![]() |
#61 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomysły i sugestie dotyczące funkcjonowania podforum
Cytat:
Sprzedaż na wizażu nie wchodzi w grę. ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
Z tytułów wątków nie wynika stan aktualny. ![]() Prościej by było, jakby tytuły były edytowalne dla założyciela wątku. ![]() ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() Można by jakoś wpisywać w postach np. wytłuszczeniem nazwę wody, a potem inne info, np. ilość jaka nas interesi. Tylko co z kolejnymi chętnymi? Jak zaczną się wpisywać do tego wątku, szybko się zrobi kolejny wspólnozakupowy zbiorczy. Przy iluś chętnych temat ucinamy i zakładamy wątek osobny? ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-08-27 o 16:46 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W tytule miało być podawane, ile ml jest do oddania. Ale przecież niezależnie od tego, czy tę ilość się poda, czy też w ogóle pominie, po jakimś czasie flacha będzie już rozebrana i to okaże się dopiero po wejściu na wątek (co nie jest znowu taką fatygą w porównaniu do przekopywania wątku "Szukam chętnych..."). Bo nadal obowiązuje zasada kto pierwszy, ten lepszy. ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
![]() |
#63 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miało być... To tylko nasze ustalenia. Które można zmieniać. Po to jest ten wątek. ![]() ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
A jak chcę 20ml i mogę kupić? A jak chcę 70ml, ale nie mogę kupić i podzielić? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Madziczko, Kropko,
już mój pomysł został wyjaśniony... i nie zostanie zrealizowany -mówię o sprzedazy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
O sprzedaży to nawet nie pomyślałam - wiadomo, że nie przejdzie
![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę że w momencie kiedy pojawi się ktoś kto bierze większość i podejmuje się rozbierania flakonu wtedy ta osoba zakłada nowy wątek. Cytat:
Cytat:
Tak to wstępnie widzę. Czekam na dalsze propozycje odnośnie ograniczeń ile zakupów można prowadzić w jednym czasie? Np. - max jedne zbiorcze zakupy w sklepie (Demeter, Lucky), dopiero po zakończeniu, rozliczeniu się z nich można zbierać pieniądze za kolejne zakupy, można w czasie trwania jednych zakupów zbierać chętnych i kompletować listę na kolejne, bez zbierania należności jeśli poprzednie zakupy nie są rozliczone? - rozlewanie maksymalnie 3-4 flakonów w tym samym czasie, jeśli nie pochodzą one z jednego sklepu(np. Demeter, czy Lucky) A i jeszcze odnośnie regulaminu, chciałabym żeby rozliczenia pojawiały się w pierwszym poście, obok nicku, ilości ml, była również wyliczona kwota do zapłaty. Edytowane przez bluegirl Czas edycji: 2009-08-28 o 08:11 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym, jak chce się przygarnąć tak dużo, to sytuacja jest właściwie zwyczajna, bo do niedawna rzucało się propozycje na wspólnozakupowym, teraz po prostu należy założyć osobny wątek. Cytat:
Popieram rozwiązanie co do zakładania nowego wątku przez osoby, które się nie załapały. To wychodzi samo z siebie, że wątek zakłada organizatorka ![]() Natomiast odnośnie ograniczeń nie zabieram głosu, bo nie mam pojęcia gdzie powinna być granica ![]()
![]() |
#69 |
grozi wypollizowaniem
|
ja myślę ze mógłby powstać wątek na perfumach służący do wymiany wspólnozakupowych odlewek- wydaje mi sie ze to by miało sens. przeciez i tak wiele osób ma cos tam w podpisie do wymiany, a tak to by było wszystko w jednym miejscu.
#70 |
Zakorzenienie
|
Blue, a co z klubami? Jest ich trochę i w większości mamy po kilka wątków zakładanych na różne miesiące, z okazji zakupów w różnych miejscach itd. Trzeba się przenosić z klubów na podforum czy jak?
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę że w wątkach jest łatwiej, nie trzeba szukać po profilach, wygodniej kontrolować postępy akcji. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Ja tak przenioslam zakupy Fumidusa z klubu na wątek. Wszyscy się połapali bez problemu
![]() Co do ograniczeń, to może w przypadku sklepów typu Galilu, Luckyscent, Quality, itp. wprowadzić limit 4 flaszek i nie więcej niż 2 sklepy naraz? Czyli: mozna kupowac jednocześnie 4 flaszki w Quality, albo dwie w Quality i dwie w Galilu, ale nie po jednej z czterech róznych sklepó. W ten sposób unikniemy zbyt dużej ilości robionych jednocześnie w kilku miejscach zamówień, przez co ograniczy się nieco finansowe wpływy do organizatorki i pozwoli łątwiej skontrolować termin dokonania zakupu (chodzi mi o skoordynowanie zakupów z roznych sklepów).
#73 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie dlatego pytałam jak to ma być, bo niektóre wpisy sobie przeczą. Przykład: nie załapałam się na jakiś tam podział czegoś. Mam zakładać wątek? A jak chcę odlewkę 20ml? Wg powyższego zakładam wątek, bo się nie załapałam... Wg wpisu parę postów wyżej: zgłaszam się GDZIEŚ i czekam na wątek od osoby która weźmie większość i flaszkę. Ja nie rozumiem jak to w końcu ma być. Chyba że powyższe zdanie znaczy coś innego niż ja czytam... Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-09-03 o 08:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie każda "nie załapana" musi zostać organizatorką. Chcesz przykładowo 20ml, wpisujesz się więc w wątku, który ma powstać ('Nie załapałam się..."). Wpisują się tam też inne osoby, które chcą wziąć mililitry, ale nie planują organizować zakupu. Gdy znajdzie się osoba chętna do zorganizowania, zakłada nowy wątek, w którym rozbiera flaszkę. Bo według mnie ktoś, kto nie chce organizować (niezależnie od tego, ile bierze i nawet niezależnie od tego, czy chciałby flaszkę), nie może takiego wątku założyć. Zasadą jest, że wątek zakłada ten, kto organizuje. Tak przynajmniej wynika z praktyki. Dlatego napisałam to, co w powyższym cytacie podkreśliłaś. Bo jak by to było? W wątku trzeba przecież wpisać wszystkie niezbędne informacje (cena za ml, miejsce nabycia flaszki, planowany termin, koszty atomów i przesyłki). Wpisując je, organizujesz ![]() ![]() Może wcześniej niepotrzebnie pisałam o tej ilości mililitrów. To w sumie bez znaczenia. Jeżeli ktoś ma ochotę wziąć dla siebie 5ml, a resztę flaszki porozlewać do atomków i wysłać pozostałym chętnym, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby założył wątek ![]() Wątek "Nie załapałam się..." zapobiegłby też chyba nadmiernej ilości niepotrzebnych wątków na podforum, bo służyłby zorientowaniu się, czy są szanse na zebranie chętnych w sytuacji, gdy niedawno jakiś zapach był rozbierany. EDIT: a to, co pogrubiłaś - faktycznie napisałam bez sensu. Chciałam użyć skrótu myślowego i wyszło niejasno ![]()
Przygarnę Meharees ![]() Edytowane przez KasiaxQ Czas edycji: 2009-09-03 o 10:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Aaaa Boryna....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proszę tym samym o sprawdzanie tego co płodzę, zwłaszcza w regulaminie, czy nowych wątkach ![]() W regulaminie dodałam zapisek o dodawaniu rozliczenia obok listy w pierwszym poście Nie wiem co dalej z limitami. Byłabym za tym np. 4 flakony rozbierane w jednym czasie, można tworzyć listy na kolejne, jednak zbieranie pieniędzy po rozliczeniu poprzednich(wysyłce do osób które nie zapisały się na kolejne odlewki) Druga sprawa to zakupy Lucky, Demeter - tutaj zamówienie trwa dość długo, co w takim przypadku? Zakazać rozbiórki innych flakonów w czasie organizacji któryś z powyższych dużych zakupów? Lucky i Demeter to spore kwoty, czy według Was prowadzić równolegle zakupy w tych sklepach i dodatkowo rozbieranie innych flakonów? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
4 flakony z jednego sklepu to nie tak dużo, myślę.
Z ilościami takimi jak w przypadku Demeter, wprowadziłabym zakaz prowadzenia równoległych podziałów flach przez tę samą osobę, do czasu zamknięcie sprawy pierwszej. A co z tym nowym wątkiem? Jeśli na pierwszych paru stronach wpisze się dużo ludzi, stare posty zaczną ginąć. Można ponawiać wpisy? Po jakim czasie? Albo po ilu stronach? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnośnie nowego wątku to zobaczymy co przyniosą najbliższe dni. Jeśli wpis byłby nieaktualny należy go edytować. Już teraz widzę że to co jest napisane w pierwszym poście jest pomijane, a miało być tak ładnie i czytelnie, same rzeczowe informacje i widzę że listy chętnych się tworzą(chyba to nieuniknione) Edytowane przez bluegirl Czas edycji: 2009-09-03 o 10:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Ja też myślę, że jak ktoś organizuje duże zakupy, np. z Lucky za $500 czy Demeter, to innych nie powinien już robić. Albo tak, jak Blue pisze - moze zbierać chętnych, ale pieniądze dopiero po rozliczeniu dużego rzutu.
Blue, dodałabym jeszcze do tego, co już napisałaś - że każdy, kto otrzyma przesyłkę natychmiast informuje o tym organizatora - że należy to robić w wątku (nie np. przez PW). Co do ponawiania wpisów, to obstawiam, że żadna regulacja nie pomoże. I tak każdy będzie wpisywał się tak długo, jak długo będzie miał nadzieję na organizację ponownych zakupów perfum, na które się nie załapał ![]() Hmm, zajrzałam do tego nowego wątku. Faktycznie robi się bałagan ![]()
Przygarnę Meharees ![]() Edytowane przez KasiaxQ Czas edycji: 2009-09-03 o 10:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#83 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mamy przykład. Jestem chętna na 20ml Zena, ktoś wpisał że wziałby 10ml, ktoś inny że może jak cena dobra to też 10-15ml... Ja flachy nie chcę, 50ml też nie... wychodzi na to, że nawet jak będzie 20 osób, to sprawa się nie ruszy bo nie ma organizatora. W takich sytuacjach zawsze będą listy chętnych. ![]() Mogę założyć wątek i ewentualnie wziąć flachę, ale czy to "ewentualnie" nie przeczy znowu ustalonym zasadom? ![]() ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A dla kogo wątek jest przeznaczony, to już doprawdy nie wiem ![]() Blue - czyli tam, jak się w poście rzuci 10ml zapachu X, a potem się go kupi lub już się nie chce, to trzeba edytować i wpisać np. "nieaktualne" ?
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli czujesz się na siłach na rozlewanie flakonu to zakładaj wątek. Wpisy z cytatami są nieczytelne. Zadawanie pytań czy też informacje o planach organizowania zakupów, posiadanych kartach już tworzą off topy, w zamyśle wątek ma być typowo informacyjnym, wszelkie pytania, propozycje podejmowania się zakupów już na PW. Na forum chyba nie da się uniknąć off topów. Tak samo jak w Rozpaczliwie poszukuję, zamiast od razu przenosić się na PW osoby dogadują się w wątku rozwlekając temat, tak samo tutaj będzie pewnie. Jeśli wątek nie zda egzaminu, to najwyżej go zamkniemy. Tak informacja o nieaktualności jest dodana już w pierwszym poście. W praniu wychodzi wiele rzeczy, tak więc systematycznie edytuję pierwszy post. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko chyba z założenia wątek nie miał być dyskusją kto za ile, dlaczego i że może by chciał, a może nie... ![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Myślę, że nawet jak zrobi się bajzel, to egzamin wątek zda. Miejsce, gdzie można dać cynk, że coś by się chętnie w małej ilości kupiło, jest potrzebne bardzo. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wpisy o przygarnięciu czegoś, bez ilości nawet, do pierwszego posta z zasadami mają się nijak. ![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
![]() Super, szkoda tylko, że nie na główną pojemność z flachą. Obu flaszek na 5-tki czy 10-tki nie rozbiorę, nie mam tylu atomizerów. Pedantyzm też i mnie dopada, więc rozumiem zagwozdkę. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Wracam do sprawy ograniczeń.
Nowi użytkownicy nie mogą w jednym czasie rozbierać więcej niż 2 flakony. Dopiero po ich rozliczeniu, mogą tworzyć listy chętnych na kolejne zapachy. Organizując zakupy w sklepach: Demeter, Lucky, Galilu, Quality, gdzie zakup dotyczy więcej niż L, G, Q :4 flakonów, Demeter: 10 flakonów, do czasu rozliczenia się z uczestnikami zakupów i rozesłania paczek, nie można zbierać należności na kolejne zakupy. (Sprawdzeni organizatorzy mogą zbierać chętnych-tworzyć listy na kolejne zakupy, bez pobierania pieniędzy, Nowe osoby do czasu rozliczenia poprzednich zakupów nie mogą tworzyć list chętnych na kolejne zakupy) W jednym czasie można organizować zakupy wraz z pobieraniem należności na maksymalnie 4 flakony (nie dot. rzutów Demeter, Quality, Galilu, Lucky). (np. organizując zakupy w Quality na rozbieranie 3 flakonów, Sprawdzony organizator może rozbierać jeszcze 1 flakon z innego sklepu/aukcji.) Powyższe to moja propozycja. Myślałam też nad górnym limitem zakupów w Lucky, Quality, Galilu czy Demeter. Czy rozbieranie 6 flakonów z Q, G czy L nie jest już zbyt dużym wyzwaniem, jaki jest według Was górny próg możliwych to ogarnięcia zakupów w Demeter. Edytowane przez bluegirl Czas edycji: 2009-09-09 o 09:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
grozi wypollizowaniem
|
a Demeter najlepiej idą 15 ml splash- an na 10 splaszy to sie nie opłaca organizować
![]() ![]() nalezałoby tez podac definicję- sprawdzonego organizatora
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2009-09-09 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:35.