Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka 2009 - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-28, 00:01   #1021
mariolasl
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

Witam!
Dopiero teraz udalo mi sie usiąść i coś napisać. Rano byłam na siłowni, a Antonio w żłobku rozpieszczany przez opiekunki, siedział w huśtawce i baaaardzo mu się podobało, chyba jednak mu kupimy. Później przyszli fachmani zakładać telewizję satelitarną, więc parzyłam im kawy i herbaty, ale sprawnie im to poszło.

Antonio dalej grymasi przy jedzeniu, ale mam nadzieję, że mu to minie. Jutro idziemy się zważyć. Odparzyła mu się trochę dooopka (mimo iż bardzo uważałam i dbałam), probowałam już wszystkiego, co mi wpadło w ręcę + wietrzenie i mycie rumiankiem i wacikami. Nie widzę poprawy. Może jutro poradzą mi jeszcze jakiś inny magiczny specyfik
Cytat:
Napisane przez marysia_258 Pokaż wiadomość
Witam
Chciałąm zameldować się na odchowalni i powiedzieć Wam, że dnia 21 sierpnia 2009 o godzinie 23.25 przyszła na świat moja księżniczka. Waga 2820 wzrost 57cm
Jutro postaram sie Wam wszystko opisać
Serdecznie gratuluję!!!

Witam przywrócona na łono wątku Karolinkę. Wczoraj myślałam co u ciebie . Radzisz sobie naprawdę świetnie. I zaraz pędzę pooglądać zdjęcia bobasa.

Czekoladko, ciąża i poród to ogromna rewolucja w organizmie kobiety, trzeba dużo czasu, aby wróciła równowaga. Trzeba trochę cierpliwości. Nikt ci nie zagwarantuje kiedy całkowicie przestanie ci lecieć pokarm, czasem trwa to kilka tygodni, a czasem nawet kilka miesięcy (nawet mimo brania leków).
Jeśli piersi będą napięte, to zrób sobie zimne okłady, schłodź też liście kapusty (lekko rozgniecione), które świetnie nadają sie na okłady. I tak jak już pisałam, miej w pogotowiu ibuprofen. Trudno przewidzieć jaki będą twoje piersi, jesli nie będziesz odciągać, mogą być lekko bolesne i napięte. Nawet jeśli się nie odciąga, to trochę tego pokarmu w piersiach jest. Jeśli będziesz zaniepokojona, to skonsultuj się z jakąś miejscową położną lub lekarzem.
Stary 2009-08-28, 00:30   #1022
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Dot.: Wakacyjne nasze Szkraby przywitały swoje Mamy!!! - Lipcowo-Sierpniowe Słoneczka

matko moje dziecko mialo przed chwila taki atak histerii, ze az mi serce myslalam, ze peknie

udalo mi sie przy pomocy smoczka, suszarki i glasakania po policzku go w koncu uspic ale nie wiem na jak dlugo - biedny
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 01:47   #1023
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
matko moje dziecko mialo przed chwila taki atak histerii, ze az mi serce myslalam, ze peknie

udalo mi sie przy pomocy smoczka, suszarki i glasakania po policzku go w koncu uspic ale nie wiem na jak dlugo - biedny

oby spał jak najdłuzej!

a Bartek obudził sie o 1.30 po 5 godzinacz snu

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 07:06   #1024
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ania0104 Pokaż wiadomość
czyli małż się nie wykręcił od wstawania w nocy?
Ja włąsnie wymyśliłam, ze jak będę karmic ten jeden dzień butlą to wkońcu się wyśpie ... TŻ zawsze sie zarzekał ze jakbyśmy karmilli butelką to On może każdej nocy wstawać ... zobaczymy! ... może w końcu się wyśpie
ooo nie, co to to nie nie pozwolilabym mu na to
Z tytulu podziebienia wstalam juz z nia, bo poranne mleko wypite i standardowo Laurka sie skupia przy "muzyce bobasa" a on niech chwile pospi, bo zaraz do dentysty bede sie szykowac.
Twoj mąż tak mowi,a jak przyszloby co do czego to mialby pewnie jakas wymowke.Z reszta wiekszosc zapalonych na poczatku a z kazda nocka entuzjazm opada i nie wazne jak okropnie mocno kochaja swoje pociechy, brak snu, lub przerwany wytracaich z rownowagi

Cytat:

moze to kolka byla jak suszarka pomogla?czy sam szum go uspokoił?
nie lubie takich akcji, szczegolnie jak jestem sama w domu.

Cytat:

oby spał jak najdłuzej!

a Bartek obudził sie o 1.30 po 5 godzinacz snu
a ty po 15min na wizazu? a mowisz ze po 2h wisi przy cycusiu
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 08:41   #1025
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

Dziewczyny czy jak kikut pępowinowy odpada to moze krwawic?bo wlasnie Małemu powoli się kruszy i niestety zaczal krwawic wysłalam tesciowa do lekarza zeby spytala, ale sie martwie nie jest tej krwi duzo ale jednak
Stary 2009-08-28, 10:16   #1026
Ulcia2512
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Ulcia2512

WrednaAfrodyto, u nas jak zaczal odpadac to krwawil troszke, przemywalam woda przegotowana i spirytusem i wszystko pieknie sie zagoilo. Pepowina odpadla po dokladnie 14 dniach i mamy piekny pepuszek.

Ktoras mama, przepraszam nie pamietam ktora, pytala o hemoroidy. U mnie w czasie porodu pojawila sie jedna, nie za duza. Na poczatku troche bolesna i klopotliwa przy korzystaniu z toalety, ale polozna polecila mi masc i teraz juz jest prawie ok. Nie krwawi, nie boli, tylko troszke wystaje.

Maz wrocil do pracy w srode i maly chyba teskni za nim, bo marudzi, nie chce spac. Ale i tak jest ddzis lepiej niz w srode. Mam nadzieje, ze dojdziemy do ladu.
Pozdrawiam

108,6-106-105-104-102,5-101-100.2-99-98,8-97,7-96-95-94-93-92-91-90-89-88-87-86-85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72
Ulcia2512 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 10:17   #1027
Miramej
Zakorzenienie

Hej kobiałki

Karola cieszę się, że bioderka Zuzki w porządku , u nas też

Tatą Małej się nie przejmuj, rób swoje i tak, żeby Wam było dobrze, a On niech spada na drzewo

Ja też coraz bardziej skłaniam się ku szczepionkom refundowanym, ale zaciekawiło mnie to, że Twoja Zuzia dopiero teraz będzie szczepiona (będzie miała ponad 10 tygodni - Sanepid Was nie ścignął jeszcze? )

Fajnie, że Maluda zaczyna tak ładnie spać, zazdroszczę , a co do żłobka, to

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Pierwszy grzech...nie poprasowalam pierwszego prania niuni.Ładnie poskładalam i schowalam do szafy
O Ty

Cytat:
Napisane przez marysia_258 Pokaż wiadomość
Witam
Chciałąm zameldować się na odchowalni i powiedzieć Wam, że dnia 21 sierpnia 2009 o godzinie 23.25 przyszła na świat moja księżniczka. Waga 2820 wzrost 57cm
Jutro postaram sie Wam wszystko opisać
Śliczna , gratuluję

Cytat:
no własnie nie ... wydaje mi sie ze te pleśniawki to albo z butli jak podawałam mu witaminki, albo ze smoczka ...
Czyli trzeba uważać, delikatne te dzidzie, nie?

Cytat:
Ja włąsnie wymyśliłam, ze jak będę karmic ten jeden dzień butlą to wkońcu się wyśpie ... TŻ zawsze sie zarzekał ze jakbyśmy karmilli butelką to On może każdej nocy wstawać ... zobaczymy! ... może w końcu się wyśpie
(...)
I zapomniałam napisać ze bardzo ładnie rośnie ... w ciagu dwóch tygodni przytył pół kilo ... wczoraj skończył 6 tygodni i waży 4500 g
Ma okazję się wykazać , ładnie Ci Bartuś rośnie

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Witajcie wieczornie
My dzisiaj świętowaliśmy Pierwszy Miesiąc Bąbelka
Dlatego nas nie było
(...)
Miramejku, Kubuś w końcu zagościł w Albumie
Śliczny chłopiec i jakie minki - słodziutkie

Dziewczyny doradźcie który wzór huśtawki najfajniejszy dla mojego Antośka
http://allegro.pl/item715462517_hust...ce_nowosc.html
http://allegro.pl/item715072806_fish...delux_3w1.html
http://allegro.pl/item714798395_fish..._j7811_gw.html
http://allegro.pl/item721229975_fish...ak_gratis.html

Kurcze jeszcze zastanawiam się nad tymi w tym stylu:
http://allegro.pl/item725877104_fish...n9278_s_k.html
ale te wcześniejsze chyba praktyczniejsze, bo potem jest leżaczek dla wiekszych dzieci, a tu tylko bujanie. A mój Synalek juz jest spory, to pewnie długo by mu taka nie posłużyła
Wszystkiego najlepszego dla Antosia

Mnie się wszystkie huśtawki podobają , to Ci pomogłam

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 10:17   #1028
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze siedze i czekam aż się obudzi na jedzenie i jakoś ma w nosie ... wykąpany o 19,30 ... zjadł i śpi
A ja zamiast spać to siedze i czekam
Ja już nie popełniam tego błędu

H. MacLeod

.
Stary 2009-08-28, 10:35   #1029
mariolasl
Zakorzenienie

Witam z rana
Svinecko, mam nadzieję, że reszta nocy upłynęla spokojnie.

Miramej, a co taka zdziwiona
Stary 2009-08-28, 10:55   #1030
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Witam z rana
(...)
Miramej, a co taka zdziwiona
Z tym żłobkiem? Bo ja się nie orientuję w tym temacie, jako, że będę siedziała z Kubusiem w domu.

Mariola, czy to źle, że miesięczne dziecko bardzo dużo śpi? W zasadzie tylko je (co 2-3 godziny), a potem śpi, okresy czuwania ma naprawdę krótkie, a np. czekoladka pisała, że Jej Weronika nie śpi w dzień nawet 5-6 godzin. Martwię się

A Kubuś dziś kończy miesiąc

H. MacLeod

.
Stary 2009-08-28, 10:56   #1031
eleeri
Zakorzenienie

Cześć

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
kurde znowu przemywalam rywanolem i pociagnelam to biale i wylazlo prawie 1cm nitki!! dalej nie ciagne bo boli! chyba pod wplywem nasiadowek ta nitka wylazla na wierzch-to chyba dobrze bo przeciez ona powinna byc dawno rozpuszczona-dzis jest 4 tydzien od porodu!no nic zobacze co dalej z tym bedzie sie dziac
zeby jeszcze z tej mi ropa nie szla
Czekoladko nici rozpuszczają się do pół roku, więc się nie denerwuj.

Cytat:
Eleeri-mam juz odpowiedz dlaczego nie wstawiam zdjęc.
Poprzegladalam fotki ktore mam na lapku i na wiekszosci z nich jestem...boze jak ja wygladalam jak monstrum,straszydlo...Pop rostu tak jak sie czulam psychicznie tak wyglądałam fizycznie.
I nie piszepo to byscie teraz chórem mnie pocieszaly.Poprostu stwierdzam fakt.
Z kazdym kolejnym dniem wyglądałam juz nieco lepiej.
Aktualnie od kilku dni zabieramy sie za sesje Misi z mamusia wiec napewno wstawie.
Wstawie tez Laure i kotke wspolnie na lezaczku
Coś ściemniasz na pewno, ale nich Ci będzie. Wobec tego czekam za zdjęcia z kotkiem

Cytat:
Butlą mam karmić, zeby pozbyć sie żółtaczki ... bo to jakaś żółtaczka pokarmowa jest i ma przejść jak przestanę karmić przez jeden dzień ... pierwsze slyszę, ale skoro doktorka tak twierdzi

A na plesniawki mam podawać Nystatyne ... ale nie smarować języka tylko podawać taką pipetką ...

no własnie nie ... wydaje mi sie ze te pleśniawki to albo z butli jak podawałam mu witaminki, albo ze smoczka ...

a mam podawać mleko z butelki zeby wyeliminować żółtaczke

a ja sie własnie zastanawiam jak podawać ta Nystatynę, zeby jak najdłuzej pozostała w buzi bartusia ... bo on ja od razu połyka
Ania mi lekarz (nie pediatra) polecił smarować język palcem zanurzonym w Nystatynie, smarowałam kilka dni i nie było poprawy, dopiero gazik rozwiązał sprawę, wszystko ładnie schodziło.

Cytat:
oczywiscie zapomnial w tym roku o wszystkim zapomina
tlumaczy, ze przez to, ze ma tyle spraw i mysli o tym, ze niedlugo bedzie taki dzien ale potem w natloku spraw zapomina ale to nie znaczy, ze mnie nie kocha.....bla bla bla

a klamstewko......jak zwykle typowe meskie tlumaczenie - to nie jego, to kolega.........sraty taty

Wszystkiego najlepszego
Co zwalił na kolegę?

Cytat:
Napisane przez majka versace Pokaż wiadomość
Boje się nocy Mały marudzi, nie może zasnąć mimo że zmęczony... chyba padne. Kiedy to się skończy

Dobre pytanie

Unholy mi się podoba 3 i 4
I 100 lat dla małego

Miramej lecę oglądać zdjęcia

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 11:20   #1032
Ania0104
Zakorzenienie

dzień dobry
Cytat:
ooo nie, co to to nie nie pozwolilabym mu na to
Z tytulu podziebienia wstalam juz z nia, bo poranne mleko wypite i standardowo Laurka sie skupia przy "muzyce bobasa" a on niech chwile pospi, bo zaraz do dentysty bede sie szykowac.
Twoj mąż tak mowi,a jak przyszloby co do czego to mialby pewnie jakas wymowke.Z reszta wiekszosc zapalonych na poczatku a z kazda nocka entuzjazm opada i nie wazne jak okropnie mocno kochaja swoje pociechy, brak snu, lub przerwany wytracaich z rownowagi

a ty po 15min na wizazu? a mowisz ze po 2h wisi przy cycusiu
no, zobaczymy jak to będzie ....

a ja na wizazu pisałam jedną ręką -lewą ... jak on przy cycusiu wisiał
dlatego tak mało napisałam
Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Ja też coraz bardziej skłaniam się ku szczepionkom refundowanym, ale zaciekawiło mnie to, że Twoja Zuzia dopiero teraz będzie szczepiona (będzie miała ponad 10 tygodni - Sanepid Was nie ścignął jeszcze? )

Ma okazję się wykazać , ładnie Ci Bartuś rośnie
a ja wczoraj rozmawiałam z lekarzzem i mi powiedziała ze te refundowane szczepionki tez są skojarzone ... i juz prawie nigdzie sie ich nie podaje ...

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Cytat:
i sto lat dla Kubusia!
Cytat:
Napisane przez eleeri Pokaż wiadomość
Ania mi lekarz (nie pediatra) polecił smarować język palcem zanurzonym w Nystatynie, smarowałam kilka dni i nie było poprawy, dopiero gazik rozwiązał sprawę, wszystko ładnie schodziło.
ja dzisiaj własnie tak zrobiłam na gazik i czysciłam języczek
Bartuśś troche sie denerwował

Ale w nocy denerwował sie jeszcze bardziej ... obudził sie o 4 ... był głodny, ale chyba go to bolało i co złapał cyca t plakał ... az po dwóch godzinach zasnął ... oczywiscie pół godziny i znowu krzyk - robił kupkę
i tak sobie marudzimy do teraz ... od 4 z pół godzinną przerwą na spanie

Teraz na szczescie je normalnie - narazie

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 11:32   #1033
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

dzien dobry

maly jak zasnal to obudzil sie o 3 i znow zasnal a potem o 6 i znow wojna zaczal strasznie ulewac, potem sie prezyl, potem zrobil kupke i znow byl glodny

teraz sobie lezy i steka

Cytat:
Wszystkiego najlepszego
Co zwalił na kolegę?
dziekuje

pierogi
Stary 2009-08-28, 11:38   #1034
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy jak kikut pępowinowy odpada to moze krwawic?bo wlasnie Małemu powoli się kruszy i niestety zaczal krwawic wysłalam tesciowa do lekarza zeby spytala, ale sie martwie nie jest tej krwi duzo ale jednak
tez sie martwilam bo krewka byla-ale kilka dni i bedzie po problemie. malej odpadl kikut a jeszcze krewka byla kilka dni

Cytat:

Czekoladko nici rozpuszczają się do pół roku, więc się nie denerwuj.

wlasnie wyszla mi kolejna nitka pod wplywem nasiadoweki juz mniej boli......

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

moja mala spala wczoraj po kapieli 6 godzinpobija rekordy powoli hehe, potem mleczko i znowu spala 3 godziny.........a teraz wlasnie wstala wiec musze isc ja zabawic

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 11:43   #1035
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

jak czytam ile spia Wasze dzieci, ktora sa mlodsze od mojego to zazdroszcze
moj w zyciu nie przespal dluzej niz 4godziny
Stary 2009-08-28, 12:01   #1036
katarzynka00
Zakorzenienie

Po wczorajszych hałasach kolkowych dzis nagotowalam herbatki z kopru ktory maz kupil wczoraj w aptece.Zobaczymy jaki da to efekt.

A teraz zbieram sie na spacer.
Zalatwilam juz dzis dentyste i zakupy od rana i pelna wigoru i dobrego nastroju wyruszam wozkiem w swiat

Stary 2009-08-28, 12:16   #1037
mariolasl
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym żłobkiem? Bo ja się nie orientuję w tym temacie, jako, że będę siedziała z Kubusiem w domu.

Mariola, czy to źle, że miesięczne dziecko bardzo dużo śpi? W zasadzie tylko je (co 2-3 godziny), a potem śpi, okresy czuwania ma naprawdę krótkie, a np. czekoladka pisała, że Jej Weronika nie śpi w dzień nawet 5-6 godzin. Martwię się

Miramejku, o moim "żłobku" na jedną godzinę pisałam tu i tu
Ja wracam do pracy w styczniu, a i tak czuje się szczęściarą, bo wiele matek tutaj musi wrócić do pracy znacznie szybciej, po 2-3 miesiącach, a bywa, że i wcześniej.

Każde dziecko jest inne, moje też tak spalo jak miało 1-1,5 miesiąca .
Nie martw się, to jest normalne. Ciesz się, bo jeszcze okresy czuwania wydłużą sie u twojego maluszka jak i u mojego. Śpi 3-4 razy po 15-30 minut w ciągu dnia
Stary 2009-08-28, 13:12   #1038
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
jak czytam ile spia Wasze dzieci, ktora sa mlodsze od mojego to zazdroszcze
moj w zyciu nie przespal dluzej niz 4godziny

Ja bym chciała żeby mój spał chociaż 4 godziny

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 13:12   #1039
majka versace
Zadomowienie

Hejka

Tak jak przeczuwałam...mały szalał nad ranem. Jeszcze czegoś takiego nie było Prężył sie, jęczał, niby głodny a jeść nie chciał, spać też nie, sam chyba nie wiedział co chce...Kolka to nie była bo bąki puszczał, kupe też robił.... Musiałam go pare razy odłożyć i sama się uspokoić bo bałam się że wybuchne.... Potem jakoś zasnęłam a on potem też. A dzisiaj od rana znowu to samo Jestem wykończona, wkońcu od 3 tygodni zarywam noce i jestem praktycznie całą dobe sama z małym. Mąż prawie nie bierze udziału w doglądaniu małego bo cały dzień w pracy, noce musi przespać żeby jakoś w pracy funkcjonować, pozatym jak rzadko mu się zdarza to jest przeziębiony więc nawet wekendy na mojej głowie...

A ja od paru dni słaba jestem, w głowie mi się kręciło, bałam się że zemdleje jak bede sama. Teraz staram się więcej jeść i pić bo to chyba była przyczyna. Troche mi lepiej ale i tak już widać po mnie wyczerpanie.

Cytat:
..... czy to źle, że miesięczne dziecko bardzo dużo śpi? W zasadzie tylko je (co 2-3 godziny), a potem śpi, okresy czuwania ma naprawdę krótkie, a np. czekoladka pisała, że Jej Weronika nie śpi w dzień nawet 5-6 godzin. Martwię się
Mój tak spał tylko 2 tygodnie, potem mu się odmieniło. A tak chciałabym żeby spał tak dużo

majka versace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 13:17   #1040
WrednaAfrodyta
Zadomowienie

Majka musisz być silna innej rady nie ma....

Niepotrzebnie się martwiłam pępuszkiem, bo zaczal odpadać -wisi na włosku dosłownie i pewnie dlatego krwawił.
Stary 2009-08-28, 13:18   #1041
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Ja bym chciała żeby mój spał chociaż 4 godziny
ale mojemu tak sie zdarzylo moze ze trzy razy
tak to gora 2,5-3h a przewaznie w ciagu dnia to zasypia na pare minut albo pol godziny i sie budzi
ma tylko jeden dluzszy sen po poludniu na spacerze a i to nie zawsze
Cytat:
Hejka

Tak jak przeczuwałam...mały szalał nad ranem. Jeszcze czegoś takiego nie było Prężył sie, jęczał, niby głodny a jeść nie chciał, spać też nie, sam chyba nie wiedział co chce...Kolka to nie była bo bąki puszczał, kupe też robił.... Musiałam go pare razy odłożyć i sama się uspokoić bo bałam się że wybuchne.... Potem jakoś zasnęłam a on potem też. A dzisiaj od rana znowu to samo Jestem wykończona, wkońcu od 3 tygodni zarywam noce i jestem praktycznie całą dobe sama z małym. Mąż prawie nie bierze udziału w doglądaniu małego bo cały dzień w pracy, noce musi przespać żeby jakoś w pracy funkcjonować, pozatym jak rzadko mu się zdarza to jest przeziębiony więc nawet wekendy na mojej głowie...

A ja od paru dni słaba jestem, w głowie mi się kręciło, bałam się że zemdleje jak bede sama. Teraz staram się więcej jeść i pić bo to chyba była przyczyna. Troche mi lepiej ale i tak już widać po mnie wyczerpanie.

Mój tak spał tylko 2 tygodnie, potem mu się odmieniło. A tak chciałabym żeby spał tak dużo
wiec to byla kolka - to, ze puszczal baki i robil kupe to nie znaczy, ze jej nie mial i ze go nie bolalo

moj tez jak ma kolke puszcza baki itp ale brzuszek go boli i nic nie mozna poradzic

co do oslabienia - tez tak mam, czesto jak wstaje w nocy do malego to mi sie w glowie kreci i mam wrazenie, ze zaraz zemdleje - to z przemeczenia, czlowiek jest zmeczony, niewyspany i zapracowany, no i jeszcze stres bo dziecko placze ehh

moj TZ tez od rana do nocy w pracy a wiekszosc nocek spi w salonie zeby miec sile pracowac

ehh ciezkie to zycie

Wy chociaz macie tyle lepiej, ze macie jedno dziecko, ja mam podwojne zajecie, czasami wysiadam i mam wrazenie, ze z niczym sobie nie radze
Stary 2009-08-28, 13:36   #1042
majka versace
Zadomowienie

Cytat:
wiec to byla kolka - to, ze puszczal baki i robil kupe to nie znaczy, ze jej nie mial i ze go nie bolalo

moj tez jak ma kolke puszcza baki itp ale brzuszek go boli i nic nie mozna poradzic

co do oslabienia - tez tak mam, czesto jak wstaje w nocy do malego to mi sie w glowie kreci i mam wrazenie, ze zaraz zemdleje - to z przemeczenia, czlowiek jest zmeczony, niewyspany i zapracowany, no i jeszcze stres bo dziecko placze ehh

moj TZ tez od rana do nocy w pracy a wiekszosc nocek spi w salonie zeby miec sile pracowac

ehh ciezkie to zycie

Wy chociaz macie tyle lepiej, ze macie jedno dziecko, ja mam podwojne zajecie, czasami wysiadam i mam wrazenie, ze z niczym sobie nie radze
A ja myślałam że kolka jest wtedy jak właśnie nie może zrobić kupy a on robi ją regularnie, to samo z gazami....

Mój mąż też śpi w innym pokoju.

A ty faktycznie masz podwójnie więcej obowiązków Ja też czasem mam wrażenie że sobie nie radze chociaż wiem że to nie prawda. Bo przecież nie jest tak źle, czasem tylko bezsilność przeze mnie przemawia. Oby to jakoś przetrwać....

Stary 2009-08-28, 13:52   #1043
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
A ja myślałam że kolka jest wtedy jak właśnie nie może zrobić kupy a on robi ją regularnie, to samo z gazami....
Cytat:

Mój mąż też śpi w innym pokoju.

A ty faktycznie masz podwójnie więcej obowiązków Ja też czasem mam wrażenie że sobie nie radze chociaż wiem że to nie prawda. Bo przecież nie jest tak źle, czasem tylko bezsilność przeze mnie przemawia. Oby to jakoś przetrwać....
nieee kolka jelitowa nie ma zwiazku z kupa

Kolką jelitową nazywamy ostry ból w jamie brzusznej o różnym, często zmiennym umiejscowieniu, nasilający się falowo w zależności od tego, który odcinek jelita w danej chwili ulega patologicznym skurczom.

Typowy napad kolki jelitowej rozpoczyna się od nagłego zaczerwienienia twarzy dziecka, z grymasem bólu i podkurczeniem nóżek. Następnie niemowlę wydaje piskliwy krzyk, któremu towarzyszy prężenie. Brzuszek jest wzdęty, obserwuje się nadmierną ilość gazów i "przelewanie" treści jelitowej. Często niemowlę oddaje zielone stolce z domieszką śluzu i jednoczesnym wydaleniem dużej ilości gazów. Dolegliwości powtarzają się cyklicznie. Wzrost i rozwój dziecka nie ulega zaburzeniu. Objawy kolkowe mogą mieć różne nasilenie: od napadów niewyjaśnionej drażliwości do niemal ciągłego krzyku. Nie udało się ustalić jednoznacznej przyczyny kolek u niemowląt. Wśród najczęstszych przyczyn wymienia się przyczyny fizjologiczne (żywieniowe: nadwrażliwość na białka mleka krowiego i białko sojowe, zaburzenia żołądkowo - jelitowe: nadmierna ilość gazów spowodowana nietolerancją dwucukrów, głównie laktozy, nadmierna perystaltyka, uszkodzenie błony śluzowej jelita, hormonalne - zaburzenia w wydzielaniu enterohormonów, niedojrzałość układu nerwowego), wynikające z interakcji pomiędzy rodzicami, a dzieckiem (stany lękowe matki, stres w rodzinie) oraz spowodowane nieodpowiednią techniką karmienia i trzymania dziecka.
Stary 2009-08-28, 14:03   #1044
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

Czekoladko, ciąża i poród to ogromna rewolucja w organizmie kobiety, trzeba dużo czasu, aby wróciła równowaga. Trzeba trochę cierpliwości. Nikt ci nie zagwarantuje kiedy całkowicie przestanie ci lecieć pokarm, czasem trwa to kilka tygodni, a czasem nawet kilka miesięcy (nawet mimo brania leków).
Jeśli piersi będą napięte, to zrób sobie zimne okłady, schłodź też liście kapusty (lekko rozgniecione), które świetnie nadają sie na okłady. I tak jak już pisałam, miej w pogotowiu ibuprofen. Trudno przewidzieć jaki będą twoje piersi, jesli nie będziesz odciągać, mogą być lekko bolesne i napięte. Nawet jeśli się nie odciąga, to trochę tego pokarmu w piersiach jest. Jeśli będziesz zaniepokojona, to skonsultuj się z jakąś miejscową położną lub lekarzem.
jakos piersi mnie bolą do tej pory-sprobuje juz jutro wcale nie odciagnac i zobacze co bedzie
Cytat:
ale mojemu tak sie zdarzylo moze ze trzy razy
tak to gora 2,5-3h a przewaznie w ciagu dnia to zasypia na pare minut albo pol godziny i sie budzi
ma tylko jeden dluzszy sen po poludniu na spacerze a i to nie zawsze
moja tez spi tylko raz na dluzej w dzien

jesli chodzi o pomaganie tż to powiem wam tak - moj tez pracuje ale stara sie byc kolo 20.00 w domu jak przychodzi pora kapania malej-wtedy pomaga mi , bo ja ja kapie a on posprzata i mleczko przygotuje, a jak mala bardzo glodna to trzyma jej ten smoczek zeby nie wypadl hehe........w nocy wstaje tez do malej jak ja spie jak kamien a ona zajeczy to on idzie sprawdzic czy sie nie obudzila.......rano jak mala nie chce spac to sru ja do tatusia do lozka i tak sobie razem leża-spia a jak w tym czasie moge sie umyc i cos zjesc

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-08-28, 14:32   #1045
majka versace
Zadomowienie

Svinecka dzięki Wygląda na to że niedoinformowana byłam i mój mały faktycznie miewa kolke bo ten opis bardzo pasuje do jego zachowania. Mój bidulek....a ja zła na niego byłam że taki nerwusek....

Stary 2009-08-28, 14:32   #1046
kamilka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Kamilko, a w tej chuście nie jest gorąco, jak się tak obwiążecie?
Przy tych upałach jest dość ciepło... zwłaszcza w miejscu gdzie przytu;lone jest dziecko
Cytat:
Super wyglądacie , coraz bardziej jestem przekonana do tej chusty
kamilka dzięki za info , chyba kupię. A Ty gdzie kupowałaś? W sklepie stacjonarnym czy przez net?
kupiłam w necie
Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
Kamilka a ja mam jeszcze pytanie, czy ty miałas do czynienia z chustami elastycznymi? bo troche kusi mnie elastyk, ale ona przy ciezszym dziecku juz sie tak nie sprawdzi jak zwykła tkana, ale ciekawa jestem opinii o nich.
I powiedz mi jaką masz długosc, standardową (4,7m?)
niestety nie. to moja pierwsza chusta i wziełam tkaną dlatego ze dłużej sie w niej nosi. a długość standardowa i jest taka w sam raz... Jak ją krzywo zwiążę to mi się pląta jeden koniec po ziemi. a tak to jest mniej więcej do kolan...
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 16:27   #1047
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Svinecka dzięki Wygląda na to że niedoinformowana byłam i mój mały faktycznie miewa kolke bo ten opis bardzo pasuje do jego zachowania. Mój bidulek....a ja zła na niego byłam że taki nerwusek....
Weronika czesto ma takie napady jak to okreslam nerwuska jak wypije mleko, też sie prezy i placze ale jak dam smoka to jest cicho wiec to chyba nie kolki a czasem mam wrazenie ze sama nie wie czego chce , niby sie wspina na mnie i szuka cyca wiec chce mleko a jak jej dam to nie chce.....i tak dlugo to trwa az zasnie ze zmeczenia- ale ma tak tylko w dzien, noce ladnie przesypia poki co i wypije mleko i zasypia bez zadnych grymasow

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-08-28, 17:54   #1048
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
a ja wczoraj rozmawiałam z lekarzzem i mi powiedziała ze te refundowane szczepionki tez są skojarzone ... i juz prawie nigdzie sie ich nie podaje ...
(...)
i sto lat dla Kubusia!
To ja już nic nie wiem

Cytat:
dzien dobry

maly jak zasnal to obudzil sie o 3 i znow zasnal a potem o 6 i znow wojna zaczal strasznie ulewac, potem sie prezyl, potem zrobil kupke i znow byl glodny

Cytat:
Miramejku, o moim "żłobku" na jedną godzinę pisałam tu i tu
Ja wracam do pracy w styczniu, a i tak czuje się szczęściarą, bo wiele matek tutaj musi wrócić do pracy znacznie szybciej, po 2-3 miesiącach, a bywa, że i wcześniej.

Każde dziecko jest inne, moje też tak spalo jak miało 1-1,5 miesiąca .
Nie martw się, to jest normalne. Ciesz się, bo jeszcze okresy czuwania wydłużą sie u twojego maluszka jak i u mojego. Śpi 3-4 razy po 15-30 minut w ciągu dnia
Mariola ja czytałam o Twoim żłobku , zdziwiłam się, jak Karola napisała, że najprędzej Zuzia będzie mogła być przyjęta w styczniu.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź , czuję się spokojniejsza

Cytat:
Hejka

, ja wczoraj też kiepsko się czułam wieczorem, myślałam, że mi głowa pęknie .

Mój Małż też już chodzi do pracy (chociaż plany były inne), ale pomaga mi, jak wraca. W końcu ja na drugi dzień też muszę jakoś funkcjonować i to w pełnej gotowości.

Cytat:
Napisane przez kamilka Pokaż wiadomość
kupiłam w necie

niestety nie. to moja pierwsza chusta i wziełam tkaną dlatego ze dłużej sie w niej nosi. a długość standardowa i jest taka w sam raz... Jak ją krzywo zwiążę to mi się pląta jeden koniec po ziemi. a tak to jest mniej więcej do kolan...

Dziewczyny, czy któraś z Was używała i Esputiconu i Espumisanu i może napisać, który jest lepszy? Kubusia ciągle boli brzuszek

H. MacLeod

.
Stary 2009-08-28, 18:03   #1049
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem wykończona, wkońcu od 3 tygodni zarywam noce i jestem praktycznie całą dobe sama z małym. Mąż prawie nie bierze udziału w doglądaniu małego bo cały dzień w pracy, noce musi przespać żeby jakoś w pracy funkcjonować, pozatym jak rzadko mu się zdarza to jest przeziębiony więc nawet wekendy na mojej głowie...

nie zaniedbuj sie tak
Rozumiem ze moze to byc ciezkie i męczace.Mi jak raz wypadlo wstawac 4noce i w dzien non stop sama to w ostani dzien tez bylam troszke poddenerwowana,zirytowana i wystarczyloby zeby mnie ktos zirytowal a toczylabymbym wojne.

Cytat:
mysle ze wiekszosc z nas doczeka "podwojnego zajecia"
przynajmniej ja

Herbatka Laurce podchodzi.Wypila ze smakiem.Gazy dzis caly dzien w ilosci sporej i bez wysilku.
Dzis ma dzien spiocha bo spala na spacerze od 13 z przerwa na mleko.Dotarlysmy do domu, wypila kolejne mlekoi mi zasnela...a kąpiel sie zbliza...Ale moze ma dzis dzien jedzenia i spania.\
Dzis tak pomyslalam ze Laura w lozeczku spedza bardzo malo czasu.Po kąpieli do rana,i raz popoludniu na 15-30minutowej drzemce a tak w lezaczku,no i duzo czasu spedzamy na dworze i jak wracamy to jest zabawa i kapiel.

Stary 2009-08-28, 18:34   #1050
UnholyOne
Ola-Unhola

Miramej, sto lat dla Kubusia, niech się chowa zdrowo i ma jak najmniej kolek

Ja używałam najpierw Esputiconu a teraz Espumisanu. To drugie o niebo lepsze. Antoś już nie ma takich napadów bólu brzuszka, a jak już to króciutkie i zaraz mu przechodzi

My dzisiaj pól dnia na zakupach spędziliśmy. Antos calą wyprawę przespał i nawet udało mi się jeszcze do BRW wpaśc zamówić meble do pokoju dzieci. Robimy im remont, bo starszak do szkoły i musi mieć swój kąt do nauki (na przyszłośc), no i muszę to wszystko jakoś logicznie porozkładać, bo teraz jednak mimo ładu na pierwszy rzut oka nie jestem zadowolona. Zalatuje lekka prowizorką
Także czeka nas remontowanie - cieszę się

Co do szczepionek
Szczepionkami skojarzonymi (poliwalentnymi) nazywa się szczepionki zawierające w swoim składzie więcej niż 1 antygen i uodparniające przeciwko więcej niż 1 chorobie.

Takimi szczepionkami sa jak nazwa wskazuje 5w1, 6w1 - płatne, ale również DiPerTe(DPT - krztusieć, błonnica, tęzec ) oraz MMR (odra, świnka, różyczka) - bezpłatne.

Tu jeszcze taka lektura.
http://www.autyzm-szczepienia.eu/upl...5D%20adobe.pdf

Ja będe szczepiła bezpłatnymi

Edytowane przez UnholyOne
Czas edycji: 2009-08-28 o 18:36
UnholyOne jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości