![]() |
#2281 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie listopadowo-grudniowe cz. 2 :)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2282 |
Zakorzenienie
|
kropka ja tez poprosze e-booka
![]() Ja dzis do lekarza na 17 juz nie moge sie doczekac jak podgladne dzidzie ![]() MILEGO DNIA ŻYCZE ![]() ![]() ![]()
#2283 |
Raczkowanie
|
Witam z rana w poniedziałkowy dzionek
![]() Jakoś ta noc była przespana,tylko duszno było w nocy przez ten upał w dzień ![]() ![]() Fajne nosidełko któraś dodała śliczne,ja wolę wozic we wózku jestem za drobna do tego nosidełka. ![]() Idę zrobić kawę i zjeśc sniadanie albo pójde najpierw do sklepu po kapuste kiszona bo robie kapuśniak. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#2284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratulacje rozpoczecia kolejnego tygodnia ![]()
![]() |
#2285 |
Zadomowienie
|
Gratuluje rozpoczęcia kolejnych tygodni. Ja też sie dołanczam do tego grona bo rozpoczynam dzis 28 tc
![]() A poza tym czeka mnie wizyta i pediatry bo mój Kuba się rozchorował- no ale tak to jest gdy temperatura spada do 15 stopni a ktoś biega po polu bez podkoszulka i mowi ze mu przecież gorąco- a tak własnie było w tamtym tygodniu -chyba wtorek i sroda były takie chłodniejsze i deszczowe a mój "gorący" chłopak musiał się wyrozbierać... |
![]() ![]() |
![]() |
#2286 |
Zakorzenienie
|
malina Tobie rowniez gratki za rozpoczescie kolejnego tygodnia
![]()
#2287 |
Wtajemniczenie
|
witam po weekendzie!
wczoraj wieczorem wpadłam tylko zobaczyć co u Bravurki.... bardzo sie martwię. Nawet mój tż pytał co u niej! Marta - śliczny brzusio Ela cudne ubranka - takie różowiutkie! ![]() ![]() lecę do miasta bo mam parę załatwień ale później chyba zamówię takie literki na ścianę z allegro |
![]() ![]() |
![]() |
#2288 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2289 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobrzy mamusie
![]() Ledwie 3 dni mnie nie bylo a tu 7 stron do nadrabiania ![]() Domi, moj tz do pracy musi chodzic, wiec bede miala czas na wizaz ![]() Kropka, wspolczuje sasiadki. Ja mam taka ciotke, ktora wszystkich by nawracala i chyba ona padnie trupem gdy jej oznajmie, ze nasze dzieci albo nie beda chrzczone, albo bede ochrzczone w kosciele ewangelickim. Carolans, normalnie mnie zakalo jak czytalam o twoich przejsciach w szpitalu ![]() ![]() Paczka, podziwiam cie za wytrwalosc w tym co przeszlas w zyciu i gratuluje odwaznej decyzji, jaka bylo przeprowadzenie sie do Grzeska ![]() Moniam85, witamy nowa mamusie w watku ![]() AsiCcccCa, ja wozek kupowalam na all u kraina_dzieci http://www.allegro.pl/item697335642_...ik_gratis.html a lozeczko u maxxbaby http://www.allegro.pl/item691491714_..._promocja.html generalnie wszystko jest u moich rodzicow i tata stwierdzil, ze wozek jest wykonany bardzo solidnie, a lozeczko tez jest takie, ze starczy dla wiekszej ilosci dzieci, no i jest z drewna bukowego, wiec bardzo dobrego. Zreszta ten facet z maxxbaby raz nawet przyjechal do moich rodzicow sprawdzic, czy wszystko jest ok, bo ja nie moglam sie na zdjeciach doszukac jednej czesci, a moi rodzice nie wiedzieli jak to powinno wygladac i facet wyjasniel sprawe. A u mnie duzo do zorganizowania. Prznajmniej juz w szafach swoje ubrania poukladalam i wszystkie szpargaly zorganizowane. teraz zostalo mi jeszcz posegregowanie moich papierow, a potem musze sie zameldowac, przemeldowac samochod, zalatwic zmane prawka i paszportu ![]() Do tego poszukac jakiegos centrum handlowego w poblizu, gdzie moglibysmy kupic farbe do pokoju malenstwa. I w tym wszystkiem nie bardzo wiem od czego mam zaczac. A w sobote w nocy to nie moglam zasnac, bo mialam schizy. Zdecydowalismy sie jednak z tz-tem na przytulanki, a potem mialam tak czeste i silne skurcze, ze balam sie, czy nie zaczynam rodzic i co chwile sprawdzalam, czy mi woda po nogach nie leci ![]() Nic to. Wracam do dalszego uzupelniania wiesci ![]()
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2009-08-17 o 09:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#2290 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Zahario, gratulacje! Ależ ten sierpień obfituje w rocznice ![]() I widzę że na wrzesień też się parę imprez szykuje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wszystkim Mamusiom które zaczynają dzisiaj kolejny tydzień gratuluję ![]()
![]() |
#2291 |
Raczkowanie
|
U mnie jak coś to dalej jest chłodnawo.Na śniadanko zjadłam pączka z serem pychotka wypiłam kubek kawki i zaraz ide pozmywać do kuchni.
Tak naprawde to nawet wózeczka jeszcze niemamy zamiaru kupować dopiero w połowie października kui się bo tak naprawde to przychodnie mamy zaraz za blokiem a zima to ja mało będe wychodzić chociaż i tak tu u nas jest ciepło zimą.w tamtym roku mało co śniegu było. ![]() Ale kupi się wózek dopiero tak jak napisałam. Jutro idę sie od nowa zarejestrować w urzędzie pracy ![]() ![]() ![]() ![]() Kończę marudzić ide pozmywać pa kochane ![]()
#2292 |
Raczkowanie
|
Minnie śliczne nosidełko
![]() Gratuluje rozpoczętych nowych tygodni ![]() U nas od dzisiaj remont w pełni, więc od 7 już na nogach jestem po nieprzespanej nocy (duchota i jeszcze zaparcie mnie złapało ![]() ![]() Pozdrawiam mamusie ![]()
Jestem żoną ![]() http://s6.suwaczek.com/20090509570713.png Nasz mały skarb- Alicja http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911054965.html Czekamy na Marysię ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20130427724853.html |
![]() ![]() |
![]() |
#2293 |
Zakorzenienie
|
Witam poniedziałkowo
![]() Gratuluję wszystkim Mamusiom rozpoczynającym dzisiaj kolejne tygodnie ciąży ![]() Mam nadzieję, że u Patryczka się poprawiło ![]() Wierzę, że skoro już tyle przeszedł, to teraz też da radę. Zahario najlepsze życzenia z okazji pierwszej rocznicy ślubu ![]() Avatarek jak najbardziej na temat ![]() Ela ciuszki bardzo fajne ![]() ![]() Minnie nosidełko rzecz przydatna, ja też myślę o czymś takim, chociaż skłaniam się bardziej ku chuście Ja też dzisiaj kiepsko spałam. Wczoraj byliśmy odwiedzić rodzinę, korzystając z tego, ze mieszkają nad wodą, ale w sumie 4 godziny spędziłam w aucie. No i za dużo wrażeń chyba jak dla mnie już. Nogi mnie rwały, nie potrafiłam zasnąć, potem budziłam co chwilę, biegałam do WC chyba 5 razy ( ![]() Normalnie nic tylko się pochlastać ![]() Dzisiaj trochę mnie brzuch pobolewa i czuję się średnio, w dodatku Mama wraca dzisiaj do siebie, więc mi trochę smutno ![]() I jeszcze zapomniałabym dodać, że ponieważ ostro wzięłam się za ustalanie wyprawki dla Małego, w nocy śniły mi się wózki i foteliki ![]() Chyba mnie bierze taki reisefieber, tyle że związany z przyjściem dziecka na świat ![]() Właśnie popijam meliskę ![]()
#2294 |
Zakorzenienie
|
Marta, fajny masz brzusio
![]() Paczka, ale mi zrobilas smaka na schabowe w ktoryms w poprzednich maili. Nie wiedzialam co dzis zrobic na obiad i chyba teraz juz wiem ![]() ![]() Wspolczuje ci problemow z UP. Ja mialam problemy z papierami tu w Niemczech na poczatku 2008r. Moj pracodawca byl swiecie przekonany, ze ja zezwolenia na prace ze wzgledu na moje wyksztalcenie nie potrzebuje. A potem jak musialam zalatwic przedluzenie papierow o pobyt, to sie okazalo, ze jednak takie zezwolenie potrzebuje i caly miesiac przesiedialam z domu w nerwach, bo nie wiedzialam, czy moj wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie, bo juz pracowalam 3 miesiace. Wtedy tez pani w urzedzi mi zaspiewala, ze i tak mam szczescie, ze to wyszlo ode mnie, a nie podczas kontroli, kiedy to musieliby zglosic cala sprawe do urzedu celnego, ze pracuje na czarno. Bylam wtedy tak zla i na siebie i na pracodawce, ze tego dokladnie nikt nie sprawdzil. No, ale teraz na szczescie mam juz nieograniczone zezwolenie i moga mnie pocalowac ![]() Wierze, ze rowniez w twoim przypadku wszystko sie dobrze ulozy ![]() Trzymam tez kciuki caly czas za Bravurke i Patryka, oby wszystko bylo jak najlepiej i zeby malutki szybko wyzdrowial i zaczal nabierac sil. A w ogole to powiem wam, ze sie niezmiernie ciesze, ze mi mesko wchodzi w czasie ciazy. Jak bylam mala to bylam "niemiesna". Potem bylo ok, a potem znow na studiach przez kilka lat mi mieso nie wchodzilo. A zanim poznalam tzta, to znow zaczelam jesc. I bardzo dobrze, bo byc zona kogos z Ameryki poludniowej i nie jest miesa, to masakra. Nie mialabym co jesc jak jestesmy w Chile, taki to miesny narod ![]() Nic to kochane, zmykam do organizowania swoich spraw. Zycze milego dzionka i do uslyszenia pozniej ![]()
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2009-08-17 o 09:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#2295 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie szukałam na allegro więc ja chętna jestem zakrecona0330@op.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2296 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny,
widze, ze juz prawie wszystkie zaczelysmy robic zakupy dla naszych malenstw. my wlasnie wczoraj przegladalismy ubranka i nawet nie wiedzielismy, ze mamy ich az tyle ale zawsze jak gdzies jedziemy albo wychodzimy to cos kupujemy dla Malej wiec teraz juz tylko bedziemy dokupowac to czego nam brakuje. a czy ma moze, ktoras z was liste tego co zabrac ze soba do szpitala - zarowno dla siebie jak i dla dzidzi? ja mam co prawda taka liste od poloznej ale z checia sprawdzilabym sobie co wy zamierzacie zabrac ze soba ![]() a wczoraj kupilismy kosz do spania dla malej, ktory stanie obok naszego lozka w sypialni dopoki malej nie przeniesiemy do jej pokoju. |
![]() ![]() |
![]() |
#2297 | |
Zakorzenienie
|
Czesc mamusie
Kropciu moj meil kasiarem123@vp.pl Agus ja rowniez gratuluje Tobie rozpoczecia 30 tygodnia-po raz kolejny zapytam kiedy to zlecialo????????????????? ??????????????? No i reszcie dziewczyn gratuluje kolejnych tygodni rozpoczetych ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Cytat:
A powiedz mi kochana jak wozeczek?juz przyszedł do rodzicow?
http://abcslubu.pl/suwak/11_08_2007_7_1_2002_66.png ![]() ![]() ![]() Mateuszek jest z nami od 03,11,2009 ![]() ![]() ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html Odchudzanko od 28,01,13 Jest mnie mniej o 19,5kg ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2298 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Gusiec świetny ten koszyk, w jakiej cenie i gdzie go zakupiłaś, jeśli mozna wiedzieć? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2299 |
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak przeczytam co nadrukowałyście to się odezwę, tymczasem idę się walnąć przed tv ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2300 | |||
Zadomowienie
|
Witam mamusie
![]() ![]() Gratuluję rozpoczęcia nowych tygodni ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kropka ja też chce e-booka ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2301 |
Zadomowienie
|
Super ten koszyczek.
Dziewczyny a jakie kupujecie rozki? Czy moze spiworki? Moze starczy tylko kocyk? 30tc kurcze ale wam zazdroszcze. Tez juz bym tyle chciala
http://www.suwaczki.com/tickers/zpbn8rib6zl5m7dt.png http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6x1hpl35ubozv.png Edytowane przez Maria2008 Czas edycji: 2009-08-17 o 10:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#2302 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze teraz mi sie przypomnialo, co nie podobalo mi sie w v-maxie. Otoz tam adapter do fotelika samochodowego byl zrobiony na zasadzie dwoch metalowych listewek, a w v-travel jest taki specjalny stelaz. A drugie, to to, ze w v-travel (wg opisu wozka) spacerowka rozkalda sie do pozycji lezacej.
![]() |
#2303 |
Rozeznanie
|
witam mamusie!!!
gissh, minnie - dziekuje bardzo. kropeczku-ja rowniez sie pisze na te ksiazeczki dagi_snieg@yahoo.co.uk pietrusia - piekne literki na sciane maja: www.peticado.pl, za wizyte juz zaciskam kciuki malinka, agusia - gratulacje kolejnego tygodnia
![]() |
#2304 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Zgaga też od jakiegoś czasu nieustannie mi towarzyszy - i to bez względu na to, co zjem... Najgorzej jest wieczorami, jak już się położę... Czasem nie mogę zasnąć przez tego potwornego zgagulca! Ech, Brombi, tak jak piszesz: nic, tylko się pochlastać... ![]() Jejku, Kate, jak ja Ci zazdroszczę tego zbliżającego się 30 tygodnia... Wiadomo że najlepiej jest Dzidziusia donosić do terminu (czego szczerze Ci życzę), ale nawet, gdyby Twoje maleństwo chciało urodzić się wcześniej to po 30 tygodniu jest już o wiele, wiele bezpieczniej... A co do zakupów dla Dzidziusia to powiem Ci że miałam takie same obawy i też słyszałam mnóstwo opinii że lepiej się z tym nie spieszyć żeby nie zapeszyć... I tak prawdę mówiąc jakoś szczególnie jeszcze nie szaleję z zakupami dla Małej - tym bardziej, że mam na nie sporo czasu, ale tak całkiem nie mogę sobie tej przyjemności odmówić i coś tam powoli kompletuję (no i bardzo dużo oglądam ![]()
Dukam ![]() - 7,5kg DOMINIKA - moje małe wielkie SZCZĘŚCIE ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-40048.png Edytowane przez gissh Czas edycji: 2009-08-17 o 10:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2305 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() uwazaj na siebie, i odpoczywaj dzisiaj. dziewczyny odkad mam "kojec do spania dla kobiet w ciazy" to spie jak dzieciak( to taka poducha - b. wygodna) nawet moj tz sie do niej przyczepia i mowi abym mu tez zamowila ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- mamuski, nie chce was straszyc ale przestrzec w zeszla niedziele chwalilam sie, ze zostalam ciocia ale nasza radosc trwala niedlugo ![]() ![]() ![]() okazalo sie, ze zarazil sie podczas porodu bakteria paciorkowca- ktorej nosicielka byla moja siostra (wyszlo to z badania wod plodowych, i wymazu szyjki po porodzie) badania na paciorkowce grupy B w pl sa dodatkowo platne, wiec czesto gin nawet o nich nie mowi a sa tak wazne!!!!! dzisiaj stan malego jest duzo lepszy. ale mozna bylo uniknac tej sytuacji wiedzac o tym z wyprzedzeniem! BADAJCIE SIE POMIEDZY 32 A 38 TC. znalazlam cos na temat tej bakteri: Zakażenia stanowią nadal jedną z głównych przyczyn zachorowalności i śmiertelności noworodków [7]. Najczęstszym czynnikiem etiologicznym wczesnych zakażeń u dzieci, tzn. występujących przed ukończeniem 1. tygodnia życia, są paciorkowce grupy B (Streptococcus agalactiae, GBS) [7]. W ciągu pierwszych 7 dni życia noworodków paciorkowce grupy B mogą wywoływać między innymi zapalenie płuc, posocznicę - sepsa i zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. GBS stanowią również ważny czynnik etiologiczny zakażeń występujących w późniejszych okresach życia noworodków i niemowląt. Późna postać zakażenia paciorkowcowego, którą rozpoznaje się począwszy od 7. dnia życia noworodka do ukończenia 3 miesiąca życia, najczęściej manifestuje się jako bakteriemia, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych lub zapalenie szpiku. Wyżej wymienionym zakażeniom towarzyszy 20% śmiertelność noworodków. Do zakażenia noworodków paciorkowcami grupy B dochodzi głównie u dzieci matek, u których stwierdza się w okresie przedporodowym kolonizację pochwy i kanału szyjki macicy tym drobnoustrojem [9]. Nosicielstwo paciorkowców grupy B u ciężarnych ocenia się na około 15-25% [7]. Najczęściej noworodek zakaża się w trakcie porodu lub w okresie ciąży wskutek szerzenia się zakażenia z pochwy i kanału szyjki macicy drogą wstępującą [7]. Do czynników sprzyjających infekcji płodu i noworodka zalicza się między innymi: wcześniactwo, przedwczesne pęknięcie błon płodowych (powyżej 12-18 godzin przed porodem), bakteriurię w ciąży, zakażenie noworodka paciorkowcem grupy B w poprzednich ciążach, podwyższoną temperaturę ciała podczas porodu,utrzymujące się rozwarcie ujścia wewnętrznego szyjki macicy przynajmniej na 2 cm w okresie przedporodowym [9]. Kolonizacja ciężarnych tymi drobnoustrojami, poza faktem, że może prowadzić do poważnego zagrożenia zdrowia i życia noworodków, przyczynia się także do zwiększonej częstości występowania powikłań zapalnych u matek, głównie w okresie poporodowym. Do powikłań tych należą między innymi: zakażenie ran poporodowych, poporodowe zapalenie błony śluzowej macicy, połogowe zapalenie przydatków oraz posocznica [4]. Współcześnie, wobec coraz większej świadomości ryzyka zakażenia, głównie noworodków, ale także i matek, związanego z nosicielstwem u ciężarnych paciorkowców grupy B, istnieje konieczność zwrócenia pilnej uwagi na właściwą profilaktykę zakażeń. Na odpowiednią profilaktykę składać się powinno wykrywanie nosicielstwa GBS u kobiet ciężarnych, co utrudnia jego bezobjawowość, identyfikacja czynników ryzyka zakażenia oraz antybiotykoterapia.
![]() ![]() |
![]() |
#2306 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
można wyjąć- ale teraz chyba kupię bez usztywnienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2307 | ||||
Zadomowienie
|
Witam Mamusie
gratulacje!!! nasza pierwsza rocznica już za 13 dni ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
A tak niedawno był to zaledwie 7-8 tydzień ![]() Cytat:
Fajne nosidełko ![]() ![]() Ja myśle o kupnie chusty, moja koleżanka używała i jest bardzo praktyczna, można ją nosić na różne sposoby, tylko cena mnie troszkę przeraża, ale poczekam, może też dostanę ![]() lecę na ogórdek, poopalać trochę nogi ![]() miłego dnia, buziaki Mamuśki |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2308 |
Zadomowienie
|
Czyli trzeba zrobić wymaz z szyjki macicy?
A czy Twojej siostrze coś dolegało? Pytam bo ja mam problemy (chodzi o swędzenie) od czasu do czasu, ale są. Zażywam w tedy natamacyne. Niestety ona mi tylko przynosi ulge na pare tyg. potem znów musze zażyć. |
![]() ![]() |
![]() |
#2309 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tak wystarczy wymaz z szyjki macicy. w niektorych szpitalach wymagaja wyniow z tego badania, ale to sa, niestety tylko niektore szpitale w pl.
![]() ![]() |
![]() |
#2310 |
Raczkowanie
|
A normalna cytologia pewnie tego nie wykazuje ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:41.