![]() |
#4471 |
Raczkowanie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
hej, jestem w trakcie 2 opakowania, tak jak pisalam musialam przesunac 2 opakowanie o miesiac ze wzgledu na chorobe i teraz niestety nie bede chwalic az tak tych tabletek . O ile na 1 opakowaniu bylo idealnie to teraz 10 dzien mam okres brr, wiem ze to normalne, ale te bole brzucha sa koszmarne, chyba az takich nigdy nie mialam przy okresie, mam nadzieje ze szybko bede mogla YAZ znow pochwalic
![]() P.S. zapomnialam w niedziele o 15 wziac tabletki i wzielam ja z rana o 8 w poniedzialek, no i sie przerazilam jak latwo mozna zapomniec i jak trudno wyrobic sie w 12 godzinach by przyjac tabletke;/ no coz, mam za swoje ![]() ![]()
#4472 |
Rozeznanie
|
hej,
najpierw moje spostrzezenia dotyczace tabletek (jestem na 2 op): z plusów: -zdecydowanie mniejsze łaknienie i utrata wagi -zero plamien a okres jak nigdy trwał tylko 4 dni (dostalam na 4 tabletce placebo) -libido raczej w normie tak samo jak nawilzenie -co do cery to mam mieszane uczucia bo niby jest troche lepiej ale i tak jest fatalnie, wiec na efekty (badz ich brak) musze jeszcze poczekac z minusow: -humory, zdecydowanie pod tym wzgledem mi nie przypasowaly (przynajmniej na razie) bo na 28 dni brania tabletek w każdym miałam inny nastrój ![]() -przez pierwszy tydzien i w czasie okresu straszny bol jajników ale teraz juz jest ok i mam nadzieje ze tak zostanie ![]() a teraz moje pytanie (może wydac sie głupie ale wole sie upewnic), otoż wczoraj wieczorem jak bralam tabletke byłam w trakcie rozmawy przez telefon i zamiast ja połknąc rozgryzlam ją (ale tak całkowicie na proszek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4473 |
Przyczajenie
|
Dzisiaj zaczynam brać pierwszą białą tabletkę i jestem ciekawa, na której dostanę okres
![]() ![]() Niestety ostatnio dopadły mnie wymioty, ale 5-6 godz po wzięciu tabletki, więc tak jak pisało w ulotce nie interweniowałam w tej sprawie, bo to przecież nie 3-4 godz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4474 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gin mi ostatnio mówiła, że z jej obserwacji wynika że krwawienie jest najczęściej na czwartej białej albo pierwszej różowej ![]() ja potwierdzam ![]()
![]() |
#4475 |
moderatorka też wizażanka
|
Hej, hej
![]() To mój 5 dzień z Yaz (1 opakowanie). Jakoś różnicy nie czuję, wcześniej brałam yasminelle, może oprócz tego, że od 5 dni jestem bardziej senna ![]() Zastanawiają mnie Wasze opinie z tyciem. Przydałaby się jakaś sonda byśmy mogły zagłosować jak na nas tabletki wpłynęły. Ile z nas widzi u siebie zmianę wagi i jaką zmianę utrata czy dodatkowe kg. Obawiam się, że też przytyję po tych tabletkach, chociaż to już mój 5 rodzaj tabletek w przeciągu ponad 6 lat. No ale zaobaczymy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4476 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny,
jestem w trakcie 4 opakowania yazu ,sa to moje pierwsze tabletki jestem z nich zadowolona nie przytyłam ,piersi się powiększyły nie mam wahań nastrojów natomiast martwi mnie brak zainteresowania seksem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4477 |
Raczkowanie
|
a mam do Was pytanie - po 13 dniach od skończenia kuracji antybiotykiem kochalam sie z chlopakiem, w miedzyczasie tydzien przed stosunkiem wzielam jedna tabletke z opoznieniem ok 10godzinnym i tabletki bralam o roznych porach, tzn z wahaniami ok 2-3godzinnymi kilka razy - czy moglo sie tak zdazyc jestem w ciazy?
![]() bo wydawalo mi sie, ze nie, ale zaczynam juz swirowac. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4478 |
Rozeznanie
|
te wahania 2-3 godzinne nie wyrządziły nic złego, tzn. w ciąży nie będziesz ; ) tez mi się tak zdarzało, że wzięłam o godzine później itp. i w ciąży nie byłam i nie jestem ; ) przeczytaj raz jeszcze ulotkę (a YAZ ma ją bardzo dokładnie napisaną). cytuje "Jezeli minęło mniej niż 12 godzin od pominięcia tabletki ochrona przed ciążą nie jest zmniejszona ..." ; )
|
![]() ![]() |
![]() |
#4479 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#4480 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w ulotce chyba jest dopiero mowa o spoznieniu 12h a nie 10h czym się martwisz?
Motocyklistka ![]() ![]() Suzuki GSX 600F ![]() "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4481 |
Raczkowanie
|
a ja się jakoś nie przejmuję tymi skutkami ubocznymi, jestem właśnie na pierwszej białej tabletce pierwszego opakowania. cały czas właściwie miałam drobne plamienia, ze dwa razy takie mocniejsze (zwalam je na pierwszy raz), powiększył mi się biust, libido mam takie same, a może nawet większe, przez pierwsze dwa tygodnie miałam nudności i bóle głowy, ostatnio pobolewały mnie jajniki,ale nic co paraliżowałoby mi życie.
są to moje pierwsze tabletki, łykam je regularnie i mam nadzieję, że mogę im zaufać ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4482 |
Przyczajenie
|
Witajcie ponownie Kobietki.
![]() Podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami o YAZ... Własnie skończyłam 5 opakowanie. Hormony wyregulowane jak w szwajcarskim zegarku - @ zawsze na 4 tabletce placebo, zawsze o tej samej godzinie. ![]() Nie przytyłam, ale też nie schudłam. ![]() Libido - bardzo wysokie. Byle TŻ nie zaczął narzekać... hihi ![]() Stan cery zaczął mi się poprawiać dopiero od 4 opakowania, więc cierpliwości... ![]() YAZ są dla mnie stworzone. Pozdrawiam Kochane. |
![]() ![]() |
![]() |
#4483 |
Raczkowanie
|
hej ja skończyłam pierwsze opakowanie. Wzięłam białe tabletki z blistra i niepokoi mnie to że zamiast normalnego krwawienie miałam tylko 3 dni takiego skąpego plamienia. boję się że mogę być w ciąży....
|
![]() ![]() |
![]() |
#4484 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny. wlasnie przegladalam inne tematy Wizzazu i jestem przerazona jednym tematem, ze m.in Yaz jest uznawany za bardzo niebezpieczny lek w USA i juz jest wycofany itp....Niby to na mnie nie zadzialalo bo przeciez jest napisane w skutkach ubocznych i o zakrzepicy i nawet chyba o depresji ktora zdarza sie rzadko ale moze sie pojawic. A jednak mimo wszystko siedze i mysle o tym wszystkim...Biore Yaz od 3miesiecy i raczej nie mam zadnych widocznych skutkow ubocznych, ale tez badan zadnych nie mialam nie wiem jak moga na mnie wplynac, na moj organizm. Jestem z nich bardzo zadowolona ale wolalabym wiedziec c o wy myslicie na ich temat?czy te posty sa prawdziwe,czy jest czym sie martwic?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4485 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale badania powinnas zrobic.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4486 |
Zadomowienie
|
http://www.yaz-us.com/index.jsp chyba by coś tu było jakby było to wycofane z US
Jak dla mnie własnie Yaz skoczył baaardzo wysoko w hierarchii używanych dotąd przeze mnie piguł: pierwszy okres miałam 3 dni, bardzo słabiutki, zupełnie bezbolesny. Moje miesiączki w przerwie po braniu cilestu a przed yaz były masakrycznie bolesne i obfite, do tego nigdy nie zeszłam poniżej 5 dni w długości okresu, na ogól 6-7 dni plus jedno-dwu dniowe plamienie po. |
![]() ![]() |
![]() |
#4487 |
moderatorka też wizażanka
|
madzia13005
Zwróc uwagę na to, że znaczny procent osób w Stanach Zjednoczonych to osoby otyłe. Pewnie wiele leków się tam wycofuje z prostego powodu: otyłość ciągnie za sobą wiele innych schorzeń, które mogę dyskryminować branie wielu hormonów. Nawet w Yaz jest napisane coś o otyłości. Myślę, że jeśli Yaz rujnowałyby organizm znaczniej niż inne tabletki to byłoby o tym głośno i niebawem wycofanoby je z bardziej "cywilizowanych" państw. A ginekolodzy raczej by ich nie przepisywali, mówimy o rozsądnych ginekologach, a mojego za takiego uważam. Brałam już Stediril30, Diane35, Yasmin, Yasminelle i teraz Yaz. Fakt faktem ja biorę tabletki zdrowotnie, bo na zespół policystycznych jajników. O Diane 35 było głośno, że nieskuteczne, że często ciążą się kończy. W ciążę nie zaszłam i żyję. Jedyne co mi branie hormonów wyrządziło to podniszczenie wątroby ale to normalne przy braniu długo tabletek. Jeśli nie szukasz na upartego dziury w całym to nie znajdziesz czegoś co mogłoby Cię zaniepokoić. Zeby uspokoić swoje obawy o zdrowie może rób sobie kontrolne kompleksowe badania co pół roku i zobacz jak Twój organizm reaguje na Yaz, obserwuj czy zachodzą jakieś zmiany i jakie, po czym zgłoś się z tym do lekarza, poproś o zmianę hormonów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4488 |
Raczkowanie
|
A mnie wkurza, ze dostalam plamienia:/. Nagle, po 4 czy 5 opakowaniu...
Ale ogolnie to po yaz dobrze sie czuje, bralam juz inne tabletki (novynette, cilest, kontracept) i te mi najlepiej sluza. Po zadnych nie przytylam. Jedyny minus to wysoka cena. Zrobi sie zapas na kilka miesiecy i juz kilka stowek w plecy:/. |
![]() ![]() |
![]() |
#4489 |
Zakorzenienie
|
a mozna łączyć aqua slim i yaz ? Szukałam w ulotkach tych i tych nic nie znalazłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4490 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny właśnie odstwiłam YAZ na trochę tak jak poradził mi mój ginekolog i w związku z tym trochę się niepokoję:/ wiem że jest osobny wątek na temat odstawiania tabletek ale tam dziewczyny nie udzielają się tak często jak tu. Otóżnie nie biorę tabletek juz tydzień(nie wliczając 4-dniowej przerwy) a tu nagle wystapiły u mnie bardzo silne bóle brzucha jak przy okresie:/ co to może oznaczać?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4492 |
Raczkowanie
|
nie miałam siły szukać. możecie mi powiedzieć czy maść procto-hemolan wpływa na tabletki anty? nie znalazłam nic w ulotce, a łaciński skład niewiele mi mówi
|
![]() ![]() |
![]() |
#4493 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. na stronie aqua slim wszystko jest napisane a zeby nie bylo ze odpowiadam a nie wiem, to odpowiadam: mozna pic,AS nie zmniejsza skutecznosci. tylko pamietaj ze mozna tylko 1 saszetke dziennie
![]() ![]() |
![]() |
#4494 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To np jest ze stronki aqua slim: "Stosuję środki antykoncepcyjne - czy mogę stosować Aqua Slim? Aqua Slim nie posiada właściwości przeczyszczających, co zazwyczaj zmienia wchłanianie leków z przewodu pokarmowego. Tym samym Aqua Slim nie wpływa na skuteczność równocześnie przyjmowanych środków antykoncepcyjnych." A poza tym jest już było to poruszane na wizazu ------> wyszukiwarka to przydatna rzecz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4495 |
Zakorzenienie
|
Czytałam ten watek o Yazie i Yasminelle. Nie wiem już co myśleć, ale Stany to głupi kraj (bez obrazy, jesli miałoby to kogoś zranic), robia szum o poparzenia kawa z McDonalds'a wiec nie zdziwił mnie fakt, ze u kogoś gdzieś wystapiła jakaś choroba i pociagneła za soba wszystko. Skoro tabletki te sa dopuszczone w prawie całej Europie, to dlaczego inne kraje nie hucza, tylko właśnie nasze kochane USA. Oglądałam kiedys program, gdzie mowili o szczepionce na raka szyjki macicy. Szczerze, to nie jestem za ta szczepionka bo badania za krotko trwały, wiec nie wiadomo do konca jak to jest, ale 29 przypadków zgonów po uzyciu tej szczepionki odnotowano właśnie...w Stanach.
Niefajnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4496 | |
Zakorzenienie
|
no wlasnie. w stanach. a dlaczego? bo tam polowa spoleczenstwa juz jest chora, a te leki wszystkie tylko to poglebiaja. wcale nie sa glownym powodem. dlatego olejcie tamten watek, bo jest bez sensu.
![]() ![]() |
![]() |
#4497 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny! Bardzo proszę o pomoc! Wiecie może czy suplement diety Belissa ( na włosy, skórę i paznokcie) wpływa w jakiś negatywny sposób na działanie Yaz? Skład Belissy to:
Witamina A - 470 mg - 59% zalecanego dziennego spożycia Witamina B1 - 0,8 mg - 57% zalecanego dziennego spożycia Witamina B2 - 1 mg - 63% zalecanego dziennego spożycia Witamina B6 - 1,1 mg - 55% zalecanego dziennego spożycia Witamina B12 - 0,6 mg - 60% zalecanego dziennego spożycia Witamina C - 30 mg - 50% zalecanego dziennego spożycia Witamina E - 5 mg - 50% zalecanego dziennego spożycia Witamina PP - 8,9 mg - 49% zalecanego dziennego spożycia Witamina H - 77 mg - 51% zalecanego dziennego spożycia Pantotenian wapnia - 5,1 mg - 85% zalecanego dziennego spożycia Kwas foliowy - 200 mg - 100% zalecanego dziennego spożycia Cynk (siarczan cynku) - 7,3 mg - 49% zalecanego dziennego spożycia Jod (jodek potasu) - 73 mg - 49% zalecanego dziennego spożycia Żelazo (mleczan żelaza) - 6,9 mg 49% zalecanego dziennego spożycia Beta Karoten - 0,9 mg - 19% zalecanego dziennego spożycia L-Cysteina - 30 mg Wyciąg ze skrzypu polnego - 110 mg Ziele skrzypu polnego - 110 mg |
![]() ![]() |
![]() |
#4498 |
Raczkowanie
|
Ja yaz zaczełam brać w poniedziałek,
są to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne, w drugim dniu miałam mdłości, ogólnie to samopoczucie po nich mam niezłe, dzisiaj tylko tak jakoś cały dzień wkurzona chodze bez powodu, no i moze troche apetyt mi podrósł :P |
![]() ![]() |
![]() |
#4499 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4500 |
Raczkowanie
|
Hejka dziewczyny
![]() mam do was małe pytanie, może troche głupie, ale jednak ![]() czy oprócz stosowania YAZ stosujecie jeszcze jakieś inne metody antykoncepcji czy w 100% ufacie tym tabletkom? ![]() aha, i czy jeśli wystąpiły małe przerwy w sposobie brania tabletek (kilkanaście minut później a 2 razy nawet 3h) to czy wpływa to na zmniejszenie antykoncepcji? ![]() błagam o szybką odpowiedź póki nie jest za późno! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:17.