Kuchnia polska - za czym tesknicie...? - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-25, 00:01   #151
mariuszartur1
Przyczajenie

Dot.: Kuchnia polska - za czym tesknicie...?

A kto tęskni za kuchnią włoską, ten powinien koniecznie przeglądać codziennie serwis z darmowymi plikami do ściągania: Włoskie przepisy kulinarne
Codziennie coś tam nowego, ale i są wyśmienite przepisy z kuchni polskiej w plikach z książkami kucharskimi
mariuszartur1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-28, 20:42   #152
lowczyni_okazji
BAN stały

Tak jak chyba większość dziewczyn w UK, tęsknię za chlebem. Ostatnio znalazłam taki jakiś w miarę jadalny w...sklepie orientalnym Taj. Masakra
lowczyni_okazji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-07, 00:26   #153
Ieka
Zakorzenienie

za barszczykiem białym mojej mamy, za pierogami i krokietami tutaj zrobić cokolwiek polskiego z tych sztucznych niemieckich składników, ochyda
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 18:32   #154
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola

Mniam, przyszlam sie znowu poslinic

cuciola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-14, 22:37   #155
yvonnedea
Raczkowanie

Pierogi, śledzie, ogórki i kapusta kiszona, tęsknię tak bardzo!
yvonnedea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-09, 20:08   #156
Floridzianka
Raczkowanie

Ja tesknie za roznymi deserowymi rzeczami np wysokimi budyniami z pianka Bacomy albo ryzu na mlekiem z dodatkami niemieckiej firmy ktorej nazwy nie pamietam, oprocz tego platki Chocapix ktorych nigdy jeszcze w stanach nie widzialam oprocz ruskiego sklepu albo batoniki Mars czy Bounty ktore tylko czasami mozna dostac na brytyjskich przedzialach w niektorych sklepach.

Nie brakuje mi rzeczy typu pierogi, kiszona kapusta czy krokiety albo drozdzowki bo produkty na te rzeczy mozna kupic w amerykanskich supermarketach (kapusta kiszona akurat jest niemiecka i trzeba ja mega dlugo plukac bo kwasna) i sama czesto robie. Byl taki okres ze nie mialam dostepu do polskiego sklepu i wszystkie polskie potrawy na swieta udalo mi sie zrobic z tutejszych produktow- nawet mase z maku sprzedaja w Publix tylko ja trzeba troche przerobic na swoje.

Apropo chleba bo duzo ludzi wspomina to akurat jest tutaj taki wybor chlebow ze nie mozna narzekac. Sa tez rozne wloskie z chrupiaca skorka ktore przypominaja nasze polskie (no i oczywiscie trzeba zabulic te $6 czy $7 ) A ten przyslowiowy bialy chleb "gabka" to przyznam sie bez bicia po 8 latach pomieszkiwania tutaj przejelam jedzenie tego chleba od mojego chlopaka ktory go zawsze namietnie kupuje haha. Ten chleb ma swoje wlasnie zastosowania - na peanut butter/jelly albo peanut butter/nutella jest niezastapiony. Takze wiec kazdy produkt ma swoje plusy i minusy!!

Zazdroszcze tym, co mieszkaja blisko polonii i maja dostep do polskich supermarketow, barow z polskim zarciem i polskich cukierni. Ja niestety nie mam i czasem mi brakuje tak wpasc na polskie zakupki....

Edytowane przez Floridzianka
Czas edycji: 2017-03-09 o 20:13
Floridzianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-10, 09:41   #157
201704240947
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Floridzianka Pokaż wiadomość
Ja tesknie za roznymi deserowymi rzeczami np wysokimi budyniami z pianka Bacomy albo ryzu na mlekiem z dodatkami niemieckiej firmy ktorej nazwy nie pamietam, oprocz tego platki Chocapix ktorych nigdy jeszcze w stanach nie widzialam oprocz ruskiego sklepu albo batoniki Mars czy Bounty ktore tylko czasami mozna dostac na brytyjskich przedzialach w niektorych sklepach.

Nie brakuje mi rzeczy typu pierogi, kiszona kapusta czy krokiety albo drozdzowki bo produkty na te rzeczy mozna kupic w amerykanskich supermarketach (kapusta kiszona akurat jest niemiecka i trzeba ja mega dlugo plukac bo kwasna) i sama czesto robie. Byl taki okres ze nie mialam dostepu do polskiego sklepu i wszystkie polskie potrawy na swieta udalo mi sie zrobic z tutejszych produktow- nawet mase z maku sprzedaja w Publix tylko ja trzeba troche przerobic na swoje.

Apropo chleba bo duzo ludzi wspomina to akurat jest tutaj taki wybor chlebow ze nie mozna narzekac. Sa tez rozne wloskie z chrupiaca skorka ktore przypominaja nasze polskie (no i oczywiscie trzeba zabulic te $6 czy $7 ) A ten przyslowiowy bialy chleb "gabka" to przyznam sie bez bicia po 8 latach pomieszkiwania tutaj przejelam jedzenie tego chleba od mojego chlopaka ktory go zawsze namietnie kupuje haha. Ten chleb ma swoje wlasnie zastosowania - na peanut butter/jelly albo peanut butter/nutella jest niezastapiony. Takze wiec kazdy produkt ma swoje plusy i minusy!!

Zazdroszcze tym, co mieszkaja blisko polonii i maja dostep do polskich supermarketow, barow z polskim zarciem i polskich cukierni. Ja niestety nie mam i czasem mi brakuje tak wpasc na polskie zakupki....
Ja mam dostęp ale nie lubię polskiej kuchni bo jest za tłusta
Brakuje mi babcinej ćwikły z chrzanem
201704240947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-03-10, 10:43   #158
Akwizgranka
Raczkowanie

Ja najbardziej tęsknię za ogórkową ogólnie za polskimi zupami. Za świeżym polskim chlebusiem z chrupiącą skórką, soczystą szynką o zapachu szynki a nie chemii, za dobrymi parówkami i wędzoną kiełbasą.
Akwizgranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-10, 10:48   #159
201704240947
Konto usunięte

zawsze jak pojadę w odwiedziny to mnie męczą tymi zupami... gotują je na kosciach, przez co wstrętnie smakują i pachną, i dziwią się, że nie chcę jeść.

Tęsknię z pomidorami z ogrodu i za owocami
I za makiem wigilijnym, o i za cebularzem
201704240947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-10, 11:05   #160
emenyx
Zadomowienie

ja czasami tesknie za polskimi daniami. ale zaden problem - mozna samemu je przyrzadzic

robie od czasu do czasu bigos i go mroze. Przwoze z Polski kielbase slaska, lub kupuje w naszym polskim sklepie. Pierogow nie umiem robic, ale moj maz sie nauczyl i mi je gotuje
a poza tym kilka plackow np. karpatka

Jesli brakuje mi jakichs skladnikow to prosze rodzine, aby mi je przywiozla (np,. zakwas na zurek, czy prawdziwa kiszona kapuste) lub robie duze zapasy gdy jade do Polski.
Niby takie drobnostki, ale czasami czlowiek sie steskni za konkretnym smakiem. Wlasnie planuje zrobic zurek

aha i standardowo kupuje kilka opakowan ptasiego mleczka i biala princesse kokosowa. Niemcy uwielbiaja te slodycze i zawsze sie ciesza gdy je przywoze

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
Napisane przez lowczyni_okazji Pokaż wiadomość
Tak jak chyba większość dziewczyn w UK, tęsknię za chlebem. Ostatnio znalazłam taki jakiś w miarę jadalny w...sklepie orientalnym Taj. Masakra
a ja uwazam ze jakosc polskiego chleba strasznie sie pogorszyla, wszystkie sa jakies takie sztuczne i nadmuchane. to samo z bulkami.
Niemieckie pieczywo bardziej mi smakuje, nawet jak rodzina przyjezdza w odwiedziny to zachwalaja. Wiec nie wiem, co z tym chlebem....
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-12, 15:57   #161
chimay
Zakorzenienie

W sumie za niczym, bo kuchnia niemiecka daleko od polskiej nie stoi. Nie ma co prawda kwaśnych zup, ale sklepów z polskim i wschodnim jedzeniem jest dużo i nie ma problemu, żeby kupić żurek, zakwas czy ogórki kiszone, zresztą te rzeczy znajdują się też w większych supermarketach typu Real czy Kaufland.
Słodyczy i mącznych wyrobów z pszenicy nie jadam, więc ich dostępność jest mi obojętna.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-01-12, 18:24   #162
ruda_beksa
Zakorzenienie

Za rydzami, maślakami, poziomkami i płatkami dzikiej róży (do ucierania). Wszystko inne jest dostępne.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-15, 14:58   #163
Ewelajna140
Zadomowienie

Mi się marzy śmietana i z takich rzeczy nie dostępnych w Peru (przynajmniej nie widziałam jeszcze w żadnym supermarkecie).. Lay'sy paprykowe

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości