![]() |
#451 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Mam 23 lata i bynajmniej nie zapieram się że nigdy nie będę chciała miec dzieci, ale dziś nie chce.
Nie mówię też że wszystkie mamusie rozmawiają tylko o dzieciach ale wśród moich znajomych z potomstwem coś takiego zauważyłam i byłam ciekawa czy inne bezdzietne też to zauważyły. Wątpię żeby któraś ze znanych mi matek wiedziała że tak się zachowuje. Irytuje mnie to ale nie mam im tego za złe bo wiem że są szczęśliwe a dziecko jest dla nich najważniejsze. Jasne znam również dziewzyny które mimo tego że zostały matkami znajdują czas na inne rzeczy, ale bynajmniej nie jest to regóła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 |
Zakorzenienie
|
A mnie z kolei denerwuje, jak się usiłuje mniej lub bardziej delikatnie zasugerować, że osoby bezdzietne są na pewno jakieś lewe, uszkodzone, emocjonalnie do bani, skoncentrowanie wyłacznie na kasie lub karierze i jeszcze parę innych epitetów do wyboru i do koloru.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#453 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do pisemnej zgody- a i owszem,popartej jeszcze pieczatka z ziemniaka,koniecznie sprowadzonego z Kamczatki- chocby po to zeby nie padaly chamskie komentarze w stylu zaplodnienia wspomnianego wczesniej.Ciekawe co by bylo gdybym weszla na watek "szczesliwe mamusie bla bla bla" i zaczela prowokacje w stylu- a po co wam to, a nie zal wam figury, a jak tam rozstepy i wagina??Sadze ze mamusie bylyby o wiele mniej wyrozumiale niz my tutaj dla osob ktore uwazaja nas za nepelnosprytne w pewien sposob-i do tego zachlanne na forse i bezduszne.Taaak wiem, zadna tego bezposrednio nie napisala- ale od czegoz interpretacje poezji z LO;}
![]() |
![]() |
#454 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Stereotypy, stereotypy, stereotypy. Moja figura juest bez zarzutu choc w ciazy przytylam 23 kilo. Jak sie chce to mozna zrzucic... Rozstepy - a co to jest? ![]() ![]() To co Ty robisz to jest nadinterpretacja, ot co. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 |
Raczkowanie
|
Najgorzej jak ktos nie zozumie do konca o co chodzi ale chce cos napisac.Napisalam hipotetycznie co by bylo gdybym wparowala na forum macierzynskie z takim tekstem.Stan blogoslawiony,rozstepy i inne szczegoly interesuja mnie w rownym stopniu co dwuglowy cielak z Osetii
![]()
![]() |
#456 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 |
Raczkowanie
|
To twoja opinia
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#458 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żartujesz, tak? ![]() ![]() No nic, właściwie chciałam napisać, że ostatnio stwierdziłam, że w sumie..to mogłabym mieć dziecko...nawet bym chciała (odmieniło mi się trochę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
stereotypy...negujesz je a i tak piszesz stereotypowo Edytowane przez gosiaczek6 Czas edycji: 2009-09-16 o 21:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 |
Zakorzenienie
|
superniania i inne tego typu telewizyjne twory maja zwracac uwage na nieudolnych rodzicow...a nie na kilkuletnie potwory...jak mac taka nac...nie wiem jak dorosla osoba..w tym wypadku rodzic moze byc slepy na podstawowe potrzeby wlasnego dziecka??musi byc megatępym przedstawicielem wlasnego gatunku...
btw...matki polki i bezdzietne kobiety moga zyc obok siebie bez spiec...wiec w czym problem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A ja polecam nie wypowiadac sie w tematach macierzynstwa. ![]() I doprawdy nie wiem gdzie dopatrzylas sie zlosliwosci w moich wypowiedziach. Cytat:
![]() A dzieci superniani tez mnie przerazaja, a raczej przeraza mnie jak rodzice mogli dopuscic do takiego stanu. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 |
Raczkowanie
|
A ja Ci po raz setny tlumacze lopatologicznie ze temat porodu poruszylam czysto przykladowo, by ukazac wlasnie nonsens wypowiadania sie w watkach tego typu przez osoby bezdzietne, i rownie nonsensowne wypowiadanie sie w temacie"czemu nie chcemy miec dzieci"przez osoby dzietne<zalamany> Lekarza albo szynkarza!!!!!
![]() ![]()
![]() |
#463 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() teraz cóż ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie uogolniam, nie idealizuje, nie chwale sie (nie ma to jak chwalic sie obcym na forum ![]() A moze jestem po prostu szczesliwa, ze doswiadczylam cudu, jakim jest dziecko. Ktore nie jest bachorem, rozwrzeszczanym potworem, ale istota ludzka, ktora zasluguje na milosc a w najgorszym razie na akceptacje otoczenia. ![]() ---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Cytat:
![]() ![]() Jesli faktycznie jestes tak utwierdzona w swoich pogladach na ten temat to powinno po Tobie splynac jak po przyslowiowej kaczce to co napisalam. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niektóre osoby wolą radość dziecka, niektóre wolą radość innego typu i już. Nie ma gorszej / lepszej radości, każdy ma swój pomysł na życie. Z jednej strony rozumiem taką chęć nawracania typu "jestem szczęśliwa, więc chcę, żeby inni też byli tak samo szczęśliwi i mieli to, co ja" ale z drugiej wiem, że to co dla jednym jest szczęściem, dla innych może nim nie być. Ludzie są różni. Podobnie się czuję jako wegetarianka co rusz nawracana na jedzenie mięsa przez innych - na zasadzie, przecież to takie dobre, no jak to? nie chcesz? nie smakuje? no co Ty, nienormalna jesteś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#466 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ja naprawde nikogo nie nawracam. Tylko slowo bachor wyjatkowo mnie denerwuje... Edytowane przez aaliyah Czas edycji: 2009-09-16 o 21:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 |
Zakorzenienie
|
Ale oczywiscie to, ze ktos, kto dzieci nie chce jest emocjonalnie uposledzony przez przykre doswiadczenai dziecinstwa, jest egoista i materialista, albo to, ze swoje sie napewno pokocha to juz nie jest stereotyp?
![]() Oczywiscie, ze mozna. Tyle, ze wrzucanie wszystkich bezdzietnych do jednego worka to STEREOTYP. Tak dobry, jak ten, ze dzietne nie potrafia rozmawiac o niczym innym niz dzieci i sa pozbawione ambicji. Zapewne tyle samo dzieciatych jest takich, co niedzieciatych emocjonalnie uposledzonych. Ale zawsze latwie powiedziec "wszyscy to czy siamto" co nie?
![]() |
![]() |
#468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie, ze jesteś szczęsliwa i dziecko jest dla Ciebie radością i wlasnie takie kobiety powinny dzieci rodzic i wychowywac, ale nie musicie nam wytykac ze nasze zdanie jest gorsze bo nie podoba nam sie krzyk dzieci i ten cały niby piekny poród i okres wychowywania |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jednym łatwiej napisac , że bachory drą ryje a innym, że ktos był nieszczęśliwy w dzieciństwie. Każdy pisze jak mu łatwiej. Proste.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-09-17 o 08:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#470 |
Zakorzenienie
|
zawsze uważalam ze nie chce i nie bede miec dzieci. poglad ten uksztaltowal sie u mnie w wieku...14-15 lat i stale wszedzie go podtrzymywalam. bylam z facetami i zawsze uswiadamialam ich ze dzieci miec nie bede. ze chce byc wolna niezalezna kobieta, ze na slubie szczegolnie bardzo to tez mi nie zalezy. majac 20 lat wciaz na rodzinnych uroczystosciach uswiadamialam rodzicow ze dxiadkami nie beda mimo ze mialam juz stalego partnera. mijały lata a ja sama nie wiem dokladnie kiedy zmienilam swoje zdanie. dzis mam 22 lata. i bardzo chcialabym miec dziecko. wiem ze w tej chwili to za mlody wiek ale w jest to jedno z moich marzen w przyszlosci.
ja nikogo nie chce namawiac czy przekonywac. uwazam ze czesc kobiet ktore nie chca miec dzieci to te ktore a) do tego jeszcze nie dorosły (jak ja kiedys), b) nie maja odpowiedniego partnera lub nie maja go c) czesc kobiet silnych i niezaleznych ktore nie odczuwaja instynktu macierzynskiego
Edytowane przez kamila2006 Czas edycji: 2009-09-17 o 08:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może pomyliłaś wątek? My się nie wypowiadamy negatywnie w wątkach typu "Dlaczego chcemy mieć dzieci" i nie mówimy jak to pięknie i cudownie ich nie mieć, skoro to twoje największe osiągnięcie - ok, ale chwal się gdzieś indziej, bo tutaj tym nikomu nie zaimponujesz (nawet tym, że nie masz rozciągniętej waginy, która Ci się skurczyła do rozmiarów dziewicy). Przede wszystkim Vampirria napisała ironicznie, ale widać, że kochana mamusia nie rozumie ironii. Czego chcesz uczyć swoje "bobo"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Czego zamierzam uczyc swoje dziecko - kultury osobistej miedzy innymi bo widze, ze to towar deficytowy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#473 |
Raczkowanie
|
![]() Mnie dzieci, nie przerażają, lubię dzieci ale nie chcę miec swoich. A to że niektóre szczęśliwsze niż ja kobiety ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- A na świecie są same szczęśliwe rodziny... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#474 |
Zakorzenienie
|
Nie chcę mieć dzieci. Nie dlatego, że ich nie lubię (nie przepadam za nimi, ale akceptuję), ale nie wyobrażam sobie mojego życia np. za dziesięć czy dwadzieścia lat z dzieckiem. Chcę robić coś innego, a nie zajmować się dzieckiem.
Chcę się zajmować sobą, swoimi pragnieniami, realizowaniem marzeń. Nie wiem, czy byłabym gotowa, żeby wziąć za dziecko odpowiedzialność, opiekować się nim, być na każde zawołanie - nie wyobrażam sobie siebie w tej roli. Nie piszę, że przez dziecko traci się wolność, ale jednak nie jest się już całkowicie niezależnym, wolność więc w pewnym stopniu jest ograniczona. Mnie się to nie podoba. I uprzedzam ewentualne pytania: tak, jestem młoda, mam 20 lat. I oczywiście wiem, że niektórzy będą myśleć, że jeszcze mi się zmieni, że poczuję instynkt macierzyński. Ale dlaczego zakłada się z góry, że instynkt i chęć posiadania dzieci pojawia się w wieku, załóżmy, 30 lat. OK., biologia, ale wiele dwudziestolatek marzy o dziecku, więc to pojęcie jest trochę... niewłaściwe. Nigdy wsadzanie do szufladek nie jest dobre. Nie jest to mój wymysł i chwilowa decyzja: "nie chcę mieć dzieci, bo krzyczą, śpią i się ślinią, i są wstrętne". Jak już pisałam, akceptuję dzieci, mogę się nimi opiekować, ale sądzę, że nie jest to część życia, którą widziałabym u siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 | |
Zakorzenienie
|
Luba - mam cichą i beznadziejną nadzieję, że Twoja odpowiedź "Tak" dotyczyła pytania "Żartujesz?"
![]() ![]() Cytat:
Wiesz, powiem Ci, że znam mnóstwo kobiet, które nie cierpią cudzych dzieci ![]() ![]() ![]() Ja od zawsze się bałam dzieci brać na ręce, wpadałam w panikę jak ktoś mi dziecko zostawiał choćby na chwilę pod opieką- bo przecież skąd ja mam wiedzieć co z nim robić? ![]() Pocieszasz mnie, że Ty wiesz co robić ze swoim własnym dzieckiem, więc może nie będzie tragedii... ![]()
![]() |
![]() |
#476 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciekawa to musi być firma hehe Wiedza jak widać też. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A slyszalas kiedys o przenosni? ![]() Dla mnie EOT. Szkoda zycia na wdawanie sie w bezsensowne dyskusje. Edytowane przez aaliyah Czas edycji: 2009-09-17 o 11:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 |
Zakorzenienie
|
Re: Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
A ja rowniez nie lubie dzieci i nie planuje ich miec.
Mam kolezanke w moim wieku, ktora zaplanowala sobie dziecko nie bedac nawet w stalym zwiazku na ten czas bo jej zegar biologiczny juz tak kazal. A ja czuje ze nie jestem w stanie poswiecic siebie, swojego czasu, pieniedzy, zdrowia innej osobie. Jestem pewnie egoistka ale majac prawie 28 lat czuje ze zbyt wiele jeszcze przede mna do odkrycia, ze zycia za malo, za krotkie, chce wszystko zobaczyc, poznac nowe miejsca, spelnic swoje ambicjie, miec mozliwosc robienia czegokolwiek tylko zapragne. ![]() ![]() Ale rowniez szanuje i rozumiem decyzje kolezanki. Po prostu mamy inne priorytety w zyciu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 |
Zadomowienie
|
to ja może wyrażę swoje zdanie w temaie.
Uważam, że jeśli ktoś nie jest gotowy, nie chce poświęcić swojego czasu, siebie dla małego bezbronnego ludzika, to nie ma sensu mieć dziecka. Oczywiście dziecko daje ogrom radości, miłości - ciężko sobie uświadomić jakie to są uczucia. Ale trzeba byc gotowym na naprawdę wiele poświęceń. Swoją córeczkę kocham bardzo mocno. Ale gdybym zaszła w ciążę kilka lat wcześniej to nie wiem, czy radość i miłość byłaby w stanie przeważyć frustracje... Bo bycie mamą rodzi frustracje - braku czasu dla siebie, pełnego oddania, bycia na każde zawołanie dziecka - szczególnie takiego jeszcze zupełnie malutkiego. Czasami chciałabym mieć możliwość przełączenia malucha na "OFF MODE" na godzinkę dziennie ![]() Acha i co do tego, że młode mamy mówią tylko o swoim dziecku... w gruncie rzeczy nie ma się co dziwić, skoro 24h na dobę zajmują się niemal tylko nim. Warto spróbować sprowadzić rozmowę na inne tory - myślę, że każda normalna młoda mama będzie wdzięczna Wam za to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:38.