|
|
#151 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kuchnia polska - za czym tesknicie...?
A kto tęskni za kuchnią włoską, ten powinien koniecznie przeglądać codziennie serwis z darmowymi plikami do ściągania: Włoskie przepisy kulinarne
Codziennie coś tam nowego, ale i są wyśmienite przepisy z kuchni polskiej w plikach z książkami kucharskimi
|
|
|
|
|
#152 |
|
BAN stały
|
Tak jak chyba większość dziewczyn w UK, tęsknię za chlebem. Ostatnio znalazłam taki jakiś w miarę jadalny w...sklepie orientalnym Taj. Masakra
|
|
|
|
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
za barszczykiem białym mojej mamy, za pierogami i krokietami
tutaj zrobić cokolwiek polskiego z tych sztucznych niemieckich składników, ochyda
|
|
|
|
|
#154 |
|
Zakorzenienie
|
Mniam, przyszlam sie znowu poslinic
![]()
|
|
|
|
|
#155 |
|
Raczkowanie
|
Pierogi, śledzie, ogórki i kapusta kiszona, tęsknię tak bardzo!
|
|
|
|
|
#156 |
|
Raczkowanie
|
Ja tesknie za roznymi deserowymi rzeczami np wysokimi budyniami z pianka Bacomy albo ryzu na mlekiem z dodatkami niemieckiej firmy ktorej nazwy nie pamietam, oprocz tego platki Chocapix ktorych nigdy jeszcze w stanach nie widzialam oprocz ruskiego sklepu albo batoniki Mars czy Bounty ktore tylko czasami mozna dostac na brytyjskich przedzialach w niektorych sklepach.
Nie brakuje mi rzeczy typu pierogi, kiszona kapusta czy krokiety albo drozdzowki bo produkty na te rzeczy mozna kupic w amerykanskich supermarketach (kapusta kiszona akurat jest niemiecka i trzeba ja mega dlugo plukac bo kwasna) i sama czesto robie. Byl taki okres ze nie mialam dostepu do polskiego sklepu i wszystkie polskie potrawy na swieta udalo mi sie zrobic z tutejszych produktow- nawet mase z maku sprzedaja w Publix tylko ja trzeba troche przerobic na swoje. Apropo chleba bo duzo ludzi wspomina to akurat jest tutaj taki wybor chlebow ze nie mozna narzekac. Sa tez rozne wloskie z chrupiaca skorka ktore przypominaja nasze polskie (no i oczywiscie trzeba zabulic te $6 czy $7 ) A ten przyslowiowy bialy chleb "gabka" to przyznam sie bez bicia po 8 latach pomieszkiwania tutaj przejelam jedzenie tego chleba od mojego chlopaka ktory go zawsze namietnie kupuje haha. Ten chleb ma swoje wlasnie zastosowania - na peanut butter/jelly albo peanut butter/nutella jest niezastapiony. Takze wiec kazdy produkt ma swoje plusy i minusy!!Zazdroszcze tym, co mieszkaja blisko polonii i maja dostep do polskich supermarketow, barow z polskim zarciem i polskich cukierni. Ja niestety nie mam i czasem mi brakuje tak wpasc na polskie zakupki....
Edytowane przez Floridzianka Czas edycji: 2017-03-09 o 20:13 |
|
|
|
|
#157 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale nie lubię polskiej kuchni bo jest za tłusta Brakuje mi babcinej ćwikły z chrzanem |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#158 |
|
Raczkowanie
|
Ja najbardziej tęsknię za ogórkową
|
|
|
|
|
#159 |
|
Konto usunięte
|
zawsze jak pojadę w odwiedziny to mnie męczą tymi zupami... gotują je na kosciach, przez co wstrętnie smakują i pachną, i dziwią się, że nie chcę jeść.
Tęsknię z pomidorami z ogrodu i za owocami I za makiem wigilijnym, o i za cebularzem |
|
|
|
|
#160 | |
|
Zadomowienie
|
ja czasami tesknie za polskimi daniami. ale zaden problem - mozna samemu je przyrzadzic
![]() robie od czasu do czasu bigos i go mroze. Przwoze z Polski kielbase slaska, lub kupuje w naszym polskim sklepie. Pierogow nie umiem robic, ale moj maz sie nauczyl i mi je gotuje ![]() a poza tym kilka plackow np. karpatka Jesli brakuje mi jakichs skladnikow to prosze rodzine, aby mi je przywiozla (np,. zakwas na zurek, czy prawdziwa kiszona kapuste) lub robie duze zapasy gdy jade do Polski. Niby takie drobnostki, ale czasami czlowiek sie steskni za konkretnym smakiem. Wlasnie planuje zrobic zurek ![]() aha i standardowo kupuje kilka opakowan ptasiego mleczka i biala princesse kokosowa. Niemcy uwielbiaja te slodycze i zawsze sie ciesza gdy je przywoze ![]() ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
Niemieckie pieczywo bardziej mi smakuje, nawet jak rodzina przyjezdza w odwiedziny to zachwalaja. Wiec nie wiem, co z tym chlebem.... |
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie za niczym, bo kuchnia niemiecka daleko od polskiej nie stoi. Nie ma co prawda kwaśnych zup, ale sklepów z polskim i wschodnim jedzeniem jest dużo i nie ma problemu, żeby kupić żurek, zakwas czy ogórki kiszone, zresztą te rzeczy znajdują się też w większych supermarketach typu Real czy Kaufland.
Słodyczy i mącznych wyrobów z pszenicy nie jadam, więc ich dostępność jest mi obojętna. |
|
|
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
Za rydzami, maślakami, poziomkami i płatkami dzikiej róży (do ucierania). Wszystko inne jest dostępne.
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:29.

tutaj zrobić cokolwiek polskiego z tych sztucznych niemieckich składników, ochyda

) A ten przyslowiowy bialy chleb "gabka" to przyznam sie bez bicia po 8 latach pomieszkiwania tutaj przejelam jedzenie tego chleba od mojego chlopaka ktory go zawsze namietnie kupuje haha. Ten chleb ma swoje wlasnie zastosowania - na peanut butter/jelly albo peanut butter/nutella jest niezastapiony. Takze wiec kazdy produkt ma swoje plusy i minusy!!