czy ten laser poparzył mi skórę? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-19, 19:09   #1
mmaricnn21
Przyczajenie

czy ten laser poparzył mi skórę?

Hej,mam 21 lat,jestem tu pierwszy raz.4 dni temu miałem robiony 3-ci zabieg zamykania naczynek laserem Vbeam Candela(jak wyczytalem to najlepszy dostępny laser na teleangiektazje-barwnikowy).Przy wcześniejszych zabiegach doktor nie ustawiał bardzo wysokiej wiązki,oprócz lekkiego zaczerwienienia przez kilka dni nic mi nie było,naczynka na policzkach,dosyć małe,zamknęły się ładnie,ale na czubku nosa zostało trochę ,więc właśnie parę dni temu poszedłem na 3ci zabieg,gdzie doktor na pozostałe naczynka na nosie ustawił już dosyć wysoką wiązkę.Uprzedził,że pozostaną siniaczki na 7-10 dni,ale to co zobaczyłem w lustrze trochę mnie przeraziło,bo zostały dosłownie czarne ślady,wyraznie w kształcie końcówki lasera,wyglądało to i wygląda jak taka szachownica na nosie.Minęły 4 dni i z czarnego koloru prawie wszystkie ślady pojaśniały już do koloru czerwonego.I tu mam pytanie-potrafi ktoś powiedzieć,czego mam się dalej spodziewać?Czy rzeczywście wszystko jest w porządku,i to zniknie do dwóch tyg,czy to jednak poparzenie?Dodam że z samą skórą nie mam problemu w tych miejscach,naskórek się nie łuszczy,nie bolą mnie raczej te miejsca...No ale jednak po zabiegu były dosłownie czarne..Za 2 tyg zaczynają mi się studia,stąd tak mi zależy czy to sprawa 2 tyg,czy o wiele dłuzej...Z góry dizęki za jakieś sugestie
PS.Skóry w żadnym razie nie opalalem przed zabiegiem,stosuje wysokie filtry i kremy jedynie do cery naczynkowej
mmaricnn21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 12:12   #2
czarna_o
Przyczajenie

Dot.: czy ten laser poparzył mi skórę?

Hej, ja mam podobny problem ... mialam zamykane naczynka na nogach i zostaly mi czarno - czerowne slady ... wyglada to tragicznie ... mam nadzieje ze zejdzie bo efekt jest gorszy po zabiegu niz przed

Edytowane przez czarna_o
Czas edycji: 2009-09-21 o 12:20
czarna_o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 14:47   #3
mmaricnn21
Przyczajenie

O,dokładnie jak ja:/...a ile temu miałaś robiony zabieg i jakim rodzajem lasera?Na nogach to jednak trochę inna sprawa,tam ponoć zawsze robią się spore siniaki...Martwię się o ten nos,wiadomo,centralna część twarzy,powiem ci że minęło już 6 dni,i jednak parę plamek ,szczególnie jedna,bardzo pojaśniała do jasno czerwonego,ale trwa to bardzo długo ,a mi do studiów został tydzień..
Stary 2009-09-21, 21:21   #4
czarna_o
Przyczajenie

zabieg mialam 6 dni temu czyli w zeszla srode ... troche sie zdziwilam bo kobitka uprzedzala mnie ze skora bedzie piec, ze zrobia sie strupki a tu nic ... do czasu ... jak nastepnego dnia zobaczylam swoje nogi to chcialam dzwonic do gabinetu z awantura ... dzis jest lepiej choc dalej nie wyglada to ciekawie ... na dodatek naczytalam sie artykulow o tym, ze laser zamyka widoczne naczynka, ale przy okazji powoduje powstanie nowych, gdy jego moc jest duza :/ ... od dzis zaczelam lykac aescin moze pomoze?? ( nie wiem czy jest na recepte ) ... na Twoim miejscu nie przejmowalabym sie tak studiami, mysle ze nikt nie zauwazy ... pewnie nawet nie wyglada to tak zle jak nam sie wydaje ... zawsze mozesz powiedziec ze masz uczulenie na chlor, widocznie za duzo dosypali do wody :P
Stary 2009-09-22, 12:09   #5
mmaricnn21
Przyczajenie

chyba masz racje;p...poprostu tez naczytałem się w necie tych artykułów o poparzeniach itp,a powinienem brać to z przymrużeniem oka,coś mi się zdaje że ostatni raz poszedłem na laser,za dużo stresu dziś zamówiłem żel -Auriderm xo ,ponoć dobry(z opinii internautów),specjalny żel do smarowania po zabiegach laserowych,niestety bardzo drogi-70-90 zł, ale jakoś musze przyśpieszyć to gojenie się,myslałem też jak ewentualnie ukryć te plamy,które na czubku nosa są jeszcze bardzo widoczne,i za tydzień wiele się nie zmienią-puder,jakiś specjalny krem?Nie znam się na tym...
Stary 2009-09-22, 13:17   #6
czarna_o
Przyczajenie

no ja tez sie duzo naczytalam niedobrych rzeczy n/t lasera, niestety juz po fakcie :/ drugi raz chyba bym sie nie zdecydowala ... pudru bym Ci nie polecala, mysle ze lepiej jak Cie ludzie zobacza z czerwonymi sladami niz z pudrem na twarzy :P Natomiast jezeli masz skolonnosc do powstawania naczynek bardzo polecam krem do cery wrazliwej / naczynkowej Bioderma, jest drogi => ok 60 pln, ale wystarcza na ok 5 miesiecy ( opakowanie bardzo male i nie wyglada zachecajaco, ale ja stosuje co dziennie i mam jeszcze troche a kupilam w marcu ) wiec koszt na miesiaca nie jest wielki ...
kolezanka z pracy polecial mi firme flosek ( tez ma probelm z twarza ), ale u mnie wywolal uczulenie

Edytowane przez czarna_o
Czas edycji: 2009-09-22 o 13:18
Stary 2009-09-23, 17:49   #7
niczka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmaricnn21 Pokaż wiadomość
Hej,mam 21 lat,jestem tu pierwszy raz.4 dni temu miałem robiony 3-ci zabieg zamykania naczynek laserem Vbeam Candela(jak wyczytalem to najlepszy dostępny laser na teleangiektazje-barwnikowy).Przy wcześniejszych zabiegach doktor nie ustawiał bardzo wysokiej wiązki,oprócz lekkiego zaczerwienienia przez kilka dni nic mi nie było,naczynka na policzkach,dosyć małe,zamknęły się ładnie,ale na czubku nosa zostało trochę ,więc właśnie parę dni temu poszedłem na 3ci zabieg,gdzie doktor na pozostałe naczynka na nosie ustawił już dosyć wysoką wiązkę.Uprzedził,że pozostaną siniaczki na 7-10 dni,ale to co zobaczyłem w lustrze trochę mnie przeraziło,bo zostały dosłownie czarne ślady,wyraznie w kształcie końcówki lasera,wyglądało to i wygląda jak taka szachownica na nosie.Minęły 4 dni i z czarnego koloru prawie wszystkie ślady pojaśniały już do koloru czerwonego.I tu mam pytanie-potrafi ktoś powiedzieć,czego mam się dalej spodziewać?Czy rzeczywście wszystko jest w porządku,i to zniknie do dwóch tyg,czy to jednak poparzenie?Dodam że z samą skórą nie mam problemu w tych miejscach,naskórek się nie łuszczy,nie bolą mnie raczej te miejsca...No ale jednak po zabiegu były dosłownie czarne..Za 2 tyg zaczynają mi się studia,stąd tak mi zależy czy to sprawa 2 tyg,czy o wiele dłuzej...Z góry dizęki za jakieś sugestie
PS.Skóry w żadnym razie nie opalalem przed zabiegiem,stosuje wysokie filtry i kremy jedynie do cery naczynkowej
Stosujesz wodę termalną i specjalny krem na buzię po laserowym zamykaniu naczyń? Z tego, co piszesz to faktycznie skóra jest poparzona, jakby za duża moc nastawił... Minęły 4 dni, więc poczekaj do tygodnia, 10dni o których mówił lekarz i zobaczysz. Poza tym... podpisywałeś "dokument", w którym mowa o tym, że po laserze mogą powstać blizny i Ty zdajesz sobie z tego sprawę?
Stary 2009-09-24, 11:45   #8
mmaricnn21
Przyczajenie

Tak,stosuje wszystko,to jednak nie poparzenie,2 plamy już zeszły no niemal całkowicie,fakt że dosyć długo u mnie to będzie schodzić,podejrzewam że jeszcze z 10 dni,plam jest dużo jeszcze,teraz się tylko zastanawiam jak to ukryć na studiach...Powiem szczerze, że już nawet puder by wyglądał lepiej niż te sińce,a we wtorek już muszę jechać na studia..tragedy;p Może czymś uda mi się to zamaskować w miarę sprawnie,będzie to wygodniejsze niż tłumaczenie 50ciu osobom,co mi jest;/
Stary 2009-09-24, 12:28   #9
niczka87
Zakorzenienie

Cytat:
Tak,stosuje wszystko,to jednak nie poparzenie,2 plamy już zeszły no niemal całkowicie,fakt że dosyć długo u mnie to będzie schodzić,podejrzewam że jeszcze z 10 dni,plam jest dużo jeszcze,teraz się tylko zastanawiam jak to ukryć na studiach...Powiem szczerze, że już nawet puder by wyglądał lepiej niż te sińce,a we wtorek już muszę jechać na studia..tragedy;p Może czymś uda mi się to zamaskować w miarę sprawnie,będzie to wygodniejsze niż tłumaczenie 50ciu osobom,co mi jest;/
Kup sobie korektor zielony, ładnie przykryje zaczerwienienia, tylko najpierw wypróbuj sobie w domku.
Stary 2009-09-24, 14:42   #10
mmaricnn21
Przyczajenie

A,dokumentu żadnego nie podpisywałem,gdybym podpisywał napewno przeczytałbym uważnie go
Stary 2009-09-24, 15:05   #11
niczka87
Zakorzenienie

Cytat:
A,dokumentu żadnego nie podpisywałem,gdybym podpisywał napewno przeczytałbym uważnie go
Ja podpisywałam oświadczenie, w którym było zawarte (lekarz mi to streścił), że efektem laserowego zamykania naczynek mogą być blizny itp. Jeżeli bym nie podpisała, nie wykonałby mi zabiegu. Musiał po prostu uprzedzić o tym.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-10, 17:07   #12
mmaricnn21
Przyczajenie

Dziś,po 4 tyg od zabiegu od zabiegu moge powiedziec,że nie jest tak żle.Poszedłem do gabinetu dermatologi estetycznej,i doktor przyznała,że przy istniejących już przebarwieniach i takich problemach robienie zabiegu na nos taka mocą było błędem,pozostały przebarwienia,ale nie jakoś specjalnie dziwnie wyglądające,blizn nie ma żadnych,a naczynka zniknęły.Teraz peelingami spróbujemy zlikwidować przebarwienia i maścią-Acne derm,może koniec konców wyjdzie to na plus-bo przynajmniej uporałem się z jednym(naczyniowym ) problemem,i teraz zamiast kolejnych zabiegów długotrwałych laserowych,mogę się skupić na leczeniu przebarwien
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości