Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka 2009 - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-25, 08:36   #871
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Unholy ja wprawdzie jeszcze w dwupaku ale kupiłam m.in butelkę dr browns, zasiegnelam juz opinii i podobno sa dobre, maja taki system w s rodku antykolkowy.

groszkolino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 10:23   #872
Cassandra 23
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Hej mamusie
Podczytuje Was w wolnej chwili ale teraz mam mniej czasu bo TŻ w delegacji i zostałam sama. Co prawda mama jest na dole i mi pomaga ale nie ma to jak pomoc męża
Kuba znów mniej je. Juz brak mi słow Już myslałam, że apetyt mu wrócił ale na krótko.
Teraz jest nieznosny przy jedzeniu. Sam prawie nigdy sie nie upomni, (tylko w nocy), musze pilnowac godzin i wciskac w niego jedzenie.
Wasze dzieci tak pieknie jedzą, a mój teraz na dobe wypija 500-600 ml. A czasami nawet 400 ml. Głodny chyba nie jest bo nie płacze, jest zawsze usmiechniety i wesoły. Ale martwi mnie to. W nocy jak spi daje mu mleczko i pieknie wypija 90 ml. A w dzien wciskam mu na raty, zeby chociaz 60 ml zjadł. Jak tylko daje mu butle to najpierw musi powypychac ja jezykiem, smieje sie, macha rączakmi, kopie nózkami i mysli ze to zabawa. Dopiero po chwili zassie i chwile je. Potem znow zabawa. A czasami jak tylko wkładam smoczka do buzi to jest wielki płacz. Juz nie wiem co mam robic?
Może to przejsciowe humorki?

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
za duzo to je napewno moj maly yhhh

zje butle 150ml i bedzie jeczal tak dlugo az mu nie dam jeszcze cyca - i to jednego i drugiego

z moich obliczen wynika, ze zjada naraz ok 300ml - ale to w dzien, bo w nocy jak sie budzi to zjada jednego cyca i spi dalej

w czwartek ide na szczepienie - az sie boje, ze waga wskaze 6kg a maly ma dopiero 1,5 miesiaca
Svinecko ładnie zjada Twoj maluszek. Chciałaby zeby mój miał taki apetyt

Dzisiaj Kube warzyłam, na szczescie waga nie spadła najwazniejsze zeby nie tracił na wadze.

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Cassandra 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 10:38   #873
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
czekoladko a czy aby Weroniczka za duzo nie je???
przepraszam za bezposredniosc...ale moze uda mi sie jakos wam pomoc.Moze ona jest przekarmiona-... ma za duzo .M. in stąd wziełoby sie ulewanie.
Laura skończyla miesiąc i jadała do tej pory 90ml( 3miarki bebiko)
Jak na jej wage polozna stwierdzila ze to odpowiednia porcja.
Od wczoraj a juz napewno od dzis nie wytrzymuje pełnych 3h więc daje jej 100ml.
Mogłabym wprowadzic juz 4 miarke mleczka, mimo to po konsultacji z polozna lepiej dac wiecej wody-bo lato a i nic sie nie stanie jak w ten sposob troszke ją oszukamy i 4miarke wprowadzimy jak juz naprawde bedzie trzeba.
Oczywiscie ile szkól tyle opinii.

Z bólem podczas stosunku to chyba jest tak gleboko zakorzenione w kazdej z nas, ze sobie go wmawiamy.
Gdybym tak go ni wyczekiwala wczoraj to przyjemniej by bylo
mala skonczy miesiac za kilka dni........
a wypija roznie np. wczoraj wieczorem wypila 110ml i spala ponad 3 godziny, potem sie obudzila i wypila 80ml-spala 3 godziny, potem znowu jak sie obudzila wypila tylko 40ml i spala 2 godziny.....wiec nie zawsze wypija tak duzo, rano byla glodna wypila 110ml ale nie spi tylko jest ciekawa swiata
ale jest grzeczna nie bylo zadnych wspinan ani placzu
a z ulewaniem to juz chyba taki jej urok- ulewa ale tez nie zawsze

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 10:42   #874
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cassandra 23 Pokaż wiadomość
Wasze dzieci tak pieknie jedzą, a mój teraz na dobe wypija 500-600 ml. A czasami nawet 400 ml. Głodny chyba nie jest bo nie płacze, jest zawsze usmiechniety i wesoły. Ale martwi mnie to. W nocy jak spi daje mu mleczko i pieknie wypija 90 ml. A w dzien wciskam mu na raty, zeby chociaz 60 ml zjadł.
mysle ze przez to ze dostaje na raty to nie ma mozliwosci zeby na tyle zgloniec zeby sie upomniec o swoje.

Moze spróbuj mu dac mleczko i niech zje,ile chce, i przez nastepne 3h (bo co tyle jadal prawda?)obserwuj czy sie domaga,czy mu brakuje, ale doczekaj do pory nastepnego karmienia.Ewentualnie w chwili ogromnego kryzysu podaj herbatke,zeby na chwile oszukac.
Nam tak radzila nasza polozna.
Albo moze skorzystaj z rady pediatry, albo zasiegnij jezyka u swojej polozenej.

Ja dzis 1 raz wsypalam 4miarki mleczka bo ewidentnie 2h,max 2,5 i jest płacz.Zobacze czy to roziwąże sprawe płaczu.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 10:43   #875
Miramej
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
dziewcyzny a jak się sprawują Wasze wózki???
Bo mój jest - jak narazie - super!

Bartoszek śpi ... miałam go zabrać na spacer, ale zbliżała się pora karmienia i zrezygnowałam ... a on ją przespał i ma w nosie wszystko

chyba sobie pomaluję paznokcie u stóp ... hmmm czyżby mi się nudziło

wrzuciłam nowe fotki Bartusia do albumu
Ja też jestem ze swojego wózka zadowolona
Ania, u nas wczoraj identycznie wyszło ze spacerem

Śliczne fotki i Wy śliczni , a co Barus ma włożone do wózeczka?

Cytat:
Napisane przez kamilka Pokaż wiadomość
To ta chusta http://www.sling.com.pl/sklep/?p=pro...rado,-standard)
(...)
Dopiero się cieszyłam że nie musimy się dopajać... a dziś od nowa... Mały pół dnia wisiał na cycu... pół godz spokoju i od nowa krzyk... Więc dałam butlę. Wypił aż 60ml A potem biedak zwrócił, aż mu noskiem poszło... Potem jeszcze 2x mu sie ulało... Biedaczek się przejadł... A ja jestem zła na sama siebie...

Czy któraś z was wie ile średnio noworodek powinien przybywać na wadze??

Może uda Wam się uregulować karmienie, żeby zrezygnować całkowicie z butli , nie mam pojęcia, jak to jest z tym przybieraniem na wadze

Cytat:
Teraz po kąpieli malenstwo spi.Jeszcze ani razu odkad jestesmy w domku odlozona po mleczku i calusku nie zaprotestowala i nie bylo potrzeby jej wyciagac z lozeczka.
Oczka ma otwarte,troszke polezy i zasypia sama.
Ale Ci dobrze

Cytat:

zje butle 150ml i bedzie jeczal tak dlugo az mu nie dam jeszcze cyca - i to jednego i drugiego

z moich obliczen wynika, ze zjada naraz ok 300ml - ale to w dzien, bo w nocy jak sie budzi to zjada jednego cyca i spi dalej

w czwartek ide na szczepienie - az sie boje, ze waga wskaze 6kg a maly ma dopiero 1,5 miesiaca
No naprawdę ma spust

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Witajcie wieczornie
Nie mogłam dostać się na Wizaż. Znowu . Bardzo mnie to denerwuje, bo jak mam chwilkę i chciałabym, aby mózg mi odpoczął, to wyskakują mi jakieś errory
(...)
I jaki Miramej ma śliczny avek!
(...)
Jeśli chodzi o karuzelę, to mamy Tiny Love Symphony Light and Motion, Antonio ją uwielbia , z tym, że do najtańszych niestety nie należy.
Łączę się w bólu z nerwem na wizaż

Fajna ta karuzela, tylko rzeczywiście dość droga

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Cytat:
Hej mamusie
Podczytuje Was w wolnej chwili ale teraz mam mniej czasu bo TŻ w delegacji i zostałam sama. Co prawda mama jest na dole i mi pomaga ale nie ma to jak pomoc męża
Kuba znów mniej je. Juz brak mi słow Już myslałam, że apetyt mu wrócił ale na krótko.
Teraz jest nieznosny przy jedzeniu. Sam prawie nigdy sie nie upomni, (tylko w nocy), musze pilnowac godzin i wciskac w niego jedzenie.
Wasze dzieci tak pieknie jedzą, a mój teraz na dobe wypija 500-600 ml. A czasami nawet 400 ml. Głodny chyba nie jest bo nie płacze, jest zawsze usmiechniety i wesoły. Ale martwi mnie to. W nocy jak spi daje mu mleczko i pieknie wypija 90 ml. A w dzien wciskam mu na raty, zeby chociaz 60 ml zjadł. Jak tylko daje mu butle to najpierw musi powypychac ja jezykiem, smieje sie, macha rączakmi, kopie nózkami i mysli ze to zabawa. Dopiero po chwili zassie i chwile je. Potem znow zabawa. A czasami jak tylko wkładam smoczka do buzi to jest wielki płacz. Juz nie wiem co mam robic?
(...)
Dzisiaj Kube warzyłam, na szczescie waga nie spadła najwazniejsze zeby nie tracił na wadze.
Cass, a może Mu gorąco , najważniejsze, że wagę trzyma

H. MacLeod

.

Edytowane przez Miramej
Czas edycji: 2009-08-25 o 10:48
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 10:46   #876
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
mala skonczy miesiac za kilka dni........
a wypija roznie np. wczoraj wieczorem wypila 110ml i spala ponad 3 godziny, potem sie obudzila i wypila 80ml-spala 3 godziny, potem znowu jak sie obudzila wypila tylko 40ml i spala 2 godziny.....wiec nie zawsze wypija tak duzo, rano byla glodna wypila 110ml ale nie spi tylko jest ciekawa swiata
ale jest grzeczna nie bylo zadnych wspinan ani placzu
a z ulewaniem to juz chyba taki jej urok- ulewa ale tez nie zawsze
a ja nigdy Laurze nie robilam ilosci nadprogramowej.
Chyba ze wasze mleczko podaje sie w takich ml.
Jak bylo podane co do wieku i wagi to tyle jej robilam i nie zdarzylo mi sie dorobic.
W sytuacji gdzie wypila mniej, np. tylko 50ml próbowalamw ciagu 30min jeszcze raz podac jej to samo mleczko, a potem musiala juz ona wytrzymac do nastepnego karmienia.(Sama nie zadecydowalam o takiej taktyce, tylko poradzilam sie poloznej)

Stary 2009-08-25, 11:02   #877
Cassandra 23
Zakorzenienie

Tak, Kasiu staram sie dawac mu co 3 godziny z racji tego ze mało wypija. Ale on nawet po 3 odz. malo zjada i wylada tak jakby nie był głodny. Tak sobie tlumacze, że może mniej potrzebuje. Kazde dziecko jest inne, moze mój bedzie taki niejadek
Ale jak go kłade spac ok 20 (juz wiedy zasypia) to po 4-5 godz. budzi sie sie zjada chetnie 90 ml (wiecej mu narazie nie robie) a moze zjadłby i wiecej.
Może nie powinnam na sile wciskac mu mleczka, tylko poczekac az naprawde zgłodnieje i zje ze smakiem? Już sama nie wiem co z nim robic. Martwie sie, że zacznie chudnać.

Nie mam swojej położnej. Ta z przychodni Kuby nie była nawet u nas Może stwierdziła, że skoro mama jest położną to nie musi juz przychodzic. Tylko, że mama opiekuje sie cieżarnymi i matkami po porodzie a o dzieciach tak duzo nie wie

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Gorąco to czyba mu nie jest bo ostatnio pogoda sie popsuła, padał deszcz, chłodno było a on tak samo sie zachowywał

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-08-25, 11:16   #878
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Może nie powinnam na sile wciskac mu mleczka, tylko poczekac az naprawde zgłodnieje i zje ze smakiem? Już sama nie wiem co z nim robic. Martwie sie, że zacznie chudnać.
sprobuj.Od jednego razu na wadze nie spadnie.
A tak mysle Cass...czy twój synio nie powinien juz jesc rzadziej a wiecej?Moze to wyjasnialo by ze nie chce co 3h, hm?

Stary 2009-08-25, 11:24   #879
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Tak, Kasiu staram sie dawac mu co 3 godziny z racji tego ze mało wypija. Ale on nawet po 3 odz. malo zjada i wylada tak jakby nie był głodny. Tak sobie tlumacze, że może mniej potrzebuje. Kazde dziecko jest inne, moze mój bedzie taki niejadek
Ale jak go kłade spac ok 20 (juz wiedy zasypia) to po 4-5 godz. budzi sie sie zjada chetnie 90 ml (wiecej mu narazie nie robie) a moze zjadłby i wiecej.

Nie mam swojej położnej. Ta z przychodni Kuby nie była nawet u nas Może stwierdziła, że skoro mama jest położną to nie musi juz przychodzic. Tylko, że mama opiekuje sie cieżarnymi i matkami po porodzie a o dzieciach tak duzo nie wie

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Gorąco to czyba mu nie jest bo ostatnio pogoda sie popsuła, padał deszcz, chłodno było a on tak samo sie zachowywał

Cass ale Kubulek juz jest duzy, skonczyl dwa miesiace - moze nie potrzebuje jesc co trzy godziny tylko np. co cztery, piec?
sprobuj nie wciskac mu mleka po trzech godzinach tylko odczekaj ze cztery, moze zglodnieje i zje wiecej
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 11:24   #880
Cassandra 23
Zakorzenienie

Cytat:
sprobuj.Od jednego razu na wadze nie spadnie.
A tak mysle Cass...czy twój synio nie powinien juz jesc rzadziej a wiecej?Moze to wyjasnialo by ze nie chce co 3h, hm?
Własnie mama tak samo uważa tylko zeby on chciał jesc np co 4 godz ale 120 ml, tyle co w schemacie. A on tylko 90 ml a czasami i mniej.
Tak mysle, że to moze przejsciowe. Czytam w necie na roznych forach o podobnych zachowaniach dzieci, matki piszą, że potem apetyt im wraca. Może to ten skok rozwojowy? Mały juz duzo rozumie, działa na niego wiecej bodzców, moze to go rozprasza i nie skupia sie na jadzeniu.
Właśnie teraz bawi sie z ciocią grzechotkami i piszczy z całej siły, tak mu sie zabawa podoba

Jakub 20 czerwca 2009 r.
Blanka
15 września 2011 r
.

Stary 2009-08-25, 12:12   #881
Ania0104
Zakorzenienie

Helooo mamusie

hmmm nie wiem co mi tak wesoło ... Bartus w nocy nie dał mi pospac - jak się obudził o 1 na jedzenie to zasnął o 3 ... oczy jak pięć złotych i w nosie miał spanie ... tylko jadł na okrągło ... prężył sie i wiercił przy cycku, a ja już mysli miałam straszne ze pokarmu mi brakuje
Potem jak zasnął to znów pobudka o 6 ... 9 ... 10 ... 11 ... i teraz śpi
Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
u moich znajomych dzidzia dostała takiej wysypki po bebilonie w chyba 3 tyg. Okazało sie ze to alergia i zmienili mleczko i jest OK. Ale to trzeba skonsultowac z pediatra.
Ale moze sprobuj wyeliminowac na jakis czas to mydełko. Oilatum w zupelnosci wystarczy
mydełko bylo tylko przejściowo, bo płyn się skończył ... wczoraj małż kupił Oilatum i już jest lepiej
Cytat:
Nie wizazowalam dzsiaj za wiele.Najpierw mąż dałmi pospać do 11 i zaserwowal sniadanko do lozka,potem wspolny spacer,obiadek i pojechalysmy z Laurka do wizazowej cioci Kikuni
Teraz po kąpieli malenstwo spi.Jeszcze ani razu odkad jestesmy w domku odlozona po mleczku i calusku nie zaprotestowala i nie bylo potrzeby jej wyciagac z lozeczka.
Oczka ma otwarte,troszke polezy i zasypia sama.

Pytalam was o sexik wiec i ja sie wypowiem.
Tak wiec my wczoraj sprobowalismy pierwszy raz i nie bylo najgorzej.Fajerwerkow sie nie spodziewalam.Wlasciwie bylam spieta jak jakas gówniarka i czekalam az cos mnie zaboli
Nie jest ani luzniej ani ciasniej.Jest tak samo jak przed ciążą.Przyjemnosci zadnej nie mialam.To chyba oczywiste
Mimo to nie zniechecilam sie i bedziemy probowac dalej
zazdroszcze Ci tak mile spędzonych dni
Mój małż ciagle tylko praca ... bodowa ... praca ... budowa ... i tak w kółko

czyli nie było źle ... ja sie jeszcze wstrzymam
Cytat:

zeby waga nie wskazała 6 kg
ale fakt - niezły ma apetyt
Cytat:
Napisane przez majka versace Pokaż wiadomość
Mój jest super. Na początku nie umiałam go prowadzić ale po kilku spacerach już opanowałam technike
ja tez nie umiałam jeździć moim wozkiem, jak miał odblokowane kółka z przodu ... ale juz umiem
Cytat:
Rano udało mi się zaliczyć siłownię, Antoś był grzeczniutki w żłobku przez ten czas, jak mama wylewała siódme poty. Później zaliczyliśmy krótki spacer, bo niestety deszcze zaczął kropić, a potem była juz jazda bez trzymanki , czyli płacz, wypluwanie mleka i marudzenie Umęczyłam się bardzo i po powrocie męża z pracy padłam i zasnęłam snem kamiennym. wieczorne mleko wypil ładnie i teraz śpi, a ja chyba sie wyspałam
o kurcze! Ale Ci zazdroszcze!!! ... szkoda że u nas jeszcze takich klubów nie wymyślili
Dobrze ze małż sie juz zobowiązał że będzie zostawał z małym jak ja pójdę na aerobik ... tylko narazie się boje skoro przez wysiłek zanika laktacja

Cytat:
Hej mamusie
oby to humorki były! a moze jest tak jak dziewcyzny piszą - jest starszy i nie potrzebuje jeść co 3 godziny
Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Śliczne fotki i Wy śliczni , a co Barus ma włożone do wózeczka?
w wózeczku był rożek - jak jedziemy do mojej babci na spacer to wkładam Bartusia w rózku - oczywiście nie zawijam- żeby potem było mi wygodniej go nosić

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 12:38   #882
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majka versace Pokaż wiadomość
Mój jest super. Na początku nie umiałam go prowadzić ale po kilku spacerach już opanowałam technike

A czy ty masz te butelki TT antykolkowe? Bo mój jak pije to te smoczki się zasysają do środka i musze przerywać karmienie i czekać aż "odskoczy" i karmić dalej. Nie musze chyba pisac że mały sie wkurza wtedy. Nie wiem czy tak ma być czy nie... i jak niby działa ten bajer "antykolkowy"
ja też właśnie miałam ten problem ze smokiem
ale bardziej mi przeszkadzał jeszcze sposób zakręcania butelki - jakoś nie umiem od razu zakręcić - potrzebuje kilku prób co nie jest łatwe jak wlewa się tam gorącą wodę
ale jak nie mam innej to używam TT, ale większej nie kupię

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:

za mało źle, za dużo też źle - masakra z tym karmieniem
mój nie zjada tyle co Svineckiej, ale butla 120 ml starcza mu na ok godzinę, a nie jak na opakowaniu na 4 godz... w między czasie jeszcze kilka razy ssie cyca - mam wrażenie, ze On bez przerwy je

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 12:40   #883
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

p4w dopiero wczoraj po fakcie doczytalam, ze chcialas trzy buteleczki sab simplexu

jesli chcesz to nastepnym razem Ci wezme

w ogole dziewczyny, ktore chca sab simplex niech po prostu dadza mi znac wczesniej a ja sobie zapisze - bo jak widac tescie jezdza niespodziewanie do tych niemiec i nigdy nikt nie zdazy sie zalapac - a tak jak powiedza, ze jada to ja bede wiedziec komu i ile mam wziac
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 12:56   #884
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
a ja nigdy Laurze nie robilam ilosci nadprogramowej.
Chyba ze wasze mleczko podaje sie w takich ml.
Jak bylo podane co do wieku i wagi to tyle jej robilam i nie zdarzylo mi sie dorobic.
W sytuacji gdzie wypila mniej, np. tylko 50ml próbowalamw ciagu 30min jeszcze raz podac jej to samo mleczko, a potem musiala juz ona wytrzymac do nastepnego karmienia.(Sama nie zadecydowalam o takiej taktyce, tylko poradzilam sie poloznej)
na mleku pisze ze w 1mcu moze wypijac po 100ml-ale wiadomo ze kazde dziecko jest inne i jedne wypije wiecej ,inne mniej.....
a daje jak na opakowaniu 3 miarki na 90ml

normalnie Weronika mnie dzisiaj zaskakuje-totalna odmiana ostatnich dni......polezala u mamy , pozabawiali ja az znowu byla glodna-wypila herbatke 30ml, mleczko 60ml i spi czyzby rzeczywiscie mleczko nan1 active jej nie pasowalo??hmmm narazie daje jej zwykly nan1 i poki co jest spoko

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-08-25, 13:48   #885
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

Cześć Mamusie U nas bardzo dobrze , Mały grzecznie śpi , budzi się srednio co 3 h na karmienie i wtedy tez go przewijam. W nocy czasami daje popalic , najje sie i nie chce mu sie odbic i wtedy strasznie placze Nie wiem jak mu wtedy pomoc , ja go pionizuje to czasami przechodzi, czasami nie....

Zastanawiam sie dalej nad tym lezaczkiem i na prawde nie wiem co wybrac..Poradzcie cos, raczej taki zwykly zebym mogla wziac Małego do kuchni jak cos robie itp
Stary 2009-08-25, 13:55   #886
eleeri
Zakorzenienie

Cześć i czołem

Miramej śliczny avatarek

Kamilka dziecko powinno przybierać średnio 800-1 kg miesięcznie.

A mój mały pozwolił mi się dzisiaj wyspać – w końcu
Teraz ładnie się huśta w huśtawce i ssie paluszka

Ja byłam dzisiaj u lekarza, boli mnie kciuk u prawej ręki, na tyle że mam trudności z podnoszeniem małego
Boli już od 4 tygodni, myślałam że przejdzie ale boli coraz bardziej, zrobili mi rentgena i zapisali do specjalisty na połowę września

To dopiero jest opieka zdrowotna

Co do seksu, ja mam stresa, u Ginki byłam ostatnio – bez kolejki , wszystko ładnie się zagoiło, poprosiłam o środek anty i dostałam receptę na zastrzyki (raz na 3 miesiące-żebym nie daj boże pigułki w tym rozgardiaszu nie zapomniała)

I lecę do Ani oglądnąć zdjęcia.

A propos zdjęć – w końcu przyłapałam młodego jak się do mnie uśmiechał

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Widzę, że Bartuś już dziarsko trzyma główkę
Śliczne zdjęcia – ale coś mało, nie wierzę, że masz ich tylko tyle

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 13:57   #887
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Nie wiem jaki schemat karmienia modyfikowanym stosujecie ale ja znam taki
masa ciala w kg x 120 (albo 140) ml / ilosc posilkow
wtedy wychodzi ile mniej wiecej malec powinien zjadac jednorazowo

nie pamietam juz dokladnie mam gdzies zapisane na swoim kompie, ktory teraz troche niesprawny jest
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 14:00   #888
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie U nas bardzo dobrze , Mały grzecznie śpi , budzi się srednio co 3 h na karmienie i wtedy tez go przewijam. W nocy czasami daje popalic , najje sie i nie chce mu sie odbic i wtedy strasznie placze Nie wiem jak mu wtedy pomoc , ja go pionizuje to czasami przechodzi, czasami nie....

Zastanawiam sie dalej nad tym lezaczkiem i na prawde nie wiem co wybrac..Poradzcie cos, raczej taki zwykly zebym mogla wziac Małego do kuchni jak cos robie itp
moja tez spala teraz tylko godzine i obudzila sie z placzem-wzielam ja na rece i jak bekla do w calym domu slychac bylo.....a wczesniej za nim ja polzylam tez bekla.......wiec budzi ja ta powietrze ktore ma w brzuszku....wypila 30ml mleka i znowu spi

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość

nie pamietam juz dokladnie mam gdzies zapisane na swoim kompie, ktory teraz troche niesprawny jest
ja nie stosuje zadnego schematu- karmie ja na zadanie czyli i tak jak pospi a napewno nie przekracza zalecanej dawki ml na dobe

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-08-25, 14:01   #889
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

Czyli znaczy ze ten problem z odbijaniem to powszechne zjawisko....Ale senna jestem ide chyba sobie drzemke uciąć
Stary 2009-08-25, 14:16   #890
UnholyOne
Ola-Unhola

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość

My chyba zdecydujemy się na tą huśtawkę, potem jest ten fajny leżaczek do 18 kg, ale do kuchni chyba tego nie wstawisz
http://allegro.pl/item714798395_fish..._j7811_gw.html

Aniu, śliczne fotki

Wczoraj się dobijałam, nacytowałam i doopa. Wkurzam się również na forum

Ja tak na szybciutko, bo gotuję zupkę, doglądam śpiącego Małego przy pralce (uwielbia wirowanie ) i szykuję się na spacer kąpiąc się

Mam nadzieję, że później uda mi się w końcu zacytować co chciałam
Stary 2009-08-25, 15:00   #891
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
Helooo mamusie

hmmm nie wiem co mi tak wesoło ... Bartus w nocy nie dał mi pospac - jak się obudził o 1 na jedzenie to zasnął o 3 ... oczy jak pięć złotych i w nosie miał spanie ... tylko jadł na okrągło ... prężył sie i wiercił przy cycku, a ja już mysli miałam straszne ze pokarmu mi brakuje
Potem jak zasnął to znów pobudka o 6 ... 9 ... 10 ... 11 ... i teraz śpi
(...)
w wózeczku był rożek - jak jedziemy do mojej babci na spacer to wkładam Bartusia w rózku - oczywiście nie zawijam- żeby potem było mi wygodniej go nosić
Ania nasze Maluchy chyba się zmówiły , Kubuś wczoraj po myciu zamiast grzecznie iść spać, to w ryk , ale Małż z Nim siedział, a mnie kazał iść spać do drugiego pokoju , pospałam 2 godzinki, nakarmiłam głodomorka i jakoś zasnął

A, rożek, bo tak przytulnie wyglądało w tej gondoli, moja jest taka duża, że Kubuś turla się od brzegu do brzegu czasem

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Cześć i czołem

Miramej śliczny avatarek
(...)
A mój mały pozwolił mi się dzisiaj wyspać – w końcu
Teraz ładnie się huśta w huśtawce i ssie paluszka

Ja byłam dzisiaj u lekarza, boli mnie kciuk u prawej ręki, na tyle że mam trudności z podnoszeniem małego
Boli już od 4 tygodni, myślałam że przejdzie ale boli coraz bardziej, zrobili mi rentgena i zapisali do specjalisty na połowę września

Co do seksu, ja mam stresa, u Ginki byłam ostatnio – bez kolejki , wszystko ładnie się zagoiło, poprosiłam o środek anty i dostałam receptę na zastrzyki (raz na 3 miesiące-żebym nie daj boże pigułki w tym rozgardiaszu nie zapomniała)
(...)
A propos zdjęć – w końcu przyłapałam młodego jak się do mnie uśmiechał

, no w końcu radosna wiadomość

Żebyś do września nie zeszła na ten palec , szkoda gadać

A jakie zastrzyki, rozumiem, że można je stosować podczas karmienia?

Daj jakieś zdjęcie Mateusza

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 15:51   #892
magi77
Wtajemniczenie

Witajcie mamusie i dzidziusie
Mój Malutek jest tak absorbujący, że nie mam na nic czasu. Łobuziak jeden nie chce wogóle spać. Wierci się, kręci, popłakuje = zero snu. Ja nie wiem skąd on bierze siły, mamusi już dawno bateryjka się wyczerpała.

Viki zaciskam kciuki za Gabrysia. Tylko mogę sobie wyobrażać przez co przechodzicie. Trzymaj się cieplutko i bądź silna dla syncia. Wiem coś o tym, ja staram się cały czas zaciskać zęby i być pogodną mamą dla Malutka. Nie wyobrażałam sobie, że można mieć w sobie tyle siły i nadziei. Jeszcze raz buziaki dla Was

Mojemu Maćkowi też dokucza brzuszek i to prężenie i popłakiwanie przy bączkach. Straszne... Od dwóch dni cały czas popłakuje i nie chce spać, nawet na spacerkach. Mój bidulek...
Dzisiaj rano coś mi strzeliło w kręgosłupie i boli jak cholera, najgorsze jest to, że Maciulka biorę na ręce ze łzami w oczach. Jutro chyba czeka mnie nastawienie kręgosłupa. Tylko jak ja wytrzymam do jutra.

Nie mam czasu Was nadrobić, mimo wszystko płodne jesteście

Zawsze trzeba mieć nadzieję na lepsze jutro...

MACIEJKA SYNEK KOCHANY
20-07-2009

Edytowane przez magi77
Czas edycji: 2009-08-25 o 16:00
magi77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 16:44   #893
mariolasl
Zakorzenienie

Witajcie
My po spacerku, obiadku, Antonio smacznie sobie śpi na brzuszku, więc mam okazję zajrzeć i poczytać, co się działo

Wczoraj Antonio dostał paczkę od przyszywanej cioci - mojej koleżanki z pracy. Jak zwykle trafiła, kupiła tylko jeden zestaw na teraz, a resztę na 3-6 miesięcy. Przysłała mi też elektroniczny termometr do pokoju, ktory świeci w zależności od temperatury . Taki w sumie neipotrzebny bajer, ktorego , sama bym nie kupiła, ale miło, że pamiętała moją fobię dotyczącą przegrzewania, czy ubierania zbyt cienko dzieci. Od koleżanek z pracy dostałam aspirator na baterie Graco, fajny jest, ma nawet melodyjkę, a Antonio czeka cierpliwie, aż mamusia wyczyści mu nosek (tego też bym pewnie nie kupiła sama, ale jak jest, to fajnie)

Cass, tutaj fajna stronka. Jeśli masz jednak duże obiekcje, to może wybierz sie do lekarza, pogadacie, zważą dziecko i będziesz wiedziała, czy twoje obawy są bezpodstawne, czy też nie. Zawsze można orientacyjnie sobie policzyć, ile dziecko powinno wypić, tak jak pisała Rzabba waga w kg razy 150 (wychodzi ilość mleka na 24 h) podzielić przez liczbę posiłków. To jednak tylko wzór, a nie da się dziecka wychowywać według wzoru IMO, daje nam jednak jakąś orientację, czy aby nie przesadzamy w jedną, czy w drugą stronę.
Antonio od wyjścia ze szpitala jest karmiony na rządanie i nie ma żadnego schematu, wcześniej 6 razy dziennie, teraz pije tylko 5 razy dziennie (i śpi całą noc) i nigdy nie udało mu się wypić okolo 150 ml mleka ze wzoru. Jednak ładnie przybiera na wadze, więc widocznie to, co pije mu wystarcza. Teraz również ma okres, że nie chce za bardzo jeść, zjada 50-70 ml i ani kropli więcej, więc go nie zmuszam, na następne karmienie zjada więcej. Poza tym zaczął się ślinić i wkładać rączki do buzi, więc pomyślałam sobie, że może zaczyna mu się ząbkowanie (zarowno ja, jak i brat zaczęlismy ząbkować wcześnie), więc zmieniłam smoczki ze silikonowych na lateksowe (które są bardziej miekkie) i zobaczymy.... Pierwszy posiłek z nowym smoczkiem wypadł dużo lepiej, może ten smoczek jest przyjemniejszy dla jego dziąseł, ale może to był tylko przypadek
W piątek ide go zważyć, więc sie dowiem, jaki był przyrost wagi w ciągu 2 tygodni. Bo że był to czuję, gdy go noszę, a poza tym wyrasta z ubranek.
Stary 2009-08-25, 16:54   #894
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
p4w dopiero wczoraj po fakcie doczytalam, ze chcialas trzy buteleczki sab simplexu

jesli chcesz to nastepnym razem Ci wezme

w ogole dziewczyny, ktore chca sab simplex niech po prostu dadza mi znac wczesniej a ja sobie zapisze - bo jak widac tescie jezdza niespodziewanie do tych niemiec i nigdy nikt nie zdazy sie zalapac - a tak jak powiedza, ze jada to ja bede wiedziec komu i ile mam wziac
nic nie szkodzi - może nawet lepiej, bo zobacze jak działa (dzisiejsza noc była fatalna - nie wiem czy to wina brzuszka czy ogolnie ma jakiś gorsze dni)

za kilka dni dam znać jak będę mogła cos powiedzieć na temat skuteczności
i jeszcze raz dziękuję za zakup

-------------
dziewczyny, mam pytanie czy sól fizjologiczną aplikujecie bezpośrednio do noska? mam na myśli takie zwykłe buteleczki, a nie spray - nie wiem czy mam kupować w sprayu czy mogę wykorzystać te co mam ?

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-08-25, 17:00   #895
kamilka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość

wg tego mój mały powinien pić między 65 a 75ml...
dzięki za ten schemat. teraz przynajmniej będę wiedzieć czy wystarczająco odciągam dla niego...

Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość

Kamilka dziecko powinno przybierać średnio 800-1 kg miesięcznie.

U nas można umrzeć zanim sie doczeka na swoją kolej u lekarza...

kiedyś brałam Depo Proverę, ale przez pół roku okresu nie miałam przy niej i trzeba było odstawić. Ale faktycznie jest wygodna i tania.

Czyli wychodzi na to że niedługo zagłodzę moje dziecko... Od wyjścia ze szpitala Sebastian przybrał 200g a już 2,5tyg w domu jesteśmy
Na początku opróżniał oba cyce i spał ok 2-3 godz. Raz na dobę po cycach jeszcze marudził i wypił dodatkowo 10-20ml butli.
A od przedwczoraj jest ciągle niespokojny. wczoraj wypił łącznie 75ml mleczka odciągniętego i mieszanki, i zwymiotował. dziś po wypiciu 70 to samo. mamusia była cała w zwróconym mleczku
A jak wypił 50 to spał godzinę tylko... Mleczarnia strajkuje...
tak źle, i tak niedobrze, co go odłożę to krzyczy i nic zrobić przy nim nie mogę. A na rączkach jest spokojny...
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 17:50   #896
majka versace
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamilka Pokaż wiadomość
wg tego mój mały powinien pić między 65 a 75ml...
.....

Czyli wychodzi na to że niedługo zagłodzę moje dziecko... Od wyjścia ze szpitala Sebastian przybrał 200g a już 2,5tyg w domu jesteśmy
Na początku opróżniał oba cyce i spał ok 2-3 godz. Raz na dobę po cycach jeszcze marudził i wypił dodatkowo 10-20ml butli.
Mój mały od 2 tygodnia je ok.70-90ml/co ok. 3 godz. dziś była położna i zważyła go i waży już 65dkg więcje niż waga urodzeniowa a jutro skończy 3 tygodnie No i widze że rzadko wytrzymuje 3 godziny, chyba bedzie częsciej jadł. Ja zawsze robie więcej w butelce czyli ok. 120ml i coraz częściej ma ochote zjeść więcej ale ja mu nie daje bo jak zje więcej niż 100ml to na bank potem zwymiotuje. Poprostu chce zjeść ale żołądeczek za mały ma A ja już karmie tylko sztucznym mlekiem, pokarmu już nie mam.

Dziś wogóle to zasnąć nie może, co zaśnie to się zaraz obudzi, nic zrobić nie moge. Oby tylko w nocy sobie odespał.........

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

http://www.unipharm.pl/artykuly/wiek...zieciecego.pdf troche o naszych problemach.

Edytowane przez majka versace
Czas edycji: 2009-08-25 o 17:39
majka versace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 18:23   #897
mariolasl
Zakorzenienie

Majka, a krostki już zniknęły?
-----
Antonio wypił juz drugą butlę z nowym smoczkiem i obyło się bez płaczu i plucia. Może więc lateksowy smoczek nie był takim złym pomysłem

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

p4w, ja stosuję sol fizjologiczną w ampułkach bez problemu, po ok 2 krople do każdej dziurki nosa.

magi77, miło cię znowu czytać. Mam nadzieję, że wkrótce maluszek ci odpuści i będziesz zaglądać częściej.
Stary 2009-08-25, 18:38   #898
majka versace
Zadomowienie

Cytat:
.
No te z którymi poszłam do lekarza zniknęły ale teraz ma ten trądzik niemowlęcy Poczytałam troche w necie i niestety opisy pasują jak ulał. Pocieszające jest to że piszą że to szybko mija, jest bezbolesne i przyczyna powstawania nie jest do końca znana. Więc nie wynika z mojego zaniedbania, bo bym sobie nie darowała.... I faktycznie szybko znika, tyle że następnego dnia ma w innym miejscu, i tak w kółko.... Dziś była położna i kazała odstawić oliwke i myć tylko wodą... Boje się że znowu mu skóra będzie schodzić bo tak było jak nie używałam oliwki.

majka versace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 18:45   #899
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
-----
Antonio wypił juz drugą butlę z nowym smoczkiem i obyło się bez płaczu i plucia. Może więc lateksowy smoczek nie był takim złym pomysłem

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

p4w, ja stosuję sol fizjologiczną w ampułkach bez problemu, po ok 2 krople do każdej dziurki nosa.

magi77, miło cię znowu czytać. Mam nadzieję, że wkrótce maluszek ci odpuści i będziesz zaglądać częściej.
dzięki Mariolu
jak fajnie byłoby określić u mojego Smyka ilość posiłków-u niego to jest niekończący się posiłek bo On nie najada się raz a dobrze tylko pociumka potem odpoczywa, pobawi się, za chwilę znów chce jeśćitak w kółko
jak gdzieś chcemy wyjść (na spacer, do lekarza) daję butelkę bo inaczej nie daję rady... i jak mam określić ile zjada?
tylko ilość butelek mogę policzyć... ale raczej obawiam się, że je za dużo niż za mało

-------------------------
nosidełko Baby Bjorn wpisuje na listę hitów - mały jest zachwycony - oczy ma jak 5 zł i nawet nie piknie(jak nie on ) i jest bardzo wygodne w noszeniu

3220g 54 cm

------------------

Stary 2009-08-25, 19:31   #900
mariolasl
Zakorzenienie

p4w, najlepszym miernikiem najedzenia się bądź nie jest prawidłowy przyrost wagi, a nie ilość karmień/butli .
Jeśli mój Antonio prawidłowo prybiera na wadze, to pozwoliłam mu regulować sobie objętościowo i ilościowo posiłki. W końcu za kilka dni skonczy 3 miesiące

Majko, bardzo się cieszę, że maluszek miewa sie lepiej. A trądzik zniknie , wiesz przecież.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości