|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
Witam!
Dopiero teraz udalo mi sie usiąść i coś napisać. Rano byłam na siłowni, a Antonio w żłobku rozpieszczany przez opiekunki , siedział w huśtawce i baaaardzo mu się podobało , chyba jednak mu kupimy . Później przyszli fachmani zakładać telewizję satelitarną, więc parzyłam im kawy i herbaty, ale sprawnie im to poszło . Antonio dalej grymasi przy jedzeniu, ale mam nadzieję, że mu to minie. Jutro idziemy się zważyć. Odparzyła mu się trochę dooopka (mimo iż bardzo uważałam i dbałam), probowałam już wszystkiego, co mi wpadło w ręcę + wietrzenie i mycie rumiankiem i wacikami. Nie widzę poprawy. Może jutro poradzą mi jeszcze jakiś inny magiczny specyfik ![]() Cytat:
Witam przywrócona na łono wątku Karolinkę. Wczoraj myślałam co u ciebie . Radzisz sobie naprawdę świetnie. I zaraz pędzę pooglądać zdjęcia bobasa. Czekoladko, ciąża i poród to ogromna rewolucja w organizmie kobiety, trzeba dużo czasu, aby wróciła równowaga. Trzeba trochę cierpliwości. Nikt ci nie zagwarantuje kiedy całkowicie przestanie ci lecieć pokarm, czasem trwa to kilka tygodni, a czasem nawet kilka miesięcy (nawet mimo brania leków). Jeśli piersi będą napięte, to zrób sobie zimne okłady, schłodź też liście kapusty (lekko rozgniecione), które świetnie nadają sie na okłady. I tak jak już pisałam, miej w pogotowiu ibuprofen. Trudno przewidzieć jaki będą twoje piersi, jesli nie będziesz odciągać, mogą być lekko bolesne i napięte. Nawet jeśli się nie odciąga, to trochę tego pokarmu w piersiach jest. Jeśli będziesz zaniepokojona, to skonsultuj się z jakąś miejscową położną lub lekarzem.
|
|
#1022 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka
matko moje dziecko mialo przed chwila taki atak histerii, ze az mi serce myslalam, ze peknie
udalo mi sie przy pomocy smoczka, suszarki i glasakania po policzku go w koncu uspic ale nie wiem na jak dlugo - biedny
|
|
#1023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby spał jak najdłuzej! a Bartek obudził sie o 1.30 po 5 godzinacz snu
|
|
|
|
|
#1024 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie pozwolilabym mu na to ![]() Z tytulu podziebienia wstalam juz z nia, bo poranne mleko wypite i standardowo Laurka sie skupia przy "muzyce bobasa" a on niech chwile pospi, bo zaraz do dentysty bede sie szykowac. Twoj mąż tak mowi,a jak przyszloby co do czego to mialby pewnie jakas wymowke.Z reszta wiekszosc zapalonych na poczatku a z kazda nocka entuzjazm opada i nie wazne jak okropnie mocno kochaja swoje pociechy, brak snu, lub przerwany wytracaich z rownowagi![]() Cytat:
nie lubie takich akcji, szczegolnie jak jestem sama w domu. Cytat:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|||
|
|
|
#1025 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy jak kikut pępowinowy odpada to moze krwawic?bo wlasnie Małemu powoli się kruszy i niestety zaczal krwawic
wysłalam tesciowa do lekarza zeby spytala, ale sie martwie nie jest tej krwi duzo ale jednak
|
|
#1026 |
|
Zadomowienie
|
WrednaAfrodyto, u nas jak zaczal odpadac to krwawil troszke, przemywalam woda przegotowana i spirytusem i wszystko pieknie sie zagoilo. Pepowina odpadla po dokladnie 14 dniach i mamy piekny pepuszek.
Ktoras mama, przepraszam nie pamietam ktora, pytala o hemoroidy. U mnie w czasie porodu pojawila sie jedna, nie za duza. Na poczatku troche bolesna i klopotliwa przy korzystaniu z toalety, ale polozna polecila mi masc i teraz juz jest prawie ok. Nie krwawi, nie boli, tylko troszke wystaje. Maz wrocil do pracy w srode i maly chyba teskni za nim, bo marudzi, nie chce spac. Ale i tak jest ddzis lepiej niz w srode. Mam nadzieje, ze dojdziemy do ladu. Pozdrawiam
|
#1027 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Hej kobiałki
Karola cieszę się, że bioderka Zuzki w porządku Tatą Małej się nie przejmuj, rób swoje i tak, żeby Wam było dobrze, a On niech spada na drzewo ![]() Ja też coraz bardziej skłaniam się ku szczepionkom refundowanym, ale zaciekawiło mnie to, że Twoja Zuzia dopiero teraz będzie szczepiona (będzie miała ponad 10 tygodni - Sanepid Was nie ścignął jeszcze? )Fajnie, że Maluda zaczyna tak ładnie spać, zazdroszczę , a co do żłobka, to ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
, ładnie Ci Bartuś rośnie ![]() Cytat:
![]() Mnie się wszystkie huśtawki podobają , to Ci pomogłam
|
|
|
#1028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1029 |
|
Zakorzenienie
|
Witam z rana
![]() Svinecko, mam nadzieję, że reszta nocy upłynęla spokojnie. Miramej, a co taka zdziwiona
|
#1030 |
|
Zakorzenienie
|
Z tym żłobkiem? Bo ja się nie orientuję w tym temacie, jako, że będę siedziała z Kubusiem w domu.
Mariola, czy to źle, że miesięczne dziecko bardzo dużo śpi? W zasadzie tylko je (co 2-3 godziny), a potem śpi, okresy czuwania ma naprawdę krótkie, a np. czekoladka pisała, że Jej Weronika nie śpi w dzień nawet 5-6 godzin. Martwię się ![]() A Kubuś dziś kończy miesiąc
|
|
#1031 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wszystkiego najlepszego Co zwalił na kolegę? Cytat:
Dobre pytanie Unholy mi się podoba 3 i 4 I 100 lat dla małego Miramej lecę oglądać zdjęcia
|
|
|
#1032 | |||
|
Zakorzenienie
|
dzień dobry
Cytat:
![]() a ja na wizazu pisałam jedną ręką -lewą ... jak on przy cycusiu wisiał dlatego tak mało napisałam ![]() Cytat:
...---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- i sto lat dla Kubusia! Cytat:
![]() Bartuśś troche sie denerwował ![]() Ale w nocy denerwował sie jeszcze bardziej ... obudził sie o 4 ... był głodny, ale chyba go to bolało i co złapał cyca t plakał ... az po dwóch godzinach zasnął ... oczywiscie pół godziny i znowu krzyk - robił kupkę ![]() i tak sobie marudzimy do teraz ... od 4 z pół godzinną przerwą na spanie Teraz na szczescie je normalnie - narazie
|
|||
|
|
|
#1033 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
dzien dobry
maly jak zasnal to obudzil sie o 3 i znow zasnal a potem o 6 i znow wojna zaczal strasznie ulewac, potem sie prezyl, potem zrobil kupke i znow byl glodnyteraz sobie lezy i steka dziekuje pierogi
|
|
#1034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wlasnie wyszla mi kolejna nitka pod wplywem nasiadowek ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- moja mala spala wczoraj po kapieli 6 godzin pobija rekordy powoli hehe, potem mleczko i znowu spala 3 godziny.........a teraz wlasnie wstala wiec musze isc ja zabawic
|
|
#1035 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
jak czytam ile spia Wasze dzieci, ktora sa mlodsze od mojego to zazdroszcze
![]() moj w zyciu nie przespal dluzej niz 4godziny
|
|
#1036 |
|
Zakorzenienie
|
Po wczorajszych hałasach kolkowych dzis nagotowalam herbatki z kopru ktory maz kupil wczoraj w aptece.Zobaczymy jaki da to efekt.
A teraz zbieram sie na spacer. Zalatwilam juz dzis dentyste i zakupy od rana i pelna wigoru i dobrego nastroju wyruszam wozkiem w swiat
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
#1037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wracam do pracy w styczniu, a i tak czuje się szczęściarą, bo wiele matek tutaj musi wrócić do pracy znacznie szybciej, po 2-3 miesiącach, a bywa, że i wcześniej. Każde dziecko jest inne, moje też tak spalo jak miało 1-1,5 miesiąca Nie martw się, to jest normalne. Ciesz się, bo jeszcze okresy czuwania wydłużą sie u twojego maluszka jak i u mojego. Śpi 3-4 razy po 15-30 minut w ciągu dnia
|
|
#1038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym chciała żeby mój spał chociaż 4 godziny
|
|
|
#1039 | |
|
Zadomowienie
|
Hejka
Tak jak przeczuwałam...mały szalał nad ranem. Jeszcze czegoś takiego nie było Prężył sie, jęczał, niby głodny a jeść nie chciał, spać też nie, sam chyba nie wiedział co chce...Kolka to nie była bo bąki puszczał, kupe też robił.... Musiałam go pare razy odłożyć i sama się uspokoić bo bałam się że wybuchne.... Potem jakoś zasnęłam a on potem też. A dzisiaj od rana znowu to samo Jestem wykończona, wkońcu od 3 tygodni zarywam noce i jestem praktycznie całą dobe sama z małym. Mąż prawie nie bierze udziału w doglądaniu małego bo cały dzień w pracy, noce musi przespać żeby jakoś w pracy funkcjonować, pozatym jak rzadko mu się zdarza to jest przeziębiony więc nawet wekendy na mojej głowie... A ja od paru dni słaba jestem, w głowie mi się kręciło, bałam się że zemdleje jak bede sama. Teraz staram się więcej jeść i pić bo to chyba była przyczyna. Troche mi lepiej ale i tak już widać po mnie wyczerpanie. Cytat:
|
|
|
|
|
#1040 |
|
Zadomowienie
|
Majka musisz być silna innej rady nie ma....
Niepotrzebnie się martwiłam pępuszkiem, bo zaczal odpadać -wisi na włosku dosłownie i pewnie dlatego krwawił.
|
|
#1041 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ale mojemu tak sie zdarzylo moze ze trzy razy
![]() tak to gora 2,5-3h a przewaznie w ciagu dnia to zasypia na pare minut albo pol godziny i sie budzi ma tylko jeden dluzszy sen po poludniu na spacerze a i to nie zawsze Cytat:
moj tez jak ma kolke puszcza baki itp ale brzuszek go boli i nic nie mozna poradzic co do oslabienia - tez tak mam, czesto jak wstaje w nocy do malego to mi sie w glowie kreci i mam wrazenie, ze zaraz zemdleje - to z przemeczenia, czlowiek jest zmeczony, niewyspany i zapracowany, no i jeszcze stres bo dziecko placze ehh moj TZ tez od rana do nocy w pracy a wiekszosc nocek spi w salonie zeby miec sile pracowac ehh ciezkie to zycie Wy chociaz macie tyle lepiej, ze macie jedno dziecko, ja mam podwojne zajecie, czasami wysiadam i mam wrazenie, ze z niczym sobie nie radze
|
|
|
#1042 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a on robi ją regularnie, to samo z gazami....Mój mąż też śpi w innym pokoju. A ty faktycznie masz podwójnie więcej obowiązków |
|
|
|
|
#1043 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
Kolką jelitową nazywamy ostry ból w jamie brzusznej o różnym, często zmiennym umiejscowieniu, nasilający się falowo w zależności od tego, który odcinek jelita w danej chwili ulega patologicznym skurczom. Typowy napad kolki jelitowej rozpoczyna się od nagłego zaczerwienienia twarzy dziecka, z grymasem bólu i podkurczeniem nóżek. Następnie niemowlę wydaje piskliwy krzyk, któremu towarzyszy prężenie. Brzuszek jest wzdęty, obserwuje się nadmierną ilość gazów i "przelewanie" treści jelitowej. Często niemowlę oddaje zielone stolce z domieszką śluzu i jednoczesnym wydaleniem dużej ilości gazów. Dolegliwości powtarzają się cyklicznie. Wzrost i rozwój dziecka nie ulega zaburzeniu. Objawy kolkowe mogą mieć różne nasilenie: od napadów niewyjaśnionej drażliwości do niemal ciągłego krzyku. Nie udało się ustalić jednoznacznej przyczyny kolek u niemowląt. Wśród najczęstszych przyczyn wymienia się przyczyny fizjologiczne (żywieniowe: nadwrażliwość na białka mleka krowiego i białko sojowe, zaburzenia żołądkowo - jelitowe: nadmierna ilość gazów spowodowana nietolerancją dwucukrów, głównie laktozy, nadmierna perystaltyka, uszkodzenie błony śluzowej jelita, hormonalne - zaburzenia w wydzielaniu enterohormonów, niedojrzałość układu nerwowego), wynikające z interakcji pomiędzy rodzicami, a dzieckiem (stany lękowe matki, stres w rodzinie) oraz spowodowane nieodpowiednią techniką karmienia i trzymania dziecka.
|
|
|
#1044 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jesli chodzi o pomaganie tż to powiem wam tak - moj tez pracuje ale stara sie byc kolo 20.00 w domu jak przychodzi pora kapania malej-wtedy pomaga mi , bo ja ja kapie a on posprzata i mleczko przygotuje, a jak mala bardzo glodna to trzyma jej ten smoczek zeby nie wypadl hehe........w nocy wstaje tez do malej jak ja spie jak kamien a ona zajeczy to on idzie sprawdzic czy sie nie obudzila.......rano jak mala nie chce spac to sru ja do tatusia do lozka i tak sobie razem leża-spia a jak w tym czasie moge sie umyc i cos zjesc
|
|
#1045 |
|
Zadomowienie
|
Svinecka dzięki
bo ten opis bardzo pasuje do jego zachowania. Mój bidulek....a ja zła na niego byłam że taki nerwusek....
|
|
|
|
#1046 | ||
|
Zadomowienie
|
Przy tych upałach jest dość ciepło... zwłaszcza w miejscu gdzie przytu;lone jest dziecko
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czasem mam wrazenie ze sama nie wie czego chce , niby sie wspina na mnie i szuka cyca wiec chce mleko a jak jej dam to nie chce.....i tak dlugo to trwa az zasnie ze zmeczenia- ale ma tak tylko w dzien, noce ladnie przesypia poki co i wypije mleko i zasypia bez zadnych grymasow
|
|
#1048 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź Cytat:
.Mój Małż też już chodzi do pracy (chociaż plany były inne), ale pomaga mi, jak wraca. W końcu ja na drugi dzień też muszę jakoś funkcjonować i to w pełnej gotowości. Cytat:
![]() Dziewczyny, czy któraś z Was używała i Esputiconu i Espumisanu i może napisać, który jest lepszy? Kubusia ciągle boli brzuszek
|
|
|
#1049 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem ze moze to byc ciezkie i męczace.Mi jak raz wypadlo wstawac 4noce i w dzien non stop sama to w ostani dzien tez bylam troszke poddenerwowana,zirytowana i wystarczyloby zeby mnie ktos zirytowal a toczylabymbym wojne. Cytat:
przynajmniej ja ![]() Herbatka Laurce podchodzi.Wypila ze smakiem.Gazy dzis caly dzien w ilosci sporej i bez wysilku. Dzis ma dzien spiocha bo spala na spacerze od 13 z przerwa na mleko.Dotarlysmy do domu, wypila kolejne mlekoi mi zasnela...a kąpiel sie zbliza...Ale moze ma dzis dzien jedzenia i spania.\ Dzis tak pomyslalam ze Laura w lozeczku spedza bardzo malo czasu.Po kąpieli do rana,i raz popoludniu na 15-30minutowej drzemce a tak w lezaczku,no i duzo czasu spedzamy na dworze i jak wracamy to jest zabawa i kapiel.
||
|
|
|
#1050 |
|
Ola-Unhola
|
Ja używałam najpierw Esputiconu a teraz Espumisanu. To drugie o niebo lepsze. Antoś już nie ma takich napadów bólu brzuszka, a jak już to króciutkie i zaraz mu przechodzi My dzisiaj pól dnia na zakupach spędziliśmy. Antos calą wyprawę przespał i nawet udało mi się jeszcze do BRW wpaśc zamówić meble do pokoju dzieci. Robimy im remont, bo starszak do szkoły i musi mieć swój kąt do nauki (na przyszłośc), no i muszę to wszystko jakoś logicznie porozkładać, bo teraz jednak mimo ładu na pierwszy rzut oka nie jestem zadowolona. Zalatuje lekka prowizorką ![]() Także czeka nas remontowanie - cieszę się ![]() Co do szczepionek Szczepionkami skojarzonymi (poliwalentnymi) nazywa się szczepionki zawierające w swoim składzie więcej niż 1 antygen i uodparniające przeciwko więcej niż 1 chorobie. Takimi szczepionkami sa jak nazwa wskazuje 5w1, 6w1 - płatne, ale również DiPerTe(DPT - krztusieć, błonnica, tęzec ) oraz MMR (odra, świnka, różyczka) - bezpłatne. Tu jeszcze taka lektura. http://www.autyzm-szczepienia.eu/upl...5D%20adobe.pdf Ja będe szczepiła bezpłatnymi
Edytowane przez UnholyOne Czas edycji: 2009-08-28 o 18:36 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:00.

, siedział w huśtawce i baaaardzo mu się podobało
i powiedzieć Wam, że dnia 21 sierpnia 2009 o godzinie 23.25 przyszła na świat moja księżniczka. Waga 2820 wzrost 57cm
oby spał jak najdłuzej!
po 5 godzinacz snu
... zobaczymy! ... może w końcu się wyśpie
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

, a co do żłobka, to

... pierwsze slyszę, ale skoro doktorka tak twierdzi 

i sto lat dla Kubusia!