|
|
#4441 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
Cytat:
A ja mam takie małe pytanie. Lepiej wziąć tabletkę w czasie "piwkowania" np. w pubie ale o stałej jak zawsze porze, czy 2-3 godziny wczesniej, ale bez alkoholu w krwi. Czy to nie robi rożnicy? ![]() Bo w ulotce nie ma nic na temat alkoholu, a mi się to niestety dość często ostatnio zdarza.
|
|
|
#4442 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie znowu... Pisałam dwa dni temu o problemie z mdłościami, sennością i bólami w okolicach brzucha od jakiś dwóch tygodni, oraz o tym, że w przeddzień okresu zauważyłam na bieliźnie brązową wydzielinę. Okres jednak zaczął mi się normalnie, tzn. jak zawsze na 1 różowej pigułce zażytej po 4 białych.
Teraz znów się martwię, bo zarówno ból jak i krwawienie miewam od rana do 13:00, może do 14:00, potem nic i dopiero wieczorem i na noc mam znów, z tym, że dość skromnie i bezboleśnie. Jestem zaniepokojona, a raczej boję się, że to c... miała któraś z was kolejny problem? Podkreślam, że "okres" zaczął się dokładnie wtedy kiedy zawsze, a tę brązową wydzielinę miałam dzień wcześniej. ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:53 ---------- Najgorsze jest to, że jest 24:00 już, a ja nie mam żadnych objawów, a wczoraj i przedwczoraj coś się działo... Chyba jest źle. |
|
|
|
#4443 |
|
Rozeznanie
|
To nie jest okres tylko krwawienie z odstawienia. Ja czasami nie mam cala noc i pol dnia a pozniej dostaje. to chyba zalezy od wysilku fizycznego. Zawsze dostawalam przy 3 bialej tabletce a raz plamienie mialam juz przy ostatnich rozowych
|
|
#4444 |
|
Przyczajenie
|
No... ale wcześniej było to ciągłe i przebiegało jak okres, a teraz? Ta brązowa wydzielina, raz krwawi, raz nie... Wcześniej zawroty, senność...
|
|
|
|
#4445 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a tak serio to nie ma różnicy - byle by było bez ![]()
|
|
|
|
|
#4446 |
|
Raczkowanie
|
natasza25 - dziękuje
|
|
|
|
#4447 |
|
Przyczajenie
|
jeszcze nie bylam u gina bo niestety dostalam krwawienia, a jako ze do tego bolaly mnie dosc intensywnie jajniki to postanowilam pojsc jak juz sie krwawienie zakonczy zeby w razie czego nie bylo problemu z badaniem, wiec w tym tygodniu sie wybiore
jak chcesz to ci napisze co sie dowiedzialam
|
|
|
|
#4448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No oczywiście, o tym to nie ma mowy, trzeba kulturalnie a nie na umór!
|
|
|
#4449 |
|
Zadomowienie
|
Zastanawiam się co bedzię z moja przygoda z Yazem, coś mi się wydaje ze sie pożegnamy, końce 6 opakowanie, mam jeszcze 2, wiec pomysle jeszcze, ale mam duzo skutków ubocznych, ktore wplywaja dość mocno na moje zycie
|
|
|
|
#4450 |
|
Przyczajenie
|
Mam mały problem. Muszę w końcu zacząć brać tabletki od alergologa, a dokładnie Virlix który zawiera dichlorowodorek cetryzyny 10 mg i nie wiem czy będą one miały jakiś wpływ na anty. Wiecie coś o tym??
tymi samymi oczkami i sercem w tym samym kierunku!! Edytowane przez dark_angel92 Czas edycji: 2009-09-12 o 21:33 |
|
|
|
#4451 |
|
Przyczajenie
|
Witam! Nie wiem czy to pytanie pojawiło się już w temacie, jeżeli tak to z góry przepraszam za powtarzanie się:P Yasmin biorę już od dłuższego czasu, ale zawsze zastanawia mnie jeden fakt, który często mnie też trochę przeraża:P Powiedzmy, że w pon. wzięłam 1. tabl. i współżyłam, a we wtorek dostałam grypy żołądkowej(wymioty, biegunka itd.). I co wtedy? Brać tabletki dotąd aż się wchłoną (chodzi mi o to, że przy częstych wymiotach i biegunce one są wydalane)? Trochę trudna sytuacja....
|
|
|
|
#4452 |
|
Raczkowanie
|
Jestem na 1 białej tabletce więc konczę pierwsze opakowanie. Na poczatku wplynely na moj humor- wszystko mnie denerwowalo ale minelo, chodze senna slaba moglabym spac caly czas, czasem boli mnie glowa. Dostałam plamienia (podejrzewam ze to okres) na 18-tej tabletce i trwa do dziś.Od 2 tyg. boli mnie brzuszek na dole tak jak przy okresie.Piersi sie powiekszyly juz jakos po tygodniu i cera moze sie troszke polepszyła, ale to nieznacznie.Chyba nie przytylam(no moze 0,5kg) ale to przez apetyt bo troszke wzrósł. To chyba na tyle po tym pierwszym opakowaniu
Edytowane przez niunia_05 Czas edycji: 2009-09-12 o 22:25 |
|
|
|
#4453 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po drugie, wszystko masz w ulotce zawarte
|
|
|
#4454 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedź
|
|
#4455 |
|
Przyczajenie
|
Ja dopiero zacznę brać Yaz od nastepnej miesiaczki. Wcześniej w ogóle nie brałam tabletek , wiec to moje pierwsze :P Ale mnie ginekolog powiedział wprost : " Na pewno Pani przytyje po tych tabletkach". - bez owijania w bawelne. Może jak ktoś jest na etapie zmiany tabletek z jednych na drugie to mimo wszystko w organizmie jednak nie ma takiego "hormonalnego szzoku" i nie tyje się aż tak bardzo (jeśli w ogóle ktoś ma tendencje) , ale jak ktos dopiero zaczyna to wydaje mi sie , że to całkiem logiczne , że istnieje możliwosć przytycia - nawet ginekolog nie owijal w bawelne. Z tym, że w moim przypadku to akurat bardzo prawdopodobne, bo jestem młoda, niezbyt "krągła" i bardzo szczupła wiec w sumie jeśli przybędzie pare kilo , nie mam nic przeciwko
Yaz kupilam za prawie 48 zł.
|
|
|
|
#4456 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4457 |
|
Przyczajenie
|
też myślę, że okaże sie jak to będzie za jakiś czas. Myślę , że gin powiedział mi , że przytyję "tak na wszelki wypadek" żeby potem mu nie biadolić i nie mieć żalu
- bo przecież przytycie jest możliwe. A jak będzie ze mną - nie wiem-okaże się, ale mimo wszytsko jak dla mnie to te pare kilo wiecej by mi nie zaszkodziło i mam nadzieję, ze coś tam się poprawię po nich
|
|
|
|
#4458 |
|
Rozeznanie
|
po tabletkach antykoncepcyjnych może byc różnie ; ) trzeba sie pogodzić z myślą, że mozna ciutke przytyć ; ) ja przez 1,5 roku brałam Rigevidon i wiekszych zmian nie widze
teraz zacznę brać Yaz ; ) jedna znajoma je bierze i, niestety, przytyła pare kg. z tego, co wiem, to po samych tabletkach sie nie tyje, ale wzmagają apetyt. ale jak to jest w rzeczywistości - bladego pojęcia nie mam ; ) ogólnie zaskoczyły mnie Yaz pod względem opakowania itp. ; ) a ulotka przypomina mi prawie instrukcje obsługi ; P zobaczymy, jak to będzie ; ) |
|
|
|
#4459 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jak już pisałam sporo przytyłam i ciągle tyje, apetyt mam większy ale i woda w organizmie sie zatrzymuje. Dlatego właśnie Yaz nie jest chyba dla mnie i musze zmienic tabletki,a żaluje bo sam uklad 24+4 bardzo mi odpowidal. |
|
|
|
|
#4460 |
|
Przyczajenie
|
Ja osobiście mam tendencje do tycia, gdy tylko nie kontrolowałam tego co jadłam to od razu tyłam, więc musiałam się bardzo pilnować. Odkąd biorę yaz (5 opakowanie), nie kontroluje się, nie byłam na żadnej diecie, a moja waga nie drgnęła. No i przed okresem się nie puchnie, nie zatrzymuje się woda, to też na plus.
|
|
|
|
#4461 | |
|
Rozeznanie
|
jeżeli ci nie odpowiadaja tabletki, to je zmień ; ) moja pani ginekolog opowiadała mi, że jej niektóre pacjentki co kwartał biora cos innego, bo albo waga, albo bóle.
jeżeli łatwo przybierasz na wadze, to może byc problem z doborem tabletek. moja znajoma bierze już chyba 5 z kolei. zaczynała od rigevidonu(jak ja), kończąc własnie na Yaz i nadal to nie to. słyszałam, że NOVYNETTE są dobre dla osob, ktore mają takie kłopoty z waga (raz w góre, raz w dół).nie znam sie dokładnie, ale pogadaj z ginekolog, co ona o nich sądzi. albo może sama cos ci zaproponuje ; ) Cytat:
|
|
|
|
|
#4462 |
|
Zakorzenienie
|
No to ja oficjalnie żegnam wątek, po 7 miesiącach z YAZ rzucam je siarczyście w kąt :P Waga nie drgnęła, pryszczy nie ma ale... Libido, długie bolesne krwawienia, arghhhh.
|
|
#4463 |
|
Przyczajenie
|
Witam po tygodniowym urlopie z Tż
![]() Oczywiście, będę zdawać relacje ze spraw związanych z YAZem ![]() Otóż, kolejne tabletki łykałam o stałej porze minęły bóle głowy, humory itp. Na 24 różowej tabletce dostałam niewielkiego plamienia, na pierwszej białej zaatakował mnie ból w okolicy jajników. Poszły 3 no-spy w ruch, przeszło po kilku godzinach. W międzyczasie pojawiło się krwawienie. P 3 białej podjęłam małą akcję przesuwania okresu, czyli wyrzuciłam 4. białą tabletkę. Wszystko wydaje się być w porządku, jestem na 2 różowej z drugiego blistra, krwawienie ustąpiło wczoraj. Niestety, dziś znów miałam niezłe zawirowania w żołądku (warszawska woda chyba mi nie służy), ale poza złowieszczym bulgotem słyszalnym z mojego brzucha nie było żadnych sensacji typu wymioty, biegunka - przyjmuję więc, że jestem bezpieczna Ot, co.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4464 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie za tydzień pójde do gin. i poprosze ja o zmiane tabletek. Tez sie pożegnam z Yazem, teraz koncze 6 opakowanie, mam jeszcze 2 wiec wezme je do konca. Jestem ciekawa co mi zaproponuje moja gin.
|
|
|
|
#4465 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny. Powiedzcie mi jak to jest z tymi dniami plodnymi podczas brania tabletek bo widze ze niektorzy mowia ze podczas tab nie ma ich wcale. a zastanawia mnie fakt ze jednak jest mozliwosc zajscia w ciaze nawet przy tab slysszalam o takich przypadkach i troche mnie to martwi. Biore Yaz regularnie, dodatkowo sie nie zabezpieczamy a raczej stosujemy ,,stosunek przerywany"
niby glupota bo przeciez maja nas chronic przed ciaza ale jednak i tak sie stresuje. I ostatnio zdarzylo sie moze 3 razy ze moj luby skonczyl we mnie.... i teraz do konca miesiaca bede zyc w stresie. poradzcie cos...
|
|
|
|
#4466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-zapomnienie -antybiotyki i inne leki -biegunka,wymioty itp.
|
|
#4467 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jeżeli bierzesz tabletki regularnie, nie pominęłaś żadnej i nie zdarzyła ci się ciężka biegunka lub wymioty w ciągu 3-4 godzin po przyjęciu różowej tabletki to nie ma się czym przejmować. Zaufaj tabletkom i ulotce a od razu będzie przyjemniej
|
|
|
|
|
#4468 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
sama sie tak nakrecam niestety ale coz taka juz jestem....
|
|
|
|
|
#4469 |
|
Raczkowanie
|
Od 18 rozowej do 1 bialej tabletki mialam plamienia natomiast na 1 tabl bialej dostalam okres jednak strasznie krwawie nigdy tak nie mialam, caly czas musze biegac do toalety
Czy to normalne?Dodam ze to moje pierwsze opakowanie tabletek.
|
|
|
|
#4470 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ---------- Cześć, mam pytanie. Na liście leków umieszczonej na forum jest podana wit. C w dopuszczalnej ilości. Czy któraś z Was wie z wiadowego źródła np. od lekarza, jaka jest dopuszczalna dzienna dawka wit. C nie wpływająca na działanie tabletek? ( w internecie są bardzo rozbieżne informacje) Z góry dzięki. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:03.

jak chcesz to ci napisze co sie dowiedzialam

Czy to normalne?Dodam ze to moje pierwsze opakowanie tabletek.