Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-13, 13:33   #121
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax
Dot.: Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł?

Cytat:
Napisane przez helen22 Pokaż wiadomość
xhankax a czy mozesz wkleic swoj projekt i zdjecia z budowy?
Myślę, że mogę To projekt:
http://www.archdesign.pl/projekty/do...01,p1943957780

DJ 101.
Domek trochę zmieniliśmy, to kilka zdjęć (jeszcze z zimy, teraz robimy elewację i budynek przypomina już domek do zamieszkania )

Załącznik 2511581Załącznik 2511582Załącznik 2511584
Stary 2009-09-13, 21:20   #122
helen22
Raczkowanie

słodki mały domek
ale kwota ktora wydaliscie mnie poraża
helen22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 21:31   #123
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez helen22 Pokaż wiadomość
słodki mały domek
ale kwota ktora wydaliscie mnie poraża
wcale nie taki mały... 150 m parteru i jeszcze poddasze!
i wydaje mi się ze faktycznie tanio udało wam się go wybudować.
bardzo ładnie wygląda i jestem ciekawa aktualnych zdjęć!!

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-13, 23:08   #124
patyczki8
Raczkowanie

o kurczę, dom?u mnie małe mieszkanka kosztują 250tysięcy conajmniej
patyczki8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-14, 09:53   #125
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez st_ella Pokaż wiadomość
wcale nie taki mały... 150 m parteru i jeszcze poddasze!
i wydaje mi się ze faktycznie tanio udało wam się go wybudować.
bardzo ładnie wygląda i jestem ciekawa aktualnych zdjęć!!
W zasadzie to malutki on nie jest. Tylko, że parterowy więc wszystkie pomieszczenia mam umieszczone na jednej kondygnacji. Poddasze zamykamy póki nie uzbieramy kasy żeby je wykończyć.
Nikt nie wierzy nam kiedy mówimy o kwocie, jaką wydaliśmy na dom. Mnie też wydaje się, że jak na taki dom, to niedużo. Dach był najdroższy, przy wyborze projektu, warto zwrócić uwagę na to, jaki jest dach. Układ pomieszczeń na dole bardzo mi odpowiada. Jak w tym tygodniu porobię aktualne zdjęcia, to wam wkleję. Przede wszystkim łazienki, mojej dumy, bo o te kafelki długo z mężem walczyłam
Stary 2009-09-14, 15:20   #126
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xhankax Pokaż wiadomość
Poddasze zamykamy póki nie uzbieramy kasy żeby je wykończyć.
Poddasze masz nieużytkowe - ze względu na powierzchnię dachu w lecie w dzień będziesz mieć okolo 45'C, w nocy okolo 30; duchota, skwar itp. Nie będzie się dalo tam mieszkac. Poza tym nie miejsca na szafy i nie ma jak się wyprostować.

Cytat:
Przede wszystkim łazienki, mojej dumy, bo o te kafelki długo z mężem walczyłam
Jedna lazienka na 3 pokoje to malo, jesli planujesz powiekszenie rodziny.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-14, 16:38   #127
xhankax
Zakorzenienie

GG do xhankax

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Poddasze masz nieużytkowe - ze względu na powierzchnię dachu w lecie w dzień będziesz mieć okolo 45'C, w nocy okolo 30; duchota, skwar itp. Nie będzie się dalo tam mieszkac. Poza tym nie miejsca na szafy i nie ma jak się wyprostować.

Podniosłam ściankę kolankową, poddasze jest ok, bo teraz po nim chodzę i jestem mega wyprostowana
Rzeczywiście trochę boję się temperatury. Ale dobra izolacja dachu, ocieplenie itd... myślę, że nie będzie tak źle. Nie przewiduję tam pokoi. Ma być jeden, duży, rekreacyjny. Media są do góry pociągnięte, w razie gdyby nas "przycisło" z łazienką, zrobi się ją też na górze.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-14, 20:27   #128
helen22
Raczkowanie

ja czekam na fotki bo na punkcie łazienek mam bzika
Stary 2009-09-17, 09:05   #129
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez xhankax Pokaż wiadomość
Myślę, że mogę To projekt:
http://www.archdesign.pl/projekty/do...01,p1943957780

DJ 101.
Domek trochę zmieniliśmy, to kilka zdjęć (jeszcze z zimy, teraz robimy elewację i budynek przypomina już domek do zamieszkania )

Załącznik 2511581Załącznik 2511582Załącznik 2511584
Ładny, rozkład pokoi niezły choc mnie brakuje garderoby i drugiej łazienki...
Cytat:
Napisane przez patyczki8 Pokaż wiadomość
o kurczę, dom?u mnie małe mieszkanka kosztują 250tysięcy conajmniej
I dlatego tyle osób chce się budowac
Cytat:
Przynajmniej wc osobne jest dodatkowe

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-17, 09:54   #130
paula78
Zakorzenienie

ciekawe dlaczego shanty tak nagle zamilkła ... ??

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-17, 19:35   #131
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
ciekawe dlaczego shanty tak nagle zamilkła ... ??
bo zbyt biedne jesteśmy ??

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-17, 22:40   #132
helen22
Raczkowanie

dziewczyny co myslicie 9o tym projekcie?

http://projekty.muratordom.pl/projek...ekcji=16&nr=36
Stary 2009-09-17, 23:19   #133
tulumka
Raczkowanie

Na parterze przydałby się chociaż prysznic. Na górze bez sensu ten wielki schowek i wydzielona przestrzeń nr 18, dla mnie będzie średnio wykorzystana.

Jestem zwolenniczką garaży podziemnych i tego aby przestzrenie typu kotłownia, spizarka, siłownia, przechowalnia znajdowały sie w piwnicy lub pół piwnicy.

Edytowane przez tulumka
Czas edycji: 2009-09-17 o 23:20
tulumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-18, 18:38   #134
Tadzieusz
Zadomowienie

hej....

Mogę Wam napisać, że mój teść dobudował do istniejącego domu około 200m kw. Nowa cześć jest pietrowa, tzn. parter + poddasze do zabudowy ale jakieś takie wyższe. Ciężko mi wytłumaczyć Wybudowane jest z pustaka połówki i ćwiartki a pomiędzy tym jest styropian chyba 12 albo jakoś tak. Strop jest konstrukcji lekkiej ( to wymyśliła teściowa) czyli dechy. Dla mnie to głupota Wybudowali mu to dwóch facetów ze wsi. Stan surowy zamknięty.

Koszt.................... ....................... około 35 tys.

Wszystko jest możliwe. Chciałabym także dodać, że mój teść strasznie oszczędzał na materiałach, co dla mnie jest kolejną głupotą.

Powodzenia przy planowaniu, wybieraniu projektu, "ciułaniu" kaski, budowaniu i urządzaniu.

Aha, żebyście mogły się trochę pośmiać? pozastanawiać? to napiszę też, że teraz już będą mieć ponad 400 m kw. a ja z mężem wyprowadzamy się do bloku na 39m kw.
Wiadomo, teściowa rulezzzz

Pozdrawiam
Tadzieusz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-19, 20:01   #135
Czarna018
Rozeznanie

Na dom z cegieł...taki normalny...klasyczne to trzeba liczyć z 250tys. żeby był fajny i miał ok. 100m ja bym chciała taki do 120m ....ale domek drewniany....nie stać mnie na drozszy ale drewniany bardzij mi sie spodoba mam dopiero 18 lat nie mam pracy ale moj chlopak juz odkłada. Jak tylko znajde prace to tez bede odkładac. chcielibysmy tak przynajmniej połowe albo większa połowe uzbierac a reszta najwyżej kredyt. U nasw miescie mieszkanie kosztuje 230 tys. drogo. a wynajem 1000zł (jak nie więcej) + media. Za dużzo. Więc marzy nam sie taki domek mam nadzieje ze sie uda. Drewniane domy staiaja w tydzien. kuchania i lazienka w kafelkach (wiadomo) a reszta drewniane. Bez piwnicy...nie chce. Ale to sie jeszcze zobaczy. Ale domy takie ze 100-120m .... za 200tys. i podpiwniczone raczej watpie. ziemia, dom, wykonczenia i wogóle to trzeba liczyc ze 250tys jak nie wiecej

Myślę nad ścięciem grzywki ...

Staram się zrzucić parę kg...

Tęsknie za słoneczkiem. Czekam na piękną wiosnę.
Czarna018 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 10:41   #136
helen22
Raczkowanie

A drewniany domek ile kosztuje?
Stary 2009-09-20, 13:14   #137
szugarbejb
Zakorzenienie

Dajcie spokoj z drewnianymi domkami. Drewniane domki to ewentualnie letniskowe.

I nie zaśmiecajcie watku wklejaniem "a jak wam sie ten projekt podoba" bo do tego jest inny wątek.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-20, 13:52   #138
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Dajcie spokoj z drewnianymi domkami. Drewniane domki to ewentualnie letniskowe.
Też mi się tak zawsze wydawało
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 14:23   #139
mariiasia
Zadomowienie

witam. szperając w necie znalazłam kilka fajnych stron, gdzie są domy- małe, zgrabne z dokładnymi kosztorysami. nie wiem czy mogę umieścić tu linki do tych stron? natomiast ceny z tego co się orientowałam wahają się w granicach 300 tys. w stanie "pod klucz". ale tak jak mówię, dot.to raczej małych domków ok. 100m kw.
jeśli chodzi o kasę na dom, to myślę, że z kredytem dalibyśmy z tżetem radę. problem jednak jest w tym, że jego mama tak go sobie wychowała, że chce żeby do końca życia był przy niej w roli sługi, więc chce mu dać stary dom po babce (de facto obok jej chaty), który cała rodzina traktuje jak hotel. czy jest tu gdzieś wątek żeby móc o tym pogadać, bo już nie wiem co robić. pozwolić się tłamsić i pożegnać z wymarzonym domem, czy walczyć o marzenia?? może ktoś coś poradzi....
mariiasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-01, 11:26   #140
Jeannie_jk
Rozeznanie

GG do Jeannie_jk

nie rozumiem czemu tak niegujecie domy drewniane, mieszkam na podlasiu, gdzie takie domki to codzienność i ludzie bardzo sobie chwalą. Po pierwsze trzymają bardzo dobrze ciepło, porządnie zrobione stoją wiele wiele lat, bez potrzeby jakichkolwiek odnowień, w dodatku są zdrowsze i nie ma w nich takiej wilgoci jak z cegły. Sama bym chciala domek drewniany jednak wiem, że są to spore koszty chyba, że zdecyduje sie na prefabrykowany / a mówia ze puszczańskie drewno jest najlepsze i bardzo wytrzymałe/

Lepiej grzeszyć i żałować, niż żałować, że się nigdy nie grzeszyło

Wymianka
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=731834
Jeannie_jk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 11:32   #141
sunshain
Wtajemniczenie

coraz więcej ludzi buduje domy drewniane

czy mozna wybudowac dom za 200 tyś mozna nawet za 100 tyś jak ktoś sie uprze a innemu i 500 tyś będzie mało
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 20:43   #142
asia665
Wtajemniczenie

Witam
A ja mam pytanko czy któraś z Was dobudowywała się do istniejącego domu . Tzn dom 69 m2 dół użytkowy,a góra jest bardziej jako strych , czyli zaniedbane ,brudne, bez ocieplenia , bez dobrych podłóg. Generalnie żeby zamieszkać na górze to trzeba zrywać dach-kłaść nowy, podłogi nowe, schody chyba bysmy usunęli. Myśleliśmy żeby zrobić do istniejącego domu taką "dobudówkę" jakieś 30 -40 m2 na jakieś podręczne pomieszczenia a na górze naszą sypialnie , pokój dziecięcy, łazienka.
-Problem w tym że jeśli chcemy zagospodarować góre to trzeba by podnieść ściany chociaż o 1 m bo teraz jest podłoga i od razu skos (dach) więc tych 69 m nie widać wszystko wydaje się małe. Wejście do domu jest jedno, więc w przypadku dobudówki mielibyśmy osobne wejście . Więc Waszym zdaniem robić dobudówke z dodatkowymi pomieszczeniami na dole czy rezygnować z niej bo na górze starczy nam miejsca . Nie miałam do czynienia z mieszkaniem na tzw poddaszu więc nie wiem jaka jest ich funkcjonalność. Narazie jest nas 2, ale w przyszłości będą dzieci. Pod uwagę musze wziąć to że rodzice nie będą zyć wiecznie i jeśli ich zabraknie to dół będzie nasz .
I jaka kwota kredytu starczy na takie przyzwoite urządzenie i wyremontowanie pomieszczeń?? Nie mówie tu o luksusach , chce aby było tanio- lecz i z pomysłem na przyszłośc, by później nie zmieniać czegoś co zrobiliśmy pare lat wczeniej. Ogólnie jeśli w domu jest jedna kuchnia -rodziców, to czy mieć swoją? A jeśli tak to : na górze -a może na dole?? Dom ma kształt prostokąta bez balkonów itd. Jest to budownictwo powojenne.

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-01, 21:30   #143
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Witam
A ja mam pytanko czy któraś z Was dobudowywała się do istniejącego domu . Tzn dom 69 m2 dół użytkowy,a góra jest bardziej jako strych , czyli zaniedbane ,brudne, bez ocieplenia , bez dobrych podłóg. Generalnie żeby zamieszkać na górze to trzeba zrywać dach-kłaść nowy, podłogi nowe, schody chyba bysmy usunęli. Myśleliśmy żeby zrobić do istniejącego domu taką "dobudówkę" jakieś 30 -40 m2 na jakieś podręczne pomieszczenia a na górze naszą sypialnie , pokój dziecięcy, łazienka.
-Problem w tym że jeśli chcemy zagospodarować góre to trzeba by podnieść ściany chociaż o 1 m bo teraz jest podłoga i od razu skos (dach) więc tych 69 m nie widać wszystko wydaje się małe. Wejście do domu jest jedno, więc w przypadku dobudówki mielibyśmy osobne wejście . Więc Waszym zdaniem robić dobudówke z dodatkowymi pomieszczeniami na dole czy rezygnować z niej bo na górze starczy nam miejsca . Nie miałam do czynienia z mieszkaniem na tzw poddaszu więc nie wiem jaka jest ich funkcjonalność. Narazie jest nas 2, ale w przyszłości będą dzieci. Pod uwagę musze wziąć to że rodzice nie będą zyć wiecznie i jeśli ich zabraknie to dół będzie nasz .
I jaka kwota kredytu starczy na takie przyzwoite urządzenie i wyremontowanie pomieszczeń?? Nie mówie tu o luksusach , chce aby było tanio- lecz i z pomysłem na przyszłośc, by później nie zmieniać czegoś co zrobiliśmy pare lat wczeniej. Ogólnie jeśli w domu jest jedna kuchnia -rodziców, to czy mieć swoją? A jeśli tak to : na górze -a może na dole?? Dom ma kształt prostokąta bez balkonów itd. Jest to budownictwo powojenne.
wiesz my osobiście nie robiliśmy takiego myku, ale u nas jest to dość popularne. Wiele osób własnie podnosi sobie ściany i robią ze strychu piętro. Jest kilka plusów i kilka minusów. Przede wszystkim masz jedno wejście z mieszkańcami dołu, no to takie niby oddzielne a jednak wspólne mieszkanie. I tu źle, bo jednak trochę w garnki sobie będziecie zaglądać, ale fajnie bo dzieciaki w majtach mogą iść do dziadków. Przy każdej budowie dużą część kosztów stanowi dach, który w przypadku podniesienia struchu będzie dość dużym wydatkiem. Wszelkie dziury , naprawy, przecieki będą najpierw u Was i to też zależy od układów z rodzicami. Z drugiej strony macie ciepło od dołu, z głowy wylewanie fundamentów i tego typu akcje. Jeśli chodzi o kuchnie to bezwzględnie uważam,że powinniście mieć swoją, ale to moje zdanie. Zależy jak macie zamiar gospodarzyć. Mam znajomych , którzy po kilku latach wręcz zlikwidowali kuchnię bo i tak się stołują u rodziców. Mnie by trafiło...ale jeden lubi kaszankę drugi pomarańcze. Ja uważam,ze im dalej tym lepiej i jeśli już, to budowałabym obok. Oddzielne wejście, kawałek podwórka, kuchnia itd a jednak blisko. A nie ma co planować co będzie kiedy rodzice odejdą, bo niegdy nie wiadomo kiedy to się stanie i co do tego czasu nas spotka, więc lepiej planować najlepiej dla siebie tu i teraz.

Edytowane przez ennkaa
Czas edycji: 2009-10-01 o 21:31
ennkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-02, 05:16   #144
asia665
Wtajemniczenie

Ennka - dziękuje Ci bardzo za odpowiedź ,powiem szczerze ,że ja też chciałam jednak oddzielną kuchnie, bo nawet jak byliby goście czy coś to nie miałabym jak zrobić herbaty u SIEBIE w domu, ale i nawet jakby zostali na noc czy coś to bym musiała łazić do rodziców bo wiadomo jakaś kolacja - później śniadanie. No i tak sobie myśle czy ten dom sprawdzi się na "stare lata" ? Wiadomo nie będę miała już tyle siły żeby mykać po schodach, no i co np. z tą kuchnią? Zlikwidować ją później?Ja troszke myślałam, nad tym żeby może dół był np. kuchnia+łazienka+salon , a góre zrobić hmm intymną. Ale wówczas dół musiałby być duży i przestronny. Będziemy musieli wziąć jakiegoś fachowca który okreś li stan fundamentów , bo może być tak że nie będziemy mogli wybudować tych 1m ścian na górze.

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-02, 09:46   #145
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Ennka - dziękuje Ci bardzo za odpowiedź ,powiem szczerze ,że ja też chciałam jednak oddzielną kuchnie, bo nawet jak byliby goście czy coś to nie miałabym jak zrobić herbaty u SIEBIE w domu, ale i nawet jakby zostali na noc czy coś to bym musiała łazić do rodziców bo wiadomo jakaś kolacja - później śniadanie. No i tak sobie myśle czy ten dom sprawdzi się na "stare lata" ? Wiadomo nie będę miała już tyle siły żeby mykać po schodach, no i co np. z tą kuchnią? Zlikwidować ją później?Ja troszke myślałam, nad tym żeby może dół był np. kuchnia+łazienka+salon , a góre zrobić hmm intymną. Ale wówczas dół musiałby być duży i przestronny. Będziemy musieli wziąć jakiegoś fachowca który okreś li stan fundamentów , bo może być tak że nie będziemy mogli wybudować tych 1m ścian na górze.
Moje zdanie jest takie...Ty się nie martw co będzie na stare lata. Na starość to może będziecie mieć 12 dzieci, 30 wnuków i oni wszyscy będą z Wami tam mieszkać. Pobudują wzdłuż i wszerz i 10 kuchni będzie mało. A może wręcz przeciwnie,dzieciaki Wam wyfruną studiować w bangladeszu a Wasi rodzice będą nadal żyli i zostaniecie tak we czwórkę stare pryki i nikt na górę nie wejdzie bo nie da rady . I tak można sobie zgadywać i nie zgadnąć, więc jeśli myślisz teraz jak to będzie jak przyjadą goście, będziecie chcięli sobie w nocy np. w piżamach zrobić spaghetti to ja bym się na tym skupiła a nie na tym co będzie za sto lat. My właśnie kończymy budowę, i też musieliśmy odpowiedzieć sobie na wiele pytań. I nasze decyzje skupiały się właśnie na tym. Że nasze dzieci mają tyle a tyle lat, więc mają zjeżdżalnię a nie np. lotnisko bo być może synek będzie chciał być pilotem. Mamy zaplanowane karkołomne chody bo nam się podobają, a nie zastanawiamy się, że za 50 lat dosięgnie nas reumatyzm i się na te schody nie wdrapiemy. Jeśli byście jednak postanowili dobudować się do domu obok to wtedy parter i poddasze użytkowe? Jeśli tak to bezwzględnie kuchnia i część "gościnna" na dole. A sypialnie i ewentualne pokoiki dzieci na górze.Tylko wtedy nie wiem jak z łazienką. Pewnie łatwiej na dole. No a jeśli jednak podniesiecie górę no to o poddasze i skosy się nie martw. U nas mnóstwo tak ludzi mieszka, z resztą my też mamy pół domu na poddaszu. Bardzo fajnie to można sobie wszystko zaplanować czy zabudować no uwielbiam okna na poddaszu
Stary 2009-10-02, 10:08   #146
_vixen_
Zakorzenienie

Z tymi karkołomnymi schodami to ja bym sobie lepiej dała na wstrzymanie, ale nie z tego względu, co na starość będzie (moja babcia ma ponad 80 lat i nadal po schodach wchodzi), tylko jak potem swobodnie na górę wnieść meble, wózek dla dziecka, no i już nie wspominając o tym, że ktoś może zwyczajnie nogę złamać, albo (odpukać) na wózku inwalidzkim wyglądować.
Są pewne elementy w domu, które MUSZĄ być wygodne, np. szerokie drzwi i właśnie schody.
Stary 2009-10-02, 10:18   #147
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Z tymi karkołomnymi schodami to ja bym sobie lepiej dała na wstrzymanie, ale nie z tego względu, co na starość będzie (moja babcia ma ponad 80 lat i nadal po schodach wchodzi), tylko jak potem na górę wnieść meble, no i już nie wspominając o tym, że ktoś może zwyczajnie nogę złamać, albo (odpukać) na wózku inwalidzki wyglądować.
Są pewne elementy w domu, które MUSZĄ być wygodne, np. szerokie drzwi i właśnie schody.
wiesz..każdy ma swoje priorytety...codziennie mebli nie wnoszę , no a bez przesady....nogę to sobie można i złamać schodząc z dywanu na podłogę a zakochałam w tych schodach http://www.hostal.pl/galeria_archit_schody33.html i łamcie sobie co tam chcecie są cudne! (no dobra...dołożyliśmy poręcze ze względu na dzieci )

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-02, 10:44   #148
_vixen_
Zakorzenienie

Nie wiem, czy jest dobrze, gdy względy wizualne biorą górę nad użytkowymi. Z tą złamaną nogą to chodziło mi bardziej o to, jak potem z nią wejść po niewygodnych schodach. Chociaż te ze zdjęcia nie są takie straszne, widywałam gorsze okazy.
Stary 2009-10-02, 10:52   #149
ennkaa
Zakorzenienie

GG do ennkaa
Question Dot.: Czy ktoś wybudował dom za kwotę do 200 tys zł?

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy jest dobrze, gdy względy wizualne biorą górę nad użytkowymi. Z tą złamaną nogą to chodziło mi bardziej o to, jak potem z nią wejść po niewygodnych schodach. Chociaż te ze zdjęcia nie są takie straszne, widywałam gorsze okazy.
ja też nie wiem ale jak już pisałam jeden woli kaszanką drugi pomarańcze zasadniczo wydaje mi się, że najwygodniej jest jak schodów w domu nie ma i ja chciałam domek parterowy. Ale jak zobaczyłam te schody, stwierdziłam, ze MUSZĄ być w salonie więc zdecydowanie względy wizualne zwyciężyły. Masz rację z tym gipsem..niedawno złamałam nogę a to było na wczasach i mieszkaliśmy w domku gdzie były dwa piętra...masakra! z drugiej strony u nas w zasadzie można żyć na dole bo jest wszystko więc tylko bardzo zdeterminowany zagipsiony musiałby tam się zdrapywać. Niemniej tak, czy tak, wnóstwo rzeczy u nas w domu będzie niepraktycznych i niewygodnych ale za to przepięknych świadomie wybrałam masakrycznie niepraktyczny blat w kuchni ale piękny, te schody no może są i gorsze, ale do najbardziej ergonimicznych nie należą, kwadratową wannę, niskie kanapy i ławy i generalnie wszsytkie ciotki i babcie pewnie pomdleją z rozpaczy jakie to wszystko nie "user friendly". Więc jak widzisz, my podejmujemy decyzje dokładnie odwrotnie ... ale w końcu to nasz dom, a nie lokal powszechnego użytku.
Stary 2009-10-02, 11:01   #150
_vixen_
Zakorzenienie

Tylko inaczej, jak się na wszystko patrzy, a inaczej jak się tego potem używa (i sprząta!) No i jeszcze jak są dzieci, które maja łatwość niszczenia otoczenia. To już człowiekowi może się zachcieć tej tandetnej plastikowej ceraty na pięknym stole niż pięknych lnianych obrusów.
Najlepiej, żeby było i piękne, i wygodne.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości