ślubowanie na teściów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-24, 00:54   #1
kasienkakg
Zadomowienie

ślubowanie na teściów

nie dogaduję się z przyszłymi tesciami i w ogole nasze klotnie sa slynne w calej rodzinie. Na moj slub tesciowa przyjdzie na czarno,bo dla niej to jest pogrzeb syna ehhh szkoda nerwow.

Poczatkowo nie chcialam robic podziekowan. No ale badz co badz jedna rzecz zrobili dla mnie dobra i bede im wdzieczna-zrobili mojego TŻta

Tak wiec na prezent i podziekowania niech sobie zasłużą,bo najpierw
chcę zrobić ślubowanie na teściów.
Brakuje mi tylko pomysłów
Nie wiem czy to zrobic w formie obietnic czy czego?

generalnie maja sie wiecej nie wtracac, nie mowic ze mamy nie robic dziecka, nie przestawiac mi moich rzeczy w moim i TŻta mieszkaniu, nie rzadzic sie w mojej kuchni, nie krytykowac mnie przy rodzinie, oj moglabym tak do jutra
No i jak tak obiecaja mi przy wszystkich, to wtedy bede mogla dac im prezent i zatanczyc,ze kochanych rodzicow (na tą chwilę)mam

---------- Dopisano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:29 ----------

znalezione w internecie:
"wymyśliliśmy, że zamiast oczepin zrobimy ślubowanie
pomysł znalazłam na necie
Rodzice : ŚLUBUJEMY

Wodzirej: Czy ślubujecie każdorazowo dawać pokaźną wałówkę pysznego jedzonka kiedy tylko poproszą o to Wasze dzieci?

Wodzirej: Czy ślubujecie nie wisieć na telefonie za kazdym razem, kiedy tylko okaże się, że pies sasiada zaszczekał inaczej niż zwyke?

Wodzirej: Czy ślubujecie z promiennym uśmiechem dostarczać zięciowi piwo w nieograniczonych ilościach?
Rodzice : ŚLUBUJEMY"
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 07:26   #2
mysiak
Wtajemniczenie

Dot.: ślubowanie na teściów

To smutne, że Twoja teściowa ma takie nastawienie...

Mnie też się podoba pomysł takiego ślubowania. Poniżej wklejam wypowiedź naszej koleżanki z innego wątku - może nawet fajnie, żeby temat był wydzielony z podziękowań, bo ginie
Cytat:
Napisane przez czekoladka79 Pokaż wiadomość
A my zrobiliśmy podziękowanie dla rodziców NA WESOŁO i było ogromną niespodzianką ..... oczywiście rodzicom nakłamaliśmy, że nię będzie podziękowania, bo to takie rzewne i po co nam takie publiczne rozczulanie się

Wodzirej poprosił rodziców na środek sali i zaczął:

Drodzy rodzice uważacie się za idealnych rodziców, bo wychowaliście tak sypatyczną parę dzieci, od dzisiaj jesteście już nie tylko rodzicami ale także TEŚCIAMI.
Toteż na prosbę Państwa Młodych przeprowadzimy teraz uroczyste ślubowanie na IDEALNEGO TEŚCIA - ja będę czytał słowa ślubowania a rodzice będą zgodnym chórem odpowiadali ŚLUBUJĘ ( tekst i całą zabawę wymyślałam i pisałam w dniu ślubu siedząc u fryzjerki pod suszarką )

Wodzirej: Czy ślubujecie nie zaglądać do garnków synowej?
Rodzice : <śmiech> ŚLUBUJEMY

Wodzirej: Czy ślubujecie co tydzień przyjmować Wasze dzieci na obiadkach niedzielnych składających się z conajmniej dwóch dań i deseru?

Wodzirej: Czy ślubujecie udawać, że nie widzicie pajęczyn, stosów brudnych garów i walających się ubrań w mieszkanku Waszych dzieci?

Wodzirej: Czy ślubujecie każdorazowo dawać pokaźną wałówkę pysznego jedzonka kiedy tylko poproszą o to Wasze dzieci?

Wodzirej: Czy ślubujecie nie wisieć na telefonie za kazdym razem, kiedy tylko okaże się, że pies sasiada zaszczekał inaczej niż zwyke?

Wodzirej: Czy ślubujecie nigdy nie używać następujących zwrotów:
- jak będziesz w moim wieku .....
- ja to się nie chcę wtrącać, ale ....

Wodzirej: Czy ślubujecie bez marudzenia zajomować się gromadką conajmniej 10 dzieciaków jakie pojawią się w tym małżeństwie, kiedy tylko przyjdzie taka potrzeba ?

Wodzirej: Czy ślubujecie z promiennym uśmiechem dostarczać zięciowi piwo w nieograniczonych ilościach?
(...)

ADOPTUJ wirtualnie FRETKĘ- tak wiele za tak niewiele http://fretek.org/adopcje/showlist/37
mysiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 09:13   #3
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysiak Pokaż wiadomość
To smutne, że Twoja teściowa ma takie nastawienie...

Mnie też się podoba pomysł takiego ślubowania. Poniżej wklejam wypowiedź naszej koleżanki z innego wątku - może nawet fajnie, żeby temat był wydzielony z podziękowań, bo ginie
Ja tez sciagnelam z forum to slubowanie i wdrozylam w zycie na wlasnym weselichu bylo smiechu zwlaszcza, jak przy ostatnim "przykazaniu" moja mama juz zagolopawala SLUBU... i dopero do niej dotarlo to piwo i z mina meczennika dokonczyla ...JEMY i przewrocila oczami goscie mieli z niej ubaw, no ale coz slowo sie rzeklo poki co raz leczyla skacowanego ziecia... pomidorowa
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 10:41   #4
michel82
Wtajemniczenie

Sam pomysł bardzo mi się podoba, ale u mnie na weselu raczej nie przejdzie. Mało tego, jeszcze pogorszyłby sytuację. Teściowa nie byłaby tym zachwycona. Moi rodzice potraktowaliby to z humorem, teściu zresztą też, ale teściowa niestety nie. Więc raczej odpada

Maja jest już z nami
08.04.2012
michel82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 13:31   #5
ilussia
Wtajemniczenie

W sobotę byłam na weselu, i było coś podobnego do ślubowania-rodzice Państwa Młodych musieli powtarzać regułkę za wodzirejem-była tam mowa m.in.że będą śniadanie do łóżka przynosić i dziećmi się opiekować... Też było śmiechu co niemiara... Na swoim weselu też chcę coś podobnego...

Autorko, czytając pierwszą linijkę Twojego postu odrazu przychodzi mi na myśl film "Sposób na teściową"... Podobna sytuacja, naprawdę Ci wspólczuję...

szczęścia życzę
ilussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 15:18   #6
kasienkakg
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ilussia Pokaż wiadomość
W sobotę byłam na weselu, i było coś podobnego do ślubowania-rodzice Państwa Młodych musieli powtarzać regułkę za wodzirejem-była tam mowa m.in.że będą śniadanie do łóżka przynosić i dziećmi się opiekować... Też było śmiechu co niemiara... Na swoim weselu też chcę coś podobnego...

Autorko, czytając pierwszą linijkę Twojego postu odrazu przychodzi mi na myśl film "Sposób na teściową"... Podobna sytuacja, naprawdę Ci wspólczuję...

szczęścia życzę
Dziękuję bardzo. Staram się już nie płakać nad tą sytuacją. No cóż... jest jak jest i nic się na to nie poradzi. Moi przyszli tesciowie maja duze poczucie humoru,moi rodzice tez,wiec mysle,ze powinno dobrze wyjsc i przynajmniej pozniej jak beda podziekowania dla rodzicow,to beda bardziej szczere.

Ale jak to jest: rodzice maja wyjsc na srodek i tak stac i powtarzac? Czy jak siedza przy stole? W ktorym momencie wesela dobrze jest zrobić to ślubowanie?W sumie bedzie trwalo chwile,a przynajmniej bedzie smiesznie
Stary 2009-08-24, 16:46   #7
ilussia
Wtajemniczenie

Tzn.akurat to powtarzanie było po podziękowaniu... I prowadzący poprosił o zostanie matek na środku, i obok nich stała para młoda... I w pewnym momencie tego powtarzania(chodziło chyba o podawanie śniadań do łożka)-jedna z matek powiedziała "o nieee"... I sala w śmiech...

Zobaczysz, wszystko się ułoży

Pozdrawiam.
ilussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 12:26   #8
juzerka
Raczkowanie

mnie to niezbyt przekonuje, ale może wyjśc zabawnie pod warunkiem, że wszyscy będę lekko wstawieni
juzerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 00:10   #9
Jazzmanka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
Ja tez sciagnelam z forum to slubowanie i wdrozylam w zycie na wlasnym weselichu bylo smiechu zwlaszcza, jak przy ostatnim "przykazaniu" moja mama juz zagolopawala SLUBU... i dopero do niej dotarlo to piwo i z mina meczennika dokonczyla ...JEMY i przewrocila oczami goscie mieli z niej ubaw, no ale coz slowo sie rzeklo poki co raz leczyla skacowanego ziecia... pomidorowa
A możesz wkleić linka do całości takiego ślubowania?
Jazzmanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 07:56   #10
agulkaa
Rozeznanie

GG do agulkaa

A moim zdaniem to świetny pomysł i mam zamiar z pewnymi modyfikacjami wprowadzić ślubowanie w życie choć mojej teściowej też się to może nie spodobać ale mam to gdzieś hihihih

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyhgqsnt603ke0.png
agulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 10:42   #11
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienkakg Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo. Staram się już nie płakać nad tą sytuacją. No cóż... jest jak jest i nic się na to nie poradzi. Moi przyszli tesciowie maja duze poczucie humoru,moi rodzice tez,wiec mysle,ze powinno dobrze wyjsc i przynajmniej pozniej jak beda podziekowania dla rodzicow,to beda bardziej szczere.

Ale jak to jest: rodzice maja wyjsc na srodek i tak stac i powtarzac? Czy jak siedza przy stole? W ktorym momencie wesela dobrze jest zrobić to ślubowanie?W sumie bedzie trwalo chwile,a przynajmniej bedzie smiesznie
u nas podczas oczepin, jak siedzielismy przy oddzielnym stoliku na srodku sali, wodzirej poprosil kochanych rodzicow na srodek i poprosil gosci o uroczyste odspiewanie sto lat na ich czesc, a potem byla cala ta przysiega-no oczywiscie slownie wprowadzil, ze juz teraz nie bedzie tak lekko, bo beda mieli 2 dzieci zamiast jednego i ze musza zlozyc na wszelki wypadek pewne deklaracje wobec swoich kochanych dzieci, wiec prosi o powtarzanie "Slubujemy"
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 15:35   #12
niunia32
Zakorzenienie

bardzo fajny pomysł może sama to wykorzystam ?? podrzucę TŻ, ciekawe co on by o tym myślał. Rodzice na pewno by się śmiali, teściowa pewnie też

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-30, 12:02   #13
jadira
Raczkowanie

Swietny pomysl sama bym chetnie wdrozyla przysiege tesciow na naszym weselu, ale nam jednak chyba to nie bedzie pasowalo bo my mieszkamy w Uk a tescie w USA spotykamy sie 2 razy do roku a szkoda bo byloby smiechu
Stary 2009-08-31, 11:20   #14
juzerka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jadira Pokaż wiadomość
Swietny pomysl sama bym chetnie wdrozyla przysiege tesciow na naszym weselu, ale nam jednak chyba to nie bedzie pasowalo bo my mieszkamy w Uk a tescie w USA spotykamy sie 2 razy do roku a szkoda bo byloby smiechu
to teściowie nie przyjadą na wasz ślub?
Stary 2009-08-31, 13:18   #15
jadira
Raczkowanie

Prrzyjada przyjada chodzilo mi o to ze nie wiem czy pasuje ten tekst do naszej sytuacji kiedy mieszkamy wszyscy osobno oni tam a my w Anglii, chociaz kusi mnie ta przysiega ojjj kusi
Stary 2009-08-31, 13:54   #16
juzerka
Raczkowanie

Cytat:
Prrzyjada przyjada chodzilo mi o to ze nie wiem czy pasuje ten tekst do naszej sytuacji kiedy mieszkamy wszyscy osobno oni tam a my w Anglii, chociaz kusi mnie ta przysiega ojjj kusi
moim zdaniam pasuje= przecież chodzi o zabawę
Stary 2009-08-31, 14:02   #17
jadira
Raczkowanie

wiec wydrukuje sobie go a powiedzcie czy informowalyscie duzo wczesniej orkiestre o tym slubowaniu? Nie wiem czy przeslac im go juz teraz czy wystarczy w dzien slubu im podrzucic
Stary 2009-08-31, 19:37   #18
marmoladka
Raczkowanie

Ja też podchwyciłam ten pomysł i 12.09 bedzie smiechu co nie miara
marmoladka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-31, 20:38   #19
Jazzmanka
Zadomowienie

A skąd Wy to sobie drukujecie?
Stary 2009-08-31, 22:50   #20
jadira
Raczkowanie

Jazzmanka ja to juz taka jestem ze musze miec wszystko na papierze a przeciez i tak tego czytac nie bede- wiesz, tak na wszleki wypadek gdyby szefo z orkiestry zapomnial bo juz mu to wyslalam na email

P.S marmoladka slubujemy w tym samym dniu ponoc ma byc ladnie
Stary 2009-08-31, 23:38   #21
Jazzmanka
Zadomowienie

Cytat:
Jazzmanka ja to juz taka jestem ze musze miec wszystko na papierze a przeciez i tak tego czytac nie bede- wiesz, tak na wszleki wypadek gdyby szefo z orkiestry zapomnial bo juz mu to wyslalam na email
Ale nie o to chodzi. Też chciałabym poczytać jakie jeszcze są fajne pytania. Wy to bierzecie z jakiejś strony internetowej? Dajcie linka Wiem, że Wy coś tam sobie modyfikujecie, ale Ja nawet nie mam co modyfikować, bo nie mam tych pytań. Wszędzie tylko PM wspominają o tej przysiędze, ale nigdzie nie mogę znaleźć całej przykładowej przysięgi. Sama pytań nie wymyślę, bo jeszcze się okaże że głupie jakieś. Wolałabym się wesprzeć jakimiś już sprawdzonymi.
Stary 2009-09-01, 06:56   #22
agulkaa
Rozeznanie

GG do agulkaa

Cytat:
Napisane przez Jazzmanka Pokaż wiadomość
Ale nie o to chodzi. Też chciałabym poczytać jakie jeszcze są fajne pytania. Wy to bierzecie z jakiejś strony internetowej? Dajcie linka Wiem, że Wy coś tam sobie modyfikujecie, ale Ja nawet nie mam co modyfikować, bo nie mam tych pytań. Wszędzie tylko PM wspominają o tej przysiędze, ale nigdzie nie mogę znaleźć całej przykładowej przysięgi. Sama pytań nie wymyślę, bo jeszcze się okaże że głupie jakieś. Wolałabym się wesprzeć jakimiś już sprawdzonymi.
Przecież kilka postów wyżej jest napisane to ślubowanie Napisane przez czekoladka79
A my zrobiliśmy podziękowanie dla rodziców NA WESOŁO i było ogromną niespodzianką ..... oczywiście rodzicom nakłamaliśmy, że nię będzie podziękowania, bo to takie rzewne i po co nam takie publiczne rozczulanie się

Wodzirej poprosił rodziców na środek sali i zaczął:

Drodzy rodzice uważacie się za idealnych rodziców, bo wychowaliście tak sypatyczną parę dzieci, od dzisiaj jesteście już nie tylko rodzicami ale także TEŚCIAMI.
Toteż na prosbę Państwa Młodych przeprowadzimy teraz uroczyste ślubowanie na IDEALNEGO TEŚCIA - ja będę czytał słowa ślubowania a rodzice będą zgodnym chórem odpowiadali ŚLUBUJĘ ( tekst i całą zabawę wymyślałam i pisałam w dniu ślubu siedząc u fryzjerki pod suszarką )

Wodzirej: Czy ślubujecie nie zaglądać do garnków synowej?

Wodzirej: Czy ślubujecie co tydzień przyjmować Wasze dzieci na obiadkach niedzielnych składających się z conajmniej dwóch dań i deseru?

Wodzirej: Czy ślubujecie udawać, że nie widzicie pajęczyn, stosów brudnych garów i walających się ubrań w mieszkanku Waszych dzieci?

Wodzirej: Czy ślubujecie nigdy nie używać następujących zwrotów:
- jak będziesz w moim wieku .....
- ja to się nie chcę wtrącać, ale ....

Wodzirej: Czy ślubujecie bez marudzenia zajomować się gromadką conajmniej 10 dzieciaków jakie pojawią się w tym małżeństwie, kiedy tylko przyjdzie taka potrzeba ?

(...)

http://www.suwaczki.com/tickers/hchyhgqsnt603ke0.png
agulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 10:48   #23
kasienkakg
Zadomowienie

i juz chyba wszystko jasne
ale jesli ktos modyfikuje innymi pytaniami, to moze się tu chwalić
Stary 2009-09-01, 17:37   #24
Jazzmanka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agulkaa Pokaż wiadomość
Przecież kilka postów wyżej jest napisane to ślubowanie
Na końcu tych pytań od czekoladki był (...), więc myślałam, że to jest tylko część jakiejś dłuższej listy pytań
Stary 2009-09-01, 17:49   #25
Estrella
Rozeznanie

Ja robiłam to ślubowanie u siebie i myślę,że więcej pytań niż tutaj to nie ma co wymyślać,bo w praktyce to i tak dość długo trwało.Lepiej nie przesadzić żeby pod koniec nie zrobiło się to już przydługie i nudnawe Ale ogólnie bardzo fajnie i śmiechu co nie miara było
Estrella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości