|
|||||||
| Notka |
|
| Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 2
Cytat:
Możesz je dodawać do sałatek na P+W albo do serka wiejskiego, do sałatki z jajka, czy tuńczyka. Można też usmażyć placki serowe albo otrębowe, można upiec pizzę na cieście z otrębami. Używam kilka rodzajów otrębów i mieszam je ze sobą (np po 1 łyżce każdych). Są otręby pszenne, owsiane, żytnie i orkiszowe.2. Na spacer możesz wziąść np. serek wiejski (i łyżeczkę, żeby go zjeść), albo jogurt naturalny (owocowych i smakowych lepiej unikać), albo po prostu kawałek upieczonego czy uduszonego mięsa... 3. Przyprawy w zasadzie można wszystkie tylko z jak najmniejszą zawartością soli. Curry i gyrosy lubią mieć śól więc lepiej może spróbować taką mieszankę wyczarować samemu 4. Jeśli mam fazę samych P, to jem na obiad samo mięsko albo rybę w sporej porcji. Jak się nie najem to za chwilę serwuję sobie wieśniaka albo inne cóś... Możesz upiec sobie placki z otrębów i razem zjeść albo ugotować kluski również z otrębów (chyba na 1 str tej części wątku jest przepis). Jeśli natomiast mam fazę P+W jem mięso i jarzynę albo surówkę Sałatek, surówek możesz sobie wymyślać do wyboru, do koloru, byle bez ziemniaków, kukurydzy, i nie za często marchew i buraki, a już z całą resztą możesz szaleć Możesz też upiec Dukanową pizzę z kurczakiem.Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam
Edytowane przez BogaczKa22 Czas edycji: 2009-09-12 o 23:32 |
|
|
|
|
#632 |
|
Zakorzenienie
|
O kurcze! To Wy już tyle napisałyście, że powstał nowy wątek?! Jestem pod wrażeniem
Mnie dawno nie było, ale powoli będę wracać na ile mi zdrowie pozwoli A w ogóle to pamięta mnie tu ktoś jeszcze?Widzę, że jest BogaczKa-jak tam Twoje postępy? |
|
|
|
#633 |
|
Zadomowienie
|
DZIEWCZYNY'(większość z Was jest eksperami w tej diecie
)- w końcu nie doczytałam się odpowiedzi w książce- czy jest możliwość by na fazie PW przybrać na wadze?Aha. I mam jeszcze jedną prośbę. Dziewczyny,które zrzuciły już parę kg na tej diecie. Możecie wkleić swoje przykładowe jadłospisy?
|
#634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie jestem ekspertem,ale wiem ,że można przybrać na wadze na p/w bo sama tak miałam.To tylko woda,która się zatrzymuje po warzywkach.Też wpadłam w panikę wtedy,ale dziewczyny mnie tu uspokoiły.Wszystko spadło jak przeszłam na same p a teraz to sobie leci waga ![]() ![]() Co do jadłospisów to ja tylko planuję obiad żeby zawsze było mięsko i żeby to był oczywiście ciepły posiłek.Zawsze mam w lodówce chudy twaróg,wiejskie serki,jogurt naturalny,kefir,jajka,węd linę w plasterkach.Po prostu jak mi się chce jeść to sobie coś biorę.No i oczywiście zawsze mam otręby żeby sobie zrobić chlebek albo placki otrębowe. Miłego dnia. |
|
|
|
|
#635 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
uspokoiłaś mnie. No a kefir jaki kupujesz? A gdzie jest przepis na chlebek dukana?
|
|
#636 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kupuję kefir z firmy zott ma 1,4 tłuszczu w kubku 400 ml.
A przeois na chlebek dukana jest w przepisowni.Znajdziesz u wiolqn w podpisie na dole ma przepisy dukana. |
|
|
|
#637 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejszy jadłospis:
śniadanie: dwa jajka na półmiękko i serek wiejski light o picia herbatka i 0,3 lita wody mineralnej obiad: kilka paluszków rybnych plus jogórt naturalny 1.5% do picia herbatka i szklanka coli light kolacja: serek wiejski light i herbataka o picia
|
#638 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Miło Cię "widzieć" znowu.U mnie po rozpasanym urlopie nastąpiło "przybranie" ale nawet nie wiem ile bo waga mi padła na amen dpiero po tygodniu mężuś sprawił mi nową i stwierdziłam ze zgrozą, że właściwie zaczynałam od nowa . No, więc zastartowałam z wagi 76,6 kg ![]() ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ---------- Mój dzisiejszy jadłospis wyglądał następująco 1 Dwa jajka na twardo, kilka plasterków pieczonego indyka, kilka łyżek jogurtu, kawa 2 Usmażone na grillu piersi z kurczaka, jogurt, woda 3 Teraz sobie zjem ze 3 łyżki wieśniaka z korniszonkiem 4 Na deser będzie jogurtowe ptasie mleczko 5 Na kolację placuszki serowe ze słodzikiem i cynamonem JEszcze jutro jestem na samych P a od wtorku znowu P+W . Nie jest tak źle na tym Dukanie . Trzeba się nieco przestawić i nauczyć inne rzeczy przyżądzać. Najważniejsze to CHCIEĆ Powodzenia dziewczyny
|
|
|
|
|
#639 |
|
Zadomowienie
|
Bogaczko- Ty jakim systemem idziesz?
|
#640 |
|
Zadomowienie
|
5/5 :d
---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Justyna2639, skoro już tu zajrzałaś po dłuższej nieobecności to napisz co u Ciebie słychać
|
|
|
|
#641 |
|
Zakorzenienie
|
No u mnie było trochę imprez pod koniec wakacji,waga na szczęście utrzymywała się na 63/64 kg. Mimo tego starałam się odżywiać zgodnie z dietą, teraz trochę naginam, dziś na wadze 65 kg,ale to może być spowodowane okresem, dlatego nie przejmuję się tym
W sumie doszłam do wniosku, że teraz jest dobrze i akceptuję siebie taką,więc nie robię nic na siłę, nie katuję się. Postanowiłam wrócić, bo przez ostatni tydzień trochę się zaniedbałam i potrzebuję kopa, żeby naprowadzić się znowu na dobre nawyki Jak coś stracę to fajnie,a jak nie to nic-ważne żeby nie przybyło
|
|
|
|
#642 |
|
Zadomowienie
|
Zrobiłam ten chlebek-wyszedł super
będe sobie do szkoły nosiła i chrupała wiecie,przez rok szkolny łatwiej mi jakoś utrzymać dietę, z ćwiczeniami gorzej ale tez jakoś się uda poćwiczyć najmniej 3 razy w tygodniu. Jutro się zważę miejmy nadzieje że coś będzie mniej a szczuplejsza się czuje miłego wieczorku dukaneczki
|
#643 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie ja nie wierzyłam wiec sprawdziłam dziś na wadze rodziców na której ważyłam sie na początku diety ... po 5 dniach W+P na wadze znów 0,7 kg mniej . jupi z tej radości aż sobie pofolgowałam i zjadłam kilka mrożonych truskawek
pewnie za to z 2-3 dni dłóżej bedę na 2 fazie . u mnie na początku waga spadała wolno, teraz to juz istna równia pochyła , przez 1,5 miesiąca prawie 7 kg mniej . Mój facet coraz bardziej namawia mnie że tyle wystarczy , nawet mi dokuczył że zaczynam mieć chłopięcą figurę ale jeszcze brzuch i wałeczki na bokach są do zlikwidowania , raz a dobrze nie poddam się ... także dziewczyny jeżeli na początku waga leci wam powoli i nie poddawajcie się jestem przykładam że u mnie konkretnie ruszyło dopiero po miesiącu ....
Edytowane przez neura Czas edycji: 2009-09-13 o 20:28 |
|
|
|
#644 |
|
Raczkowanie
|
czy kalafior i brokuły są dozwolone na II fazie? bo nie ma ich an liście którą sobie wydrukowałam a myslałam, że można wszystkie warzywa już wtedy
|
|
|
|
#645 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziekuje za odpowiedzi odnosnie serkow bez tluszczu i oleju parafinowego. Przyznam, ze bardzo pomocne sa dla mnie wasze rady gdzie mozna jakie przysmaki dostac - szczegolnie ta szyneczka z Biedronki.
|
|
#646 |
|
Raczkowanie
|
Nie wszystkie. Jak się poczyta listę, to wychodzi na to, że bardzo, bardzo mało nawet. Ale że brokułów nie można? Nie zauważyłam tego wcześniej, bo jestem w fazie uderzeniowej. Kurcze, a ja dopiero co kupiłam mikser i nastawiłam się na zupę-krem brokułową, żeby go w końcu wypróbować :/
|
|
|
|
#647 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dopiero zaczynam pisanie na forum
Dostałam dziś książke Dukana i jak ja przeczytałam stwierdziłam że to dieta dla mnie czekam jeszcze na książkę z przepisami Dukana i mam zamiar zabrać się za odchudzanie. Przy wzroście 168cm ważę 64kg ;/ a chcę osiągnąć 57-56kg. Mam nadzieje że z tą dietą mi się to uda jeszcze nigdy się nie odchudzałam. Jak zacznę to napisze coś więcej. Jestem ciekawa jak u Was ta dieta działa ile schudłyście itd??Pozdrawiam.
|
|
|
|
#648 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak trzymałam się świetnie, tak dzisiaj pojechałam ostro po bandzie... nie będę wnikać w szczegóły bo i po co, ale 5/6 rzeczy, które dzisiaj zjadłam nie były dukanowe ani nawet dietetyczne w żadnym stopniu :/
cukiernia Kandulski się kłania itp. Od kiedy zaczęłam myśleć o dietowaniu w kwietniu, potrafię w takim ciągu na zakazane rzeczy wchłonąć całą górę :/ wcześniej - nigdy. Nie zamierzam się poddawać i od jutra znów grzecznie. Od przyjazdu z za granicy nie widziałam się jeszcze z dziadkami i w tym tygodniu czeka mnie wizyta, mają dość radykalne zdanie na temat wszelkiego odchudzania także mogłam sobie odpuścić wtedy a nie dziś. Ach no i mam acetonowy oddech, super
|
#649 |
|
Raczkowanie
|
to jak z tym brokułem, kalafiorem i brukselką, to moje ulubione warzywa i nie ma ich na liście
masakra;p
|
|
|
|
#650 |
|
Zakorzenienie
|
Candy no ja właśnie też teraz szukałam,ale nie ma.
Tutaj wcześniej dziewczyny pisały,że można,ja też jadłam,ale teraz to sama nie wiem czy dobrze robiłam. |
|
|
|
#651 |
|
Raczkowanie
|
co do kalafiora to na 100% można, bo nawet sam Duncan podaje w książce danie z kalafiorem na II fazę, ale co do brokuła i brukselki to nie mam pojęcia
|
|
|
|
#652 |
|
Raczkowanie
|
braaawo za podejście Kuleczka! Popieram w 100% takie podejście. Ja lepiej nie będę pisać jakie miałam grzeszki w ten weekend. Ale cóż... jutro znów zaczynamy dzień i głowa do góry.
|
#653 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#654 |
|
Raczkowanie
|
jeszcze jutro I faza jak jutro nic nie popsuje to muszę się pochwalić, że udało mi się przetrwać 10 dni fazy proteinowej bez grzechów ( no chyba, że liczą się ze 3 proszki na gardło i dwa łyki syropu)ale jestem z siebie dumna ![]() właściwie to, nawet nie cierpiałam jakoś szczególnie mając te wszystkie zakazy, lubię kurczaka i ryby więc zjadanie ich w kółko jak na razie mnie nie męczy, poza tym w ogóle głodna nie jestem ![]() gorzej z waga mam wrażenie, że nic nie zleciała, no ale we wtorek po I fazie oficjalne ważenie;p hahah a jutro lecę po kalafiora i brukselkę a we wtorek będzie z nich uczta
|
|
|
|
#655 |
|
Raczkowanie
|
Na początku fazy uderzeniowej miałam okres i martwiłam się, bo waga stała w miejscu. Od 2 dni nie mam okresu, dziś wchodzę na wagę (w ciuchach) a tam 81kg o___o wcześniej było 84, odejmę 1kg ciuchów, czyli 4kg w 2 dni! I to z grzeszkami :P
p.s.: Przez tę dietę chyba bardziej łapczywie pochłaniam, bo już kilka razy w ciągu tak niewielu dni zakrztusiłam się piciem _-_ Edytowane przez pupuru Czas edycji: 2009-09-14 o 01:38 |
|
|
|
#656 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#657 |
|
Raczkowanie
|
nie wytrzymałam, weszłam na wagę a tam - 0,5kg
![]() ![]() ![]() do zrzucenia mam 12 kg w takim tępie zajmie to240 dni = jakieś 8 miesięcy....... Edytowane przez candy1991 Czas edycji: 2009-09-14 o 08:59 |
|
|
|
#658 |
|
Raczkowanie
|
No to oficjalnie do was dołaczam
jak juz mowiłam zaczynam od dzis waga rano 72,9 narazie jestem po chudym serku białym ze słodzikiem (mam nadzieje ze mozna ) no i szklance czerwonej herbaty choc zjadłam tyłko poł kosti serka cuje sie najedzona co wy wrzucacie do serka białego jeszcze ??na obiad planuje piers z kuraka ale jeszcze nie wiem jak i do tego dwa jajka sadzone na kolacje to jeszcze nie wiem cos wymysle w sklepie iekawa jestem jak z waga jutro rano :P
Edytowane przez Ulinka_24 Czas edycji: 2009-09-14 o 08:21 |
|
|
|
#659 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Witaj Ulinka_24 do serka mozesz dodac troche kawy albo kakao, jak lubisz to cynamon albo zrobic na ostro np z papryka ostra albo z ziolami Witajcie wszystkie Dukanki !!!
|
|
|
|
|
#660 |
|
Raczkowanie
|
ja zawsze lubiłam serek biały z cebulka przyprawami i przecierem pomidorowym ale teraz to nie bardzo
a w P+W moze byc przecier pomidorowy ??
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:36.

moze jakas sałatka?? tylko jaka ??
więc lepiej może spróbować taką mieszankę wyczarować samemu
Sałatek, surówek możesz sobie wymyślać do wyboru, do koloru, byle bez ziemniaków, kukurydzy, i nie za często marchew i buraki, a już z całą resztą możesz szaleć
Możesz też upiec Dukanową pizzę z kurczakiem.

A w ogóle to pamięta mnie tu ktoś jeszcze?

. No, więc zastartowałam z wagi 76,6 kg
. Trzeba się nieco przestawić i nauczyć inne rzeczy przyżądzać. Najważniejsze to CHCIEĆ 

pewnie za to z 2-3 dni dłóżej bedę na 2 fazie .