Dziwne zachowanie bylego - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-28, 22:42   #1
Natallica
Przyczajenie

Dziwne zachowanie bylego

Witam! Jestem zupelnie nowa na tym forum, ale mam nadzieje ze otrzymam jakas porade dotyczaca mojego problemu. Jesli taki watek juz byl - nie moglam go znalesc.

Moim problemem, a w zasadzie problemem mojej najlepszej przyjaciolki, o ktora zaczelam sie ostatnio bardzo martwic jest dziwne zachowanie jej bylego. Byli ze soba ponad dwa lata, ale juz przez ostatnie pol roku, byl to taki zwiazek bardziej z przyzwyczajenia. Jej chlopak zaczal ja strasznie denerwowac, poniewaz po jakims czasie bycia razem kontrolowal kazde jej wyjscie ze znajomymi i mial problemy z tym, ze na przyklad nie chce go zabrac ze soba. Musiala mu sie doslownie spowiadac z tego z kim idzie, gdzie idzie, o ktorej wroci, ile pila itp. Jak sie okazalo pozniej, on sam wolal jej nie mowic o kilku imprezach 'zeby jej nie martwic' ewentualnie 'skoro bylem tam na "chwilke" to po co mialem ci mowic?'.

Problem zaczal sie dopiero po zerwaniu. Ona jest zdecydowana, ze juz nie chce z nim byc i dala mu to wyraznie do zrozumienia. Opowiedziala mi o tym, jak dzien po zerwaniu stal przed jej domem i do 5 nad ranem wpatrywal sie w jej okno. Nie zadzwonil, nie napisal, tylko tam stal i sie patrzyl. Kiedy jeszcze byli razem, on jej powiedzial, ze czasami sie budzi i w ogole nie pamieta, co robil zanim poszedl spac.Ostatnio byla mnie odwiedzic i przy okazji miala sie spotkac ze znajomym, ktorego zna od ponad roku. Jej byly przez caly dzien puszczal sygnaly i wypisywal sms-y, czasami z czestotliwoscia 4 na minute, typu 'poszlas w koncu na to spotkanie', 'co robisz?' itp. A nastepnego dnia, kiedy moja przyjaciolka juz wyladowala w Polsce, dostala telefon od niego 'gdzie jestes bo czekam na lotnisku?'.

Moja przyjaciolka sie jego boi, bo to wyglada jak jakis tani horror. On zachowuje sie jak przesladowca i w zasadzie nie wiadomo co z tym zrobic. Ile razy mozna mu mowic 'nie', tak zeby zrozumial raz a dobrze? Juz nie wiadomo, czego sie mozna jeszcze po nim spodziewac,a poza tym skad wiadomo, ze pewnego razu cala ta jego zlosc nie objawi sie tak ze zrobi jej cos zlego, a potem po prostu nie bedzie o tym pamietal? Bo wychodzi na to, ze on w pewnych momentach dziala na zasadzie lunatyka.

Naprawde martwie sie o nia, tym bardziej ze teraz beda mieszkac praktycznie kolo siebie, poniewaz ona wybiera sie na studia do tego samego miasta gdzie i on studiuje. Prosze, powiedzcie co o tym sadzicie i ewentualnie jak mozna temu zaradzic!
Natallica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 05:49   #2
Dorothy1987
Raczkowanie

Dot.: Dziwne zachowanie bylego

Cytat:
Napisane przez Natallica Pokaż wiadomość
Witam! Jestem zupelnie nowa na tym forum, ale mam nadzieje ze otrzymam jakas porade dotyczaca mojego problemu. Jesli taki watek juz byl - nie moglam go znalesc.

Moim problemem, a w zasadzie problemem mojej najlepszej przyjaciolki, o ktora zaczelam sie ostatnio bardzo martwic jest dziwne zachowanie jej bylego. Byli ze soba ponad dwa lata, ale juz przez ostatnie pol roku, byl to taki zwiazek bardziej z przyzwyczajenia. Jej chlopak zaczal ja strasznie denerwowac, poniewaz po jakims czasie bycia razem kontrolowal kazde jej wyjscie ze znajomymi i mial problemy z tym, ze na przyklad nie chce go zabrac ze soba. Musiala mu sie doslownie spowiadac z tego z kim idzie, gdzie idzie, o ktorej wroci, ile pila itp. Jak sie okazalo pozniej, on sam wolal jej nie mowic o kilku imprezach 'zeby jej nie martwic' ewentualnie 'skoro bylem tam na "chwilke" to po co mialem ci mowic?'.

Problem zaczal sie dopiero po zerwaniu. Ona jest zdecydowana, ze juz nie chce z nim byc i dala mu to wyraznie do zrozumienia. Opowiedziala mi o tym, jak dzien po zerwaniu stal przed jej domem i do 5 nad ranem wpatrywal sie w jej okno. Nie zadzwonil, nie napisal, tylko tam stal i sie patrzyl. Kiedy jeszcze byli razem, on jej powiedzial, ze czasami sie budzi i w ogole nie pamieta, co robil zanim poszedl spac.Ostatnio byla mnie odwiedzic i przy okazji miala sie spotkac ze znajomym, ktorego zna od ponad roku. Jej byly przez caly dzien puszczal sygnaly i wypisywal sms-y, czasami z czestotliwoscia 4 na minute, typu 'poszlas w koncu na to spotkanie', 'co robisz?' itp. A nastepnego dnia, kiedy moja przyjaciolka juz wyladowala w Polsce, dostala telefon od niego 'gdzie jestes bo czekam na lotnisku?'.

Moja przyjaciolka sie jego boi, bo to wyglada jak jakis tani horror. On zachowuje sie jak przesladowca i w zasadzie nie wiadomo co z tym zrobic. Ile razy mozna mu mowic 'nie', tak zeby zrozumial raz a dobrze? Juz nie wiadomo, czego sie mozna jeszcze po nim spodziewac,a poza tym skad wiadomo, ze pewnego razu cala ta jego zlosc nie objawi sie tak ze zrobi jej cos zlego, a potem po prostu nie bedzie o tym pamietal? Bo wychodzi na to, ze on w pewnych momentach dziala na zasadzie lunatyka.

Naprawde martwie sie o nia, tym bardziej ze teraz beda mieszkac praktycznie kolo siebie, poniewaz ona wybiera sie na studia do tego samego miasta gdzie i on studiuje. Prosze, powiedzcie co o tym sadzicie i ewentualnie jak mozna temu zaradzic!
Czy ty czasem nie napisałaś o sobie? Przecież nie masz się czego wstydzić.
A wracając do twojego problemu to rzeczywiście macie do czynienia z trochę psychopatycznym zachowaniem. Samo stanie i wpatrywanie się w okno... Brrr... koszmar!
Ignorujcie takie zachowanie. A jeśli będzie próbował was zaczepić, postraszcie go jakimś dużym, misiowatym kumplem!
Stary 2009-08-29, 06:39   #3
Wroclovianka
Zakorzenienie

Ja bym zaczeła od zmiany numeru, a smsy bym pokazała na policji.

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 06:54   #4
mona2007
Wtajemniczenie

ja równiez doradzam odwiedzić policje, i wszystko przedstawić, niewiadomo co mu siedzi w głowie, moze stać sie coś złego albo ''jej'' albo ewentualnie jakiemuś jej nowemu facetowi.

CHCE CZUĆ SIĘ DOBRZE PATRZĄC NA SIEBIE, I CHCE ABY PATRZONO NA MNIE I WIDZIANO ATRAKCYJNĄ KOBIETE

a ja czekam, i czekam na niego

mona2007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 07:36   #5
beehoney
Przyczajenie

Nie przesadzajmy z policją. Niech zmieni numer i w ogóle przestanie reagować na jego zaczepki, w końcu chłopak się znudzi.
beehoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 08:21   #6
Wroclovianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beehoney Pokaż wiadomość
Nie przesadzajmy z policją. Niech zmieni numer i w ogóle przestanie reagować na jego zaczepki, w końcu chłopak się znudzi.

Ja tam nie widze przesady w tym. Takiego nękającego da się podciągnąć pod paragrafy.

Facet może się znudzić, ale równie dobrze może stać się bardziej nachalny i agresywny.

Lepiej zgłaszać zawczasu niż póżniej pluć sobie (nie daj boże) w pociachaną nożem twarz, że się tego nie zrobiło i jakoś nie zabiegło temu.

Poza tym skoro ma się mu znudzić - to po co czekać i się meczyć? Postraszenie policją powinno go już wystraszająco zniechęcić - to po co zwlekać?

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi

Edytowane przez Wroclovianka
Czas edycji: 2009-08-29 o 08:23
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 09:17   #7
LadyMakbet18
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wroclovianka Pokaż wiadomość
Ja bym zaczeła od zmiany numeru, a smsy bym pokazała na policji.

Ja bym poprosiła jeszcze solidnego kolegę, żeby przespacerował się ze mną po jego okolicy. A w razie gdyby dzwonił dać odebrać jakiemuś facetowi który dosadnie mu powie, że ma spadać.
Ile koleś ma lat?

Je t'adore mon cheri

Czy tkwisz w toksycznym związku?!

https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=3295
LadyMakbet18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-29, 09:18   #8
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wroclovianka Pokaż wiadomość

Ja tam nie widze przesady w tym. Takiego nękającego da się podciągnąć pod paragrafy.

Facet może się znudzić, ale równie dobrze może stać się bardziej nachalny i agresywny.

Lepiej zgłaszać zawczasu niż póżniej pluć sobie (nie daj boże) w pociachaną nożem twarz, że się tego nie zrobiło i jakoś nie zabiegło temu.

Poza tym skoro ma się mu znudzić - to po co czekać i się meczyć? Postraszenie policją powinno go już wystraszająco zniechęcić - to po co zwlekać?
Zgadzam się.

Policja nie jest żadną przesadą. To jest karalne, więc należy go za to ukarać - proste. Być może przestraszy się i da spokój.
Po drugie nie popełniaj błędu "sama sobie z tym poradzę, nikogo nie będę martwić" bo to głupota. Trudno tylko będzie Cię znaleźć gdy wywiezie Cię gdzieś albo zakopie (tfu, tfu) - spotkałam się z podobną sprawą w czasie praktyki.
Powiedz jak najszybciej o tym rodzicom, rodzinie, znajomym, po prostu komu możesz. Raz że będą czujniejsi i będą Cię obserwować, więc w razie gdyby coś się stało (odpukać...) jest dużo o większa szansa że szybko otrzymasz pomoc bo będą na wyczuleni na jakieś złe sygnały, dwa - ktoś może załatwi tą sprawę z nim? Trzy - lepiej się poczujesz kiedy będziesz miała z kim o tym porozmawiać, będziesz spokojniejsza.

I Policja przede wszystkim!

Edytowane przez gramwzielone
Czas edycji: 2009-08-29 o 09:20
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 12:15   #9
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Przede wszystkim wizyta na policje. Pozniej juz tylko w formie dozoru zakaz kontaktowania sie i zakaz zblizania. Pozdrawiam
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 18:49   #10
Natallica
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez LadyMakbet18 Pokaż wiadomość
Ja bym poprosiła jeszcze solidnego kolegę, żeby przespacerował się ze mną po jego okolicy. A w razie gdyby dzwonił dać odebrać jakiemuś facetowi który dosadnie mu powie, że ma spadać.
Ile koleś ma lat?
Ma 24 lata.

Wlasnie przyjaciolka miala dzis z nim rozmowe i poki co tylko postraszyla go policja, wlasnie mi opowiada o szczegolach. Przeprosil i powiedzial ze juz sie to nie powtorzy. Narazie ona planuje poczekac, czy faktycznie zastosuje sie do jego obietnicy, a jak nie mam nadzieje ze na serio pojdzie z tym na policje. Przynajmniej ja bede ja do tego namawiac.

Bardzo dziekuje za pomoc, w imieniu i moim i przyjaciolki Miejmy nadzieje ze to pomoze.
Natallica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 21:10   #11
Margot May
Raczkowanie

Policja to jedyne rozwiązanie. Ostatnio czytałam artykuł o stalkingu i po jego lekturze uważam, że stalking powinien znaleźć się w polskim kodeksie. Ale na pewno jego zachowanie kwalifikuje się jako niezgodne z prawem. Poza tym radzę zmienić numer, maila i numer GG. No i przeskanować jeszcze komputer na obecność programów szpiegowskich. Moja przyjaciółka ostatnio miała problem z eksem, który śledził każdy jej krok w sieci. Znał treść każdej rozmowy na GG i wcale się z tym nie krył. Jak mniemam on skądś o tych powrotach z zagranicy wiedział, a raczej nie od przyjaciółki, więc może śledzi jej elektroniczną korespondencję?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-29, 21:17   #12
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Cytat:
Ostatnio czytałam artykuł o stalkingu i po jego lekturze uważam, że stalking powinien znaleźć się w polskim kodeksie
"Wysokie Obcasy"?
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...4,6948572.html - tu jest link. Dobry artykuł.
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 21:27   #13
Olgii
Raczkowanie

Ostatnio w 'Wysokich obcasach' był artykuł o stalkingu.
poczytaj, może Cię zainteresuje:

Potem wydzwaniał bez przerwy. Po pracy miałam na komórce 200 połączeń nieodebranych. Stacjonarnego koleżanki się bały odbierać. Drzwi miałyśmy pozamykane, okna też, bo inaczej wchodził. I krok w krok za mną - ja do recepcji, on za mną, ja na jadalnię, on za mną. Stał i się patrzył. Przez sześć godzin.

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53664,6948572,Witaj__Kw iatuszku.html?as=1&ias=4& startsz=x

Edit: powtórzyłam Taco. Wybacz, nie zauważyłam

Edytowane przez Olgii
Czas edycji: 2009-08-29 o 21:28
Olgii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości