Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 2 - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-07, 20:47   #391
BogaczKa22
Zadomowienie

Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 2

Moje gołąbki na obiado-kolację wyszły rewelacyjne . Mięsko zmieliłam razem z cebulką i pieczarkami (bo nie chciało mi się ich kroić), do tego dodałam jajka, otręby i przyprawy. Zawinęłam w kapustkę i dusiłam w piekarniku w light-owym rosołku. Pyyyyycha
Podczas ich robienia tak się najadłam kapusty, że spokojnie mogę zapomnieć o wieśniaku na kolację. Chyba już nic nie wcisne

A już jutro placuszki z cukinią, mmmmmmm.....

Dukan

BogaczKa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 21:14   #392
BeataMi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BogaczKa22 Pokaż wiadomość
Wiolqn, jak to miło wiedzieć, że nie tylko ja miałam "istnie hedonistyczne rozpasanie" podczas urlopu
Fajnie, że wóciłaś bo jakoś taki niepokój miałam jak nie pisałaś tu

No, więc na śniadanie zrobiłam sobie pizzę. Niezbyt mi urosła ale była całkiem smaczna i mocno czosnkowa, dzięki sosikowi Czy Wam to ciasto też nie rośnie???

I jeszcze jedno: Czy u nas można dostać mozarellę light ???
Co do ciasta, to mnie też nie urosło (wczoraj zrobiłam pizzę) ale stwierdziłam, że wreszcie udało mi się zrobić prawdziwie włoską pizzę na cienkim spodzie Dałam pół na pół mąkę kukurydzianą i orkiszową (nie miałam więcej kukurydzianej, a orkiszowa ma mniej węgli wg tego co wyczytałam na etykiecie)

Co do mozarelli light, to ja dostałam ją cały JEDEN raz w Realu (w ogóle dostałam tam wtedy sporo produktów do naszej dietki).

Mam do Was pytanie czy któraś się orientuje dlaczego pod uwagę bierzemy otręby pszenne i owsiane? Ostatnio dostałam otręby żytnie i orkiszowe i kupiłam, bo ze zdumieniem odkryłam, że skład pszennych to w 100 g: 16 g białka, 61,9 g węglowodanów i 4,6 g tłuszczu, skład owsianych, 17,3 g białka, 50,8 g węglowodanów i 7 g tłuszczu, orkiszowe: 15,8 g białka, 19 g węglowodanów i 4,5 g tłuszczu, a żytnie, uwaga....: 64,7 g białka, 15,9 g węglowodanów i 4,3 g tłuszczu
Czy Dunkan nie zna żyta i orkiszu czy ktoś może zna jakiś inny powód używania otrąb takich, a nie innych???

---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ----------

Wiolqn wypróbowałam Twój przepis na chrupiące bułeczki. REWELACJA Ale mam do Ciebie pytanie czy one faktycznie powinny być kruche czy takie są tylko z nazwy (próbowałam je piec w różnych temperaturach, czasie z termoobiegiem, bez, z funkcją pizzy i innymi i nic) czy faktycznie powinny być chrupiące, bo mnie za diabła takie nie wychodzą ale i tak specjalnie do nich (bo w smaku dla mnie są bomba) kupiła silikonowe foremki do muffinków, żeby łatwiej je z foremek wyciągać, bo do papierowych przywierają Jakieś rady, sugestie, praktyczne uwagi ??? (dodam tylko, że kucharka ze mnie żadna więc biorę się tylko za przepisy, które ograniczają sie do odmierzenia i wymieszania składników )
BeataMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 21:36   #393
Donna_Wr
Przyczajenie

Witam serdecznie
Po pewnym okresie "podglądactwa" tego forum zdecydowałam się podzielić swoją radością, czyli...-20kg w dwa miesiące ! z protalem.
I już tłumaczę skąd taki sukces - mam dużo kilogramów do zgubienia, dlatego na początku moja waga bardzo spektakularnie poleci w dół a potem...wyhamuje
Mam nadzieję, że zanim to się stanie, to protalowy styl życia wejdzie mi w krew i stan spowolnienia mnie nie zniechęci.
Najwięcej problemów stwarza mi gotowanie. Dotąd żywiłam się gotowymi daniami ( wiadomo już skąd moja waga + namiętna miłość do słodyczy ) a teraz nagle muszę sporo krzątać się po kuchni, która dotąd służyła tylko do parzenia kawy i ewentualnego odgrzewania gotowizn . Na przykład dziś karkołomnie próbowałam zrobić protomajonez używając najpierw blendera a kiedy po 10 minutach wciąż w miseczce pływała żółta breja, przerzuciłam się na starego typu robota kuchennego. Zmiana ta wyszła o tyle na dobre, że po kolejnych 20 minutach breja przybrała bardziej stały stan, ale do majonezu było jej daleko. Powiedzcie mi proszę - jak 5-letniemu dziecku w jaki sposób Wy robicie ten majonez, czym i jak długo ubijacie masę, żeby wyszedł on w miarę normalnie?
Pozdrawiam ciepło
Donna_Wr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 21:59   #394
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Donna_Wr Pokaż wiadomość
Witam serdecznie
Po pewnym okresie "podglądactwa" tego forum zdecydowałam się podzielić swoją radością, czyli...-20kg w dwa miesiące ! z protalem.
I już tłumaczę skąd taki sukces - mam dużo kilogramów do zgubienia, dlatego na początku moja waga bardzo spektakularnie poleci w dół a potem...wyhamuje
Mam nadzieję, że zanim to się stanie, to protalowy styl życia wejdzie mi w krew i stan spowolnienia mnie nie zniechęci.
Najwięcej problemów stwarza mi gotowanie. Dotąd żywiłam się gotowymi daniami ( wiadomo już skąd moja waga + namiętna miłość do słodyczy ) a teraz nagle muszę sporo krzątać się po kuchni, która dotąd służyła tylko do parzenia kawy i ewentualnego odgrzewania gotowizn . Na przykład dziś karkołomnie próbowałam zrobić protomajonez używając najpierw blendera a kiedy po 10 minutach wciąż w miseczce pływała żółta breja, przerzuciłam się na starego typu robota kuchennego. Zmiana ta wyszła o tyle na dobre, że po kolejnych 20 minutach breja przybrała bardziej stały stan, ale do majonezu było jej daleko. Powiedzcie mi proszę - jak 5-letniemu dziecku w jaki sposób Wy robicie ten majonez, czym i jak długo ubijacie masę, żeby wyszedł on w miarę normalnie?
Pozdrawiam ciepło
Witaj Donna

Zgubiłaś juz 20kg Szczerze zazdroszczę i gratuluję oczywiście .

Rozumiem Twoje zmagania w kuchni i chociaż trochę gotuję swojej rodzince, to nie uważam, że robię to dobrze . Nie lubię gotować bo nie umniem, a nie umiem bo nie lubię .

Protomajonezu jeszcze nie robiłam, nawet oleju parafinowego nie zakupiłam i na razie nie noszę się z takim zamiarem. Jakoś dobrze mi bez żadnego tłuszczu . Mięsko smażę na patelni grillowej bez tłuszczu, duszę też bez dodawania tłuszczu (ani do mięsa ani do sosu). A żeby mielony drób był trochę wilgotniejszy dodałam dziś do niego pieczarki (też zmielone) i bardzo mi się to spodobało.

Mam natomiast pytanie o mąkę kukurydzianą: Czy jest jakiś dzienny limit spożywania tej mąki ??? Jakoś nie kojarzę, żeby w książce było napisane na ten temat

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
Napisane przez BeataMi Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie czy któraś się orientuje dlaczego pod uwagę bierzemy otręby pszenne i owsiane? Ostatnio dostałam otręby żytnie i orkiszowe i kupiłam, bo ze zdumieniem odkryłam, że skład pszennych to w 100 g: 16 g białka, 61,9 g węglowodanów i 4,6 g tłuszczu, skład owsianych, 17,3 g białka, 50,8 g węglowodanów i 7 g tłuszczu, orkiszowe: 15,8 g białka, 19 g węglowodanów i 4,5 g tłuszczu, a żytnie, uwaga....: 64,7 g białka, 15,9 g węglowodanów i 4,3 g tłuszczu
Czy Dunkan nie zna żyta i orkiszu czy ktoś może zna jakiś inny powód używania otrąb takich, a nie innych???
Ja używam na zmianę otręby pszenne, owsiane i żytnie bo takie sobie zakupiłam

Mam też zarodki pszenne (dostałam taki mały gratis przy otrębach owsianych) ale nie wiem do czego ich używać

Dukan

Stary 2009-09-07, 22:13   #395
syb
Raczkowanie

dziewczyny czy mogę pójść na łatwiznę i zadać Wam szybkie pytanie nt. tych otrębów. Jeśli mi się nic nie pokiełbasiło, to można tylko jedną porcję dziennie? Dziś pierwszy raz upiekłam muffiny i choć jestem wielką fanką tych babeczek w wersji.. hmmm nie koniecznie light to zastanawiam się ile dziennie mogę zjeść tych otrębowych oczywiście.
Aha i w woli upewnienia na samym P też można no nie?

jestem 3 dzień na P+W. Już trochę powiem Wam że teskniło mi się za warzywami po 5 dniowej uderzeniówce zakończonej -2 kg. Teraz do soboty się nie waże, a tak naprawdę do chyba poczekam bo jestem przed @ i nie mam ochoty się wkurzyć jak zobaczę więcej na wadze z tego powodu.

Pomożecie z tymi otrębami... po wyciskającym pot aerobiku nie mam siły szukać tego w książce. Z góry wielkie dzięki za zrozumienie

syb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 22:20   #396
eliza40
Zakorzenienie

Jak mi wiadomo 3 łyżki otrąb dziennie więc te muffiny trzeba podzielić.Ja zjadłam 3 a resztę oddałam potrzebującym w domu tylko czekali kiedy będą gotowe.Nie należę do tych osób ,które coś zostawią na jutro
eliza40 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 22:23   #397
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syb Pokaż wiadomość
dziewczyny czy mogę pójść na łatwiznę i zadać Wam szybkie pytanie nt. tych otrębów. Jeśli mi się nic nie pokiełbasiło, to można tylko jedną porcję dziennie? Dziś pierwszy raz upiekłam muffiny i choć jestem wielką fanką tych babeczek w wersji.. hmmm nie koniecznie light to zastanawiam się ile dziennie mogę zjeść tych otrębowych oczywiście.
Aha i w woli upewnienia na samym P też można no nie?

jestem 3 dzień na P+W. Już trochę powiem Wam że teskniło mi się za warzywami po 5 dniowej uderzeniówce zakończonej -2 kg. Teraz do soboty się nie waże, a tak naprawdę do chyba poczekam bo jestem przed @ i nie mam ochoty się wkurzyć jak zobaczę więcej na wadze z tego powodu.

Pomożecie z tymi otrębami... po wyciskającym pot aerobiku nie mam siły szukać tego w książce. Z góry wielkie dzięki za zrozumienie
Z tego co pamiętam, to otrębów można zjeść 3 łyżki dziennie. Oblicz sobie mniej-więcej na ile muffinek wychodzi te 3 łyżki i będziesz wiedziała . Ja jeszcze ich nie robiłam i jeszcze nie wiem ile tam się daje tych otrębów

Ponawiam też pytanie: ile mąki kukurydzianej można dziennie zjeść ???

Dukan

Stary 2009-09-07, 22:24   #398
Donna_Wr
Przyczajenie

Zazdrościć nie ma czego, bo jak wspomniałam wcześniej - jeszcze długa droga przede mną .
Protomajonez jest mi potrzebny nie tyle jako tłuszcz a jako "zmiennik odczuć podniebienia" Znam swój niski próg nudy smaku jak i mierność kuchenną, dlatego staję na głowie by przygotowywane przeze mnie pseudo-potrawy nie spowodowały buntu wewnętrznego i rzucenia się na czeko-chipso-pizzę

Co do mąki kukurydzianej, to mam mieszane odczucia, czytając co poniektóre Wasze przepisy, ponieważ Dunkan w swojej książce przy okazji opisywania przygotowywania sosów mówi :
"Mąka kukurydziana to węglowodan, lecz potrzebna nam ilość jest tak minimalna(łyżeczka na 125ml sosu),że nie ma to znaczenia".

Stąd moja interpretacja jest taka: łyżeczka mąki jest w porządku, ale np.250 gram, z których niektórzy robią np.ciastka - to już nie.
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto obali mój pogląd, bo...ciastka to bardzo fajna sprawa
Stary 2009-09-07, 22:32   #399
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Zazdrościć nie ma czego, bo jak wspomniałam wcześniej - jeszcze długa droga przede mną .
Protomajonez jest mi potrzebny nie tyle jako tłuszcz a jako "zmiennik odczuć podniebienia" Znam swój niski próg nudy smaku jak i mierność kuchenną, dlatego staję na głowie by przygotowywane przeze mnie pseudo-potrawy nie spowodowały buntu wewnętrznego i rzucenia się na czeko-chipso-pizzę
Donna, powiedz ile jeszcze chciałabyś zrzucić ???

Ja bardzo lubię majonez. Dodawałam go do sałatek, czy jaj, ale jakoś olej parafinowy ... jakoś nie mogę się jeszcze do niego przekonać. Pewnie wcześniej czypóźniej to nastąpi ale na razie nie mam takiej potrzeby

Dukan

Stary 2009-09-07, 22:46   #400
syb
Raczkowanie

Cytat:
Co do mąki kukurydzianej, to mam mieszane odczucia, czytając co poniektóre Wasze przepisy, ponieważ Dunkan w swojej książce przy okazji opisywania przygotowywania sosów mówi :
"Mąka kukurydziana to węglowodan, lecz potrzebna nam ilość jest tak minimalna(łyżeczka na 125ml sosu),że nie ma to znaczenia".

Stąd moja interpretacja jest taka: łyżeczka mąki jest w porządku, ale np.250 gram, z których niektórzy robią np.ciastka - to już nie.
Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto obali mój pogląd, bo...ciastka to bardzo fajna sprawa
No ja własnie przejrzałam książkę i nie do końca się zgodzę. Wprawdzie przejrzałam "350 nowych przepisów" i tam w przepisach jest: np. 7 łyżek mazeiny (dot. biszkoptu). Wiesz trzeba wziąć pod uwagę to, że przecies nie jesz całego ciasta na raz , ale myślę że jednak można coś więcej niż "łyżeczkę", ale niestety nie jestem w stanie określić dokładnie. Ja najwięcej chyba jadłam jak robiłam placki serowe. 1 łyżka na cały jeden posiłek.

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Cytat:
Z tego co pamiętam, to otrębów można zjeść 3 łyżki dziennie. Oblicz sobie mniej-więcej na ile muffinek wychodzi te 3 łyżki i będziesz wiedziała . Ja jeszcze ich nie robiłam i jeszcze nie wiem ile tam się daje tych otrębów

Ponawiam też pytanie: ile mąki kukurydzianej można dziennie zjeść ???
Dzięki wielkie za odpowiedź. Jakoś sobie tam podzieliłam. Mogę zjeść jakies 3-4 muffiny dziennie. To dla mnie taka namiastka pieczywa.

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
w light-owym rosołku. Pyyyyycha
..
Light-owym..?? Plisss wskazówki dot. tego rosołku.

Stary 2009-09-07, 22:53   #401
Donna_Wr
Przyczajenie

[QUOTE=syb;14128670]No ja własnie przejrzałam książkę i nie do końca się zgodzę. Wprawdzie przejrzałam "350 nowych przepisów" i tam w przepisach jest: np. 7 łyżek mazeiny (dot. biszkoptu). Wiesz trzeba wziąć pod uwagę to, że przecies nie jesz całego ciasta na raz , ale myślę że jednak można coś więcej niż "łyżeczkę", ale niestety nie jestem w stanie określić dokładnie. Ja najwięcej chyba jadłam jak robiłam placki serowe. 1 łyżka na cały jeden posiłek.

Tylko mazeina, to nie jest mąka kukurydziana a skrobia kukurydziana. Czym się różnią? Pojęcia nie mam Ale myślę, że maizena jest "uszlachetnioną" wersją mąki kukurydzianej, dlatego możemy zjeść jej trochę więcej.

A co do tego biszkoptu i nie zjedzenia całego ciasta na raz, to radziłabym Ci się nie zakładać o to Różnie to bywało
Dlatego wolę trzymać się porcji mniej więcej jedno, dwuosobowych
Moje lenistwo po prostu nie pozwala mi wtedy na zjedzenie więcej niż powinnam, bo gdybym chciała czymś się dopchać, to musiałabym znów stać w kuchni
Stary 2009-09-07, 23:00   #402
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syb Pokaż wiadomość
Light-owym..?? Plisss wskazówki dot. tego rosołku.
To po prostu rosołki w kostkach firmy Winiary "Kostka do smaku" (kupiłam w Realu ale podejrzewam, że w innych marketach też są). Na opakowaniu napisane jest: "Mniej tłuszczu" i "mniej soli", i rzeczywiście są (te kostki) bardziej suche i trochę trudniej się rozpuszczają w wodzie ale skoro mniej tłuszczu i soli to warto je mieć

Dukan

Stary 2009-09-07, 23:00   #403
syb
Raczkowanie

Cytat:
Tylko mazeina, to nie jest mąka kukurydziana a skrobia kukurydziana. Czym się różnią? Pojęcia nie mam Ale myślę, że maizena jest "uszlachetnioną" wersją mąki kukurydzianej, dlatego możemy zjeść jej trochę więcej.
Kurde no właśnie tak naprawdę nigdzie nie jest jasno napisane czy mazeina to skrobia a nie mąka. Przynajmniej ja nie znalazłam.

Stary 2009-09-07, 23:06   #404
BogaczKa22
Zadomowienie

A co do tej nieszczęsnej mąki kukurydzianej to właśnie: w plackach serowych jest łyżka, w cieście na pizzę też jest łyżka, w innych potrawach też. W zależności od tego jak sobie skomponujemy dzienne menu to nam tej mąki przybywa No więc ile można?

Dukan

Stary 2009-09-07, 23:06   #405
Donna_Wr
Przyczajenie

Cytat:
Donna, powiedz ile jeszcze chciałabyś zrzucić ???

Ja bardzo lubię majonez. Dodawałam go do sałatek, czy jaj, ale jakoś olej parafinowy ... jakoś nie mogę się jeszcze do niego przekonać. Pewnie wcześniej czypóźniej to nastąpi ale na razie nie mam takiej potrzeby
Chciałabym zrzucić jeszcze przynajmniej 30 kg A jak się da, to nawet więcej. Choć nie ważne jest to ile schudnę, tylko czy uda się utrzymać później efekty. Już wielokrotnie chudłam dużo, po czym odrabiałam to z nawiązką...śmiało mogę chyba ubiegać się o jakiś certyfikat w tej dziedzinie

Skoro bardzo lubisz majonez, to poczekam z niecierpliwością aż przełamiesz swoją niechęć do oleju parafinowego i przyrządzisz sobie protomajonez. A później może podzielisz się ze mną swoją wiedzą poprawnego przygotowania tej potrawy?
Żeby Cię bardziej zachęcić do oleju parafinowego, to może wspomnę, że i ja na początku podchodziłam do niego jak pies do jeża. Zaraz po zakupie 3 buteleczek oleju parafinowego...wrzuciłam je do szafki i zapomniałam na 2 długie miesiące, bo nie mogłam się przełamać
W końcu stwierdziłam,że raz kozie śmierć i spróbowałam go. Okazało się, że w połączeniu z jajkiem, octem , solą i pieprzem w ogóle nie smakuje dziwnie ani obrzydliwie. No i dodatkowo usłyszałam, że dobrze wpływa na pracę jelit
Stary 2009-09-07, 23:09   #406
Dianae
Raczkowanie

Ufff... Po spędzeniu wieczoru w kuchni mam trochę jedzonka na dwa -trzy następne dni. Udało mi się zrobić kurzęco-wątróbkowy (czyli kurzęco-kurzęcy ) pasztet bez grama tłuszczu - bałam się, że wyjdzie mi z tego suchy granulat, ale trzyma się kupy i smakuje niam! Teraz dokańcza mi się połączenie kuchni arabskiej z idyjską, czyli drobiowa szoarma w czerwonym curry i garam masali... Jak jeszcze to mi dziś wyjdzie, to odtrabię zbobycie złotej patelni

A z ta mąką, to ja się skłaniam ku zdaniu Donny-Wr, że mąka jakakolwiek to w ostateczności. Dukan wyraźnie mówi to w książce, że powinny to być minimalne ilości... A że między podstawową książką, a przepisami jest sporo rozbieżności, to już ustaliłyśmy...

Start diety: 1/09/2009, 88,2 kg, wzrost: 173 cm
Zakończenie pierwszego etapu: 74,7 kg 30/11/2009
Drugi etap od 15/02/2010, cel: 68 kg
Aktualnie: 75,8 kg

http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...7414f241a9.png
Dianae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 23:10   #407
buddha.b
Raczkowanie

Witam wszystkich
Kilka dni temu kolega (!) chwalił mi się jak świetnie schudł na jakiejś diecie.Na pytanie "na jakiej?" kazał mi tylko wpisać w google protal No i tak od wczoraj sobie czytam tu i tam o tej diecie i bardzo mi się spodobała.Można powiedzieć,że właściwie dziś miałam 1 dzień 1 fazy.

Przyznaję,że jeszcze nie zdążyłam przebrnąć przez cały wątek,ani ten,ani poprzednią część,ale nadrobię zaległości.

To chyba pierwszy wątek dietowy,do którego się wpisuje na wizażu,a odchudzam się od dawna,więc widać,że sprawa jest poważna.
Ważę około.58-59 kg, przy wzroście 1,64. Piszę "około",bo przez ostatnie 2 tygodnie waga się waha. Jeszcze na początku roku ważyłam 54-55 kg i było mi z tym fajnie,potem niestety mój tryb życia dość diametralnie się zmienił i przytyłam.Od lipca walczę z wagą,wyjściowa była chyba około 61 kg. Najgorsze jest to,że po prostu nie mogę schudnąć choć wciąż się odchudzam i dbam o siebie.Nie jem w ogóle słodyczy (nie jest to wyrzeczenie,jakoś od dłuższego czasu w ogóle mnie do nich nie ciągnie),unikam chleba,nie jem po nocach,ćwiczę.Przyznaję się,ze względu na różne zajęcia trochę nieregularnie mi to wychodzi.
Teraz jestem zdesperowana,mam już dość,chcę konkretnie schudnąć te 5 kg!!! Niby to niewielka nadwaga,ale zawsze ważyłam ok.55 kg,więc ciężko mi teraz,kiedy nie mieszczę się w większość spodni,nawet niektóre bluzki zrobiły się trochę za ciasne Nie jestem osobą,która wybitnie się przejmuje zdaniem innych,ale jak od kilku osób usłyszałam uwagi w stylu:przytyło ci się,zaokrągliłaś się,jakaś taka grubsza jesteś,to wymiękłam A najgorsze,że wydawało mi się,że nie jest tak źle A tu ludzie tak wprost mi mówią.

Przepraszam,rozpisałam się,ale musiałam się gdzieś wyżalić,a jakoś znajomi nie potrafią tego zrozumieć.Będę tu zaglądać codziennie i byłabym wdzięczna jakbyście mogły mi trochę pomóc,bo już mnie to coraz bardziej dołuje Mój cel jest prosty - mniejsze wymiary i 5 kg mniej do 15 października.

Pozdrawiam
buddha.b

Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie.
Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze.
buddha.b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 23:12   #408
wroblos
Przyczajenie

hej,
proszę bardzo o przesłanie książki na maila adrianna.wrobel@gmail.com
od jutro zaczyna dietę, mam nadzieję, że się uda.
Pozdrawiam
wroblos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 23:22   #409
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dianae Pokaż wiadomość
Ufff... Po spędzeniu wieczoru w kuchni mam trochę jedzonka na dwa -trzy następne dni. Udało mi się zrobić kurzęco-wątróbkowy (czyli kurzęco-kurzęcy ) pasztet bez grama tłuszczu - bałam się, że wyjdzie mi z tego suchy granulat, ale trzyma się kupy i smakuje niam!
Diana, mam nadzieję, że wrzucisz tu ten pasztet kurzęco -kurzęcy To jest świetne żarełko szczególnie na P (jak dla mnie) więc -pliiiiiiiiiiiz

---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ----------

Cytat:
Napisane przez wroblos Pokaż wiadomość
hej,
proszę bardzo o przesłanie książki na maila adrianna.wrobel@gmail.com
od jutro zaczyna dietę, mam nadzieję, że się uda.
Pozdrawiam
Książkę możesz sobie ściągnąć sama . Kilka postów wcześniej wypowiadała się "Wiolqn" i w jej podpisie jest link do książki

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Cytat:
Napisane przez buddha.b Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Kilka dni temu kolega (!) chwalił mi się jak świetnie schudł na jakiejś diecie.Na pytanie "na jakiej?" kazał mi tylko wpisać w google protal No i tak od wczoraj sobie czytam tu i tam o tej diecie i bardzo mi się spodobała.Można powiedzieć,że właściwie dziś miałam 1 dzień 1 fazy.

Przyznaję,że jeszcze nie zdążyłam przebrnąć przez cały wątek,ani ten,ani poprzednią część,ale nadrobię zaległości.

To chyba pierwszy wątek dietowy,do którego się wpisuje na wizażu,a odchudzam się od dawna,więc widać,że sprawa jest poważna.
Ważę około.58-59 kg, przy wzroście 1,64. Piszę "około",bo przez ostatnie 2 tygodnie waga się waha. Jeszcze na początku roku ważyłam 54-55 kg i było mi z tym fajnie,potem niestety mój tryb życia dość diametralnie się zmienił i przytyłam.Od lipca walczę z wagą,wyjściowa była chyba około 61 kg. Najgorsze jest to,że po prostu nie mogę schudnąć choć wciąż się odchudzam i dbam o siebie.Nie jem w ogóle słodyczy (nie jest to wyrzeczenie,jakoś od dłuższego czasu w ogóle mnie do nich nie ciągnie),unikam chleba,nie jem po nocach,ćwiczę.Przyznaję się,ze względu na różne zajęcia trochę nieregularnie mi to wychodzi.
Teraz jestem zdesperowana,mam już dość,chcę konkretnie schudnąć te 5 kg!!! Niby to niewielka nadwaga,ale zawsze ważyłam ok.55 kg,więc ciężko mi teraz,kiedy nie mieszczę się w większość spodni,nawet niektóre bluzki zrobiły się trochę za ciasne Nie jestem osobą,która wybitnie się przejmuje zdaniem innych,ale jak od kilku osób usłyszałam uwagi w stylu:przytyło ci się,zaokrągliłaś się,jakaś taka grubsza jesteś,to wymiękłam A najgorsze,że wydawało mi się,że nie jest tak źle A tu ludzie tak wprost mi mówią.

Przepraszam,rozpisałam się,ale musiałam się gdzieś wyżalić,a jakoś znajomi nie potrafią tego zrozumieć.Będę tu zaglądać codziennie i byłabym wdzięczna jakbyście mogły mi trochę pomóc,bo już mnie to coraz bardziej dołuje Mój cel jest prosty - mniejsze wymiary i 5 kg mniej do 15 października.

Pozdrawiam
buddha.b
Witaj

Masz duże szanse, żeby osiągnąć swój cel.
Najważniejsze jednak, żebyś przeczytała książkę bo to absolutna podstawa (do ściągnięcia w podpisie Wiolqn)
No, i zaglądaj tu często. Tutaj wszystkie wspieramy się i walczymy razem , dzielimy się swoimi spostrzeżeniami i radami.

Życzę powodzenia

Dukan

Stary 2009-09-07, 23:28   #410
buddha.b
Raczkowanie

Dziękuję BogaczKa22
Już właśnie jestem w połowie książki

Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie.
Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze.
buddha.b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 23:28   #411
Dianae
Raczkowanie

Cytat:
Diana, mam nadzieję, że wrzucisz tu ten pasztet kurzęco -kurzęcy To jest świetne żarełko szczególnie na P (jak dla mnie) więc -pliiiiiiiiiiiz
Się robi!

Wzięłam na to pół kilo kurzęcego cyca i tyle samo takowych wątróbek. Pierś pokroiłam na kawałki i każde mięsko trochę obsmażyłam, żeby pozbyć się wody (tak dosłownie kilka minut na teflonie pod przykryciem, żeby się intensywnie 'spociło'). Takie kawałki wrzuciłam do malaksera i zmieliłam dodając jedną cebulę, żeby wyszła prawie gładka masa. Do tego dodałam przyprawy - w moim wypadku to była korzenna marynata do mięs Kamisa bodajże i majeranek (tak na oko i wedle upodobania) i dwa jajka. Wymieszałam dokładnie (no dobra, malakser wymieszał ) i przełożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam pod przykryciem coś koło 40 miut - nie wiem, ile dokładnie, sprawdzałam, żeby się po prostu nie przypalił. I już. Obżarłam mu 'boczki' i smakuje całkiem, całkiem

Aaaaa! Na początku wsadziłam pasztecik do mocno nagrzanego piekarnika, a po jakichś 15-20 minutach zmniejszyłam mu gaz na minimalny, żeby sobie dochodził.

Edytowane przez Dianae
Czas edycji: 2009-09-07 o 23:37 Powód: Przypomniało mi się :-)
Stary 2009-09-07, 23:38   #412
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dianae Pokaż wiadomość
Się robi!

Wzięłam na to pół kilo kurzęcego cyca i tyle samo takowych wątróbek. Pierś pokroiłam na kawałki i każde mięsko trochę obsmażyłam, żeby pozbyć się wody (tak dosłownie kilka minut na teflonie pod przykryciem, żeby się intensywnie 'spociło'). Takie kawałki wrzuciłam do malaksera i zmieliłam dodając jedną cebulę, żeby wyszła prawie gładka masa. Do tego dodałam przyprawy - w moim wypadku to była korzenna marynata do mięs Kamisa bodajże i majeranek (tak na oko i wedle upodobania) i dwa jajka. Wymieszałam dokładnie (no dobra, malakser wymieszał ) i przełożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam pod przykryciem coś koło 40 miut - nie wiem, ile dokładnie, sprawdzałam, żeby się po prostu nie przypalił. I już. Obżarłam mu 'boczki' i smakuje całkiem, całkiem
O, super, jak szybko Dzięki wielkie Na pewno wypróbuję

A teraz dobranoc wszystkim

Dukan

Edytowane przez BogaczKa22
Czas edycji: 2009-09-07 o 23:44
Stary 2009-09-07, 23:45   #413
Dianae
Raczkowanie

BogaczKa22, proszę bardzo

Piekarnik opróżniony, więc czas spać
Dobranoc, drogie Dukanki

Stary 2009-09-08, 07:45   #414
Mysz_ka
Raczkowanie

Cześć!
Ja po pierwszym dukanowym dniu i musze wam powiedzieć, że mam 1 kg mniej a do tego czuję się super. Zero wzdętego brzucha, jakoś lżej i pełna nastawienia na zrzucenie tych zbędnych kg!
Wczoraj na śniadanko roladki z szynki z indyka i serka light (aż 6 sztuk ) na obiad pierś z kurczaka w przyprawie meksykańskiej i dip z jogurtu naturalnego. Na kolację już nic nie zjadłam, bo padłam ze zmęczenia

Dziś na śniadanko mam sałatkę z kurczaka, jajka i korniszonka z jogurtem naturalnym. Na obiad pewnie też ptaka wciągnę

Powiedzcie mi czy można jeść owocowe jogurty ligt?
Wczoraj upiekłam sobie placuszki serowe i zupełnie mi nie smakowały trochę mam problem z wymyślaniem tych posiłków

aha... nie mogę znaleźć odnośnika do sprawdzenia wagi wg Dukana. Możecie mi podać.
Mysz_ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 08:47   #415
paloma1987
Przyczajenie

Dzień dobry paniom.
Chciałam tylko powiedzieć że trzymam się dobrze i raczej nie grzeszę.
Może poza brzydkimi słowami kiedy szafa na mnie wisi i nie mam co założyć do pracy.

dzisiaj czwarty proto dzień drugiej serii, waga waha się między 90 a 89, czasem nawet 88,4
nie wiem od czego to zależy. ale mój brzuch to już tylko wspomnienie.
a piekne jest to że piersi mi nie spadają.
może już nie mają z czego
paloma1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 08:53   #416
Mysz_ka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paloma1987 Pokaż wiadomość
Dzień dobry paniom.
dzisiaj czwarty proto dzień drugiej serii, waga waha się między 90 a 89, czasem nawet 88,4
Paloma to super! a Powiedz mi ile jesteś na minusie ogólnie?

Ja właśnie pośniadanku - sałateczka
Zrobiłam sobie test Dukana - wyświetlił mi wagę 67,5 jako porządaną. Ja chciałabym 65. A teraz aż 82 I te 67,5 wyświetlił na dzień 22.12.2009. Mam nadzieję, że szybciej mi się uda
Mysz_ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 09:28   #417
Dianae
Raczkowanie

Dzień dobry, Dukanki! Pozdrawiam znad kawy, którą usiłuję doprowadzić się do stanu używalności za biurkiem

Dziś ósmy dzień uderzeniówki, a już w piątek: brokułki! No i oficjalne ważenie po pierwszej fazie

Stary 2009-09-08, 09:28   #418
Ancymon24
Przyczajenie

Cześć
Któraś z Was kobitki pytała się jak poradzić sobie z zaparciami, ja z nimi walczę piekąc Chlebek Dukanowski. Jest smaczny i pozwala na codzienną wizytę w toalecie
Pozdrawiam
Ancymon24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 09:51   #419
paulina22
Raczkowanie

Witam w piękny słoneczny poranekWidze ze kazda z was silnie walczy hehe to dobrze;-)ja od rana chyba juz grzech popełniłam:-/zjadłam niby jogurt naturalny ale ten ze zbozami z danone a on ma az 24 wegle na kubek<załamka>niby naturalny kurde i co pewnie juz ten dzien bez sensu nie??skoro tyle wegli sobie dowaliłam..
paulina22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 10:12   #420
Dianae
Raczkowanie

paulina22, nie przesadzajmy - jedn jpogurt Cie nie zabije, owe straszne węgle też. Najczęstszy grzech dietowy to ten, który właśnie usiłujesz popełnić - że jak jedna mlutka rzecz poszła nie tak, to trzeba sobie odpuścić i zacząć 'od jutra'. Dieta to jest zmiana nawyków żywieniowych czasem na całe życie - nie można sobie wyrzucać każdego małego grzeszku i rezygnować, tylko trzeba zaakceptować, że tak sie czasem dzieje i iść dietowo dalej.
No, głowa do góry!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości