiem co mam robić

a Wy wszystkie poszłyście na koncert Madonny, że tak cicho dziś na forum nawet nie miałam wiele do nadrabiania fajnie że się Wam zdjęcia podobały

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
Stary 2009-08-16, 00:26   #1189
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
a Wy wszystkie poszłyście na koncert Madonny, że tak cicho dziś na forum nawet nie miałam wiele do nadrabiania fajnie że się Wam zdjęcia podobały
randkują z TZ-ami, Samoa i Lain się wakacjują a ja idę spać

Stary 2009-08-16, 00:29   #1190
certina4
Wtajemniczenie

Cytat:
randkują z TZ-ami, Samoa i Lain się wakacjują a ja idę spać

Samoa i Lain i Asiulek wiem że mają holidays
btw zazdroszczę im

Idź Kasia bo w końcu kiedyś trzeba się wyspać

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
Stary 2009-08-16, 00:35   #1191
BlackAngel
Adwokat diabła

Precz z Madonną

ja oglądam GG sezon 2
w razie co krzyczeć

Stary 2009-08-16, 00:41   #1192
certina4
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BlackAngel Pokaż wiadomość
Precz z Madonną

ja oglądam GG sezon 2
w razie co krzyczeć

słyszałam że 14 września będzie pierwszy odcinek 3 sezonu, czekam z niecierpliwością.

Idę chyba bo oczy mnie bolą i się same zamykają a dzisiaj u nas wyjątkowo cicho na forum.

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
Stary 2009-08-16, 00:43   #1193
Jazzmanka
Zadomowienie

Cytat:
Biorąc pod uwagę, że w środku lipca może być ciepło i dni są jeszcze dość długie, to Ja bym zdecydowanie wolała 17. A jeśli mamie coś nie pasuje, to jej w ogóle nie tłumacz, że tak wybrałaś, bo to bo tamto. Po prostu powiedz, że to była jedyna wolna godzina i po sprawie, koniec dyskusji, wyboru nie było.

A przyjezdni goście nawet jakby ślub był o 15:30 to na pewno by coś rano zjedli, a że jest o 17, to na pewno dłużej pośpią i zjedzą coś później i Ty się w ogóle tym nie przejmuj. Ty zapraszasz na ślub na określoną godzinę, a goście się na tą godzinę stawiają. Zaproszenia dostają wcześniej, więc mają sporo czasu, żeby sobie zaplanować o której wstać i o której zjeść śniadanie czy obiado-śniadanie żeby im wystarczyło do wesela. A jak jadą z daleka, to pewnie będą szukać w Twoim mieście fryzjerów itd., więc późniejsza godzina powinna im pasować - mi by pasowała. Twoim zmartwieniem jest to żeby goście na weselu nie byli głodni, a to co przed weselem, to nie Twoja broszka.

I w tej chwili się uspokój i się tym nie przejmuj Doskonale Cię rozumiem, że takie spory potrafią psuć nerwy, ale musimy ćwiczyć asertywność.
Jazzmanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-16, 00:53   #1194
BlackAngel
Adwokat diabła

Cytat:
słyszałam że 14 września będzie pierwszy odcinek 3 sezonu, czekam z niecierpliwością.

Idę chyba bo oczy mnie bolą i się same zamykają a dzisiaj u nas wyjątkowo cicho na forum.
Taaak, can't wait
tż w to też wciągnęłam.. hihi

dobra kończe ten odcinek i spać,

Stary 2009-08-16, 00:56   #1195
certina4
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jazzmanka Pokaż wiadomość
Biorąc pod uwagę, że w środku lipca może być ciepło i dni są jeszcze dość długie, to Ja bym zdecydowanie wolała 17. A jeśli mamie coś nie pasuje, to jej w ogóle nie tłumacz, że tak wybrałaś, bo to bo tamto. Po prostu powiedz, że to była jedyna wolna godzina i po sprawie, koniec dyskusji, wyboru nie było.

A przyjezdni goście nawet jakby ślub był o 15:30 to na pewno by coś rano zjedli, a że jest o 17, to na pewno dłużej pośpią i zjedzą coś później i Ty się w ogóle tym nie przejmuj. Ty zapraszasz na ślub na określoną godzinę, a goście się na tą godzinę stawiają. Zaproszenia dostają wcześniej, więc mają sporo czasu, żeby sobie zaplanować o której wstać i o której zjeść śniadanie czy obiado-śniadanie żeby im wystarczyło do wesela. A jak jadą z daleka, to pewnie będą szukać w Twoim mieście fryzjerów itd., więc późniejsza godzina powinna im pasować - mi by pasowała. Twoim zmartwieniem jest to żeby goście na weselu nie byli głodni, a to co przed weselem, to nie Twoja broszka.

I w tej chwili się uspokój i się tym nie przejmuj Doskonale Cię rozumiem, że takie spory potrafią psuć nerwy, ale musimy ćwiczyć asertywność.

dziękuję Mama niestety wie, że godzina zaklepana jest na 15.30 ( ok któregoś tam marca, bo wtedy klepaliśmy termin w kościele ) także tekst z jednym wolnym terminem nie przejdzie niestety. JA właśnie nie chcę się tym wszystkim przejmować, tylko mama wymyśla nie wiadomo co i się martwi, a mama jest za granicą i nie będzie obecna przy większości załatwień ślubnych, które nas czekają. Wszyscy mi mówią żeby brać na 17 i się nawet nie zastanawiać, a że mamie przejdzie, no nie wiem, mam jeszcze do jutra trochę czasu więc pewnie będę dalej myślała jak to zrobić żeby jej nie urazić, a zarazem zrobić tak żeby wszyscy byli zadowoleni.

Idę spać bo już ledwo się na nogach trzymam, p.s ten valerin naprawdę mnie uspokoił i teraz spać mi się chce.

Dobrej nocy, dziękuję Wam wszystkim za dzisiejsze rady odnośnie godziny i pocieszenie

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
Stary 2009-08-16, 01:18   #1196
obca7
Wtajemniczenie

hello Ja jak zwykle tylko na chwilke Włąsnie wróciliśmy z ogniska-mielismy spotkanko z kuzynostwem Super było Uwielbiam nasze rodzinne spotkania

Piszecie o godzinach. My mamy ślub o 14.00 I jest to idealna godzinka, bo zanim msza się skończy, później zdjęcia,bramy, dojazd na salę(jakieś 20 km mamy), później zyczenia na sali(u nas nie ma pod kościołem) i impreza się zacznie tak na dobre po 17.00. A później już balujemy do rana I nie rozumiem jak można robić wesele o 17 godzinie. Nie szkoda wam zabawy??Ale każdy robi jak chce moja 14 może sie wydawac za wczesna

A teraz lece spać, Dobranoc
obca7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-16, 09:02   #1197
szana
Zadomowienie

cześć dziołszki

Cytat:
Nie da się zrobić tak jak piszesz...tzn nie chce skopiować...ale chyba znalazłam linka http://www.suknieslubnedt.pl/suknie-...c=detail&id=82

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ----------

No działaOTO MOJA SUKIENKA
bardzo ładna nie przesadzona a jednak będziesz błyszczeć tego dnia tak jak ma być

Byliśmy wczoraj w Kołobrzegu,Mrzeżynie a na koniec zachód słońca w Trzęsaczu mmm pięknie pogoda początkowo nie byłą zbyt udana-było szaro,nawet trochę padało ale w porach popołudniowych zaświeciło piękne słoneczko i udało nam się być na zachodzie słońca...
szana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-16, 09:26   #1198
certina4
Wtajemniczenie

cześć, dzisiaj jestem wrakiem człowieka, po wczorajszym wieczorze ledwo widzę na oczy, mam całkowity brak koncepcji co mam powiedzieć za kilkanaście minut dzwoniąc do kobiety na którą godzinę ma być wesele. Zero emocji, totalne zmęczenie tematem i brak telefonu od TŻ ( sama zaraz zadzwonię bo już nie wiem co mam robić )

Apel Rumburaka
Uszy przedłużeniem duszy
Stary 2009-08-16, 09:28   #1199
szana
Zadomowienie

Cytat:
cześć, dzisiaj jestem wrakiem człowieka, po wczorajszym wieczorze ledwo widzę na oczy, mam całkowity brak koncepcji co mam powiedzieć za kilkanaście minut dzwoniąc do kobiety na którą godzinę ma być wesele. Zero emocji, totalne zmęczenie tematem i brak telefonu od TŻ ( sama zaraz zadzwonię bo już nie wiem co mam robić )
spokojnie
a mamą jeszcze potem gadałaś?
zapytaj TŻ co o tym myśli i co masz zrobić,zrób jak powie i już,z mamą będziesz jeszcze o tym gadała i będzie czas żeby jej wszystko na spokojnie wytłumaczyć

idę do kościoła
szana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-16, 09:51   #1200
kaska87
Zakorzenienie

cześć
muszę iść po bułki świeże, a tak mi się nie chce chyba zjem chlebek z wczoraj

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości