tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-11, 23:51   #4441
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez littleblackwitch Pokaż wiadomość
głupota głupotą ale... hmm...
90 % dziewczyn idzie do lekarza mówiąc ''poproszę o tabletki antykoncepcyjne'' i zwyczajnie je dostają, bez jakichkolwiek badań
czasem aby padnie jakieś pytanie i już mają receptę w ręku...
Zgadzam się. Nie ma co demonizować głupoty, jeśli rzeczywistość jest taka a nie inna. Oczywiście dziewczyna pownna iść do ginekologa najpierw, ale w moim przypadku niewiele to zmieniło-tak czy owak tabletki dostałam na wyczucie, bez wywiadu I tak się zdarza chyba w większości przypadków niestety.

A ja mam takie małe pytanie. Lepiej wziąć tabletkę w czasie "piwkowania" np. w pubie ale o stałej jak zawsze porze, czy 2-3 godziny wczesniej, ale bez alkoholu w krwi. Czy to nie robi rożnicy?
Bo w ulotce nie ma nic na temat alkoholu, a mi się to niestety dość często ostatnio zdarza.
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 00:24   #4442
agatko
Przyczajenie

Witajcie znowu... Pisałam dwa dni temu o problemie z mdłościami, sennością i bólami w okolicach brzucha od jakiś dwóch tygodni, oraz o tym, że w przeddzień okresu zauważyłam na bieliźnie brązową wydzielinę. Okres jednak zaczął mi się normalnie, tzn. jak zawsze na 1 różowej pigułce zażytej po 4 białych.

Teraz znów się martwię, bo zarówno ból jak i krwawienie miewam od rana do 13:00, może do 14:00, potem nic i dopiero wieczorem i na noc mam znów, z tym, że dość skromnie i bezboleśnie. Jestem zaniepokojona, a raczej boję się, że to c... miała któraś z was kolejny problem? Podkreślam, że "okres" zaczął się dokładnie wtedy kiedy zawsze, a tę brązową wydzielinę miałam dzień wcześniej.

---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:53 ----------

Najgorsze jest to, że jest 24:00 już, a ja nie mam żadnych objawów, a wczoraj i przedwczoraj coś się działo... Chyba jest źle.
agatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 00:28   #4443
milenka22
Rozeznanie

To nie jest okres tylko krwawienie z odstawienia. Ja czasami nie mam cala noc i pol dnia a pozniej dostaje. to chyba zalezy od wysilku fizycznego. Zawsze dostawalam przy 3 bialej tabletce a raz plamienie mialam juz przy ostatnich rozowych
Stary 2009-09-12, 01:49   #4444
agatko
Przyczajenie

No... ale wcześniej było to ciągłe i przebiegało jak okres, a teraz? Ta brązowa wydzielina, raz krwawi, raz nie... Wcześniej zawroty, senność...
agatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 07:24   #4445
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krowa_bez_mleka Pokaż wiadomość
A ja mam takie małe pytanie. Lepiej wziąć tabletkę w czasie "piwkowania" np. w pubie ale o stałej jak zawsze porze, czy 2-3 godziny wczesniej, ale bez alkoholu w krwi. Czy to nie robi rożnicy?
Bo w ulotce nie ma nic na temat alkoholu, a mi się to niestety dość często ostatnio zdarza.
skoro nie ma w ulotce to możesz brać jak chcesz
a tak serio to nie ma różnicy - byle by było bez
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 10:14   #4446
xxbiankaoo
Raczkowanie

natasza25 - dziękuje
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 10:19   #4447
pisadlo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Paulka123 Pokaż wiadomość
I jak musiałaś zmienić tabletki.
jeszcze nie bylam u gina bo niestety dostalam krwawienia, a jako ze do tego bolaly mnie dosc intensywnie jajniki to postanowilam pojsc jak juz sie krwawienie zakonczy zeby w razie czego nie bylo problemu z badaniem, wiec w tym tygodniu sie wybiore jak chcesz to ci napisze co sie dowiedzialam
pisadlo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 12:45   #4448
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

Cytat:
skoro nie ma w ulotce to możesz brać jak chcesz
a tak serio to nie ma różnicy - byle by było bez

No oczywiście, o tym to nie ma mowy, trzeba kulturalnie a nie na umór!
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 18:24   #4449
Zapach deszczu
Zadomowienie

Zastanawiam się co bedzię z moja przygoda z Yazem, coś mi się wydaje ze sie pożegnamy, końce 6 opakowanie, mam jeszcze 2, wiec pomysle jeszcze, ale mam duzo skutków ubocznych, ktore wplywaja dość mocno na moje zycie
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 20:47   #4450
dark_angel92
Przyczajenie

GG do dark_angel92

Mam mały problem. Muszę w końcu zacząć brać tabletki od alergologa, a dokładnie Virlix który zawiera dichlorowodorek cetryzyny 10 mg i nie wiem czy będą one miały jakiś wpływ na anty. Wiecie coś o tym??

Edytowane przez dark_angel92
Czas edycji: 2009-09-12 o 21:33
dark_angel92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 22:13   #4451
Kiniaaa90
Przyczajenie

Witam! Nie wiem czy to pytanie pojawiło się już w temacie, jeżeli tak to z góry przepraszam za powtarzanie się:P Yasmin biorę już od dłuższego czasu, ale zawsze zastanawia mnie jeden fakt, który często mnie też trochę przeraża:P Powiedzmy, że w pon. wzięłam 1. tabl. i współżyłam, a we wtorek dostałam grypy żołądkowej(wymioty, biegunka itd.). I co wtedy? Brać tabletki dotąd aż się wchłoną (chodzi mi o to, że przy częstych wymiotach i biegunce one są wydalane)? Trochę trudna sytuacja....
Kiniaaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 22:23   #4452
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05

Jestem na 1 białej tabletce więc konczę pierwsze opakowanie. Na poczatku wplynely na moj humor- wszystko mnie denerwowalo ale minelo, chodze senna slaba moglabym spac caly czas, czasem boli mnie glowa. Dostałam plamienia (podejrzewam ze to okres) na 18-tej tabletce i trwa do dziś.Od 2 tyg. boli mnie brzuszek na dole tak jak przy okresie.Piersi sie powiekszyly juz jakos po tygodniu i cera moze sie troszke polepszyła, ale to nieznacznie.Chyba nie przytylam(no moze 0,5kg) ale to przez apetyt bo troszke wzrósł. To chyba na tyle po tym pierwszym opakowaniu

Edytowane przez niunia_05
Czas edycji: 2009-09-12 o 22:25
niunia_05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 22:57   #4453
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiniaaa90 Pokaż wiadomość
Witam! Nie wiem czy to pytanie pojawiło się już w temacie, jeżeli tak to z góry przepraszam za powtarzanie się:P Yasmin biorę już od dłuższego czasu, ale zawsze zastanawia mnie jeden fakt, który często mnie też trochę przeraża:P Powiedzmy, że w pon. wzięłam 1. tabl. i współżyłam, a we wtorek dostałam grypy żołądkowej(wymioty, biegunka itd.). I co wtedy? Brać tabletki dotąd aż się wchłoną (chodzi mi o to, że przy częstych wymiotach i biegunce one są wydalane)? Trochę trudna sytuacja....
po pierwsze, to jest watek o YAZ a nie Yasmin
po drugie, wszystko masz w ulotce zawarte

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-12, 23:23   #4454
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
na 3. jeszcze może nie masz się czym denerwować
dziękuję za odpowiedź
Stary 2009-09-13, 13:35   #4455
AgataMtv
Przyczajenie

Ja dopiero zacznę brać Yaz od nastepnej miesiaczki. Wcześniej w ogóle nie brałam tabletek , wiec to moje pierwsze :P Ale mnie ginekolog powiedział wprost : " Na pewno Pani przytyje po tych tabletkach". - bez owijania w bawelne. Może jak ktoś jest na etapie zmiany tabletek z jednych na drugie to mimo wszystko w organizmie jednak nie ma takiego "hormonalnego szzoku" i nie tyje się aż tak bardzo (jeśli w ogóle ktoś ma tendencje) , ale jak ktos dopiero zaczyna to wydaje mi sie , że to całkiem logiczne , że istnieje możliwosć przytycia - nawet ginekolog nie owijal w bawelne. Z tym, że w moim przypadku to akurat bardzo prawdopodobne, bo jestem młoda, niezbyt "krągła" i bardzo szczupła wiec w sumie jeśli przybędzie pare kilo , nie mam nic przeciwko Yaz kupilam za prawie 48 zł.
AgataMtv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 13:46   #4456
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AgataMtv Pokaż wiadomość
Ja dopiero zacznę brać Yaz od nastepnej miesiaczki. Wcześniej w ogóle nie brałam tabletek , wiec to moje pierwsze :P Ale mnie ginekolog powiedział wprost : " Na pewno Pani przytyje po tych tabletkach". - bez owijania w bawelne. Może jak ktoś jest na etapie zmiany tabletek z jednych na drugie to mimo wszystko w organizmie jednak nie ma takiego "hormonalnego szzoku" i nie tyje się aż tak bardzo (jeśli w ogóle ktoś ma tendencje) , ale jak ktos dopiero zaczyna to wydaje mi sie , że to całkiem logiczne , że istnieje możliwosć przytycia - nawet ginekolog nie owijal w bawelne. Z tym, że w moim przypadku to akurat bardzo prawdopodobne, bo jestem młoda, niezbyt "krągła" i bardzo szczupła wiec w sumie jeśli przybędzie pare kilo , nie mam nic przeciwko Yaz kupilam za prawie 48 zł.
To sprawa indywidualna, niektore kobiety tyją inne chudną. Powiem Ci ze Yaz to tez moje pierwsze tabletki, jestem juz po 6 opakowaniach i sporo przytyłam- jakies 5-6 kg, ale ogolnie mam tendencje do tycia, ale i dla mnie Yaz ma mnostwo plusów mimo to. A jak bedzie z toba to nie wiadomo, sama zobaczysz po trzech opakowaniach.
Stary 2009-09-13, 13:54   #4457
AgataMtv
Przyczajenie

też myślę, że okaże sie jak to będzie za jakiś czas. Myślę , że gin powiedział mi , że przytyję "tak na wszelki wypadek" żeby potem mu nie biadolić i nie mieć żalu - bo przecież przytycie jest możliwe. A jak będzie ze mną - nie wiem-okaże się, ale mimo wszytsko jak dla mnie to te pare kilo wiecej by mi nie zaszkodziło i mam nadzieję, ze coś tam się poprawię po nich
AgataMtv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 19:47   #4458
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

po tabletkach antykoncepcyjnych może byc różnie ; ) trzeba sie pogodzić z myślą, że mozna ciutke przytyć ; ) ja przez 1,5 roku brałam Rigevidon i wiekszych zmian nie widze teraz zacznę brać Yaz ; ) jedna znajoma je bierze i, niestety, przytyła pare kg.

z tego, co wiem, to po samych tabletkach sie nie tyje, ale wzmagają apetyt. ale jak to jest w rzeczywistości - bladego pojęcia nie mam ; )

ogólnie zaskoczyły mnie Yaz pod względem opakowania itp. ; ) a ulotka przypomina mi prawie instrukcje obsługi ; P zobaczymy, jak to będzie ; )
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 20:10   #4459
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez irmusiek Pokaż wiadomość
po tabletkach antykoncepcyjnych może byc różnie ; ) trzeba sie pogodzić z myślą, że mozna ciutke przytyć ; ) ja przez 1,5 roku brałam Rigevidon i wiekszych zmian nie widze teraz zacznę brać Yaz ; ) jedna znajoma je bierze i, niestety, przytyła pare kg.

z tego, co wiem, to po samych tabletkach sie nie tyje, ale wzmagają apetyt. ale jak to jest w rzeczywistości - bladego pojęcia nie mam ; )

ogólnie zaskoczyły mnie Yaz pod względem opakowania itp. ; ) a ulotka przypomina mi prawie instrukcje obsługi ; P zobaczymy, jak to będzie ; )

Ja jak już pisałam sporo przytyłam i ciągle tyje, apetyt mam większy ale i woda w organizmie sie zatrzymuje. Dlatego właśnie Yaz nie jest chyba dla mnie i musze zmienic tabletki,a żaluje bo sam uklad 24+4 bardzo mi odpowidal.
Stary 2009-09-13, 20:29   #4460
Paulka123
Przyczajenie

Ja osobiście mam tendencje do tycia, gdy tylko nie kontrolowałam tego co jadłam to od razu tyłam, więc musiałam się bardzo pilnować. Odkąd biorę yaz (5 opakowanie), nie kontroluje się, nie byłam na żadnej diecie, a moja waga nie drgnęła. No i przed okresem się nie puchnie, nie zatrzymuje się woda, to też na plus.
Paulka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 21:01   #4461
irmusiek
Rozeznanie

GG do irmusiek

jeżeli ci nie odpowiadaja tabletki, to je zmień ; ) moja pani ginekolog opowiadała mi, że jej niektóre pacjentki co kwartał biora cos innego, bo albo waga, albo bóle.

jeżeli łatwo przybierasz na wadze, to może byc problem z doborem tabletek. moja znajoma bierze już chyba 5 z kolei. zaczynała od rigevidonu(jak ja), kończąc własnie na Yaz i nadal to nie to.

słyszałam, że NOVYNETTE są dobre dla osob, ktore mają takie kłopoty z waga (raz w góre, raz w dół).nie znam sie dokładnie, ale pogadaj z ginekolog, co ona o nich sądzi. albo może sama cos ci zaproponuje ; )

Cytat:
Odkąd biorę yaz (5 opakowanie), nie kontroluje się, nie byłam na żadnej diecie, a moja waga nie drgnęła. No i przed okresem się nie puchnie, nie zatrzymuje się woda, to też na plus.
dzięki Paulka123, że o tym wspomniałas! ; d niestety, po rigevidonie czułam sie ociezała, mam nadzieje, że Yaz da mi ten komfort lekkości ; )
irmusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-13, 23:26   #4462
rapifen
Zakorzenienie

No to ja oficjalnie żegnam wątek, po 7 miesiącach z YAZ rzucam je siarczyście w kąt :P Waga nie drgnęła, pryszczy nie ma ale... Libido, długie bolesne krwawienia, arghhhh.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 00:18   #4463
Olgierd
Przyczajenie

Witam po tygodniowym urlopie z Tż
Oczywiście, będę zdawać relacje ze spraw związanych z YAZem
Otóż, kolejne tabletki łykałam o stałej porze minęły bóle głowy, humory itp. Na 24 różowej tabletce dostałam niewielkiego plamienia, na pierwszej białej zaatakował mnie ból w okolicy jajników. Poszły 3 no-spy w ruch, przeszło po kilku godzinach. W międzyczasie pojawiło się krwawienie. P 3 białej podjęłam małą akcję przesuwania okresu, czyli wyrzuciłam 4. białą tabletkę. Wszystko wydaje się być w porządku, jestem na 2 różowej z drugiego blistra, krwawienie ustąpiło wczoraj. Niestety, dziś znów miałam niezłe zawirowania w żołądku (warszawska woda chyba mi nie służy), ale poza złowieszczym bulgotem słyszalnym z mojego brzucha nie było żadnych sensacji typu wymioty, biegunka - przyjmuję więc, że jestem bezpieczna Ot, co.
Olgierd jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-14, 08:41   #4464
Zapach deszczu
Zadomowienie

No właśnie za tydzień pójde do gin. i poprosze ja o zmiane tabletek. Tez sie pożegnam z Yazem, teraz koncze 6 opakowanie, mam jeszcze 2 wiec wezme je do konca. Jestem ciekawa co mi zaproponuje moja gin.
Stary 2009-09-14, 09:49   #4465
madzia13005
Przyczajenie

Hej dziewczyny. Powiedzcie mi jak to jest z tymi dniami plodnymi podczas brania tabletek bo widze ze niektorzy mowia ze podczas tab nie ma ich wcale. a zastanawia mnie fakt ze jednak jest mozliwosc zajscia w ciaze nawet przy tab slysszalam o takich przypadkach i troche mnie to martwi. Biore Yaz regularnie, dodatkowo sie nie zabezpieczamy a raczej stosujemy ,,stosunek przerywany" niby glupota bo przeciez maja nas chronic przed ciaza ale jednak i tak sie stresuje. I ostatnio zdarzylo sie moze 3 razy ze moj luby skonczyl we mnie.... i teraz do konca miesiaca bede zyc w stresie. poradzcie cos...
madzia13005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 10:09   #4466
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez madzia13005 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny. Powiedzcie mi jak to jest z tymi dniami plodnymi podczas brania tabletek bo widze ze niektorzy mowia ze podczas tab nie ma ich wcale. a zastanawia mnie fakt ze jednak jest mozliwosc zajscia w ciaze nawet przy tab slysszalam o takich przypadkach i troche mnie to martwi. Biore Yaz regularnie, dodatkowo sie nie zabezpieczamy a raczej stosujemy ,,stosunek przerywany" niby glupota bo przeciez maja nas chronic przed ciaza ale jednak i tak sie stresuje. I ostatnio zdarzylo sie moze 3 razy ze moj luby skonczyl we mnie.... i teraz do konca miesiaca bede zyc w stresie. poradzcie cos...
ciąże z tabletek to:
-zapomnienie
-antybiotyki i inne leki
-biegunka,wymioty itp.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 10:18   #4467
khrrr
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madzia13005 Pokaż wiadomość
-------> ulotka
jeżeli bierzesz tabletki regularnie, nie pominęłaś żadnej i nie zdarzyła ci się ciężka biegunka lub wymioty w ciągu 3-4 godzin po przyjęciu różowej tabletki to nie ma się czym przejmować.

Zaufaj tabletkom i ulotce a od razu będzie przyjemniej
khrrr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 18:21   #4468
madzia13005
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez khrrr Pokaż wiadomość
-------> ulotka
jeżeli bierzesz tabletki regularnie, nie pominęłaś żadnej i nie zdarzyła ci się ciężka biegunka lub wymioty w ciągu 3-4 godzin po przyjęciu różowej tabletki to nie ma się czym przejmować.

Zaufaj tabletkom i ulotce a od razu będzie przyjemniej
dziekuje bardzo za pocieszenie sama sie tak nakrecam niestety ale coz taka juz jestem....
madzia13005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-14, 21:04   #4469
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05

Od 18 rozowej do 1 bialej tabletki mialam plamienia natomiast na 1 tabl bialej dostalam okres jednak strasznie krwawie nigdy tak nie mialam, caly czas musze biegac do toalety Czy to normalne?Dodam ze to moje pierwsze opakowanie tabletek.
niunia_05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 09:30   #4470
kwiatpaproci89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez niunia_05 Pokaż wiadomość
Od 18 rozowej do 1 bialej tabletki mialam plamienia natomiast na 1 tabl bialej dostalam okres jednak strasznie krwawie nigdy tak nie mialam, caly czas musze biegac do toalety Czy to normalne?Dodam ze to moje pierwsze opakowanie tabletek.
Widocznie tak Twój organizm zareagował na te tabletki. Jeśli masz wątpliwości to powiedz o tym lekarzowi przy następnej wizycie, on powinien pomóc. Natomiast organizm przystosowuje się do tabletek po ok trzech miesiącach (trzech opakowaniach tabletek), więc to krwawienie powinno Ci się unormować.

---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:26 ----------

Cześć, mam pytanie. Na liście leków umieszczonej na forum jest podana wit. C w dopuszczalnej ilości. Czy któraś z Was wie z wiadowego źródła np. od lekarza, jaka jest dopuszczalna dzienna dawka wit. C nie wpływająca na działanie tabletek? ( w internecie są bardzo rozbieżne informacje) Z góry dzięki. Pozdrawiam
kwiatpaproci89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości