|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Joga
Cytat:
![]() bo ja zauważyłam, że w klubie fitness są wlasnie zajecia z jogi organizowane, 79 zł, 2x w tygodniu. A czy są jakieś przeciwskazania, żeby 16-latka uprawiała jogę? ![]()
![]() |
![]() |
#362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#363 |
Rozeznanie
|
Cholera, ja za 2 x w tyg płacę miesiecznie ok 140 zł!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
Zakorzenienie
|
Może masz zajęcia z jakimś jogińskim guru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 |
Zakorzenienie
|
140?! Jej to na zajęciach chyba lewitacji was uczą!
![]() Ja miesięcznie za 1x w tygodniu płacę 35zł a w ostatnim miesiącu zapłaciłam 20 ![]() Za 2x tyg. 70
![]() |
![]() |
#366 |
Matka Smoka
|
W Krakowie 80 zł za raz tygodniu to standard, taniej nie ma nic (a jak jest to znaczy, że to nic nie warte). Pozazdrościć Wam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 |
Zakorzenienie
|
Niestety taki urok dużych miast. Aleee czasem uda się znaleść coś odpowiedniego.
![]()
![]() |
![]() |
#368 |
Rozeznanie
|
100 zł za miesiąc zajęcia 3x w tygodniu- tzn ze mam szczęście biorąć pod uwagę ceny jakie podajecie, teraz szukam maty w rossamnie juz nie ma w ysku nie taka jak trzeba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Zakorzenienie
|
Jestem posiadaczką maty Meteor, zakupionej w zwykłym sklepie sportowym za 35zł i początkowo byłam z niej zadowolona. No właśnie - byłam, dopóki nie poćwiczyłam na profesjonalnej macie z internetowego sklepu z akcesoriami jogińskimi. Ma o wiele lepsze parametry antypoślizgowe, wydaje się być cieńsza i bardziej "zbita" niż moja. Kosztowała aż 70zł, więc biję się z myślami czy zainwestować w bardziej komfortowy sprzęt. Zawsze swoją mogę oddać mamie - także jogince
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 |
Rozeznanie
|
ganimedea - dałaś mi do myślenia - do tego chyba ta za 70 jest lżejsza i taka łatwiejsza do noszenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Zakorzenienie
|
Ta profesjonalna to Mata Spezial, wg sklepu najstarsza na rynku. Waży 1,1kg i ma 2,5mm grubości - moja dla porównania 5mm
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#372 |
Rozeznanie
|
ganimedea
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 |
Raczkowanie
|
Witam!
Ja tak troszeczkę z innej beczki. Poszukuję jakiejś fachowej literatury na temat jogi w ciąży. Jakiś czas temu przerwałam moją przygodę z jogą i teraz będąc w ciąży moje ciało upomina się o ruch. Szukałam w internecie ale na nic nie natrafiłam. Jeśli znacie jakieś wydawnictwa, artykuły, które nakierują mnie na właściwy "tor" to będę wdzięczna za informację. Z góry dziękuję! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 |
Raczkowanie
|
Dzięki Ganimedea!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#376 |
Rozeznanie
|
A jaką jogę cwiczycie? Ja już sprawdziłam iyengara - chyba najfajniejsza jeśli chodzi o rozciągania, sivananda - jest ok ale dla mnie za dużo śpiewania i "rytuałów" a za mało wiczeń ( na tej byłam tylko dwa razy i w sumie zajecia były dokładnie takie same jeśli chodzi o sekwencje i cwiczenia) no i kundalini - ale to głównie działa na głowę, jeśli chodzi o ciało trochę siłowych ( bez obciażenia, pracujesz z własnym ciałem) trochę wytrzymałościowych ( mamy np kilkuminutowe sprinty w miejscu w rozgrzewce, czasem tez dynamiczne ale długie wiczenia) no i ogolnie to bardziej taki "aerobik" niz taka klasyczna joga gdzie kazdy miesien powoli sie rozciąga.
Ostatnio zastanawiałam się czy nie sprobowac tańca brzucha zamiast jogi. Strasznie brakuje mi gibkości a moja joga (kundalini) nie zapewnia mi takiej sprawnosci jakiej bym sobie życzyła. A jakie sa wasze doswiadczenia? Jaki rodzaj jogi i czy jestescie zadowolone? Jakie zmiany w ciele zauważyłyście? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 |
Zakorzenienie
|
Ja ćwiczyłam zgodnie z nauką Iyengara - zauwazyłam przede wszystkim, że mam doskonałą równowagę, mięsnie mi sie wzmoocniły, wysmuliły mi sie nogi i byłam rozciągnieta. Nawet teraz troche mi zostało z tego. Do tego to samopoczucie - super!
![]() |
#378 |
Zakorzenienie
|
Co do cen to na Śląsku (Gliwice i Katowice) jest super szkoła jogi, zajęcia 3 razy w tygodniu po 1,5godz, karnet miesięczny 110zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Wtajemniczenie
|
Ja ćwicze joge w domu, codziennie od 2 miesięcy. Niestety nie umiem opanować prawidłowego oddychania, zwłaszcza tego przeponowego, a Wam jak to wychodzi?
Nie mam żadnej maty do ćwiczeń, ćwicze na takich materacykach na krzesła ![]() Cwiczę hatha joge. Bardzo chciałabym się nauczyć medytowania. Pozdrawiam wszystkie joginki ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#380 |
Konto usunięte
|
Moja przygoda z jogą trwa od niedawna, od początku czerwca. Zajęcia mamy 2 razy w tyg. Za 10 wejść płacę 110 zł (wychodzi na miesiąc i kawałek - zależy od rozkładu kalendarza). Zajęcia trwają 1-1,5 h.
Ćwiczymy zgodnie z nauką Iyengara - jak to mówi nasza instruktorka jest najbardziej przystępna, 'dla ludzi' ![]() Po tak krótkim czasie już widzę u siebie postępy, szczególnie podczas wykonywania niektórych asan. Na pewno wzmocniły mi się mięśnie pleców, za co pokłony biję ![]() Ogólnie jestem zadowolona. Na pewno będę chodziła ![]() Edytowane przez 8fc2159fdb2bd9c27a8dfb949d06bd6ad91c9c61_60de4905781b1 Czas edycji: 2009-08-07 o 11:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 |
Raczkowanie
|
Mam do was pytanie. Chcę się zapisać na jogę tylko niepokoi mnie to że mam chude nogi a joga podobno jeszcze je odchudzi... Czy to prawda ???
I jeszcze jedno czy joga dużo wam pomogła w osiągnięciu szpagatu?? Mi na tym właśnie zależy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 |
Zadomowienie
|
To pewnie zależy od rodzaju jogi, ale moje nogi nie schudły. ;] Co do rozciągania i ogólnie pojętej elastyczności - joga jak najbardziej wskazana. Najlepiej z elementami stretchingu i pilatesu.
![]()
![]() |
![]() |
#383 |
Konto usunięte
|
Hmm, nigdy nie myślałam o tym co i jak mi joga odchudzi - też uważam, że to zapewne zależy od rodzaju jogi. Joga z pewnością rozciąga i uelastycznia mięśnie.
Co do szpagatu - nie wiem, nigdy o tym nie myślałam ani do tego nie dążyłam (nie dążę). Najlepiej zapytaj prowadzącej/prowadzącego. Edytowane przez 8fc2159fdb2bd9c27a8dfb949d06bd6ad91c9c61_60de4905781b1 Czas edycji: 2009-08-31 o 08:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#384 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
czy możecie polecic jakies zajecia jogi na CD? dodam ze jestem poczatkujaca tzn nigdy jogi wczesniej nie ciwczylam z gory dzieki za odp !!!!
![]() |
#385 |
Zakorzenienie
|
Według mnie ciężko jest rozpocząć ćwiczenia jogi bez kontaktu bezpośredniego z instruktorem. Oprócz odpowiedniego oddechu, wskaże także błędy w ustawieniu sylwetki w poszczególnych pozycjach. Nieprawidłowym wykonywaniem asan można sobie niestety zrobić krzywdę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 |
Zakorzenienie
|
Witam Joginki
![]() Ja wczoraj byłam na pierwszych zajęciach jogi i jestem pod wrażeniem. Narazie byłam tak aby zobaczyć jak to wygląda, a teraz już wiem, że chce chodzić regularnie. Zajęcia odbywać się będą 2 x w tygodniu. Planuje zakupić karnet. Sama jedna lekcja( 1 godz.) kosztuje 10 zł. Chętnie dopisuje się do Waszego wątku. Jestem strasznym nerwusem i mam nadzieję, że joga pomoże mi oponawać swoje ciało i umysł ![]() Pozdrawiam.
Szaleńczo zakochana w swojej córeczce ![]() 21.11.2012 r. 13:50 - na świat przyszła Alicja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#387 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie joga fenomenalnie relaksuje i wycisza. Dostrzegam to tym bardziej, że na zajęcia chodzę po pracy i wychodzę z nich zawsze w dobrym humorze, czasem przyjemnie zmęczona, a czasem po prostu wypoczęta umysłowo. Wsłuchanie się we własne ciało bardzo wzbogaca i uświadamia kilka różnych rzeczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() niestety jestem osoba bardzo niesystematyczna...kilka razy juz wykupywalam karnety na silownie czy basen a pozniej okazywalo sie ze pieniadzena to wydane "poszly z dymem" do tego (szczegolnie teraz) wolalbym nie zapisywac sie na tego typu zajecia (mieszkam za granica i niestety zarazenie sie swinska grypa jest tu przynajmniej 80% bardziej prawdopodobne niz w PL) niestety taka prawda ..... daleteg chcialam sprobowac czegos prostego na poczatek w domu.... przypuszczam ze sa DVD tak nagrane aby osoby ktore nigdy nie mialy do czynienia z jaga mogly sie w to jakos wdrozyc... coz poszperam na necie a noz cos wpadnie mi w oko ![]() pozdrawiam
![]() |
![]() |
#389 |
Zakorzenienie
|
Ja także jestem bardzo niesystematyczna i dlatego właśnie zapisałam się na zajęcia w grupie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 |
Konto usunięte
|
Też jestem zdania, że żadna płyta nie pokaże ci o co tak naprawdę w jodze chodzi. Instruktor raz, że łopatologicznie powie jak po kolei wchodzić w asany, dwa skoryguje postawę, trzy powie 'do czego to służy'.
A są asany których na początku sama na pewno nie będziesz w stanie zrobić, chociażby ze względu na fakt, że mięśnie nie są rozciągnięte i będzie ciężko wejść w pozycję. Polecałabym chociaż trochę pochodzić na 'zorganizowane' zajęcia, a jak już załapiesz co i jak - wtedy ewentualnie korzystać z CD. A ja w czwartek byłam sprawdzić inne zajęcia - była to ashtanga. Niby to samo, ale tempo... oj ciężko było czasami nadążyć :P A zakwasy to mam takie, że ledwo chodzę :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:01.