starania o dziecko po tabletkach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-26, 23:16   #1
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84
Question

starania o dziecko po tabletkach

Mam 25 lat i jak na te lata przystalo odzywa sie we mnie instynkt macierzynski. Nie jestem jeszcze mezatka (choc od 3lat w szczesliwym zwiazku) wiec narazie nie planujemy dziecka juz "na teraz". Czesto jednak z moim Tż o tym rozmawiamy i oboje chcemy potomka jak tylko bedziemy mogli sobie na niego pozwolic (czyli po slubie). Od 3 lat biore tabletki antykoncepcyjne i oboje zastanawiamy sie jak to bedzie po ich odstawieniu. Mowiac jasniej-idealnie byloby zajsc w ciaze odrazu. Ale z doswiadczenia innych osob wiemy ze czesto gdy sie chce to akurat wychodzi inaczej. Wiem ze 3lata z pigulkami to dlugi czas. Boje sie ze bede miec potem trudnosci z zajsciem w ciaze. U znajomych bylo roznie-jedne dziewczyny "zaskakiwaly"odrazu a inne staraly sie nawet rok.
Wiem ze to sprawa indywidualna ale jak bylo u WAS? napiszecie?

Edytowane przez mabi84
Czas edycji: 2009-08-26 o 23:17
mabi84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 00:37   #2
All_that_jazz
Zakorzenienie

Dot.: starania o dziecko po tabletkach

Zajść w ciążę wcale nie jest łatwo.Bardzo często płodność wraca przez rok po odstawieniu a czasem nie wraca i trzeba pomagać naturze.Poza tym ska wiesz czy problemów z płodnością nie ma twój partner?
Najpierw się przebadajcie a potem odstaw pigułki i dopiero sprawa się wyjaśni.
Poza tym podobnie jak ja najmłodsza już nie jesteś więc powinniście przestać odkładać ślub i dzieci na bliżej nieokreśloną przyszłość bo jeśli nie urodzisz w ciągu najbliższych kilku lat to możliwe,że nie urodzisz już nigdy.
All_that_jazz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 01:04   #3
krasnogniewa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez All_that_jazz Pokaż wiadomość
Zajść w ciążę wcale nie jest łatwo.Bardzo często płodność wraca przez rok po odstawieniu a czasem nie wraca i trzeba pomagać naturze.Poza tym ska wiesz czy problemów z płodnością nie ma twój partner?
Poza tym podobnie jak ja najmłodsza już nie jesteś więc powinniście przestać odkładać ślub i dzieci na bliżej nieokreśloną przyszłość bo jeśli nie urodzisz w ciągu najbliższych kilku lat to możliwe,że nie urodzisz już nigdy.
Co Ty wygadujesz ?! przecież dziewczyna ma dopiero 25 lat i wiele kolejnych przed sobą na zakładanie rodziny Zegar tyka, ale nie panikujmy. Oczywiście, ze młody organizm lepiej poradzi sobie z ciążą, ale przy współczesnej medycynie o zdrowe potomstwo można starać się nawet po 40 i później
krasnogniewa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 04:15   #4
kasandra82
Wtajemniczenie

Po odstawieniu tabletek może nie powrócić owulacja. Tak było w moim przypadku. Brałam tabletki z przerwami pięć lat i teraz po odstawieniu muszę brać leki na wywołanie owulacji, a chcielibyśmy z mężem mieć już teraz dziecko, jednak nie wiadomo ile taka kuracja potrwa, bo u każdej kobiety to inaczej wygląda. Po rozmowie z ginekologiem wiem że niestety duzo kobiet ma problem z płodnościa po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych

kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 08:28   #5
mart989
Wtajemniczenie

GG do mart989

Cytat:
masz bardzo dużo racji.
Zajście w ciąże nie jest wcale takie łatwe jak się wydaje, a tym bardziej po braniu tabletek.
Mam koleżanke która ma 27 lat i czeka jeszcze z 5 lat, odstawi tabletki i bedzie się starać o dziecko.. życze jej dużo szczęścia ale nie zdziwiwłabym się jak będzie mieć problem.
Moim zdaniem pierwsze dziecko powinno sie mieć dość wcześnie bo im później tym więcej problemów.
Nie powinniśmy się tłumaczyć że dzisiejsza medycyna..
Tawasza dzisiejsza medycyna może właśnie spowodować że będzie mieć trudości z ciążą.

Co do tematu, przebadajćie się najpierw jak ktoś powiedział czy w ogóle wszystko macie ok a później po konsultacji z lekarzem odstawić i starać się
Życzę dużo powodzenia
mart989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 09:09   #6
slonecko
Raczkowanie

Moja siostra 1 dziecko miała w wieku 29 lat a 2 w wieku 32 i żadnych problemów nie miała. Tez brała tabletki, przerwała je. Po 4 miechach zaszła w ciąże. Moim zdaniem to zależy od organizmu.
slonecko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 09:18   #7
kamila2006
Zakorzenienie

moja siostra brala tabletki lat 10 i po odstawieniu zdecydowala sie na dziecko. tabletki to antykoncepcja odwracalna i po odawieniu plodnosc wraca w takim stopniu jak byla przed rozpoczeciem brania.

wiele osob (rowniez tu piszacych) stwierdza ze po odstawieniu tab miala problemy z zajsciem w ciaze, ale nigdy sie nie badala na plodnosc wiec nie ma pojecia jaka plodnosc byla przed rozpoczeciem brania tab. wtedy wine przypisuje sie tabletkom.

mam wiele kolezanek (rowniez i ja) ktore biora tabletki i chca miec w przyszlosci dzieci, znam wiele mamusiek ktore brały tabletki bez problemu zaszly w ciaze.

poniewaz nie jestem lekarzem nie moge jednoznacznie stwierdzic ze tabletki nie wplyną na plodnośc. kwestia indywidualna.

Edit: autorka wcale nie stara sie obecnie o dziecko co wy piszecie! czytajcie uwazniej ze autorka chce miec dziecko kiedy i boi sie na przyszlosc. 25 lat i najmlodsza nie jest. masakra. nie starszcie dziewczyny.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

Edytowane przez kamila2006
Czas edycji: 2009-08-27 o 09:21
kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-27, 09:19   #8
eyo
Zakorzenienie

Cytat:

matko co wy tutaj ludzie wygadujecie to głowa mała

a autorce polecam nie martwić się na zapas bo ze stresu nic dobrego nie wyjdzie - jak jeszcze nie próbowaliście to nie ma mowy że coś jest nie tak czyż nie ?

wejdź na podfurm o ginekologii tutaj na wizażu i tam na pewno uzyskasz konkretne porady a nie jakieś wyssane z palca teorie - jest tam mnóstwqo tematów z zakresu odstawienia pigułek i zachodzenia po nich w ciążę

pamiętaj, że jeżeli planujesz dziecko na np. za pół czy rok to powinnaś już teraz pomyśleć o rozpoczęćiu uzupełniania wszelkich witamin i elementów które sa niezbędne do prawidłowego rozowju dziecka - zacznij już teraz kiedy jeszcze bierzesz pigułki, twoja pani ginekolog dokładnie wytłumaczy ci jakie to powinny byc produkty ale jest to m.in kwas foliowy

a po pigułkach ( pomijając specyficzne sytuacje) jest jak w życiu - jedni zajdą od razu a inni muszę poczekać

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 09:26   #9
madziulekk
Przyczajenie

No bez kitu co za głupoty, dziewczyny chyba nieco uogólniacie troszkę ...

spokojnie ja np brałam tabsy dłużej od Ciebie odstawiłam i po 3 miesiącach (w 1 cyklu starań) zaszłam w ciążę ..też miałam 25 lat

po odstawieniu tabletek należy troszkę odczekac niektórzy lekarze mówią że 3 inni że 6 miesięcy ..

pamiętaj też że wzrasta po tabsach możliwość ciąży mnogiej jeśli tak od razu zaszłabyć w ciążę ...

pogadaj najlepiej ze swoim ginekologiem i bedziesz wiedziała co i jak ..a póki co podejmijcie jakieś decyzje ze swoim TZ

POWODZENIA
madziulekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 09:28   #10
sine.ira
BAN stały

Po pierwsze, to temat nadaje się bardziej na ginekologię.

A po drugie, moja przyjaciółka zaszła w ciążę w 3 czy 4 cyklu po odstawieniu pigułek, które brała kilka ładnych lat (7, 8). Acha, miała wtedy 33 lata. Urodziła zdrowe bliźniaczki
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-27, 09:33   #11
xxSHINeexx
Wtajemniczenie

Jest juz temat o zajsciu w ciaze po tabletkach anty mysle ze tam dowiesz sie wiecej niz tutaj. Poszukaj tematu w wyszukiwarce lub na podforum mama z klasa - poczekalnia.
Fakt faktem ze po 25 roku zycia ciezej jest zajsc w ciaze. Najlepszy czas to 20-25 z tego co mi lekarz mowil. lepiej miec dziecko przed 30-stka ale oczywiscie nie ma reguly. znam kobiety, ktore w wieku 40 lat urodzily i dzieci maja sie dobrze
xxSHINeexx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-27, 14:12   #12
lejdibird
Raczkowanie

Najlepiej to w wieku 19 lat wyjsc za maz, w wieku 20 urodzic pierwsze dziecko, w wieku 22 drugie, a w wieku 23 zrobic sobie typowa trwalą polska typu "kalafior". A potem zostac babcia w wieku lat 36. Wtedy to faktycznie 25 latka nie jest juz najmlodsza.
A dla mnie 25 wzwyz tak do 33, bo jakies granice trzeba przyjac, to najlepszy czas na dziecko. Kto studiujac moze sobie pozwolic na dziecko w wieku lat 22 i kawal mlodosci spedzic w pieluchach.

Odstaw tabletki i poczekaj jakies pol roku, tak nawet dla wlasnego spokoju, zeby potem nie szukac w necie infromacji o tym, czy zajscie w ciaze zaraz po odstawieniu szkodzi dziecku
lejdibird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 18:52   #13
mabi84
Zakorzenienie

GG do mabi84

DO MODERATORÓW jak przenies lub dolaczyc ten watek do innego, bo jest taki "ciąża po tabletkach anty czesc 3"

Edytowane przez mabi84
Czas edycji: 2009-08-29 o 18:53
mabi84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 19:05   #14
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Hej ja bralam 2 lata tabsy i po 3 miechach od ich rzucenia zaszłam w ciaze.. wszystko zalezy od organizmu obiety no i od plodnosci faceta tez.. nie straszcie dziewczyny na zapas... jesli chce miec dziecko gdzies za rok powiedzmy to niech juz bierze kwas foliowy i niech odstawi tabletki a zastapi je np prezerwatywą.. reszty sie dowie od gina
szczecia i powodzenia zycze

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

aha i ciaze mnogie sie zdarzaja czesto zaraz po odstawieniu...
Stary 2009-08-31, 08:57   #15
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: starania o dziecko po tabletkach

Po pierwsze to nie ma co siać paniki, tylko weźmiecie ślub, odstawicie tabletki, odczekacie kilka miesięcy i będziecie próbować a potem zobaczycie jaki będzie efekt. Znam milion opowieści jak to dziewczyny nie mogły po tabletkach zajść w ciążę i drugi milion jak to zachodziły natychmiast, w pierwszym miesiącu po odstawieniu.

Jeśli chodzi o "przebadanie się" co tu Wizażanki ładnie radzą, to chyba nie wiecie o czym mówicie i jak to wygląda. Nie da się "przebadać czy mogę być w ciąży" ponieważ to nie jest jakieś jedno badanie - to są dziesiątki badań, dosyć drogich, których nikt nie zrobi wam "od tak" dlatego tylko, że chcecie (no chyba, że ktoś ma luźne kilka tysięcy złotych na zainwestowanie w badania, to może się wtedy badać śmiało). Po drugie część tych badań wykonuje się w określonym czasie, w określonych warunkach i kobieta stosująca antykoncepcję hormonalną nie może ich zrobić (to znaczy może, ale wyniki to będą jakieś głupoty). Jeśli standardowe badanie ginekologiczne niczego nieprawidłowego nie wykaże a trudności z ciążą nadal się utrzymują przez długi okres czasu (co najmniej rok) to dopiero wtedy przystępuje się do bardziej szczegółowych badań. Mężczyzna jeśli chce może dać nasienie do badania (bez problemu można to zrobić prywatnie) i dowiedzieć się jak żywotne są jego plemniki i czy ich liczba jest prawidłowa.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2009-08-31 o 08:58
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-31, 16:56   #16
SugarbabyLove
Zakorzenienie

i t badania o ktorych mowi moja poprzedniczka sa dla tych pan ktore latami sie staraja o dziecko i nieumieja zajsc.. racja one są drogie bardzo... ale autorka tematu niema powodow zeby sie stresowac i martwic na zapas. bedzie dobrze ,. :
Stary 2009-08-31, 17:04   #17
kasandra82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Po pierwsze to nie ma co siać paniki, tylko weźmiecie ślub, odstawicie tabletki, odczekacie kilka miesięcy i będziecie próbować a potem zobaczycie jaki będzie efekt. Znam milion opowieści jak to dziewczyny nie mogły po tabletkach zajść w ciążę i drugi milion jak to zachodziły natychmiast, w pierwszym miesiącu po odstawieniu.
Co do tego co piszesz - rozmawiałam z ginekologiem, powiedzial mi rzecz która mnie zaskoczyła, mianowicie najlepiej starać sie o dziecko od razu po odstawieniu tabletek, w pierwszym miesiacu, bo wtedy jest największa szansa na ciążę, natomiast jak ktos dopiero kilka miesięcy po odstawienie tabletek stara się o dziecko, to wtedy mogą byc kłopoty. Nie wiem czym jest to spowodowane, powtarzam tylko jego slowa.

kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 08:58   #18
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: starania o dziecko po tabletkach

Cytat:
Napisane przez kasandra82 Pokaż wiadomość
Co do tego co piszesz - rozmawiałam z ginekologiem, powiedzial mi rzecz która mnie zaskoczyła, mianowicie najlepiej starać sie o dziecko od razu po odstawieniu tabletek, w pierwszym miesiacu, bo wtedy jest największa szansa na ciążę, natomiast jak ktos dopiero kilka miesięcy po odstawienie tabletek stara się o dziecko, to wtedy mogą byc kłopoty. Nie wiem czym jest to spowodowane, powtarzam tylko jego slowa.
Jest większa szansa na ciąże, to prawda. Ale jest też większa szansa na poronienie tej ciąży bo organizm jest przesycony hormonami, brakuje mu naturalnej równowagi.

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
i t badania o ktorych mowi moja poprzedniczka sa dla tych pan ktore latami sie staraja o dziecko i nieumieja zajsc.. racja one są drogie bardzo... ale autorka tematu niema powodow zeby sie stresowac i martwic na zapas. bedzie dobrze ,. :
Nie musi to być wiele lat, wystarczy, że ktoś stara się o dziecko od ponad roku. Na badania się jednak długo czeka, część jest płatna a do części nie można się doprosić skierowania. Ponadto robi się je w określonym czasie itd. Nie jest to takie proste jak się może wydawać. Jednak trzeba mieć świadomość, że w czasach gdy brakuje na leczenie raka nikt nam nie zafunduje dziesiątek specjalistycznych badań ot, tak bo jesteśmy ciekawe czy możemy mieć dziecko.
Stary 2009-09-01, 14:44   #19
SugarbabyLove
Zakorzenienie

[COLOR="DarkOrchid"]taak Klarissa masz racje... a zreszta ja sie ciesze ze mnie to nie dotyczy nie narzekam na moja plodnosc choc wczesniej sie balam ze nie zajde ale bez problemu sie to udalo i zycze tego kazdej kobietce.. zeby sie nie musialy włoczyc po learzach i zeby mialy zdrowe malenstwa[COLOR]

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości