AKWARIUM - część II - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-09, 20:14   #2131
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up
Dot.: AKWARIUM - początki !! II

Pod jednym akwarium,które stoi na biurku mam taką czarną piankę poliuretanową(jest w więkoszości zoologów i na allegro) a drugie stoi na podstawce i na specjalnej szafce pod akwarium.

Nie przejmuj się twardością wody.W większosci przypadków nie ma to znaczenia.Ja mam wodę średniotwardą i rośliny rosną świetnie
Czy ten filtr Aquaszuta to może taki?
http://www.allegro.pl/item718533336_...ewnetrzny.html

Jeżeli tak to można jak najbardziej orzbudowaywać te moduły

Gdzie te ślimaki z przesyłką za 30?Ja zazwyczaj płacę 10-15zł za wysyłkę ślimaczków paczką.
Stary 2009-09-09, 20:52   #2132
cholernarejestracja
Copyraptor

Właśnie nie taki, taki tylko z głowicą na którą nasadza się piankę Chociaż wszystkie części wyglądają podobnie - mój nie ma tylko tego pojemnika. Ale ten facet w sklepie zoologicznym na Młyńskiej go zachwalał, że wychodzi taniej, że dobry, i w ogóle. We wszystkich akwach go mieli, a akwa to oni tam mają imponujące..więc mu zaufałam

Właśnie zalałam baniaczek i obsadziłam roślinami..przyszło ich dużo mniej niż się spodziewałam, ale dużo gatunków, i może szybko się rozrosną.

Generalnie woda jest mętnawa po zalaniu, i jestem jakaś taka niezadowolona
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 23:35   #2133
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Właśnie nie taki, taki tylko z głowicą na którą nasadza się piankę Chociaż wszystkie części wyglądają podobnie - mój nie ma tylko tego pojemnika. Ale ten facet w sklepie zoologicznym na Młyńskiej go zachwalał, że wychodzi taniej, że dobry, i w ogóle. We wszystkich akwach go mieli, a akwa to oni tam mają imponujące..więc mu zaufałam

Właśnie zalałam baniaczek i obsadziłam roślinami..przyszło ich dużo mniej niż się spodziewałam, ale dużo gatunków, i może szybko się rozrosną.

Rośliny szybko się rozrosną na pewno.Wodą się nie przejmuj,zazwyczaj jest mętna na początku ale po kilku dniach wszytko powinno wrócić do normy
Stary 2009-09-10, 10:40   #2134
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:

Hehe trochę pogmatwało wszystko, bo do tej głowicy możesz kupić normalnie gąbkę(tak jak ci ten pan pokazywał) i doczepić a ten pojemnik dolny sobie zostawić w razie czego jak mówiłam na jakiś węgiel itd. Wszystko jest w pełni rozkładane na części
A ja wczoraj byłam w zoologu i znowu wpadłam zobaczyłam ekstra aranż z kamieniem po środku i znowu zachcialo mi sie zmian do tego stado krewetek i slimaki helenki poco ja tam szłam

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 16:32   #2136
Malla
Nie depcze krokusów

Rzadko zaglądam na ten wątek, ale kulę MUSIAŁAM skomentować. Co za baran?! Przecież tam nawet nie ma gdzie pływać ta ryba! Nie mówiąc już o samym kształcie szkła... Czy trzeba dużo miejsca na postawienie małego zbiornika na biurku czy szafce? Gdzie on się przeprowadza, na slumsy czy co?
Stary 2009-09-10, 16:35   #2137
tinkussia
Zadomowienie

pewnie rybka się dziecku znudziła albo jest chora
tinkussia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 22:51   #2138
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

To jest straszne.Z jednej strony dobrze,że to roślinki(jak one mu żyją bez oświetlenia) niż zamek z plastiku ale kurcze nóż się w kieszeni otwiera.

Martwię się o mojego Elvisa .Biedak od dłuższego czasu miał problem z za dużym brzuszkiem.Myślałam,że to kwestia przejedzenia(pomimo małej ilości pokarmu,jaki mu podawałam podkradał jedzenie krewetkom i kiryskom więc zrzucałam to na karb przejedzenia).Jednak ostatnio brzuszek się powiększył,mimo że karmię wszystkich mieszkańców w akwarium rzadko.Obawiam się,że to coś poważnego-jest tyle chorób które ma takie właśnie objawy.Próbowałam biedaka masować tak jak radzą przy nagromadzeniu się gazów ale wogóle nie daje się dotknąć a tak się stresuje przy tym że nie da się przeprowadzic masażu.Ogólnie jest w dobrym stanie,pływa,ma apetyt(jeżeli już go karmię,ale tylko lekkostrawnym roślinnym żarełkiem)choć ostatnio może i trochę więcej poleguje na liściach.Do tego ma biedaczek małą narośl na płetwie,która pojawił się jakieś 2 miesiące temu(konsultowałam to na bojownik.pl,ale mimo podobnych przypadków,nikt nie zna przyczyny).Nie wiem co mam robić,co się dzieje.Nie chciałabym znowu przeżyć takiego koszmaru jak z moim biednym Dexterkiem i razborami.Dodam tylko,że w akwarium nic się nie zmieniło,pozostali mieszkańcy czują się dobrze.
Tak wogóle nasuwa mi się sugestia,że życie akwarysty bywa niesprawiedliwe.Są ludzie,którzy z premedytacją męczą zwierzaki w kuli,nie troszczą się onie a te jednak żyją,nie chorują.Ja natomiast mam wielkiego pecha,mimo że bardzo się staram aby moim zwierzakom akwariowym było jak najlepiej

Edytowane przez burn-it-up
Czas edycji: 2009-09-10 o 22:54
burn-it-up jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-11, 09:12   #2139
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez burn-it-up Pokaż wiadomość
To jest straszne.Z jednej strony dobrze,że to roślinki(jak one mu żyją bez oświetlenia) niż zamek z plastiku ale kurcze nóż się w kieszeni otwiera.

Tak wogóle nasuwa mi się sugestia,że życie akwarysty bywa niesprawiedliwe.Są ludzie,którzy z premedytacją męczą zwierzaki w kuli,nie troszczą się onie a te jednak żyją,nie chorują.Ja natomiast mam wielkiego pecha,mimo że bardzo się staram aby moim zwierzakom akwariowym było jak najlepiej
roślinki żyją bo z tego co widzę to są hygrophilie- a one duzo swiatła nie potrzebują

też to samo ostatnio pisałam- bardziej dbam o akwarium a ono mi zdycha, jak nikt nic przy nim nie robił(woda zmieniana np. co miesiąc, dwa) to wszystko rosło i żyło ale tak jest chyba ze wszytskimi zwierzętami, chcesz mieć przychodzącego do nogi psa, uczysz go, a on i tak ucieka, a taki rolnik ze wsi nic z psem nie robi a nie zwiewa
Stary 2009-09-11, 09:46   #2140
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
roślinki żyją bo z tego co widzę to są hygrophilie- a one duzo swiatła nie potrzebują

też to samo ostatnio pisałam- bardziej dbam o akwarium a ono mi zdycha, jak nikt nic przy nim nie robił(woda zmieniana np. co miesiąc, dwa) to wszystko rosło i żyło ale tak jest chyba ze wszytskimi zwierzętami, chcesz mieć przychodzącego do nogi psa, uczysz go, a on i tak ucieka, a taki rolnik ze wsi nic z psem nie robi a nie zwiewa
Coś w tym jest,taka smutna prawda ,ale taki pech prześladuje mnie tylko z akwariami,reszta zwierzaków(odpukać) ma się świetnie
Stary 2009-09-11, 09:51   #2141
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Coś w tym jest,taka smutna prawda ,ale taki pech prześladuje mnie tylko z akwariami,reszta zwierzaków(odpukać) ma się świetnie
a mi i pies zwiewa(chociaż od niedawna bardziej się pilnuje- ale podobno zrobiłam z nim dużo przez ten rok, i robię dalej), i jaszczurka zjada piasek zamiast swojego jedzonka, i rośliny w akwa niedomagają dzisiaj zauważyłam dziury w anubiasie ktory dotąd trzymał sie super
Stary 2009-09-11, 10:59   #2142
winogronek
Wtajemniczenie

Z kolei ten kwiatek którego puścił mój anubias został pożarty przez moje krewety strasznie im posmakował bo urządziły sobie na nim zbiorowa ucztę,no to sobie ponarzekałyśmy

Stary 2009-09-11, 22:10   #2143
feather
Wtajemniczenie

Mi anubias 2 razy zakwitł. Miałam z tego niezłą radochę , bo ze mnie kiepski ogrodnik i żaden inny kwiatek w moim pokoju nie zakwitł...

A co do akwarystycznego pecha, nie jesteście same. W końcu się dowiedziałam co mi tak gupiki wybija - pasożyty wiciowce (i najprawdopodobniej nicienie). Po kilku dniach leczenia zaczęły jeść, a już myślałam, że mi się nie uda ich uratować. Niestety padła moja największa samica. Akurat w najgorszym momencie zaczęła rodzić i chyba tyle stresu na raz nie wytrzymała.

feather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-11, 23:13   #2144
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

Cytat:
Napisane przez feather Pokaż wiadomość
Mi anubias 2 razy zakwitł. Miałam z tego niezłą radochę , bo ze mnie kiepski ogrodnik i żaden inny kwiatek w moim pokoju nie zakwitł...

A co do akwarystycznego pecha, nie jesteście same. W końcu się dowiedziałam co mi tak gupiki wybija - pasożyty wiciowce (i najprawdopodobniej nicienie). Po kilku dniach leczenia zaczęły jeść, a już myślałam, że mi się nie uda ich uratować. Niestety padła moja największa samica. Akurat w najgorszym momencie zaczęła rodzić i chyba tyle stresu na raz nie wytrzymała.
Moje wszelkie ogrodnicze zapędy niweczą z kolei koty

Kurcze,może ja też powinnam spróbować jakiegoś leczenia na pasożyty na Elvisie.No bo kurcze jakoś nie wydaje mi się,żeby to były kłopoty z trawieniem skoro biedak ma ścisła dietę...
Stary 2009-09-16, 16:31   #2145
cholernarejestracja
Copyraptor

Burn, jak Elvis?

Moje akwarium stoi zalane od tygodnia. Póki co - glonów brak, części roślin "oklapły" liście, ale same rośliny wyglądają ok, i cośtam nowego puszczają.. Doświetlam ok. 5h dziennie. Wpuściłam trzy świderki i jedną neritinkę zebrę, w której jestem absolutnie zakochana

Zamierzam podmienić wodę jak się odstoi, jakieś 10 litrów.

http://i17.photobucket.com/albums/b8...e/apkarium.jpg póki co - łysawo czekam, aż się rośliny rozrosną.

Co myślicie? Jakie błędy popełniam?
Stary 2009-09-16, 16:43   #2146
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Doświetlam ok. 5h dziennie.
u mnie 8h to minimum, a mam rośliny cieniolubne- anubiasy i potrzebujące małą ilość światła hygrophilie
Stary 2009-09-16, 16:46   #2147
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez tinkussia Pokaż wiadomość
u mnie 8h to minimum, a mam rośliny cieniolubne- anubiasy i potrzebujące małą ilość światła hygrophilie
Ale na wszystkich forach akwarystycznych specjaliści piszą, żeby zaczynać od 5h dziennie, a potem stopniowo, co tydzień, zwiększać o godzinę-dwie, aż się dojdzie do 12. Ma to zapobiec rozwojowi glonów w nowym akwa. Więc się do tego stosuję
Stary 2009-09-16, 17:32   #2148
tinkussia
Zadomowienie

Cytat:
Ale na wszystkich forach akwarystycznych specjaliści piszą, żeby zaczynać od 5h dziennie, a potem stopniowo, co tydzień, zwiększać o godzinę-dwie, aż się dojdzie do 12. Ma to zapobiec rozwojowi glonów w nowym akwa. Więc się do tego stosuję
jak tak to ok, po prostu niedomówienie
Stary 2009-09-16, 21:52   #2149
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

Cytat:
Burn, jak Elvis?

Moje akwarium stoi zalane od tygodnia. Póki co - glonów brak, części roślin "oklapły" liście, ale same rośliny wyglądają ok, i cośtam nowego puszczają.. Doświetlam ok. 5h dziennie. Wpuściłam trzy świderki i jedną neritinkę zebrę, w której jestem absolutnie zakochana

Zamierzam podmienić wodę jak się odstoi, jakieś 10 litrów.

http://i17.photobucket.com/albums/b8...e/apkarium.jpg póki co - łysawo czekam, aż się rośliny rozrosną.

Elvis niestety bez zmian tj. brzucho nadal wielkie

Rośliny szybko się rozrosną,powstanie fajny gąszczyk .Polecam doświetlać 10-12 godzin dziennie.Najlepiej i najwygodniej jest zainstalować w gniazdku programator czasowy który sam włączy i wyłączy światło.To niedroga rzecz a bardzo przydatna.
Stary 2009-09-17, 09:48   #2150
201704240951
Konto usunięte

5 godzin naświetlania to zdecydowanie za mało
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-17, 14:01   #2151
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Elvis niestety bez zmian tj. brzucho nadal wielkie

Rośliny szybko się rozrosną,powstanie fajny gąszczyk .Polecam doświetlać 10-12 godzin dziennie.Najlepiej i najwygodniej jest zainstalować w gniazdku programator czasowy który sam włączy i wyłączy światło.To niedroga rzecz a bardzo przydatna.
Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
5 godzin naświetlania to zdecydowanie za mało

Ale dziewczyny, już pisałam, że to na początek zakładania akwa - żeby glony się nie porobiły Wszędzie na forach akwarystycznych opisują takie postępowanie. Będę stopniowo dochodziła do 10-12.
Stary 2009-09-17, 14:29   #2152
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale dziewczyny, już pisałam, że to na początek zakładania akwa - żeby glony się nie porobiły Wszędzie na forach akwarystycznych opisują takie postępowanie. Będę stopniowo dochodziła do 10-12.
Dobrze robisz stosując 10h na start po tygodniu będzie mieć śliczny porost glonów

Stary 2009-09-17, 18:51   #2153
feather
Wtajemniczenie

Cytat:
Kurcze,może ja też powinnam spróbować jakiegoś leczenia na pasożyty na Elvisie.No bo kurcze jakoś nie wydaje mi się,żeby to były kłopoty z trawieniem skoro biedak ma ścisła dietę...
Nie zaszkodzi poczytać o wiciowcach i nicieniach. Możliwe, że one nie są samą chorobą, ale ich obecność może osłabiać ryby a już na pewno układ pokarmowy. Tak to było u mnie. Moje gupiki umierały właściwie na różne choroby, ale zastanawiało mnie dlaczego. Zaczęłam obserwować "zdrowe" gupiki i zauważyłam, że są ciemniejsze niż wcześniej, mało chętnie jedzą i mają dziwne ciągnące się białe odchody itd. Ryby mi padały, bo były mocno osłabione i łatwo łapały choroby.

Cytat:
Lepszy byłby ciemny żwirek, ale to w sumie rzecz gustu. Ja się cieszę z mojego żółtego piachu Dokarmiasz jakoś te ślimaki? Nie wiem czy jest sens robienia podmian, jeżeli nie są karmione.

Cytat:
Coś w tym jest. Rośliny potrzebują czasu na aklimatyzację (często moja zniszczony układ korzeniowy, muszą się przyzwyczaić do ph) a nadmiar światła mogą wykorzystać glony.

Stary 2009-09-17, 19:01   #2154
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:

Lepszy byłby ciemny żwirek, ale to w sumie rzecz gustu. Ja się cieszę z mojego żółtego piachu Dokarmiasz jakoś te ślimaki? Nie wiem czy jest sens robienia podmian, jeżeli nie są karmione.

Coś w tym jest. Rośliny potrzebują czasu na aklimatyzację (często moja zniszczony układ korzeniowy, muszą się przyzwyczaić do ph) a nadmiar światła mogą wykorzystać glony.

Chciałam ciemny, bo dużo bardziej mi się podobał, ale jedyny czarny żwir który mieli miał ostre krawędzie. A ja przedkładam dobro moich przyszłych kirysków nad estetykę, więc jest co jest

Ślimaki karmię, ale głównie po to, żeby bakterie miały pożywkę. Neritinka i tak nie tyknie "zwykłego" pożywienia, a świderki zeżrą tylko o tyle o ile. Za dużo im nie daję, w każdym razie.

W zasadzie to się zastanawiam, jak tam się ma zrobić cykl azotowy jak nie ma ryb. A ryb nie można wpuścić skoro nie ma cyklu azotowego.

Stary 2009-09-18, 08:23   #2155
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

Cytat:
Napisane przez winogronek Pokaż wiadomość
Dobrze robisz stosując 10h na start po tygodniu będzie mieć śliczny porost glonów
Sprzeczałabym się.Ja startowałam oba moja akwaria z 12 godzinnym oświetleniem i jeżeli chodzi o glony to nie miałam żadnych problemów.Zaryzykuję stwierdzenie,że zmniejszenie oświetlenia nie zadzała profilaktycznie,pomoże tylko jako doraźna pomoc.Nie masz zamontowanego mocnego oświetlenia w granicach 1wat/litr(tak myślę przynajmniej) więc pojawienie się glonów może być tylko syndromem poważnych wahań w parametrach wody.Oświetlając dobrze rośliny dajesz im szansę na szybki wzrost i tym samym wygranie konkurencji z glonami(o ile oczywiście nie pojawią się skoki parametrów typu zawartość fosforanów i azotanów ale to w akwarium zasiedlonym jedynie przez ślimolce jest mało prawdopodobne)

Acha,cykl azotowy powinien się rozwijać,ślimaki wydalają w końcu tak jak ryby(a zazwyczaj nawet więcej )

Cytat:
Nie zaszkodzi poczytać o wiciowcach i nicieniach. Możliwe, że one nie są samą chorobą, ale ich obecność może osłabiać ryby a już na pewno układ pokarmowy. Tak to było u mnie. Moje gupiki umierały właściwie na różne choroby, ale zastanawiało mnie dlaczego. Zaczęłam obserwować "zdrowe" gupiki i zauważyłam, że są ciemniejsze niż wcześniej, mało chętnie jedzą i mają dziwne ciągnące się białe odchody itd. Ryby mi padały, bo były mocno osłabione i łatwo łapały choroby.
.
Muszę zacząć działać bo martwię się o niego

Edytowane przez burn-it-up
Czas edycji: 2009-09-18 o 08:26
burn-it-up jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-18, 10:49   #2156
feather
Wtajemniczenie

Cytat:
W zasadzie to się zastanawiam, jak tam się ma zrobić cykl azotowy jak nie ma ryb. A ryb nie można wpuścić skoro nie ma cyklu azotowego.
U Ciebie to rzeczywiście ślimaki dostarczają azot, ale i w takich pustych akwariach potrafi on się znaleźć. Liść albo korzeń roślin zgnije, czasami w wodzie z kranu są mniejsze lub większe ilości azotanów i azotynów. Jednak bezpieczniej jest wsypać trochę pokarmu niż pozostawić wszystko przypadkowi

Cytat:
Muszę zacząć działać bo martwię się o niego
A próbowałaś mu robić 2-3 dniową głodówkę? A może ona tak po prostu ma (taka jego uroda)?

Stary 2009-09-19, 10:15   #2157
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

Cytat:
A próbowałaś mu robić 2-3 dniową głodówkę? A może ona tak po prostu ma (taka jego uroda)?
Oczywiście,robiłam głodówki ale bezskutecznie-brzuch nadal wielki jak balon
Stary 2009-09-19, 16:56   #2158
feather
Wtajemniczenie

Mam nadzieję, że nic mu nie jest i przeżyje wiele szczęśliwych dni u Ciebie

Znacie może jakieś ślimaki, które mogłyby się zająć resztkami pokarmu, nie zjadają innych ślimaków i nie są ampularią? Mam ochotę sobie sprawić takiego pieszczocha

Stary 2009-09-19, 17:03   #2159
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Mam nadzieję, że nic mu nie jest i przeżyje wiele szczęśliwych dni u Ciebie

Znacie może jakieś ślimaki, które mogłyby się zająć resztkami pokarmu, nie zjadają innych ślimaków i nie są ampularią? Mam ochotę sobie sprawić takiego pieszczocha

Świderki? Tylko mogą się stać plagą po jakimś czasie ja się dogadałam z dziewczyną która ma żółwie, i cierpi na brak żywego pokarmu dla nich..jak moje się rozmnożą (a już zaczęły to robić, chyba), to będę miała dla nich okrutne przeznaczenie.
Stary 2009-09-20, 16:49   #2160
Justynka_xc
Raczkowanie

czesc dziewczyny
ostatnio zauważyłam u jednej ze swoich rybek dziwne objawy, wielgaśne oczy, wytrzeszczone, wyglada jak żaba i wielki brzuch, jakaś jest spuchnięta wyczytałam na jakiejś stronie że to może być posocznica? co o tym myslicie?

Justynka_xc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości