|
|
#181 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Świetny wątek
![]()
|
|
|
|
|
#184 |
|
Wtajemniczenie
|
to poprosimy jakieś super przepisy od cudownej gosposi
![]() ![]()
|
|
#185 |
|
Wtajemniczenie
|
z tą gosposią to podbudowałam swoje JA
sałatka ![]() 2 papryki czerwone 1 natka cebulki ze szczypiorkiem ( taki gruby ) puszka kukurydzy 200g szynki ( obojętnie jakiej ) 6 jajek 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz do smaku, czasami dodaje ser żółty pokroić wszystko w kosteczke wymieszać i gotowe jest pyszna na prawde
|
|
|
|
|
#187 |
|
Zadomowienie
|
O jaki pożyteczny wątek
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#188 |
|
Zakorzenienie
|
Daję przepisy na zupki:
MEKSYKAŃSKA
Warzywa z puszek wlewamy do dużego garnka, razem z tą wodą. Dolewamy wody. Gotujemy wszystko, doprawiamy mięso solą, pieprzem, papryką i przyprawą, trochę papryki i przyprawy dodajemy do garnka. Dodajemy do garnka, 2-3 łyżeczki koncentratu pom. Dorzucamy mięso, chwilę gotujemy. Podajemy w miseczkach, posypane tartym serem. Ja dodaję jeszcze 2-3 ziemniaki w kostce gotowane w osobnym garnku. ZUPA Z SOCZEWICY 0,3 dag soczewicy czerwone pomidory w puszce bez skórki 2-3 duże cebule 2 duże marchewki ziemniaki koncentrat pom. ziele angielskie liście laurowe kostka warzywna pieprz ziarnisty Soczewicę gotujemy w garnku, zalewamy niewiele ponad wysokośc soczewicy. W trakcie gotowania tworzy się taka piana, trzeba ją zdjąc. Na patelno podsmażamy pokrojoną cebulę i marchewkę - dośc długo, aż marchewka będzie miękka. Do soczewicy, już po ściągnięciu piany, dolewamy wody, dodajemy 1-2 kostki warzywne, 1 liśc laurowy, 2 ziela angielskie, 5-6 ziaren pieprzu, soli i pieprzu i pomidorów z puszki, podgotowujemy, dajemy 2 ły żeczki koncentratu, dodajemy cebulę i marchewkę. W osobnym garnku gotujemy 5 zimniaków w kostce. Do miseczke dajemy ugotowane ziemniaki i wlewamy zupkę. ![]() Kiedyś jadłam pyszn ą zupę kukurydzianą ale nie wiem jak ją zrobic
Edytowane przez Justyna33333 Czas edycji: 2009-09-14 o 10:36 |
|
|
|
|
#189 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie.
Zupa Meksykańska - to danie na ile osób? Na ile miseczek? |
|
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
My we dwójkę mieliśmy na dwa dni. Także można liczyć, że na 4 miseczki
Zresztą dokładnie tak samo z soczewicy. Tą nawet mieliśmy dłużej bo dolałam za dużo wody. Więc uważajcie z tą wodą, żeby niepotrzebnie nie rozrzedzić.
|
|
#191 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie najważniejsze, żeby się nie narobić i takie przepisy ci podam, w dodatku mają wzięcie i są wypróbowane 1. świeży ogórek, puszka groszku, brokuł, dużo natki pietruszki - do tego majonez (ew. zmieszany z jogurtem), sól i pieprz i trochę musztardy. Sałatka jest cała zielona, prosto i szybko się ją robi i jest bardzo smaczna, przy tym nie tak popularna. 2. ugotowany ryż (na jeden woreczek dwie puszki tuńczyka w sosie własnym), tuńczyk, puszka kukurydzy, 3 jajka i szczypior - do tego sól, pieprz i majonez. Ulubiona sałatka z tuńczykiem w naszej rodzinie 3. warstwowa: kalafior, pomidory, jajka na twardo - w takiej właśnie kolejności od dołu kładziesz. Sos robisz mieszając majonez z jogurtem czy śmietaną pół na pół i polewasz, na wierzch sypiesz dużo świeżego kopru - ta sałatka jest gotowa bez schładzania jej, bardzo pyszna. 4. Tzw. śmietnik - pekinka, pomidor, ogórek, tuńczyk w sosie własnym, kukurydza, czerwona fasola, koperek - do tego majonez, sól i pieprz - jest bardzo dobra jak potrzebujesz dużą ilość 5. no i coś w rodzaju greckiej zawsze się dobrze na imprezach sprawdza, wychodzi dużo, praktycznie każdy lubi, przepisy można po swojemu modyfikować - bardzo dobre są gotowe sosy knorra, ja ją posypuję z wierzchu zawsze ziarenkami (mam pomieszany słonecznik, dynię i siemię lniane) SMACZNEGO
|
|
|
|
|
#194 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny dziś robiłam kebaby i muszę nieskromnie stwierdzić, że były pyszne
![]() Upiekłam chlebek z przepisu, który podawałam na poprzedniej stronie i wyszedł świetny a do środka poszła kapusta pekińska, pomidorek, ogórek żywy i kiszony, do tego pierś z kurczaka usmażona na patelni z przyprawą do gyrosa i wszystko polane keczupem i majonezem wymieszanym z tzatzikami Mniam
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jutro (bo dzis beda pierozki) bede tworzyc chili con carne
dam znac, jak wyszlo Poki co, cos malo skomplikowanego na codzienny niewykwintny obiadek KURCZAK W POMIDORACH po mojejmu - 2 cwiartki kurczaka dzielimy na pol i mamy 2 palki i 2 te gorne czesci, przyprawiamy czerwonym delikatem i czym tam lubimy, - ok 30-40 dkg pieczraek, obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, - 3-4 swieze pomidory - 2-3 zabki czosnku Ja to robie w garnku: Kurczaczki podsmazamy, wrzucamy pieczarki i dusimy razem, dorzucamy czosnek w miedzyczasie sparzamy pomidroki i kroimy w grubsza kostke i wrzucamy do gara pichcimy, az sie pomidorki rozleca, doprawiamy, sola, pieprzem, papryka ostra, mozna dodac troche swiezej bazylii lub oregano i podajemy z ryzem szybkie, latwe, tanie i pyszniaste |
|
|
|
|
#196 |
|
Zadomowienie
|
Jesli chodzi o kurczaka, to też mogę coś polecić.
Kurczak z warzywami składniki: kurczak (pałki, udka, jak kto woli) papryka słodka ( 1 łyżeczka) papryka ostra (1/2 łyżeczki) sól (2 łyżeczki) łyżka masła cebula ( 1 szt.) średniej wielkości ziemniaki ( dowolna ilość) marchewka ( 2 szt.) Przyprawy mieszam w słoiczku - 2 łyżeczki soli z łyżeczką słodkiej papryki i połową łyżeczki papryki ostrej ( można dodać również inne ulubione przyprawy do kurczaka). Delikatnie posypuję tym kawałki kurczaka ( można lekko nacierać), nie trzeba zużyć całej ilości, trzeba uważać, aby nie przesolić kurczaka. Na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem układam części kurczaka ( skórką do obsmażenia). Jak kurczak jest już przyrumieniony z obu stron, to szczelnie zamykam patelnię i duszę. Jeśli ktoś nie ma takiej patelni, to musi podlewać często niewielką ilością wody. Po okolo 1h - 1,5h, gdy miesko bedzie już robiło się miekkie, na kurczaka do patelni wrzucam pokrojoną cebulkę, ziemniaki ze skórką pokrojone w małą kostkę ( tyle ziemniaków, żeby starczyło na obiad dla każdego), oraz 2 duże marchewki. Podlewam większą ilością wody i pod przykryciem wszytko gotuję, aż do momentu, kiedy warzywa bedą miękkie. Następnie wyjmuję usmażonego kurczaka, a warzywa delikatnie mieszam w patelni z powstałym sosem. Danie gotowe
Edytowane przez kolanka Czas edycji: 2009-09-18 o 14:43 |
|
|
|
|
#197 |
|
Wtajemniczenie
|
Fajny wątek
Sałatka z kurczaka -dużą pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle -jak wystygnie posypać przyprawą "gyros" ( ok. 1/2 opakowania ) -4 ogórki kiszone pokroić w kostkę -ketchup, najlepiej pikantny ( ok. 1/2 butelki ) -2 cebule pokroić w kosteczkę -puszka kukurydzy -majonez ( cały ) -posiekana kapusta pekińska Sałatkę układamy warstwowo tak jak napisałam od góry, czyli na dnie naczynia pierś z kurczaka itd. Smacznego ![]() Gofry 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka zimnej wody ( może być mineralna, niegazowana ) 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej Wszystkie składniki wymieszać i piec w gofrownicy. Na gofry oczywiście można położyć owoce i bitą śmietanę. To jest porcja na ok. 16 gofrów
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
to ja podaje ten obiecany przepis na ciasto CAPPUCINO
składniki ciasta 5 jaj 1 szkl mąki 1 szkl cukru 2 budynie czekoladowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pieczemy biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka, utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniami, wymieszać. Piec w temp 180 stopni przez ok 30 min. Wkładka kokosowa 6białek niepełna szkl cukru 20 dag wiórek kokosowych białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać wiórki, piec w tej samej formie co biszkopt na jasno złoty kolor. Krem 6żółtek 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej paczka kawy Cappucino czekoladowej 1/2 lita mleka 1 kostka margaryny 1/2 szkl cukru Żółtka utrzeć z cukrem, obie mąki rozprowadzić w szkl. mleka, resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać wymieszaną mąkę z żółtkami, gotujemy ok 5 min na malym ogniu ( ma wyjść budyń) Zdjąć z ognia, do gorącego wsypać kawę, wymieszać aż kawa się rozpuści, wystudzić Utrzeć margarynę, dodawać partiami budyń Biszkopt przekroić, wyłożyć połowę masy, przykryć wkłądką kokosową, wyłożyć drugą część masy i przykryć drugą częścia placka. Można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Nie jest skomplikowany a dobry placek, polecam, ja często robie i wszystkim smakuje
|
|
#199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dalam na 4 osoby: - prawie kilo miecha (pol na pol wieprzowinka i wolowinka mielona, choc wiem, ze prawdziwe chili to raczej 100% powinna byc wolowinka, ale wzgledy oszczednosciowe - 4 papryki (1 czerwona, 2 zielone, 1 zolta) - 1 papryczke chili - 2 puszki pomiodorow bez skorki, pokrojone - 3 pomidory swieze spazone pokrojone - przyprawe z kminem rzymskim (sa takie specjalne do chili) - duze wielka puche fasolki czerwonej Serwowalam z bagietka z piekarnika, posmarowana wlasnorecznie robionym maselkiem czosnkowym ![]() Maz zachwycony - |
|
|
|
|
|
#200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobnie robi się Chili can carne tylko nie dolewa się wody i można zjeść z bagietką z piekarnika
|
|
|
|
|
|
#201 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dodałam od siebie jeszcze kukurydze i czerwoną fasole dzięki, imprezka się udała
|
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#203 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#204 |
|
Zadomowienie
|
Hej żonki, co robicie dziś na obiad? Bo ja zupełnie nie mam koncepcji na dzisiejsze jedzonko.
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak będzie dobry oczywiście podam ![]() a na wieczór przychodzą znajomi i robię m.in. sałatkę GYROS, to sałatka warstwowa, warstwy od dołu: 1) 2 piersi z kurczaka ok. 1/2 kg ->pokroić w kostkę, obsmażyć w przyprawie gyros, ostudzić 2) 3 małe pory -> białe części pokroić w makaronik 3) majonez, ketchup -> położyć "kupeczkami" ![]() 4) 3-4 średniej wielkości ogórki kiszone -> pokroić w kostkę 5) kukurydza konserwowa 6) majonez, ketchup 7) kapusta pekińska -> pokroić, posypać wegetą, odstawić na ok. 1 godzinę, odlać wodę i położyć na wierzch sałatki ![]()
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#207 |
|
Wtajemniczenie
|
świetny wątek choć jeszcze nie żona ale kiedys trzeba będzie być zwłaszcza że teściówa dobrze gotuje
|
|
|
#208 |
|
Zadomowienie
|
Koniecznie podaj ten przepis na ostry gulasz ze schabu. Bardzo smakowicie brzmi i może zrobię go w tym tygodniu.
|
|
|
|
|
#209 |
|
Rozeznanie
|
A mnie naszlo dzisiaj na nalesniki, ale potrzebuje sprawdzonego przepisu na ciasto. Pomozcie
|
|
|
|
|
#210 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z tego co próbowałam tak z garnka to rzeczywiście ostry i myślę, że będzie bardzo dobry ![]() dlatego już podaję ![]() Ostry gulasz ze schabu 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, 1/2 kg schabu, 1 mały koncentrat pomidorowy, 1 żółta papryka, 2 listki laurowe, 1/2 l rosołu warzywnego (instant), 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, 1 łyżeczka chili, 1 szkl. czerwonego, wytrawnego wina, natka pietruszki do dekoracji. Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w półkrążki, czosnek posiekać. Paprykę opłukać, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić paprykę w cienkie paski. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w niedużą kostkę. W brytfance rozgrzać olej i na średnim ogniu obsmażyć mięso mieszając, by nie przywarło. Po kilku minutach dodać cebulę i połowę czosnku, zrumienić cały czas mieszając. Dodać koncentrat, chili, paprykę i listki laurowe, przyprawić solą oraz pieprzem. Wlać rosół i czerwone wino, przykryć i gotować na małym ogniu przez 1 i 1/2 godz. 20 minut przed końcem gotowania dodać kminek, pozostałą część czosnku i ponownie przyprawić solą pieprzem i chili - do uzyskania pikantności. Jeśli zachodzi potrzeba, można lekko zagęścić mąką (1 łyżka mąki rozmieszana w 1/3 szkl. zimnej wody). Można podawać gulasz z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Dodatki według uznania. Polecane z ryżem ugotowanym na sypko i ogórkiem konserwowym. Smacznego!!! ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
![]() gulasz jest już gotowy..... muszę powiedzieć, że jest po prostu boski kurcze nawet to gotowanie nie takie straszne, potrzebny tylko dobry przepis i troche czasu pychota, polecam ten gulasz
Jaś 17.07.2011 Zuzia 28.11.2014 Edytowane przez ela_86 Czas edycji: 2009-09-21 o 13:58 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:28.

dam znac, jak wyszlo