Artizia/Harmonet/Kontracept/Logest/Sylvie 20/Artilla/Juliperla - wątek zbiorczy! - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-03, 00:13   #811
Neciak89
Zakorzenienie

Dot.: Sylvie 20

Cytat:
Napisane przez ksiatuszek Pokaż wiadomość
Sluchajcie, w zeszłym miesiacu bylam u ginekologa. Dostalam recepte na tabletki anty (Sylvie20), ale nie zdazylam wykupic i dostalam okres;/
Czy przy kolejnej miesiaczce moge zaczac je brac?jak gdyby nic?
Czy znowu wybrac sie do ginekologa??;/

Dzieki za odp
w ilu miejscach jeszcze bedziesz pisac??!! nei wystarczy ze watek zalozylas? regulamin sie klania..

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 12:18   #812
zelkowa_krolewna
Rozeznanie

Biore Sylvie juz od jakiegoś czasu, są to moje pierwsze tabletki, ale zmian nie widzę ani w zachowaniu, ani w samopoczuciu. Ale jak pisały dziewczyny wczesniej - kazdy reaguje inaczej.

Co do dodatkowego zabezpieczenia - lekarz polecił nam przez 7 od pierwszej tabletki stosowac prezerwatywe. Ale dlatego ze zaczelam je stosowac 3 dnia cyklu.
Jednak nie mozemy sie przełamac i mimo ze to juz ładnych pare opakowan nadal uzywamy gumek
zelkowa_krolewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 12:35   #813
misiskuku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zelkowa_krolewna Pokaż wiadomość
Biore Sylvie juz od jakiegoś czasu, są to moje pierwsze tabletki, ale zmian nie widzę ani w zachowaniu, ani w samopoczuciu. Ale jak pisały dziewczyny wczesniej - kazdy reaguje inaczej.

Co do dodatkowego zabezpieczenia - lekarz polecił nam przez 7 od pierwszej tabletki stosowac prezerwatywe. Ale dlatego ze zaczelam je stosowac 3 dnia cyklu.
Jednak nie mozemy sie przełamac i mimo ze to juz ładnych pare opakowan nadal uzywamy gumek

to kiedyś minie mi wystarczyły 2 opakowania i zaufałam a narazie nie wyobrażam sobie, życia bez tabletek..
Stary 2009-09-03, 15:05   #814
kasiencja
Pani Buka

ja brałam kilka miesięcy Cilest, teraz gin przepisał mi właśnie to. powiedział, że skład taki sam, tylko hormonów nieco mniej, a jestem młoda więc po co mam się niepotrzebnie tak truć. po tamtym czułam się dobrze, więc mam nadzieję że teraz tym bardziej będzie ok

a co do ufania tabletkom - raczej nie mam z tym problemu, a po co bawić się z gumkami jak to odbiera tylko przyjemność

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 15:13   #815
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492
Konto usunięte

Cytat:
heh, po to zaczynam brać tabletki, żeby nie używać prezerwatyw, bo mała to przyjemność, a czasem wręcz nieprzyjemna(chyba mam uczulenie ;< )
9cfdbdf4a8633c241406c59618b1b1f07a8603a7_62eda0f28d492 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 17:15   #816
kamilla09
Przyczajenie

Kontracept

Witam!!!

Mam pytanie, co myslicie o tabletkach antykoncepcyjnch Kontracept???Zażywam je od 4 miesięcy.Przeważnie tydzien przed zakończeniem brania tabletek mam plamienia czy to normalne?a teraz mam 7 dni przerwy, juz 4 dzien a ja nie mam miesiączki:-(Nie wiem co myśleć?!;-(

Edytowane przez kamilla09
Czas edycji: 2009-09-03 o 18:09
kamilla09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 18:59   #817
misiskuku
Zadomowienie

Dot.: Kontracept

plamienia w czasie pierwszych 3 miesięcy mogą się pojawiać - choć w Twoim przypadku, gdy nie widzisz zmiany powinnaś wybrać się do ginekologa. najwyraźniej te tabletki nie są dla Ciebie odpowiednie.

a nastepnym razem jest zbiorczy na temat Kontraceptu
Stary 2009-09-03, 19:28   #818
lowczyni_okazji
BAN stały

Ja brałam Sylvie20 miesiąc i więcej nie wezmę. Histerii dostawałam, chodziłam roztrzęsiona...fuj, wracam do moich Yasminelle.
lowczyni_okazji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 21:55   #819
Neciak89
Zakorzenienie

Dot.: Kontracept

Cytat:
Napisane przez misiskuku Pokaż wiadomość
plamienia w czasie pierwszych 3 miesięcy mogą się pojawiać - choć w Twoim przypadku, gdy nie widzisz zmiany powinnaś wybrać się do ginekologa. najwyraźniej te tabletki nie są dla Ciebie odpowiednie.

a nastepnym razem jest zbiorczy na temat Kontraceptu
ale wiesz, pierwsza wiadomosc, trudno poszukac. przeciez latwiej zalozyc nowy watek i zasmiecac forum

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-04, 09:46   #820
zelkowa_krolewna
Rozeznanie

[1=9cfdbdf4a8633c241406c59 618b1b1f07a8603a7_62eda0f 28d492;14057905]heh, po to zaczynam brać tabletki, żeby nie używać prezerwatyw, bo mała to przyjemność, a czasem wręcz nieprzyjemna(chyba mam uczulenie ;< )[/QUOTE]

Przedewszystkim zdecydowalismy sie na tabletki, zeby miec pewniejsze zabezpieczenie przed niechcianą ciąża bo dzidziusia planujemy za kilka latek
Prezerwatywa nie przeszkadza nam, jednak coraz częściej korci aby jej nie używać Ale strach jest silniejszy, mam nadzieję że minie
Stary 2009-09-05, 09:36   #821
kamilla09
Przyczajenie

Dot.: Tabletki antykoncepcyjne KONTRACEPT

Witam!!!

Mam pytanie, co myslicie o tabletkach antykoncepcyjnch Kontracept???Zażywam je od 4 miesięcy.Przeważnie tydzien przed zakończeniem brania tabletek mam plamienia czy to normalne?a teraz mam 7 dni przerwy, juz 4 dzien a ja nie mam miesiączki:-(Nie wiem co myśleć?!;-(
kamilla09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-05, 12:18   #822
ewelinka5981
Raczkowanie

hej ja biorę kontracept i mysle ze jest ok miałam plamienia przez pierwsze opakowanie a teraz przy drugim jest ok. Tylko troche zmiejszyła mi sie ochota na seks tez tak macie ??
ewelinka5981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-05, 12:52   #823
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilla09 Pokaż wiadomość
Witam!!!

nie.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-05, 15:25   #824
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilla09 Pokaż wiadomość
Witam!!!

Ja jestem w trakcie 3 opakowania i jak do tej pory nie miałam żadnych plamień, okres dostaje zazwyczaj 3 dni po skończeniu opakowania.
Te tabletki nie powoduja prawie żadnych skutków ubocznych, fakt że często denerwuję się bez powodu i bolą mnie piersi, ale to da się przeżyć.
Stary 2009-09-06, 08:15   #825
mica89
Przyczajenie

WitamBiorę kontracept już prawie rok i za każdym razem okres mam 3 dnia po skończeniu opakowania. Nigdy nie miałam żadnych plamień. Na początku byłam bardzo nerwowa i zwiększył mi się apetyt, ale z biegiem czasu minęło
mica89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 21:13   #826
kasiencja
Pani Buka

Grr. Powiem Wam, że od kilku dni poluję na Sylvie i upolować nie mogę Wszędzie dostawałam odpowiedź, że ewentualnie mogą zadzwonić i zapytać w hurtowni... mało tego! Na ☠☠☠☠☠☠☠ chciałam złożyć zamówienie, to mi pokazało, że nie mają tego w magazynie

Czy znacie jakąś sieć aptek, które mają te tabletki?

Stary 2009-09-09, 23:11   #827
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
Grr. Powiem Wam, że od kilku dni poluję na Sylvie i upolować nie mogę Wszędzie dostawałam odpowiedź, że ewentualnie mogą zadzwonić i zapytać w hurtowni... mało tego! Na ☠☠☠☠☠☠☠ chciałam złożyć zamówienie, to mi pokazało, że nie mają tego w magazynie

Czy znacie jakąś sieć aptek, które mają te tabletki?
Kurczę, to żeś mnie nastraszyła. Ja właśnie kończę logesty i będę szukać sylvie. Chyba zacznę już jutro, żeby w razie czego, w ciągu tygodnia coś znaleźć Znając moje małe miasto to może być ciężko..

Co do sieci aptek to niestety nie pomogę Myślałam, że ☠☠☠☠☠☠☠ w tym przypadku poratuje, a tu proszę..

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 08:42   #828
zelkowa_krolewna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Kurczę, to żeś mnie nastraszyła. Ja właśnie kończę logesty i będę szukać sylvie. Chyba zacznę już jutro, żeby w razie czego, w ciągu tygodnia coś znaleźć Znając moje małe miasto to może być ciężko..

Co do sieci aptek to niestety nie pomogę Myślałam, że ☠☠☠☠☠☠☠ w tym przypadku poratuje, a tu proszę..
W każdej aptece jeśli poprosicie można zamówić i na drugi dzień już będą Więc nie ma się co bać, że ich nie dostaniecie.
Ja właśnie tak robię bo jak zaczynałam brać S. to nawet w Warszawie nigdzie ich nie mogłam dostać, a teraz jak mają to jedno opakowanie
Stary 2009-09-10, 09:56   #829
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
W każdej aptece jeśli poprosicie można zamówić i na drugi dzień już będą Więc nie ma się co bać, że ich nie dostaniecie.
Ja właśnie tak robię bo jak zaczynałam brać S. to nawet w Warszawie nigdzie ich nie mogłam dostać, a teraz jak mają to jedno opakowanie
Mam nadzieję, dzięki

Stary 2009-09-10, 10:17   #830
kasiencja
Pani Buka

no tak, tylko dzwonię właśnie do apteki, w której wczoraj byłam, a babka, że pytała już w dwóch hurtowniach, w których się zaopatrują, i tam też nie ma! i będzie szukać dalej, i ma do mnie ewentualnie dzwonić... masakra

Stary 2009-09-10, 16:02   #831
lowczyni_okazji
BAN stały

Przegięcie. Ja mieszkam w naprawdę malutkim mieście, ale jak powiedziałam, że chcę zamówić to nie było problemu i na drugi dzień odebrałam tabsy...
lowczyni_okazji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 17:11   #832
kasiencja
Pani Buka

ok, już udało mi sie znaleźć. ale fakt, muszą specjalnie skądś tam sprowadzać...

Stary 2009-09-15, 11:28   #833
kamila2006
Zakorzenienie

przechodze z Yasminelle na kontracept i w zwiazku z tym mam pytanie czy jesli wezme 1 tab po 7 dniowej przerwie to bede zabezpieczona od razu? nie kupilam jeszcze tabletek wiec nie mam ulotki ale pytam osob ktore juz je maja i wyczytaly. chodzi mi o to czy zabezpieczenie bedzie zachowane jesli wspolzyc bede w 7 dniowejprzerwie pomiedzy zmiana tabletek.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 20:48   #834
ksiatuszek
Przyczajenie

Dot.: Sylvie - coś nowego ?

i jak dziewczyny u Was ze skutkami ubocznymi?
Biore Sylvie 20 dopiero od niedawna ale co moge powiedziec to:
- jest to pierwsze opakowanie i cały czas plamię
- mam jakby większy apetyt
- pogorszyla jakby mi sie cera?
- zachowanie spoko, nie mam humorków, stałam sie nawet jakby "milsza"?:P
- co do wagi to nie wiem...jakby mniej ale biore tez Clarinol CLA i pije zielona herbatke i moze stad waga mniejsza
- URÓSŁ MI BIUST :d:d

Edytowane przez ksiatuszek
Czas edycji: 2009-09-21 o 20:51
ksiatuszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 21:21   #835
martaaa509
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez limette Pokaż wiadomość
Nigdy o Syndi20 nie słyszałam co najwyżej Syndi35 i z tego co o nim mówią jest to lek bardziej do leczenia ciężkiej postaci trądziku a antykoncepcja jest tak jakby dodatkowa i nie poleca się stosowania Syndi35 w celach tylko i wyłącznie antykoncepcyjnych! I dlatego Justy nie bardzo rozumiem twój wpis!
A teraz o Sylvie, zapytałam na ich stronce i dostałam odpowiedź ,że bez problemu w aptece dostanę za Harmonet - Sylvie20 a za Minulet - Sylvie30 . Same zresztą możecie tam pytać www.sympatyczne.com.pl
oczywiście, jeśli już to syndi35 nie 20 syndi jak i sylvie20, 30 produkowane są przez symphar.syndi jest odpowiednikiem diane35, sylvie zas logestu i harmonetu.są dużo tańsze niż ich starsze "siostry".podobno symphar zajmuje sie produkcją generyków znanych tabletek anty...
Stary 2009-09-21, 21:46   #836
zelkowa_krolewna
Rozeznanie

A ja bez żadnych skutków ubocznych - odpukać
Jestem zadowolona, samopoczucie nadal bez zmian, humorków też nie mam, cera jaka była taka jest, waga stoi w miejscu
Tylko biust mi się powiększył

A jeśli chodzi o plamienia to podobno przez pierwsze trzy opakowania mogą występować.
Stary 2009-09-21, 22:12   #837
russiandoll
Raczkowanie

Drogie Panie
tabletki fajne, cena przystępna, u mnie spadek wagi (minimalny bo 1 kg), ładniejsza cera, trochę humorków...
aha i mój biust już w nic się mieści :P co najmniej rozmiar w górę.
A nie sądzicie że powinni nam coś dorzucać do pudełka :P bo w czym je nosić? etui jakieś by się przydało
russiandoll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 11:12   #838
edyt
Zadomowienie

Dot.: Harmonet-wady i zalety. - zbiorczy

Mam pytanie do dziewczyn ktore odstwaily harmonet i przez jakis czas nie braly zadnych hormonow. Jak bylo u was z tradzikiem? Pojawil sie po odstawieniu? Ostatnio slyszalam opinie, ze po odstawieniu czesto w wyniku rozregulowania hormonow pojawia sie tradzik nawet u dziewczyn ktore wczesniej go nie mialy.
Biore harmonet niecaly rok dlatego, ze zaczelam leczyc sie aknenorminem(retinoid) i szkoda byloby mi efektow leczenia. Z drugiej strony mimo, iz nie mialam specjalnych efektow ubocznych oprocz gromadzenia sie wody w organizmie to boje sie, ze po dluzszym stosowaniu moga wyjsc mi zylaki( w rodzinie prawie wszystkie kobiety maja).
Macie jakis pomysl na to kiedy i jak odstawic?
Zostalo mi aknenorminu na niecaly miesiac leczenia, a pozniej planowalam jeszcze jakies 3 miesiace brac harmonet. Moja dermatolog powiedziala ze 3-6 miesiecy po zakonczeniu kuracji nie powinno sie zachodzic w ciaze, niektorzy mowiaz ze 8 miesiecy i sama teraz nie wiem.
edyt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 11:53   #839
innabajka
Przyczajenie

Hey dziewczyny! Biore juz 5 tabletkę i czje sie bardzo dobrze. Mam pytanie od ktorej tabletki jestem w pełni zabezpieczona? Zapomnialam sie zapisac lekarza, ulotka mi sie ulotnila i prosze o radę

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ----------

zapytac *
innabajka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 12:06   #840
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

jeśli rozpoczęłaś w pierwszym dniu cyklu - to od pierwszej

ulotka nie ma prawa się ulotnić - co zrobisz gdy będziesz jej potrzebować? troszkę to nieodpowiedzialne...

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości