|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Dulux "Światło i przestrzeń" - naprawdę działa?
Poszukując idealnej farby do ścian (czas na długo planowany remont!
) natknęłam się na serię "Światło i przestrzeń" Duluxa i zastanawiam się czy "to naprawdę działa" czy moze to kolejny chwyt z cyklu cuda na kiju i na obiecankach producenta się kończy. (do takiego myslenia przyzywczaili mnie zwłaszcza producenci kosmetyków echh ) Czy któraś z Was używała u siebie tej "nowinki"? Chcę pomalować salon na biało i zastanawiam się czy nie oślepi mnie porządnie jeśli wybiorę farbę z rozjaśniającej serii duluxa (bo nie dosc ze biały to jeszcze wg obietnic producenta bardziej rozjasniający przestrzenie niz inne farby - szykowac sie na noszenie ciemnych okularow w salonie? ) Dodam, że salon jest od strony wschodniej i generalnie jest pomieszczeniem dosc jasnym ale ja, napatrzona na te powalające biele z magazynów psychicznie nastawilam się ze "tez tak chcę" tylko czy nie oslepnę - o to jest pytanie Tu link do krótkiego opisu działania farby: http://www.muratordom.pl/wnetrza/pom...6503_21298.htm PS. Jeśli farba faktycznie dziala to chętnie uzyję jej tez do przedpokoju, który jest jednak dosc "przyciemniony" i panuje w nim półmrok. |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dulux "Światło i przestrzeń" - naprawdę działa?
Gdy ja szukałam idealnej farby dla siebie przeglądałam wiele forów. I gdzie tylko nie zajrzałam wszędzie pisali, że Dulux jest do niczego. Ze oni już wypracowali sobie markę, więc teraz jadą na ilość. Nie wiem jednak jak jest na prawdę, gdyż remont dopiero przede mną. Jednak ja już zdecydowałam. Ryzykować nie będę. Za dużo negatywnych opinii.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
ja mam całe mieszaknie w Duluxie i na nastepny remont też wybiore tą farbę (idealnie kryje, mozna zaczyścić zabrudzenai na zwykłej farbie) co do tej o której piszesz to widziałam ją na ścianach u znajomej i wygląda super (też się zastanawiam czy nastepnym razem nie wybrać "Światło i przestrzeń")
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
sstokrottka Ja tez przeszukiwałam wszelakie fora i spotkałam się z tak odmiennymi opiniami ze teraz mam juz tylko mętlik w głowie
co jedni krytykują inni zachwalają i na odwrót. Choć ostatnio faktycznie pojawiło się sporo opinii ze Dulux się "skiepścił"... A Ty co w takim razie wybrałaś? ![]() sunshain A jestes w stanie sprecyzować tą jej "superowość" ? wyglada super czyli naprawdę rozswietla jak obiecuje producent? Kurcze, czytałam kilka opinii na innych forach i spotkałam się z negatywnym odbiorem tej farby (piszą że nie widać różnicy między tą a zwykłą a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ) Echh wybór farby to ciężki wybór... w sklepach powinni dawać (lub sprzedawać za grosze) jakieś malutkie próbeczki... było by łatwiej - maznęłabym po ścianie kilka farb obok siebie i juz wiedziałabym która jest tą idealną bielą
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ja wybrałam śnieżkę barwy natury, albo ewentualnie magnat. Ten drugi może i jest drogi, ale biorąc pod uwagę, że wystarczy jedna warstwa to wychodzi na to samo. Choć przyznaję, że Dulux ma piękne kolory. Na przykład taka zieleń nefrytu. Sypialnia w takim kolorze to moje marzenie
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
są w sprzedaży farby w opakowaniach po 0,05 L, niewiem tylko w jakiej są cenie i czy faktycznie są w każdym sklepie dostępne (ja mam duluxa i jestem zadowolona - kolory ładne i zabrudzenia można łatwo zmyć wilgotną szmatką śnieżką miałam malowane kilka lat temu i było super (też dobrze się zmywało a i malowało się bezproblemowo), ale ostatnio podobno się zepsuła (weszła ta jakaś nowa formuła) |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
po pierwsze maluje się łatwo tylko trzeba przeczytać co pisze na puszce (jak pisze nie dolewać wody i nie mieszać to tak należy zrobić)
po drugie ściany w mieszkaniu pomalowane farbą nazwijmy się "rozświetlającą" dają wrażenie jaśniejszej przestrzeni w porównaniu do podobnego koloru z "tradycyjnego duluxa" (zbliżona kolorystyka) pokoje, przedpokój i kuchnia u znajomych jest pomalowana farbami Dulux "Światło i przestrzeń" natomiast sypialnia zwykłym duluxem (pastelowy odcień bardzo jasny) mieszkanie od strony wschodnio - południowej (czyli jasne) i jest różnica jak się popatrzy |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Mój wujek-malarz przed remontem w moim domu, zapowiedział nam że jeżeli kupimyfarby Dulux, to sami będziemy nimi malować. Takie samo zdanie ma wielu innych, doświadczonych malarzy.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem po wykańczaniu domu i mam prawie wszędzie dulux, bo wiem, że mogę na nią liczyć. Wczesniej, w bloku, też miałam dulux (bo piękny, bo wierne kolory), i ścierałam przedpokój mokrą szmatką ze wszelakich zanieczyszczeń, a na ścianie nie było śladu (choć jeszcze lepsze efekty daje wersja do łazienek i kuchni). Zawsze polecę duluxa. No, i jeszcze dekorala. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Nie....spoko. Ale mój wujek aż taki stary nie jest- 34lata(w zawodzie od 17lat). Różne są opinie. Ale coraz częściej słyszę, że już Dulux idzie w odstawkę....tak jak ktoś wczesniej powiedział stawiają na ilość a nie na jakość.
PannaX ostatnio widziałam w sklepie próbki farb chyba śnieżki i dekorala....bodajże po 5 zł, ale nie jestem pewna. Edytowane przez PrincessSmall Czas edycji: 2009-08-20 o 09:24 |
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) Maznęłam magnatem po ścianie i już wiedziałam, że ten odcień bieli mi odpowiada więc odpuściłam sobie dalsze szukanie. Zdecydowałam się na farbę Magnat dziękuję wszystkim za odpowiedzi
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma za co...widziałąm te mniejsze próbki w Castoramie....
|
|
|
|
|
#14 |
|
调解人
|
Też się przymierzam do farby "światło i przestrzeń", bo planuję czarno-biały salon i wrażenie przestrzeni jest wskazane i bardzo pożądane. Ciągle jednak nie jestem przekonana, czy rzeczywiście farba jest warta ceny i zachodu.
|
|
#15 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
调解人
|
Wczoraj trochę policzyłam i chyba odpuszczę jednak "światło i przestrzeń", bo przestrzeń, którą mam do pomalowania jest dość duża, a farba nie jest tak wydajna i tania jak klasyczna biała
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
A ja polecam farby Tikurilla - farby silikonowe. Można je myc gdy coś się zabrudzi, schodzi zwykłą szmatką lub ewentualnie wilgotną. Później nie ma śladów żadnych, rewelacja. Jest bardzo duży wybór kolorów.
|
|
|
|
|
#18 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
ja malowałam Duluxem (z mieszalnika) na jesieni i szczerze go odradzam
|
|
|
|
|
#19 |
|
调解人
|
Buu, a właśnie dobrałam fajne odcienie z Duluxa. No ale coraz częściej słyszę takie opinie, więc chyba coś w tym jest.
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
kolory mają piękne, ale jakość kiepska. Słyszałam od cioci, że kolory płowieją
|
|
|
|
|
#21 | |
|
okrutnica jakaś... |
Cytat:
moja opinia o tej marce jest tutaj https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...08&postcount=5 Nie wiem, może gotowe kolory są lepsze ale ja się zraziłam i nigdy więcej |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może być różnica na ścianach w kuchni tuz przy okapie ale jak pomaluje się cała jedna ścianę od "rogu do rogu" to nie widać (ale to dotyczy każdej farby) piszę o dulux tzw. gotowcu |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mialam gdzies kurcze takie zdjecia z internetu jescze zanim zdecydowalam sie na ta czern + biel niestety gdzies sie zapodzialy..
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Dulux jest najlepszą farbą jaką znam. Nie pozostawia smug i spokojnie każdy moze sam sobie pomalować pokój, bez fachowców. Nie polecam Dekorala;/ zostawia jaśniejsze i ciemniejsze pasy na ścianie;/ odradzam. Dobra jest też Śnieżka i Nobiles. Ja osobiście w domu mam polawane ściany Duluxem a niektóre Nobilesem Cztery Pory Roku.
---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- A tak w ogóle nie można oceniać farb czy są dobre gdy bez Waszego nadzoru malują ściany "fachowcy", skąd wiecie czy farby nie są czymś rozcieńczone po to aby resztę zabrać dla siebie? Kolor ściany może też zależeć od jej wcześniejszego zagrutowania. Gdy grunt nie wyschnie do końca to na farbie później zrobią się prześwity. Lepiej być ostrożnym
|
|
|
|
|
#25 | |
|
okrutnica jakaś... |
Cytat:
pewnie, Dulux jest cacy a wszystkie osoby które narzekają to albo źle malowały albo fachowcy im farbę rozrzedzali. Uwierz mi-nie. Żałuję że skusiłam się na tę markę bo jeszcze przed zakupem słyszałam od wielu osób takie a nie inne opinie. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Do Agabil1: wiec co sie działo z Twoimi ścianami po pomalowaniu duluxem? Bo tylko napisałaś że odradzasz i że kiepska to farba.
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i ponoć lepsza jest niż dulux choć w starym pokoju mam groszek i nawet nieźle się trzyma Ale tak to jest jak się człowiek naczyta na forach a później sam nie wie jaką farbę wybrać jeszcze myślałam o PARA ponoć dobre farby mają |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
no to w końcu ktoś zastosował tę farbę czy nie? Nie interesuje mnie czy się łatwo maluje czy nie. Nie mój problem. Kwestia jest tylko taka czy rozjaśnia wnętrze czy nie...
Tak w ogóle to interesują mnie ciepłe, pastelowe kolory i tak się zastanawiam czy te odcienie na ścianie wyglądają ciepło...
|
|
|
|
|
#29 |
|
Przyczajenie
|
Farba Dulux "Światło i przestrzeń" jest przereklamowana i to bardzo.
Po pirwsze nie kryje, trzeba niktóre ściany malować po 3 razy z litra wychodzi ok 7 m2 malowane raz ( a nie max 14 m2 ) na poszpachlowanych ścianach. Po otwarciu poszki jest przyschnięta farba na wieczku która wpada do środka puszki i pużniej przy malowaniu zostaje na ścianie. Farba jest bardzo gęsta i malarze któży malowali u mnie sporo nażekali na firme Dulux. Nie jestem zadowolona z tej farby i nikomu jej nie polecam. Edytowane przez kasia625 Czas edycji: 2010-05-28 o 16:57 |
|
|
|
|
#30 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Mam tylko ZŁE doświadczenia z tak szeroko reklamowaną marką DULUX. Dzięki reklamie nabierają się coraz to nowi klienci. Owszem - kolory, ale TYLKO KOLORY są ładne, natomiast farba nie pokrywa powierzchni (u mnie są to płyty gipsowe). Po 4 malowaniu jest jako tako, ale nadal są plamy. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM. Drogie i nie nadające się DO NICZEGO.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.

) natknęłam się na serię "Światło i przestrzeń" Duluxa i zastanawiam się czy "to naprawdę działa" czy moze to kolejny chwyt z cyklu cuda na kiju i na obiecankach producenta się kończy. (do takiego myslenia przyzywczaili mnie zwłaszcza producenci kosmetyków echh
) Czy któraś z Was używała u siebie tej "nowinki"? Chcę pomalować salon na biało i zastanawiam się czy nie oślepi mnie porządnie jeśli wybiorę farbę z rozjaśniającej serii duluxa
(bo nie dosc ze biały to jeszcze wg obietnic producenta bardziej rozjasniający przestrzenie niz inne farby - szykowac sie na noszenie ciemnych okularow w salonie?
) Dodam, że salon jest od strony wschodniej i generalnie jest pomieszczeniem dosc jasnym ale ja, napatrzona na te powalające biele z magazynów psychicznie nastawilam się ze "tez tak chcę"