Wszystko o Avonie - część 7 :) - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-16, 06:35   #1981
Vanilla:)
Wtajemniczenie

GG do Vanilla:)
Dot.: Wszystko o Avonie - część 7 :)

Ech...sama chętnie zmieniłabym Liderkę, ale nie znam żadnej z Wrocławia a nie chcę zdawać się na wybór AvonuMoją Liderkę widziałam i rozmawiałam z nią tylko podczas podpisania umowy. Może wymagam zbyt wiele. jednak wydawało mi się, że osoba składająca zamówienia na min 1000zł, z ciągłym przyrostem sprzedaży, może liczyć na pomoc od czasu do czasu, czy chociaż jakiś kontakt, dający poczucie, że ktoś się Tobą interesuje
Vanilla:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 08:15   #1982
LadyBird6
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Vanilla:) Pokaż wiadomość
Ech...sama chętnie zmieniłabym Liderkę, ale nie znam żadnej z Wrocławia a nie chcę zdawać się na wybór AvonuMoją Liderkę widziałam i rozmawiałam z nią tylko podczas podpisania umowy. Może wymagam zbyt wiele. jednak wydawało mi się, że osoba składająca zamówienia na min 1000zł, z ciągłym przyrostem sprzedaży, może liczyć na pomoc od czasu do czasu, czy chociaż jakiś kontakt, dający poczucie, że ktoś się Tobą interesuje
Szkoda , że mieszkamy tak daleko i nie są uwolnione kody.
Ja bardzo dbam o swoje konsultantki.
Na spotkanie z Tobą bym przyjechała do Wrocławia na pewno nie jeden raz i na pewno te spotkanie by usatysfakcjonowało obie strony.
Moje konsultantki często dostają ode mnie prezenty, oczywiscie jest to uzaleznione od wysokości zamówień
LadyBird6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 08:17   #1983
evuska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SylwiaAVONn Pokaż wiadomość
no... no... nie wiem, co napisać...
Kurcze. Z jednej strony cieszę się jak dziecko, że ktoś chce być moją Konsultantką , a z drugiej strony nie chcę być "świnią".
Ale skoro piszesz, że źle Ci jest u Twojej Liderki i sama mi to proponujesz, to nie wypada mi odmówić . W końcu każdy ma prawo wyboru. W takim razie na początek zapraszam Cię tu: http://www.avon123.republika.pl/ i czekam na kontakt na PW.

Aha - gdybym nie odbierała telefonu, albo była poza zasięgiem, to oddzwonię.

Ojej... Prawie dwie godziny zastanawiałam się co napisać.
odezwę się później, bo teraz muszę zmykać do pracy
evuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 09:02   #1984
ilussia
Wtajemniczenie

Jestem załamana...

Nie dostałam paczki, do wczoraj miałam termin...
Dzwoniłam do AVONU, i oni złożyli reklamację i w ciągu 3 dni ma się wyjaśnić co się stało z paczką, dali mi nr do "mojego" dostawcy, dzwonię tam a on mi mówi że tej sprawie to do AVONU mam dzwonić. To ja mówię, że dzwoniłam i stamtąd mam nr... Na to on, że on nie wie czy to celowe ze strony avonu, ale on od 1 września nie rozwozi mi paczek...
Dzwonię spowrotem do AVONU, i mówię że ten pan twierdzi że nie jest moim dostawcą od 1 września i że teraz m rozwozi firma UPS... Sprawdzanie okręgu-125, mówi że tu mi UPS nie rozwozi(a widziałam, że sąsiadce ta firma przywiozła!)i że jak się czegoś dowiedzą to zadzwonią... Tylko, ile ja mam czekać...?!

Napisałam sms'a liderce, żeby mi pomogła....a ona nic!

Co ja mam robić? To było największe zamówienie do tej pory...
ilussia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 09:20   #1985
SylwiaAVONn
Raczkowanie

GG do SylwiaAVONn

Cytat:
Jak ja bym chciała mieć chociaż jedną taką Konsultantkę... Marzenia...
Moja najlepsza KK robi średnie zamówienie na 550 - 560 zł i jest moją perłą !!!

Cytat:
Napisane przez LadyBird6 Pokaż wiadomość
Szkoda , że mieszkamy tak daleko i nie są uwolnione kody.
Ja bardzo dbam o swoje konsultantki.
Na spotkanie z Tobą bym przyjechała do Wrocławia na pewno nie jeden raz i na pewno te spotkanie by usatysfakcjonowało obie strony.
Moje konsultantki często dostają ode mnie prezenty, oczywiscie jest to uzaleznione od wysokości zamówień
Witaj w klubie Ja też daję im drobne upominki. Teraz po podsumowaniu Klubu Róży 2009 wybieram sie do nich właśnie w tym celu. A co im dajesz??? Ja zawsze mam z tym problem.

A jesli chodzi o odległośc, to ja nie wiem, czy to jest aż taki duży problem. No ja jestem z małopolski, a mimo to mam dwie Konsultantki z daleka: mazowieckie i świętokrzyskie.

Cytat:
Napisane przez evuska Pokaż wiadomość
odezwę się później, bo teraz muszę zmykać do pracy
dobrze

Cytat:
Napisane przez ilussia Pokaż wiadomość
Jestem załamana...
Nie dostałam paczki, do wczoraj miałam termin...
Co ja mam robić? To było największe zamówienie do tej pory...
Też miałam kiedyś taki przypadek. Okazało się, że nastąpiła pomyłka przy sortowaniu paczek i moja paczka pojechała w całkiem inny rejon Polski, ale szybko sie odnalazła.
Rozumiem Twoje zdenerwowanie, ale nie martw się. Na pewno wszystko się wyjaśni
SylwiaAVONn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 09:25   #1986
ilussia
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak ja bym chciała mieć chociaż jedną taką Konsultantkę... Marzenia...
Moja najlepsza KK robi średnie zamówienie na 550 - 560 zł i jest moją perłą !!!

Witaj w klubie Ja też daję im drobne upominki. Teraz po podsumowaniu Klubu Róży 2009 wybieram sie do nich właśnie w tym celu. A co im dajesz??? Ja zawsze mam z tym problem.

A jesli chodzi o odległośc, to ja nie wiem, czy to jest aż taki duży problem. No ja jestem z małopolski, a mimo to mam dwie Konsultantki z daleka: mazowieckie i świętokrzyskie.

dobrze

Też miałam kiedyś taki przypadek. Okazało się, że nastąpiła pomyłka przy sortowaniu paczek i moja paczka pojechała w całkiem inny rejon Polski, ale szybko sie odnalazła.
Rozumiem Twoje zdenerwowanie, ale nie martw się. Na pewno wszystko się wyjaśni
Dziękuje za odp.
A długo się odnajdywała?

Tak piszecie o Liderkach-konsultantkach, i naprawdę Wam zazdroszczę...
Ja nie miałam szczęścia, niestety...
Stary 2009-09-16, 09:30   #1987
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:

A z jakiej miejscowości jesteś? Znam kilka fajnych liderek z Poznania i okolic, może się z którąś lepiej dogadasz, niż z dotychczasową.
Stary 2009-09-16, 09:44   #1988
ilussia
Wtajemniczenie

Jestem z okolic Wrześni, 50 km od Poznania.
Stary 2009-09-16, 09:46   #1989
SylwiaAVONn
Raczkowanie

GG do SylwiaAVONn

Cytat:
Dziękuje za odp.
A długo się odnajdywała?

Dość szybko. Już następnego dnia do mnie dzwonili z informacją, gdzie jest paczka i pytali czy bardzo zależy mi na czasie. Wtedy akurat bardzo mi zależało, gdyz jedna z klientek wyjeżdżała i dostarczyli mi ją tego samego dnia, ale dość późno - przed północą.

Była u nas kiedyś taka sytuacja, że kurierzy byli w trakcie rozwożenia paczek i mieli dość poważny wypadek. Zderzyli się z pociągiem. W każdym bądź razie wtedy te Konsultantki czekały na paczki tydzień dłużej - AVON wysłał do nich drugi raz takie samo zamówienie, bo z tamtych paczek niewiele zostało. (A kurierom nic sie nie stało, ta Pani, która była wtedy w tym samochodzie jest teraz moją Konsultantką i właśnie zdobyła prezent z szóstego poziomu TPS )
Stary 2009-09-16, 09:50   #1990
ilussia
Wtajemniczenie

Cytat:
Dość szybko. Już następnego dnia do mnie dzwonili z informacją, gdzie jest paczka i pytali czy bardzo zależy mi na czasie. Wtedy akurat bardzo mi zależało, gdyz jedna z klientek wyjeżdżała i dostarczyli mi ją tego samego dnia, ale dość późno - przed północą.

Była u nas kiedyś taka sytuacja, że kurierzy byli w trakcie rozwożenia paczek i mieli dość poważny wypadek. Zderzyli się z pociągiem. W każdym bądź razie wtedy te Konsultantki czekały na paczki tydzień dłużej - AVON wysłał do nich drugi raz takie samo zamówienie, bo z tamtych paczek niewiele zostało. (A kurierom nic sie nie stało, ta Pani, która była wtedy w tym samochodzie jest teraz moją Konsultantką i właśnie zdobyła prezent z szóstego poziomu TPS )
Nom, mi też na czasie zależy-już świecę oczami przed klientkami, na telefon ni zarobię

Jakkolwiek wyzywam w duchu tych dostawców, to mam nadzieję że tym moim nic się nie stało
Stary 2009-09-16, 09:50   #1991
Australia
Rozeznanie

Witajcie
Nie zaglądałam tu całe 2 dni i dziś miałam niezłą lekture do przeczytania

Cytat:
Napisane przez emza Pokaż wiadomość
ja mam większy problem, bo od października wracam do szczecina i będę w domu tylko w weekendy, a u mnie w domu ktoś jest po 17 dopiero(nigdy kurier i tak wczesniej nie przyjechał i mam nadzieje, że nie będzie tego zmieniał). w piątek będę musiała z nim pogadać...
Może rozwiązaniem dla Ciebie będzie odbieranie paczek w szczecińskim COKu
.... chyba że Twoje klientki są tam gdzie mieszkasz na stałe i zawsze tą pake trzeba by było tachać ze sobą do domu jeszcze ....

Widziałam tą biżuterie, którą tak krytykujecie. Macie racje jest straszna

Nauki korzenie są gorzkie, ale owoce smaczne

Edytowane przez Australia
Czas edycji: 2009-09-16 o 10:07
Australia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 10:06   #1992
emza
Rozeznanie

do busa mnie raczej z nią nie wpuszczą jak będę jechać do domu (i nie wiem jakbym ją udźwignęła)
emza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 10:12   #1993
Australia
Rozeznanie

Cytat:
do busa mnie raczej z nią nie wpuszczą jak będę jechać do domu (i nie wiem jakbym ją udźwignęła)

no właśnie... też sobie nie wyobrażam tachać litrów żeli i innych "objętościowych" kosmetyków, tym bardzej gdy masz większe zamówienia, to ta paka rzeczywiście waży....
Najlepsze są kosmetyki kolorowe - zajmują najmniej miejsca i są lekkie

Nauki korzenie są gorzkie, ale owoce smaczne
Australia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 10:16   #1994
porzeczka2602
Zakorzenienie

Cytat:
Jakby o sobie czytała. Moje zamówienia też są ponad 1000 zł a czesto ok 1500. Nie wymagam prezentów od niej, aby coś mi "fundowała" ale aby dawała mi to co jest dla mnie.

Poproszę o codzienny głos
porzeczka2602 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 10:19   #1995
emza
Rozeznanie

hihi jakbym miała zamówienia na same perfumy to też bym nie narzekała ale niestety paczka potrafi ważyć tyle, że nie potrafie jej wniesc do domu...a nieraz nawet są 2 kartony.
Stary 2009-09-16, 10:22   #1996
margolcia0108
Przyczajenie

Cytat:
ta biżuteria nie przychodzi, ale co do portfela to slyszalam, ze co po niektorym poprzychodzily (chyba ze zle zrozumialam), a pęseta mam nadzieje, ze mi przyjdzie ...
Pęseta nie przychodzi......
margolcia0108 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 10:26   #1997
Paola
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez margolcia0108 Pokaż wiadomość
Pęseta nie przychodzi......
Ja także nie mam jej na podglądzie, a także biżu Anew, portfela damskiego;
Próbki kremy naprawczego przychodzą chyba jako alternatywne (ale to dokładnie sprawdzę jutro).
Stary 2009-09-16, 10:28   #1998
maggdaa78
Raczkowanie

Wizażanki co powiecie o nowym tuszu podkrecajacym i nowych poczwornych cieniach?Interesuje mnie szczególnie Mocha latte?
maggdaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 10:33   #1999
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Thumbs up Dot.: Wszystko o Avonie - część 7 :)

Cytat:
hihi jakbym miała zamówienia na same perfumy to też bym nie narzekała ale niestety paczka potrafi ważyć tyle, że nie potrafie jej wniesc do domu...a nieraz nawet są 2 kartony.
a wyobraźcie sobie jask to jest jak się ma 7 paczek-trzeba tak ustawiać kuriera-a właściwie trzech-bo jeden nie da rady-aby wnosili wszystko na górę i ustawiali jak trzeba i sprawdzać aby io niczym njie zapomnielibo potem szukaj wiatru w polu

---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

Cytat:
no... no... nie wiem, co napisać...
Kurcze. Z jednej strony cieszę się jak dziecko, że ktoś chce być moją Konsultantką , a z drugiej strony nie chcę być "świnią".
Ale skoro piszesz, że źle Ci jest u Twojej Liderki i sama mi to proponujesz, to nie wypada mi odmówić . W końcu każdy ma prawo wyboru. W takim razie na początek zapraszam Cię tu: http://www.avon123.republika.pl/ i czekam na kontakt na PW.

Aha - gdybym nie odbierała telefonu, albo była poza zasięgiem, to oddzwonię.

Ojej... Prawie dwie godziny zastanawiałam się co napisać.
hehehe...właśnie tu można spotkać liderki z prawdziwego zdarzenia a nie jakieś karykatury
dziewczyny powinnyście zrobić tu namiary na siebie jakby ktoś chciał się przepisać lub zapisać kogoś/fajny zegar za polecenie/
z namiarami województwa bo czasem naprawde ktoś chce a nie ma gdzie sie zapisać

Droga Konsultantko / Drogi Konsultancie

Przypominamy, że przestajemy wysyłać w paczkach papierowy formularz zamówień.
Jeśli potrzebujesz wglądu do formularza, aby zapoznać się w ofertami Demo, sprawdzić ceny lub numery próbek – szukaj go na stronie www.avon.com.pl w Strefie Konsultantki, w plikach do pobrania.

Jeśli potrzebujesz papierowego formularza, aby złożyć zamówienie – jeszcze do końca roku możesz go zamawiać. Cena formularza to 0,50 zł.
Numer formularza 80200
Numer formularza dla Okręgów Prognozujących 74500

Jednocześnie informujemy, że od początku 2010 roku Avon nie będzie przyjmował zamówień składanych innymi kanałami niż elektronicznie tj. przez Internet, Avon Non Stop i Avon SMS.

Pozdrawiamy serdecznie
Dział Obsługi Konsultantek
Avon Cosmetics

informacja w avonie-widnieje w wiadomościach....

Edytowane przez f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Czas edycji: 2009-09-16 o 11:20
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 11:29   #2000
emza
Rozeznanie

teoretycznie-ochrona środowiska
praktycznie-cięcie kosztów

ehh
Stary 2009-09-16, 11:37   #2001
201702060926
Konto usunięte

Cześć Dziewczyny! Podczytuje Was od dłuższego czasu i za każdym razem dzięki Wam rozwiązywały się moje problemy. Tym razem mam jednak wątpliwości. Chodzi mi o dostawę paczki kurierem. Zawsze myślałam, że jest ona płatna 28zł każdorazowo (przy moich zamówieniach kompletnie się to nie opłaca, dlatego odbieram paczki w COK). Ale ostatnio spotkałam się z opinią, że jest bezpłatna przy składaniu regularnego zamówienia, a jedna z dziewczyn pisała, że płatna 9,90.
Dlatego proszę Was bardzo, wyjaśnijcie mi jak to naprawdę jest
Pozdrawiam Was serdecznie!
201702060926 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 11:39   #2002
aaaania1989
Zakorzenienie

eh ten Avon.....mówicie,że ten naszyjnik Eternal Love jest badziewny...? a ja sie chyba skuszę,jak mi braknie do 250zł to dobije brakami,a co mi tam może akurat trafię na lepszy egzemplarz...
składam zamówienie dopiero na 3 termin z k13..... mam nadzieję,że na 200zł będę chociaż miała
Stary 2009-09-16, 11:41   #2003
emza
Rozeznanie

przy składaniu regularnego zamówienia przy kwocie większej niż 150zł dostawa jest bezpłatna. teraz weszła taka promocja że jak składasz zam powyżej 250zł możesz zażyczyć sobie kuriera, który dostarczy paczkę w 2 dni i kosztować to bedzie 9.90 (a do tej pory kosztowało 28zł)
Stary 2009-09-16, 12:03   #2004
SylwiaAVONn
Raczkowanie

GG do SylwiaAVONn

Cytat:
Napisane przez brownsugar13 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny! Podczytuje Was od dłuższego czasu i za każdym razem dzięki Wam rozwiązywały się moje problemy. Tym razem mam jednak wątpliwości. Chodzi mi o dostawę paczki kurierem. Zawsze myślałam, że jest ona płatna 28zł każdorazowo (przy moich zamówieniach kompletnie się to nie opłaca, dlatego odbieram paczki w COK). Ale ostatnio spotkałam się z opinią, że jest bezpłatna przy składaniu regularnego zamówienia, a jedna z dziewczyn pisała, że płatna 9,90.
Dlatego proszę Was bardzo, wyjaśnijcie mi jak to naprawdę jest
Pozdrawiam Was serdecznie!
To są po prostu 2 różne rodzaje dostaw:
Dostawa regularna BEZPŁATNA*
Każdy katalog obowiązuje przez 3 tygodnie, zatem są 3 terminy składania zamówień i 3 BEZPŁATNE dostawy regularne. Wystarczy złożyć zamówienie we wskazanym dla Twojego okręgu terminie. Realizacja wciągu 6 dni, dostawa między godziną 7:00 a 22:00.
Firma Kurierska PŁATNA
Zamówienie można złożyć w dowolnym terminie podczas trwania danego katalogu. Realizacja wciągu 2-3 dni roboczych. Opłata transportowa 28 zł jest doliczana do faktury za zamówione produkty. Od K14 przy zamówieniach na min. 250 zł złożonych elektronicznie koszt ten będzie wynosił 9,90 zł

można również skorzystać z:
Odbiór własny BEZPŁATNY*
Odbiór w Centrum Obsługi Konsultantek lub w punkcie odbioru paczek.
Zakupy w Centrum Obsługi Konsultantek BEZPŁATNE*
W Polsce obecnie jest 15 COKów, w których Konsultantki mogą robić zakupy. Za kosmetyki płaci sie od razu.

*BEZPŁATNA tylko dla zamówień na minimum 150 lub 50 zł
(zgodnie z zasadami naliczania Kosztu Realizacji Małego Zamówienia 10zł)

Sposób dostawy wybiera Konsultantka w trakcie składania zamówienia.
Stary 2009-09-16, 12:11   #2005
ankoro
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaaania1989 Pokaż wiadomość
eh ten Avon.....mówicie,że ten naszyjnik Eternal Love jest badziewny...? a ja sie chyba skuszę,jak mi braknie do 250zł to dobije brakami,a co mi tam może akurat trafię na lepszy egzemplarz...
składam zamówienie dopiero na 3 termin z k13..... mam nadzieję,że na 200zł będę chociaż miała
Naszyjnik, a raczej łańcuszek i jego zapięcie są dla mnie koszmarne. Zrobiłam zdjęcia i wrzucilam, jak obiecałam na katalogowy. Ale dobrym rozwiązaniem jest odpięcie serduszka i dopięcie go gdzieindziej jako breloczka. Do tego się nadaje.
ankoro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 12:11   #2006
jamapi
Zakorzenienie

GG do jamapi

konturówka do oczu kolor blackest black też przychodzi alternatywna zapomniałam wcześnieja napisac;
u mnie - okęg 503 - portfel z mini katalogu w brakach (pisałam o tym wcześniej, ale niektórym przychodzi a niektórym nie, więc może ktoś z mojego okregu konkretnie chciałby wiedzieć);

ja się tylko boję, jak to będzie z moimi paczkami, jak w domu nie będzie miał ich kto odbierać może pogadam z kurierem, żeby zawsze był po 17-stej?? myslicie, że da się z nimi dogadać?? a może 'napiwek' w postaci piwka przekona kuriera??

jamapi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 12:13   #2007
201702060926
Konto usunięte

Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi!
Już wszystko jest dla mnie jasne. W takim razie dziś po raz pierwszy składam zamówienie z bazpłatną dostawą do domu
201702060926 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 12:18   #2008
jamapi
Zakorzenienie

GG do jamapi

czy dziewczyny z gdańaka i okolic wiedzą może czy w gdańsku znajduje się punkt odbioru paczek???????

jamapi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 12:20   #2009
ankoro
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jamapi Pokaż wiadomość

ja się tylko boję, jak to będzie z moimi paczkami, jak w domu nie będzie miał ich kto odbierać może pogadam z kurierem, żeby zawsze był po 17-stej?? myslicie, że da się z nimi dogadać?? a może 'napiwek' w postaci piwka przekona kuriera??
Zapytać go możesz, jak będzie w okolicy o tej godzinie to na pewno się zgodzi. A nie masz tam koło siebie jakiejś emerytki lub rencistki, która siedzi w domu. Starsi ludzie są uczynni, więc może tą drogą coś skombinujesz. U mnie kurier zostawia paczki dla kilku osób, które wieczorem je sobie odbierają. Trzeba być człowiekiem i jakoś pomagać innym. Są dobrzy ludzie tylko poszukaj.
ankoro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-16, 12:49   #2010
SylwiaAVONn
Raczkowanie

GG do SylwiaAVONn

Cytat:
Napisane przez jamapi Pokaż wiadomość
czy dziewczyny z gdańaka i okolic wiedzą może czy w gdańsku znajduje się punkt odbioru paczek???????
niestety nie
Cały wykaz COK'ów i Punktów odbioru paczek jest w gazecie NovaTy na przedostatniej stronie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości