Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 2 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-05, 12:19   #301
candy1991
Raczkowanie

Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 2

można używac ostrej papryki? bo jakoś nie wyobrażam sobie smazonej piersi z kurczaka bez tej przyprawy...
candy1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 12:42   #302
znaszmnie9
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez candy1991 Pokaż wiadomość
można używac ostrej papryki? bo jakoś nie wyobrażam sobie smazonej piersi z kurczaka bez tej przyprawy...
ja myślę, że tak.
znaszmnie9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 13:25   #303
wariatka66622
Przyczajenie

Witam, witam ;D
Dziś dzień pierwszy

Jakiś czas temu byłam na tej diecie tzn jakoś na początku wakacji i w 4 dni schudłam 3 kg ;D
ważyłam 58 kg, ale poległam na grillu :P i później jakos przez 2 miesiace nie wróciłam do diety ;D

i wcale kg nie wracały az do sierpnia :P
zaczęły się kebaby, hamburgery i alko :P
no i 3kg wróciło hehe

więc znów się biorę za siebie
ale teraz nie tylko 3kg chcę zrzucić
jakies 5kg ;D

no i 3mam kciuki za Was wszystkie ;*
Stary 2009-09-05, 15:54   #304
syb
Raczkowanie

Cytat:
z tego co ja się orientuje to wszystkie przyprawy można spokojnie. tylko z solą nie należy przesadzać.

syb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 16:05   #305
candy1991
Raczkowanie

a co myślicie o kotletach sojowych? na pierwszej fazie wiem, że nie wolno bo nie ma na liście, ale na drugiej? w końcu mają dużo białka
Stary 2009-09-05, 16:32   #306
moniczorek
Podróżniczka

Witam!

Ja ma 6 dniu uderzniowki , bez grzeszkow drugi raz startuje z dukanem...ale nie bylam tak zdeterminowana jak teraz. Nie mam wagi ani cm ale czuje ze idzie w dol

Zastanawiam mnie jedna rzecz...dlaczego w przepisach do fazy uderzeniowej sa rzeczy ktorych tak naprawde nie ma na liscie? I juz troszke zglupialam. Jakies warzywka, cebula, dziwne przyprawy, pietruszka itd. Nie wiem czy to mozna dodawac czy nie
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 16:47   #307
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moniczorek Pokaż wiadomość
Witam!

Ja ma 6 dniu uderzniowki , bez grzeszkow drugi raz startuje z dukanem...ale nie bylam tak zdeterminowana jak teraz. Nie mam wagi ani cm ale czuje ze idzie w dol

Zastanawiam mnie jedna rzecz...dlaczego w przepisach do fazy uderzeniowej sa rzeczy ktorych tak naprawde nie ma na liscie? I juz troszke zglupialam. Jakies warzywka, cebula, dziwne przyprawy, pietruszka itd. Nie wiem czy to mozna dodawac czy nie
Nie kieruj się tymi przepisami. Na uderzeniówce nie wolno jeść warzyw. Można jedynie korniszony w małych ilościach jako przyprawa (ja stosuję w dniach proteinowych 1 szt dziennie), ew. troszkę soku cytrynowego, ząbek czosnku, odrobina cebulki, pietruszki, koperku...
Generalnie jesz chude mięso, chudy nabiał, jajka z dodatkiem otrąb i ew. mąką kukurydzianą (również w małych ilościach).
Powodzenia

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ----------

Cytat:
a co myślicie o kotletach sojowych? na pierwszej fazie wiem, że nie wolno bo nie ma na liście, ale na drugiej? w końcu mają dużo białka
Z tego co pamiętam, to kotletów sojowych nie jemy ani w pierwszej ani w drugiej fazie.

Dukan

BogaczKa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 17:53   #308
candy1991
Raczkowanie

no szkoda, na obiad dziś zjadłam pierś z kurczaka w carry i ostrej papryce z jajkiem i jogurtem naturalnym a na podwieczorek znów troche jogurtu na kolację planuję twarożek 0%
eheh muszę być twarda bo menu na serio bardzo ograniczone jest na tej dietce, ale czego się nie robi żeby ładnie wyglądać
Stary 2009-09-05, 18:05   #309
kuleczka18
Zadomowienie

Ja miałam niestety dzisiaj mały grzeszek zjadłam WieśMaca i Shake truskawkowego- wcale mi nie smakował!:/ nie wiem po co kupiłam;/ jutro już od nowa na uderzeniówce.
Rowerek-1/40
kuleczka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 18:07   #310
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
no szkoda, na obiad dziś zjadłam pierś z kurczaka w carry i ostrej papryce z jajkiem i jogurtem naturalnym a na podwieczorek znów troche jogurtu na kolację planuję twarożek 0%
eheh muszę być twarda bo menu na serio bardzo ograniczone jest na tej dietce, ale czego się nie robi żeby ładnie wyglądać
Czy ja wiem czy takie ograniczone to menu???
Możesz jeść kurczaka na różne sposoby, indyka, rybę smażoną, rybę wędzoną, łososia, tuńczyka z puszki w sosie własnym, twarogi, jogurty, jajka na wiele sposobów, a wszystko to w przeróżnych kombinacjach i z różnymi dodatkami (przyprawy, protomajonez, korniszony, sosy jogurtowe, dipy itd., itp.)
Zajrzyj chociażby do forumowej przepisowni z naszymi propozycjami

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

Cytat:
Napisane przez kuleczka18 Pokaż wiadomość
Ja miałam niestety dzisiaj mały grzeszek zjadłam WieśMaca i Shake truskawkowego- wcale mi nie smakował!:/ nie wiem po co kupiłam;/ jutro już od nowa na uderzeniówce.
Uderzeniówka jest tylko raz na samym początku diety potem to już jest faza naprzemienna: P i P+W, i tak na zmianę, jak sama nazwa wskazuje

Dukan

BogaczKa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 18:25   #311
eliza40
Zakorzenienie

Witam.
Chciałam się pochwalić ,że po 5 dniach p/w -1,1 bardzo się cieszę i mam nadzieję,że na samych proteinkach też dobrze pujdzie.

Miłego wieczorku
eliza40 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 18:48   #312
neura
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moniczorek Pokaż wiadomość
Witam!

Dukan pisze że dodatki typu zioła szczypiorek , cebula czy pietruszka są dozwolone a nawet wskazane bo poprawiają smak potrzw i apetyt , sama do twarożku dodaję szczypiorek a do ryby pietruszkę nawet na samych proteinach , przecież są to śladowe ilości a dodatkowo dostarczam organizmowi witaminy
o3.09-65,80
06.o9-64,90
09.09-64,20
13.09-63,50
20.09-62,9
neura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 18:59   #313
paulina22
Raczkowanie

No a ja dobrze się trzymałam w tym tygodniu nawet na proteinach az nadszedł weekend....noi wszystko zepsuł!!!!!!!!!Moje kłopoty nad ktorymi nie panuje i brak juz wiary przez te tabletki powoduja ze znowu sie poddaje;-( dzisiaj zawaliłam ciasteczkami które mama piekla z makiem i rogaliki bez nadzienia noi stała i co chwila żarłam juz nie mówie ze jadłam bo to wcale tak nie wygladało...a teraz czuje sie tak źle tak mi ciezko brzuch mam pełny a zanim sie to strawi..:-(pewnie przez to 1kg w góre pojdzie ale w tygodniu znowu ostro proteiny ciągne bo w weekend zawsze robie p+w.Chociaz pomimo tego ze stosowałam cały tydzien to nawet kg chyba nie chudłam...:-/nie wiem moze dla tego ze za mało jem?? Pozdrawiam i zycze miłego weekendu bez grzeszenia;-)Badźcie wytrzymałe i nie poddawajcie sie tak jak ja zaczynam:-(Jeszcze dodam ze tych rogalików to zjadłam chyba a 50sztuk:-/

Edytowane przez paulina22
Czas edycji: 2009-09-05 o 19:10
paulina22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 19:04   #314
syb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez eliza40 Pokaż wiadomość
Witam.
Chciałam się pochwalić ,że po 5 dniach p/w -1,1 bardzo się cieszę i mam nadzieję,że na samych proteinkach też dobrze pujdzie.

Miłego wieczorku
brawo brawo
super!.
Przede mną teraz 5 dni P+W. A ja właśnie byłam ciekawa czy na P+W też się chudnie, bo generelanie wszysycy mówią, że tylko na P, tak jak zresztą napisał Ducan.

Edytowane przez syb
Czas edycji: 2009-09-05 o 19:18
Stary 2009-09-05, 19:29   #315
jprasol
Raczkowanie

GG do jprasol

hej dziewczyny, powiedzcie mi czy kupujac otreby wybieralyscie te ktore maja najmniej wegli czy najwiecej blonnika?
bo ja mam produkty Symbio http://www.symbio.pl/?id=7&page=3#thumb i niestety na etykiecie nic nie napisali ile czego jest. mam tez platki owsiane gorskie symbio i tam jest prawie 70g wegliwodanow na 100g produktu!! i jestem zalamana ze te nie posiadajace etykiety tez mnie bombarduja weglowodanami a ja o tym nie wiem

zmienic te produkty czy zostawic?
Stary 2009-09-05, 19:37   #316
moniczorek
Podróżniczka

[QUOTE=BogaczKa22;14090434]Nie kieruj się tymi przepisami. Na uderzeniówce nie wolno jeść warzyw. Można jedynie korniszony w małych ilościach jako przyprawa (ja stosuję w dniach proteinowych 1 szt dziennie), ew. troszkę soku cytrynowego, ząbek czosnku, odrobina cebulki, pietruszki, koperku...
Generalnie jesz chude mięso, chudy nabiał, jajka z dodatkiem otrąb i ew. mąką kukurydzianą (również w małych ilościach).
Powodzenia

QUOTE]

Ale to ksiazka samego Dukana wiec jak mam sie nie kierowac? Tak czy siak dzieki za rady ...nie zamierzam tego wprowadzac tylko sie zastanawialam....jedynie cebulka do watrobki dalam i rybe w koperku. Im mniej odstepst od tej podstawowej listy tym lepiej

Cytat:
Napisane przez neura Pokaż wiadomość
Dukan pisze że dodatki typu zioła szczypiorek , cebula czy pietruszka są dozwolone a nawet wskazane bo poprawiają smak potrzw i apetyt , sama do twarożku dodaję szczypiorek a do ryby pietruszkę nawet na samych proteinach , przecież są to śladowe ilości a dodatkowo dostarczam organizmowi witaminy
Tez tak uwazam
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 19:56   #317
eliza40
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syb Pokaż wiadomość
brawo brawo
super!.
Przede mną teraz 5 dni P+W. A ja właśnie byłam ciekawa czy na P+W też się chudnie, bo generelanie wszysycy mówią, że tylko na P, tak jak zresztą napisał Ducan.

Pisałam już wcześniej,że ja chyba trochę za mało jem tych warzyw,może to dlatego

Jprasol ja nie patrzę na to ,ale nie kupuj płatków owsianych tylko otręby.U mnie chwilowo brakło otrębów owsianych(pewnie wszystkie wykupiłam) i kupiłam sobie pszenne i żytnie.
Stary 2009-09-05, 23:57   #318
karton
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny, mam pytanie. Długo byłam na SB, ale wrzuciłam na luz i włączył mi się tryb rzucania się na wszystko co dobre i takie zakazane...
Teraz ważę 60kg/163cm. A było już lepiej, dużo lepiej. Za głupotę się płaci.

Myślałam nad Dukanem, bo korcą mnie widoczne, szybkie efekty diety ale jeśli któraś z Was była na SB to pewnie zrozumie - ciężko mi sobie wyobrazić życie na dłuższą metę - bez chociażby kasz, mąki razowej - wypieki, naleśniki, placuszki no i nawet bez niektórych z warzyw, ogórki małosolne chociażby.
Zastanawiam się co się stanie z moim ciałem jeśli przeprowadziłabym fazę uderzeniową 3 dniową a następnie przeszła na delikatną Redukcję czy I fazę SB (brak węgli, warzywa, białko, tłuszcze), potem drugą... albo Montignac?
Pewnie będzie wielkie jojo, co?
Próbuję sobie obmyślić plan działania, ech...

Pozdrawiam!
Stary 2009-09-06, 00:54   #319
pupuru
Raczkowanie

A jak jest z ćwiczeniami podczas tej diety? Mogę spokojnie chodzić na siłownie? Koleżanka, ktora poleciła mi tę dietę, powiedziała, że nie powinno się, bo przy wzmożonym wysilku organizm odkłada sobie zapasy.
pupuru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 08:53   #320
tess27
Zakorzenienie

GG do tess27

WITAM
pupuru--NIE ODKLADA ZAPASY TYLKO NIE WOLNO ZBYT DUZEGO WYSILKU BO ORGANIZM NIE MA SKAD BRAC ENERGII-ENERGIA W WIEKSZOSCI BIERZE SIE Z WEGLOWODANOW A TYCH BRAK W 1 FAZIE.MOZNA CZUC SIE OSLABIONYM..WARTO POCZYTAC KSIAZKE DUKANA A NIE 5PRZEZ 10 MIEC WIEDZE A SERIO TO NIC NIE WIEDZIEC O DIECIE
Stary 2009-09-06, 09:53   #321
kuleczka18
Zadomowienie

Po wczorajszych grzeszkach znowu wracam do diety. Zobaczyłam dziś rano na wadze -1,5 kg po 3 dniach diety więc działa chyba zobaczymy co będzie dalej dzisiaj znowu faza z białkiem, od jutra do czwartku proteiny muszę zrzucić jakieś 7 kg. Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli bez pokus i grzeszków;*
Rowerek-1/40
Stary 2009-09-06, 11:41   #322
eliza40
Zakorzenienie

Witam.
Karton pewnie bardziej doświadczone koleżanki Ci coś doradzą.

Ja mam od wczoraj na wadze -0,7 kg może schowam wagę bo coś podskoczy to się lekko wkurzę.

A i jeszcze się wam pochwalę,że wczoraj weszłyśmy z koleżankami na kebab ale ja nie jadłam,czekałam spokojnie jak sobie zjedzą i popijałam wodę.Tak na prawdę to wcale nie miałam na niego ochoty i byłam z siebie dumna,a koleżanka powiedziała,że mam jakieś skrzywienie
Słowo "koleżanka" to już dla jej osoby za dużo,będzie tylko znajomą

Miłej niedzieli.
Stary 2009-09-06, 12:17   #323
syb
Raczkowanie

Cytat:
a koleżanka powiedziała,że mam jakieś skrzywienie
Słowo "koleżanka" to już dla jej osoby za dużo,będzie tylko znajomą

Miłej niedzieli.
Suuuper! Brawo dla Ciebie. Mnie strasznie tacy ludzie wkurzają. Ale tłumaczę sobie to w ten sposób, że oni próbują sobie poprawić nastrój, bo wiedzą, że by nie wytrzymali i nie mieli tak silnej woli. Ciągną innych w dół po prostu.
Jeszcze raz gratuluje.

U mnie wczoraj byli znajomi na meczu i co? Dwie miski chipsów, paluszki itp. ale zrobiłam też coś "dukanowskiego" i bez problemu przetrwałam wieczór. Trochę było prościej, bo koleżanka też jest na diecie.

Miłej niedzieli

Stary 2009-09-06, 12:22   #324
neura
Raczkowanie

Moja waga uparcie wskazuje od wczoraj 64,9 to by znaczyło że w ciągu trzech dni nagle ubyło mi prawie kg . Nie wiem czym to jest spowodowane ale podejrzewam o cudowne działanie czerwoną herbatę PU-ERH . Piję jej jakieś 4-5 dziennie .
Dziś sobie wymyśliłam na obiadek dorsza , kupiłam całego ponad 1 kg , przyprawiłam i dochodzi w przyprawach w rękawie ...zamierzam go udusić na ruszcie w całości... już mi ślinka cieknie
o3.09-65,80
06.o9-64,90
09.09-64,20
13.09-63,50
20.09-62,9
neura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 12:29   #325
eliza40
Zakorzenienie

Syb mimo wszystko nie miałaś prościej,bo mieć przed sobą michę chipsów i nie sięgnąć po nie ,to nie lada wyczyn.Przynajmniej dla mnie bo bardzo lubię
Ja mam wsparcie w rodzince,mąż i dzieci,chociaż mąż uważa,że nie muszę się odchudzać,ale jak widzi efekty to chwali
Dzisiaj muszę upiec córce chlebek dukana,bo inaczej będzie mnie z mojego obżerać
Stary 2009-09-06, 14:14   #326
kuleczka18
Zadomowienie

Cytat:
Syb mimo wszystko nie miałaś prościej,bo mieć przed sobą michę chipsów i nie sięgnąć po nie ,to nie lada wyczyn.Przynajmniej dla mnie bo bardzo lubię
Ja mam wsparcie w rodzince,mąż i dzieci,chociaż mąż uważa,że nie muszę się odchudzać,ale jak widzi efekty to chwali
Dzisiaj muszę upiec córce chlebek dukana,bo inaczej będzie mnie z mojego obżerać

Jak dla mnie to prawdziwą sztuką jest odmówić sobie % w czasie diety, wiadomo- imprezy robią swoje, każdy pije a alkohol to same węglowodany:/
Rowerek-1/40
Stary 2009-09-06, 14:33   #327
paulina22
Raczkowanie

WitamCo sądzicie o moim dzisiejszym jadłospisie
rano dosc poźno zjadłam sniadanie bo wczoraj najadłam sie tych rogalików(niedozwolonych oczywiscie) i do dzisiejszego poranka czułam sie pełna a na sniadanie:troche serka wiejskiego light kawałek szynki nazywa sie litewska(jest chuda ale soli to czuc)
obiad: ugotowanego indyka, miska pomidorów z ogórkami zalane jogurtem noi buraki gotowane nie przyprawiane

Noi mam pytanie odnosnie tych buraków czy sa dozwolone w tej diecie bo sa wsumie słodkie:-/a noi ciekawi mnie czy np jak zrobie zupe warzywna bez zasmazki, soli tylko takie przyprawy jak bazylia itd i nawet nie zjem tego rzadkiego tylko wyjem takie warzywa jak brukselka, kalafior, pietruszka to czy nic mi to nie zaszkodzi??
paulina22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 15:13   #328
candy1991
Raczkowanie

u mnie też dziś chyba ok z jadłospisem
śniadanie to pierś z kurczaka z jogurtem naturalnym i kawa na drugie zjadłam troche wędzonego trewala na trzecie jajko i plasterek szynki z indyka
a na obiad wątróbka drobiowa i serek wiejski
hehe dużo tych śniadań jem małe porcje a często więc to chyba dobrze?

jeszcze raz zapytam której firmy jogurt naturalny jest według was najlepszy na te dietę?
Stary 2009-09-06, 15:45   #329
innocencee
Zakorzenienie

GG do innocencee

Przyłączam się i ja od jutro mam zamiar przejść na tą dietę mam nadzieję ze uda mi się zrzucić trochę kg

innocencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 15:49   #330
kredka131
Raczkowanie

GG do kredka131

Cytat:
u mnie też dziś chyba ok z jadłospisem
śniadanie to pierś z kurczaka z jogurtem naturalnym i kawa na drugie zjadłam troche wędzonego trewala na trzecie jajko i plasterek szynki z indyka
a na obiad wątróbka drobiowa i serek wiejski
hehe dużo tych śniadań jem małe porcje a często więc to chyba dobrze?

jeszcze raz zapytam której firmy jogurt naturalny jest według was najlepszy na te dietę?
Osobiście jadam Danone naturalny bez cukru
Dobry jako przekąska, albo do zrobienia sosu koperkowego czy czosnkowego....
kredka131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości