|
|
#31 |
|
kobieta za ladą
|
Dot.: Dzieci po trzydziestce
to gratuluje u mnie Julka chyba po mnie nadwrażliwość odziedziczy... ostatnie szczepienie dramat nie dała sie lekarzowi dotknąć! do badania gardła potrzebne były 3 osoby tż ją trzymał lekarz trzymał jej rączki a ja główkę..
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Mam 31 lat i jeszcze nie mam dzieci, bardzo dziwi mnie podejście niektórych osób twierdzacych, że jesli nie masz dzieci przed 30 to po 30 coraz ciężej będzie ci sie zdecydować na maleństwo, bo przyzwyczaiłas się do" takiego wygodnego życia". Początkowo nerwowo reagowałam na takie pytania, ale teraz strzelam głupi usmiech, bo to ja wiem najlepiej kiedy będę gotowa na bycie "pełnoetatową" mamuśką
|
|
|
|
|
#33 |
|
szeryfcio
|
Natomiast jeśli chodzi o wypowiedź do tematu:
moja mama urodziła mnie po 30 i miałam dobry kontakt z nią i nigdy nie czułam, że jest starszym rodzice niż inni (rodzice innych dzieci), nie wiem skąd wzięła się ta teoria. Nigdy nie byłam w stanie zauważyć różnicy wieku między moimi a innymi rodzicami ![]() Ja też jestem mamą po 30 i jeśli chodzi o kwestię fizyczną; ciążę przeszłam bez żadnych dolegliwości czy komplikacji, zero mdłości i takich tam... Pracowałam sobie prawie do końca bez problemu... Poród szybki i łatwy - 0koło północy pierwsze skurcze, o 4 dziecko już było na świecie.. no i wszystko jest w porządku. Z moich obserwacji wynika, że wiek absolutnie nie wpływu na przechodzenie ciąży czy zdrowie dziecka...
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przenosisz na dziecko swoje nerwy i tak sie pozniej dzieje po co ? 30 i macierzynstwo to norma i bardziej popieram niz rodzenie w okolicach 20. z obserwacji widze ze najgorsze sa matki ok 40 rodzace 1 dziecko . |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
kobieta za ladą
|
Cytat:
ona jest wogóle taka panna niedotyklaska nie pozwala sie obcym dotykać tak było od początku..... miejmy nadzieje ze za 3 miesiące lepiej pujdzie chociaż wtedy będzie listopad cieplejsze ubrania trzeba sie rozebrać a co anjgorsze ubrać po szczepiące ![]() widzicie panikara ze mnie ![]() może dlatego ze jestem koło 40
|
|
|
#36 |
|
BAN stały
|
Ja tam myślę, że do 40tki można sobie śmiało dzieciaki płodzić
![]() Też myślę, że lepiej po 30tce niż po 20tce. |
|
|
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś teściowa zaprowadziła synka po raz pierwszy na 5,5 godziny do zerówki (ma pięć lat i wysłaliśmy go rok wcześniej). Opowiadała potem, że nie dość, że niektóre dzieci płakały, to jeszcze i ich mamuśki płakały, co dla mnie jest błędem. Bo nie dość, że dziecko ma stres z powodu rozstania z rodzicami, to jeszcze widzi płaczącą mamusię, co wcale mu nie dodaje otuchy. |
|
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
A dziecku w przedszkolu krzywda się nie dzieje, za to trzeba pamiętać, że maluchy genialnie potrafią grać na emocjach rodziców
![]() U mnie w pracy kroi się duuuże grono mamusiek po 30 Tzn w planach wszystkie mamy, a co Śmiejemy się, że wszystkie w jednym terminie porodzimy, i stworzymy klasę N - dzieci nauczycielskie |
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ile ma lat ? jakies przedszkole ? trudno mi zrozumiec jak mozna sobie nie radzic z dzieckiem w wieku ponizej 10 r.ż. |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
kobieta za ladą
|
Cytat:
:confus ed:a dziecko ma 13 miesięcy...... a przepraszam granica 10 r ż to jakaś granica po której można sobie z dzieckiem nie radzić??? i ja sobie z Julką radzę i to doskonale ...jedyna rzecz to szczepienia przy którym OD POCZĄTKU mi sie tak krzyczy i wyrywa że prawie traci dech...uprzedzając twoje pytanie tak próbowałam już wszystkiego zagadywania spiewania po kłuciu maskotki itp..... ostatnio było o tyle lepiej ze już nie krzyczała po wyjściu z gabinetu bo wyszła z tatą za rązckę a ja mogłam dokończyć rozmowę z lekarzem widzicie o to mi chodzi...o takie spostrzeganie matki tym bardziej matki w moim wieku....no jak można sobie nie radzić z dzieckiem :confu sed: przypominam ze każde dziecko jest inne....to ze mi panikuje przy wizytach lekarskich chyba mnie nie dysklasyfikuje do bycia matką?
|
|
|
#41 |
|
szeryfcio
|
oj, dudipopka, nie przejmuj się, niektórzy lubią się czepiać....
Ja nie rozumiem takiego podejścia... Odkąd jestem matką rozumiem jak nikt to, że można sobie nie radzić z dzieckiem w jakiejś tam sytuacji, MOŻNA. Są różne dzieci, różne matki... To co dla ciebie jest łatwe, dla innej matki może być trudne. Mając odchowane dzieci łatwo mówić... ale mając pierwsze i przechodząc wszystkie te etapy po raz pierwszy, można czegoś nie wiedzieć, nie umieć... przecież cały czas się uczymy. Też nie wiem co to za granica 10 r. ż. ? ![]() Jeśli już to 12, 13. Ale to już inne problemy i inny sposób radzenia sobie z nimi niż u malucha. Reasumując, dla matki przeżywającej dopiero pierwsze miesiące macierzyństwa może być problemem to, co dla matki mającej dzieci odchowane już nie jest. "nie pamięta wół jak cielęciem był" hehe.
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziecko ma rok a ty odstawiasz sceny z badaniem gardła co bedzie gdy skonczy 2 lata i zacznie sie okres buntu ? dziecko nie ordzi sie z wiedzą ,że lekarz może zrobić zastzyk ktory moze bolec ,dowiaduja sie tego od nas doroslłych ,często przez proste pocieszanie :"nie bój się" ktora ma w zasadzie nas pocieszac a dziecku zaczyna sie to odpowiednio żle kojarzyć. Nigdzie nie napisałam ,ze to cie dyskwakifikuje ale powinno zachęcić do pracy nad sobą i swoimi strachami. problemem nie jest zachowanie dziecka tylko twoje zachowanie. 10 r.ż bo do tego wieku mam doświadczenia z dziecmi ,jak jest pozniej ,nie wiem stąd tez zamknęlam to w 10 latach.nie probuje sie wypowiadac o czyms czego nie przezyłam. Uwierz mi przez te prawie 10 lat musiałam walczyc ze swoimi różnymi strachami od dentysty do nurkowania.Wielu rzeczy nauczylo mnie moje dziecko.a ławo nie jest ![]() Powodzenia
Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-09-03 o 13:58 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
kobieta za ladą
|
ja odstawiam sceny z badaniem gardła u dziecka??
![]() do twojej informacji to lekarz trzymał jej rączki bo wymachiwała jak opentana tż ją trzymał a mnie poprosiła żebym jej przytrzymała główkę bo nie może jej zbadać!! tak pracuje nad swoimi strachami a wypowiedzi twojego typu jeszcze bardziej mnie wnerwiają i jeszcze raz powtarzam JA SOBIE DOSKONALE RADZĘ Z MOIM DZIECKIEM koniec ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- matko ale niektórzy potrafią zdołować człowieka........
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
kobieta za ladą
|
odkryłam własnie czemu Julka boi sie lekarzy......po prostu za rzadko z nią chodze do lekarzy
|
|
#46 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jesteś normalną fajna mamą troszczącą się o swoje maleństwo. Też swojego czasu przeżywałam wizyty u lekarzy.Szczególnie te bardziej ingerencyjne.Dzieci nie lubią raczej lekarzy (szczególnie jak ktoś obcy je dotyka oprócz rodziców) dlatego,to że dziecko płacze czy marudzi u lekarza nie wzbudza u mnie negatywnych emocji ![]() Chodząc do przychodni napatrzyłam się i nasłuchałam różnych reakcji dzieci i rodziców ;-) Edytowane przez Ratatuj Czas edycji: 2009-09-03 o 14:02 |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
kobieta za ladą
|
nie dziękuje do niczego nie jest mi potrzebny
ale dziękuje za troskę o moje nerwy ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
![]() ![]() teraz mnier ozbawiła reakcja chłopczyka ja wiem z 3 lata w pzrychodni jak usłyzsał ryk dzieciaka w gabinecie i sie pyta taty ze strachem cio to? a ojciec mu an to to w telewizji
|
|
|
#48 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2.Wychowanie dziecka to indywidualna sprawa.Każde dziecko jest inne.Moim zdaniem starsi rodzice bardziej interesują się dzieckiem i tym co ono robi niż ci młodsi.Według mnie to młodsi rodzice są jak "babcie" bo na wszystko dziecku pozwalają. Cierpliwość albo się ma albo się jej nie ma. To,że rodzice są po 30 nie oznacza,że nie będą w stanie zrozumieć swojego dziecka.Skąd w ogóle taki pomysł
|
|
|
|
#49 |
|
szeryfcio
|
dudipopa, Ty się nie przejmuj kobieto
![]() Julka nie jest jedynym dzieckiem tak reagującym na lekarza, wystarczy przejść się do przychodni, można sobie popatrzeć i posłuchać dzieci są różne i różnie na pewne sytuacje reagują.
|
|
#50 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy wtedy rodzice są 'instytucją' - instancją wyższą, która jest i muszę zabiegać o jej wpływy, by czerpać zyski dla siebie. Czy może, jak ja to sobie zawsze myślałam, że rodzice są najbardziej zaufanymi i najbliższymi przyjaciółmi. Ale racja z tymi rodzicami młodszymi i starszymi. Młodsi nie zawsze mają czas (z drugiej strony starają się, by ich dziecko stało się jak najszybciej samodzielne). Starsi poświęcają dziecku więcej czasu i są bardziej wyrozumiali - ale to może doprowadzić do stanu mamisynka. To są takie głośne myśli - naprowadźcie mnie na dobre tory, co Wy o tym myślicie?
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
mam dwoje dzieci - syna z okresu mlodej mamy i córeczkę którą urodzilam grubo po trzydziestce.
Z perspektywy oceniam że dopiero po 30 mogę przeżyć pelne macierzyństwo. Mogę więcej ofiarować dziecku. Jestem bardziej cierpliwa i świadoma potrzeb. Jest jednak jedno ale. Bez watpienia z wiekiem wzrasta ryzyko wystapienia wad. Moja coreczka urodziła się z poważną wadą wrodzoną musiala być dwukrotnie operowana. Może to być skutkiem mojego wieku (ale nie musi, w szpitalu z podobnymi wadami byly glownie mlode mamy). Gdybym miala drugi raz zdecydować czy warto w tym wieku rodzić odpowiem : TAK. |
|
|
|
|
#52 |
|
Raczkowanie
|
Po 30 istnieje pewne ryzyko wystepowania wad wrodzonych, ale raczej dopiero po 35 bardziej, poza tym to nie norma, może się zdarzyć ale przecież tyle kobiet po 30 rodzi zdrowe dzieci. Ja drugą córkę też rodziłam już jako 31-latka. Nie widze specjalnej róznicy w podejściu prócz takiej że już się przy drugim aż tak nie stresuję, gównie chorobami.
Nie uważam, żeby dało się wychować dziecko od maleńskiego do dorosłego pozostając najlepszym jego przyjacielem, są sytuacje w których musimy stanąć ponad nim. Co do czasu, czasem w wieku 25 lat mamy go więcej niż 32, zalezy do sytuacji zyciowej, dopiero dziadkowie na emeryturze taknaprawdęmaja więcej czasu dla dzieci, czyli już wtedy wnuków
|
|
|
|
|
#53 |
|
Konto usunięte
|
Wady wrodzone pojawiają się u dzieci młodych matek również. Zwłaszcza teraz, gdy rodzi pokolenie Czarnobyla. Więc nie jest normą, że ponad 30 lat - będziesz mieć chore dziecko. Zresztą, o czym nikt nie pamięta zazwyczaj - mniej więcej tyle samo dzieci, co z chorobami naturalnymi, jest tych po złym porodzie.
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14099292]Wady wrodzone pojawiają się u dzieci młodych matek również. Zwłaszcza teraz, gdy rodzi pokolenie Czarnobyla. Więc nie jest normą, że ponad 30 lat - będziesz mieć chore dziecko. Zresztą, o czym nikt nie pamięta zazwyczaj - mniej więcej tyle samo dzieci, co z chorobami naturalnymi, jest tych po złym porodzie.[/QUOTE]
Nikt nie mówi o normie, tylko o tym ze ryzyko wystąpienia wad wzrasta z wiekiem matki. To wychodzi ze statystyk a nie z czyichś złośliwych pomówień. Uważam ze warto być tego świadomym, choćby po to, zeby nie zaniedbywać badań. Co nie zmienia faktu, ze każda normalna na psychice kobieta, młodsza czy starsza, zakłada że będzie dobrze. Że będzie miała fajną ciążę bez komplikacji , łatwy poród i zdrowe dziecko - i IMO jest to normalne, pozytywne i pożądane. BTW- co do tej cierpliwości to ja mam odwrotnie. Im więcej lat tym mniej cierpliwości mam.
|
|
#55 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
No włąsnie, kwas foliowy i badania prenatalne, oczywiście nie gwarantuje to zdrowia w 100 %, ale daje wiekszą pewność i poczucie że zrobiismy co moglismy
Ja zrobiłam badania w 12 tygodniu, jak pani powiedziała, że dzidziuś zdrowy to od razu miałam lepsze nastawienie całą ciążę
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
"pokolenie czarnobyla" to chyba ja, kompletnie zapomniałam
brzmi złowieszczooooile kosztują badana prenatalne? |
|
|
|
|
#58 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Naprawdę to wszystko nie jest takie jednoznaczne i oczywiste. |
|
|
|
|
|
#59 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niektóre mamuśki kwalifikują się do lania. Ja nieraz wychodziłam podczas takich akcji, prosząc wcześniej matkę o przygotowanie dziecka. Nie miałam ochoty się szarpać, bo mamusia wpada w panikę... Zwykle i tak nic to nie dawało. Koleżanka miała skopane nogi po samą doopę, a mamcia dalej mówiła do córki te same bzdety albo nie mówiła nic i próbowała dwiema swoimi rękami zapanować nad czterema kończynami dziecka... Cytat:
Przygotuj dziecko w domu. Uprzedź co się będzie działo, jak to będzie wyglądać i gdzie potem pójdziecie robić fajne rzeczy. Cytat:
I nic do rzeczy tu nie ma czy dziecko inne czy takie samo. Tu chodzi o przygotowanie malucha. Twoja córka nie jest przygotowana, jeśli na zwykłym badaniu gardła zachowuje się jakby ją mieli pokroić. Przecież to nawet nie boli. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-09-08 o 13:07 |
|||
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
amen
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:59.

Tzn w planach wszystkie mamy, a co