|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Jak wyobrażacie sobie świat za 30 lat?
Wątek idealny na deszczową niedzielę.
![]() Pytanie jak w temacie. Wczoraj oglądałam z "teściem" jego albumy studenckie. Z racji tego, iż kończyliśmy tę samą uczelnię, zawsze jest temat do wspominek. Zarówno moich jak i jego. ![]() Uśmiałam się niesamowicie przeglądając zdjęcia. Ubrania, fryzury, makijaże, wystrój mieszkań - wszystko co wtedy na topie - dziś wzbudza uśmiech. Jak myślicie, czy z nas też będą się śmiać? ![]() Czy ja mam w ogóle meblować mieszkanie? ![]() ![]() Jak wyobrażacie sobie świat za lat 30/40, pół wieku? Dużo się zmieni? Będziemy latać samochodami jak w "Powrocie do przyszłości" / "Piątym elemencie"? ![]() Wyhodują nam trzecie zęby? Znajdą skuteczne lekarstwa na walkę z nowotworami? Meble same się będą sprzątać? Zamiast zwierzaków po domu będą ganiać roboty? Nie będzie drzew? ![]() Czy... świata nie będzie? Jak wyobrażacie sobie... siebie? ![]() Chętnych zapraszam do dyskusji na nieco mniej poważny, ponieważ całkiem abstrakcyjny temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak wyobrażacie sobie świat za 30 lat?
Wydaje mi się, że za 30/40 lat wróci moda na jakieś dworki, zdobienia, kiczowate obrazy, o taki powrót rokoko. Wystawność - zlikwidują zawodówki i każdy będzie wykształcony :P Nie wiem tak to sobie wyobrażam. Samochody będą na energie słoneczną, wszystkie... A może już latające?
![]() Pewnie wyhodują trzecie zęby :d na skuteczny lek na nowotwór za wcześnie... a może to zwierzęta zdominują ludzi?xd drzewa będą, jako element ozdobny ![]() w wyniku działań organizacji pro rodzinnych, pro life, w wyniku zasiłków i zapomóg zlikwidują margines społeczny ewentualnie zostanie garstka ćpunków żyjących w lasach. Nie wiem, tak mi się to widzi :p A ja, będę pewnie za 30 lat patrzeć na córkę/syna kończącą szkołę, a za 40 lat doczekam się wnuków :P Pewnie wynajdą nieszkodliwe papierosy i będę je kopcić...
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Za 30 lat będę przed 60-tką, nie wiem czy do żyje tych czasów...
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Mam nadzieję, że świat niewiele się zmieni. Bo chyba będę musiała kupić sobie paręnaście hektarów lasu, wybudować sobie tam mały dworek, resztę ogrodzić i żyć w dżungli.
Patrząc na literaturę s-f to niewiele jest utopijnych wizji przyszłości. Przeważają te gorsze ![]() Idealność jest nudna i przyprawia mnie o mdłości. Świat bez wojen, chrób, chwastów, insektów. Wszyscy są piękni i młodzi. Mają idealne, wysportowane ciała. Wszędzi miłość i dobro. NUDA. Ale antyutopie też mne przerażają. Dobrze jest tak jak jest. Mam nadzieję, że nie będzie latających samochodów, robotów, wszechobecnej techniki, nie zniosłabym tego. Najchętniej przeniosłabym się w czasy bez telefonów, komputerów i telewizorów.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
technika idzie tak szybo że naprawde bedziemy latać
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
o właśnie, będzie można pisać na klawiaturze wzrokiem... nie umiem tego fachowiej określić
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
będziemy mówić do telefonu a on to będzie wykonywał
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Ja myślę, że roboty to straszny wymysł naukowców, a w przyszłości moją być znacznie inne urządzenia
![]() Będzie na pewno inaczej, niż sobie wyobrażamy. Ja zamierzam być piękna i bogata, mieć boskiego męża i tygrysa na podwórku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widzialam kilka mieszkan - ze zdjec tudziez ktos do dzisiaj nie zmienil wystroju (zwlaszcza dotyczy to starszych ludzi) sprzet 30 lat i mnie to nie smieszy. Te czasy byly ciezkie, ludzie kupowali to co po prostu w sklepach bylo. Czytalam kiedys artykul o tym w gazecie i jakis dziennikarz prorokowal, ze bedziemy pewnie w przyszlosci uwazani jako pokolenie ikea kontra wczesniejszemu pokoleniu mebloscianek i butow relax. Cos w tym jest. Pomysl z lataniem po ulicach to niezly pomysl, zwlaszcza jak sie postoi w korkach, wtedy szczegolnie cieplo mysle o tym pomysle ![]() Trzecie zeby? a na czym mialoby to polegac? Co do samych sprzatajacych sie mebli - juz teraz we Francji sa samooczyszczajace sie toalety, sama jestem fanka takich trendow - kupuje nie mnace sie ubrania, preparaty antykurzowe a wc obowiazkowo wisi koszyk z domestosem, ktory oczyszcza muszle po kazdym splukaniu. Co do nowotworow juz teraz trwaja badania i trzymma kciuki za ich sukces. Nie chce miec robotow zamiast kota, no ale co kto lubi. Drzewa tez powinny zostac. A swiat - jak najbardziej bedzie. Jestem z rodziny dlugowiecznych i spodziewam sie zweryfikowac dzisiejsze domysly ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
To z Ikea to bardzo dobre.
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Kazdy bedzie mial prywatny samolot napedzany energia sloneczna, tudziez jakakolwiek inna, a "nizsze" warstwy spoleczne beda poruszaly sie "biedackimi" furami z napedem hybrydowym
![]()
![]() |
![]() |
#12 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kwestia podejścia do sprawy i poczucia humoru. Pewnie dlatego "teściowa" nie obdarowała nas deserem. ![]() Może również uznała że to ciężkie czasy tak nas rozśmieszyły? Takich zdjęć, jak piszesz istnieje mnóstwo. W kolekcjach rodziców, czasem dziadków. Dobrze jest, gdy ktoś ma na tyle przyjemne wspomnienia, że potrafi do nich wracać z uśmiechem i rozrzewnieniem. Nawet żartując z meblościanki, czy fiata 126p. ![]() http://www.wprost.pl/ar/10832/Wieczne-zeby/?I=977 Cytat:
Moim zdaniem niekoniecznie. -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Może ten wątek zobaczą kiedyś nasze dzieci. ![]() W końcu nie usuwają postów. Wyobraźcie sobie Wizaż za 30 lat. ![]() I Złośliwca... z długą siwą brodą... ![]() Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2009-09-13 o 17:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
W kontekście relacji międzyludzkich to aż boję sobie cokolwiek wyobrażać, bo już teraz postępuje to w bardzo niewesołym kierunku...
Co do reszty, moje skojarzenia to: dziwaczne ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Dla mnie trudno wyobrazić sobie świat za 5 lat, nie mówiąc już o 30 czy 40. Myślę, że maksymalnie do 10 lat nastąpi koniec świata.
![]() |
#15 | ||
Uzależnienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Ja będę po 60-ce i też nie wiem czy dożyję do tych czasów...
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Poza postępem technologiczym, komputeryzacją na każdym kroku, "widzę" deficyty w roślinności i zubożenie środowiska naturalnego, zanieczyszczone powietrze. To wersja "na pesymizm".
Poza tym na pewno -w nawiązaniu do postępu- rozwój medycyny i udogodnień życia codzinnego. Nie wybiegam aż tak, nie chcę zapeszać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
hmm... super wątek
![]() ja za 30-40 lat wyobrazam sobie ludzi chodzących np. po mieście i trzymających w ręku jakieś nowe,wygibaśne telefony z innymi bajerami ![]() albo będą komputery wielkości zeszytu lub mniejsze ![]() albo wynajdą lek na raka lub inne choroby ![]() albo będzie wojna ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Obstawiam, ze większa częśc zycia będzie się toczyć w Virtual Reality, do RR będziemy zagladac z rzadka i niechętnie. Że wszelkiego rodzaju wszczepki, gniazda, chipy będa w masowym uzytku, a za tym pójdzie olbrzymie upolicyjnienie sytemu - niewyobrażalny w tej chwili nadzór nad naszym życiem, w dodatku akceptowany w imię bezpieczeństwa i higieny życia/pracy.
- Nie będzie komórek, telefonów stacjonarnych, radi, TV, wszystko będzie dostępne przez wszczepkę, bezpośrednio oddziaływująca na mózg. - Z powodu szybko mutujacych coraz gropźniejszych wirusów i bakteri, zupełnie zanikną imprezy masowe rozumiane jako zgromadzenie ludzi- koncerty, odczyty, mecze- wszystko w VR, zresztą to juz się dzieje, ręka do góry kto był na koncercie U2 w Simsach? ![]() - narastajaca fala terroryzmu wyeliminuje transport masowy - jego miejsce przejmą kabiny małe, zdalniesterowane , dalekosiezne szybkie taxówki. - nastąpi dramatyczne rozwarstwienie klasowe, bogaci będą niewyobrażalnie bogaci, biedni (siła robocza) będa egzystować na granicy minimum socjalnego - to spowoduje tworzene się gett, powstanie kolejnen kultury opartej na dominacji "wyższych sfer", i ograniczonej dostępności do możliwości kształcenia się. - zmieni się formuła wojny- zabijanie ludzi, niszczenie maszyn będzie traktowane jak niepotrzebne marnotrastwo potencjalnej siły roboczej. Wojna będzie się toczyła w sferze VR- informacja przeciwko informacji. Kto ma informację ten zyskuje więcej bogactwa = więcej władzy. Rządzić będa korporacje - one będą wyznaczały granice gospodarcze, one będa decydowały o jakości życia na danym terenie. Ostatnio słyszałam o tym o czym zawsze marzyłam - wymyslono i dopracowuje się mikroskopijne roboty medyczne. zamiast iśc do lekarza będzie się sobie zadawać wdech "lekarza w spreyu"- chmarę minibotów które wpuszczone do organizmu zdiagnozują, naprawią, wyleczą. A pierwszy co da sobie wszczepić gniazdo w pień mózgu do bezposredniego łaczenia się z VR bedzie mój mąż - już mi to zapowiedział parę lat temu ![]() A ja sobie jako pierwsza strzelę animowany , zmieniający połozenie tatuaż, i zeby fluoroscencyjny był ![]()
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Cava - normalnie wizja jak z Ghost in the Shell zmiksowana z Cyberpunkiem i Gunm
![]() Ciekawa jestem przyszłości, niesamowicie ciekawa, jednakowoż sądzę że tak drastyczne zmiany - opisane przez Cavę, na przykład, potrzebowałyby trochę więcej czasu na wejście niż 30 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
![]() cava, dałaś czadu... Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2009-09-13 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
A mnie ciekawi jakie ludzie beda miec podejscie do zycia.
W koncu od starozytnosci az po dzis antropocentryzm przeplata sie z teocentryzmem. Pewnie kiedys ludzie zwatpia juz tak totalnie w pogon za pieniadzem itd, a moze nie zwatpia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Po prostu policzcie sobie, jak mało czasu mineło od komputera marki Odra
![]() ![]() Telefony komórkowe... ludzie, ja pamiętam jak montowano w moim domu pierwszy "na całej ulicy" telefon stacjonarny! Jezuuu, jaki to był luksus i szał techniki i powiew nowoczesności! To samo kolorowe TV! Przeciez ja pamiętam jeszcze czarnobiałe telewizory, a potem wieszało się na nich taka bajerancką szybkę niebieską na górze zieloną na dole że niby ma się kolorowy obraz ![]() Pierwszy telefon komórkowy miałam na 3 roku studiów- wielki jak cegła i szpan na "pół miasta" bo "kobieta pracująco-studiująca" i komórę ma ![]() ![]() ![]() A nie mam nawet 40tu lat! A postęp przyśpiesza coraz bardziej. ![]() Przeciez wojsko juz kombinuje z wszepkami i to nie od wczoraj. Ja tam obstawiam ze będzie po mojemu.
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Trudno sobie wyobrazic wiele rzeczy, ale dla pokolen ktore urodza sie w takim stanie rzeczy nie bedzie nic w tym dziwnego.
Czy kiedys by do kogos moglo dotrzec, ze bedzie mozna zrobic zdjecie i osoba oddalona od nas o pare tys km bedzie mogla je za pare sekund obejrzec? Pewnie ciezko ![]() I sadze sie z tym, ze ludzie coraz bardziej bede sie zatracac w wirtualnej rzeczywistosci. Juz teraz sie to dzieje- ze internet i gry wciagaja tak bardzo, ze nie chce sie konczyc, a dopiero mamy takie sobie zwykle komputery, co sie stanie przy jakis wypasionych symulatorach? ![]() Kiedys ogladalam (dawno temu juz wiem malo co pamietam z tego) jakis program, gdzie pokazyano jak bedzie sie robic zakupy: na dotykowym ekranie lodowki bedzie sie wybierac co sie chce i bedzie to nam natychmiast dostarczane (tylko juz nie pamietam jak), ale super ![]() ![]() Mnie by sie cos takiego przydalo- jaki program do zakupow internetowych, ktory pokazuje jak dany ciuch na Tobie lezy, mialoby sie jakis pomiar a potem wygodne zakupy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
... choć nie Westwood
|
Nie wiem co będzie za 30 lat, ale kiedyś będziemy się teleportować
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
Babcia Vanga ostatnio nam powiedziała nie tylko co będzie za 30, ale i za 300 i więcej lat
![]() ![]() Cytat:
![]() Nie wiem co będzie, bo, jeśli dożyję, to sama się przekonam. 30 lat temu też przepowiadali cuda na kiju po 2000 roku... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja bym spojrzała trochę pesymistycznie. 30 lat temu było trochę inaczej, inna młodzież, poważniejsza, inne priorytety, cele życiowe. Teraz takie rzeczy podupadają i myślę, że niestety za 30 lat będzie coraz gorzej. Coraz mniej kultury, dobrego wychowania, szanowania się przez młode dziewczyny...
![]() |
#29 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Dodam jeszcze, że z filmowych wyobrażeń o przyszłości, najbardziej uwielbiam Equilibrium ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:18.