![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: rozszerzony angielski matura 2010
Cytat:
Jeśli jako dodatkowy chcesz zdawać ten jeżyk, który zdajesz też jako obowiązkowy, to obie części musisz wziąć R. Jeśli jest to inny język - mogą być różne poziomy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Przyczajenie
|
Ja też zdaje angielski w tym roku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dodatkowy weźmiesz inny niż obowiązkowy, to możesz przykładowo wziąć ustny P, a angielski R. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Raczkowanie
|
Ja mature chciałam zdawać językową ... polski angielski i niemiecki, ale się niestety nie dało ... na starej jeszcze można było, ta nowa to w ogóle jakaś porażka jak dla mnie .. .
![]() ![]()
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja np zdaję polski P, niemiecki P i angielski obie części (?) R |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
Ja niemiecki chciałam zdawać jako dodatkowy obowiązkowy, albo na odwrót, angielski jako dodatkowy obowiązkowy a nie np matme czy WOS. A jeśli chciałam zdawać język to musiałam go wziąść jako dodatkowy nadobowiązkowy i zdać go na rozszerzeniu ....
Czyli byłoby tak polski ang matma i niemiecki na R A nie polski ang i niemiecki ...
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdajesz w tym roku szkolnym, prawda? To nie ma czegoś takiego jak "dodatkowy obowiązkowy". Obowiązkowe są tylko P z matmy, polskiego i obcego i tylko od nich zależy zdanie matury. ![]() A dodatkowe przedmioty możesz zdawać na jakim chcesz poziomie (oczywiście oprócz matmy, polskiego i tego języka, który zdawałaś jako obowiązkowy, bo z tych musisz wziąć R). Ja biorę angielski jako obowiązkowy, a potem - jako dodatkowy na R. Najprawdopodobniej. A niemiecki jako dodatkowy na P obie części. Edytowane przez parodia Czas edycji: 2009-09-13 o 11:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Ja mature zdawałam w tym roku ... z polskiego angielskiego i matmy
wszystko na podstawie ... (Niestety noga mi się powineła na matmie więc o Ekonomii czy Zarządzaniu mogę zapomnieć ![]() w maju 2010 chcę ang poprawić i zdać go na R i matme zmieniam na gegre ale jeśli by się dało to zamiast zmieniać matme na gegrę wolałabym zmienić ją na niemiecki i zdawać tzw językową maturę ... Czyli j.polski j.angielski j.niemiecki ale w tym roku się tak nie dało i trzeba było wybrać coś z listy np matme, wos, biologie <--- przedmioty obowiązkowe a drugi język mogłam wybrać jako przedmiot 4 dodatkowy i zdać go na rozszeniu ... Mam nadzieje, że teraz jaśniej ... xD
"Jeśli słyszysz jakieś kłamstwo dostatecznie często, zaczynasz w nie wierzyć. " M.J. Edytowane przez DirtyDiana91 Czas edycji: 2009-09-13 o 12:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Zmylił mnie wiek...
![]() ![]() A więc zdajesz na warunkach matury 2010, tak? I angielski chcesz R, a niemiecki i polski P, tak? To przecież można tak zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Raczkowanie
|
maturą językowa, czyli zdajesz same języki
![]() No właśnie nie wiem na jakich zasadach będę poprawiać mature czy na zasadach z 2010 czy z 2009 ... ale wydaje mi się że na tych z 2009 i jednak matme będę musiała zmienić na gegre a nie na jakiś język ...a szkoda bo z niemieckiego jestem dużo lepsza nic z gegry czy w ogóle jakiś innego przedmiotu ...
"Jeśli słyszysz jakieś kłamstwo dostatecznie często, zaczynasz w nie wierzyć. " M.J. Edytowane przez DirtyDiana91 Czas edycji: 2009-09-13 o 12:09 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że nie musisz zdawać np matmy obowiązkowej, skoro poprawiasz, tylko te, które chcesz poprawić lub zdać dodatkowo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Raczkowanie
|
matme zmieniam na gegre bo w maju mi nie poszła i w sierpniu też nie ... w ogóle jakiś totalny kosmos był dlatego chce zmienić na jakiś inny przedmiot żeby nie męczyć się z tą matmą dłużej ... Mam nadzieje, że we wtorek sie dowiem w szkole wszystkiego ... Chociaż moja dyrektorka to takia picza, że masakra ... nienawidze jej ...
![]()
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Nie musisz zmieniać, wystarczy, że zdasz gegrę,dopiszą Ci do świadectwa ten przedmiot
![]() Najlepiej dowiedz się dokładnie, jak to wygląda od kogoś kompetentnego albo z cke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Ja również przymierzam się do matury rozszerzonej z angielskiego. ![]() ![]() Krążę pomiędzy ,,Matura Companion'', a Oxfordem. Jednak na 100% sprawię sobie ,,Oxford Practice grammar", może i jest trochę drogie,ale na pewno warte swojej ceny, miałam kilka razy do czynienia z tą książeczką ![]() ![]() Pozdrawiam maturzystki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
My też pozdrawiamy z frontu
![]() chyba też sobie kupię coś dodatkowego na gramatykę, bo tak jakoś w te 2 tygodnie zrobiłam sporo z tego co mam...a nawet się czegoś nauczyłam! ![]() DirtyDiana91 - na deklaracji dla poprawiających maturę w tym roku jest wyjaśnione co można a czego nie można zdawać. wejdź na stronę oke i ściągnij powinno Ci się rozjaśnić. na stronie oke sa na pewno te deklaracje, bo stamtąd drukowałam. nie wiem jak na cke.
![]() |
#107 |
Raczkowanie
|
Znalazłam te deklarację i troche mi to rozjaśniło, ale nie bardzo ... Dalej nie wiem czy matme moge zmienić na język niemiecki ... :/
![]() |
#108 |
Rozeznanie
|
szczerze mówiąc to ja nie wiem. ale wydaję mi się,że możesz, przecież ludzie zdają po 2 języki jak np. idą na lingwistykę stosowaną i tam 2 języki obce, nierzadko zdane obydwa na rozszerzeniu są normą. ale pewna nie jestem.
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Witam Maturzystki 2010
![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie potrafie odpowiedzieć na te pytanie (czy można zdawać język pisemny rozszerzony, a ustny tylko podstawowy) ani twierdząco, ani przecząco, ale z tego informatora to nie wynika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#113 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaraz poszukam odpowiedniego tekstu w informatorze ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Również podpunkt 4: Tylko na poziomie rozszerzonym: język polski, matematyka, język obcy nowożytny – ten sam, który wybrał w części obowiązkowej (ustny i pisemny). A strona 55: 3. Jeżeli zdający wybierze jako przedmiot dodatkowy ten sam język, który zdaje jako przedmiot obowiązkowy, przystępuje do egzaminu w części ustnej i pisemnej na poziomie rozszerzonym. 4. Egzamin z drugiego języka obcego nowożytnego wybranego jako przedmiot dodatkowy, zdawany jest w części ustnej i pisemnej na poziomie podstawowym lub rozszerzonym. Egzamin ustny i pisemny nie musi być zdawany na tym samym poziomie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
ale pogmatwali. chyba planują zwrot do formuły starej matury- tam jak się chcialo rozszerzenie to najpierw trzeba było zdać podstawę.
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Dziś byłam w szkolnym sekretariacie z zapytaniem, czy można zdawać pisemny rozszerzony a ustny podstawowy i odpowiedziano mi, że prawdopodobnie TAK ale nie są pewni..
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Diana, parodia, dzięki za info
![]() straszne zakręcone to jest ![]()
![]() |
#118 |
Zadomowienie
|
Byłam dziś na Salonie Maturzystów na Politechnice Łódzkiej, były tam wykłady na temat poszczególnych przedmiotów na maturze. No i na angielskim pani z CKE jasno powiedziała, że jeśli wybieramy przykładowo angielski jako język podstawowy i chcemy go również zdać na rozszerzeniu to trzeba i ustny i pisemny :rolleyes". A jeśli będzie to np. rosyjski, to można już wtedy wybrać sobie poziom. Niestety tak głupio pozmieniali od tego roku, nie wiem co za mundruś to wymyślił. Ale ja wychodzę z założenia, że ważne bym zdała pisemny rozszerzony dobrze, a ustny jak mi nie pójdzie dobrze, to nie ma co się przejmować, byle zdać na to 30%.
A ciekawa jestem czy jak się nie zda ustnego na roszerzeniu a zda pisemny to się to liczy na świadectwie mimo wszystko i uczelnie będą brały pod uwagę wynik z pisemnego czy będzie traktowane jako całość oblana(i ustny i pisemny rozszerzony)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wychodzę z takiego samego założenia. Chyba nie można nie zdać przedmiotu dodatkowego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Raczkowanie
|
Cholera współczuje wam z tą maturą ... U nas było proste ... język obowiązkowy można było zdawać na różnych poziomach, al przedmioty dodatkowe już wszystkie musiały być na rozszerzeniu ...
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.