|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Allegro - okazje, ciekawostki, pytania, wątpliwości... - wątek zbiorczy
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#812 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nebya Obawiam sie, ze bedziesz musiala zwrocic cala kwote. Kupujaca ma potwierdzenie przelewu, a Ty nie masz zadnego potwierdzenia, ze wyslalas. Kupujaca moze Cie naciagac, ale przesylka mogla faktycznie zaginac i twoje zapewnienia, ze wyslalas nic tu nie dadza ![]() Nigdy nie wysylajcie nic listem zwyklym ![]() ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- Cytat:
edit; jeszcze zapytam...czy na aukcji byly dostepne jakies inne formy wysylki? jesli kupujaca swiadomie zrezygnowalala z wysylki rejestrowanej i wziela na siebie ewentualne problemy z tym zwiazane to juz jej wina. W przeciwnym wypadku obwiazuje to co napisalam wyzej.
24.02- Jantar+pokrzywa Edytowane przez mad86 Czas edycji: 2009-09-15 o 09:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#813 |
Zakorzenienie
|
nebya,możesz jeszcze złożyć skargę na poczcie (chociaż nie wiem,czy to coś da...). Znalazłam cos takiego:
Czy poczta odpowiada za niedoręczenie listu zwykłego? Mimo że list zwykły jest przesyłką nierejestrowaną i nadawca nie otrzymuje potwierdzenia, że go nadał, to konsumentowi przysługuje złożenie skargi na nienależyte wykonanie usługi przez pocztę. W razie niedostarczenia przesyłki nierejestrowanej klient nie składa reklamacji, lecz skargę w dowolnej placówce pocztowej. Powinien to zrobić najwcześniej piątego dnia od nadania listu zwykłego tzw. priorytetem lub siódmego dnia od nadania przesyłki listowej ekonomicznej. Skargi nie może złożyć później niż po upływie 30 dni od nadania przesyłki zwykłej.Skarga powinna zawierać dane osoby, która ją składa (czyli jej imię, nazwisko oraz adres), określać rodzaj przesyłki, która nie została doręczona oraz uzasadniać złożenie skargi. Skarżący musi ją podpisać i opatrzyć datą. Placówka pocztowa, w której została złożona skarga, ma obowiązek niezwłocznie przekazać ją do jednostki organizacyjnej właściwej do jej rozpoznania. Natomiast jednostka właściwa udziela odpowiedzi na skargę na piśmie w ciągu 14 dni od jej otrzymania. Podstawa prawna: ustawa z 12 czerwca 2003 r. Prawo pocztowe (tekst jedn. Dz. U. z 2008 r., nr 189, poz. 1159 z późn. zm.).
![]() |
#814 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() W ogóle chciałam podziękować wszystkim za odpowiedzi i rady ![]() Zależało mi na tym, aby ktoś obiektywnie spojrzał na sprawę.
![]() |
![]() |
#815 |
Zakorzenienie
|
dobrze, ze sie dogadalyscie
![]() a na przyszlosc tylko listy polecone ![]()
![]() |
#816 |
Wtajemniczenie
|
Tak- teraz mam nauczkę
![]()
![]() |
#817 |
Rozeznanie
|
Mad86 i nebya wybaczcie
![]()
![]() |
#818 |
Rozeznanie
|
witam
![]() ![]() ![]()
![]() jak szaleć to szaleć Edytowane przez bartnix Czas edycji: 2009-09-17 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#819 |
Rozeznanie
|
Kurcze mam problem i nie wiem gdzie napisac, wiec zdecydowalam ze tu
Wie moze ktoras z Was jak dodac zdjecie do aukcji, ale w opcji: "dodaj wspolny tekst" ? Bo tam HTMLa nie mozna wykorzystac, a widze ze na aukcjach z odzieza, w kompletach gdzie np. po przekroczeniu jakiejs kwoty dodaja gratisy, maja wlasnie obrazki... Pisalam juz do kilku osob, ale jeszcze mi nie odpisaly Zalezy mi na czasie.
![]() |
![]() |
#820 |
szeryfcio
|
Dziewczyny, jakie jest realne zagrożenie sprzedania czegoś osobie, która nie ma pełnej aktywacji konta?
Dodam, że w grę wchodziłby odbiór osobisty.
![]() |
#821 |
Zakorzenienie
|
W sumie to żadne
![]() Jeżeli się obawiasz, że może zwlekać z odbiorem i często to odkładać, lub coś już teraz "kręci", możesz zaproponować, żeby najpierw wpłaciła Ci pieniążki na konto, a później umawiacie się na odbiór. Chociaż taka propozycja może jej się nie spodobać, ponieważ większość osób zakładających swoje pierwsze konto jest nieufnych, podobnie jak my jak widzimy, że ktoś nie ma aktywacji i mało komentarzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Może wrzuć zdjęcia na jakiś hosting i daj linki ![]() Edytowane przez Wroclovianka Czas edycji: 2009-09-25 o 12:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#823 |
biegam dla Zabawy
|
Dziewczyny, mam problem.
Kupiłam, zapłaciłam, wybrałam opcję wysyłki paczką ekonomiczną. Minęły już ponad 2 tygodnie, a paczki dalej nie ma. Nawet jak na pp długo. Sprzedająca na moją prośbę o numer nadania odpowiedziała bardzo pokrętnie. Niby szuka. A poźniej 2 mail i już o numerze nic. Wydaje mi się, że w ogóle nie wysłała ![]() Co teraz? Ile powinnam czekać zanim zawiadomie allegro? A no i jeszcze jedno, chyba dałam ![]() Strasznie jestem wkurzona, miałam zaoszczędzić, a wyjdzie na to, że utopiłam prawie 100 zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#824 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam pytanie, możecie polecić jakieś szaliczki ( szukam fioletowego) cienkiego, w jednym kolorze, z frędzelkami z miękkiego materiału? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#825 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#826 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#827 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem w którym wątku umieścić moje wywody, nie chce zakładać nowego ale musze gdzieś się wyżyć...
Czy możecie mi powiedzieć czemu ludzie licytują i na dwie godziny przed końcem aukcji piszą e-mail (którego oczywiście nie jestem w stanie odczytać od razu) o wycofanie oferty z "braku pieniędzy"? Czy licytując dzień wcześniej nie wiedzieli, że dzień później nie będą mieli kasy? I teraz tak: dziewczyna która wygrała moją aukcje, dwie godziny przed końcem poprosiła o wycofanie. Poprosiła o wysłanie za pobraniem, wysyłka ok. 15 zł, skąd ja wiem czy ona nie zrobi mnie w ciula ... Nie wiem co zrobić serio... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mialam wiele takich przypadkow, wiele takich maili i tez mnie to zawsze wkurzalo! Co do wysylki za pobraniem, to nie zgadzaj sie na nia. Jak ona tego nie odbierze, to bedziesz w plecy o 15zl, o nerwach nie wspominajac. Lepiej wystawic przedmiot ponownie i zaplacic te 15-20gr prowizji. A panience zawsze mozesz wladowac negatywa i odzyskac od Allegro prowizje od tej aukcji, ktora ona wygrala.
http://www.aspoleczna.pl Mój blog http://www.angtest.pl Testy z angielskiego! http://wojnowski.net.pl Blog o Wordpresie Edytowane przez Hawa Czas edycji: 2009-09-29 o 20:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#829 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wracając do Twojego pytania to możesz się nie zgodzić na wysyłkę za pobraniem. Masz do tego pełne prawo. Albo inne wyjście: niech ona wpłaci Ci pieniążki za zakupioną rzecz a koszt wysyłki będzie kwotą "pobraniową". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#830 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Widzicie, ja generalnie nie mam nic przeciwko wysyłce za pobraniem, ale ten przypadek jest dla mnie dziwny. O 14 pisze mejla o wycofanie bo nie ma kasy a o 16, po wygraniu aukcji-prosi o wysyłkę sukienki za pobraniem. W dodatku ma tylko 5 pozytywów, z przed ponad 6 miesięcy. A jakie mam podstawy żeby zrezygnować z transakcji? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#831 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#832 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#833 | |
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
![]() Mogliby lokalizować co się z nią dzieje - tzn. chyba gdzie utknęła- ale nie mam numeru nadania. Kolejny mail wysłałam ![]() No nic, mam nadzieje, że obędzie się bez policji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#834 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuje za rady, dziewczyna zgodziła się na wpłatę na konto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#835 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, mam taka sytuacje. sprzedalam ksiazke..... 'sprzedalam' to za duze slowo. otoz dziewczyna ( 0 komentarzy) wziela opcje kup teraz, napisala mi maila, ze niby zaplaci bla bla 'jak najszybciej'. Minal tydzien, ja do niej pisze, bo pomyslalam, ze moze nie doszly pieniadze czy cos (stan konta sprawdzalam regularnie), zeby mniej wiecej okreslila kiedy wplaci, bo wyjezdzalam do innego miasta i mysle po co ciagac te ksiazke ze soba. Ona mi na to, to samo 'ze postara sie zaplacic'. wczoraj minelo 10 dni roboczych(zastrzeglam tak w aukcji ze czekam tyle czasu), a wplaty ani informacji nie ma. Napisalam wczoraj maila zeby sie zdecydowala, bo wystapie o zwrot prowizji. Odpowiedzi ani widu ani slychu.
wiecie ta ksiazka duzo nie kosztowala, prowizja to mniej niz 1zł, wiec nie weim czy mam wystepowac o jej zwrot, tyle ze wkurza mnie ta cala sytuacja, boje sie ze zepsuje mi konto i wystawi negatywa. wkurza mnie tez ze zostanie bezkarna, bo chyba ktos powinien sie zastanowic zanim kliknie;/ wiec doradzcie czy w ogole warto to zaczynac. dodam jeszcze ze ta osoba ma w adresie wieksze miasto, wiec naprawde nie ma problemu z dojsciem chociazby na poczte (bo najpierw pomyslalam, ze ktos na wsi mieszka i moze miec rzeczywiscie problem z dojazdem). I ta dziewczyna ma prawdopodobnie 16 lat;/ nie wiem moze jej rodzice pieniedzy nie dali na ksiazke.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#837 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na nega mozna zawsze napisac odpowiedz, wiekszosc zrozumie, ze dziewczyna wystawila Ci odwetowca. a o zwrot prowizji wystap koniecznie. Dziewczyna dostanie ostrzezenie.
![]() |
![]() |
#838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że te ostrzegające negi to są tylko dobre jak taki ktoś licytuje, bo sprzedawca zawsze może wycofać ofertę takiej osoby. A przy opcji "kup teraz" to się nie sprawdza, bo taka osoba kupi a sprzedawca po zakupie dowiaduje się z komentarzy o takim incydencie i może jedynie wierzyć, że jemu zapłaci za zakupiony przedmiot. Szkoda, że allegro się wycwaniło i zastrzega sobie, że nie usuwa komentarzy wystawionych w odwecie :/ Chociaż usuwają komentarze wystawione z zamiarem specjalnemu zaszkodzenia drugiej osobie czy jakoś tak ![]() Chociaż dla mnie to jedno i to samo ![]() Edytowane przez paula600324 Czas edycji: 2009-10-01 o 21:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#839 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
jedynie mam watpliwosci czy jak wystapie o zwrot prowizji, to ona wtedy mi tego negatywa wystawi? czy pozniej beda mogli mi to usunac? najlepiej to by bylo gdyby ta opcja zostala zablokowana. wiec nie wiem czy w to sie bawic, bo wlasnie boje sie jej 'zemsty' ![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#840 |
Zakorzenienie
|
Wystawiaj negatywa i sie nie bój. Od jednego negatywa nic ci sie nie stanie, bo napiszesz pod spodem odpowiedz do niego i bedzie po sprawie.
A dziewczynie negatyw sie nalezy. Jak ludzie beda sie bac wystawiac negatywy, to jaki jest w ogole sens wystawiania komentarzy? Przecież same pozytywy fałszują obraz danej osoby.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.