![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł?
Myślę, że mogę
![]() http://www.archdesign.pl/projekty/do...01,p1943957780 DJ 101. Domek trochę zmieniliśmy, to kilka zdjęć (jeszcze z zimy, teraz robimy elewację i budynek przypomina już domek do zamieszkania ![]() Załącznik 2511581Załącznik 2511582Załącznik 2511584
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
słodki mały domek
ale kwota ktora wydaliscie mnie poraża ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
wcale nie taki mały... 150 m parteru i jeszcze poddasze!
i wydaje mi się ze faktycznie tanio udało wam się go wybudować. bardzo ładnie wygląda i jestem ciekawa aktualnych zdjęć!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
o kurczę, dom?u mnie małe mieszkanka kosztują 250tysięcy conajmniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie wierzy nam kiedy mówimy o kwocie, jaką wydaliśmy na dom. Mnie też wydaje się, że jak na taki dom, to niedużo. Dach był najdroższy, przy wyborze projektu, warto zwrócić uwagę na to, jaki jest dach. Układ pomieszczeń na dole bardzo mi odpowiada. Jak w tym tygodniu porobię aktualne zdjęcia, to wam wkleję. Przede wszystkim łazienki, mojej dumy, bo o te kafelki długo z mężem walczyłam ![]()
![]() |
![]() |
#126 | |
Zakorzenienie
|
Poddasze masz nieużytkowe - ze względu na powierzchnię dachu w lecie w dzień będziesz mieć okolo 45'C, w nocy okolo 30; duchota, skwar itp. Nie będzie się dalo tam mieszkac. Poza tym nie miejsca na szafy i nie ma jak się wyprostować.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rzeczywiście trochę boję się temperatury. Ale dobra izolacja dachu, ocieplenie itd... myślę, że nie będzie tak źle. Nie przewiduję tam pokoi. Ma być jeden, duży, rekreacyjny. Media są do góry pociągnięte, w razie gdyby nas "przycisło" z łazienką, zrobi się ją też na górze.
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
ja czekam na fotki bo na punkcie łazienek mam bzika
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
I dlatego tyle osób chce się budowac ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
ciekawe dlaczego shanty tak nagle zamilkła ... ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
bo zbyt biedne jesteśmy ??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
dziewczyny co myslicie 9o tym projekcie?
http://projekty.muratordom.pl/projek...ekcji=16&nr=36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
Na parterze przydałby się chociaż prysznic. Na górze bez sensu ten wielki schowek i wydzielona przestrzeń nr 18, dla mnie będzie średnio wykorzystana.
Jestem zwolenniczką garaży podziemnych i tego aby przestzrenie typu kotłownia, spizarka, siłownia, przechowalnia znajdowały sie w piwnicy lub pół piwnicy. Edytowane przez tulumka Czas edycji: 2009-09-17 o 23:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
hej....
Mogę Wam napisać, że mój teść dobudował do istniejącego domu około 200m kw. Nowa cześć jest pietrowa, tzn. parter + poddasze do zabudowy ale jakieś takie wyższe. Ciężko mi wytłumaczyć ![]() ![]() Koszt.................... ....................... około 35 tys. ![]() ![]() ![]() Wszystko jest możliwe. Chciałabym także dodać, że mój teść strasznie oszczędzał na materiałach, co dla mnie jest kolejną głupotą. Powodzenia przy planowaniu, wybieraniu projektu, "ciułaniu" kaski, budowaniu i urządzaniu. Aha, żebyście mogły się trochę pośmiać? pozastanawiać? to napiszę też, że teraz już będą mieć ponad 400 m kw. a ja z mężem wyprowadzamy się do bloku na 39m kw. Wiadomo, teściowa rulezzzz ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Rozeznanie
|
Na dom z cegieł...taki normalny...klasyczne to trzeba liczyć z 250tys. żeby był fajny i miał ok. 100m ja bym chciała taki do 120m ....ale domek drewniany....nie stać mnie na drozszy ale drewniany bardzij mi sie spodoba
![]()
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
A drewniany domek ile kosztuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Dajcie spokoj z drewnianymi domkami. Drewniane domki to ewentualnie letniskowe.
I nie zaśmiecajcie watku wklejaniem "a jak wam sie ten projekt podoba" bo do tego jest inny wątek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
witam. szperając w necie znalazłam kilka fajnych stron, gdzie są domy- małe, zgrabne z dokładnymi kosztorysami. nie wiem czy mogę umieścić tu linki do tych stron? natomiast ceny z tego co się orientowałam wahają się w granicach 300 tys. w stanie "pod klucz". ale tak jak mówię, dot.to raczej małych domków ok. 100m kw.
jeśli chodzi o kasę na dom, to myślę, że z kredytem dalibyśmy z tżetem radę. problem jednak jest w tym, że jego mama tak go sobie wychowała, że chce żeby do końca życia był przy niej w roli sługi, więc chce mu dać stary dom po babce (de facto obok jej chaty), który cała rodzina traktuje jak hotel. czy jest tu gdzieś wątek żeby móc o tym pogadać, bo już nie wiem co robić. pozwolić się tłamsić i pożegnać z wymarzonym domem, czy walczyć o marzenia?? może ktoś coś poradzi.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
nie rozumiem czemu tak niegujecie domy drewniane, mieszkam na podlasiu, gdzie takie domki to codzienność i ludzie bardzo sobie chwalą. Po pierwsze trzymają bardzo dobrze ciepło, porządnie zrobione stoją wiele wiele lat, bez potrzeby jakichkolwiek odnowień, w dodatku są zdrowsze i nie ma w nich takiej wilgoci jak z cegły. Sama bym chciala domek drewniany jednak wiem, że są to spore koszty chyba, że zdecyduje sie na prefabrykowany / a mówia ze puszczańskie drewno jest najlepsze i bardzo wytrzymałe/
![]() |
#141 |
Wtajemniczenie
|
coraz więcej ludzi buduje domy drewniane
czy mozna wybudowac dom za 200 tyś mozna nawet za 100 tyś jak ktoś sie uprze a innemu i 500 tyś będzie mało |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() A ja mam pytanko czy któraś z Was dobudowywała się do istniejącego domu . Tzn dom 69 m2 dół użytkowy,a góra jest bardziej jako strych , czyli zaniedbane ,brudne, bez ocieplenia , bez dobrych podłóg. Generalnie żeby zamieszkać na górze to trzeba zrywać dach-kłaść nowy, podłogi nowe, schody chyba bysmy usunęli. Myśleliśmy żeby zrobić do istniejącego domu taką "dobudówkę" jakieś 30 -40 m2 na jakieś podręczne pomieszczenia a na górze naszą sypialnie , pokój dziecięcy, łazienka. -Problem w tym że jeśli chcemy zagospodarować góre to trzeba by podnieść ściany chociaż o 1 m bo teraz jest podłoga i od razu skos (dach) więc tych 69 m nie widać wszystko wydaje się małe. Wejście do domu jest jedno, więc w przypadku dobudówki mielibyśmy osobne wejście . Więc Waszym zdaniem robić dobudówke z dodatkowymi pomieszczeniami na dole czy rezygnować z niej bo na górze starczy nam miejsca . Nie miałam do czynienia z mieszkaniem na tzw poddaszu więc nie wiem jaka jest ich funkcjonalność. Narazie jest nas 2, ale w przyszłości będą dzieci. Pod uwagę musze wziąć to że rodzice nie będą zyć wiecznie i jeśli ich zabraknie to dół będzie nasz . I jaka kwota kredytu starczy na takie przyzwoite urządzenie i wyremontowanie pomieszczeń?? Nie mówie tu o luksusach , chce aby było tanio- lecz i z pomysłem na przyszłośc, by później nie zmieniać czegoś co zrobiliśmy pare lat wczeniej. Ogólnie jeśli w domu jest jedna kuchnia -rodziców, to czy mieć swoją? A jeśli tak to : na górze -a może na dole?? Dom ma kształt prostokąta bez balkonów itd. Jest to budownictwo powojenne.
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
...Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było... Edytowane przez ennkaa Czas edycji: 2009-10-01 o 21:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Wtajemniczenie
|
Ennka - dziękuje Ci bardzo za odpowiedź ,powiem szczerze ,że ja też chciałam jednak oddzielną kuchnie, bo nawet jak byliby goście czy coś to nie miałabym jak zrobić herbaty u SIEBIE w domu, ale i nawet jakby zostali na noc czy coś to bym musiała łazić do rodziców bo wiadomo jakaś kolacja - później śniadanie. No i tak sobie myśle czy ten dom sprawdzi się na "stare lata" ? Wiadomo nie będę miała już tyle siły żeby mykać po schodach, no i co np. z tą kuchnią? Zlikwidować ją później?Ja troszke myślałam, nad tym żeby może dół był np. kuchnia+łazienka+salon , a góre zrobić hmm intymną. Ale wówczas dół musiałby być duży i przestronny. Będziemy musieli wziąć jakiegoś fachowca który okreś li stan fundamentów , bo może być tak że nie będziemy mogli wybudować tych 1m ścian na górze.
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Z tymi karkołomnymi schodami to ja bym sobie lepiej dała na wstrzymanie, ale nie z tego względu, co na starość będzie (moja babcia ma ponad 80 lat i nadal po schodach wchodzi), tylko jak potem swobodnie na górę wnieść meble, wózek dla dziecka, no i już nie wspominając o tym, że ktoś może zwyczajnie nogę złamać, albo (odpukać) na wózku inwalidzkim wyglądować.
Są pewne elementy w domu, które MUSZĄ być wygodne, np. szerokie drzwi i właśnie schody. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy jest dobrze, gdy względy wizualne biorą górę nad użytkowymi. Z tą złamaną nogą to chodziło mi bardziej o to, jak potem z nią wejść po niewygodnych schodach. Chociaż te ze zdjęcia nie są takie straszne, widywałam gorsze okazy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Tylko inaczej, jak się na wszystko patrzy, a inaczej jak się tego potem używa (i sprząta!)
![]() Najlepiej, żeby było i piękne, i wygodne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:59.