Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-07, 13:22   #91
st_ella
Wtajemniczenie

Dot.: Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł?

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
spokojnie mozna za ta kwotte wybudować dom, znajomego domek ok 160 m2 (poszukał budowlańców) budowa kosztowała ok 150 tyś + wykończenie

trzeba szukać bo rozbieżność w cenach usług za samą budowę wynosi nawet 20 tyś
wiecie...
a ja nie wierze w to tanie budowanie... bo jakośc domu zależy i od materiałów i od sposobu jakim sie go wybuduje.
Rozumiem ze tani dom nie ma nowych funkcjonalnych rozwiazań....
i później bedziesz tracic na ogrzewaniu....
dobre materiały budowlane i izolacja to podstawa... wiec ja licze ze 400 tys trzeba mieć...

i większośc ludzi buduje na kredyt!
ludzie w polsce średnio zarabiają 3 tys a nie 7 tys

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Cytat:
Napisane przez lejdibird Pokaż wiadomość
Dokładnie. Pewnie da sie zbudowac dom za 200 tys, ale z najtanszego pustaka, okna i parapety z plastiku i na dachu blachodachowka. Takiego domu nie chcialabym miec. Jak to zreszta mawia znany mi majster, do którego kolejki na dwa lata sie ustawiaja: "Jak ma byc tanio, to nie moze byc porzadnie i ładnie".
Ale to juz kwestia indywidualnego wyboru, mi nie podobaja sie projekty z katalogow typu dworek z balkonem i do ceny doliczyc musialabym projekt na zyczenie.
I ciekawy artykuł:
http://wyborcza.pl/1,75480,6979035,C..._balkonem.html
fajny artykuła dzięi za linka...

...a i jeszcze.. nie zarabiam 20 tys miesięcznie... ale mam pania która (od czasu do czasu) pomaga mi gruntownie sprzątnąc moje 48 metrowe mieszkanie...
bo zwyczajnie nie lubie sprzątać, jestem leniwa i wole ten czas poswiecić córce....
a ja mam też satysfakcję ze moge jej pomóc bo kasa jej sie przyda....
ja natomiast nie kupie sobie sweterka

ja też mam w planach budowanie i moimi typami są:
Neapol - parter z poddaszem, dach dwuspadowy, garaż jednostanowiskowy
Parterowy
Koko - parterowy mój osatni typ
i tu sa bardzo porządne projekty http://dom-parterowy.pl/

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 13:37   #92
tulumka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez st_ella Pokaż wiadomość
wiecie...
a ja nie wierze w to tanie budowanie... bo jakośc domu zależy i od materiałów i od sposobu jakim sie go wybuduje.
Rozumiem ze tani dom nie ma nowych funkcjonalnych rozwiazań....
i później bedziesz tracic na ogrzewaniu....
dobre materiały budowlane i izolacja to podstawa... wiec ja licze ze 400 tys trzeba mieć...

i większośc ludzi buduje na kredyt!
ludzie w polsce średnio zarabiają 3 tys a nie 7 tys

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

fajny artykuła dzięi za linka...

...a i jeszcze.. nie zarabiam 20 tys miesięcznie... ale mam pania która (od czasu do czasu) pomaga mi gruntownie sprzątnąc moje 48 metrowe mieszkanie...
bo zwyczajnie nie lubie sprzątać, jestem leniwa i wole ten czas poswiecić córce....
a ja mam też satysfakcję ze moge jej pomóc bo kasa jej sie przyda....
ja natomiast nie kupie sobie sweterka

Parterowy
i tu sa bardzo porządne projekty http://dom-parterowy.pl/
Nie chodzi o budowanie kosztem jakości. Chodzi np. o to, że w promieniu 10km ceny tych samych jakościowo materiałów się różnią. Poza tym ceny materiałów i koszty robocizny zmalały.

shanty ręce mi opadają jak czytam twoje niektóre wypowiedzi... biedaków
tulumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 14:39   #93
Jagoda1982
Rozeznanie

Samochwała w kącie stała
I wciąż tak opowiadała:
"Zdolna jestem niesłychanie,
Najpiękniejsze mam ubranie,
Moja buzia tryska zdrowiem,
Jak coś powiem, to już powiem,
Jak odpowiem, to roztropnie,
W szkole mam najlepsze stopnie,
Śpiewam lepiej niż w operze,
Świetnie jeżdżę na rowerze,
Znakomicie muchy łapię,
Wiem, gdzie Wisła jest na mapie,
Jestem mądra, jestem zgrabna,
Wiotka, słodka i powadna,
A w dodatku, daję słowo,
Mam rodzinę wyjątkową:
Tato mój do pieca sięga,
Moja mama - taka tęga
Moja siostra - taka mała,
A ja jestem - samochwała!"

tak mi sie nasunęło....hmmm...
Jagoda1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 15:04   #94
lejdibird
Raczkowanie

Tanie budowanie to jest cos kosztem czegos i tak naprawde dom z plastikowymi oknami, parapetami i blachodachowka nie bedzie wygladal dobrze. A zbudowany z pustakow najtanszych bedzie bardzo kosztowny w ogrzewaniu.
lejdibird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 15:06   #95
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shanty87 Pokaż wiadomość
miszkam na 48metrach na sowim ,bez rodzicow ani bez tesciow -czemu mowisz o czyms o czym nie masz bladego pojecia ,wmawiasz mi jakeis bzdurne ripsoty na temat moich zarobkow i tego zkim mieszkam ,no niestety bogatych ludzi stac na dom a biedakow tylko na kredyt i trzeba przyjac do wiadomosci
Dziewczyno ,umiesz czytać ze zrozumieniem ?

pierwsze slysze aby biednych ludzi bylo stac na kredyt ,wow .
a po drugie to odrobine szacunku do innych by sie przydało bo jak widać po twoich wypowiedziach klasy nie mozna kupić,niestety.jak ktoś jest ... to nim zawsze zostanie i słoma z butów zawsze będzie wystawała nawet w butach od Blahnika czy innego Louboutin.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-09-07 o 15:10
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 15:08   #96
cansada
Zakorzenienie

Ja pierwsze mieszkanie kupilam za gotowke, splukalam sie na kupnie i oplatach strasznie. Fakt wolna glowa od kredytu ale moglam kupic tylko to na co mialam a nie to co chcialam. wyszlo tak ze lokalizacje mam super w centrum Krakowa ale metraz 26m2 czyli malutko) mialam wowczas 22 lata . Bez pomocy rodzicow. Pracowalam i studiowalam od 18 roku zycia.
Po latach powiem tak, lepiej wziac kredyt w granicach rozsadku i powoli splacac niz kupowac za gotowke. warto kupic cos znacznie wiekszego, badz w lepszej lokalizacji, (bardziej sie oplaca rowniez pod wzgledem inwestycyjnym). chyba ze ktos spi na forsie. kolejne domy ( poza granicami kraju ) kupilismy z Tz-tem na kredyt i sobie kredyty spokojnie splacamy. co do kosztow budowy bo o tym mowa tu rowniez a moze przede wszystkim. Przy ostatnim domu do generalnego remontu koszta jakie obliczylismy przed remontem podwoily sie. Niestety my liczylismy najtaniej jak wykonczyc a w trakcie okazalo sie ze aby miec spokoj trezba siegnac glebiej do kieszeni. Z budowa pewnie bedzie tak samo. Najtaniej nie zawsze oznacza najkorzystniej. Trzeba dokladnie przysiasc z kalkulatorem aby nie nastapil zastoj w czasie budowy. Najdrozsza kuchnia i lazienki ale nie zawsze , liczy sie pomysl. warto na pewno skorzystac z drozszych rozwiazan dotyczacych ocieplenia, ogrzewania oraz okien oraz drzwi.
Z moja przyjaciolka liczylismy rok temu koszta domu ok 170 m2. Wyszko lekka reka 250.000 . budowa sie odwlekla, nie bylo gdzie uciac.

Co do sprzatanie w obu domach mam po 3 lazienki ale sa tak zaprojektowane i urzadzone ze sprzata sie je w ciagu max 15 min. Nie mam kabin ...brrr. ale szklo hartowane, badz tez z plytek i scianki zrobiony tzw pokoj kapielowy bez brodzika z wyprofilowanym splywem. Polecam . wiec co do sprzatanie to sie nie zgodze aby to bylo przeszkoda w ilosci lazienek.

no niestety bogatych ludzi stac na dom a biedakow tylko na kredyt i trzeba przyjac do wiadomosci

Ta wypowiedz mnie po prostu zszokowala!
Kochana forum sluzy wymienie doswiadczen i pomocy innym aby unikneli bledow jesli to mozliwe. Zachowaj prosze komentarze tego typu dla siebie. I nie , nie przyjme do wiadomosci ze kredyty sa dla biedakow!
cansada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 15:53   #97
tulumka
Raczkowanie

Cytat:
Tanie budowanie to jest cos kosztem czegos i tak naprawde dom z plastikowymi oknami, parapetami i blachodachowka nie bedzie wygladal dobrze. A zbudowany z pustakow najtanszych bedzie bardzo kosztowny w ogrzewaniu.
Wiesz mnie nie chodzi o takie tanie budowanie, ale racjonalne budowanie. Np. beton komórkowy YTONG jest o połowę droższy od zwyklego np. z Ecobetu i H+H...

Zależy nam bardzo, żeby dom był ciepły i tym samym tani w eksploatacji. Poza tym dachówki nigdy mi się nie podobały. Ponadto blachodachówka zaczyna być droższa od dachowek ceramicznych.
Stary 2009-09-07, 16:14   #98
paula78
Zakorzenienie

do shanty :

znasz moze osoby : ?
nikusia2007 ,jennifer87 i escada21 ??

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-09-07 o 16:26
Stary 2009-09-07, 18:23   #99
lejdibird
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
pierwsze slysze aby biednych ludzi bylo stac na kredyt ,wow .
a po drugie to odrobine szacunku do innych by sie przydało bo jak widać po twoich wypowiedziach klasy nie mozna kupić,niestety.jak ktoś jest ... to nim zawsze zostanie i słoma z butów zawsze będzie wystawała nawet w butach od Blahnika czy innego Louboutin.
Niektórym sie wydaje, ze sa bogaci i to jest ich problem, takie sny o potędze
Zreszta naprawde bogaci czyli tacy, których majątek liczy się w milionach i miliardach złotych to dopiero mają kredyty.
A zarobki nawet 20 tys na miesiac są zbyt małe, żeby bez kredytu SZYBKO dom wybudowac, bo 20 tys to akurat koszt porzadniejszych okien do niewielkiego domu, a przyzwoitsza łazienka tez tyle kosztuje, jak designu z Obi czy innego Leroy Merlin ktos nie chce miec. Zreszta nikt nie mówił, że kredyt to trzeba 20 lat spłacac, można w 5. Ale przede wszystkim kredyt to narzędzie, z którego trzeba umiec dobrze korzystac.
No i faktycznie, biedni kredytu nie dostana, chyba ze pożyczkę z Providenta

Racjonalne budowanie owszem, ale nie ma takich cudów, że cos bedzie tanie, piekne i super-jakościowe.

Cytat:
do shanty :

No...?
Stary 2009-09-07, 20:30   #100
aldi1174
Zadomowienie

Cytat:
Ale te "dworki" z katalogów, chociaz maja metraz około 150m, to i tak ludzie się w nich gniotą. Moja znajoma wybudowała sobie taki, się zwie dom w rododendronach:

http://archon.pl/gotowe-projekty-dom...m40f51f2cc6a5b

Mała kuchnia jak w bloku, na dole mała CIEMNA łazienka jak w bloku, gdzie ma zamiar wstawic pralke jak w bloku , schody takie, że podejrzewam, że za kilkanaście lat będzie miała problem, żeby na nie wejsc i mysle, ze predzej czy pozniej ktos z nich spadnie . Za to napakowane balkonów typowo do pozdrawiania wszystkich Polaków, bo do niczego więcej sie nie nadaja.
I zapewniam, że wyglada gorzej niz na bajkowo pokolorowanym rzucie.
Chodziło mi o to, że w domu ludzie się nie gniotą, bo mają wystarczającą ilość sypialni, część dzienną, z reguły sporą kuchnię itd.
Gorzej już z przemyśleniem funkcjonalności schodów, łazienek, konieczności garderoby, pralni itp.- rzeczywiście nie rozumiem ludzi takich , jak Twoja znajoma, którzy nie zaplanują w domu choćby 1 garderoby (nie widzę jej w tym projekcie), zrobią niewygodne schody z trójkątnymi stopniami a zamiast tego skupiają się na wyglądzie elewacji- balkony, lukarny itd.
Jest tyle czasopism o budowie domów, w których dokładnie opisują, na co zwrócić uwagę w projektach gotowych, co się nie sprawdza- ignorując takie wskazówki ludzie mają niewygodne domy mimo sporego metrażu, ale to na ich własne życzenie, skoro nie chce im się choć trochę dowiedzieć odnośnie tak ważnej i kosztownej inwestycji.
aldi1174 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 20:52   #101
lejdibird
Raczkowanie

Bo w domu nie ma garderoby. Jak ja zobaczyłam ten projekt i ciemną łazienkę o wielkości 4,3m, to mi się normalnie słabo zrobiło Kuchnia, niecałe 8m - no ludzie... Moja ciotka w 40metrowym mieszkaniu ma większą. Wiekszosc pokoi niczym blokowe klitki.
Ludzie niby chca dom, ale mieszkać będą w nim dokładnie tak samo, jak w ciasnym komunistycznym bloku, bo moja znajoma będzie suszyć pranie pewnie na domowej suszarce w jakims pokoju. Szczerze? Jakbym miala miec taki dom, wolałabym przestronne mieszkanie w bloku Bo albo prawdziwy DOM, albo blok, a nie dom z warunkami blokowymi.
Ale oczywiscie, lukarny, balkony byc muszą.
Zaznaczam, ze w dziedzinie projektów domów jestem kompletnym laikiem, ale jednak ja takie rzeczy potrafię dostrzec, to nie wiem, czemu wiekszosc ludzi tego nie widzi.
Stary 2009-09-08, 01:21   #102
tulumka
Raczkowanie

Cytat:
Bo w domu nie ma garderoby. Jak ja zobaczyłam ten projekt i ciemną łazienkę o wielkości 4,3m, to mi się normalnie słabo zrobiło Kuchnia, niecałe 8m - no ludzie... Moja ciotka w 40metrowym mieszkaniu ma większą. Wiekszosc pokoi niczym blokowe klitki.
Ludzie niby chca dom, ale mieszkać będą w nim dokładnie tak samo, jak w ciasnym komunistycznym bloku, bo moja znajoma będzie suszyć pranie pewnie na domowej suszarce w jakims pokoju. Szczerze? Jakbym miala miec taki dom, wolałabym przestronne mieszkanie w bloku Bo albo prawdziwy DOM, albo blok, a nie dom z warunkami blokowymi.
Ale oczywiscie, lukarny, balkony byc muszą.
Zaznaczam, ze w dziedzinie projektów domów jestem kompletnym laikiem, ale jednak ja takie rzeczy potrafię dostrzec, to nie wiem, czemu wiekszosc ludzi tego nie widzi.
A no i tym się kierowalismy w projektowaniu domu, żeby był fukcjonalny. Przynajmniej w takim stopniu, w jakim potrzebuję. Jak będę miała czas to umieszczę rzuty.

Co do ceny domu, to narazie nic nie mogę tak naprawdę powiedzieć, bo dopiero zaczynamy, ale i tak mi się jakoś kmini, że czasami można zrobić coś taniej bez szkody dla jakości domu.
Stary 2009-09-08, 08:39   #103
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:

Proszę powiedz co sądziesz o projekcie Koko - link powinien działać...
http://www.archipelag.pl/projekty-do...hForm=1&Type=1
i Neapol: http://www.lipinscy.pl/project.xml?i...41&backcmd=New

Cytat:
do shanty :

a zdradzisz o co chodzi?

Stary 2009-09-08, 09:32   #104
lejdibird
Raczkowanie

Dla mnie wadą w Koko jest ten podwójny garaz - spójrz jak wielką powierzchnię domu on zabiera, którą można by przeznaczyc na inne rzeczy. Samochód to nie członek rodziny, są bardziej funkcjonalne miejsca na garaz przy małej działce. Ja jestem zwolennikiem garaży podziemnych, które nie przytłaczają sobą małego domu. Zlikwidowałabym też spiżarnię i powiększyła kuchnię - dla mnie spiżarnia to zwykle tylko miejsce na graty, chyba, że ktoś pasjami robi przetwory Łazienki są bardzo małe, znowu te 4m z kawałkiem.
Natomiast w tym drugim projekcie łazienka ma 3,6m! Kurcze, ja mam chyba obsesje na punkcie łazienek, może dlatego, że planuje w swoim domu naprawdę spory wręcz pokój kąpielowy.
Ale o ocenę projektow lepiej spytaj na wątku o wybieraniu, dziewczyny mają skonczoną architekturę i lepiej doradzą.
Stary 2009-09-08, 10:20   #105
st_ella
Wtajemniczenie

Wielkie dzieki... na wątku Wybieramy projekt juz dostałam rady i opinie

Stary 2009-09-08, 10:48   #106
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

a zdradzisz o co chodzi?
poszukaj w liscie uzytkowniczek teych ww i sprawdż na avatarze i fotach dodoanych przez ww niki zbieżnośc podobieństwa do panny shanty plus jej życiowe dylematy.

Stary 2009-09-09, 09:39   #107
helen22
Raczkowanie

a co myslicie o tym projekcie?

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/ind...APU&projekt=24
helen22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 14:45   #108
cansada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez helen22 Pokaż wiadomość
Malutka lazienka i w dodatku jedna. jadalnia ma taki sam wymiar jak pokoj dzienny, mysle ze kuchani 11 + jadalnia 22. to troszke za duzo jesli chodzi o proporcje do calkowitego metrazu. Ja wolalabym mnejsza jadalnie a dwie lazienki np.
Pomieszczenie gospodarcze z dala od kuchni i garazu bardzo niepraktyczne rozwiazanie. to tyle na szybko.
Stary 2009-09-09, 16:18   #109
aldi1174
Zadomowienie

Cytat:
Elewacja:
- nie podoba mi się to małe okienko pomieszczenia gospodarczego jako centralny punkt elewacji frontowej,
-duży taras nad garażem- a więc od strony ulicy- potrzebny?
-zaokrąglona ściana i nad nią dach- trudniejsze do realizacji i bardziej kosztowne.
Wnętrze:
-za mały salon, za duża jadalnia,
-jedna łazienka na 3 sypialnie- niewygodnie,
- brak choćby 1 pokoju/ sypialni na parterze- może być niewygodne.

Jeśli ktoś wybiera w ogóle projekt bez sypialni na parterze ( a może wybrać inny), niech zwróci uwagę, jak będzie się mieszkało tam komuś, kto np. zostanie nawet częściowo unieruchomiony np. skręcając nogę ( przypadki chodzą po ludziach) lub osobie starszej nawet przy krótkim, gościnnym pobycie albo kobiecie w ciąży, rodzicom niemowlaka, małych dzieci- u znajomych/ rodziny okazało się po niewczasie, że taki dom jest niewygodny.
aldi1174 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 16:23   #110
lejdibird
Raczkowanie

Tak samo co do niewygodnych, krętych i trójkątnych schodów, tak częstych w projektach katalogowych - jak tam wejsc z noga w gipsie? Nie mówiac już o wnoszeniu mebli.
Wygodne, duże schody w domu to podstawa.
Stary 2009-09-09, 20:19   #111
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak samo co do niewygodnych, krętych i trójkątnych schodów, tak częstych w projektach katalogowych - jak tam wejsc z noga w gipsie? Nie mówiac już o wnoszeniu mebli.
Wygodne, duże schody w domu to podstawa.
o mamo! nigdy tego nie brałam pod uwagę a zawsze mi się takie schody podobały!!!!
jak ja mogłam na to nie wpaść!!!!!!!!!

Stary 2009-09-09, 22:10   #112
tulumka
Raczkowanie

Jeszcze dodam, że garaż obok kuchni jakoś tak bez sensu.
Stary 2009-09-10, 08:59   #113
helen22
Raczkowanie

czyli wg was ten lepszy?

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/ind...95&a=460&sid=5
Stary 2009-09-10, 12:33   #114
st_ella
Wtajemniczenie

mi sie podoba.... ale te pokoje na duze takie spore.... a chyba mało rzeczy tam można zmieścić.

Stary 2009-09-11, 10:41   #115
helen22
Raczkowanie

dlaczego malo mozna zmiescic?sa na planie kwadratu wiec chyba sporo mozna upchnac
Stary 2009-09-12, 00:57   #116
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

A ja za cztery miesiące kończę budowę mojego wymarzonego domku I powiem tak: łatwo nie było. Lekką ręką wydane 300 tys., system budowy gospodarczy, materiały bardzo tanie, wszędzie walczyliśmy o rabaty.
Dom nie jest mały, 150m parteru, wielospadowy dach, co podrożyło koszty i poddasze do późniejszej adaptacji. Nie mogę doczekać się już przeprowadzki.
W przyszłym roku planujemy zrobić ogrodzenie, ogród, obejście.. bo na to finansów nie starczyło. Ale ogólnie jest ok, nie narzekam
Stary 2009-09-12, 08:52   #117
helen22
Raczkowanie

xhankax a czy mozesz wkleic swoj projekt i zdjecia z budowy?
Stary 2009-09-12, 10:26   #118
cansada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xhankax Pokaż wiadomość
A ja za cztery miesiące kończę budowę mojego wymarzonego domku I powiem tak: łatwo nie było. Lekką ręką wydane 300 tys., system budowy gospodarczy, materiały bardzo tanie, wszędzie walczyliśmy o rabaty.
Dom nie jest mały, 150m parteru, wielospadowy dach, co podrożyło koszty i poddasze do późniejszej adaptacji. Nie mogę doczekać się już przeprowadzki.
W przyszłym roku planujemy zrobić ogrodzenie, ogród, obejście.. bo na to finansów nie starczyło. Ale ogólnie jest ok, nie narzekam
Super! Jesli planujesz ogrodzic sie iglakami np. od sasiadow,czy tez ulicy, znajdz najblizsza szkolke lesna, co jakis czas robi sie w nich porzadki, gdzie przerzedza sie rosnace (czesto slabsze ) osobniki. Moja mama zapytala co z nimi robia i okazalo sie ze wyrzucaja. Wzielismy wszystko co mieli, gratis! na wypadek gdyby czesc sie nie przyjela. Przyjely sie wszystkie.
Powodzenia!
Stary 2009-09-12, 20:27   #119
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
dlaczego malo mozna zmiescic?sa na planie kwadratu wiec chyba sporo mozna upchnac
chodzi mi o to ze na środku zostanie duzo nie wykorzystanej przestrzeni w sypialni...
np jako pokój dziecka fantastyczny bo tam będzie spędzało cas na zabawach (ale tez dopiero w pewnym wieku)
a wy w sypialni będziecie tylko spać...

i to tylko moja amatorska opinia. mi wystarczy sypialnia max 16 metrów... ale sa różne gusta i guściki a także potrzeby

Stary 2009-09-12, 21:54   #120
helen22
Raczkowanie

na sypialnie jest fajny patent-sciankami z płyty mozna zrobic garderobe
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości