Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 2 - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-12, 23:27   #631
BogaczKa22
Zadomowienie

Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 2

Cytat:
Napisane przez Ulinka_24 Pokaż wiadomość
a jak to jest z tymi otrebami?? bo ja jakos nie umiałam znalesc tego w ksiazce.. mam wersje na kompa a tuc czyta mi sie trudno z dwojka małych dzieci :P moga byc otreby przenne?? i to musowo trzeba jesc codziennie 3 łyzki ??

a jak sobie radzicie z napadami głodu gdzies w drodze?? np. ja chodze z dzieciakami na spacer i czasem zajmuje mi to ładnych pare godzin i zastanawiam sie co moge jako przegryzke sobie kupic?? czy wielkim grzechem było by wypicie jakiesgos jogurtu do picia owocowego ?? albo smakowego jakiegos?? kawowy lubie bardzo :P to chyba lepsze rozwiazanie niz kupno drozdzowki czy batonika nie ??

a tu juz padło jakies pare stron wczesniej to pytanie ale raczej nie widzialam odpowiedzi :P co jecie do obiadu do miesa zamiast ziemniakow?? zeby na tym talerzu nie było zbyt pusto moze jakas sałatka?? tylko jaka ?? narazie to mam wymyslone jajko szyneczka i jogurt naturalny a co jeszcze by tam dac to nie wiem moze twarog chudy??

i jeeszcze pytanko na temat przypraw wszytskie mozna?? typu do gyrosa albo do grila?? te przyprawy do kurczaka curry i tym podobne tez??
1. 3łyżki otrębów zalecane są na dzień. Nie pamiętam, żebym czytała dlaczego ale wydaje mi się, że na problemy z wypróżnianiem i łatwiejszym trawieniem. Jeśli coś zmyśliłam, to poprawcie Możesz je dodawać do sałatek na P+W albo do serka wiejskiego, do sałatki z jajka, czy tuńczyka. Można też usmażyć placki serowe albo otrębowe, można upiec pizzę na cieście z otrębami. Używam kilka rodzajów otrębów i mieszam je ze sobą (np po 1 łyżce każdych). Są otręby pszenne, owsiane, żytnie i orkiszowe.

2. Na spacer możesz wziąść np. serek wiejski (i łyżeczkę, żeby go zjeść), albo jogurt naturalny (owocowych i smakowych lepiej unikać), albo po prostu kawałek upieczonego czy uduszonego mięsa...

3. Przyprawy w zasadzie można wszystkie tylko z jak najmniejszą zawartością soli. Curry i gyrosy lubią mieć śól więc lepiej może spróbować taką mieszankę wyczarować samemu

4. Jeśli mam fazę samych P, to jem na obiad samo mięsko albo rybę w sporej porcji. Jak się nie najem to za chwilę serwuję sobie wieśniaka albo inne cóś... Możesz upiec sobie placki z otrębów i razem zjeść albo ugotować kluski również z otrębów (chyba na 1 str tej części wątku jest przepis). Jeśli natomiast mam fazę P+W jem mięso i jarzynę albo surówkę Sałatek, surówek możesz sobie wymyślać do wyboru, do koloru, byle bez ziemniaków, kukurydzy, i nie za często marchew i buraki, a już z całą resztą możesz szaleć Możesz też upiec Dukanową pizzę z kurczakiem.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam

Dukan

Edytowane przez BogaczKa22
Czas edycji: 2009-09-12 o 23:32
BogaczKa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 09:30   #632
justyna2639
Zakorzenienie

O kurcze! To Wy już tyle napisałyście, że powstał nowy wątek?! Jestem pod wrażeniem Mnie dawno nie było, ale powoli będę wracać na ile mi zdrowie pozwoli A w ogóle to pamięta mnie tu ktoś jeszcze?
Widzę, że jest BogaczKa-jak tam Twoje postępy?
justyna2639 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 10:33   #633
kuleczka18
Zadomowienie

DZIEWCZYNY'(większość z Was jest eksperami w tej diecie)- w końcu nie doczytałam się odpowiedzi w książce- czy jest możliwość by na fazie PW przybrać na wadze?
Aha. I mam jeszcze jedną prośbę. Dziewczyny,które zrzuciły już parę kg na tej diecie. Możecie wkleić swoje przykładowe jadłospisy?
Rowerek-1/40
kuleczka18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 11:47   #634
eliza40
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kuleczka18 Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY'(większość z Was jest eksperami w tej diecie)- w końcu nie doczytałam się odpowiedzi w książce- czy jest możliwość by na fazie PW przybrać na wadze?
Aha. I mam jeszcze jedną prośbę. Dziewczyny,które zrzuciły już parę kg na tej diecie. Możecie wkleić swoje przykładowe jadłospisy?
Witam.

Ja nie jestem ekspertem,ale wiem ,że można przybrać na wadze na p/w bo sama tak miałam.To tylko woda,która się zatrzymuje po warzywkach.Też wpadłam w panikę wtedy,ale dziewczyny mnie tu uspokoiły.Wszystko spadło jak przeszłam na same p a teraz to sobie leci waga

Co do jadłospisów to ja tylko planuję obiad żeby zawsze było mięsko i żeby to był oczywiście ciepły posiłek.Zawsze mam w lodówce chudy twaróg,wiejskie serki,jogurt naturalny,kefir,jajka,węd linę w plasterkach.Po prostu jak mi się chce jeść to sobie coś biorę.No i oczywiście zawsze mam otręby żeby sobie zrobić chlebek albo placki otrębowe.

Miłego dnia.
eliza40 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 11:55   #635
kuleczka18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eliza40 Pokaż wiadomość
Witam.

Ja nie jestem ekspertem,ale wiem ,że można przybrać na wadze na p/w bo sama tak miałam.To tylko woda,która się zatrzymuje po warzywkach.Też wpadłam w panikę wtedy,ale dziewczyny mnie tu uspokoiły.Wszystko spadło jak przeszłam na same p a teraz to sobie leci waga

Co do jadłospisów to ja tylko planuję obiad żeby zawsze było mięsko i żeby to był oczywiście ciepły posiłek.Zawsze mam w lodówce chudy twaróg,wiejskie serki,jogurt naturalny,kefir,jajka,węd linę w plasterkach.Po prostu jak mi się chce jeść to sobie coś biorę.No i oczywiście zawsze mam otręby żeby sobie zrobić chlebek albo placki otrębowe.

Miłego dnia.
Ok dzięki za odpowiedź uspokoiłaś mnie. No a kefir jaki kupujesz? A gdzie jest przepis na chlebek dukana?
Rowerek-1/40
Stary 2009-09-13, 12:14   #636
eliza40
Zakorzenienie

Ja kupuję kefir z firmy zott ma 1,4 tłuszczu w kubku 400 ml.
A przeois na chlebek dukana jest w przepisowni.Znajdziesz u wiolqn w podpisie na dole ma przepisy dukana.
Stary 2009-09-13, 15:52   #637
margaa
Rozeznanie

Dzisiejszy jadłospis:

śniadanie: dwa jajka na półmiękko i serek wiejski light o picia herbatka i 0,3 lita wody mineralnej

obiad: kilka paluszków rybnych plus jogórt naturalny 1.5% do picia herbatka i szklanka coli light

kolacja: serek wiejski light i herbataka o picia

margaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 16:17   #638
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justyna2639 Pokaż wiadomość
O kurcze! To Wy już tyle napisałyście, że powstał nowy wątek?! Jestem pod wrażeniem Mnie dawno nie było, ale powoli będę wracać na ile mi zdrowie pozwoli A w ogóle to pamięta mnie tu ktoś jeszcze?
Widzę, że jest BogaczKa-jak tam Twoje postępy?
Witaj Justyna Miło Cię "widzieć" znowu.

U mnie po rozpasanym urlopie nastąpiło "przybranie" ale nawet nie wiem ile bo waga mi padła na amen dpiero po tygodniu mężuś sprawił mi nową i stwierdziłam ze zgrozą, że właściwie zaczynałam od nowa . No, więc zastartowałam z wagi 76,6 kg a dzis rano było już 73,7 kg. Wolno to idzie ale ważne, że w ogóle idzie w dół Chcę dojś do 62kg ale najpierw chcę przekroczyć 70 w dół oczywiście

---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:10 ----------

Mój dzisiejszy jadłospis wyglądał następująco

1 Dwa jajka na twardo, kilka plasterków pieczonego indyka, kilka łyżek jogurtu, kawa
2 Usmażone na grillu piersi z kurczaka, jogurt, woda
3 Teraz sobie zjem ze 3 łyżki wieśniaka z korniszonkiem
4 Na deser będzie jogurtowe ptasie mleczko
5 Na kolację placuszki serowe ze słodzikiem i cynamonem

JEszcze jutro jestem na samych P a od wtorku znowu P+W . Nie jest tak źle na tym Dukanie . Trzeba się nieco przestawić i nauczyć inne rzeczy przyżądzać. Najważniejsze to CHCIEĆ To jest moje motto: Chcieć to móc

Powodzenia dziewczyny

Dukan

Stary 2009-09-13, 16:48   #639
kuleczka18
Zadomowienie

Bogaczko- Ty jakim systemem idziesz?
Rowerek-1/40
Stary 2009-09-13, 17:06   #640
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
bogaczko- ty jakim systemem idziesz?
5/5 :d

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Justyna2639, skoro już tu zajrzałaś po dłuższej nieobecności to napisz co u Ciebie słychać

Dukan

Stary 2009-09-13, 19:25   #641
justyna2639
Zakorzenienie

No u mnie było trochę imprez pod koniec wakacji,waga na szczęście utrzymywała się na 63/64 kg. Mimo tego starałam się odżywiać zgodnie z dietą, teraz trochę naginam, dziś na wadze 65 kg,ale to może być spowodowane okresem, dlatego nie przejmuję się tym W sumie doszłam do wniosku, że teraz jest dobrze i akceptuję siebie taką,więc nie robię nic na siłę, nie katuję się. Postanowiłam wrócić, bo przez ostatni tydzień trochę się zaniedbałam i potrzebuję kopa, żeby naprowadzić się znowu na dobre nawyki Jak coś stracę to fajnie,a jak nie to nic-ważne żeby nie przybyło
justyna2639 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 19:45   #642
kuleczka18
Zadomowienie

Zrobiłam ten chlebek-wyszedł super będe sobie do szkoły nosiła i chrupała wiecie,przez rok szkolny łatwiej mi jakoś utrzymać dietę, z ćwiczeniami gorzej ale tez jakoś się uda poćwiczyć najmniej 3 razy w tygodniu. Jutro się zważę miejmy nadzieje że coś będzie mniej a szczuplejsza się czuje miłego wieczorku dukaneczki
Rowerek-1/40
Stary 2009-09-13, 20:26   #643
neura
Raczkowanie

Witajcie ja nie wierzyłam wiec sprawdziłam dziś na wadze rodziców na której ważyłam sie na początku diety ... po 5 dniach W+P na wadze znów 0,7 kg mniej . jupi z tej radości aż sobie pofolgowałam i zjadłam kilka mrożonych truskawek pewnie za to z 2-3 dni dłóżej bedę na 2 fazie .
u mnie na początku waga spadała wolno, teraz to juz istna równia pochyła , przez 1,5 miesiąca prawie 7 kg mniej . Mój facet coraz bardziej namawia mnie że tyle wystarczy , nawet mi dokuczył że zaczynam mieć chłopięcą figurę ale jeszcze brzuch i wałeczki na bokach są do zlikwidowania , raz a dobrze nie poddam się ...
także dziewczyny jeżeli na początku waga leci wam powoli i nie poddawajcie się jestem przykładam że u mnie konkretnie ruszyło dopiero po miesiącu ....
o3.09-65,80
06.o9-64,90
09.09-64,20
13.09-63,50
20.09-62,9

Edytowane przez neura
Czas edycji: 2009-09-13 o 20:28
neura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 21:02   #644
candy1991
Raczkowanie

czy kalafior i brokuły są dozwolone na II fazie? bo nie ma ich an liście którą sobie wydrukowałam a myslałam, że można wszystkie warzywa już wtedy
candy1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 21:23   #645
chelbia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez neura Pokaż wiadomość
Witajcie ja nie wierzyłam wiec sprawdziłam dziś na wadze rodziców na której ważyłam sie na początku diety ... po 5 dniach W+P na wadze znów 0,7 kg mniej . jupi z tej radości aż sobie pofolgowałam i zjadłam kilka mrożonych truskawek pewnie za to z 2-3 dni dłóżej bedę na 2 fazie .
u mnie na początku waga spadała wolno, teraz to juz istna równia pochyła , przez 1,5 miesiąca prawie 7 kg mniej . Mój facet coraz bardziej namawia mnie że tyle wystarczy , nawet mi dokuczył że zaczynam mieć chłopięcą figurę ale jeszcze brzuch i wałeczki na bokach są do zlikwidowania , raz a dobrze nie poddam się ...
także dziewczyny jeżeli na początku waga leci wam powoli i nie poddawajcie się jestem przykładam że u mnie konkretnie ruszyło dopiero po miesiącu ....
neura! pieknie zeszlas z wagi. Ja mam taka sama wage wyjsciowa wiec chyba uwierze ze mozna!

dziekuje za odpowiedzi odnosnie serkow bez tluszczu i oleju parafinowego. Przyznam, ze bardzo pomocne sa dla mnie wasze rady gdzie mozna jakie przysmaki dostac - szczegolnie ta szyneczka z Biedronki.

chelbia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 22:04   #646
pupuru
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez candy1991 Pokaż wiadomość
czy kalafior i brokuły są dozwolone na II fazie? bo nie ma ich an liście którą sobie wydrukowałam a myslałam, że można wszystkie warzywa już wtedy
Nie wszystkie. Jak się poczyta listę, to wychodzi na to, że bardzo, bardzo mało nawet. Ale że brokułów nie można? Nie zauważyłam tego wcześniej, bo jestem w fazie uderzeniowej. Kurcze, a ja dopiero co kupiłam mikser i nastawiłam się na zupę-krem brokułową, żeby go w końcu wypróbować :/
pupuru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 22:05   #647
agus8609
Raczkowanie

GG do agus8609

Cześć dopiero zaczynam pisanie na forum Dostałam dziś książke Dukana i jak ja przeczytałam stwierdziłam że to dieta dla mnie czekam jeszcze na książkę z przepisami Dukana i mam zamiar zabrać się za odchudzanie. Przy wzroście 168cm ważę 64kg ;/ a chcę osiągnąć 57-56kg. Mam nadzieje że z tą dietą mi się to uda jeszcze nigdy się nie odchudzałam. Jak zacznę to napisze coś więcej. Jestem ciekawa jak u Was ta dieta działa ile schudłyście itd??Pozdrawiam.
agus8609 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 22:17   #648
karton
Zakorzenienie

Tak jak trzymałam się świetnie, tak dzisiaj pojechałam ostro po bandzie... nie będę wnikać w szczegóły bo i po co, ale 5/6 rzeczy, które dzisiaj zjadłam nie były dukanowe ani nawet dietetyczne w żadnym stopniu :/
cukiernia Kandulski się kłania itp.

Od kiedy zaczęłam myśleć o dietowaniu w kwietniu, potrafię w takim ciągu na zakazane rzeczy wchłonąć całą górę :/ wcześniej - nigdy.
Nie zamierzam się poddawać i od jutra znów grzecznie.
Od przyjazdu z za granicy nie widziałam się jeszcze z dziadkami i w tym tygodniu czeka mnie wizyta, mają dość radykalne zdanie na temat wszelkiego odchudzania także mogłam sobie odpuścić wtedy a nie dziś.

Ach no i mam acetonowy oddech, super
Stary 2009-09-13, 22:34   #649
candy1991
Raczkowanie

to jak z tym brokułem, kalafiorem i brukselką, to moje ulubione warzywa i nie ma ich na liście masakra;p
Stary 2009-09-13, 22:55   #650
eliza40
Zakorzenienie

Candy no ja właśnie też teraz szukałam,ale nie ma.
Tutaj wcześniej dziewczyny pisały,że można,ja też jadłam,ale teraz to sama nie wiem czy dobrze robiłam.
Stary 2009-09-13, 23:10   #651
candy1991
Raczkowanie

co do kalafiora to na 100% można, bo nawet sam Duncan podaje w książce danie z kalafiorem na II fazę, ale co do brokuła i brukselki to nie mam pojęcia
Stary 2009-09-13, 23:19   #652
syb
Raczkowanie

Cytat:
No cóż bywa, nie zalamuje się i idę dalej z dietą:P heh coś za coś muszę dziś poćwiczyć więcej i tyle;D ważne żeby myśleć pozytywnie.
braaawo za podejście Kuleczka! Popieram w 100% takie podejście. Ja lepiej nie będę pisać jakie miałam grzeszki w ten weekend. Ale cóż... jutro znów zaczynamy dzień i głowa do góry.

syb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 23:24   #653
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
to jak z tym brokułem, kalafiorem i brukselką, to moje ulubione warzywa i nie ma ich na liście masakra;p
Skoro kalafior jest na liście to ja uważam, że automatycznie brokuły też, ponieważ to prawie to samo. Ja spokojnie wcinam brokuły na P+W . Co do brukselki uważam tak samo, że skoro można kapustę to i brukselkę, toż to też kapusta tylko w mini wydaniu (oczywiście bez masełka)

Dukan

Stary 2009-09-14, 00:51   #654
candy1991
Raczkowanie

no to super
jeszcze jutro I faza jak jutro nic nie popsuje to muszę się pochwalić, że udało mi się przetrwać 10 dni fazy proteinowej bez grzechów( no chyba, że liczą się ze 3 proszki na gardło i dwa łyki syropu)
ale jestem z siebie dumna
właściwie to, nawet nie cierpiałam jakoś szczególnie mając te wszystkie zakazy, lubię kurczaka i ryby więc zjadanie ich w kółko jak na razie mnie nie męczy, poza tym w ogóle głodna nie jestem
gorzej z waga mam wrażenie, że nic nie zleciała, no ale we wtorek po I fazie oficjalne ważenie;p
hahah a jutro lecę po kalafiora i brukselkę a we wtorek będzie z nich uczta
Stary 2009-09-14, 01:36   #655
pupuru
Raczkowanie

Na początku fazy uderzeniowej miałam okres i martwiłam się, bo waga stała w miejscu. Od 2 dni nie mam okresu, dziś wchodzę na wagę (w ciuchach) a tam 81kg o___o wcześniej było 84, odejmę 1kg ciuchów, czyli 4kg w 2 dni! I to z grzeszkami :P

p.s.: Przez tę dietę chyba bardziej łapczywie pochłaniam, bo już kilka razy w ciągu tak niewielu dni zakrztusiłam się piciem _-_

Edytowane przez pupuru
Czas edycji: 2009-09-14 o 01:38
pupuru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 07:40   #656
BogaczKa22
Zadomowienie

Cytat:
no to super
jeszcze jutro I faza jak jutro nic nie popsuje to muszę się pochwalić, że udało mi się przetrwać 10 dni fazy proteinowej bez grzechów( no chyba, że liczą się ze 3 proszki na gardło i dwa łyki syropu)
ale jestem z siebie dumna
właściwie to, nawet nie cierpiałam jakoś szczególnie mając te wszystkie zakazy, lubię kurczaka i ryby więc zjadanie ich w kółko jak na razie mnie nie męczy, poza tym w ogóle głodna nie jestem
gorzej z waga mam wrażenie, że nic nie zleciała, no ale we wtorek po I fazie oficjalne ważenie;p
hahah a jutro lecę po kalafiora i brukselkę a we wtorek będzie z nich uczta
To bardzo dobrze, że nie chodzisz głodna, bo założeniem jest aby się nie głodzić tylko jeść tak, żeby chudnąć

Dukan

Stary 2009-09-14, 08:18   #657
candy1991
Raczkowanie

nie wytrzymałam, weszłam na wagę a tam - 0,5kg hehe dobrze, że waga w ogóle rusza no ale 9 dni diety i taki słaby wynik
do zrzucenia mam 12 kg w takim tępie zajmie to240 dni = jakieś 8 miesięcy.......

Edytowane przez candy1991
Czas edycji: 2009-09-14 o 08:59
Stary 2009-09-14, 08:19   #658
Ulinka_24
Raczkowanie

No to oficjalnie do was dołaczam jak juz mowiłam zaczynam od dzis waga rano 72,9 narazie jestem po chudym serku białym ze słodzikiem (mam nadzieje ze mozna ) no i szklance czerwonej herbaty choc zjadłam tyłko poł kosti serka cuje sie najedzona co wy wrzucacie do serka białego jeszcze ??

na obiad planuje piers z kuraka ale jeszcze nie wiem jak i do tego dwa jajka sadzone na kolacje to jeszcze nie wiem cos wymysle w sklepie iekawa jestem jak z waga jutro rano :P

_________________________ ______

"Każdego dnia budzę się piękniejsza ale dziś to już przesadziłam "

Edytowane przez Ulinka_24
Czas edycji: 2009-09-14 o 08:21
Ulinka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 08:48   #659
Didier
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ulinka_24 Pokaż wiadomość
No to oficjalnie do was dołaczam jak juz mowiłam zaczynam od dzis waga rano 72,9 narazie jestem po chudym serku białym ze słodzikiem (mam nadzieje ze mozna ) no i szklance czerwonej herbaty choc zjadłam tyłko poł kosti serka cuje sie najedzona co wy wrzucacie do serka białego jeszcze ??

na obiad planuje piers z kuraka ale jeszcze nie wiem jak i do tego dwa jajka sadzone na kolacje to jeszcze nie wiem cos wymysle w sklepie iekawa jestem jak z waga jutro rano :P

Witaj Ulinka_24

do serka mozesz dodac troche kawy albo kakao, jak lubisz to cynamon albo zrobic na ostro np z papryka ostra albo z ziolami

Witajcie wszystkie Dukanki !!!
Didier jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 09:08   #660
Ulinka_24
Raczkowanie

ja zawsze lubiłam serek biały z cebulka przyprawami i przecierem pomidorowym ale teraz to nie bardzo a w P+W moze byc przecier pomidorowy ??

_________________________ ______

"Każdego dnia budzę się piękniejsza ale dziś to już przesadziłam "
Ulinka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości