***operacja tarczycy*** - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-18, 22:41   #2341
1969joanita
Raczkowanie

Dot.: ***operacja tarczycy***

Witam dziewczyny przed operacją. Ja wam moge opisac jak to u mnie wyglądało. Cały pobyt w szpitalu trwał 11dni,6 dni przed operacją i 5 dni po operacji,idąc do szpitala myslałam o 3-5 dniach,ja leżałam na oddziele gdzie operowano tylko tarczyce i dlatego były tam takie zasady .Jestem 8 m-cy po operacji,nie mam żadnych dolegliwosci,jedynie hormony troche dokuczaja,rany mojej nie widąc a znam osoby które są dłużej po operacji i mają problemy z bólem gardła a na kremy do smarowania blizny wydawają majątek. Miałam ze sobą i dres i koszule nocną,leżałam po operacji 24 god. Po 24 god. mogłam wstac i wszystko robic to co przed operacją,jeść,kąpac i.t.p. tylko nie wolno było nic dzwigac.Jeść było troche trudno,malutkie kawałeczki natomiast pić to małą łyżeczką ciepłe napoje, herbatka rumiankowa. Z każdym dniem było coraz lepiej,miałam tez ze sobą lipohep na rane ale raną zajmowały się pielęgniarki,ja sama przy ranie nic nie robiłam.Musiałam też miec tabletki do ssania na ból gardła,termometr,majtki flizelinowe aby na stole operacyjnym nie leżec w stroju EWYW 5 dniu po operacji sciągnięto mi szew i za 2 god.pojechałam do domu.Cały pobyt w szpitalu wspominam bardzo dobrze. Taka była moja przygoda ze szpitalem ale każdy szpital ma swoje metody,tak że u was może byc całkiem inaczej.Życze wam miłego pobytu i szybkiego powrotu do zdrowia.Pozdrawiam
1969joanita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 05:13   #2342
bimz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agakapela Pokaż wiadomość
Witam
Ja przeszłam 2 operacje usunięcia tarczycy z powodu raka pod koniec 2007 roku. Pod koniec lutego 2008 r. byłam na terapii radioaktywnym jodem, po roku na diagnostyce izotopowej. Póki co wszystko jest w porządku i mam nadzieję, że pozbyłam się skorupiaka raz na zawsze.
Obecnie jestem w 10 tygodniu ciąży i jak na razie wszytsko przebiega dobrze. Nie miałam problemów z zajściem w ciąże. Jestem pod kontrolą ginekologa i endokrynologa. Badania TSH, T3 i T4 robie co miesiąc i faktycznie już zwiekszyłam dawkę hormonu.
Jestem dobrej myśli. Pod koniec września mam wizyte kontrolna w Klinice Onkologicznej w Gliwicach, ale mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
Pozdrawiam wszystkich
Witam serdecznie wszystkich! Czytam forum,ale tak jakos nie odzywałam się...
Ja również jestem po operacji całkowitego usunięcia tarczycy(luty 2009) i jestem obecnie w 14 tyg. ciąży.Samopoczucie w pierwszych tygodniach fatalne,mdłości,ogólna niemoc, itp.,ale wracam do życia.Jeśli chodzi o sprawy tarczycowe mam zwiększona dawkę na euthyrox 150, wynik tsh 2,85, więc całkiem w normie.
Też miałam obawy co do swojego stanu zdrowia , ale po rozmowie z gin. i z moją panią endo, jestem spokojna.
Pozdrawiam kochane forumowiczki
bimz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-20, 21:11   #2343
graziaj
Raczkowanie

Która z Pań będzie od 4 września na diagnostyce w Gliwicach ?
graziaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-21, 19:09   #2344
elmio
Przyczajenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do elmio

Ja jeżdżę do Wrocławia na Weigla -czy może ktoś już tam był operowany?Jeszcze jedno mnie interesuje-mam nadzieję,że to nie jest głupie pytanie,ale czy przed operacją jest też lewatywa?Pozdrawiam
elmio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-21, 19:32   #2345
graziaj
Raczkowanie

Przed operacją tarczycy nie ma lewatywy na 2 miliony%
graziaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-23, 20:54   #2346
elmio
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedź-już mi trochę lepiej, ale teraz straszą też cewnikiem?Wybaczcie za te pytania,ale jestem straszny cykor i wolę wiedzieć,żeby się przygotować psychicznie.Pozdrawiam
Stary 2009-08-24, 05:14   #2347
gigosia
Raczkowanie

hello
dawno tutaj nic nie pisalam bo normalnie to was podczytuje ...
2 wrzesnia ide na operacje...strach niesamowity....lekarz powiedzial ze juz nic z moja tarczyca nie da sie zrobic i trzeba wyciac cala....
ja mam nadczynnosc G-B.....
mam pytanko..otoz przez 10 dni musze pic plyn Lugola..straszne obzydlistwo....go mozna dodac do wody bo tak normlanie to sie nie da....szukalam w googlach ale nic nie znalalzam na ten temat....
a moze na lyzeczke cukru...
jak go wy pilyscie...help me bo juz mnie trzesie na nastepna dawke.....
a jeszcze jedno pytanko..jak w tym czasie przypadnie mi okres to nie jest to zadna przeszkoda do operacji?
jutro ide do anestezjologa ...wiec najwyzej sie wypytam....
buziaki dla calego wateczku
gigosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-24, 09:25   #2348
1969joanita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elmio Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź-już mi trochę lepiej, ale teraz straszą też cewnikiem?Wybaczcie za te pytania,ale jestem straszny cykor i wolę wiedzieć,żeby się przygotować psychicznie.Pozdrawiam
Ja cewnika nie miałam i nie widziałam aby kto kolwiek miał w czasie mojego pobytu w szpitalu. Tak że nie martw się nie jest tak źle jak my przed operacją sobie to wyobrażamy. Ja też się bałam przed operacją.Pozdrawiam.
Stary 2009-08-24, 15:20   #2349
kasiula1988
Raczkowanie

Witam wszystkie forumowiczki
Przepraszam za tak dluga nieobecnosc. Widze wiele nowych osob, ktore dolaczyly do tego forum Trzymam mocno kciuki za wszystkich, tych przed jak i po operacji
Bedzie dobrze zobaczycie

Kto bedzie 24 wrzesnia w Gliwicach na kontroli?
kasiula1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-24, 17:43   #2350
Jala
Przyczajenie

Witaj Gigosia
Ja tez pilam ten obrzydliwy lugol juz nie moglam sie doczekac operacji jak go pilam. Ja rozcienczalam go z pol litrem wody i zaraz po tym popijalam mocna goraca herbatka mietowa, inaczej zoladek mnie bolal. Moja edno zalecilam mi pic to obrzydlistwo rozcienczone z woda, sokiem a nawet mlekiem, ale z mlekiem to chyba jeszcze gorzej niz samo....
Tez mialam GB i ciagle nawroty nadczynnosci. Teraz jestem 8 tygodni po operacji i juz sie czuje lepiej niz przed, nie ogarnia mnie juz takie potworne zmeczenie jak przed i waga jest ok - wracam powoli do mojej normalniej wagi, bo przed operacja to chudlam bardzo.
Trzymam kciuki.
Pozdrawiam
Jola
Jala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-24, 23:36   #2351
Kaha91
Przyczajenie

Witam!
Jestem nowa na tym forum, przeglądałam kilkanaście stron ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, więc postanowiłam napisać. Chodzi mianowicie o to czy usunięcie torbiela z płata tarczycy wygląda tak samo jak usunięcie guzka? Byłabym wdzięczna za odpowiedź, czeka mnie właśnie taka operacja i wolałabym wiedzieć co mnie może czekać
Pozdrawiam serdecznie, i wszystkim życzę tak cennego zdrówka!
Kaha91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-25, 06:57   #2352
mirka62
Przyczajenie

GG do mirka62

Witam, jestem po calkowitym usunieciu tarczycy juz 3 m-ce i bardzo sie ciesze ze glos mi juz wrocil do normy ale bylo okropnie. Co do operacji to mialam skierowanie na usuniecie guzkow na tarczycy , niestety w czasie operacji okazalo sie ze trzeba usunac cala, nie mam m zmian ale i nie mam tarczycy.Czuje sie dobrze tylko ostatnio cos za czesto boli mnie glowa mam nadzieje ze to nie wynik braku tarczycy. Nie bojcie sie dziewczyny, mam nadzieje ze traficie w rece specjalistow i zaufajcie im, pozdrawiam
mirka62 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 16:58   #2353
elmio
Przyczajenie

Jak dobrze,że jesteście i można się czegoś konkretnego dowiedzieć,teraz jestem 100 razy spokojniejsza,dziękuję za odpowiedzi
Stary 2009-08-25, 23:03   #2354
ilion77
Raczkowanie

GG do ilion77

[QUOTE=gigosia;13873357]hello
dawno tutaj nic nie pisalam bo normalnie to was podczytuje ...
2 wrzesnia ide na operacje...strach niesamowity....lekarz powiedzial ze juz nic z moja tarczyca nie da sie zrobic i trzeba wyciac cala....
ja mam nadczynnosc G-B.....

Witam wszystkich a szczególnie Ciebie gigosia.Ja tez często czytam forum i tylko dzięki Wam zdecydowałam się na operację.Ja również idę 2 września do szpitala a już następnego dnia będę operowana.Pochodzę z Ełku na Mazurach wiec dużego wyboru miejsca i chirurga nie mam.Podobno dr Lewandowski jest niezłym chirurgiem tarczycowym i dobrze to robi.Mam do usunięcia całą tarczycę z powodu dużych guzów i Hasimoto. Prawie się nie boje- może nie mam czasu, bo praca, dzieci( 5 i 7 lat). Teraz jestem w trakcie robienia wyników przed operacją.Jutro odbieram krew i jestem ciekawa jaki jest wynik TSH.Jak wrócę do domu po operacji to napisze jak było

ilion77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 07:34   #2355
gigosia
Raczkowanie

Jola dzieki za odpowiedz...:")ja lugol jednak rozrabiam z woda ale i tak to obrzydlistwo..ciesze sie ze u ciebie lepiej po operacji...mam nadzieje ze u mnie tak samo bedzie....a jak blizna...duza to szrama jest ?

---------- Dopisano o 08:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ----------

iliona..witam i ja ciebie..to w sumie mamy w tym samym czasie operacje trzymam juz kciuki ..no prawie bo ja 2 wrz....fajnie ze sie nie boisz..ja to umieram ze strachu..ale ja wlasnie walcze o to zeby miec dziecko....inaczej sie nie da ...
a Lewandowski musi byc dobry ..bo ja mam takie nazwisko
mi zapowiedzieli od 3 do 5 dni pobytu w szpitalu jakos siebie nie widze...ale zobaczymy.....
pozdrawiam caly wateczek
gigosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 18:57   #2356
Agula34
Przyczajenie

Witam wszystkich serdecznie. Jestem 3 tygodnie po calkowitym usunieciu tarczycy i wezlow chlonnych. A wszystko zaczelo sie dosc niewinnie od 3 cm cysty na szyji. Wszystkie wyniki mialam dobre i lekarz caly czas mi mowil ze mam sie nie martwic.Bylam na tomografi i tez wszystko bylo ok. Wyniki krwi w normie.Po wycieciu cysty po 4 tygodniach dowiedzialam sie ze mam raka tarczycy z przerzutami.
Operacja trwala 8 godzin, 3 dni po operacji mialam problem ze wstawaniem. Do tego doszly problemy z wapnem- jeden raz dziennie ataki trwajace po okolo 2o min. Problemy z zylami, bole glowy. Mam maly niedowlad buzi- ale to zejdzie.W szpitalu lezalam dwa tygodnie i teraz po 4 tygodniach po operacji jade na medycyne nuklearna.
Strupy mi dzisiaj zeszly, opuchlizna jeszcze jest ale to wszystko jest do przezycia.Ciesze sie ze ten jeden etap mam juz za soba. Wszytko sie zapomina.
Mam 34 lata , 2 dzieci i wiem ze wszystko bedzie dobrze.
pozdrawiam serdecznie.

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
Napisane przez elmio Pokaż wiadomość
Ja cewnik mialam - i dzieki Bogu- bo bez cewnika byloby zle!!! Po 2 dniach mi go zaraz zdjeli- i to chyba byla zla decyzja - problemy ze wstawaniem. Moze smiesznie to zabrzmi ale cewnik polecam.
pozdrowionka
Agula34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 19:05   #2357
Mmewa
Przyczajenie

do Agula34 trzymaj się bedzie dobrze ja 6 dni temu miałam wycinane 3/4 tarczycy a w tym guz pęcherzykowy i teraz czekam na wynik histopatologiczny też mam 2 dzieci i 31 lat a do tego bardzo bardzo wiedzę , że wszystko będzie ok. chociaż czasem jak się budzę w nocy to płaczę w poduszkę w ciągu dnia nie mam czasu o tym myśleć często czytam forum to trochę a właściwie dużo pomaga pozdrawiam wszystkie tarczycowe dziewczyny buziaki
Mmewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 19:38   #2358
Agula34
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mmewa Pokaż wiadomość
do Agula34 trzymaj się bedzie dobrze ja 6 dni temu miałam wycinane 3/4 tarczycy a w tym guz pęcherzykowy i teraz czekam na wynik histopatologiczny też mam 2 dzieci i 31 lat a do tego bardzo bardzo wiedzę , że wszystko będzie ok. chociaż czasem jak się budzę w nocy to płaczę w poduszkę w ciągu dnia nie mam czasu o tym myśleć często czytam forum to trochę a właściwie dużo pomaga pozdrawiam wszystkie tarczycowe dziewczyny buziaki

Dzieki wielkie- bede trzymala kciuki za twoj wynik, a co do tej nocnej poduszki to wiem cos o tym- tez sobie poplacze- ale tak cicho zeby nikt nie slyszal.W sobote i niedziele jade na zastrzyki a w poniedzialek na jod. jak wroce to napisze jak bylo.

papa
Agula34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-27, 18:59   #2359
Mmewa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Agula34 Pokaż wiadomość
Dzieki wielkie- bede trzymala kciuki za twoj wynik, a co do tej nocnej poduszki to wiem cos o tym- tez sobie poplacze- ale tak cicho zeby nikt nie slyszal.W sobote i niedziele jade na zastrzyki a w poniedzialek na jod. jak wroce to napisze jak bylo.

papa
ok. czekam na wiadomość jak było na jodowaniu a w jakim mieście bę się leczysz? ja w Warszawie się operowałam na Saszerów trzymam kciuki i wszystkiego dobrego życzę
Mmewa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-27, 20:41   #2360
lolek605
Przyczajenie

3 września jadę na Szaserów w Warszawie na radiojod - guz pęcherzykowy ciekawa jestem jak tam jest proszę o innformację pozdrawiam ela
lolek605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-27, 21:18   #2361
Szpaku
Raczkowanie

GG do Szpaku

Witam wszystkie Panie ze wspólnym problemem
Może zacznę od początku. W wieku 13 lat dostałam skierowanie do kardiologa- problemy z wejściem na drugie piętro czy inne tym podobne, po prostu szybko się męczyłam. Przeszłam badania i okazało się, że na sercu nic mi nie dolega. Dalej skierowanie do endokrynologa. Traf w 10. Okazało się, że mam niedoczynność i guzki, po drugiej biopsji stwierdzono zapalenie hashimoto, przyjmowałam wtedy letrox wartość 62,5. No i tak leczyłam się może ze dwa, trzy lata, potem zaprzestałam z powodu kosztów, lenistwa nie wiem. Teraz żałuję. Obecnie mam nie całe 19 lat, lekarz gdy dotknął szyi powiedział, że nic tylko operacja. Na następnej wizycie wręczyłam Panu doktorowi wyniki badań krwi. Lekarz sprawdzał czy to aby na pewno moje, TSH norma jakoś do 4,7 jest a ja miałam 17,9 ft4 zaś dużo poniżej normy. Diagnoza- silna niedoczynność jak na razie przy takich wynikach nie ma możliwości operowania. Miesiąc zażywać Letrox 50, następny msc dawka 75 i po tym badania TSH, FT4, TPO Ab. Mam pytanie do mam. Lekarz mówił, że przy takiej chorobie mogą występować problemy z donoszeniem ciąży. Miała któreś takie problemy? I jeszcze jedno czy leczy się może któraś w Bytomiu?

Edytowane przez Szpaku
Czas edycji: 2009-08-27 o 21:33
Szpaku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-27, 22:32   #2362
1969joanita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Szpaku Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Panie ze wspólnym problemem
Może zacznę od początku. W wieku 13 lat dostałam skierowanie do kardiologa- problemy z wejściem na drugie piętro czy inne tym podobne, po prostu szybko się męczyłam. Przeszłam badania i okazało się, że na sercu nic mi nie dolega. Dalej skierowanie do endokrynologa. Traf w 10. Okazało się, że mam niedoczynność i guzki, po drugiej biopsji stwierdzono zapalenie hashimoto, przyjmowałam wtedy letrox wartość 62,5. No i tak leczyłam się może ze dwa, trzy lata, potem zaprzestałam z powodu kosztów, lenistwa nie wiem. Teraz żałuję. Obecnie mam nie całe 19 lat, lekarz gdy dotknął szyi powiedział, że nic tylko operacja. Na następnej wizycie wręczyłam Panu doktorowi wyniki badań krwi. Lekarz sprawdzał czy to aby na pewno moje, TSH norma jakoś do 4,7 jest a ja miałam 17,9 ft4 zaś dużo poniżej normy. Diagnoza- silna niedoczynność jak na razie przy takich wynikach nie ma możliwości operowania. Miesiąc zażywać Letrox 50, następny msc dawka 75 i po tym badania TSH, FT4, TPO Ab. Mam pytanie do mam. Lekarz mówił, że przy takiej chorobie mogą występować problemy z donoszeniem ciąży. Miała któreś takie problemy? I jeszcze jedno czy leczy się może któraś w Bytomiu?
Witam! Ja byłam operowana w Bytomiu 8,5 miesiąca temu ale leczyc tam się nie lecze.Poszukaj dobrego endokrynologa a wszystko będzie dobrze.Pozdrawiam.
Stary 2009-08-28, 08:49   #2363
Szpaku
Raczkowanie

GG do Szpaku

1969joanita w jakim szpitalu byłaś operowana? Ja leczę się teraz w szpitalu na Batorego u doktora Koziołka. Lekarz w porządku i podobno dobry. Tyle tylko ostatnio podczas wizyty dostałam długaśna listę do podpisania. NFZ chcę zlikwidować poradnie i zbierane są podpisy żeby została. Jak zrobią co chcą to będę musiała szukać nowego lekarza w okolicy :/ Nie dość, że żeby się tam dostać czekasz ok. 4h to jeszcze takie coś.
Stary 2009-08-28, 10:37   #2364
1969joanita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Szpaku Pokaż wiadomość
1969joanita w jakim szpitalu byłaś operowana? Ja leczę się teraz w szpitalu na Batorego u doktora Koziołka. Lekarz w porządku i podobno dobry. Tyle tylko ostatnio podczas wizyty dostałam długaśna listę do podpisania. NFZ chcę zlikwidować poradnie i zbierane są podpisy żeby została. Jak zrobią co chcą to będę musiała szukać nowego lekarza w okolicy :/ Nie dość, że żeby się tam dostać czekasz ok. 4h to jeszcze takie coś.
Byłam operowana na Batorego a do dr.Koziołek przyjmował mnie do szpitala i chodziłam do niego na wizyty po operacji,fajny lekarz.Byłam po operacji 3 razy ale to czekanie i ta ilosc osób w poczekalni nie była na moje nerwy.Wrociłam do endokrynologa który mnie leczył przed operacją i dał skierowanie do szpitala,ale do niego chodze prywatnie.Szpital na Batorego i opieka medyczna na oddziele była bardzo dobra.
Stary 2009-08-28, 11:52   #2365
Szpaku
Raczkowanie

GG do Szpaku

1969joanita dzięki za odpowiedź czyli nie mam się czego bać, teraz nic tylko mieć nadzieję, że przychodnia nie pójdzie do likwidacji.
Stary 2009-08-28, 12:38   #2366
1969joanita
Raczkowanie

SZPAKU
Niczego się nie bój,mnie to kosztowało tyle nerwów ale to dlatego że nie miałam okazji z kimkolwiek porozmawiac przed operacją,jedynie z moim endokrynologiem.A lepiej jest z kims co go też ta choroba dopadła.Tak że nie denerwuj się bo wszystko będzie ok. Szpital na Batorego jest naprawde dobrym szpitalem.
Stary 2009-08-29, 21:08   #2367
Cirilla
Raczkowanie

GG do Cirilla

Hej! Oto najświeższe doniesienia szpitalne

W dniu, w którym przyjęli mnie do szpitala, zostałam wybadana z każdej, no-prawie każdej, strony. Czyli: krew, rentgen płuc i tchawicy, badanie laryngologiczne, podstawowy wywiad (czy miałam wcześniej operacje, jakie leki biorę, czy jestem na jakieś uczulona). Był też anestezjolog, który zadawał mi podobne pytania i trochę opowiedział o narkozie. Mogłam jeść i pić. Co do dnia operacji. Rano przyszła pielęgniarka i dała mi szpitalny ciuch do przebrania (zrobiony z prześcieradła- recykling ) i 2 tabletki: na uspokojenie i przeciwwymiotną. Ok. 7:30 zostałam zawieziona na blok operacyjny. Dość przerażające uczucie leżeć i gapić się w uciekający sufit i widzieć nad sobą przechodzących ludzi. Na bloku musiałam przenieść się na stół operacyjny, założono mi czepek na głowę i zostałam podłączona do ciśnieniomierza, który sam się zaciskał na ramieniu co 5 minut, do EKG i na palcu miałam ten klips, który mierzy puls. Podłączono mi też kroplówkę. I tak sobie leżałam i trzęsłam się ze strachu czekając na anestezjologa. Strach mnie zżerał jak nigdy dotąd. W międzyczasie przyszedł mój chirurg i narysował mi na szyi krechę, żeby zaznaczyć cięcie. Potem przyszła bardzo miła pani anestezjolog, która widząc jak dygoczę uspokajającym tonem powiedziała, że za chwilę poda mi narkozę (w kroplówce- okazuje się, że to, co widać na filmach to lipa, bo w masce podaje się tlen), obraz zacznie się zamazywać i nie mam z tym walczyć. A potem się obudzę i mam słuchać tego, co będzie do mnie mówić. No i zasnęłam i kompletnie tego nie pamiętam. Ocknęłam się i pierwsze, co usłyszałam to „Słyszysz nas? Wypluj, wypluj”. No to wyplułam, choć nie wiem co. Może jakieś rury? Potem pytali mnie, czy widzę pojedynczo czy podwójnie i chyba o coś jeszcze. No i poczułam ogromną ulgę, gdy usłyszałam swój głos! Spytałam, czy mam ładną bliznę, odpowiedzieli, że doktor bardzo się starał i wszystko jest cacy i dostałam tlen w masce. Jednak po chwili wyjąkałam, że jest mi niedobrze i zdążyli ją zdjąć. Bardzo często wymiotowałam w tym dniu, choć to nie jest regułą po narkozie. Byłam oczywiście słaba, nie mogłam wstawać z łóżka do następnego dnia, dostawałam kroplówki. Ale 24h później ruszyłam na mini spacer. Co prawda po 5 krokach musiałam usiąść, bo mi się zakręciło w głowie, ale potem było już lepiej. Jadłam normalne jedzenie, nie żadne papki (boli przy połykaniu, ale da się wytrzymać) i czułam, że z każdą chwilą przybywa mi sił. Szeptałam, bo nie wiedziałam, czy mogę od razu używać pełni głosu. Laryngolog zbadał mnie dopiero na drugi dzień po operacji i okazało się, że mogę normalnie mówić. Ze szpitala wyszłam dzisiaj, czyli po 3 dniach. Nie mam już szwów, bo doktor zdjął mi je przy wyciąganiu drenu (to było obrzydliwe uczucie, brrrr). Czuję się już bardzo sprawna, choć nie mogę robić paru rzeczy. Przede wszystkim ktoś musi mi pomagać przy wstawaniu i kładzeniu się do łóżka, bo nie mogę napinać mięśni szyi. Nie mogę też podnosić rąk, schylać się, takie tam. Ale ogólnie, gdyby nie opatrunek na szyi, to nikt by nie powiedział, że miałam jakąś operację. Konkluzja: dzień przed operacją był gorszy niż te wszystkie po, bo byłam psychicznie kompletnie rozbita i wyobrażałam sobie najczarniejsze scenariusze. Zwłaszcza, że chirurg dokładnie opowiedział mi o możliwych komplikacjach. A ból fizyczny jest całkiem do zniesienia. Zauważam, że mogę robić coraz większe ruchy szyją. Za 2 tyg. idę do endokrynologa i wtedy się okaże, co dalej. Mam nadzieję, że będzie duuuużo lepiej
Tak więc 3majcie się i życzę takiego przebiegu sprawy jak u mnie!

Jest nieźle: 66,5 CEL -> idealne 60

wciąż czekam na list z Hogwartu

Cirilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 10:21   #2368
elmio
Przyczajenie

Dzięki Cirilla ja już mam temin na 14 października Twój opis przebiegu operacji przybliżył mi obraz tego co mnie czeka.Przynajmniej mniej więcej wiem co i jak,bo chyba nie w każdym mieście czy szpitalu jest tak samo.Jedni tu piszą,że jest cewnik inni,że nie-co ma być to będzie ,trudno jakoś przeżyję.Jeszcze tyle dni nerwów- jak to wytrzymać? Pozrawiam wszystkich Ela/elmio
Stary 2009-08-30, 15:50   #2369
Cirilla
Raczkowanie

GG do Cirilla

Elmio- ja nie miałam cewnika, ani nawet nie dostałam żadnego czopka, żeby się wypróżnić. Wydaje mi się, że sama operacja trwała ok. 1 godziny, a od momentu zabrania mnie z sali do powrotu po operacji minęły 3. Tak więc na moją logikę cewnik wydaje się zbędny.
Nerwy na pewno będą Cię zjadać. Ja w 1,5 miesiąca obejrzałam wszystkie serie "Gotowych na wszystko", żeby się oderwać od myśli i działało nieźle
Powodzenia!

Jest nieźle: 66,5 CEL -> idealne 60

wciąż czekam na list z Hogwartu

Cirilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 20:19   #2370
ilion77
Raczkowanie

GG do ilion77

Cirilla-fajnie, że opisałaś swoja operację tak szczegółowo.Mam nadzieję, że i u mnie wszystko będzie tak dobrze.Ja idę na stół już 3 września a dzień wcześniej melduje się w szpitalu.Jak pomyśle to mnie lek ogarnia.Dlatego takie wpisy jak twój są jak balsam na ranę.Trzymam za Ciebie kciuki, zebyś nadal czuła sie dobrze a nawet lepiej.

gigosia-jak Twoje samopoczucie przed zabiegiem? Ja mam już komplet badań i zaświadczeń od foniatry, laryngologa. Ale najgorsze jest czekanie.Rożne głupoty przychodzą do głowy, gdy przychodzi noc i robi się cicho i ciemno.Jakoś sobie radzisz??
Pozdrawiam wszystkich na forum

ilion77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości