rozszerzony angielski matura 2010 - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-01, 13:06   #31
Mgiełka91
Zadomowienie

Dot.: rozszerzony angielski matura 2010

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;14005489]
Kurde, chcialam zdawać rozszerzenie, ale pisemne. W tym roku zrobili tak, ze jak sie chce rozszerzenie to trzeba i ustnie, i pisemnie. Czyli kaplica, jak dla mnie. [/QUOTE]

Też tak słyszałam, ale pytałam dziś pani i poszłyśmy do dyrektorki, to mówiła, że można tak, że pisemny rozszerzony, a usty podst. Mam nadzieję, że nie okaże się, że to u mnie w szkole są niedoinformowani.

Ale szczerze, to nie wyobrażam sobie jak miałabym zdać ustny rozszerzony, strasznie stresuję się przy takich wypowiedziach

Ja pisemny zdaję na rozszerzeniu, przygotowania ruszą pełną parą jak dowiem się jaki mam plan na cały tydzień, to wyznaczę sobie jakiś dzień/dni na naukę j. ang

Dobry pomysł z książkami, Adorably pisała, że dobre są książki z Oxfordu, czy chodzi o taką?
http://www.allegro.pl/item727288462_...matura_cd.html
Mgiełka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 14:44   #32
lalalabamba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mgiełka91 Pokaż wiadomość
Też tak słyszałam, ale pytałam dziś pani i poszłyśmy do dyrektorki, to mówiła, że można tak, że pisemny rozszerzony, a usty podst. Mam nadzieję, że nie okaże się, że to u mnie w szkole są niedoinformowani.

Ale szczerze, to nie wyobrażam sobie jak miałabym zdać ustny rozszerzony, strasznie stresuję się przy takich wypowiedziach

Ja pisemny zdaję na rozszerzeniu, przygotowania ruszą pełną parą jak dowiem się jaki mam plan na cały tydzień, to wyznaczę sobie jakiś dzień/dni na naukę j. ang

Dobry pomysł z książkami, Adorably pisała, że dobre są książki z Oxfordu, czy chodzi o taką?
http://www.allegro.pl/item727288462_...matura_cd.html
Ale beznadzieja... No to już chyba się nie zdecyduję na ten angielski w ogóle. Chciałam tylko poprawić pisemny, bo tylko on bedzie mi się liczyć, jak się gdzieś wybiorę (na żadną angilstykę nie planuję startować). Ustny podstawowy zdałam na 95% i dla zasady mam go ponownie zdawać? To że już go zdałam się wcale nie liczy?
lalalabamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 14:55   #33
addictedtofashion
Raczkowanie

skoro zdałaś już maturę i teraz tylko poprawiasz, to na pewno będziesz to robić na starych zasadach
ale mam nadzieje, ze to nie jest prawda, nawet dla maturzystów 2010
Stary 2009-09-01, 15:46   #34
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez addictedtofashion Pokaż wiadomość
skoro zdałaś już maturę i teraz tylko poprawiasz, to na pewno będziesz to robić na starych zasadach
ale mam nadzieje, ze to nie jest prawda, nawet dla maturzystów 2010
Mi sie wydaje, ze prawda. Na stronie CKE tak jest napisane w tym informatorze maturalnym. Oni by sie nie pomylili, przynajmniej tak mi sie wydaje..
Ale mam też nadzieje, ze macie racje...
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 16:34   #35
Mgiełka91
Zadomowienie

Czytałam ten informator i tam pisze tak:

"2. Egzamin maturalny z języka obcego nowożytnego, jako przedmiotu
obowiązkowego, jest zdawany w części ustnej i pisemnej na poziomie
podstawowym.
3. Jeżeli zdający wybierze jako przedmiot dodatkowy ten sam język, który zdaje jako
przedmiot obowiązkowy, przystępuje do egzaminu w części ustnej i pisemnej
na poziomie rozszerzonym.
4. Egzamin z drugiego języka obcego nowożytnego wybranego jako przedmiot
dodatkowy, zdawany jest w części ustnej i pisemnej na poziomie podstawowym
lub rozszerzonym. Egzamin ustny i pisemny nie musi być zdawany na tym samym
poziomie. Zdający w obydwu częściach egzaminu wykonują wyłącznie zadania
odpowiadające wymaganiom dla wybranego poziomu."

Jeżeli na serio tak jest to dla mnie kompletna głupota. Na co mi rozszerzony ustny, poza tym nie wiem czy dałabym radę.
Stary 2009-09-01, 17:04   #36
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

Cytat:
Napisane przez Mgiełka91 Pokaż wiadomość
Czytałam ten informator i tam pisze tak:

"2. Egzamin maturalny z języka obcego nowożytnego, jako przedmiotu
obowiązkowego, jest zdawany w części ustnej i pisemnej na poziomie
podstawowym.
3. Jeżeli zdający wybierze jako przedmiot dodatkowy ten sam język, który zdaje jako
przedmiot obowiązkowy, przystępuje do egzaminu w części ustnej i pisemnej
na poziomie rozszerzonym.
4. Egzamin z drugiego języka obcego nowożytnego wybranego jako przedmiot
dodatkowy, zdawany jest w części ustnej i pisemnej na poziomie podstawowym
lub rozszerzonym. Egzamin ustny i pisemny nie musi być zdawany na tym samym
poziomie. Zdający w obydwu częściach egzaminu wykonują wyłącznie zadania
odpowiadające wymaganiom dla wybranego poziomu."

Jeżeli na serio tak jest to dla mnie kompletna głupota. Na co mi rozszerzony ustny, poza tym nie wiem czy dałabym radę.
o.O ale się pozmieniało ... Ta matura z roku na rok coraz bardziej się zmienia ... W tym miała być tylko matma obowiązkowa, a tu już chcą wszystko zmieniać ... Mam na dzieje, że mi nie dowalą i nie każa zdawać całej matury odpoczątku ...
Stary 2009-09-01, 17:20   #37
parodia
Zakorzenienie

Ja też zdaję
Cytat:
Napisane przez organizm Pokaż wiadomość
Ja jako tegoroczna maturzystka polecam Wam repetytorium z Oxfordu. Ma dużo zadań dla rozszerzenia, nawet specjalna książeczka jest z zadaniami dodatkowo Moim zdaniem dużo lepsze od repetytorium z Longmana.
Powodzenia!
Właśnie chcę je w najbliższym czasie kupić mogłabyś coś więcej napisać, czy jest większy nacisk na słownictwo/gramatykę? A jak ze słuchaniem/?

Co to przyszłorocznej matury - rzeczywiście w praktyce wychodzi na to, że trzeba zdawać obie części, zarówno pisemną, jak i ustną na jednym poziomie. Wyjątkiem jest, kiedy inny język zdaje się jako obowiązkowy. Ja tak robię - zdaję P z niemieckiego ,
więc z angielskiego pisemny R, a ustny P

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-01, 18:15   #38
lalalabamba
Wtajemniczenie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;14025232]Mi sie wydaje, ze prawda. Na stronie CKE tak jest napisane w tym informatorze maturalnym. Oni by sie nie pomylili, przynajmniej tak mi sie wydaje..
Ale mam też nadzieje, ze macie racje...[/QUOTE]

A mogłabys wkleić link do odpowiedniego artykułu, który zawiera zasady dotyczące angielskiego zdawanego jako poprawkę?
Stary 2009-09-01, 20:42   #39
justys16
Raczkowanie

A wracając do sprawy repetytorium z Oxford'u to które lepsze:
http://www.allegro.pl/item730513751_...ielskiego.html czy http://www.allegro.pl/item725874271_oxford_exce llence_for_matura_exam_bu ilder_2_cds.html ?

justys16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 20:47   #40
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

justys16 wydaje mi się że to sa te same tylko jedno jest w nowej oprawie graficznej i jest nowsze ... jest ten sam autor ... ( to gdzie jest licytacja jest nowsze)

Ja narazie czekam aż nauczycielka z ang mi coś podrzuci ... i jutro ide pytać się po szkołach językowych ...

Koleżanka poleca takie coś
Matura companion Egzamin pisemny struktury leksykalno gramatyczne" Express Publishing 2004
świetne do słowotwórstwa

Edytowane przez DirtyDiana91
Czas edycji: 2009-09-01 o 20:49
DirtyDiana91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 21:00   #41
justys16
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DirtyDiana91 Pokaż wiadomość
.

Koleżanka poleca takie coś
Matura companion Egzamin pisemny struktury leksykalno gramatyczne" Express Publishing 2004
świetne do słowotwórstwa
Ooo, jak do słowotwórstwa to się może przydać, bo z tym zawsze mam najwięcej problemów szczerze mówiąc

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-01, 21:09   #42
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

Cytat:
Napisane przez justys16 Pokaż wiadomość
Ooo, jak do słowotwórstwa to się może przydać, bo z tym zawsze mam najwięcej problemów szczerze mówiąc
Szczerze to ja tego się najbardziej obawiam ... Bo zadanie niby proste a najbardziej na tym mogą punkty polecieć ... :/

Ciekawa jestem jakie będą wypracowania ... Tegoroczne były jak dla mnie proste ... w ogóle ta matura nie była taka trudna ...
Żałuje że nie wziełam, bo jak w tym roku dowalą ... to masakra
Stary 2009-09-01, 21:54   #43
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lalalabamba Pokaż wiadomość
A mogłabys wkleić link do odpowiedniego artykułu, który zawiera zasady dotyczące angielskiego zdawanego jako poprawkę?
Poprawką się nie interesowałam, więc nie wiem jak to jest, także nie wkleje. Mówilam o maturzystkach 2010.
Ale poszukaj na stronie CKE

A tak a propos tego repetytorium z Oxfordu, tam jest podstawa i rozszerzenie zawarta, czy tylko rozszerzenie?
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 22:28   #44
adorably
Rozeznanie

ten link do którego podałaś to stara wersja tego repetytorium. nowa jest cała niebieska, wygląda troszkę inaczej. my z tej starej wersji korzystaliśmy na lekcjach , bo nauczycielka kazała nam kupić do podręczników. ogólnie niewiele różni się zawartością jedna od drugiej części, większość zadań jest identyczna, aczkolwiek w tej nowej jest więcej zadań, więcej słówek i chyba więcej zadań na rozszerzenie. z tym, że książka ogólnie jest raczej trudniejsza od innych repetytoriów(? ) , wiele zadań na podstawę też mi się wydaje,że jest raczej to taka trudniejsza podstawa, a nawet rozszerzenie. tej starej wersji też już raczej nie kupisz w księgarni tylko tą nową. ta nowa tak wygląda : http://www.poczytaj.pl/okl/81000/81544.jpg
a ćwiczenia z zadaniami maturalnymi tak : http://www.szawal.pl/grafika/pl/stro...skanuj0003.jpg

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

i podstawa i rozszerzenie. pytałam rok temu w księgarni i nie ma czegoś takiego jak oddzielne repetytorium do podstawy bądź rozszerzenia.

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

dziewczyny a co do tej matury, tego poprawiania,że niby trzeba zdawać i pisemny i ustny na rozszerzeniu... to ja z kolei czytałam,że osoby poprawiające maturę, poprawiają ją na zasadach, które obowiązywały gdy podchodziły do matury....hmmm

adorably jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-02, 09:01   #45
lalalabamba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez adorably Pokaż wiadomość
ten link do którego podałaś to stara wersja tego repetytorium. nowa jest cała niebieska, wygląda troszkę inaczej. my z tej starej wersji korzystaliśmy na lekcjach , bo nauczycielka kazała nam kupić do podręczników. ogólnie niewiele różni się zawartością jedna od drugiej części, większość zadań jest identyczna, aczkolwiek w tej nowej jest więcej zadań, więcej słówek i chyba więcej zadań na rozszerzenie. z tym, że książka ogólnie jest raczej trudniejsza od innych repetytoriów(? ) , wiele zadań na podstawę też mi się wydaje,że jest raczej to taka trudniejsza podstawa, a nawet rozszerzenie. tej starej wersji też już raczej nie kupisz w księgarni tylko tą nową. ta nowa tak wygląda : http://www.poczytaj.pl/okl/81000/81544.jpg
a ćwiczenia z zadaniami maturalnymi tak : http://www.szawal.pl/grafika/pl/stro...skanuj0003.jpg

---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:23 ----------

i podstawa i rozszerzenie. pytałam rok temu w księgarni i nie ma czegoś takiego jak oddzielne repetytorium do podstawy bądź rozszerzenia.

---------- Dopisano o 23:28 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

dziewczyny a co do tej matury, tego poprawiania,że niby trzeba zdawać i pisemny i ustny na rozszerzeniu... to ja z kolei czytałam,że osoby poprawiające maturę, poprawiają ją na zasadach, które obowiązywały gdy podchodziły do matury....hmmm
też mi się tak zdaje, ale jak jest na serio, to nie wiem... chciałabym żeby tak było
Stary 2009-09-02, 11:51   #46
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

Kurde moje miasto to jakaś pipidówa ... Byłam dzisiaj się pytać po księgarniach i antykwariatach o repetytoria i dupa ... nigdzie nie ma a jak sa to do poziomu podstawowego ...

ale za to w księgarni znalazłam coś takiego http://merlin.pl/Matura-companion-Eg...7396-604-8.jpg

Nawet ciekawe, ale ceny niestety nie znam ...

znalazłam jescze coś takiego: http://merlin.pl/Jezyk-angielski-Mat...7446-896-1.jpg

do ścięgnięcia z tej storny: http://peb.pl/nauka-i-technika/26173...ki-matura.html

Ale zadania są ciut inne bo w słowotwórstwie na maturze rozszerzonej w nawiasach sa podane słowa a tu nie ma ...

Edytowane przez DirtyDiana91
Czas edycji: 2009-09-02 o 12:20
DirtyDiana91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-02, 12:34   #47
adorably
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lalalabamba Pokaż wiadomość
też mi się tak zdaje, ale jak jest na serio, to nie wiem... chciałabym żeby tak było
chyba przedzwonię do mojego LO i się dowiem co i jak...ale to dopiero jak coś to w przyszłym tygodniu, bo teraz to pewnie zamieszanie jak to na początku roku.

Stary 2009-09-02, 18:25   #48
Mgiełka91
Zadomowienie

U nas dziś Pani na angielskim mówiła, że normalnie można pisemny rozszerzony a ustny podstawowy i nawet nam nie poleca matury ustnej rozszerzonej, bo bardzo ciężka podobno. Skoro ona tak mówi, to ja jej wierzę i nie zamartwiam się już tym

Co do książek to u nas nauczycielka kazała kupić repetytorium z Longmana, niestety tylko poziom podstawowy. A więc i tak kupię dla siebie tego Oxforda, chyba, że orientuje się któraś z Was, czy są repetytoria tylko dla rozszerzonej ale i tańsze?
Stary 2009-09-02, 18:52   #49
justys16
Raczkowanie

Moja nauczycielka sama dzisiaj jeszcze nie wiedziała o co kaman dokładnie z maturą <uroki życia w małym mieście> i kazała nam poczekać jeszcze ok. tygodnia na dokładne info

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-02, 19:17   #50
rapifen
Zakorzenienie

Ja nie wierzę w żadne repetytoria, zdzierstwo.
Gramatyki ucz się ze zwykłych podręczników które masz a przydatne słownictwo zazwyczaj organizuje się samemu z dobrego słownika.
W ramach ćwiczeń matura z poprzednich lat. Jak patrzę ile chcą za niektóre repetytoria to za głowę się łapię:/ najlepsze powtórzenie to zeszyt z dawnych lat.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-02, 19:26   #51
Mgiełka91
Zadomowienie

Szkoda, że podręcznik do 1 klasy sprzedałam , ale jednak na coś są te fakultety, które mamy w szkole, więc myślę, że nie będzie ze mną tak źle xD
Stary 2009-09-02, 22:14   #52
adorably
Rozeznanie

niestety nie ma tylko dla rozszerzonego repetytorium. ba! nawet jakbyś kupowała testy maturalne z Oxfordu to też są pomieszane. ale myślę,że jak kupisz już to repetytorium, to polecam zrobić Ci wszystko i na podstawę i na rozszerzenie.

Stary 2009-09-03, 07:13   #53
sideritis
Zakorzenienie

Cześć mogę dołączyć?
Nie jestem maturzystką 2010 ale prawdopodobnie będę w tym roku poprawiać maturę [angielski rozszerzony napisałam na 77%]

Z czego się uczyłam? Praktycznie wszystko, co mi wpadło w ręce jeśli macie problemy ze strukturami gramatycznymi, to są różne stare książki dla kandydatów na studia, gdzie jest pełno takich zadań. Można je dostać w antykwariatach czy bibliotekach. Jeśli chodzi o słuchanie - polecam radio, tudzież można słuchać nagrań dołączonych do podręczników. Na miesiąc przed maturą polecam słuchać codziennie i oswoić się z językiem - a nie będziecie miały problemów z listeningiem.

Jeśli chodzi o kurs w szkole językowej. Ja chodziłam na taki typowo maturalny, nie pod certyfikat. Był to poziom matury tozszerzonej, a więc FCE. Myślę, że jeśli ktos ma okazję iść na taki kurs to można spróbować, bo będziecie dostawać mnóstwo materiałów które będą potrzebne do matury.
[ Ja jednak w tym roku chciałabym zrobić certyfikat, więc pójdę na kurs FCE albo CAE - w zależności od tego, jak mi pójdzie test na początku, chociaż nie wiem, czy dam radę zrobić CAE w tym roku]

Co do poprawiających maturę - czy my musimy pisać obydwa poziomy, tj. P i R? Czy tylko R?

sideritis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 07:21   #54
lalalabamba
Wtajemniczenie

O poprawce znalażłam coś takiego:

Zdający, który zdał egzamin maturalny, ma prawo przystąpić ponownie do egzaminu, zarówno w części ustnej, jak i pisemnej w celu podwyższenia wyniku egzaminu z poszczególnych przedmiotów lub zdania egzaminu z przedmiotów dodatkowych (maksymalna liczba przedmiotów dodatkowych zdawanych w ramach egzaminu – 3):

zdający, przystępujący do egzaminu w celu podwyższenia wyniku części ustnej z języka obcego:
-*** może zdawać go na poziomie podstawowym lub rozszerzonym, jeśli poprzednio zdawał go na poziomie podstawowym,
-****musi zdawać na poziomie rozszerzonym, jeśli poprzednio zdawał na tym poziomie.

zdający, przystępujący do egzaminu w celu podwyższenia wyniku części ustnej z języka polskiego może wybrać inny (niż poprzednio) temat prezentacji.

zdający, przystępujący do egzaminu w celu podwyższenia wyniku części pisemnej z danego przedmiotu:
-****może zdawać go na poziomie podstawowym lub rozszerzonym, jeśli poprzednio zdawał go na poziomie podstawowym,
-****musi zdawać na poziomie rozszerzonym, jeśli poprzednio zdawał na tym poziomie.

Zdający, który podwyższył wynik egzaminu maturalnego lub zdał egzamin maturalny, otrzymuje aneks do świadectwa dojrzałości.
Stary 2009-09-03, 10:00   #55
adorably
Rozeznanie

sideritis zapraszamy miałam podobny wynik do Ciebie, ale niestety muszę też poprawić jeśli chcę dostać się na inny kierunek...niestety martwi mnie sprawa matematyki na maturze, a raczej tego jak będą na nią patrzyly poszczególne uczelnie...nie wszystkie wydały oświadczenia w sprawie przyszłoroznej rekrutacji, a jeśli będą brali matmę pod uwagę :/ my nie dostaniemy punktów? nie będziemy mogły brać udziału w rekrutacji? chciałabym żeby na te kierunki, które mnie interesują matematyka była liczona po prostu jako 3 przedmiot.
lalalabamba- dzięki no i z tego wynika,że dopuszczalne jest poprawianie tylko pismnego na rozszerzeniu bez tego ustnego...tylko ciekawi mnie jak z dziewczynami z 2010... naprawdę ja nie wiem po co oni takie zamieszanie tym wprowadzili ;/

Stary 2009-09-03, 16:46   #56
sideritis
Zakorzenienie

adorably, ja niestety nie mogę Ci powiedzieć, jak jest z matematyką, bo zdawałam ten przedmiot na maturze... Najlepiej przy okazji składania deklaracji zapytaj w swoim LO.
A Ty masz jakiś ceryfikat ? Bo ja się zastanawiam. Zdać w tym roku FCE [ który zdałabym bez problemu] czy porywać się na CAE...

sideritis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 16:59   #57
adorably
Rozeznanie

nie nie robiłam żadnego certyfikatu, ale myślałam o tym ,żeby zrobić albo teraz albo za rok...bo to zawsze się potem przydaje.
co do tej matmy to mi mówiła znajoma mojej mamy, która uczy w liceum,że to zależy od uczelni czy w tym rozporządzeniu na temat rekrutacji wyda oświadczenie czy matematykę będzie liczyć czy nie.
szczerze mówiąc to ja bym zaryzykowała i zrobiła CAE za rok, bo jeśli zdałabyś FCE bez problemu to chyba trochę szkoda kasy na ten egzamin. tak byś się poduczyła i zawsze lepiej by to wyglądało. sama myślałam żeby tak zrobić. ale zrobisz jak uważasz.

Stary 2009-09-03, 17:04   #58
DirtyDiana91
Raczkowanie

GG do DirtyDiana91

sideritis Witam ...

Ja zdecydowałam się na kurs strikto przygotowywujący do matury ... A za rok zrobie CAE bo zawsze to lepiej wygląda (tak jak pisze adorably )

I nic żadnego innego repetytorium nie znalazłam do matury rozszerzonej oprócz tego "Matura Companion". Podskocze jeszcze do mojej starej korpetytorki i może ona coś poleci ...
Stary 2009-09-03, 17:05   #59
parodia
Zakorzenienie

A ja się dzisiaj dowiedziałam, że w szkole będziemy przerabiać Excellence for Matura Oxfordu. A miałam ją sobie zamówić tylko dla siebie

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 17:13   #60
organizm
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
Ja też zdaję

Właśnie chcę je w najbliższym czasie kupić mogłabyś coś więcej napisać, czy jest większy nacisk na słownictwo/gramatykę? A jak ze słuchaniem/?
Słownictwo ma moim zdaniem rewelacyjnie opracowane, bo na samym końcu jest lista wszystkich słówek, jest wiele ciekawych, które mogą być przydatne. Ogólnie to jest wszystkiego po trochu, głównie są zadania maturalne. Cała książka jest podzielona na moduły (dom, szkoła, człowiek...) i w każdym są słuchania
Jeśli chcesz powtórzyć tylko gramatykę to raczej kup sobie książkę stricte z gramy. Chociaż moim zdaniem lepiej robić parafrazy, przy nich zawsze wychodzą jakieś braki

Dziwnie namieszali z tą maturą.. Z roku na rok coraz bardziej mieszają.. tylko po co..

organizm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości