|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Chodzenie po górach - cz.II
Cytat:
Przy okazji mam pytanie - czy ta ankieta będzie też coś znaczyła dla samego TPN? Dobrze by było, gdyby zapoznali się z jej wynikami (chodzi mi głównie o to pytanie o łańcuchy)
|
|
#422 | ||
|
La Moderatoiure
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli zdążę będę przeprowadzać wywiad z dyrektorem TPN, albo z kimś kto jest do tego uprawniony na terenie Parku jeśli nie uda mi się z samym dyrektorem. Ankietę robię "dla potomnych" więc na pewno jej wyniki będę chciała przekazać odpowiedniej komórce ( jak będą chcieć oczywiście ).
|
||
|
|
|
#423 |
|
Raczkowanie
|
Witam, teraz ja dorzucę relację od siebie.
Wczoraj wróciłam z tygodniowej wyprawy w Tatry i wrzucam relację z wyjścia na Mięguszowiecką Przełęcz Pod Chłopkiem. Trasę bardzo polecam jako alternatywę do Rysów, podobny stopień trudności i równie piękne widoki a ludzi dużo mniej. Z Czarnego Stawu droga zabiera ok 3 godzin, po drodze warto zatrzymać się na dłuższą chwilę na Kazalnicy, skąd można podziwiać MOko, Czarny Staw, taterników wspinających się na Mięguszowiecki Wielki szczyt. Bardzo fajnie prezentują się stąd Rysy, zwłaszcza najeżone turystami Droga jest bardzo urozmaicona, przez "alejki" z poukładanych głazów, przez rumowisko, kominy wymagające użycia także rąk i przepaściste ścieżki, gdzieniegdzie drogę ułatwiają klamry. Z samej przełęczy można nacieszyć się bliskością Mięguszowieckich szczytów Pośredniego i Czarnego i widokiem słowackich Stawów Hińczowych.Zdjęcia: 1 - rumowisko 2 - droga z klamrami 3 - ścieżka z klamrami, widok na MOko i Czarny Staw 4 - widok na Czarny Staw z Kazalnicy 5 - Rysy i Niżne Rysy 6 - początek ścieżki na przełęcz rozpoczynająca się ze szczytu Kazalnicy, fragment Czarnego Stawu 7 - Stawy Hińczowe 8 - ścieżka na przełęcz po prawej stronie, w dole MOko Poza tym odwiedziłam Giewont, masakra na szczycie, ludzie krzyczą, przepychają się, zero kultury i wyobraźni na łancuchach, ale piękna droga powrotna prze Dolinę Strążyską, na Kasprowy zajechałam kolejką, do kolejki stałam od 6.30 i załapałam się na kurs o 8, ale było warto, piękny widok na Świnicę z Beskidu, kusiła nas bardzo, kusiła, ale niestety TŻ miał nadwyrężone kolano i dotarliśmy tylko na Przełęcz Świnicką (zdjęcie 9). Pozdrawiam ciepło
Edytowane przez ivana Czas edycji: 2009-08-23 o 16:42 |
|
|
|
#424 |
|
Raczkowanie
|
Witam.We wrześniu wybieram się ponownie w tym roku w ukochane Taterki (byłam już w czerwcu ). Na stronie TPN-u wyczytałam,że droga do Moka ma być znowu całkowicie zamknięta,a mnie zależy na Rysach i 5-ce od tej strony.Moje pytanie,czy można się jakoś prześlizgnąć gdy będą te roboty czy raczej będzie całkowity zakaz i mucha się nie przedostanie??
|
|
|
|
#425 |
|
Nie depcze krokusów
|
ivana - pięęęęknie! Szlak jest ponoć trudniejszy niż na Rysy, tylko mniej wymagający kondycyjnie (nie byłam, wnioskuję z opowieści znajomych).
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
|
#427 |
|
Nie depcze krokusów
|
Dla mnie to jest niepoważne. Byłam tam 2 tygodnie temu i rok temu, wstaliśmy raz o 4, a raz o 5 (czyli 1-1,5 godziny później wyszliśmy na szlak) i na szczycie wiało pustkami. Czy to jest takie trudne, wstać nieco wcześniej?
|
|
#428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widac ludzie lubią stac w kolejkach w koncu sa na wakacjach to nigdzie im się nie spieszy
|
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj widziałam relację z Zakopca i rozmowy ze stojącymi w kolejce do kolejki na Kasprowy. Ktoś właśnie użył tego stwierdzenia A inna pani powiedziała, że jest na emeryturze i też jej się nie spieszy.
|
|
#430 |
|
Wtajemniczenie
|
We wrześniu chciałabym zdobyć Giewont,ale jak mam iść w takim tłoku to z pewnością odpuszczę sobie ten szczyt na październik.Swoją drogą to podziwiam tych ludzi... ja bym chyba nerwowo nie wytrzymała
|
|
|
|
#431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
#432 |
|
Nie depcze krokusów
|
Lukreti - po prostu wcześnie wstań.
|
|
#433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zupełnie nie rozumiem co widzą przyjemnego w staniu w takiej kolejce zeby wejśc na góre w tłoku i tak samo zejśc ach Ci niedzielni turysci górscy jest to niewątpliwie jakiś symbol, ale bez przesady
|
|
|
|
|
#434 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I tak muszę wstać przed 00:05 żeby chociaż na 07:30 do Zakopanego dojechać Edytowane przez lukreti Czas edycji: 2009-08-26 o 20:31 |
|
|
|
|
#435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#436 |
|
Nie depcze krokusów
|
A co tam w brzuszku u Ciebie słychać?
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie wczoraj byliśmy na USG - synek zdrowy i już całkiem spory jest (2500g)
Rośnie w siłę nowy łazik górski Echhhh tęskno mi za górami.....
|
#438 |
|
Zakorzenienie
|
miss.hot dobrze, ze synek zdrowy
![]() Pozdrawiam z gór ![]() Jutro prawdopodobnie Czerwone Wierchy
|
|
|
|
#439 |
|
Nie depcze krokusów
|
zdjęcia dawaj
|
|
#440 |
|
Raczkowanie
|
własnie Puxchatkowa
poka foty!!! ![]() ![]()
|
|
|
|
#441 |
|
Raczkowanie
|
Piękne zdjęcia ivany. Miło to się ogląda i czyta, ale sama nie znajduję przyjemności w chodzeniu po górach. Kilka szczytów, a raczej szczycików "zaliczyłam", ale tylko dlatego, że chłopak marudził, żebym poszłam. Ale w przyszłym roku już nie dam się ciągnąć w Bieszczady. Niech on sobie jedzie, a ja mam zamiar się wybrać z koleżankami do Bułgarii z ok-tours.pl. Oczywiście doceniam Waszą pasję i miłość do gór, ale każdy lubi coś innego
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny zdjęcia będą ale jak wrócę bo z tym internetem co tu mamy nie dam rady nic załadować
|
|
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
No czekamy, czekamy na fotki Puchatkowa - przynajmniej oko pocieszę
|
#444 |
|
Raczkowanie
|
Ja też czekam na fotki z Czerwonych W., które uwielbiam
![]() Dziewczyny, czy słyszałyście o czymś takim? http://www.se.pl/wydarzenia/ciekawos...ch_107675.html Dla mnie to jakaś porażka, już widzę pseudo-poszukiwaczy zadeptujących Tatry w poszukiwaniu stwora z gór
|
|
|
|
#445 |
|
Nie depcze krokusów
|
Raaaany, ktoś był grubo ubrany i poszedł siku, wielkie mi yeti...
|
|
#446 |
|
Zakorzenienie
|
Albo ktoś specjalnie ubrał się jak wielki miś i za kilka dni będzie w necie śmiał się z tego, który go widział i oczywiście zgłosił jako yeti
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Wczoraj wróciliśmy z Dolomitów ![]() Opisanie wszystkich przeżyć związanych z tym wyjazdem zajęłoby mi pewnie z miesiąc ![]() Dolomity są wspaniałe! Potężne, dostojne, piękne, zaskakujące. Każdy z masywów ma jakieś cechy charakterystyczne i każdy jest inny. To jakby trafić do innego świata. Dzisiaj już nie mam siły, ale postaram się opisać Wam każdą z wypraw, które odbyliśmy. Teraz na szybko wrzucam kilka panoram. 1. Panorama przed wyjściem na ferratę Piz da Lech 2. Panorama z płaskowyżu Pali 3. Panorama ze szczytu Piz da Lech 4. Panorama zrobiona podczas powrotu z trasy Gussela i Porton 5. Panorama z ferraty Mesules na masyw Sassolungo 6. Panorama z ferraty Vallon
Edytowane przez irkax Czas edycji: 2009-08-30 o 23:13 |
|
|
|
#448 |
|
Nie depcze krokusów
|
ja też tam chcę! ![]() Sessolungo to jakaś odmiana Giewontu?
|
|
#449 |
|
Zakorzenienie
|
Miało być Sassolungo, sorki za literówkę, już poprawiłam.
Sassolungo to jeden z masywów Dolomitów, składa się na niego kilka wierzchołków, ten widoczny na panoramie, to najwyższy z tego masywu o tej samej nazwie 3181 n.p.m. My w trakcie pobytu złaziliśmy masywy Pala, Sella i raz byliśmy w Tofanach. Jeszcze dużo zostało do złażenia
Edytowane przez irkax Czas edycji: 2009-08-30 o 23:17 |
|
|
|
#450 |
|
Przyczajenie
|
I ja chciałabym dołączyć się do wątku miłośników wędrówek górskich, mieszkam obecnie we Wrocławiu, ale pochodzę z okolic gór Stołowych, więc darzę je z związku z tym sentymentem, ale moją miłością są Bieszczady.
A widze, że tutaj Tatry dominują niestety
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.

).
Droga jest bardzo urozmaicona, przez "alejki" z poukładanych głazów, przez rumowisko, kominy wymagające użycia także rąk i przepaściste ścieżki, gdzieniegdzie drogę ułatwiają klamry. Z samej przełęczy można nacieszyć się bliskością Mięguszowieckich szczytów Pośredniego i Czarnego i widokiem słowackich Stawów Hińczowych.

Wczoraj widziałam relację z Zakopca i rozmowy ze stojącymi w kolejce do kolejki na Kasprowy. Ktoś właśnie użył tego stwierdzenia