|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Sprzatanie
Od jakiegos czasu dorabiam sobie jako pani sprzatajaca (
) i codziennie wlewam pelno chemikaliow do umywalek, kibelkow, szoruje biurka detergentami, psikam i wycieram w nieskonczonosc podloge. Takie sa standardy, natomiast nie bardzo wiem, jak sie z tym wszystkim obchodzic w domu. Podpowiedzcie, jak czesto mozna uzywac np. domestosa do toalet, myc panele podlogowe ajaxem a nie tylko wycierac na sucho, itp.? Lubie miec czysto i nie daje doprowadzic do plam czy smrodkow w mieszkaniu, ale czy z drugiej strony mozna z chemia do sprzatania przesadzic? Dodam, ze mieszka nas tu dwoje. |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sprzatanie
Mozna przesadzic, jakby sie szorowalo dom tak, jak kaza w reklamach.
Toaleta domestosem raz na tydzien, ja tak robie. Mama znajomej pracuje w oczyszczalni sciekow i narzeka na to, jak niszcza te pozyteczne bakterie do oszczyszczania wody srodki typu domestos. Nie wolno tego uzywac co 24 h jak reklamuja. Poza tym od tych srodkow do mebli, podlog, to przeciez pozniej opary sie unosza. Raz na tydzien to jest dla mnie optymalna ilosc, zeby brudem w 2 osoby nie zarosnac. |
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Jestes sprzątaczką i nie potrafisz sprzątać w domu?
Czyli w pracy robisz fuszerkę rozumiem |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem po co te zlosliwosci.
|
|
|
#5 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To, że wchodząc do pracy musiałam myć 2x ręce + wcierać płyn ze spirytusem, a nie robiłam tego w domu, oznacza, że w domu jestem świnią? ![]() Co innego robić wg standardów, co innego dbać o swoje, by nie zniszczyć, nie zaczadzić się i przy okazji nie wydać fortuny na środki czystości.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Rozumiem mycie rąk, ale wlewania na próżno srodków czystosci - nieważne ile byle by wlać tego nie rozumiem. Nie robiłabym czegos bardziej niż jest to potrzebne. Co do tematu jestem ciekawa czy np. opary z domestosa są jakos bardziej szkodliwe (tj. przy dłuższym pozostawieniu srodka na sedesie, prysznicu czy umywalce) ? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Pisze jak wol - ze robie w pracy tak, jak kaza standardy. Czyli na chlopski rozum, jak szef kaze. To znaczy, ze robie tak jak kazda sprzataczka powinna. Plus dezynfekuje klamki na przyklad, jak szef co sie zna, przykazal. Ile razy cos napisze na tym forum, to musze jakiejs powtarzac dizesiec razy co ja wogole napisalam. Rece opadaja. Zadalam pytania, wiec jak nie chcesz odpowiedziec to po co sobie paznokietki scierasz na klawiaturze w tym watku? Nie robilam bardziej niz to potrzebne - brawo, a nie widizsz ze pytam, ile w domu dwuosobwym jes tto potrzebne, bo w kilkuset osobowej firmie to dobrze wiem, co mam robic. Edytowane przez jenta Czas edycji: 2009-08-19 o 18:02 |
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
odpowiedź jest prosta: każdy sprząta inaczej
klamki u siebie też należałoby dezynfekować
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Po co?
Nie znam nikogo, kto by to robil. Wszyscy zyja i sa zdrowi ![]() Kiedys ludzie robili za przeproszeniem kupe do wychodkow i jakos epidemii zatruc nie bylo, a teraz kaza nam wszystko odkazac litrami domestosa. Przeciez to tylko nakrecanie popytu na takie srodki, budzenie u ludzi strachu przed "zarazkami". |
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
to była ironia
![]() koniec OT Chętnie poczytam wypowiedzi innych nt. sprzątania |
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
moim zdaniem nie potrzebne jest tak częste sprzątanie jak w firmie
W twoim domu jest zdecydowanie mniej osób niż tam i każdy nie idzie robić siusiu czy "to drugie" co 5 min. ![]() Wystarczy (jak tu wizażanka wspomniała) raz na tydzień umyć sedes,umywalkę i wannę/prysznic.Trzeba tylko jeszcze o to troszkę dbać żeby np.się nie zachlapało Pozdrawiam
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Wlasnie. Oto przyklady: obsikana sciana, szczotka toaletowa z kawalkami wiadomo czego, skrawek papieru z tym samym na podlodze, w dodatku rozdeptany i rozjechany az do drzwi; no i oczywiscie widok pod tytulem: wyraznie uzyty kibelek, kran nietkniety. Smacznego
![]() Ale z drugiej strony jak dziewczyny mowia, totalna sterylizacja to raczej nienaturalne. No i dochodzi kwestia srodowiska (na przyklad dzialanie chloru, z ktorego podobno sie wycofuje) |
|
|
|
|
#14 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
U mnie w domu się robi generalne sprzątanie raz w tygodniu. Czyli mycie łazienek i wszystkich sprzętów w nich, ścieranie kurzy, mycie luster, odkurzanie, mycie podłóg. W tygodniu najwyżej wyciąga się odkurzacz i przejedzie nim po podłodze jak się naśmieci no i na bieżąco się robi takie drobne rzeczy typu umycie kuchenki bo się zachlapała przy gotowaniu.
Wydaje mi się, że to wystarcza. (w domu mieszka 5 dorosłych osób) |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Panele i podłoge przemyć wilgotnym mopem codziennie a specjalnych wszystkich płynów raz na tydzień. Domestos dwa razy w tygodniu.
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
Tja... sprzątanie
Wiecie na czym jest najwięcej bakterii? Na telefonach komórkowych - kto raz w tyg. przemywa komórkę Domestosem? A ile razy w tyg. chociażby przypadkiem znajduje się ona w łazience, gdzie nie zawsze wszyscy opuszczają klapę przed spuszczeniem wody? ![]() Nie dajmy się zwariować - sprzątać trzeba tak, aby nie zarosnąć brudem, nie rozchorować się, ale też i nie wyjałowić sobie domu. Przesada w żadną stronę nie jest dobra.
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupiłam w Media Markt, są też w Saturnie i sklepach komputerowych.o takie http://www.fellowes.pl/index.php?fl=...d2=152&pid=951
Edytowane przez lukrecja222 Czas edycji: 2009-08-19 o 23:16 |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Jakoś nie wierzę w to zabijanie bakterii, tzn z wierzchu pewnie zabije, ale one na pewno są też w środku
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
co do tematu glownego - w wiekszosci domow w Polsce sie sprzata raz w tygodniu. |
||
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
U mnie porządki wyglądają tak jak u lexie, czyli raz w tygodniu dokładne sprzątanie, tj.: ścieranie kurzy w całym mieszkaniu łącznie z obrazami, kwiatami itd., mycie podłóg, czyszczenie dosłownie całej łazienki i kuchni z użyciem odpowiednich środków, raz w tygodniu używamy środków typu Domestos. W tygodniu mycie podłogi wilgotną szmatką z delikatnym detergentem, jeśli ktoś coś rozleje lub przejdzie w butach itp., to samo z odkurzaniem, jeśli się naśmieci, starcie kurzy z widocznych częsci mebli, bo mieszkam w dużym mieście, więc szybko się zbierają, no i mycie zlewozmywaka czy kuchenki oraz wanny, umywalki i muszli klozetowej w zależności od potrzeby. Tak sprzątamy i u nas zawsze jest czysto. W mieszkaniu jest 6 osób, w tym dwoje 13-latków, którzy potrafią nieźle nabałaganić, ale jak mieszkają sami dorośli, to myślę, że można rzadziej np. myć podłogę, umywalkę itp.
Co do dezynfekowania klamek, to wiadomo, że w firmie jest to konieczne, ale w domu, jeśli domownicy myją ręcę po przyjściu do domu i po korzystaniu z ubikacji, to nie jest to konieczne, wystarczy umyć zwykłym detergentem. Edytowane przez Justyśkaa Czas edycji: 2009-08-20 o 14:17 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:13.

) i codziennie wlewam pelno chemikaliow do umywalek, kibelkow, szoruje biurka detergentami, psikam i wycieram w nieskonczonosc podloge. Takie sa standardy, natomiast nie bardzo wiem, jak sie z tym wszystkim obchodzic w domu. 

To, że wchodząc do pracy musiałam myć 2x ręce + wcierać płyn ze spirytusem, a nie robiłam tego w domu, oznacza, że w domu jestem świnią?
Pisze jak wol - ze robie w pracy tak, jak kaza standardy. Czyli na chlopski rozum, jak szef kaze. To znaczy, ze robie tak jak kazda sprzataczka powinna. Plus dezynfekuje klamki na przyklad, jak szef co sie zna, przykazal. 

Kupiłam w Media Markt, są też w Saturnie i sklepach komputerowych.